Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy] - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka > W krzywym zwierciadle odchudzania

Notka

W krzywym zwierciadle odchudzania
Jest do jedyne forum, na którym zamieszczamy wszystkie diety, które promują odchudzanie poprzez drastyczne ograniczenie kaloryczności, tzw. "diety głodówkowe", które nie mają nic wspólnego ze zdrowym odżywianiem.
  • Jest to forum stworzone dla osób, które chcą zwalczać wszystkie choroby powiązane z zaburzeniem łaknienia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się) oraz dla osób, które pragną takim osobom radzić, pomagać i wspierać.
  • Na tym forum nie można namawiać do drastycznych metod zrzucania wagi, lecz można pisać o terapii przy ED.
  • Jedynie na tym forum osoby z zaburzeniami łaknienia mogą tworzyć swoje grupy wsparcia.
  • Forum to nie zastępuje psychologa ani profesjonalnej terapii.
  • Redakcja nie bierze odpowiedzialności za udzielane tutaj porady, natomiast z pełną stanowczością będziemy tępić wszelkie wątki "pro-ana".
  • Na forum obowiązuje dodatek do regulaminu, zapoznaj się z nim zanim weźmiesz udział w dyskusji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-05-12, 19:29   #2341
intheend
Rozeznanie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy, część X. [posty chorobowe, wątek zbiorczy]

.

Edytowane przez intheend
Czas edycji: 2011-07-20 o 16:16
intheend jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 09:59   #2342
skomplikowana_18
BAN stały

hej dziewczyny, pamietacie mnie jeszcze? dlugo sie nie odzywalam, poniewaz zaliczanie materialu w szkole, matury itd., wiec czasu zbyt duzo nie mialam.. postanowilam napisac, zeby sie Was poradzic, bo juz w ogole nie wiem co robic. chodzi o to, ze przez chorobe b.duzo stracilam(teraz mam na mysli szkole), na 3 lata liceum z ok rok nie bylo mnie w szkole(3x szpital), a jak juz bylam, to olewalam nauke, nie uczylam sie lub po prostu w ogole nie chodzilam(klamalam mame,ze bylam,a tak na prawde zostawalam w domu,liczylam kalorie,wylewalam polowe jogurtow,ktore pozniej na podwieczorek mialam zjesc przy mamie,kupywalam chleb i kroilam go na 30kromek,czyli mozecie sie domyslic jakie to byly "duze kromki" lub przygotowywalam sobie tragiczny obiad,ktory zjadalam,gdy mama wracala z pracy,a pozniej szlam na miasto spalic ta "duza ilosc" jedzenia..plakac mi sie chce,jak sobie to przypominam,no ale nie o tym chcialam pisac). Cale moje zycie poswiecone bylo chorobie, w ogole sie nie rozwijalam.. no wlasnie,teraz ponosze tego konsekwencje. Mama i lekarka sa niby dumne ze mnie, ze zaliczylam ten rok i podeszlam do matury(zaczelam sie przygotowywac po szpitalu,czyli ok 1,5 miesiaca przed), zdawalam to co w podstawie wiadomo (matme zdam,bo sprawdzalam, z polskim nawalilam, czego nie moge sobie wybaczyc, bo ubzduralo mi sie, ze jest ograniczenie slow i skreslalam zdania, zamiast skupic sie na pisaniu dobrej pracy, bo temat byl ok i mialam duzo pomyslow! a przez taka glupote zawalilam i jesli zdam,to pewnie megaslabo.. a to nie wynikalo z niewiedzy.. 2dni ryczalam,myslalam,ze swiat mi sie zawalil; niemiecki podst.chyba ok 90%,a dodatkowo rozszerz.65%,a biologii nie zdam,bo poszlam nieprzygotowana-chcialam zrezygnowac jak wyszlam ze szpitala,ale bylo za pozno; czeka mnie jeszcze ustny polski i niemieckie).

