Technik farmacji -warto? - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-06-01, 13:37   #2341
Mysszzka
Raczkowanie

Dot.: Technik farmacji -warto?

Cytat:
Napisane przez Yoanna21 Pokaż wiadomość
Jak masz podaną wagę dziecka i wiek, to obliczasz dawki z wzoru na wagę. Bo tak jak piszesz 14-latek innemu 14-latkowi wagowo nierówny

A jeśli będzie podany wzrost i waga dziecka, to prawdopodobnie dadzą taką tabelkę, z której będzie można wyczytać powierzchnię ciała dziecka. I wtedy stosujesz wzór:

Dawka z FP * powierzchnia ciała (w m2)
------------------------------------------
1,73

Jest on jeszcze dokładniejszy niż na wagę czy wiek dziecka.
----------------------------------------------------------
Dzięki za wyjaśnienie

Cytat:
1) A ja mam wątpliwości co to tej recepty:
Rp.
Furagini
Belladonae extr. sicc. aa 0,01
Calcii carbonatis 0,05
Prophyfenazoni 0,3
Pabialgini P 0,2
M.f.pulv. D.t.d. No 20
S. 3x dziennie proszek

Ilość propyfenazonu w Pabialgini P (0,22 propyfenazonu + o,3 allobarbitalu):
0,22-0,25
x-0,2
x=0,176

Po zsumowaniu całości propyfenazonu z recepty, czyli 0,3 g+ 0,176 g z Pabialgini P, wychodzi, że dawka propyfenazonu jest przekroczona. Dobrze kombinuję z tą korektą?
0,3 g+ 0,176 g= 0,476 g
xj= 0,476 g
xd = 3* 0,476=1,428

MDJ= brak
MDD = 0,8

Korekta:
0,8 - 3 proszki
x - 1 proszek
x= 0,276 g

0,276 - 0,176 = 0,091 ,czyli całość propyf. w 1 proszku odjąć propyf. z Pabialgini P. Ilość propyfenazonu w Pabialginie P nie zmieniam, ale pomniejszam ilość propyfenazonu nie z tabletki.
Dobrze jest?
Wg mnie proporcja, którą ułożyłaś powinna wyglądać następująco:
w 0,52 g Pabialginy P jest 0,22 propyfenazonu
to w 0,2 g Pabialginy P jest X
----------------------------------
x=0,08 g Propyfenazony w recepcie w Pabialginie P
0,3 + 0,08=0,38 <--- tyle przyjmie jednorazowo
0,38*3=1,14g. <---- tyle dobowo
Resztę myślę że masz dobrze, sama bym tak zrobiła .

Cytat:
I jeszcze jedno pytanie do tej recepty. Jak robię korektę, to czy mam dodać laktozy czy innej subst. obojętnej, żeby uzupełnić to co odjęliśmy? Czy uzupełnianie tylko w przypadku, gdy proszek ma wagę mnie niż 0,1?
Nic nie uzupełniasz po korekcie, laktozy dodaje się, tylko gdy proszek ma wagę poniżej 0,1
Cytat:
Kolejne pytanie:
2) Kiedy dać błękit metylowy w proszkach? Raz czytam, że na końcu, bo barwiący i pyli, a w innych książkach, że zaraz po roztarciu subst. obojętnej (No i oczywiście w moździerzu przeznaczonym specjalnie do subst. barwiących).

------------------------
3) Encorton to prednisoni acetas - tabletki
Encortolon to prednisolononum - proszek pro receptura??? Czy jest też w tabletkach?
Ad.2 Ja bym caly proszek z błękitem wykonała w specjalnym moździerzu do subst. barwiących, a błękit dodałabym w zależności jaka ilość byłaby w proszkach, od najmniejszej do największej. Ale nie jestem tego pewna. Może ktoś inny pomoże... Doktorze

Ad.3.Prednizolon występuje w formie pro receptura i jest też w tabletkach.

Edytowane przez Mysszzka
Czas edycji: 2011-06-01 o 14:41
Mysszzka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 13:50   #2342
Bruno2801
Przyczajenie

Encorton syn. Prednisoni acetas

Encortolon syn. Prednisolonum

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Cytat:
Napisane przez Mysszzka Pokaż wiadomość
Dzięki za wyjaśnienie

Ad.2 Ja bym caly proszek z błękitem wykonała w specjalnym moździerzu do subst. barwiących, a błękit dodałabym w zależności jaka ilość byłaby w proszkach, od najmniejszej do największej. Ale nie jestem tego pewna. Może ktoś inny pomoże... Doktorze
Zgodnie z zasadą wykonywanie proszków w pierwszej kolejności zatyka się pory moździerza substancją obojętną, a następnie dodaje się substancje silnie działającą lub substancję barwiącą a dopiero później całą resztę.

Owszem należy korzystać z moździerza przeznaczonego do pracy z substancjami barwiącymi

pzdr

Edytowane przez Bruno2801
Czas edycji: 2011-06-01 o 13:45
Bruno2801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-01, 13:59   #2343
Mysszzka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bruno2801 Pokaż wiadomość
Witam serdecznie

Mógłby ktoś opisać wykonanie tej recepty?

W szczególności interesuje mnie kwestia tego czy używać wody kosztem syropu i czy odejmować ilość chlorowodorku efedryny która była w tej ilości syropu, o którą zmniejszyłem lek

Ipecacuanhae extr.sic 0,5/100,0
Ephedrini hydrochloridi 0,4
Natrii benzoatis 2,0
Codeini phosphatis
Papaverini hydrochloridi aa 0,7
Rubitali comp. 60,0
M.f mixt

D.S 3x dziennie łyżeczkę
Myślę, że nie musisz dodawać wody, ponieważ masz Korzeń wymiotnicy rozpuścić w 100 g wody, więc należy wziąć tą przepisaną wodę do rozpuszczenia stałych substancji leczniczych.
JA podzieliłabym tą wodę przykładowo na dwie części - w jednej części rozpusciłanym efedrynę, kodeinę i papawerynę, w drugiej części benzoesan sodu i wyciąg suchy z wymiotnicy. Zawartość pierwszej zlewki z substancjami o odczynie kwasowym wlałabym do wytarowanej butelki, potem wlałabym syrop i na końcu wlałabym zawartość zlewki z substancjami o odczynie zasadowym. Wszystko to aby zapobiec niezgodności i wytrąceniu osadu. Zakręciłabym korek i porządnie wymieszała. Martwi mnie tylko jedno, czy papaweryna dobrze rozpuści się w wodzie, i czy nie wytrąci się pod wpływem odczynu zasadowego? Bo efedryna i kodeina dają niezgodności pozorne i w tym przypadku jestem pewna ze zrobiłam dobrze, ale czy papawetynynie powinno się wydać osobno w formie proszków?

I jeszcze jedno: Mieszanek się nie sączy, prawda?

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ----------

Cytat:
Encorton syn. Prednisoni acetas

Encortolon syn. Prednisolonum

---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ----------

Zgodnie z zasadą wykonywanie proszków w pierwszej kolejności zatyka się pory moździerza substancją obojętną, a następnie dodaje się substancje silnie działającą lub substancję barwiącą a dopiero później całą resztę.

Owszem należy korzystać z moździerza przeznaczonego do pracy z substancjami barwiącymi

pzdr
Masz rację Bruno, dzięki za czujność, przed chwilą sprawdziłam w książce i jest tak jak napisałeś, najpierw pory a zaraz po tym subst. silnie działające lub najbardziej zabarwione.
Stary 2011-06-01, 14:06   #2344
Bruno2801
Przyczajenie

Cytat:
Myślę, że nie musisz dodawać wody, ponieważ masz Korzeń wymiotnicy rozpuścić w 100 g wody, więc należy wziąć tą przepisaną wodę do rozpuszczenia stałych substancji leczniczych.
JA podzieliłabym tą wodę przykładowo na dwie części - w jednej części rozpusciłanym efedrynę, kodeinę i papawerynę, w drugiej części benzoesan sodu i wyciąg suchy z wymiotnicy. Zawartość pierwszej zlewki z substancjami o odczynie kwasowym wlałabym do wytarowanej butelki, potem wlałabym syrop i na końcu wlałabym zawartość zlewki z substancjami o odczynie zasadowym. Wszystko to aby zapobiec niezgodności i wytrąceniu osadu. Zakręciłabym korek i porządnie wymieszała. Martwi mnie tylko jedno, czy papaweryna dobrze rozpuści się w wodzie, i czy nie wytrąci się pod wpływem odczynu zasadowego? Bo efedryna i kodeina dają niezgodności pozorne i w tym przypadku jestem pewna ze zrobiłam dobrze, ale czy papawetynynie powinno się wydać osobno w formie proszków?

I jeszcze jedno: Mieszanek się nie sączy, prawda?
problem w tym ze extr sicc zastępujesz nalewką w ilości 10 razy większej, więc pytanie brzmi po co zapis 0,5/100 i kolejne pytanie czy jak wezmę wodę w ilości 5% masy recepty jak podaje literatura kosztem oczywiście syropu w skład którego wchodzi efedryna to czy muszę to uwzględnić, że będzie mniej syropu czyli mniej efedryny

---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ----------

Wykonanie będzie wyglądało następoująco moim zdaniem

Rozpuszcam benzoesan sodu w syropie następnie dodaję nalewkę z korzenia wymiotnicy a na samym koncu dodaje roztwór wodny kodeiny i papaweryny i efedryny w celu rozdzielenia substancji kwaśnych od zasadowego benzoesanu gdyz jest to niezgodność pozorna.

W Jachowicz jest informacja, że stałe trudnorozpuszcalne oraz substancje sproszkować a następnie rozpuścić lub zawiesić w wodzie, syropie lub innym roztworze i w tej postaci wprowadzić do leku

Jest też informacja, że kodeina i efedryna rozpuszcza się w syropie ale jest to proces długotrwały, więc daletgo dodaje się te 5% wody

Czas edycji: 2011-06-01 o 14:13
Stary 2011-06-01, 14:12   #2345
Mysszzka
Raczkowanie

Cytat:
problem w tym ze extr sicc zastępujesz nalewką w ilości 10 razy większej, więc pytanie brzmi po co zapis 0,5/100 i kolejne pytanie czy jak wezmę wodę w ilości 5% masy recepty jak podaje literatura kosztem oczywiście syropu w skład którego wchodzi efedryna to czy muszę to uwzględnić, że będzie mniej syropu czyli mniej efedryny
Po co zastępować to nalewką, skoro będziesz musiał brać dodatkowo wody? Co więcej wodę weźmiesz kosztem syropu, a nalewka i tak zwiększy ci masę całego leku. Wg mnie to bez sensu. Skoro lekarz napisał wyciąg suchy + woda po co bawić się w zamienianie na nalewke. Wszystkie subst. stałe w RP. rozpuszczają sie w wodzie, którą masz w Rp., a w etanolu się nie rozpuszczają...
Stary 2011-06-01, 14:15   #2346
Bruno2801
Przyczajenie

ale jeżeli mam narzucone, że należy zastąpić nalewką?? (bez zastanawiania się nad tym czy to ma sens czy nie) ) ????

Ale zgodnie z twoim tokiem myslenia czy wolno mi zamienić extr sicc 0,5 na 5 nalewki a wodę zostawić jako 100??

A wtedy będę miał i nalewkę i wodę ) wilk syty i owca cała

Kto na tym formu jest najbardziej obeznany w tematyce TPL?? bo ja tu nowy i nie znam wszystkich

Czas edycji: 2011-06-01 o 14:23
Stary 2011-06-01, 14:22   #2347
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Doktorze, przyznaję, nie pomyślałam.
Następnym razem inaczej zapytam
Czyli jesteś mężczyzną... W którejś wiadomości na pytanie o płeć odpisałeś "i Kopernik była kobietą" :P
Pozdrawiam
To dlatego, że lubię kultowy film "seksmisja"
Dr PajChiWo jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-06-01, 14:24   #2348
Bruno2801
Przyczajenie

Dr POajChiWo czy mogę prosić o pomoc w powyższym problemie??

Czas edycji: 2011-06-01 o 14:30
Stary 2011-06-01, 14:30   #2349
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Jak masz podaną wagę dziecka i wiek, to obliczasz dawki z wzoru na wagę. Bo tak jak piszesz 14-latek innemu 14-latkowi wagowo nierówny

A jeśli będzie podany wzrost i waga dziecka, to prawdopodobnie dadzą taką tabelkę, z której będzie można wyczytać powierzchnię ciała dziecka. I wtedy stosujesz wzór:

Dawka z FP * powierzchnia ciała (w m2)
------------------------------------------
1,73

Jest on jeszcze dokładniejszy niż na wagę czy wiek dziecka.
----------------------------------------------------------

