![]() |
#2341 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wirtualna przyjaźń 4
Adusia odwiedzam dzisiaj Zagrodę.
U dziewczyn jak zwykle gwarno ![]() tyle się dzieje... Edytowane przez Cyferkaa Czas edycji: 2024-06-18 o 11:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#2342 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Muszę do miasta skoczyć. Worki do odkurzacza skończyły mi się. Obok sklepu z AGD jest Rossmann, więc też wejdę, zawsze parę jakichś przydatnych drobiazgów dokupię tam.
![]() Pa...!! |
![]() ![]() |
![]() |
#2343 |
Zakorzenienie
|
Pa Adusia.
Udanych zakupów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2344 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2345 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Witam ![]() Cyferko, a no Budyń zdrowy kociak, bo kto to widział rzy kocie na stole zostawiać cokolwiek co jest dla kota zjadliwe? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
4 pory roku i ja piąta
|
Sosna
![]() Adi ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:12 ---------- A tak poza tym jest tak gorąco, że siadłam za papierologią i czekam aż zelży ten skwar i może coś porobię. Chodzi za mną koszenie. Powinnam wstawić pralkę... taaaa ![]() Na razie jest okropnie duszno. Budyń ![]() ---------- Dopisano o 14:19 ---------- Poprzedni post napisano o 14:19 ---------- Cyferka ![]() Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-06-18 o 13:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 |
Zakorzenienie
|
Ania picie małymi łyczkami ma sens.
To jest ważne, pita małymi łyczkami najlepiej nawadnia organizm, jak pijesz łyk,łyk,łyk, to tylko przelatuje i wypłukuje, to co najważniejsze ![]() ------------ Ania Budyń teraz żywotności dostał ![]() Na chwilkę od stołu odeszli, tak mi mówią, a kto wie ? ![]() ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:23 ---------- Hejka Emmi ![]() A ja się rozglądam, gdzie ja jestem ![]() ![]() W międzyczasie różne sprawy... Emmi ,powstrzymaj się od koszenia, w taki upał, poczekaj jeszcze. |
![]() ![]() |
![]() |
#2348 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 |
Zakorzenienie
|
Emmi ?
ja nic nie piszę o ogórkach tylko o koszeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2350 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Jejciu, ale mi się dziś udało. Będąc w mieście weszłam do mojej kosmetyczki, żeby umówić się na regulację brwi. A pani mi mówi, że w ostatniej chwili "wypadła jej" jedna klientka i właśnie ma wolny czas. Skorzystałam... wskoczyłam na fotel... moje brewki wyregulowane... hura...!!
![]() ---------- Dopisano o 15:49 ---------- Poprzedni post napisano o 15:44 ---------- Aniu, Droga Aniu, w tym cały sęk, że gulgać nie można, tylko małymi łyczkami trzeba. Takie szybkie gulganie nie nawadnia organizmu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Ooo... Cyfercia dobrze wytłumaczyła, że należy małymi łyczkami...
===== Sosno, zapraszamy do wspólnych pogaduszek. Co w Rossmannie kupiłam? Z kosmetyków nic. Skupiłam się na chemii gospodarczej. Tzn. nabyłam płyn do prania dla alergików, płyn do płukania jedyny który mnie nie uczula, mydło w płynie, ręczniki papierowe i pastę do zębów. ---------- Dopisano o 16:03 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Małosolne robię tak: -małe ogóreczki -wiązka tzw. dodatków (koper, czosnek, chrzan) -wrząca woda -sól kamienna (jedna łyżka na jeden litr wody) Ogórki myję i odcinam im końce. Układam w dużym słoju lub w garnku kamiennym. Wkładam umyte dodatki. W osobnym garnku mieszam wrzącą wodę z solą i zalewam nią ogórki. Ogóreczki w ten sposób robione dobre do jedzenia stają się już następnego dnia. Jeśli są upły, to tego drugiego dnia wstawiam je do lodówki. Edytowane przez Adazina Czas edycji: 2024-06-18 o 15:07 |
![]() ![]() |
![]() |
#2352 |
4 pory roku i ja piąta
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2353 |
4 pory roku i ja piąta
|
Trudno uwierzyć, że oprócz odliczania za sprawą cyferek dni do wakacji, można powiedzieć, że będą już - po pojutrze. To niezwykłe
![]() ---------- Dopisano o 17:18 ---------- Poprzedni post napisano o 16:59 ---------- Jest okropnie parno. Ciężko mi oddychać i mam wrażenie jakby z oddali... dalekiej oddali coś grzmiało... Edytowane przez Emmi123 Czas edycji: 2024-06-18 o 16:17 |
![]() ![]() |
![]() |
#2354 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Emmi,
Nasza Cyfercia dobrą robotę z tym odliczaniem robi. ![]() ---------- Dopisano o 17:49 ---------- Poprzedni post napisano o 17:41 ---------- U nas też bardzo duszno. Słońce za chmurami schowało się. Hmmm... chyba raczej nie grzmi... lepiej żeby burzy nie było, bo zaraz szykuję się do wyjścia. Godzina 18 to nasza (B. i moja) pora spacerowa. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2355 |
4 pory roku i ja piąta
|
Witajcie
![]() Dziś mamy już środę. Szkoda, że siedzimy już w drugiej połowie pięknego czerwca. Wakacje zaczynają się ... pojutrze . Ależ to piękne słowo ![]() Tak naprawdę to jeszcze tylko jutro planowe siedzenie w murach, bo piątek to już zupełnie inny dzień. ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 06:43 ---------- Poprzedni post napisano o 06:41 ---------- Bierna_Sosna ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2356 |
Zakorzenienie
|
Dzień dobry
![]() Emmi cieszę się razem z Tobą ![]() W piątek pierwszy dzień lata, najdłuższy dzień w roku, za wcześnie kładę się spać ![]() ------------- Bierna_Sosna intrygujący nik ![]() Zapraszamy na pogaduchy. --------------- Milka, jak u Ciebie ? Pewnie też nie możecie doczekać się wakacji? Twoja córcia o ile pamiętam ostatni rok w obecnej szkole? -------------- Adusia a kiedy Wy startujecie z wakacjami? Mania przyjedzie po rozdaniu świadectw? ---------- Chmurzy się, rano błyskało, ale poszło chyba dalej. Bardzo ciepło. -------------- ---------- Dopisano o 07:27 ---------- Poprzedni post napisano o 07:23 ---------- Emmi wyborne śniadanko ![]() Dla Ciebie termosik, on też szykuje się do wakacji... ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:29 ---------- Poprzedni post napisano o 07:27 ---------- Imuś ![]() ![]() ---------- Dopisano o 07:33 ---------- Poprzedni post napisano o 07:29 ---------- Ogórki małosolne robię tak jak Adusia. Tylko nie zalewam wrzątkiem, a przegotowaną, zimną wodą. ---------- Dopisano o 08:08 ---------- Poprzedni post napisano o 07:33 ---------- Moją zupę ogórkową ze świeżych, zielonych ogórków jadło 5 osób ![]() Wszystkim bardzo smakowała. Niektórym zrobiłam zgaduj, zgadula, co to za zupa? Stawiali na kapuśniak ![]() Adusia, ogromnie różni się w smaku z tradycyjną ogórkową. Ta jest bardzo wyrazista i aromatyczna. Emek zjadł ze smakiem, wprowadzam zupkę do mojego menu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2357 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() Ma dzisiaj padać i to nawet sporo. Zaplanowane są burze. |
![]() ![]() |
![]() |
#2358 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Witajcie !!
Piękny poranek dzisiaj. Kolejny taki czewcowy dzień. Jest cieplutko, słonecznie i bez żadnej chmurki na błękitnym niebie. Pora kaweczkę wypić. ---------- Dopisano o 09:37 ---------- Poprzedni post napisano o 09:34 ---------- Cyferuś, to ja chyba jakaś dziwna jestem, bo mnie obie te zupki smakują w zasadzie jednakowo. ---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:37 ---------- Przyłączam się do głosu Emmi, daj przepis na Twoją ogórkową. Bardzo chętnie zrobię. ![]() ---------- Dopisano o 09:46 ---------- Poprzedni post napisano o 09:39 ---------- A jeśli o zupach mówimy, to podam moje dzisiajsze menu. 9:00 - owsianka na wodzie + kawa z mlekiem 12:00 - barszcz biały z jajkiem i białą kiełbaską 15:00 - krupnik na kurczaku 18:00 - pomidorowa jarska z kluskami |
![]() ![]() |
![]() |
#2359 |
Zakorzenienie
|
Hejka Adusia
![]() Hej Emmi ![]() U mnie dopiero się przejaśniło. Rano błyskało jak jechałam do Kotełkowa, zapowiadało się na burzę...rozeszło się. Dzieci mówiły mi, że u nich świtem spadł ulewny deszcz. ------------- Emmi zupę gotowałam z głowy ![]() Miałam korpus z kaczki, trzeba było go zużyć, więc na nim wywar ze wszystkimi warzywami.... ziemniaki pokrojone w paski (jak już wywar jest gotowy) podgotowuję jakieś 15 min...kilka świeżych ogórków startych na tarce, oczka buraczkowe, przetarłam też ugotowaną w wywarze marchewkę, zupa nabyła koloru. Lubczyk na poprawienie smaku, sól, dwa ząbki czosnku, 5 cm. korzeń chrzanu. Dużo świeżego koperku, tuż przed wyłączeniem. Zabieliłam śmietaną przed podaniem, do talerza. ---------- Dopisano o 08:47 ---------- Poprzedni post napisano o 08:46 ---------- Można i tak: Zupa ze świeżych ogórków 1/2 cebuli 1 mały por 2 łyżki masła 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek korzenia selera 4 ogórki gruntowe 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 1 i 1/2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego) 4 ziemniaki łyżka posiekanego koperku 80 ml śmietanki 18% do zup i sosów z kartonika lub 60 ml śmietanki 30% |
![]() ![]() |
![]() |
#2360 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
to ja dosyć podobnie robię. Z tą tylko różnicą, że ogórki pokrojone w plasterki daję, a włoszczyznę na tarce ciach mach. |
![]() ![]() |
![]() |
#2361 |
4 pory roku i ja piąta
|
Cyferko
![]() Adi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2362 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyfereczko,
o ile nic się nie zmieni, to ja pojadę po Manię w sobotę. Ona tak bardzo lubi tym naszym nowoczesnym pociągiem jeździć, więc czemu nie sprawić jej tej przyjemności. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2363 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2364 |
Zakorzenienie
|
Emmi tak, ogórki obieram.
Adusia ja wolę przetarte na tarce... buraków krojonych też nie przełknę, muszą być potarkowane na wiórki, to samo z marchewką gotowaną. Inaczej nie przełknę, tak mam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2365 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Cyferuś,
wierzę Ci, że tak masz. Mnie np. często mięso odrzuca. A jak drobniutko pokrojone, to jest do zaakceptowania. |
![]() ![]() |
![]() |
#2366 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2367 |
Zakorzenienie
|
Pani weta pochwaliła dzisiaj Budynia.
Łapka pięknie się goi, a takiego pacjenta grzecznego nigdy nie miała ![]() Budyś grzecznie kładzie się na kozetce i poddaje wszelkim zabiegom. Wie, że ludzie mu pomagają, jest bardzo cierpliwy. Były wizyty, gdzie trzeba go było w trójkę przytrzymywać, ale wiadomo o co chodzi. Adusia pokażesz dzisiejszego Budynia? |
![]() ![]() |
![]() |
#2368 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Pan Budyń. Foto i filmik specjalnie dla forumowych cioteczek nakręcony. Zobaczymy czy da się tu zamieścić.
VID-20240619-WA0001.mp4: Invalid File |
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
🍀🌻jest jak jest🌻🍀
|
Zdjęcie jest. Filmik jednak nie chce wejść. Szkoda.
---------- Dopisano o 10:54 ---------- Poprzedni post napisano o 10:52 ---------- Jeszcze jedna próba. VID-20240619-WA0001.mp4: |
![]() ![]() |
![]() |
#2370 |
Zakorzenienie
|
O, jest nasz celebryta
![]() Dziękuję Adi. ----------- Wracając do zupy ogórkowej ![]() im więcej ogórków, tym smaczniejsza ![]() ------------- Adusia widzę, że wróciłaś do diety zupkowej. Mania będzie miała frajdę z jazdy kolejką. Dobry pomysł. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:43.