|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
10 i 11 miltoniopsis - bardzo lubię te storczyki zwłascza białe, są śliczne niestety również humorzaste.
11 i 12 - różowy na początku nie byłam do niego przekonana. W tym roku ponownie zakwitł.
Edytowane przez niv_ Czas edycji: 2009-06-13 o 12:05 Powód: problemy ze zdjęciami |
![]() ![]() |
![]() |
#2342 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście nie ucinam pędu tzn. działam podobnie do norki. Zdarza mi się często, że pęd w ogóle nie usycha i wypuszcza jeszcze 1-2 pączki albo wypuszcza odnogę właśnie z uśpionego oczka. Ja bym nie ruszała tego pędu, ale jak zacznie schnąć co uschnie do połowy, kiedyś tak ucinałam ze dwa razy a teraz mam piękną odnogę w moim falku co ma piękne kwiatki, teraz piekne pączki - chyba z 8 i dalej rośnie, piękne korzenie, ale zmasakrowany stożek wzrostu :/
No nic do przodu ![]() Ja w wakacje, nie mam czasu teraz przeszukiwać naszego forum, mam zamiar zrobić jak jedna z wizazanek taką półeczkę na ścianie w pokoju, bo mi się już falusie nie mieszczą i nie mogę kupować nowych ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2343 |
Zakorzenienie
|
Niv_ Twoje storczyki mnie oczarowały, piękne okazy masz
![]() Gdzie kupiłaś te szklane wysokie doniczki, czy to plasikowe są?? Ile masz storczyków? i co robisz, że tak pięknie kwitną?? Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2009-06-13 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#2344 |
Raczkowanie
|
Nie wiem co odpowie Niv
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#2346 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję
![]() Storczyków mam sporo, nigdy nie liczyłam, ale przypuszczam, że wyszłaby duża liczba. ![]() Dbam o nie standardowo, podlewanie co tydzień lub dwa, zależy jak przesycha podłoże, od czasu do czasu nawóz dla storczyków. Czasami człowiek może się bardzo starać, a i tak kwiatek nie rośnię, tak że staram się za bradzo nie przejmować, gdy coś idzie nie po mojej myśli. Ostatnio wychodzące pędy odontoglossum " Anne Clare", uwięzły między liścmi i się złamały, a czekałam na ich pojawienie się prawie rok i niestety czekać będę dalej, z kwiatów nici. Kwitnąłby u mnie pierwszy raz. Kilka storczyków mi choruje, wczoraj wyrzuciłam jednego kilka jeszcze walczy, ale nie wiadomo co z nimi będzie. Tak, że jak mówi powedzenie " czasem słońce, czasem deszcz". Choć niekiedy ciężko. Osłonki mam głównie szklane i plastikowe. Na zdjęciu w plastikowej jest miltoniopsis, ciapatek jest w ceremicznej, dendrobium w glinianej, reszta jest w szkalnych. Wszystkie osłonki kupiłam w kwiaciarniach.
![]() |
#2347 |
Raczkowanie
|
Niv, ale robisz jak ja pisałam tzn, że plastikową wkładasz w osłonkę czy wsadzasz kwiatka w osłonkę?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2348 |
Raczkowanie
|
candy. ciachaj u samego dołu skoro to suchy badyl. roślina wypuści nową łodygę
![]() PROSTą ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 |
Raczkowanie
|
Ok... to idę go ciachnąć... stracha mam...
![]() ![]() pozdrawiam.
#2350 |
Zakorzenienie
|
A dzis sa storczykasy w kauflandzie po 20 zł
![]() U mnie zbyt zimno jest zebym szla po jednego chociaz. ![]() Ale za to moje spiochy budza sie do zycia i puszczaja przedluzenia pedow ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
Raczkowanie
|
Cadny
![]() ![]() ![]() ![]() pozdrawiam. ja na razie zaprzestaje zakupów bo moje południowe okno chyba moim falkom nie odpowiada ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2352 |
Raczkowanie
|
Esel, za późno na żale, bo już po bólu - ciachnęłam badyle
![]() ![]()
#2353 |
Zakorzenienie
|
Jeśli to storek kupiony w markecie za 20 zł, to nawet 1,5 roku jak ja na swojego czekałam, ale o dziwo po wyniesienu go na tydzień do łazienki, gdzie jest chłodniej po tygodniu wypuścił pęd, który ma teraz 5 cm już
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2354 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam jestem tu nowa mam dwa storczyki z czego jeden chyba zginie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2355 |
Zakorzenienie
|
Jolu ja bym tak nie uogulniala z tym okresem - ja mam wszystkie marketowe i u niektorych zdazalo sie rok przerwy ale kilka falkow puscilo nowego peda po 2 - 3 miesiacach, cambria tez. Zalezy w jakiej kondycji jest roslina, co z nia robil producent, czasemw zwyczajnie mus odpoczac. No i warunki musza jej dopisac
![]() Co do cambrii - przytaszczona po 700km podrozy w styczniu w koncu marca przekwitala, ostatni kwiat opadl w kwietniu, pachniala, taka czerwona Nelly cos tam. Teraz puszcza nowy ped, byla zimowana przez ponad miesiac. Niv jakie slodkosci masz ![]() ![]() No i musze oddac jednego falka, TZ sobie przypomnial i znalazl okazje ku temu - koledze urodzil sie syn i idziemy z gratulacjami ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2356 |
Zakorzenienie
|
jak poobcinałać zgnite to dobrze, teraz przez tydzień nie wolno podlewać, a potem uważać żeby nie przesadzić z wodą, a korzonki zgniły bo pewnie w sklepie był przelany, napisz ile zdrowych korzeni zostało, czy zgniło wszystko??
|
![]() ![]() |
![]() |
#2357 |
Raczkowanie
|
niv__ kwiatki cudowne a te kotki
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 17:12 ---------- Poprzedni post napisano o 17:06 ---------- Dzisiaj kupiłam storczasa jasno różowy w maleńkie kropeczki jeden pęd i jedno odgałęzienie no ale śliczne wielkie pączki , troszkę korzonki przesuszone , liście marmurkowe no ale ogólnie ok. od spodu liści były małe czarne plamki ale na szczęście okazało się że to brud ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2358 |
Raczkowanie
|
Cześć.
Dzisiaj byłam w kauflandzie. No i jak tu wyjść jak one się uśmiechają do mnie . Kupiłam 2 których jeszcze nie mam. Ale ciapka nie było ![]() Śliczne wasze kwiatuchy ![]() Dzięki za podpowiedż co do keika którego dostałam |
![]() ![]() |
![]() |
#2359 |
Przyczajenie
|
jola2243 - wszystkie korzenie były zgnite nie zostało nic...
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2360 |
Raczkowanie
|
norko
Mam do ciebie pytanie dotyczące cambri. Czy jak została przesadzona parę dni temu to mogę już ją podlać. Podłoże jest już przeschnięte ale dziwnie wygląda. zdjęcie jest na poprzedniej stronie gdzie keik. |
![]() ![]() |
![]() |
#2361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zwyczajna21- jak nie ma korzeni to marne szanse, że by nie padł całkiem rób mu okłady na liście mokre z papieru toaletowego, może puści korzonki, trzeba czekać... Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2009-06-13 o 16:37 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2362 |
Raczkowanie
|
Zwyczajna
Ja mam takiego samego bez korzeni. Jedna z dziewczyn mi poradziła żeby go okładać nawilżonymi chusteczkami. Ja akurat robię to wacikiem do demakijażu. To przynajmniej się wody napije. Ale może jeszcze coś innego dziewczyny ci podpowiedzą bo aż tak to się nie znam powodzenia. ---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ---------- jola2243 Ja to nie mam już gdzie ich ustawiać,ale jeszcze ciapka chcę kupić. I wtedy chyba koniec ![]() ---------- Dopisano o 17:44 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- A tak na marginesie to chyba muszę te nowe nabytki przesadzić bo mają mech w środku. |
![]() ![]() |
![]() |
#2363 |
Zakorzenienie
|
norka27 - w sumie mam dwie miltonie, jedną białą ze zdjęcia i drugą borodową (moja pierwsza miltonia), która jeszcze u mnie nie nie kwitła, teraz wypuszcza dwa pędy, zobaczymy może się uda i będzie mieć wreszcie kwiatki. Utrapiniem w przypadku miltonii są harmonijki na liściach hamują wzrost rośliny i niestety zotają na liściach na "stałe".
![]() ![]() ![]() ![]() przedziorek - koty to prawdziwe utrapienie, zniszczyły mi już kilka storczyków, zwalają doniczki z okien, prapetów. Ehh, ale pazurów jeszcze nie ostrzyły na liściach. Natomiast raz przyłapałam kotkę, jak waliła łapą po kwiatkach. lusia288 - bardzo fajny, szczególnie pierwszy, drugi jest chyba taki sam jak mój żółtek z czerwonymi kropkami, albo bardzo podobny. Gratuluję zakupu ![]()
![]() |
#2364 |
Raczkowanie
|
niv_- Super ze ci się podobają. Tylko problem gdzie je ustawiać jak nie ma miejsca. Może ktoś wymyślił coś fajnego?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2365 |
Przyczajenie
|
Dzięki dziewczyny zrobię mu okłady a dalej to zobaczymy co się stanie. Moja Babcia dostała storczyka na dzień matki i kwitnie jej do dziś nawet z jednego oczka coś tam rośnie ma kobieta rękę do kwiatów...
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:03 ---------- Poprzedni post napisano o 19:47 ---------- ...aha i oczywiście będę dawała znać co do moich "pociech" przy najbliższej okazji dodam fotke storczyka.... tego zdrowego... ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2366 |
Rozeznanie
|
tak was podczytuje juz od jakiegos czasu i podziwiam wasze piękności a teraz potrzebuje waszej wiedzy i rady. Otóż mój storczyk przekwitł i u góry na pędzie wyrosła...hmm, no własnie....nowa sadzonka? Urosły liście i juz nawet sa pąki. I teraz moje pytanie. Czy mogę ta sadzonkę jakoś oddzielić od "matki"? Może jest jeszcze za mała? I wogóle jak mam ja odciąć, żeby nic nie uszkodzić?
#2367 |
Raczkowanie
|
Nie oddzielaj! Muszą jej jeszcze urosnąć korzonki - inaczej nie przeżyje. Dla wzmocnienia młodej roślinki usunęłabym też pączki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2368 |
Raczkowanie
|
Ja bezkorzeniowe ratuję w keramzycie, może też spróbuj
![]() ![]() Jak zwykle macie rewelacyjne okazy ![]() ![]() Od jakiegoś czasu też choruję na Vande (niepowtarzalny kolorek ten fioletowo-niebieski), ale po ostatniej wizycie w sklepie, gdzie ów okazik był wyleczyłam się natychmiastowo, gdy zobaczyłam cenę: 50 Euro ![]() ![]() U mnie kolejne przekwitają, ale wybaczam im, bo troszkę już stoją, a wiadomo , że taka kolej rzeczy. No i jak zwykle pojawił się nowy nabyteczek różowiutki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Raczkowanie
|
jola2243- Uwaga kwiatki z kauflandu trzeba było przesadzić.Ponieważ był mech w środku i korzonki podgnite. Ale może u ciebie będzie inna dostawa warto jednak zajrzeć do środka.
luka3006- Ale śliczna vanda . U mnie nigdzie nie widziałam takiego okazu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2370 |
Zakorzenienie
|
W moim nie ma mchu, ale jest bardzo przelany, a dostałam w prezencie go( pomarańczowy w różowe kropki- cudo), osoba która kupowała nie wiedziała..., trudno, poczekam i zobaczę co się będzie działo, widać ze podlewali go w sklepie, bo miał na folii zaschnięte plamy po wodzie
![]() ![]() ![]() Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2009-06-14 o 18:49 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:33.