|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Sens pomocy ubogim (na własne życzenie?) - "Szlachetna Paczka"
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2342 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2343 |
Konto usunięte
|
czytam te komentarze, ja pikole ale niektórzy są bezczelni...
|
![]() ![]() |
![]() |
#2344 |
Zakorzenienie
|
Wiem, ze internet to w dzisiejszych czasach żaden luksus, ale dziwi mnie, ze matki wielu dzieci maja czas i sile
jeszcze na wypisywanie komentarzy na fb. Mam jedno dziecko, jakbym miała trójkę czy czwórkę maluchow chociażby, to chyba musialabym się od spania odzwyczaić, a gdzie jeszcze fb był mi w głowie. |
![]() ![]() |
![]() |
#2345 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Zakorzenienie
|
I pewnie jeszcze kupa seriali w ulubionych
![]() Nawet jak kobieta nie pracuje, a ma tyle dzieci, to na pewno roboty ma pelno, nie wierze, ze jeszcze czas na seriale jest jak chce się przyzwoicie gromadkę dzieci i chałupę ogarnąć. |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 | |||
Konto usunięte
|
Ja się naprawdę zastanawiam co jest nie tak z tymi wolontariuszami. Podają "skazę białkową" jako poważną chorobę na którą cierpi dziecko (i z tego powodu matka nie może podjąć pracy)
... ---------- Dopisano o 23:27 ---------- Poprzedni post napisano o 23:09 ---------- Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 23:57 ---------- Poprzedni post napisano o 23:27 ---------- rzecz jasna alkohol w roli głównej Cytat:
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-11-16 o 22:43 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2348 |
Zakorzenienie
|
widzę, że wątek ożył
rok temu czytałam z zażenowaniem i ze smutkiem ale widzę, że to tak gra znowu można sobie trochę jadu upuścić przed Świętami dobrej zabawy |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 |
Konto usunięte
|
Poczytałam trochę opisów, wydają się być lepsze niż w zeszłym roku, ale...
‘Pani Monika (40 l.) od momentu, gdy odeszła od męża 2,5 roku temu samotnie mieszka z dwiema córki: Klaudią (18 l.) oraz Karoliną (20 l.). Przyczyną trudnej sytuacji rodziny są liczne schorzenia zdrowotne pani Moniki (zaburzenia rytmu serca, zwyrodnienie kręgosłupa, zapalenie stawów). Pani Marta jest studentką, niestety w październiku była zmuszona wziąć urlop dziekański z powodu problemów finansowych (w styczniu kończy się przyznany jej zasiłek rehabilitacyjny). Na dochody rodziny składa się zasiłek rehabilitacyjny pani Moniki (1044 zł) oraz alimenty córek (700 zł)’ Namieszali coś z imionami. Ale czemu pełnoletnie dziewczyny nie pójdą do pracy? Pani Jadwiga (42 l) i pan Mirosław (52 l) wychowują trojkę dzieci: Adriana (10 l) oraz bliźniaki Oskara i Krystiana (4 l). Wraz z rodziną mieszka starsza córka Monika (20 l) oraz tata pana Mirosława pan Stanisław (75 l). Przyczyną trudnej sytuacji rodziny jest przede wszystkim brak stałej pracy dla pana Mirosław i brak pracy dla Moniki. O ile w brak pracy dla 50 latka wierzę, to 20 latka może kelnerować, czy pracować w CC. ‘Pan Tomasz (40 l.) mieszka wraz z żoną, panią Anną (34 l.) i dwójką dzieci Dawidem (18 l.) i Sandrą (2,5 l.). Pan Tomasz kilka tygodni temu stracił pracę, a znalezienie nowej utrudnia mu przepuklina kręgosłupa. Pani Ania również aktywnie poszukuje zatrudnienia. Ponadto stwierdzono u pani Ani pokrzywkę alergiczną o nieznanej etiologii. ół. Aktualnie jedyny przychód rodziny stanowi zasiłek okresowy i zasiłek na dzieci (640 zł). Po odliczeniu kosztów mieszkania i leków pozostaje po 26 zł na każdego członka rodziny.’ Pokrzywka mnie rozśmieszyła ![]() A 18latek skoro w domu krytyczna sytuacja nie może pójść do pracy? Wszystkie ogłoszenia z Lublina/okolic. Gdzie generalnie pracy nie ma ale... umowę zlecenie za 1000zł/ms spokojnie można znaleźć w ciągu miesiąca (a czasem i dnia) poszukiwań. Wydaje mi się, że ludziom się po prostu nie chce, albo praca w CC czy kelnerowanie to dla nich nie praca... Ba, można przez agencję pracy znaleźć zatrudnienie z umową o pracę. |
![]() ![]() |
![]() |
#2350 |
Konto usunięte
|
Ja nie upuszczam jadu na rodziny, bo część jest w sytuacji tragicznej - widzę naprawdę dużo np dotkniętych nowotworami, czy wypadkami, pogorzelcy itp. Ja nie rozumiem tego co robią wolontariusze z tymi którym... No dobra, z resztą po co ja sobie strzępię język, wystarczy wejść na facebooka szlachetnej paczki żeby sobie poczytać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
Zakorzenienie
|
z zażenowaniem to czyta się opisy ''ubogich'' rodzin, które proszą o zabawki Monster High albo maty do tańczenia, podłączane pod tv.
#2352 | |
Konto usunięte
|
Część osób, zwłaszcza starszych, czy chorych np psychicznie opuszczonych przez rodzinę naprawdę żyje na granicy ubóstwa
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2353 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2354 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
to zawsze możesz pomóc my rozmawiamy tylko o tych rodzinach które nie powinny znaleźć się w szlachetnej paczce ponieważ są zwyczajnymi nierobami i dzieciorobami |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2355 | |
Zakorzenienie
|
no i takich osób mi bardzo szkoda.
Cytat:
![]() |
#2356 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
a tutaj, życzenie innej rodziny Cytat:
Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2013-11-16 o 23:29 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2357 |
Konto usunięte
|
Pani Renata (48 l.) samotnie wychowuje córeczkę Maję (10 l.).
Przyczyną trudnej sytuacji są niskie zarobki pani Renaty, które są jedynym źródłem utrzymania rodziny. Niewielkie miesięczne przychody z pensji pani Renaty (1300 zł) nie pozwalają na zabezpieczenie podstawowych potrzeb. Wśród największych potrzeb pani Renata wymienia środki czystości i obuwie dla Mai. A także komputer, ponieważ dziewczynka bardzo interesuje się grafiką komputerową. Brak komputera uniemożliwia również korzystanie z wielu pomocy dydaktycznych, a nawet odrabianie prac domowych, do których instrukcje są zamieszczane na płytach DVD dołączanych do podręczników. Jasne. 10latka nie przeżyje bez komputera... Interesuje się grafiką... No i pracy domowej nie odrobi bo instrukcje są na płytach ![]() Pan Janusz (60 l.) i pani Katarzyna (40 l.) wychowują razem 4 miesięcznego synka, Andrzeja. Pan Janusz nie pracuje, ponieważ dwa lata temu firma, w której pracował ogłosiła upadłość. Od tamtego czasu nie może znaleźć stałego zatrudnienia. Okresowo korzysta z zasiłku na żywność (300 zł). Rodzina żyje z oszczędności, które pan Janusz zdołał odłożyć pracując dorywczo (miesięcznie 300 zł zarobku). Po odliczeniu miesięcznych wydatków na mieszkanie (470 zł), na jednego członka rodziny pozostaje zaledwie 43 zł. No ludzie i po co to dziecko... Pani Iza (35 l.) samotnie wychowuje dwójkę dzieci: Kasię (12 l.) i Tomka (10 l.). Rodzina jest od dawna w trudnej sytuacji finansowej. Pani Iza pomimo ukończenia studiów wyższych nie może znaleźć stałej pracy - pracuje na umowę zlecenie jako opiekunka. Z uwagi na swój stan zdrowia (Pani Iza ma wadę serca - niedomykalność komory) nie powinna podejmować tak ciężkich prac. Rodzina mieszka w trzypokojowym mieszkaniu. Na dochód rodziny składa się pensja Pani Izy (650 zł), zasiłek rodzinny dla Kasi i Tomka (200 zł) i pomoc finansowa ze strony rodziny mieszkającej za granicą (500 zł). Po opłaceniu rachunków (635 zł) i kosztów leczenia (50 zł) Pani Izy, na jedzenie i inne wydatki pozostaje im ok. 222 zł na osobę. Rodzina najbardziej potrzebuje żywności (w szczególności soków dla dzieci) oraz odzieży, ponieważ ta, którą posiadają jest stara i zniszczona. Pani Iza skromnie wspomina także o garnkach, w których mogłaby gotować. Nie znam się na chorobach serca ale opieka nad dzieckiem jest TAK ciężką pracą? To może tutaj to nieszczęsne CC było by dobrym rozwiązaniem. Siedzi się na tyłku, za 6h pracy przy odrobinie zaangażowania płacą ok. 1000zł/ms. Trzypokojowe mieszkanie na trzy osoby. Zazdroszczę. Soki dla dzieci jako produkt pierwszej potrzeby. Aha. I zgodzę się że są ogłoszenia ludzi schorowanych i starszych, którym pomoc się 'należy'. Ale jak czytam o dwóch latach bezrobocia i 4ms dziecku to mi się śmiać chce. |
![]() ![]() |
![]() |
#2358 |
Konto usunięte
|
Słuchajcie, osoba starsza, samotna, jeden pokój bez kuchni, kuchenka i lodówka stoją w pokoju itd. Raczej tam nie jest potrzebna duża, pełnowymiarowa lodówka tylko taka mała, jak szafka?
|
![]() ![]() |
![]() |
#2359 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
#2360 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
I tak soki dzieciom się przydadzą, owszem mogą pić tylko wodę, ale miło czasem wypić coś innego. Ja rozumiem, że są skrajne przypadki, ale w szukacie haka w każdym opisie. Czepiacie się potrzeb, które wyrastają poza mąkę, mleko i ryż (soki to już zbyt wiele, tak jak kawa która pojawiła się wcześniej). Traktujecie biednych jako ludzi, którzy nie zasługują na rozrywki. Czepiacie się każdego szczegółu, raz oburzacie się, że mieszkanie za małe, a jak ktoś ma odpowiednie do swoich potrzeb, czepiacie się, że ma za duże. Wyluzujcie trochę, serio strasznie jad wylewacie. Edytowane przez Kalini Czas edycji: 2013-11-16 o 23:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2361 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
I nie nie szukamy haka w każdym opisie. Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 00:57 ---------- Poprzedni post napisano o 00:55 ---------- Po prostu jeśli widzę, ze rodzina ma niemalże ujemny dochód, zazwyczaj jest to samotna matka, a prosi o furbiego, plejstejszyn, perfumy czy karty podarunkowe do drogerii, to się zastanawiam czy coś jest nie tak, bo wydaje mi się że jak komuś po opłaceniu rachunków faktycznie zostawałoby 10 zł to raczej nie miałby płaskiego telewizora z najnowszą konsolą do gier. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2362 | |
Konto usunięte
|
Dziewczyny, Otwock enyłan?
Cytat:
Ja mam pralkę, używaną. Na resztę nie wydolę. Chętnie zrobię z kimś tę paczkę. Edytowane przez 201604191001 Czas edycji: 2013-11-17 o 02:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2363 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czym innym jest narzekanie, że szuka się pomocy dla rodziny która jest nie odpowiedzialna, albo w której dochód i tak jest duży, a czym innym hasła "ma chorobę serca nich idzie do cc, a nie o jedzenie prosi" albo wypominanie takich próśb jak soki czy kawa. ---------- Dopisano o 01:06 ---------- Poprzedni post napisano o 01:03 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#2364 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale rozumiem, ze co roku akcja jest wielkim sukcesem i sa bogaci ludzie, ktorzy kupuja dzieciom plejstejszyn itd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2365 |
Zakorzenienie
|
Co do starszych osób też się oburzam i mi strasznie smutno. Żyjemy w chorym kraju, gdzie starsze osoby nie mają za co żyć
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2366 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 01:11 ---------- Poprzedni post napisano o 01:10 ---------- Tak. Bo nawet w telewizji jak się nakręci spot z zasmarkanymi buziami gromady dzieciaków na jednym pokoju to ludzie płaczą. Ale już niewidoma babcia z rentą 350 zł, to tylko babcia. Dla mnie to jest nie do przyjęcia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2368 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Konto usunięte
|
I szkoda, że giną też naprawdę fajne ogłoszenia - kilka kobiet prosiło o maszynę do szycia żeby móc zarabiać, itp.
---------- Dopisano o 01:16 ---------- Poprzedni post napisano o 01:13 ---------- I naprawdę, to jest aż niesmaczne kiedy obok nowotworu, stwardnienia rozsianego, utraty wzroku stawiają takie choroby jak skaza białkowa czy DDA ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2370 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A w przypadku innych rodzin, nawet jeśli w opisie dodatkowym, nie wśród głównych potrzeb pojawią się jakieś zabawki czy rzeczy niekoniecznie pierwszej potrzeby to nie oburzałabym się, nie tylko chlebem człowiek żyje, nikt nie musi tego kupować, może kupić "zamiennik" itd. Cytat:
Jednym z najbardziej smutnych widoków jakie widziałam, był starszy pan grzebiący nad ranem w śmietnikach. Nie wyglądał na bezdomnego, był czysty itd. i rozglądał się czy nikt nie widzi tego jego poniżenia, był wyraźnie zawstydzony. Żałuję, że wtedy nie zapytałam gdzie mieszka i czy nie mogłabym mu czasem zrobić zakupów. Ale sama nie miałam śmiałości i bałam się jak zareaguje. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:34.