---------- Dopisano o 10:59 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ----------

I teraz pojawia sie problem dotyczacy studiow. Najpierw myslalam o wzornictwie(jest rozmowa kwalifikacyjna dotyczaca historii sztuki i trzeba dac teczke z min.10 prac). Jednak teraz mysle tez ciagle o Gdansku -UG i Poznaniu -UAM. Wiem, ze z moja matura nie mam tam szans. Gdansk jest blizej mnie, tam bym wolala, myslalam o germanistyce i psychologii, wolalabym to drugie, bo filologia germanska to tez kultura, historia Niemiec itd., a mi bardziej zalezy na praktycznej nauce jezyka, zeby b.dobrze mowic, biegle. Dlatego chcialabym studiowac psychologie(na UG), a z niemieckiego chodzic na jakis kurs; jest tez jakies kolegium jezykowe, ale nie wiem gdzie, jak to dziala. Jest duzo roznych uczelni, ktore wydaja mi sie atrakcyjne dosc (mam informator), ale z moja matura mam male szanse... Jest tez swps w sopocie(psychologia), ale to przeciez niepubliczna uczelnia i sporo trzeba placic... juz wynajecie pokoju jest kosztowne i zycie- jedzenie, ksiazki, komunikacja miejska; i moja terapia. Myslalam tez o asp, ale tam sa te egzaminy wstepne (teczka + sprawdzian umiejetnosci tam na miejscu), wiec teraz nie zdazylabym sie raczej przygotowac, wiec wychodziloby, ze dopiero za rok... Wzornictwo jest tez ok, zrobilabym prace do konca lipca i przygotowalabym sie do rozmowy; ostatnio jednak zaczelam myslec o Gdansku i Poznaniu. Nie mam raczej szans na dostanie sie w tym roku, musialabym za rok pisac jeszcze raz mature(z wieksza iloscia dodatkowych przedmiotow) i przygotowac sie i zdac tak dobrze, zeby dostac sie na Uniwersytet Gdanski. (tyle stracilam przez glupia chorobe!!!) Nie wiem co z tym polskim przez ta pomylke, jakby co to poprawka lub za rok poprawie, gdyby slabo. Co robic? Co bym robila przez ten caly rok? Przygotowywalabym sie do matury, wiadomo. Moze tez nauka jezyka? Dorazdzie mi prosze, juz nic nie wiem..
skomplikowana_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 14:07   #2343
iza_wiosenna
Zakorzenienie

GG do iza_wiosenna

może jakaś praca?

sometimes i feel like screaming
iza_wiosenna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 16:23   #2344
jagoda1616
Raczkowanie

mam pytanie bo w końcu się wkurzyłam i zaczyman jeść kiedy mam ochotę... nie chce tylko przytyć tylko trzymać wag ę;/ czy jedząc kiedy chce i włączając słodycze uda mi się???
jagoda1616 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 18:54   #2345
intheend
Rozeznanie

Jagódko, to świetnie!
Szczegółowe planowanie posiłków nie jest zdrowym objawem, tym lepiej, że jesz kiedy masz na to ochotę. Nie ma obawy, normalni ludzie jedzą gdy mają ochotę i nie zastanawiają się nad każdym kęsem, a mimo tego utrzymują wagę. Tycie to kwestia personalna, jedz tak jak mówisz, bo to naprawdę bardzo dobrze, jeśli zobaczysz wzrost to wtedy możesz jeść nieco mniejsze porcje (ale raczej w to wątpię - pilnuj tylko, żeby nie jeść za mało!). Oby tak dalej
Stary 2011-05-13, 19:21   #2346
szakal165
Zakorzenienie

A czy tak jest na utrzymanie?:
śniadanie: bułka kornelka kwadratowa pół ze śledziem w śmietanie, pół z sałatą,plastrem schabu ze śliwką, 1/2 plastra sera,rzodkiewka,rzeżucha, 2 plasterki podsuszanej kiełbasy
obiad: talerz zupy krupnik
kolacja: ok.1/3 wielkiego jabłka, kromka razowego chlebka z serkiem naturalnym i ogórkiem
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 19:29   #2347
intheend
Rozeznanie

Merci, niestety to nie jest na utrzymanie, to jest, jak ktoś napisał wcześniej, masakra. Rozumiem, że jest Ci ciężko, ale koniecznie musi być porządny obiad (sama zupa to nie obiad!) i podwieczorek, a posiłki muszą być bardziej obfite. Jeśli naprawdę chcesz coś ze sobą zrobić to mogę Ci dać dokładniejsze porady co możesz dodać żeby było ok.
Stary 2011-05-13, 19:51   #2348
szakal165
Zakorzenienie

no bo w sumie obiad to ja jem to,co akurat jest-2 razy w tygodniu akurat zupa
a jak czasem zjem "więcej",to mam przelewanie takie głośne :| to krępujące
Stary 2011-05-13, 20:36   #2349
tatiana22
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
no bo w sumie obiad to ja jem to,co akurat jest-2 razy w tygodniu akurat zupa
a jak czasem zjem "więcej",to mam przelewanie takie głośne :| to krępujące
Bo jesteś nie przyzwyczajona, jednak jak zaczniesz jadać mniej więcej o tych samych porach i zwiększać ilości, to twój układ pokarmowy przestanie świrować. Poza tym może też być tak, że jesz jak już jesteś bardzo głodna i wtedy również mogą się dziać takie sensacje (biorąc pod uwagę ilości jakie zjadasz być może twój żołądek woła o jeszcze).

---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Co do obiadu to możesz też odczekać trochę i dopiero za jakiś czas zjeść 2 danie.
tatiana22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-13, 20:36   #2350
szakal165
Zakorzenienie

no bo np zjadłam wiecej raz (pierogi) i właśnie miałam takie odgłosy i jeszcze mi zaczęli mówić "ale ci się przelewa" ;/ no poczułam się głupio dosyć
Stary 2011-05-13, 20:40   #2351
tatiana22
Raczkowanie

Haha a oni nie mają w życiu innych atrakcji poza jaraniem się kto ile zjadł czy mu się przelewa? Może jeszcze mi powiesz że pod kiblem stoją i nasłuchują a potem mówią "ale pierdzi"? Może ich jakiś fetysz?

Tak jak ci już kiedyś napisałam miej wy.... na te ich żałosne uwagi skierowane do ciebie, bo to oni w dużej mierze ponoszą odpowiedzialność za to w jakim stanie się znalazłaś. Ty musisz doprowadzić się do porządku by móc normalnie funkcjonować, pójść do pracy i uciekać z tego chorego domu gdzie pieprz rośnie.
tatiana22 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-05-14, 07:37   #2352
Annie1441
Wtajemniczenie

ja napiszę swój tutaj, nie dlatego że mam ed tylko dlatego że ostatnio nie mam apetytu i jem 3 posiłki, nie wiem co się dzieje ale ja wieczny żarłok nie ma ochoty na jedzenie (no ochote moze ma ale żołądek jakby ciągle pełny) oceńcie ok?

1. bułka razowa i kromka biała z masłem, żółtym serem, pomidorem, plasterek wędliny, 3cm kabanosa
2. 3 naleśniki z dżemem truskawkowym
8km biegu
3.serek wiejski light (taki tata kupił), bulka razowa z masłem, pomidorem, ogórkiem

w ciągu dnia 1 herbata z miodem

a przed wczoraj ? ech...
1. ze 250g jogurtu gruszkowego z owsianymi, 1/8 grejfruta
2. gingers, garść paluszków solidna
3.schabowy, ziemniaki, łyżka kapusty got. łyżka sałatki z nowalijek

2 gingersy

i nie wiem ... codziennie się ruszam, powinnam mieć apetyt.. nie chudnę jakby co, więc nie jest to jakoś mało ale zawsze byłam głodna po takiej ilości. dodam że mam ciągle gorące dłonie a wcześniej było zimne

---------- Dopisano o 08:37 ---------- Poprzedni post napisano o 08:34 ----------

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
no bo np zjadłam wiecej raz (pierogi) i właśnie miałam takie odgłosy i jeszcze mi zaczęli mówić "ale ci się przelewa" ;/ no poczułam się głupio dosyć
co w tym strasznego? wszystkim się przelewa :P jednym głośniej innym ciszej, mnie się wiecznie przelewa i zwłaszcza w romantycznych chwilach tak umie to tż się cieszy ze mnie
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-14, 20:10   #2353
intheend
Rozeznanie

.

Edytowane przez intheend
Stary 2011-05-14, 20:39   #2354
jagoda1616
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez intheend Pokaż wiadomość
Jedno jest pewne - jesz mniej niż wynosi Twoje zapotrzebowanie. Oczywiście każdy ma takie dni, że po prostu nie ma apetytu, ale z Twojej wypowiedzi wnioskuję, że trwa to dłuższy okres. Dobrze, że niejedzenie nie ma podłoża psychicznego
Nikt tutaj nie jest ekspertem, więc trudno coś dokładnie powiedzieć. Obserwuj swoje ciało i czy nie widzisz innych pojawiających się symptomów, które mogłyby wskazywać, że coś jest nie tak. Jeśli brak apetytu będzie się utrzymywał to będziesz musiała po prostu wykonać badania lekarskie żeby sprawdzić, czy wszystko w organizmie jest w porządku

Mój dzisiejszy (wiem, może niezbyt zbilansowany, ale na pewno U->P)
I. sałatka (300g truskawek, 1 średni banan, 3 łyżki otrębów truskawkowych granulowanych, jogurt 2,5% 200g)
II. 3 gałki lodów truskawkowych, dwie truskawki
III. 1,5 dużych kotlecików z jajek (wychodzi jak 3 takie normalne), 3 całe ziemniaczki zapiekane z papryką i solą, pół miseczki sałatki (ogórek, rzodkiewka, kiełki, cebulka, szczypiorek) + dwie łyżki jogurtu
IV. śliwka w czekoladzie nałęczowska, kawa z łyżeczką czubatą cukru, pół szklanki piwa
V. dwie kromki grahama z serkiem wiejskim (4 łyżki) i rzodkiewką
VI. duży kwadrat placka kruchego z rabarbarem
nie jest źle ale nie za dużo. wiem że nie powinnaqm się oddzywać bo sama jem mało ale u innych to widzę
Stary 2011-05-15, 19:50   #2355
intheend
Rozeznanie

.

Edytowane przez intheend
Stary 2011-05-15, 21:05   #2356
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez intheend Pokaż wiadomość
Ajć, ale dziś chyba lepiej

U:
I. Dwie kromki chleba razowego: z masłem czosnkowym, kiełkami, pomidorem, szczypiorkiem; druga z masłem czosnkowym, rzodkiewką, szczypiorkiem, kawa z mlekiem.
II. kawałek placka z rabarbarem
III. zupa brokułowa z kaszą jęczmienną, dwa gotowane ziemniaczki, całe opakowanie paluszków z łososia w panierce (10 sztuk), sałatka z rzodkiewki, pomidora, sałaty ze śmietaną jogurtową
IV. dwa kawałki placka z rabarbarem (łącznie jakieś 10x10cm)
V. dwie kromki razowca, jakieś 200g serka wiejskiego, 7 truskawek
VI. ?

fajnie dałabym coś na kanapki do kolacji, ale naprawdę jest przyzwoicie

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 20:38   #2357
intheend
Rozeznanie

.

Edytowane przez intheend
Stary 2011-05-16, 21:02   #2358
misia332
Zakorzenienie

Wiem, że moje to chyba masakra.

Ś: owsianka ( trzy łyżeczki płatków, 2 otrębów), pomarańcza i jogo natur.

O: placek otrębowy z 1/3 kostki twarogu, dwie pomarańcze

P: pasek gorzkiej czeko ze skórką z pomarańczy, tiger light

po: kilka łyżek masła orzechowego, cztery łyżki lodów, w ciągu dnia trzy kawy, dwie herbaty

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-16, 21:10   #2359
szakal165
Zakorzenienie

ja próbuję ale czasem nie idzie :| widzę się jakoś jako grubasa i nie wiem,to pewnoe przez weekend i odpuszczenie 'utrwalonego' menu... jadłam ciasto i to przeginka... znów czuję że nie wolno tykać takich bomb.
Dziś:
śniadanie- bułka z ziarnami, pół z plastrem fety, pomidora, rzeżuchą, rzodkiewką
pół z sałatką śledziową meksykańską (trochę)
obiad-zupa fasolowa
kolacja- 1/3 wielkiego jabłka, kromka chlebka razowego z plastrem pomidora, kilkoma plastrami ogórka i cebulką

nie czułam głodu wcale
Stary 2011-05-16, 21:18   #2360
intheend
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez misia332 Pokaż wiadomość
Wiem, że moje to chyba masakra.

Ś: owsianka ( trzy łyżeczki płatków, 2 otrębów), pomarańcza i jogo natur.

O: placek otrębowy z 1/3 kostki twarogu, dwie pomarańcze

P: pasek gorzkiej czeko ze skórką z pomarańczy, tiger light

po: kilka łyżek masła orzechowego, cztery łyżki lodów, w ciągu dnia trzy kawy, dwie herbaty
A to powinno być U czy P?
W każdym razie za mało zdecydowanie. Przede wszystkim gdzie jest IIś, kolacja? Nie mogę sobie wyobrazić owsianki mierzonej łyżeczkami, naprawdę możesz do niej dodać jeszcze miód lub cukier, będzie smaczniejsza, nie musisz się bać. Placek otrębowy zjedz na IIś, a na obiad coś porządnego i treściwego, jeśli nie masz czasu na zrobienie obiadu to chociaż kup jakąś mrożonkę, tackę pierogów, cokolwiek. I kolacja - koniecznie!
Stary 2011-05-16, 21:36   #2361
misia332
Zakorzenienie

Raczej U.

http://onaiich3.blogspot.com.es/
misia332 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-18, 14:51   #2362
jagoda1616
Raczkowanie

moje dziśiejsze U;

Śniadanie; bułka pszenna z ramą plastrem sera żółego pomidorem kawa z mlekiem 2 % jabłko
2 śniadania nie było
Obiad; miska krupniku 2 średnie gałki ziemniaków gulasz sałatka
pOdw; 3 herbatniki kawa nescafe 2w 1 łyżeczka cukru
Kolacja; 2 kromki grahama z serkiem białym pomidorem sałatką herbata
Stary 2011-05-18, 17:11   #2363
intheend
Rozeznanie

Jagódko, jakoś tak mało.. w ogóle - powinnaś coś jeszcze zjeść po kolacji, chyba że idziesz spać o 21. Spokojnie możesz zjeść IIkolację (powiedzmy zamiast II śniadania )
Stary 2011-05-18, 20:50   #2364
jagoda1616
Raczkowanie

a da się przytyć po owocach i jogurtach? ile kcal się je na utrzymaniu? czy je się poprostu co chce?
Stary 2011-05-18, 21:37   #2365
intheend
Rozeznanie

.

Edytowane przez intheend
Czas edycji: 2011-07-20 o 16:15
Stary 2011-05-19, 00:23   #2366
Phynn
Zakorzenienie

- owsianka z gruszką, cynamonem, wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi i jogurtem
kawa z mlekiem, szklanka soku marchwiowego
- gałka lodów mandarynkowych, kawa z mlekiem
- sałatka a'la grecka, sporo wafli ryżowych z siemieniem
wpadło jeszcze gdzieś lipton green tea półlitrowa, kilka małych korzennych herbatników

przegięcie.

Rozsunąć suwak, by
Zdjąć skafander ciała
Zapomnieć
Wejść w nowe życie
W zwiewnej sukience

Phynn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 12:26   #2367
mleczna_czeko
Przyczajenie

Cześć dziewczyny...pisze tu pierwszy raz...choć od dawna czytam Wasze jadłospisy nie tylko na tym wątku ale również na ncj.....jestem w trakcie wychodzenia z ed...i chciałabym abyście zerknęły na mój jadłospis wczorajszy....wiem, że nie jem dobrze, ale licze na Wasze rady.

Śniadanie: serek wiejski (150 g) z rzodkiewkami i ogórkami kiszonymi, kromka ciężkiego razowca ze słonecznikiem, herbata
Potem wpadła kawa z mlekiem, kilka cukierków Werthers Original

Obiad: warzywa na parze (brokuł, kalafior, cukinia, marchewka, zioła)
Herbata koper włoski
Kawa z mlekiem
Sporo rzodkiewek do pochrupania

Kolacja: pół miseczki "zimnych nóżek" z octem, 2 małe miseczki płatków kukurydzianych i serek homo śliwkowy

Wiem, że jest niedobrze, ale właśnie może potrzebuje żeby ktoś z zewnątrz rzucił na to okiem.
mleczna_czeko jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-05-19, 15:02   #2368
Tynusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Phynn Pokaż wiadomość
- owsianka z gruszką, cynamonem, wiórkami kokosowymi, orzechami laskowymi i jogurtem
kawa z mlekiem, szklanka soku marchwiowego
- gałka lodów mandarynkowych, kawa z mlekiem
- sałatka a'la grecka, sporo wafli ryżowych z siemieniem
wpadło jeszcze gdzieś lipton green tea półlitrowa, kilka małych korzennych herbatników

przegięcie.
co się dzieje ? ale przegięcie w jaką stronę ? bo na pewno nie P

Kreta/ Agia Pelagia or 2013 ? Lloret
Tynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-05-19, 17:31   #2369
intheend
Rozeznanie

.

Edytowane przez intheend
Czas edycji: 2011-07-20 o 16:15
Stary 2011-05-19, 18:53   #2370
wizjaa
Rozeznanie

jak wszyscy sie chwala to i ja..

6.00 - plasterek bialego sera
16.00 - salatka (salata, pomidor, ogorek, rzodkiewki, marchewka, szparagowa, jajo, bialy ser, wiejski)
18.00 - salatka (szparagowa, pomidor, jajo, bialy ser, wiejski)

smiech na sali
wizjaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum W krzywym zwierciadle odchudzania

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości