![]() |
#2341 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Ból jednej piersi
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2342 |
Przyczajenie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Witam wszystkich.
Mam takie pytanie. Wczoraj robiłam USG piersi i wynik jest taki: W KDZ prawego sutka widoczny nieregularny obszar hypoechogenny z drobnymi przestrzeniami płynowymi i zwapnieniami wym ok. 10x22x24mm. Obszar nieco bolesny uciskowo. wskazana BAC obszaru. (reszta ok.) Czy to może być jakiś guzek lub torbiel? Czy powinnam się martwić? Jestem zapisana już dalej do lekarza ale siedzę i się denerwuje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2343 |
Wtajemniczenie
|
Nie jestem lekarzem i nie zinterpretuję Ci tego wyniku, ale tak na chłopski rozum - jeśli "przestrzenie płynowe" to może jakaś torbiel? Chyba musisz się uzbroić w cierpliwość i po prostu poczekać do wizyty, my tu na forum możemy jedynie pogdybać. Ale nie martw się na zapas i nie panikuj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2344 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2345 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi. Poczekam do wizyty, ale nie denerwować się nie jest łatwo
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2346 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2347 |
Raczkowanie
|
ja ide w czwartek za tydzien na ten zabieg wyciecia guzka, gabinet prywatny,600 zł, ze znieczuleniem miejscowym.
trochę się boję,że znieczulenie nie zadziała ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2348 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Wszystko będzie dobrze i trzymaj sie cieplutko ![]()
![]() |
![]() |
#2349 |
Wtajemniczenie
|
Musi zadziałać - nie ma opcji, żeby nie zadziałało. Też się o to bałam, ale to naprawdę nie boli
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2350 |
Raczkowanie
|
hej dziewczyny.mam dość nietypowy problem.od kilku miesięcy boli mnie z boku lewa pierś.ból jest o tyle dziwny,że nie ma żadnej prawidłowości w jego pojawianiu się,tzn.nie zauważam,że nasila się przed okresem,albo po.po prostu raz boli,raz nie.zrobiłam sobie usg i nie wykazało żadnych nieprawidłowości.dotykają c ręką również nie wyczuwam niczego podejrzanego.węzły chłonne niezmienione.za 2 tygodnie mam wizytę u ginekologa,ale trochę się niepokoję.czy któraś z Was miała podobny problem?dodam,że ta pierś jest większa od prawej,staniki z drutami noszę sporadycznie,a ponad pół roku temu miałam w tym obszarze usuwany pieprzyk metodą wypalania-wynik ok-i teraz mam małego bliznowca...pozdrawiam
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2351 |
Przyczajenie
|
witam jestem tu nowa.w okresie dojżewania przy prawym sutku miałam maleńką krostke jasnego koloru.!0 miesięcy temu urodziłam dziecko zauważyłam że to się powiększyło nieraz jest widoczne zwłaszcz po kąpieli lub jest mi zimno.# miesiące temu byłam z tym u pani ginekolok która zbadała mnie dotykowo i stwierdziła że pierś jest zbudowana poprawnie,ale ja to widze teraz że jest
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2352 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#2353 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
albo po prostu umów sie na usg żeby różne rzeczy wykluczyc, choc to jest na powierzchni skóry, to i dermatolog by sie przydal,jak wyzej rada ![]()
![]() |
![]() |
#2354 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny za pocieszenie
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:04 ---------- Poprzedni post napisano o 13:02 ---------- Nie martw się znieczulenie napewno zadziała nic nie będziesz czuła nie martw się ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2355 |
Przyczajenie
|
Czesc!
Mam takie pytanie do Tych dziewczyn, ktore juz sa po zabiegu... ja mialam zabieg miesiac temu i mam male komplikacje, rana nie chce mi sie wygoic. Byc moze jest to moja wina, bo jakies 2 tyg po zabiegu bylam na wycieczce i moglam sobie ta rane naruszyc. Rana sie rozrzerzyla i przez jakis czas leciala mi krew, teraz mam taki pecherzyk czerwony. U lekarza bylam, ale on nic na to nie moze poradzic, trzeba czekac. Kurcze chcialabym powrocic juz do normy, niby nic mnie nie boli ale nadal musze zmieniac opatrunki i smarowac mascia. A Wasze rany jak dlugo sie goily? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2356 |
Przyczajenie
|
Do: Hola20
Cześć, ja jestem 3 tygodnie po zabiegu i moja rana już się wygoiła. Co prawda przez pierwsze dwa tygodnie oszczędzałam się, ale już od tygodnia funkcjonuję normalnie. Niczym nie smarowałam, tylko przyklejałam jałową gazę, żeby nie podrażniać szwu. Po zabiegu został cienki, niewielki szew i żółtawe plamy po blednących krwiakach. Nie martw się, pewnie gdyby coś było nie tak to lekarz by zainterweniował. Staraj się teraz nie nadwerężać ręki. Każdy organizm inaczej się goi i regeneruje - jeden szybciej drugi wolniej. PAPA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2357 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2358 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Hola a jakiej maści używasz - takiej na zmniejszenie blizny? Może to ona jest przyczyną takiego długiego gojenia. Słyszałam, że wszelkich maści na blizny można używać już po całkowitym wygojeniu rany. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2359 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
róbcie badania genetyczne. jeżeli lekarz uzna, że powinnaś je zrobić, to od razu, tego samego dnia pobierają krew. później krew jedzie do szczecina i się czeka do pół roku czasu na wyniki. nie ma się czego bać. ja robiłam i nie żałuję. 3,5mm? przecież to jest malusieńkie. ja bym poszła sama na usg, a z usg do onkologa. nie liczyłabym na leczenie palpacyjne. potwierdziłabym też zdanie onkologa u innego. pierwsze słyszę o tym, żeby profilaktycznie usuwać wszystko. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2360 |
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny w niedługim czsie czeka mnie wycięcie gruczolakowłókniaka piersi,chciałabym się dowiedzieć czy może któraś z was mogłaby mi polecić jakąś dobrą klinikę we Wrocławiu gdzie zabieg wykonali by dobrze i w przystępnej cenie.
Proszę o odpowiedz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2361 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziewczyny gratuluje Wam, ze juz z Wasza rana jest w porzadku ![]() ![]() ![]() A wogole jakie mialyscie szwy? bo ja podobno mialam samowchlanialne, jakies takie lekkie zeby blizna duza nie zostala. efekt niestety wyszedl odwrotny ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() 3,5 mm - wiadomo, że malusieńkie, ale rozmiar nie świadczy o tym czym to złośliwe czy łagodne ![]() Pierwszy raz w poradni genetycznej w WCO w Gdańsku byłam już w grudniu, w maju miałam mieć badania, tymczasem okazało się, że dopiero wizyta ma być 27 lipca i to też jeszcze nie pobiorą mi krwi tylko dadzą skierowanie ![]() Jak widzisz to nie jest takie proste (no niby jest, ale chyba nie u nas w Polsce). Ponadto wczoraj byłam u onkologa, który zasugerował usunięcie całej tkanki gruczołowej z obu piersi i wstawienie implantów!!! Z racji obciążonego wywiadu! Ja do niego: "liczę, że może u mnie nie będzie mutacji", a on na to: "to niech pani na to nie liczy, takie cuda się nie zdarzają" ![]() A jeśli chodzi o badanie palpacyjne - ten guzek nie jest wyczuwalny przez omacywanie (omacywało 2 lekarzy) i doskonale zdaję sobie z tego sprawę, że nie każdą zmianę można wymacać ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2363 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2364 |
Przyczajenie
|
Hej
![]() Mam 19 a podczas badań USG piersi wykryto ze "w częściach centralnych widoczne podwyższenie echogenicznosci tkanki gruczołowej z poszerzeniem odcinków przewodów mlekowych. Zmian ogniskowych nie stwierdzono"A ja te guzki czuje w obu piersiach. Mam je juz od kilku ładnych lat. Bałam sie o tym mówic ale dopiero teraz sie odwazyłam jak juz na USG wyszło.[wiem głupia jestem ![]() yyyy...nie wiem co mam o tym myślec ![]() ![]() ![]() Z góry dziękuje za odp ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2365 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Edytowane przez aferka Czas edycji: 2009-05-27 o 07:06 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2366 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
piszesz, że na wyniki będziesz czekać tylko miesiąc. czy aby na pewno mówimy o tych samych badaniach? wiem, że są wykonywane jakieś badania, gdzie krew badana jest w szpitalu w którym Ci to robiono. zastanawia mnie to, czy Ty je właśnie będziesz miała robione, czy z racji tego, że mieszkasz bliżej niż ja Szczecina, wyniki będziesz miała szybciej. ale jak mnie informowano w Międzynarodowym Centrum Leczenia Nowotworów Dziedzicznych, na wyniki czeka się minimum 2 miesiące. badają minimum 2 geny, maksymalnie 5. czy mówimy o tym samym? przeraża mnie też to, co mówią Ci onkolodzy... napisałaś:"mama, jej siostra i ich mamy siostra zmarły na raka piersi, za to ich mamy mama na raka jajnika ![]() czyli Twoja mama, babcia i ciocia? bo nie zrozumiałam trochę. nie chce Cie wypytywać, ale sama byłam w takiej sytuacji, też mam małe piersi i NIKT nie powiedział mi takich rzeczy jak Tobie. leczyłam się u bardzo dobrego onkologa chirurga z Centrum Matki Polki. w poniedziałek robiłam kolejne usg, bo bardzo boli mnie pierś, która była operowana rok temu. usłyszałam kolejną mądrość kobiety robiącej USG, że jak będzie mnie dalej boleć, to zrobią mi biopsje na ślepo. aż śmiać mi się chce. nie dajmy się tak, tym lekarzom. walczmy o swoje zdrowie, nikt za nas tego nie zrobi! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W wojewódzkim centrum onkologii w Gdańsku mam mieć robione: badanie mutacji w genach BRCA1 i 2, oczywiście usg piersi i jajników (przez ginekologa-onkologa), markery nowotworowe - m.in CA 125. Tego wszystkiego dowiedziałam się od genetyka, u którego byłam w grudniu. Tak jak pisałam badania miały być teraz w maju (z programu ministerialnego), a na wynik badań genetycznych miałam czekać do miesiąca (nie wiem dokładnie czy krew badana będzie w WCO czy gdzieś wysyłają ![]() W mojej rodzinie na raka piersi zmarła moja mama, siostra mojej mamy (czyli mama tej kuzynki), ciotka mojej mamy i jej siostry (czyli siostra mojej babci). Na raka jajnika zmarła matka mojej babci (ale ona - czyli moja prababka dożyła 96 lat!). Natomiast moja babcia nie wiem czy ma jakiejkolwiek mutacje, ale dziś ma skończone 89 lat i jedyną dolegliwością jest niewydolność krążenia. Mam nadzieję, że teraz napisałam czytelniej ![]() Widzisz, za każdym razem jak jestem na usg piersi (a robię co 6 miesięcy) czy u onkologa - byłam 3 razy - słyszę to samo: "Ma pani bardzo małe piersi i obfitą tkankę gruczołową - przez to piersi są trudne do badania i można coś przeoczyć". Ostatnio lekarz radiolog, który robił mi usg stwierdził, że mam tak obfitą tkankę, że w zasadzie powinnam robić mammografię - ale... tu cyt:" Pani piersi są tak małe, że nie wiadomo, czy mammograf je 'załapie' ![]() Piszesz, że jakaś lekarka zasugerowała biopsję na ślepo - dla mnie to skandal! Biopsję robi się pod kontrolą usg, no chyba, że zmiana jest tak duża, że można ją uchwycić w palce. Właśnie dzisiaj mam biopsję BAC - zobaczymy... Jestem dobrej myśli. I wizytę u genetyka - tym razem innego, niż wcześniej. Może uda mi się przyspieszyć te badania. Liczę na to, że mnie mutacje nie dotyczą, choć jak pisałam wczorajszy onkolog zdecydowanie powiedział, abym nie wierzyła w cuda... Pozdrawiam Cię serdecznie P.S. Jeśli mogę cię spytać - czy masz te nieszczęsne mutacje? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2368 |
Przyczajenie
|
[quote=aferka;12479858] A tę maść zalecił Ci lekarz?
tak, lekarz mi ja zalecil. ale sama postanowilam dac ranie troche pooddychac i zdjelam opatrunek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2369 |
Raczkowanie
|
Jestem w grupie ryzyka. Pierwszego guzka miałam usuwanego zaraz po tym jak skonczylam 17 lat. Wczesnie? To nie ma znaczenia.
Odkrylam że coś jest nie tak, ponieważ fiszbina od biustonosza wbijała mi się bolesnie w prawą pierś. POszłam do lekarza, okazało się, że jest zmiana. Kiedy juz umówilam się na wizytę na onkologii w poznaniu, guzek nadawał sie jedynie do wyciecia. Czy bolało? Nie, no może troszkę przez pierwsze kilka godzin. W tej chwili wykryto kolejnego. Szczęśliwa z tego powodu nie jestem, ale już się nie boje. Pamiętaj że nie jesteś z tym sama. Bo jest nas wiele.
![]() |
#2370 |
Rozeznanie
|
Listopadowa, nie nie mam mutacji.
wszystko jest ze mną w porządku. zapytaj się tego genetyka, gdzie będą badali Ci krew. bo z tego co ja wiem, te, konkretne badania genetyczne wykonywane są TYLKO w Szczecinie. wiem to na swoim przykładzie, oraz na przykładzie amazonek z Warszawy. Jeżeli mogę wiedzieć, jaki masz rozmiar stanika? Ja, tak samo jak Ty, też mam obfitą tkankę, no, ale nie wiem, czy tak samo obfitą jak Ty. jak to masz nie wierzyć w cuda? moim zdaniem Ci lekarze zwariowali, tak się nie mówi. ja sama miałam torbiel na jajniku, i dwa razy guza na piersi, za drugim razem usunięte. teraz mam tylko torbiel, wielkości 3mm i po przeczytaniu tego co napisałaś, zaczynam się bać i zastanawiam się nad wizytą u onkologa.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:42.