|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: Jaki ma być tytuł kolejnej części? | |||
Mama w necie, do kontaktu palce wsadza dziecię - mamusie maj czerwiec 2013 |
![]() ![]() ![]() ![]() |
2 | 3,77% |
Do majowo-czerwcowych kurator wkracza, kończy patologię, każda rozpacza - mamusie maj czerwiec 2013 |
10 | 18,87% |
Dziecko nie przebrane, obiad nie gotowy, zawsze jest czas na wizażowe rozmowy - mamy V VI 2013 |
4 | 7,55% |
Majówki od wizażu uzależnione, dzieci zaniedbane, samotne, nie nakarmione.- mamy maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
W domu syf, w domu smród przez Internet cierpię głód - dzieci majowo-czerwcowe 2013 |
5 | 9,43% |
Każda mama jak sarenka po wizażu hasa, a dzieci ich brudne i gile do pasa- mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Jem warzywek kilkanaście, budzę się, gdy mama zaśnie- mamusie maj czerwiec 2013 |
14 | 26,42% |
Już mamusie lamentują, czy nam żółtka posmakują- mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Jak ten czas nam szybko leci, pierwsza gwiazdka naszych dzieci - mamusie maj czerwiec 2013 |
21 | 39,62% |
Wątek wolno nam leci, bo pilnujemy dzieci- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Kto rano wcześnie wstaje, temu dziecię spać nie daje - mamusie maj czerwiec 2013 |
5 | 9,43% |
Większość dzieci już ząbkuje, a Emil to nawet raczkuje - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Na dworze chłód doskwiera, a u nas gorąca atmosfera- mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Pierwsze ząbki i obiadki, jak dobrze nam w roli matki - mamusie maj czerwiec 2013 |
2 | 3,77% |
Ząbki, marchewki, gluteny i cuda – za nami jesień złotoruda! - mamusie maj czerwiec 2013 |
0 | 0% |
Mamusie MAJ-CZERWIEC 2013 na odchowalni, cz.6 |
2 | 3,77% |
Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2311 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
no mniej więcej, była ciut młodsza ale jako niemowlę nie chciała smoczka, później ją przekonali, jak już starsza była
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2312 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Mamy wizaż czytają, a dzieci z łóżeczek spadają - mamusie maj-czerwiec 2013
na razie jeszcze sie nie dogrzebalam, ale czytam teraz konkretniej o planie wg Elisabeth Pentley czy jak tam ona miala... tam jest kilka krokow i ona pozwala uspokajac dziecko jak tylko nam sie podoba, ba, jesli mi to nie przeszkadza, to moge i usypiac przy cycku
![]() ![]() ![]() jeszcze do tego sposobu pani Pentley - tam przede wszystkim trzeba najpierw prowadzic obserwacje, zeby ustalic mniej wiecej jakis plan dzialania. ile dziecko sypia, o jakich porach, co mu przeszkadza, co pomaga... no i takie tam. wychodzi na to, ze okolo 6 mies. dzieci najczesciej spia okolo 10h w nocy, a w dzien maja 2-3 drzemki lacznie okolo 3h. to takie tylko orientacyjne. trzeba sprawdzic, czy nasze dziecko raczej troche wiecej potrzebuje czy moze mniej? i jak sobie te drzemki rozklada... no w ogole to nie jest jakis plan, ze kladziesz dziecko i czekasz, tylko starasz sie byc krok do przodu i zanim dziecko bedzie zmeczone, to juz je powoli mozesz wyciszac. no i nie wszystko na raz, ze usypiamy bez smoczka, o stalych porach, i to w lozeczku samemu ![]() co bardzo wazne, to pisza tam o tym, zeby przede wszystkim CHCIEC cos zmienic i swoj plan konsekwentnie realizowac. co min. 10 dni plan jest analizowany i ewentualnie optymalizowany. srednio jeszcze ogarniam, jak sie do tego zabrac, ale chce na pewno, zeby Florek czul sie bezpiecznie rowniez w swoim lozeczku i zeby spokojnie sobie tam mogl pospac. bez krzyku ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 23:02 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2313 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:16 ---------- Poprzedni post napisano o 23:10 ---------- Cytat:
![]() Na razie Barti po kąpieli śpi tak ze 3h w łóżeczku a pózniej z mamcią w łóżku resztę nocy. Może jestem szalona ale nie umiem bez niego zasnąć. Zastanawiam się czy ja mu tym krzywdy nie robię ![]() Ale sposób wg mnie sto razy lepszy niż wcześniej przytoczone. U nas też w sumie doszło już do takiego momentu że jak się naje to puszcza cyca, wtedy lulam go, on mruczy i zasypia. A niekiedy cyca jak szalony i na śpiocha wyciągam mu sutek jak jest taki właśnie zmemlany i szczypiąco-swędzący. Jak się przebudzi-lulanie zawsze daje radę. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja na przykład jak usypiam małego w jakiś określony sposób lub przyzwyczajam do czegoś zawsze zastanawiam się (idąc tropem Tracy) czy będę to robić również za miesiąc, dwa i trzy i czy mi to odpowiada, jeśli odpowiedź jest twierdząca to tak robię, jeśli nie, to staram się unikać, z tego powodu nie spałam z dzieckiem ani nie byłam nigdy smoczkiem dziecka, a on też nie protestował ![]() ![]() ![]() młody generalnie zasypia sam, ale jak ma skok czy gorsze dni to potrzebuje n. odkurzacza cyz bujania przez kilka dni i tak robię, a potem wraca do normy i nie przyzwyczaja się, ale zawsze po takie metody siegam w ostateczności i nie z wygody aboslutnie, mogę usypiać godzinę podając smoka, ale nie użyje szumu, użyję tylko jak będę widzieć, że młody zaczyna mi ryczeć i jets coraz gorzej ---------- Dopisano o 23:21 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- w sumie to nie rozumiem tego strachu przed uzależnieniem od smoczka i,że lepsze uzależnienie od cyca ![]() ![]()
Michaś 02.07.16 ![]() Edytowane przez Mysia mysz Czas edycji: 2013-11-23 o 22:18 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2315 |
Zadomowienie
|
Przeciwnikiem smoków nie jestem, Swojego czasu modliłam się żeby mały smoka chwycił...
Wszystko ma dobre i złe strony. Ja staram się dostrzegać pozytywne aspekty tej naszej bezsmoczkowej historii ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 23:30 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- Moim zdaniem chyba lepiej cycać smoczka - przynajmniej dla cyców mamy ![]() Ja wiem co to wycycane do granic możliwości sutki ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
#2316 |
Zakorzenienie
|
Obejrzałam ten film i sie poryczałam, straszne naprawdę bardzo smutne. Muszę przyznać, że mam mieszane uczucia co do ich decyzji i tego filmu. Aczkolwike naprawdę mnie wzruszył, idę ucałować kluskę
![]()
![]() |
#2317 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() u nas jest ze spaniem podobnie ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() też swego czasu chciałam dać smoka no ale cóż ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2318 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
z drugiej strony nie wiem czy internet jest odpowiednim miejscem. może mogli to zrobić inaczej, lepiej? nie mnie ich oceniac, ale jest cos takiego, ze każdy chce pozostawić po sobie tutaj na swiecie jakiś slad. i pewnie cos takiego krazylo w ich glowach... sytuacja niewyobrazalna, ale jestem w stanie ich zrozumieć. film jest piękny, choć tak smutny. na pewno maja bardzo wazna rodzinna "pamiatke". ---------- Dopisano o 00:12 ---------- Poprzedni post napisano o 00:11 ---------- nadrobiłam, dobranoc. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2320 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja po obserwacji swojego dziecka stwierdzam ze zle przespany dzien czyli ktotkie drzemki i malo ich to gorsza noc a 2 dluzsze drzemki okolo 2h lepsza nocka chociaz kreci sie w nocy i dostaje raz butle - nie wiem czy z glodu hmm chyba nie ale jak zje robi sie spokojniejszy i spi bez krecenia sie .... wiec poki co daje mu jesc w nocy , na wiosne bede oduczala .... Cytat:
brawoo za zabki ... moj tez hule pod choinka znsjdzie ![]() Zdjec nie widze ;( Cytat:
Ja mojemu do tej pory wciakam 2x w tyg. Sloiczek z owocami ktorych nie je znacxy sie D. Bo on tylko jabluszko zje to daje mu maliny jagody sliwki winogrona czy morwle dodaje do jog. Naturalnego heee Takze kochana moze za 3 lata te bedziesz sliczkow uzywala hee oby nie Maliny i jagody mam od tesciowki w sloikach zawekowane ale z cukrem wiec d. Wcina hee To w porze deserowej nie zostawiaj Nelci babci bi ci ja przekarmi owocami heee da ze 3 sloiczki i powie ze mala chcialavhiii Moj zjadl butle bo cos poplakiwal i spi ja tez ide spac kolorowych Sent from my GT-I9100 using Wizaz Forum mobile app
![]() |
#2321 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A wiecie, ja sobie dziś uświadomiłam, że karmię piersią w sumie chyba tylko dzięki wizażowi. Prawda jest taka, że wokół mnie większość mam karmi mm i głównym powodem jest to, że każda usłyszała od położnej, że ma za mało pokarmu i ma dokarmiać. Ja też miała oczywiście kryzysy ( w sumie 2, bo drugi po szpitalu) i słyszałam, że dziecko jest głodne i chyba gdybym Was nie spotkała, gdybym nie dowiedziała się od Was, że to działa na zasadzie podaż-popyt, gdybyście momentami nie zagrzewały do "walki" to chyba faktycznie przeszłabym na mm dość szybko, a tak przynajmniej nam się do roku uda. Przy okazji muszę powiedzieć, że zastosowałam Twoją poradę Diabli i dziś tą piersią, którą mi ugryzł karmiłam w kapturkach- kurde, mam wrażenie, że kiepsko mu się ciągnie przez te kapturki, ale tylko do wygojenia tak pokarmie i już. Przy okazji czy tylko my z TŻ codziennie oddajemy 3 głosy? Bo coś wolno rośnie ;p https://www.bebiklub.pl/konkurs/nasz...ia/porada/1253
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() & ![]() ![]() Edytowane przez Magiusa Czas edycji: 2013-11-24 o 00:18 |
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2322 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() My mieliśmy gości, Kubcio grzecznybył, nawet usypianie było bardzo szybkie ![]() Jutro niedziela, zapowiadają śnieg chyba od następnego tygodnia, jedziemy do parku porobić sobei fotki, głównie chodzi mi o fotki z gondolą moją najukochańszą, bo niedługo przyjdzie czas,ze trzeba bedzie się z nią rozstać ![]() ---------- Dopisano o 01:29 ---------- Poprzedni post napisano o 01:20 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#2323 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Widzę ze nie tylko mnie się zdarza spać z interesem na wierzchu ![]() Ja też często do rodziców przychodziłam spać, nie byłam taka bardzo malutka. Zawsze mnie przygarnęli i pamiętam to jak dziś jak stoję w drzwiach tak najciszej jak mogłam a tata się budzi i pyta - co się dzieje? Ja na to że mam mysz w pokoju (niezła byłam ![]() ![]() Tyle lat minęło a ja to pamiętam i pamiętam to poczucie bezpieczeństwa jak tylko znalazłam się w tym łóżku. Wiem że mojemu synowi tego nigdy nie odmówię ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#2324 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Gdyby dzieci same sobie regulowały to wszystkie by zasypiały w minutę w trakcie zabawy przykładowo na macie ![]() ![]()
![]() |
#2325 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() aaa, co wazne, tam pisalo, zeby nie zaczynac z tymi naukami w okresach, gdy dziecko jest chore albo ma np. skok, zabkuje itp... - wtedy dziecko potrzebuje przytulaskow i swoich uspokajaczy najbardziej ![]()
![]() |
#2326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja osobiscie uwazam, ze w rozwoj ingerowac nie trzeba,a nawet nie warto bo dzieci maja w sobie tempo rozwoju zakodowane.Dla mnie gotowosc do samodzielnego spania jest nie rozni sie od gotowosci do samodzielnego siedzenia, chodzenia itd. Podsumowujac (bo sama nie wiem czy to co pisze jest zrozumiale, niedawno sie obudzilam) mozna dziecko nauczyc spac tak jak chcemy. Ale jak nie chcemy tego robic to z czasem ta imiejetnosc sie pojawi. Wybor drogi to tylko nasza decyzja. Wazne by wszystkim stronom odpowiadala ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2327 |
Zakorzenienie
|
Ash ale mi nie chodziło o uczenie dziecko samodzielnego zasypiania tylko uczenie zasypiania samego w sobie
![]() Moja dostaje smoka i gdzieś tam już wie, że to sygnał, że trzeba spać, twoja smokiem pluje i nie traktowałaby tego jako sygnał spania. Ty swoją chyba bujasz i ona wie, że sygnał spania, moja bujanie traktuje jako świetną rozbudzającą zabawę. Każda z nas ma inny sposób na zasygnalizowanie dziecku, że pora spać i ja tak odbieram hasło nauka spania. Czyli zasygnalizowanie i na swój sposób pomaganie w zaśnięciu, aż kiedyś dziecko samo zaskoczy co i jak ![]() Przecież żadna z nas (na forum)nie położy dziecka do łóżeczka z hasłem "teraz śpimy" i sobie wychodzi jak dziecko płacze (mam nadzieję ![]()
#2328 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
a co do karmienia ... bo kp łatwe niestety nie jest i wsparcie jest bardzo potrzebne ![]() a kapturki zakładasz w prawidłowy sposób? nie wystarczy ich tylko przyłożyć do brodawki ![]() Cytat:
Ash mamy ten sam problem co Wy ze spaniem ![]() ![]() ![]() ![]() Dzień dobry ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2329 |
Zakorzenienie
|
Xal ja szukam sposobu, ktory Sofii odpowiada, pomaga zasnac. Z nauka to nie ma nic wspolnego. To ona mi daje sygnal, ze czas spac, a nie ja jej
![]() ![]() Bujanie to nasza tajna bron na kryzysy. Na codzien Sofia zasypia lezac ze mna na lozku i ssac. Powoli do tego wracamy. Justi wspolczuje Wam nocki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2330 |
Zakorzenienie
|
Ash cieszy mnie to
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2331 |
Zadomowienie
|
Hej, byłam w bidze bo byla dostawa zabawek interaktywnych, masakra, to nie dla mnie taka wojna
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#2332 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() pisałam, ze Nelusia ma nowego kolege. maly ma 2 tygodnie i już mama wprowadz butle żeby dokarmić...bo placze, bo 2 godziny wisi na cycu, bo po butli pięknie spi, bo polozna przyszla i postraszyla, ze spada z wagi. najlepsze jest to, ze to jej drugie dziecko! wiec myslalam, ze już wie co i jak. zamknie się z młodym na caly dzień w sypialni i jakos to rozkreca. niby wszyscy mowia, ze przy drugim to już wszystko się wie...u niej roznica wieku (6 lat) sprawila, ze zaczyna zupełnie od nowa ![]() pediatra starszej daty powiedziała jej, ze kapiel tylko w parafinie, polozna za to zrabala, a ze przy starszym tak było, wiec wyslala meza do apteki. tam farmaceutka jemu strzelila kazanie "no wie pan, parafina w dzisiejszych czasach? kto tego używa? sa firmy, srodki specjalnie przeznaczone", a on biedny nawet nie wiedział do czego ona to chce :P wrocil do domu i znow mieli wątpliwości jak to dziecko wykapac, bo każdy mowi cos innego...a niby ona dwojka dzieci, siostra dwojka hehe. dlatego ja ciesze się z wizazowego forum. owszem poznaje rozne opinie, rozne sposoby z jakich wykorzystacie, ale mam WYBOR. sama decyduje i wybieram co nam odpowiada, co mnie przekonuje. poloznej wysluchalam, ale nie skorzystałam z jej rad, bo sponsorowana przez j&j i nivea ![]() ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2333 | |||||
Zakorzenienie
|
Diabli bierz te sloiczki od tesciowej ale rob swoje
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez gold-fish Czas edycji: 2013-11-24 o 11:10 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#2334 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
od pon. snieg ![]() rozbawilas mnie z ta gondola! dzieciaki osiedlowe już jezdza w spacerówkach, tylko Nela została w gondoli (i maluszek). i tez ostatnio pytaly kiedy ona się wreszcie przesiadzie...a mnie tak trudno się z nia rozstać ![]() ![]() ---------- Dopisano o 11:21 ---------- Poprzedni post napisano o 11:18 ---------- Cytat:
![]() ja chyba tez...niech sobie czasem taka mala ciepla kluseczka wskoczy miedzy rodzicow ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2335 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja też się cieszę, że jestem taką matką wariatką, wiem więcej niż inne moje koleżanki i żadna ciotka, babcia ani sąsiadka mnie nie przekona, że moje mleko jest złe dla mojego dziecka! ![]() spadamy na miasto, później obiad u moich i kawa u dziadka a w międzyczasie M. chce podać pierwszą łyżeczkę ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2336 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nela jak była mala to je lubila. wystarczylo, ze scisnela kilka razy i mleczko było w "zbiorniczku", a później już prawie samo leciało hehe. ale tylko jednym cycem karmiłam w nakladce, do czasu az nie przyzwyczaila się, ze bez tez potrafi. i nie ukrywam, ze pogryzione sutki tez odpoczely. Darus szybko zalapie o co chodzi, a jak już zagoja się ranki to wrócicie do normalnego karmienia ![]() ---------- Dopisano o 11:47 ---------- Poprzedni post napisano o 11:43 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2337 |
Raczkowanie
|
Witajcie. Pisalam kiedys z Wami na poczekalni,ale oczekiwanie na dziecko bylo jednak bardziej zajmujace niz wizaz.Moze ktoras pamieta,to ja bylam ta ktora planowala cesarskie ciecie na zyczenie.Tak tez sie stalo,nasz syn pryszedl na swiat wlasnie w ten sposob.Ale ja nie o tym.Podczytuje Was od czasu do czasu,ale tylko podczytuje
![]() Tyle ode mnie.Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2338 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2339 |
Zakorzenienie
|
Hej, hej
![]() ja tak tylko na momencik, bo zaraz jedziemy do teściów na obiad. Wieczorkiem wpadnę na dłużej. A tak na szybko pytanko, bo Wy zawsze dobrze doradzicie ![]() Szukam tych puzzli piankowych dla Młodego, żeby mógł sobie fikać.. i natknęłam się na coś takiego http://tessell.istore.pl/pl/animal-t...biegunach.html jak myślicie warto ? ![]() Myślałam raczej o jakiejś większej macie do zabawy, a to po rozłożeniu ma tylko metr a metr... ale ogólnie bardzo mi się podoba i kusi mnie zakup ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2340 |
Zakorzenienie
|
wrzucam jeszcze nasze pierwsze obiadki. Od poniedziałku ruszamy z rozszerzaniem diety
![]() Na razie ustaliłam taką kolejność.. ale nie wiem czy jeszcze czegoś nie zmienię. Konstruktywne uwagi mile widziane ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:23.