1) A ja mam wątpliwości co to tej recepty:
Rp.
Furagini
Belladonae extr. sicc. aa 0,01
Calcii carbonatis 0,05
Prophyfenazoni 0,3
Pabialgini P 0,2
M.f.pulv. D.t.d. No 20
S. 3x dziennie proszek

Ilość propyfenazonu w Pabialgini P (0,22 propyfenazonu + o,3 allobarbitalu):
0,22-0,25
x-0,2
x=0,176

Po zsumowaniu całości propyfenazonu z recepty, czyli 0,3 g+ 0,176 g z Pabialgini P, wychodzi, że dawka propyfenazonu jest przekroczona. Dobrze kombinuję z tą korektą?
0,3 g+ 0,176 g= 0,476 g
xj= 0,476 g
xd = 3* 0,476=1,428

MDJ= brak
MDD = 0,8

Korekta:
0,8 - 3 proszki
x - 1 proszek
x= 0,276 g

0,276 - 0,176 = 0,091 ,czyli całość propyf. w 1 proszku odjąć propyf. z Pabialgini P. Ilość propyfenazonu w Pabialginie P nie zmieniam, ale pomniejszam ilość propyfenazonu nie z tabletki.
Dobrze jest?

I jeszcze jedno pytanie do tej recepty. Jak robię korektę, to czy mam dodać laktozy czy innej subst. obojętnej, żeby uzupełnić to co odjęliśmy? Czy uzupełnianie tylko w przypadku, gdy proszek ma wagę mnie niż 0,1?

--------------------------------------
Kolejne pytanie:
2) Kiedy dać błękit metylowy w proszkach? Raz czytam, że na końcu, bo barwiący i pyli, a w innych książkach, że zaraz po roztarciu subst. obojętnej (No i oczywiście w moździerzu przeznaczonym specjalnie do subst. barwiących).

------------------------
3) Encorton to prednisoni acetas - tabletki
Encortolon to prednisolononum - proszek pro receptura??? Czy jest też w tabletkach?
Ad1
Jest wszystko OK
Ad2
Nie ma to wiekszego znaczenia ale raczej na końcu
Ad3
Encortolon jest tez w tabletkach tak jak encorton
Stary 2011-06-01, 14:35   #2350
Bruno2801
Przyczajenie

A więc jeżeli muszę zastąpić ekstrakt suchy nalewką to recepta będzie wyglądała tak:
(Ipecacuanhae extr.sic 0,5/100,0 - tak było)

??? jeżeli mam wody 100 to problemu nie ma najmniejszego ponieważ kodeinę i efedrynę rozpuszcam w ok 10 g wody, papawerynę w ok 50 g wody na gorąco następnie roztwory zlewam dodaję syropy i nalewki a na samym koncu alkalizujący środowisko benzoesan sodu rozpuszczony w reszcie wody//

zgadzacie się ze mną??

Czas edycji: 2011-06-09 o 17:54
Stary 2011-06-01, 14:35   #2351
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Witam serdecznie

Mógłby ktoś opisać wykonanie tej recepty?

W szczególności interesuje mnie kwestia tego czy używać wody kosztem syropu i czy odejmować ilość chlorowodorku efedryny która była w tej ilości syropu, o którą zmniejszyłem lek

Ipecacuanhae extr.sic 0,5/100,0
Natrii benzoatis 2,0
Codeini phosphatis
Rubitali comp. 60,0
M.f mixt

D.S 3x dziennie łyżeczkę
Efedrynę rozpuścić wprost w syropie Rubital comp. oczywiście po upewnieniu się, że dawki nie sa przekroczone

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-01, 14:39   #2352
Bruno2801
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Efedrynę rozpuścić wprost w syropie Rubital comp. oczywiście po upewnieniu się, że dawki nie sa przekroczone
a co z nalewką i wodą

nalewka zamiast ekstraktuy suchego a czy wtedy wodę używam w ilości 100??

Efedryna rozpuszca się w syropach ale jest to procesem długotrwałym (wg literatury)

z doświadczenia wiem, że nie jest to proces długotrwały, ale trzymając się reguł szkolnych jak to wykonać poprawnie (zakładając zamianę ekstraktu na nalewkę) i cała resztę

Czas edycji: 2011-06-01 o 14:41
Stary 2011-06-01, 14:53   #2353
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Jeszcze co do Encortonu (M.f.pulv.). Które wybrać wartości z FP, żeby sprawdzić dawki? Zdjęcie z FP poniżej.
0,05g max jednor doustna 5 kolumna
0,25g max dobowa doustna 6 kolumna

---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
ale jeżeli mam narzucone, że należy zastąpić nalewką?? (bez zastanawiania się nad tym czy to ma sens czy nie) ) ????

Ale zgodnie z twoim tokiem myslenia czy wolno mi zamienić extr sicc 0,5 na 5 nalewki a wodę zostawić jako 100??

A wtedy będę miał i nalewkę i wodę ) wilk syty i owca cała

Kto na tym formu jest najbardziej obeznany w tematyce TPL?? bo ja tu nowy i nie znam wszystkich
5,0 nalewki + 95,0 wody i jest 100,0 czyli tak jak miało być. Rzeczywiście można w części wody rozpuścić efedrynę ale koniecznie należy ją oddzielić od soli hydrolizujących z odczynem zasadowym!!!

---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
A więc jeżeli muszę zastąpić ekstrakt suchy nalewką to recepta będzie wyglądała tak:
(Ipecacuanhae extr.sic 0,5/100,0 - tak było)

Ipecacuanhae tinct 5,0
Aquae 100,0
Natrii benzoatis 2,0
Codeini phosphatis
Rubitali comp. 60,0
??? jeżeli mam wody 100 to problemu nie ma najmniejszego ponieważ kodeinę i efedrynę rozpuszcam w ok 10 g wody, papawerynę w ok 50 g wody na gorąco następnie roztwory zlewam dodaję syropy i nalewki a na samym koncu alkalizujący środowisko benzoesan sodu rozpuszczony w reszcie wody//

zgadzacie się ze mną??
We wszystkim oprocz ilosci wody - zamiast 100 ma byc 95!!!
Stary 2011-06-01, 15:05   #2354
Bruno2801
Przyczajenie

No i super ) teraz już wszystko wiem

Czas edycji: 2011-06-01 o 15:09
Stary 2011-06-01, 15:54   #2355
Yoanna21
Zadomowienie

Cytat:
Dzięki za wyjaśnienie

Wg mnie proporcja, którą ułożyłaś powinna wyglądać następująco:
w 0,52 g Pabialginy P jest 0,22 propyfenazonu
to w 0,2 g Pabialginy P jest X
----------------------------------
x=0,08 g Propyfenazony w recepcie w Pabialginie P
0,3 + 0,08=0,38 <--- tyle przyjmie jednorazowo
0,38*3=1,14g. <---- tyle dobowo
Resztę myślę że masz dobrze, sama bym tak zrobiła .

Nic nie uzupełniasz po korekcie, laktozy dodaje się, tylko gdy proszek ma wagę poniżej 0,1

Ad.3.Prednizolon występuje w formie pro receptura i jest też w tabletkach.
Dziękuję Zjadłam zero przy allobarbitalu. Powinno być oczywiście 0,03 i dlatego byś mnie poprawiła

Do doktora - dzięki mistrzu

To jeśli będziemy mieć w recepcie encortolon, to czego mam użyć? Tabletek czy proszku? Jeśli nie będzie podanej masy tabletki, to wiadomo co wziąć do obliczeń. A jak będzie podana masa tabletki oraz monografia prednizolonu (z jego dawkami)?

Czyli rozumiem, że encorton = prednisoni acetas = prednisonum

-----------------
PS. Egzamin się zbliża to i forum znacznie nam odżyło

Edytowane przez Yoanna21
Czas edycji: 2011-06-01 o 15:55
Yoanna21 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-01, 17:37   #2356
Bruno2801
Przyczajenie

Cytat:
Ja na szczęście egzamin zdałem jakieś 3 lata temu ) ale nie ukrywam, że dokształcanie się jest moja pasją

a z pytan dodatkowych

jak wycenić roztwór antybiotyku w etanolu jako jałowy czy nie i dlaczego?? bo odpowiedzi znam tyle ile osób

Czas edycji: 2011-06-01 o 18:50
Stary 2011-06-02, 08:04   #2357
Mysszzka
Raczkowanie

Niedługo egzamin, a ja mam jeszcze tyle niejasności. Co chwila dowiaduję się czegoś nowego, mimo że w szkole uczyli nas inaczej.
Przeczytałam w książce, że krople wykonuje się inaczej niż roztwory i mieszanki, mianowicie najpierw odwaza się substancje płynne, miesza się je i w takiej mieszaninie substancji rozpuszcza się substancje stałe.

Na TPLu krople robiliśmy "normalnie", czyli to co się w czym rozpuszcza, rozpuszczaliśmy (w jak najmniejszej ilości rozpuszczalnika rozpuszczaliśmy proszek i dopełnialiśmy resztą owego rozpuszczalnika), po czym łączyliśmy roztwory.

Jak wy wykonujecie krople?
Stary 2011-06-02, 08:38   #2358
Yoanna21
Zadomowienie

A my robiliśmy w ten sposób, że odważone składniki rozpuszczaliśmy w odpowiednim rozpuszczalniku (tak jak mieszanki).

Stary 2011-06-02, 09:24   #2359
edytka8787
Rozeznanie

Cytat:
A my robiliśmy w ten sposób, że odważone składniki rozpuszczaliśmy w odpowiednim rozpuszczalniku (tak jak mieszanki).
Ja tez tak mialam, ale kazda szkola uczy inaczej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-06-02, 12:32   #2360
Mysszzka
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź
Ja na TPLu robiłam tak samo, jak napisałam powyżej, tylko czytałam sobie książkę "Ćwiczenia z receptury" pod redakcją Krówczyńskiego i Jachowicz i znalazłam tam że najpierw płyny, dopiero w mieszance z płynów rozpuszczamy stałe.... Ale skoro wy też robiłyście na TPLu tak jak ja, to myśle że nie ma to dużego znaczenia, krople to przecież też takie mieszanki, tylko w mniejszej ilości i mogą zawierać silniejsze SL, co nie?

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Dziewczyny, Dr PajChiWo, zwłasszcza Doktorze,

1. Czy przy wykonywaniu poniższych recept powinnam dodać 5% wody kosztem syropów, czy też pogrubione subst. rozpuścić w syropach?

Rp.
Codeini phosphatis 0,2
Natrii benz. 2,0
Spir. Ammoni anisati 2,0
Pini sir. ad. 200,0
kodeinę rozpuściłabym w Pini, ale co z benzoesanem sodu, przecież ma alkaliczny odczyn...

Rp.
Kalii iodati 6,0
Ipecacuane tinct. 4,0
Codeini phosph. 0,2
Ephedrini hydrochl. 0,2
Natrii benzoatis 4,0
Spir. Ammonii Anisati 4,0
Thymi sir.
Sulfoguaiacoli sir aa. ad 250,0
kodeinę i efedrynę rozp. bym w Thymi sir (dobrze?), tylko co z resztą?

I jeszcze jedno: czy łączyć substancje z w.w. recept z zachowaniem ostrożności, jeżeli codzi o pH? Tz. oddzielić Kodeinę, Efedrynę od Natrii benzoatis max ilością syropów i nalewek?? Czy kodeina i efedryna daje niezgodność pozorną z Natrii benzoatis?

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

2.Rp.
Rivanolum 0,1
3% sol. Aluminii subacetici 40,0
Spiritus Vini dilutus 20,0
Aqua purificata ad 100,00
M.f.sol
Czy taki roztwór powinno sie przesączyć? W opisie wykonania jest, że przesączyć, ale przecież tu jest Rivanol, a jego się nie sączy...

Edytowane przez Mysszzka
Czas edycji: 2011-06-02 o 12:36
Stary 2011-06-02, 12:53   #2361
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję Zjadłam zero przy allobarbitalu. Powinno być oczywiście 0,03 i dlatego byś mnie poprawiła

Do doktora - dzięki mistrzu

To jeśli będziemy mieć w recepcie encortolon, to czego mam użyć? Tabletek czy proszku? Jeśli nie będzie podanej masy tabletki, to wiadomo co wziąć do obliczeń. A jak będzie podana masa tabletki oraz monografia prednizolonu (z jego dawkami)?

Czyli rozumiem, że encorton = prednisoni acetas = prednisonum

-----------------
Zawsze używasz proszku czyli substancji recepturowej /pulvis pro receptura/, dopiero gdy nie masz czegoś w proszku to używasz wtedy leku gotowego, jest to sytuacja wyjątkowa, gdzie nie masz substancji recepturowej, a z czegoś przecież lek musisz zrobić.
P.S. Miedzy innymi dlatego pooblewali egzamin styczniowy bo robili z tabletek Coffeini et Natrii benzoatis, a nie z substancji!!!!

---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ----------

Cytat:
Ja na szczęście egzamin zdałem jakieś 3 lata temu ) ale nie ukrywam, że dokształcanie się jest moja pasją

a z pytan dodatkowych

jak wycenić roztwór antybiotyku w etanolu jako jałowy czy nie i dlaczego?? bo odpowiedzi znam tyle ile osób
Zrobić w warunkach aseptycznych i wycenić jako zrobiony w warunkach aseptycznych. Jeśli zrobisz nie pod lożą to lek nie jest wykonany "lege artis"!!!

---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ----------

Cytat:
I tego sie trzymajmy
Wyobraźcie sobie krople z substancjami rozpusczalnymi w spirytusie i w wodzie no i co? Pomieszac nalewki z woda i rozpuszcać potem w tym substancje co sa rozpusczalne w nalewkach po rozcienczeniu woda... bez sensu :-( To tak samo jak niektorzy chca rozpuszczac substancje rozpuszczalne w spirytusie w rozcienczonym 70 lub 50 stopniowym, bo "tak wygodniej" i juz maja rozcienczony. No ale to nie zawsze sie chce rozpuscic poza tym jesli juz to sie rozpuszcza pare godzin lub dni... Rozpuscic nalezy w 96 stopniowym i dopiero potem rozcienczac woda.
Stary 2011-06-02, 13:02   #2362
Yoanna21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Dr PajChiWo Pokaż wiadomość
Zawsze używasz proszku czyli substancji recepturowej /pulvis pro receptura/, dopiero gdy nie masz czegoś w proszku to używasz wtedy leku gotowego, jest to sytuacja wyjątkowa, gdzie nie masz substancji recepturowej, a z czegoś przecież lek musisz zrobić.
P.S. Miedzy innymi dlatego pooblewali egzamin styczniowy bo robili z tabletek Coffeini et Natrii benzoatis, a nie z substancji!!!!
Tak jest! Zapamiętam
Właściwie to już wiedziałam, ale lepiej być pewnym

Posiada ktoś tabelkę z wartościami pH substancji leczniczych? Ja mam tylko taką okrojoną, z podstawowymi subst. a chcę wiedzieć więcej ;p

Stary 2011-06-02, 14:18   #2363
Dr PajChiWo
Raczkowanie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź
Ja na TPLu robiłam tak samo, jak napisałam powyżej, tylko czytałam sobie książkę "Ćwiczenia z receptury" pod redakcją Krówczyńskiego i Jachowicz i znalazłam tam że najpierw płyny, dopiero w mieszance z płynów rozpuszczamy stałe.... Ale skoro wy też robiłyście na TPLu tak jak ja, to myśle że nie ma to dużego znaczenia, krople to przecież też takie mieszanki, tylko w mniejszej ilości i mogą zawierać silniejsze SL, co nie?

---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ----------

Dziewczyny, Dr PajChiWo, zwłasszcza Doktorze,

1. Czy przy wykonywaniu poniższych recept powinnam dodać 5% wody kosztem syropów, czy też pogrubione subst. rozpuścić w syropach?

Rp.
Codeini phosphatis 0,2
Natrii benz. 2,0
Spir. Ammoni anisati 2,0
Pini sir. ad. 200,0
kodeinę rozpuściłabym w Pini, ale co z benzoesanem sodu, przecież ma alkaliczny odczyn...

Rp.
Kalii iodati 6,0
Ipecacuane tinct. 4,0
Codeini phosph. 0,2
Ephedrini hydrochl. 0,2
Natrii benzoatis 4,0
Thymi sir.
Sulfoguaiacoli sir aa. ad 250,0

I jeszcze jedno: czy łączyć substancje z w.w. recept z zachowaniem ostrożności, jeżeli codzi o pH? Tz. oddzielić Kodeinę, Efedrynę od Natrii benzoatis max ilością syropów i nalewek?? Czy kodeina i efedryna daje niezgodność pozorną z Natrii benzoatis?

---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ----------

2.Rp.
Rivanolum 0,1
3% sol. Aluminii subacetici 40,0
Spiritus Vini dilutus 20,0
Aqua purificata ad 100,00
M.f.sol
Czy taki roztwór powinno sie przesączyć? W opisie wykonania jest, że przesączyć, ale przecież tu jest Rivanol, a jego się nie sączy...
Ad1
Osobiscie dodałbym wodę i w niej rozpuszczal. A dlaczego? Jesli moze nie ma to wiekszego przy benzoesanie to przy silnie dzialajacych alkaloidach jak stwierdzicie czy sie rozpuscilo calkowicie w brunatnym nieprzezroczystym syropie?
Rozpuscic w wodzie rozdzielajac syropami niezgodne pozornie skladniki.
Odnośnie Rp nr 2 nie saczymy roztworów kolorowych - Rivanol, fiolet gencjanowy, nadmanganian potasu to r-ry kolorowe.
Stary 2011-06-02, 17:08   #2364
Joanna28142
Przyczajenie

A ja mam BARDZO WAZNE PYTANIE I BLAGAM O POMOC!!!!Niech ktos mi powie kto wie to na 100% czy technik moze dostac na egzaminie krople oczne??? W naszej szkole nie przykladano do nich uwagi gdyz nie bylo odpowiedniego sprzetu oraz mowiono ze technik nie moze tego wykonywac!!!Wiec po jakiego grzyba z tego egzamin skoro nie mozemy tego robic???Jak dostane krople oczne to POLEGNE
Joanna28142 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-02, 17:33   #2365
Jazzlyn
Zadomowienie

Czy posiada ktoś może część II egzaminu teoretycznego z czerwca 2010? Mam I część a drugiej nie mogę nigdzie znaleźć
Mój email: jazzlyn@wp.pl
Jazzlyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-06-02, 19:00   #2366
Bruno2801
Przyczajenie

Cytat:
Dzięki za odpowiedź

Rp.
Codeini phosphatis 0,2
Natrii benz. 2,0
Spir. Ammoni anisati 2,0
Pini sir. ad. 200,0

Rp.
Kalii iodati 6,0
Ipecacuane tinct. 4,0
Codeini phosph. 0,2
Ephedrini hydrochl. 0,2
Natrii benzoatis 4,0
Thymi sir.
Sulfoguaiacoli sir aa. ad 250,0[I]
Aby poprawnie wykonać receptę należy zamienić 5% masy recepty na wodę, tym bardziej że w obu przypadkach wychodzi konkretna ilość tej wody ok 10,0 a nie np. 2,0

Jednakże informacja dla wszystkich techników!!!!
Nie spodziewajcie się na egzaminie, że będziecie musieli coś zamienić, zmieniać receptę, bo z tego co pamiętam jeszcze taka sytuacja nie miała miejsca i na pewno mieć nie będzie, gdyż klucz musi być jednoznaczny!! a w tym przypadku gdybyśmy nie użyli 5% wody nie popełniamy błędu tylko wykonujemy 10 razy dłużej męcząc się z rozpuszczaniem tych substancji w syropach ) a to już nie jest jednoznaczna odpowiedz do klucza
Stary 2011-06-02, 20:34   #2367
edytka8787
Rozeznanie

Jesli chodzi o zamiane to byla taka rp niby probna 2007r i byl Luminal zwykly w mixt, to trzeba go zamienic na sodowy?! tak nas uczono , i mam pytanko czy jak bysmy zaminiali to podadza nam mase czasteczkowa? Czy mam to pamietac ,

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-06-02, 20:52   #2368
wampa
Raczkowanie

absurd tegorocznego egzaminu: dostajemy tylko tyle kartke ile jest w arkuszu egzaminacyjnym, CKE w tym roku nie przewiduje dobierania kartek, oszczedzaja chyba na papierze
Stary 2011-06-02, 20:57   #2369
Yoanna21
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez wampa Pokaż wiadomość
absurd tegorocznego egzaminu: dostajemy tylko tyle kartke ile jest w arkuszu egzaminacyjnym, CKE w tym roku nie przewiduje dobierania kartek, oszczedzaja chyba na papierze
Też o tym słyszałam. Porażka. Współczuję osobom z rozwleczonym pismem

Stary 2011-06-03, 04:59   #2370
agnes188
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wampa Pokaż wiadomość

wiecie to niby nic a jednak.
ja stawiam dosc duze literki lubie sobie zrobic odstepy zeby bylo ladnie i wyraznie ale to tez nie tragedia z takimi rzeczami damy sobie rade:P

agnes188 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości