Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2014-12-02, 07:10   #2311
ajah
wańka wstańka

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ja myślę, że niepotrzebnie naciskacie na Kingunię i pytacie, czym zajmuje się jej mąż. W końcu na forum każdy z nas odsłania tylko tyle, ile chce w kwestii swojej prywatności. Myślę, że nie trzeba za bardzo wnikać w jej prywatne sprawy.
Zgadzam się.
Zrobiło się wielkie śledztwo, jakieś przypuszczenia o ZK, które nie mają podstaw.
Stary 2014-12-02, 07:30   #2312
201609102148
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Mijanou Pokaż wiadomość
Ja myślę, że niepotrzebnie naciskacie na Kingunię i pytacie, czym zajmuje się jej mąż. W końcu na forum każdy z nas odsłania tylko tyle, ile chce w kwestii swojej prywatności. Myślę, że nie trzeba za bardzo wnikać w jej prywatne sprawy.

No to kingunia na pewno i nam, i darczyńcy powiedziała tylko to, co chciala- wzruszającą historię sierotki po przejściach, która znalazła w końcu miłość i ma z tej miłości chorego synka. Wzruszające, trzeba przyznać.

Mogłaby gorzej wypaść w oczach darczyńcy, jakby sie okazało, ze ten cudowny mąż to jeszcze lepsze ziółko niż dwóch poprzednich- a te pokrętne tłumaczenia o "zobowiązaniach" i to, ze nie może się zająć chorym synkiem, jakoś mocno są podejrzane.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 07:42   #2313
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Napisane przez Farmakopea Pokaż wiadomość
No to kingunia na pewno i nam, i darczyńcy powiedziała tylko to, co chciala- wzruszającą historię sierotki po przejściach, która znalazła w końcu miłość i ma z tej miłości chorego synka. Wzruszające, trzeba przyznać.

Mogłaby gorzej wypaść w oczach darczyńcy, jakby sie okazało, ze ten cudowny mąż to jeszcze lepsze ziółko niż dwóch poprzednich- a te pokrętne tłumaczenia o "zobowiązaniach" i to, ze nie może się zająć chorym synkiem, jakoś mocno są podejrzane.
Tylko jaki to ma związek ze sprawą.
Nawet, gdyby kobieta w jej sytuacji (zakładając na chwilę, ze sytuacja nie jest zmyślona) to to,że facet jest w ZK nie jest jej winą, tylko faceta.
Nadal miałabym chore dziecko, nadal miałaby kłopoty finansowe.

Poza tym ludzie odsiadują wyroki za róne przestępstwa.

Każdego potrzebującego możanby przeanalizować w taki sposób, niewielu okazałoby się zupełnie 'bez winy' wg zaostronych kryteriów stosowanych w tym wątku.

Wg mnie jednym z głównych problemów w systemie pommocowym jest włąśnie pomoc osobom w skrajnie trudnych sytuacjach, zapominając o szarej strefie, osób pracujących, zarabiających mało, jakoś funkcjonujących, ale be większego komfortu.

Znam osoby, które były odprawiane z kwitkiem przez MOPS i inne instytucje, bo zarabiają za dużo, a rzeczywistoś była taka, ze miały wybór mdzy zakupem zywności, a wykupieniem lekarstw.
Stary 2014-12-02, 07:53   #2314
201609102148
Konto usunięte

To troche zmieniałoby opinię tych, które gratulowały kini "brawo, że po tylu przejściach tak się ogarnęłaś". Jak dla mnie niezbyt się ogarnęła, jesli zdecydowała sie na dziecko z osadzonym/przestępcą. Uczciwość wobec darczyńcy wymagałaby, by o tym wspomnieć- niech wie, że w tej (hipotetycznej rzecz jasna) sytuacji nie pomaga osobie "z przejściowymi problemami", a kobiecie, która jest świetna w szukaniu sobie guza, niczego nie nauczyła sie na własnych błędach, a jej bieda to konsekwencja tylko i wyłącznie głupich decyzji.
201609102148 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 08:39   #2315
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Ad b) terapia Gersona w Meksyku za kwote znacznie przekraczajaca koszt nowoczesnej chemioterapii.

Lub zbieraja " na przeszczepy szpiki dla dzieci" za ktory sie nie placi.

Btw dla mnie to troll matka 3 dzieci, kazde z innym co ma super prace? No dobra ale studiuje ratownictowo , po ktorym pracy dla kobiet nie ma lub kest niskoplatna, ale dzielnie studiuje poniewaz wtedy bedzie miala szanse na lepsza prace : confused:
W dodatku facet z dziwna wielolernia umowa. A i brak innych rozwiazan typu niania ( mam na wychowawczym co przypilnuje drugiego dziecka za 600 zl) lub prywatny zlobek, co daloby mamie mozliwosc kontynuacji pracy.
Albo na operację dziecka z ciężką wadą serca w UK, bo przecież "w UK lepiej". A tu prawda taka, że w Polsce profersor w miesiąc robi tyle operacji tej wady co profesor z UK w rok, bo tam ciąże z tą wadą się z reguły terminuje. I tak na prawdę nasi lekarze mają większą wprawę i lepiej u nas się operować...
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 09:24   #2316
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez hebanowe noce Pokaż wiadomość
Po prostu ja odebrałam jej posty jak próbę obrony przed osobami, które zbyt szybko oceniają sytuację rodzin na podstawie suchych, zdawkowych i szczerze mówiąc chwilami idiotycznych opisów na stronie SZP. Może jestem naiwna, ale wg mnie szczerze przedstawiła swoją sytuację materialną. Gdyby jej partner zarabiał drugie tyle na czarno to pewnie nie zgłosiłaby się do SZP, a dodatkowo między słowami mogliśmy się dowiedzieć, że ma zaledwie 120 zł miesięcznie na jednego członka rodziny, więc kompletnie nie wygląda mi to na przekręt. Co innego, gdyby w temacie podawał kod czy link do siebie na SZP, to mogłaby podkoloryzować, a tak to nawet nie ma powodu, aby tu ściemniać.
Na litość boską... Jeszcze raz zobaczę tekst o 120zł na os/mc to zrobię fikołka i zaklaszczę uszami.
Ta kwota jest kwotą wyjętą z... spod paznokcia. Ona napisała, że nie stać ją na kolację za 300zł bo tyle to ma na dwa tygodnie. Ale nie wiesz jak ona to policzyła. Może 300zł na jedzenie/2tyg? Może liczy w tak świetny sposób jak wolontariusze czyli odejmuje wszystkie rachunki, opłaty stałe i dopiero podlicza dochód na osobę.
Skończ szastać tymi 120zł na os/mc bo takie argumentowanie gdybaniem jest śmieszne.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 09:37   #2317
marzeniao
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
a mi wolontariusz na fb napisał, ze prośby nie sa umieszczane w opisach, tylko w jakiejś tam innej ankiecie i ze darczyńca musi sam dowiadywać sie o takich rzeczach, bo z opisu to nie wynika...
Mam skopiować opis?
marzeniao jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2014-12-02, 09:49   #2318
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Albo na operację dziecka z ciężką wadą serca w UK, bo przecież "w UK lepiej". A tu prawda taka, że w Polsce profersor w miesiąc robi tyle operacji tej wady co profesor z UK w rok, bo tam ciąże z tą wadą się z reguły terminuje. I tak na prawdę nasi lekarze mają większą wprawę i lepiej u nas się operować...
Czasami dzieci mają lepsze szanse w Polsce. Natomiast w przypadku wcześniaków (takich, które nie miałyby szans) to jednak niestety nasza rodzima opieka medyczna niestety się nie wyróżnia. Podejrzewam, że podobnie może być z terapiami raka czy lekami refundowanymi tylko za granicą. Byłabym ostrożna w nadmiernym gloryfikowaniu naszych lekarzy czy służby zdrowia. Aczkolwiek terapie w Meksyku i Chinach też do mnie nie przemawiają

Odnośnie przytaczanej sytuacji:
nie potępiam partnerów osób, które są w ZK. W sytuacjach, kiedy rodzina żyje bardzo skromnie, pracuje tylko jedna osoba i zarabia minimalną, druga zostaje przy dzieciach i rezygnuje z dobrze płatnej pracy, normalne są pytania dlaczego lepiej zarabiająca strona nie może wrócić do pracy. Pytanie racjonalne, bo wskazuje konkret w poprawie sytuacji takiej rodziny.
I dowiadujemy się, że jest jakaś pokrętna umowa, zobowiązanie na wiele lat - kolejne pytania, czy coś da się tu zrobić, czy rodzina podjęła jakieś kroki. Jedynie ZK byłby sensownym wytłumaczeniem akceptacji takiego obrotu spraw.
Ja bym pomogła takiej rodzinie, jeśli sytuacja byłaby szczerze przedstawiona.

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 10:18   #2319
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez marzeniao Pokaż wiadomość
Mam skopiować opis?

Nie trzeba, po prostu po raz kolejny zwracam uwage na to jak bardzo "jednolite" sa zasady w SzP
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 10:59   #2320
exist_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
Nie trzeba, po prostu po raz kolejny zwracam uwage na to jak bardzo "jednolite" sa zasady w SzP
Ja sama w swojej okolicy znalazłam pana który prosił o pomoc w znalezieniu pracy. Rodziny już nie ma w bazie, może akurat ktoś mu pomoże

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2014-12-02, 12:31   #2321
k1ngun1a
Raczkowanie

Mój mąż nie jest i nigdy nie był w ZK. Darczyńca go poznał i to w naszym rodzinnym domu. Nie będę się tłumaczyć z jego prywatnych spraw i umów z szefem, które są zresztą jeszcze sprzed naszego związku.

Moje dziecko było operowane w Polsce i operacja refundowana przez NFZ. Nierefundowana była jednak szczepionka która była niezbędna
k1ngun1a jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-02, 12:42   #2322
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez k1ngun1a Pokaż wiadomość
Mój mąż nie jest i nigdy nie był w ZK. Darczyńca go poznał i to w naszym rodzinnym domu. Nie będę się tłumaczyć z jego prywatnych spraw i umów z szefem, które są zresztą jeszcze sprzed naszego związku.

Moje dziecko było operowane w Polsce i operacja refundowana przez NFZ. Nierefundowana była jednak szczepionka która była niezbędna
Wg mnie problemem jest to, czy da się coś zrobić w jego sytuacji - unieważnić umowę, zatrudnić prawnika?
Paczka Wam pomoże, ale poza nią jest jeszcze kilka trudnych miesięcy. Nie chciałabyś, żeby było Wam lżej?

Stary 2014-12-02, 12:51   #2323
k1ngun1a
Raczkowanie

Rano pokazałam mojemu darczyńcy wasze opinie na mój temat. Ogólnie przeczytał wszystko od mojego pierwszego postu. Dobrze że sobie tych ostatnich siwych włosów z głowy nie powyrywał. Jedyne pytanie jakie mi zadał to było: Dziecko drogie czemu ty w ogóle na te oszczerstwa odpowiadasz i się tłumaczysz?

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Wg mnie problemem jest to, czy da się coś zrobić w jego sytuacji - unieważnić umowę, zatrudnić prawnika?
Paczka Wam pomoże, ale poza nią jest jeszcze kilka trudnych miesięcy. Nie chciałabyś, żeby było Wam lżej?
Już będzie lżej. Bo Pan D. zobowiązał się opłacić mi studia. Po tym co tu przeczytał. Teraz możecie (nie zwracam się tu do wszystkich oczywiście) powiedzieć że celowo wyłudziłam od niego pieniądze na naukę.

A i jeszcze raz chciałam podkreślić: STUDIA MI SĄ POTRZEBNE W PRACY KTÓRĄ OBECNIE MAM ZAWIESZONĄ, ALE KTÓRĄ REGULARNIE WYKONUJE. WIĘC NIE PISZCIE MI ZE TO ZBĘDNY KIERUNEK!
Stary 2014-12-02, 12:57   #2324
dacn
Zakorzenienie

Cytat:
Rano pokazałam mojemu darczyńcy wasze opinie na mój temat. Ogólnie przeczytał wszystko od mojego pierwszego postu. Dobrze że sobie tych ostatnich siwych włosów z głowy nie powyrywał. Jedyne pytanie jakie mi zadał to było: Dziecko drogie czemu ty w ogóle na te oszczerstwa odpowiadasz i się tłumaczysz?

---------- Dopisano o 13:51 ---------- Poprzedni post napisano o 13:47 ----------

Już będzie lżej. Bo Pan D. zobowiązał się opłacić mi studia. Po tym co tu przeczytał. Teraz możecie (nie zwracam się tu do wszystkich oczywiście) powiedzieć że celowo wyłudziłam od niego pieniądze na naukę.

A i jeszcze raz chciałam podkreślić: STUDIA MI SĄ POTRZEBNE W PRACY KTÓRĄ OBECNIE MAM ZAWIESZONĄ, ALE KTÓRĄ REGULARNIE WYKONUJE. WIĘC NIE PISZCIE MI ZE TO ZBĘDNY KIERUNEK!
Aha.

Gdzie ty znalazłaś pracodawcę co potrzebuje KOBIETY ratownika i czeka na nią latami
dacn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 13:02   #2325
k1ngun1a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez dacn Pokaż wiadomość
Aha.

Gdzie ty znalazłaś pracodawcę co potrzebuje KOBIETY ratownika i czeka na nią latami
To firma prywatna. Wykwalifikowani ratownicy nie bardzo chcą w takich pracować. Wiem to z doświadczenia. Wcześniej byłam tylko technikiem ratownictwa medycznego po studium. I z tymi kwalifikacjami znalazłam pracę. I teraz się dokształcam aby zostać kierownikiem

I nie czeka na mnie latami.tylko 1 rok

Edytowane przez k1ngun1a
Czas edycji: 2014-12-02 o 13:05

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-02, 13:08   #2326
201801191006
Konto usunięte

darczyńca czyta wizaż
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 13:10   #2327
skazana_na_bluesa
.

och to faktycznie musiałaś kokosy zbijać
tak czy srak, sama zaczęłaś opisywać swoje życie, nikt cię o to nie prosił.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 13:10   #2328
k1ngun1a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
darczyńca czyta wizaż
Przeczytał bo mu pokazałam dziś rano.
Stary 2014-12-02, 13:10   #2329
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
darczyńca czyta wizaż
może to któryś z wizażanków?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2014-12-02, 13:13   #2330
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
darczyńca czyta wizaż
Chyba raczej sponsor Nie wiedziałam, że "darczyńcy" odwiedzają swoich podopiecznych tak często ;p
GrumpyCat jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 13:15   #2331
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Chyba raczej sponsor Nie wiedziałam, że "darczyńcy" odwiedzają swoich podopiecznych tak często ;p
kolacja ze śniadaniem a przed wyjściem wizaż.
Stary 2014-12-02, 13:16   #2332
GrumpyCat
Wredny kotecek

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
kolacja ze śniadaniem a przed wyjściem wizaż.
Haha pomyślałam o tym ale już nie chciałam pisać
Stary 2014-12-02, 13:19   #2333
winter76
RENTGEN RZĄDZI!

GG do winter76

Po wiadomosci o darczyncy, ktory czyta wizaz zatkalo mnie z lekka i ciesze sie, ze skladam sie na SzP dla starszej Pani

Jeżeli czegoś nie wolno, a bardzo się chce, to można....
Bądź uprzejmy, zachowuj się profesjonalnie, ale zawsze miej w głowie plan zabójstwa każdej napotkanej osoby
winter76 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 13:19   #2334
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Rano pokazałam mojemu darczyńcy wasze opinie na mój temat. Ogólnie przeczytał wszystko od mojego pierwszego postu. Dobrze że sobie tych ostatnich siwych włosów z głowy nie powyrywał. Jedyne pytanie jakie mi zadał to było: Dziecko drogie czemu ty w ogóle na te oszczerstwa odpowiadasz i się
Myślę, że skoro darczyńca poznał Was i Waszą sytuację w całości (bo domyślam się, że są sprawy, o których nie chcesz pisać publicznie), to zna wszystkie okoliczności - Wasza sytuacja jest po prostu zbiegiem niekorzystnych okoliczności. Jeśli obiecał pomoc w opłaceniu studiów, to jest już konkret, który Wam mocno pomoże.

Zastanów się trochę nad pomocą prawną - zerknij tutaj

Stary 2014-12-02, 13:20   #2335
GrumpyCat
Wredny kotecek

A ja czekam na wylew postów na fejsie niezadowolonych paczkowiczów
Stary 2014-12-02, 13:23   #2336
skazana_na_bluesa
.

musisz jeszcze poczekać 2 tygodnie :P

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 13:26   #2337
a34
Zakorzenienie

Cytat:

No to na coś się przydałyśmy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-12-02, 13:27   #2338
201801191006
Konto usunięte

Cytat:
Przeczytał bo mu pokazałam dziś rano.
załóżmy, że nie jesteś trollem i to wszystko prawda.
po co robisz wokół siebie taki szum i angażujesz darczyńcę w czytanie wizażu?
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2014-12-02, 13:27   #2339
k1ngun1a
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GrumpyCat Pokaż wiadomość
Haha pomyślałam o tym ale już nie chciałam pisać
Tak byłam się rano puścić w zamian za SzP. Gratuluje wam.... Teraz to naprawdę mi tu niektórych żal. Zaproponował mi abym raz w tygodniu posprzątała mu mieszkanie żebym mogła sobie zarobić kilka groszy. On w tym czasie pilnuje dzieciaków bo dla niego to przyjemność.

Nie będę już nic więcej wyjaśniać.
Stary 2014-12-02, 13:27   #2340
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
To firma prywatna. Wykwalifikowani ratownicy nie bardzo chcą w takich pracować. Wiem to z doświadczenia. Wcześniej byłam tylko technikiem ratownictwa medycznego po studium. I z tymi kwalifikacjami znalazłam pracę. I teraz się dokształcam aby zostać kierownikiem

I nie czeka na mnie latami.tylko 1 rok
Napisałaś, że wcześniej świetnie zarabiałaś. Nie uwierzę, że pracując jako technik ratownictwa miałaś dobre zarobki, chyba, że siedziałaś non stop w pracy.
No ale kto wtedy zajmował się dziećmi

sorry nie kupuję twojej opowieści

Cytat:
Tak byłam się rano puścić w zamian za SzP. Gratuluje wam.... Teraz to naprawdę mi tu niektórych żal. Zaproponował mi abym raz w tygodniu posprzątała mu mieszkanie żebym mogła sobie zarobić kilka groszy. On w tym czasie pilnuje dzieciaków bo dla niego to przyjemność.

Nie będę już nic więcej wyjaśniać.
powierzasz obcej osobie dzieci? nie boisz się?

Edytowane przez 201607121236
Czas edycji: 2014-12-02 o 13:30
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości