![]() |
#2341 | ||||
Raczkowanie
|
Dot.: Technik farmacji -warto?
Cytat:
![]() Cytat:
w 0,52 g Pabialginy P jest 0,22 propyfenazonu to w 0,2 g Pabialginy P jest X ---------------------------------- x=0,08 g Propyfenazony w recepcie w Pabialginie P 0,3 + 0,08=0,38 <--- tyle przyjmie jednorazowo 0,38*3=1,14g. <---- tyle dobowo Resztę myślę że masz dobrze, sama bym tak zrobiła . Cytat:
Cytat:
![]() Ad.3.Prednizolon występuje w formie pro receptura i jest też w tabletkach. Edytowane przez Mysszzka Czas edycji: 2011-06-01 o 14:41 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2342 | |
Przyczajenie
|
Encorton syn. Prednisoni acetas
Encortolon syn. Prednisolonum ---------- Dopisano o 13:50 ---------- Poprzedni post napisano o 13:39 ---------- Cytat:
Owszem należy korzystać z moździerza przeznaczonego do pracy z substancjami barwiącymi pzdr Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-01 o 13:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2343 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
JA podzieliłabym tą wodę przykładowo na dwie części - w jednej części rozpusciłanym efedrynę, kodeinę i papawerynę, w drugiej części benzoesan sodu i wyciąg suchy z wymiotnicy. Zawartość pierwszej zlewki z substancjami o odczynie kwasowym wlałabym do wytarowanej butelki, potem wlałabym syrop i na końcu wlałabym zawartość zlewki z substancjami o odczynie zasadowym. Wszystko to aby zapobiec niezgodności i wytrąceniu osadu. Zakręciłabym korek i porządnie wymieszała. Martwi mnie tylko jedno, czy papaweryna dobrze rozpuści się w wodzie, i czy nie wytrąci się pod wpływem odczynu zasadowego? Bo efedryna i kodeina dają niezgodności pozorne i w tym przypadku jestem pewna ze zrobiłam dobrze, ale czy papawetynynie powinno się wydać osobno w formie proszków? I jeszcze jedno: Mieszanek się nie sączy, prawda? ---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:54 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2344 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 14:06 ---------- Poprzedni post napisano o 14:00 ---------- Wykonanie będzie wyglądało następoująco moim zdaniem Rozpuszcam benzoesan sodu w syropie następnie dodaję nalewkę z korzenia wymiotnicy a na samym koncu dodaje roztwór wodny kodeiny i papaweryny i efedryny w celu rozdzielenia substancji kwaśnych od zasadowego benzoesanu gdyz jest to niezgodność pozorna. W Jachowicz jest informacja, że stałe trudnorozpuszcalne oraz substancje sproszkować a następnie rozpuścić lub zawiesić w wodzie, syropie lub innym roztworze i w tej postaci wprowadzić do leku Jest też informacja, że kodeina i efedryna rozpuszcza się w syropie ale jest to proces długotrwały, więc daletgo dodaje się te 5% wody Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-01 o 14:13 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2345 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Przyczajenie
|
ale jeżeli mam narzucone, że należy zastąpić nalewką?? (bez zastanawiania się nad tym czy to ma sens czy nie)
![]() Ale zgodnie z twoim tokiem myslenia czy wolno mi zamienić extr sicc 0,5 na 5 nalewki a wodę zostawić jako 100?? A wtedy będę miał i nalewkę i wodę ![]() Kto na tym formu jest najbardziej obeznany w tematyce TPL?? ![]() ![]() Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-01 o 14:23 |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2348 |
Przyczajenie
|
Dr POajChiWo czy mogę prosić o pomoc w powyższym problemie??
Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-01 o 14:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Jest wszystko OK Ad2 Nie ma to wiekszego znaczenia ale raczej na końcu Ad3 Encortolon jest tez w tabletkach tak jak encorton |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2350 |
Przyczajenie
|
A więc jeżeli muszę zastąpić ekstrakt suchy nalewką to recepta będzie wyglądała tak:
(Ipecacuanhae extr.sic 0,5/100,0 - tak było) ??? jeżeli mam wody 100 to problemu nie ma najmniejszego ponieważ kodeinę i efedrynę rozpuszcam w ok 10 g wody, papawerynę w ok 50 g wody na gorąco następnie roztwory zlewam dodaję syropy i nalewki a na samym koncu alkalizujący środowisko benzoesan sodu rozpuszczony w reszcie wody// ![]() zgadzacie się ze mną?? Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-09 o 17:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#2351 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2352 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
nalewka zamiast ekstraktuy suchego a czy wtedy wodę używam w ilości 100?? Efedryna rozpuszca się w syropach ale jest to procesem długotrwałym (wg literatury) z doświadczenia wiem, że nie jest to proces długotrwały, ale trzymając się reguł szkolnych jak to wykonać poprawnie (zakładając zamianę ekstraktu na nalewkę) i cała resztę Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-01 o 14:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2353 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
0,25g max dobowa doustna 6 kolumna ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:53 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2354 |
Przyczajenie
|
No i super
![]() ![]() Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-01 o 15:09 |
![]() ![]() |
![]() |
#2355 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Do doktora - dzięki mistrzu ![]() To jeśli będziemy mieć w recepcie encortolon, to czego mam użyć? Tabletek czy proszku? Jeśli nie będzie podanej masy tabletki, to wiadomo co wziąć do obliczeń. A jak będzie podana masa tabletki oraz monografia prednizolonu (z jego dawkami)? Czyli rozumiem, że encorton = prednisoni acetas = prednisonum ----------------- PS. Egzamin się zbliża to i forum znacznie nam odżyło ![]() Edytowane przez Yoanna21 Czas edycji: 2011-06-01 o 15:55 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2356 |
Przyczajenie
|
Ja na szczęście egzamin zdałem jakieś 3 lata temu
![]() ![]() a z pytan dodatkowych ![]() jak wycenić roztwór antybiotyku w etanolu jako jałowy czy nie i dlaczego?? ![]() ![]() Edytowane przez Bruno2801 Czas edycji: 2011-06-01 o 18:50 |
![]() ![]() |
![]() |
#2357 |
Raczkowanie
|
Niedługo egzamin, a ja mam jeszcze tyle niejasności. Co chwila dowiaduję się czegoś nowego, mimo że w szkole uczyli nas inaczej.
![]() Przeczytałam w książce, że krople wykonuje się inaczej niż roztwory i mieszanki, mianowicie najpierw odwaza się substancje płynne, miesza się je i w takiej mieszaninie substancji rozpuszcza się substancje stałe. Na TPLu krople robiliśmy "normalnie", czyli to co się w czym rozpuszcza, rozpuszczaliśmy (w jak najmniejszej ilości rozpuszczalnika rozpuszczaliśmy proszek i dopełnialiśmy resztą owego rozpuszczalnika), po czym łączyliśmy roztwory. Jak wy wykonujecie krople? |
![]() ![]() |
![]() |
#2358 |
Zadomowienie
|
A my robiliśmy w ten sposób, że odważone składniki rozpuszczaliśmy w odpowiednim rozpuszczalniku (tak jak mieszanki).
|
![]() ![]() |
![]() |
#2359 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2360 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Ja na TPLu robiłam tak samo, jak napisałam powyżej, tylko czytałam sobie książkę "Ćwiczenia z receptury" pod redakcją Krówczyńskiego i Jachowicz i znalazłam tam że najpierw płyny, dopiero w mieszance z płynów rozpuszczamy stałe.... Ale skoro wy też robiłyście na TPLu tak jak ja, to myśle że nie ma to dużego znaczenia, krople to przecież też takie mieszanki, tylko w mniejszej ilości i mogą zawierać silniejsze SL, co nie? ![]() ---------- Dopisano o 12:53 ---------- Poprzedni post napisano o 12:43 ---------- Dziewczyny, Dr PajChiWo, zwłasszcza Doktorze ![]() 1. Czy przy wykonywaniu poniższych recept powinnam dodać 5% wody kosztem syropów, czy też pogrubione subst. rozpuścić w syropach? Rp. Codeini phosphatis 0,2 Natrii benz. 2,0 Spir. Ammoni anisati 2,0 Pini sir. ad. 200,0 kodeinę rozpuściłabym w Pini, ale co z benzoesanem sodu, przecież ma alkaliczny odczyn... Rp. Kalii iodati 6,0 Ipecacuane tinct. 4,0 Codeini phosph. 0,2 Ephedrini hydrochl. 0,2 Natrii benzoatis 4,0 Spir. Ammonii Anisati 4,0 Thymi sir. Sulfoguaiacoli sir aa. ad 250,0 kodeinę i efedrynę rozp. bym w Thymi sir (dobrze?), tylko co z resztą? I jeszcze jedno: czy łączyć substancje z w.w. recept z zachowaniem ostrożności, jeżeli codzi o pH? Tz. oddzielić Kodeinę, Efedrynę od Natrii benzoatis max ilością syropów i nalewek?? Czy kodeina i efedryna daje niezgodność pozorną z Natrii benzoatis? ---------- Dopisano o 13:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- 2.Rp. Rivanolum 0,1 3% sol. Aluminii subacetici 40,0 Spiritus Vini dilutus 20,0 Aqua purificata ad 100,00 M.f.sol Czy taki roztwór powinno sie przesączyć? W opisie wykonania jest, że przesączyć, ale przecież tu jest Rivanol, a jego się nie sączy... Edytowane przez Mysszzka Czas edycji: 2011-06-02 o 12:36 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2361 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
P.S. Miedzy innymi dlatego pooblewali egzamin styczniowy bo robili z tabletek Coffeini et Natrii benzoatis, a nie z substancji!!!! ---------- Dopisano o 13:44 ---------- Poprzedni post napisano o 13:41 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 13:53 ---------- Poprzedni post napisano o 13:44 ---------- Cytat:
![]() Wyobraźcie sobie krople z substancjami rozpusczalnymi w spirytusie i w wodzie no i co? Pomieszac nalewki z woda i rozpuszcać potem w tym substancje co sa rozpusczalne w nalewkach po rozcienczeniu woda... bez sensu :-( To tak samo jak niektorzy chca rozpuszczac substancje rozpuszczalne w spirytusie w rozcienczonym 70 lub 50 stopniowym, bo "tak wygodniej" i juz maja rozcienczony. No ale to nie zawsze sie chce rozpuscic poza tym jesli juz to sie rozpuszcza pare godzin lub dni... Rozpuscic nalezy w 96 stopniowym i dopiero potem rozcienczac woda. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2362 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Właściwie to już wiedziałam, ale lepiej być pewnym ![]() Posiada ktoś tabelkę z wartościami pH substancji leczniczych? Ja mam tylko taką okrojoną, z podstawowymi subst. a chcę wiedzieć więcej ;p |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2363 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Osobiscie dodałbym wodę i w niej rozpuszczal. A dlaczego? Jesli moze nie ma to wiekszego przy benzoesanie to przy silnie dzialajacych alkaloidach jak stwierdzicie czy sie rozpuscilo calkowicie w brunatnym nieprzezroczystym syropie? Rozpuscic w wodzie rozdzielajac syropami niezgodne pozornie skladniki. Odnośnie Rp nr 2 nie saczymy roztworów kolorowych - Rivanol, fiolet gencjanowy, nadmanganian potasu to r-ry kolorowe. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2364 |
Przyczajenie
|
A ja mam BARDZO WAZNE PYTANIE I BLAGAM O POMOC!!!!Niech ktos mi powie kto wie to na 100% czy technik moze dostac na egzaminie krople oczne??? W naszej szkole nie przykladano do nich uwagi gdyz nie bylo odpowiedniego sprzetu oraz mowiono ze technik nie moze tego wykonywac!!!Wiec po jakiego grzyba z tego egzamin skoro nie mozemy tego robic???Jak dostane krople oczne to POLEGNE
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2365 |
Zadomowienie
|
Czy posiada ktoś może część II egzaminu teoretycznego z czerwca 2010? Mam I część a drugiej nie mogę nigdzie znaleźć
![]() Mój email: jazzlyn@wp.pl |
![]() ![]() |
![]() |
#2366 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Jednakże informacja dla wszystkich techników!!!! Nie spodziewajcie się na egzaminie, że będziecie musieli coś zamienić, zmieniać receptę, bo z tego co pamiętam jeszcze taka sytuacja nie miała miejsca i na pewno mieć nie będzie, gdyż klucz musi być jednoznaczny!! a w tym przypadku gdybyśmy nie użyli 5% wody nie popełniamy błędu tylko wykonujemy 10 razy dłużej męcząc się z rozpuszczaniem tych substancji w syropach ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2367 |
Rozeznanie
|
Jesli chodzi o zamiane to byla taka rp niby probna 2007r i byl Luminal zwykly w mixt, to trzeba go zamienic na sodowy?! tak nas uczono , i mam pytanko czy jak bysmy zaminiali to podadza nam mase czasteczkowa? Czy mam to pamietac ,
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2368 |
Raczkowanie
|
absurd tegorocznego egzaminu: dostajemy tylko tyle kartke ile jest w arkuszu egzaminacyjnym, CKE w tym roku nie przewiduje dobierania kartek, oszczedzaja chyba na papierze
![]()
#2369 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2370 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
wiecie to niby nic a jednak. ja stawiam dosc duze literki lubie sobie zrobic odstepy zeby bylo ladnie i wyraznie ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:10.