Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-06-13, 10:28   #2341
niv_
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

10 i 11 miltoniopsis - bardzo lubię te storczyki zwłascza białe, są śliczne niestety również humorzaste.
11 i 12 - różowy na początku nie byłam do niego przekonana. W tym roku ponownie zakwitł.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC09918.jpg (49,6 KB, 53 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09919.jpg (81,4 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09939.jpg (21,4 KB, 39 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC09914.jpg (27,8 KB, 48 załadowań)

Edytowane przez niv_
Czas edycji: 2009-06-13 o 12:05 Powód: problemy ze zdjęciami
niv_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 11:12   #2342
mujerguapisima
Raczkowanie

Ja osobiście nie ucinam pędu tzn. działam podobnie do norki. Zdarza mi się często, że pęd w ogóle nie usycha i wypuszcza jeszcze 1-2 pączki albo wypuszcza odnogę właśnie z uśpionego oczka. Ja bym nie ruszała tego pędu, ale jak zacznie schnąć co uschnie do połowy, kiedyś tak ucinałam ze dwa razy a teraz mam piękną odnogę w moim falku co ma piękne kwiatki, teraz piekne pączki - chyba z 8 i dalej rośnie, piękne korzenie, ale zmasakrowany stożek wzrostu :/
No nic do przodu
Ja w wakacje, nie mam czasu teraz przeszukiwać naszego forum, mam zamiar zrobić jak jedna z wizazanek taką półeczkę na ścianie w pokoju, bo mi się już falusie nie mieszczą i nie mogę kupować nowych ale będzie półka to będą nowe
mujerguapisima jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 11:29   #2343
jola2243
Zakorzenienie

Niv_ Twoje storczyki mnie oczarowały, piękne okazy masz
Gdzie kupiłaś te szklane wysokie doniczki, czy to plasikowe są??
Ile masz storczyków? i co robisz, że tak pięknie kwitną??

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243

Edytowane przez jola2243
Czas edycji: 2009-06-13 o 11:33
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 12:30   #2344
mujerguapisima
Raczkowanie

Nie wiem co odpowie Niv , ale to są takie specjalne osłonki właśnie na orchidee w różnych kolorach. One są takie specjalne, bo się zwężają ku dołowi tzn, że wkładasz doniczkę plastikową z kwiatkiem do owej ceramicznej, ale ona nie stoi na dnie, tam spływa woda, która podnosi wilgotność i to, że spływa daje to, iż podłoże lepiej przesycha. Takie doniczki są dostępne w marketach budowlanych typu Castorama, Praktiker, Obi etc. To bardzo ładnie wygląda, ale ja chyba jestem zwolenniczką aby promienie słoneczka dochodziły do korzonków plus odstrasza mnie cena - ok. 16-18 zł za sztukę a przy moich 18 trochę drogo
Stary 2009-06-13, 12:39   #2345
Candy80
Raczkowanie

GG do Candy80

Cytat:
Napisane przez esel12345 Pokaż wiadomość
lusia. ja bym obcieła te rozkwitniete bo by roslina wtedy sobie odpoczeła. chociaż może wypowie się ktoś doswiadczony

ja mam pytanie do posiadaczek CAMBRI. ile wasze kwitną? bo mojej coś szybko kwiaty opadły.. ale może to przez długi transport.
jest położona na przeciwko okna- na ścinanej półce. jakieś 5-6 metrów od niego. ale ma cały czas nasłonecznione miejsce. okno jest południowe. liście ma zdrowe. bulwę też.. więc czemu tak szybko przekwita ;/ kwiaty się jej marszczą i na następny dzień padają.

CANDY- oczka to takie łuski bądz małe wypuklenie na łodydze. łatwo je zobaczyć. ale jeśli pęd jest SUCHY jak sucha gałąź to obetnij najniżej. ale jeśli jest zielony to zostaw go może. i tak jak norka mowi sam wierzchołek obetnij. ja sama zostawiłam przekwitnięteego falka i zobaczymy co się z nim dziać będzie.
..Oczka faktycznie są ale łodygi mam całe SUCHE, są jak brązowe patyki i co, ucinać od dołu? A jak mi potem nie urośnie tak pionowo tylko się rozejdzie na boki? ????

http://suwaczki.slub-wesele.pl/20090822580113.html
Candy80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 12:40   #2346
niv_
Zakorzenienie

Dziękuję

Storczyków mam sporo, nigdy nie liczyłam, ale przypuszczam, że wyszłaby duża liczba.

Dbam o nie standardowo, podlewanie co tydzień lub dwa, zależy jak przesycha podłoże, od czasu do czasu nawóz dla storczyków. Czasami człowiek może się bardzo starać, a i tak kwiatek nie rośnię, tak że staram się za bradzo nie przejmować, gdy coś idzie nie po mojej myśli.
Ostatnio wychodzące pędy odontoglossum " Anne Clare", uwięzły między liścmi i się złamały, a czekałam na ich pojawienie się prawie rok i niestety czekać będę dalej, z kwiatów nici. Kwitnąłby u mnie pierwszy raz. Kilka storczyków mi choruje, wczoraj wyrzuciłam jednego kilka jeszcze walczy, ale nie wiadomo co z nimi będzie. Tak, że jak mówi powedzenie " czasem słońce, czasem deszcz". Choć niekiedy ciężko.

Osłonki mam głównie szklane i plastikowe. Na zdjęciu w plastikowej jest miltoniopsis, ciapatek jest w ceremicznej, dendrobium w glinianej, reszta jest w szkalnych. Wszystkie osłonki kupiłam w kwiaciarniach.
Stary 2009-06-13, 13:13   #2347
mujerguapisima
Raczkowanie

Niv, ale robisz jak ja pisałam tzn, że plastikową wkładasz w osłonkę czy wsadzasz kwiatka w osłonkę?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-06-13, 13:18   #2348
esel12345
Raczkowanie

candy. ciachaj u samego dołu skoro to suchy badyl. roślina wypuści nową łodygę
PROSTą

pozdrawiam
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 13:25   #2349
Candy80
Raczkowanie

GG do Candy80

Ok... to idę go ciachnąć... stracha mam... ale idę
pozdrawiam.

Stary 2009-06-13, 13:31   #2350
kliwia
Zakorzenienie

A dzis sa storczykasy w kauflandzie po 20 zł Nie wiem czy o tej porze cos jeszcze zostalo, no ale moze warto sprobowac.
U mnie zbyt zimno jest zebym szla po jednego chociaz. Nie chce by stracily kwiaty.

Ale za to moje spiochy budza sie do zycia i puszczaja przedluzenia pedow
kliwia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 14:08   #2351
esel12345
Raczkowanie

Cadny powodzenia nic sie nie martw skoro suchy badyl to nic Ci po nim. roślinka wypuści nowa łodyżkę. czasem jest tak że po przekwitnięciu łodyga całkiem nie usycha.. to wówczas można ją przyciąć wyżej.. no ale skoro twoja była zupełnie uschnieta to na nic ci się zda

pozdrawiam.
ja na razie zaprzestaje zakupów bo moje południowe okno chyba moim falkom nie odpowiada
esel12345 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-06-13, 14:16   #2352
Candy80
Raczkowanie

GG do Candy80

Esel, za późno na żale, bo już po bólu - ciachnęłam badyle teraz tak biednie wygląda.. same listki zostały... żadnego kwiatka... a było ich od zatrzęsienia... No nic, poczekam na nowe łodyżki. A długo trzeba czekać na nowe?

Stary 2009-06-13, 15:40   #2353
jola2243
Zakorzenienie

Jeśli to storek kupiony w markecie za 20 zł, to nawet 1,5 roku jak ja na swojego czekałam, ale o dziwo po wyniesienu go na tydzień do łazienki, gdzie jest chłodniej po tygodniu wypuścił pęd, który ma teraz 5 cm już, natomiast storczyki kupione w kwiaciarni kwitną co roku, mój kupiony w kwiaciarni zakwitł po roku sam, bez działania na niego szokiem termicznym, ale walczę z wełnowcami na nim

Stary 2009-06-13, 15:41   #2354
zwyczajna21
Przyczajenie

Smile Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Witam jestem tu nowa mam dwa storczyki z czego jeden chyba zginie to było tak że mój chłopak go kupił doniczka była zawinięta w ozdobny papierek jak go przyniósł do domu to miał piękne kwiaty,ale po 3 dniach mu zaczęły opadać ehhh wyciągnęłam go z tego papierka a tam szok nie było widać korzeni więc go wyciągnęłam a tam sama zgnilizna - poobcinałam mu te korzenie zgnite i stoi teraz w pokoju - czy on wypuści jakieś korzenie jeszcze??? co mam dalej robić ???........
zwyczajna21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 15:50   #2355
norka27
Zakorzenienie

Jolu ja bym tak nie uogulniala z tym okresem - ja mam wszystkie marketowe i u niektorych zdazalo sie rok przerwy ale kilka falkow puscilo nowego peda po 2 - 3 miesiacach, cambria tez. Zalezy w jakiej kondycji jest roslina, co z nia robil producent, czasemw zwyczajnie mus odpoczac. No i warunki musza jej dopisac
Co do cambrii - przytaszczona po 700km podrozy w styczniu w koncu marca przekwitala, ostatni kwiat opadl w kwietniu, pachniala, taka czerwona Nelly cos tam. Teraz puszcza nowy ped, byla zimowana przez ponad miesiac.
Niv jakie slodkosci masz Falek Filadelfia mi sie marzy, podobno obficie kwitnie, miltonii sie boje bo kaprysne sa i wieedna a marzy mi sie niebieska wanda
No i musze oddac jednego falka, TZ sobie przypomnial i znalazl okazje ku temu - koledze urodzil sie syn i idziemy z gratulacjami Poswiece nowego rozowego bo taki kolorek nie ciekawy ma mimo oszalamiajacej ilosci paczkow - ale zawsze to okazja na nowy nabytek A TZ-owi mowimy - kij ci w oko
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 15:51   #2356
jola2243
Zakorzenienie

jak poobcinałać zgnite to dobrze, teraz przez tydzień nie wolno podlewać, a potem uważać żeby nie przesadzić z wodą, a korzonki zgniły bo pewnie w sklepie był przelany, napisz ile zdrowych korzeni zostało, czy zgniło wszystko??

Stary 2009-06-13, 16:12   #2357
przedziorek
Raczkowanie

niv__ kwiatki cudowne a te kotki widać 2 leniuchy moje koty pazury ostrzyły na liściach falka widać pokaźna kolekcja ja mam 49 storczyków i tylko kilka osłonek

---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ----------

Dzisiaj kupiłam storczasa jasno różowy w maleńkie kropeczki jeden pęd i jedno odgałęzienie no ale śliczne wielkie pączki , troszkę korzonki przesuszone , liście marmurkowe no ale ogólnie ok. od spodu liści były małe czarne plamki ale na szczęście okazało się że to brud jak pączki się otworzą wstawię fotkę .
przedziorek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 16:19   #2358
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Cześć.
Dzisiaj byłam w kauflandzie. No i jak tu wyjść jak one się uśmiechają do mnie . Kupiłam 2 których jeszcze nie mam. Ale ciapka nie było
Śliczne wasze kwiatuchy
Dzięki za podpowiedż co do keika którego dostałam
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg storczyki 034.jpg (153,2 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 039.jpg (150,2 KB, 57 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg storczyki 040.jpg (154,3 KB, 56 załadowań)
lusia288 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-13, 16:26   #2359
zwyczajna21
Przyczajenie

jola2243 - wszystkie korzenie były zgnite nie zostało nic...
Stary 2009-06-13, 16:27   #2360
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

norko
Mam do ciebie pytanie dotyczące cambri. Czy jak została przesadzona parę dni temu to mogę już ją podlać. Podłoże jest już przeschnięte ale dziwnie wygląda. zdjęcie jest na poprzedniej stronie gdzie keik.
Stary 2009-06-13, 16:36   #2361
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lusia288 Pokaż wiadomość
Cześć.
Dzisiaj byłam w kauflandzie. No i jak tu wyjść jak one się uśmiechają do mnie . Kupiłam 2 których jeszcze nie mam. Ale ciapka nie było
Śliczne wasze kwiatuchy
Dzięki za podpowiedż co do keika którego dostałam
Piękne twoje nowe nabytki, wybior ę się w poniedziałek, może jeszcze coś będzie...

Zwyczajna21- jak nie ma korzeni to marne szanse, że by nie padł całkiem rób mu okłady na liście mokre z papieru toaletowego, może puści korzonki, trzeba czekać...

Edytowane przez jola2243
Czas edycji: 2009-06-13 o 16:37
Stary 2009-06-13, 16:44   #2362
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

Zwyczajna
Ja mam takiego samego bez korzeni. Jedna z dziewczyn mi poradziła żeby
go okładać nawilżonymi chusteczkami. Ja akurat robię to wacikiem do demakijażu. To przynajmniej się wody napije. Ale może jeszcze coś innego dziewczyny ci podpowiedzą bo aż tak to się nie znam
powodzenia.

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

jola2243
Ja to nie mam już gdzie ich ustawiać,ale jeszcze ciapka chcę kupić. I wtedy chyba koniec

---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

A tak na marginesie to chyba muszę te nowe nabytki przesadzić bo mają mech w środku.
Stary 2009-06-13, 16:47   #2363
niv_
Zakorzenienie

norka27 - w sumie mam dwie miltonie, jedną białą ze zdjęcia i drugą borodową (moja pierwsza miltonia), która jeszcze u mnie nie nie kwitła, teraz wypuszcza dwa pędy, zobaczymy może się uda i będzie mieć wreszcie kwiatki. Utrapiniem w przypadku miltonii są harmonijki na liściach hamują wzrost rośliny i niestety zotają na liściach na "stałe". Mogą powstawć gdy jest za mała wilgotność powietrza, za duża itd. i bądź tu człowieku mądry.Na początku bardzo o nią dbałam, potem tak mnie wkurzyła, że postawiłam ją na północnym parapecie i przestałam się przejmować i to, plus przesadzenie pomogło. Teraz już tak się nie boję uprawy tych storczyków.Marzy mi się jeszcze biała miltonia z różowym środkiem, słodko wygląda i vanda też różowa lub niebieska (najlepiej jedna i druga ) tylko czemu ona musi być taka droga? ale może kiedyś... miniaturki też są świetne, tylko jakoś u mnie nie ma zbyt dużego wyboru.
przedziorek - koty to prawdziwe utrapienie, zniszczyły mi już kilka storczyków, zwalają doniczki z okien, prapetów. Ehh, ale pazurów jeszcze nie ostrzyły na liściach. Natomiast raz przyłapałam kotkę, jak waliła łapą po kwiatkach.
lusia288 - bardzo fajny, szczególnie pierwszy, drugi jest chyba taki sam jak mój żółtek z czerwonymi kropkami, albo bardzo podobny. Gratuluję zakupu
Stary 2009-06-13, 18:40   #2364
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

niv_- Super ze ci się podobają. Tylko problem gdzie je ustawiać jak nie ma miejsca. Może ktoś wymyślił coś fajnego?
Stary 2009-06-13, 19:03   #2365
zwyczajna21
Przyczajenie

Dzięki dziewczyny zrobię mu okłady a dalej to zobaczymy co się stanie. Moja Babcia dostała storczyka na dzień matki i kwitnie jej do dziś nawet z jednego oczka coś tam rośnie ma kobieta rękę do kwiatów...

---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ----------

...aha i oczywiście będę dawała znać co do moich "pociech" przy najbliższej okazji dodam fotke storczyka.... tego zdrowego...
Stary 2009-06-14, 09:25   #2366
gula1708
Rozeznanie

tak was podczytuje juz od jakiegos czasu i podziwiam wasze piękności a teraz potrzebuje waszej wiedzy i rady. Otóż mój storczyk przekwitł i u góry na pędzie wyrosła...hmm, no własnie....nowa sadzonka? Urosły liście i juz nawet sa pąki. I teraz moje pytanie. Czy mogę ta sadzonkę jakoś oddzielić od "matki"? Może jest jeszcze za mała? I wogóle jak mam ja odciąć, żeby nic nie uszkodzić?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_0477.jpg (152,2 KB, 55 załadowań)

Mój haft krzyżykowy

south beach

cel I: 5 z przodu - osiągnięty
cel II: 55 kg -
cel III: 52-53 kg -
http://straznik.dieta.pl/zobacz/stra...48c82197f3.png

gula1708 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 10:18   #2367
liwias
Raczkowanie

Nie oddzielaj! Muszą jej jeszcze urosnąć korzonki - inaczej nie przeżyje. Dla wzmocnienia młodej roślinki usunęłabym też pączki Powodzenia z kleiki!
liwias jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 16:57   #2368
luka3006
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zwyczajna21 Pokaż wiadomość
jola2243 - wszystkie korzenie były zgnite nie zostało nic...
Ja bezkorzeniowe ratuję w keramzycie, może też spróbuj Kilka stron wcześniej pisałam o tej metodzie.

Jak zwykle macie rewelacyjne okazy:kciuki :

Od jakiegoś czasu też choruję na Vande (niepowtarzalny kolorek ten fioletowo-niebieski), ale po ostatniej wizycie w sklepie, gdzie ów okazik był wyleczyłam się natychmiastowo, gdy zobaczyłam cenę: 50 Euro (zał.fot.)

U mnie kolejne przekwitają, ale wybaczam im, bo troszkę już stoją, a wiadomo , że taka kolej rzeczy. No i jak zwykle pojawił się nowy nabyteczek różowiutki prezencik od moich córeczek na Dzień Matki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg Zdjęcie013a.jpg (143,0 KB, 43 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 168.jpg (26,7 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 167.jpg (35,0 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Obraz 175.jpg (35,2 KB, 18 załadowań)
luka3006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-06-14, 17:34   #2369
lusia288
Raczkowanie

GG do lusia288

jola2243- Uwaga kwiatki z kauflandu trzeba było przesadzić.Ponieważ był mech w środku i korzonki podgnite. Ale może u ciebie będzie inna dostawa warto jednak zajrzeć do środka.

luka3006- Ale śliczna vanda . U mnie nigdzie nie widziałam takiego okazu
Stary 2009-06-14, 18:36   #2370
jola2243
Zakorzenienie

W moim nie ma mchu, ale jest bardzo przelany, a dostałam w prezencie go( pomarańczowy w różowe kropki- cudo), osoba która kupowała nie wiedziała..., trudno, poczekam i zobaczę co się będzie działo, widać ze podlewali go w sklepie, bo miał na folii zaschnięte plamy po wodzie, dostałam jeszcze jednego różowego od mamy, ale z tym jest wszystko ok, w netto nie podlewają, potem dam fotki
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P1060930.jpg (18,5 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P1060931.jpg (14,0 KB, 18 załadowań)

Edytowane przez jola2243
Czas edycji: 2009-06-14 o 18:49
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości