|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Czas szybko leci, prawie 4 latka mają nasze Dzieci :D
Jolu, Iwonko
![]() Mayaszko ![]()
|
#2342 |
|
Zakorzenienie
|
Czesc
![]() Kasiu no pewnie lekarka przepisala neosine na przeziebienie, syropki tez do tego. Dzisiaj 1 noc bez kaszlu byla, rano wiadomo ze mocno kaszle bo sie jej odrywa jeszcze. Odpoczywaj i relaksuj sie na maksa ![]() Wojtusia moze poprostu jakis zly dzien mialas, mi tez sie tak zdarza ze jak juz nie wychodzi to na calego. Maja
|
#2343 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() może i tak. Chciałam wszystko szybko zrobić, bo sama z dziećmi ciężko cokolwiek ugotować. powiem Wam, ze ciężko tak ciągle wszystko robić samej. mąż wraca późno codziennie. na szczęście poszlismy na kompromis i on rano prowadza Oli do przedszkola i na pozniej do pracy jezdzi. tzn Oli zaprowadza mniej więcej o 7:30-45 i do pracy jedzie od razu. wieczorami czasami płakać mi się chce ze zmęczenia. ja jestem osobą która lubi ciszę i spokój, a z dziećmi jest ciągle coś do roboty. No ale cóż. Ich uśmiechy wynagradzają wszystko. Wiktoria ma już dwa ząbki czy robiłyscie kiedykolwiek zakupy na .zlote wyprzedaze. pl warto? bezpieczne zakupy tam sa? Edytowane przez Wojtusia Czas edycji: 2013-09-18 o 09:53 |
|||
|
|
|
#2344 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
ja wlosy tez farbowalam
ale ciasto mi nigdy nie wychodzi podczas okresu
|
|
#2345 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny martwię się o Zosię
![]() ONA ZNOWU KASZLE! Już półtora tygodnia, najpierw dawaliśmy syrop na kaszel suchy, potem na mokry (Pectodrill), odrywa się, ale cały czas jest W między czasie oczywiście byliśmy na osłuchaniu-czysto, nie ma gorączki. Tak jak wtedyCzy to możliwe, żeby zaraziła się tym samym cholerstwem przez tydzień w przedszkolu?? ![]() Jeżeli tak (modlę się, oby nie), to znaczyłoby że przeleczenie Jej i puszczenie do przedszkola nie ma sensu, bo całe wakacje była zdrowa....
Edytowane przez angy Czas edycji: 2013-09-18 o 10:46 |
|
|
|
#2346 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
angy mi lekarz zawsze powtarza, ze kaszel moze trwac nawet 6 tygodni
|
|
#2347 |
|
Zakorzenienie
|
Wiem, wiem..... Może już zaczynam panikować Bo juz sama nie wiem, czy ruszać do lekarza w przyszłym tygodniu, czy odczekać właśnie te 6 tygodni
|
#2348 | ||||
|
Zadomowienie
|
Zaczęłam nadrabianie od końca i tak zastanawiałam się o czym mowa A serio to fajnie mają Cytat:
![]() ![]() Cytat:
.
|
|
#2349 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
angy poobserwuj ja, poki nie ma goraczki i innych objawow to moze bedzie dobrze
ale jakby sie nasilal ten kaszel to do lekarza sie przejsc nie zaszkodzi bo moze zejsc jej na oskrzela i juz bedzie gorzej
|
|
#2350 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bardoz lubie byc sama w domu i miec cisze i spokoj ![]() tak bede miala jeszcze przez kilka miesiecy, przynajmniej na pare godzinw ciagu dnia ![]() Cytat:
![]() zdrowka do Zosi moja lekarka mowi nawet 6-8 tygodni moj kaszel z poczatku lipca skonczyl sie na poczatku wrzesnia ![]() Cytat:
![]() Tez mi sie podoba u nich w szkole teraz zapiski przejetej matki (mozna nie czytac, bo musze sie wypisac ):rano czekamy przed szkola na dzwonek, ja tryzmam torbe na ksiazki od Antosia, a on biega z chlopakami dzwoni dzwonek, Antos sie pojawia i odbiera swoja torbe, ustawia sie w rzadku przed swoja pania, idzie sam do klasy przed klasa sie rozbiera, wiesza kurtke na wieszak oznaczony swoim zdjeciem, wyjmuje z torby wode i owoce, przypina na tablice przed klasa swoje zdjcie (to taka tablica pt kto jest dzisiaj w szkole ![]() )wchodzi do klasy, stawia w miejscu zbiorki wode i owoce ja z nim nie ide do klasy, ani mu nie pomagam w niczym, pozniej tylko dyskretnie z grupa mam ide sprawdzic, czy wszystko zrobildzis pami powiedziala mi, ze zrobil wszystko pierwszy i byl pierwszy w klasie ![]() nawet sie ze mna nie zegna specjalnie, tylko od razy idzie do kolegow, a pozniej w rzadku do klasy codziennie dostaje do torby inna ksiazke, ktora jest wpisana w dzienniczku lektur, ktora ma czytac w domu z rodzicami. W dzienniczku lektur jest miejsce na komentarze, czy sie podobalo, czy nie ![]() tam tez sa wkladane rozne wiadomosci dla rodzicow na pismie itp. ostatnio spiewa mi piosenki, mowi mi wierszyki i modlitwy po angielsku jak na poczatek, to calkiem niezle zapamietuje panie mowia, ze nie mam z nim problemu i od przyszlego tygodnia bedzie mogl zostawac na lunch, czyli bedzie w szkole od 9.00 do 15.00. Juz w poniedzialek bede miala stresa, bo caly weekend pracuje, w tym niedzielna nocke. Maz musi go zaprowadzic go do naszej znajomej o 7.30 i z nia i jej corka (z tej samej klasy) pojdzie do szkoly. Ciekawe jak zje sniadanie tak wczesnie ![]() musze klasc go jednak o 7.00 lub wczesniej, bo chodzi spac o 8.00 ostatnio, a dzisiaj o 7.30 musialam go budzic. normalnie wstaje 7.05 ![]() The End
|
|
#2351 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak pewnie zrobię. Cytat:
Wszytko to niby wiem, ale po naszych doświadczeniach oczywiście wszystko pasuje mi do ostatniej przypadłości ![]() ![]() Mariolko rozumiem rozpierająca Cie dumę ![]() Wielkie brawa dla Antosia
|
|
#2352 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie Cytat:
, angy, a Wy wtedy poinformowaliście przedszkole, że Zosia miała tę bakterię?Cytat:
, kosmate myśli od rana ![]() Cytat:
![]() Bardzo podoba mi się zwyczaj z lekturami *** Kto chce jeansy dla dziecka, niech idzie do KappAhla, jest 50% zniżki na niektóre, kupiłam sobie jedne (oczywiście na dziale dziecięcym ) i Kubie jedne, razem 85 zł
|
|
|
#2353 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak.
|
|
#2354 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeśli badanie z krwi, to ja bym zrobiła, żeby mieć spokojną głowę.
|
|
|
#2355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bardzo możliwe, że tak, bo dużo zakażeń przebiega bezobjawowo, tylko że w praktyce przeleczenie dużej grupy dzieci jest niemożliwe-pewnie żaden rodzic nie zdecyduje się dawać dziecku antybiotyku przez miesiąc, bo mi się tak podoba, samo leczenie jest dość kosztowne, tak samo jak badania w tym kierunku. Tylko, że to badanie było zlecane przez szpital, robi je tylko kilka laboratoriów w Polsce, nie wiem, czy można je zlecić prywatnie i ile ew. kosztuje.... I czy np. przychodnia może je zlecić. Nic nie wiem
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No to tu się robią schody, myślałam, że normalnie dajesz krew na posiew , to była mycoplazma? Sprawdziłam na szybko i u nas w szpitalu dziecięcym badają przeciwciała i z tego też można się chyba dowiedzieć, czy zakażenie jest, czy było, trzeba by podpytać kogoś kompetentnego. Są 3 IgG, IgM i IgA, każde kosztuje 40 zł.
|
|
|
#2357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem, czy lubi, ale na pewno jedno zachorowanie nie wyklucza kolejnych ![]() Postanowiłam tak na szybko, że poczekam jeszcze trochę (może tydzień?), potem pójdę do naszej pani doktor i przyjmiemy jakąś strategię-czy jeszcze czekać, czy robić rtg, czy badanie z krwi i gdzie. Myślałam, że droższe te badania. No i mamy kontakt do tej doktor z Gdańska jakby co.
|
|
#2358 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja myślę, że to nie są te, które w szpitalu robili. A Zosi już kaszel przechodził i znów jest, czy cały czas kaszle? Jeszcze chciałam zapytać, czy lekarka przy suchym kaszlu (gdy jest też katar) poleciła Ci dawanie w dzień syropu przeciwkaszlowego?
|
|
|
#2359 |
|
Wtajemniczenie
|
dziewczyny dzieki za fluidki
![]() chyba trochę pomogły ![]() *** i przepraszam że ja w kółko o sobie ale moze Wy mi coś doradzicie ![]() mam problem z Zuza, chodzi o przedszkole myślałam że jest lepiej ale nie, dokucz dzieciom strasznie, ciągnie za ręke, szturcha, rozwala dzieciom budowle z klocków, dalej szczypie ale mniej... wie że robi źle, poźniej przeprasza ale dalej robi swoje... dziś cały dzień z Pania za reke chodziła... nie wiem co robic, jescze troche i ja w koncu wywala z przedszkola ja z nia rozmawiam ale to chyba nic nie daje, co ja robid xle????
|
#2360 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Jola szkoda, ze wczesniej nie wiedzialam bo bylam przed chwila w CH
no trudno bylismy na bilansie, wszystko ok mamy skierowanie do chirurga z tym wedzidelkiem i ze stulejka zeby obejrzal
|
|
#2361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:16 ---------- Maju nie wiem co ci poradzić. A u Was w przedszkolu są jakieś kary? np. u nas za złe zachowanie dziecko jest na chwilę odsuwane od zabawy. Ma usiąść przy stoliku na jakąś chwilę. Podobno działa. A pani przedszkolanka co na to wszystko, widzi jakieś rozwiązanie? Może dać jej jakąś karę, żeby zrozumiała związek przyczynowo skutkowy ze złe zachowanie = np. zakaz oglądania bajek itp. A jeszcze czemu tak się zachowuje? czy jak ktoś ją zdenerwuje, coś zabierze czy tak po prostu zły nastrój przychodzi? |
|
|
|
|
#2362 |
|
Wtajemniczenie
|
hello,
melduję sie tylko, bo padam na pysk. Dopiero wrócilismy z CZD, psycholog i rehabilitacja. Mamy termin na kolejny turnus SI (huuuurrrraaa!!!!) 18-29 listopada. Maju przytulam mocno, ale nie potrafie pomóc bo podobne problemy mam z Alanem:-/ Mariolu cudne Twoje opowiadanie o Antosiu. Bardzo sie cieszę, zę sobie świetnie radzi, oby tak dalej. Kasiu podglądąłam Was na fb, i jestem zazdrosna! Ty kwitniesz, mąż zakochany w Tobie po uszy, Blanka cudna, Laura świetna, no życ nie umierać! *** Alan dalej kaszle i ma katar. Czekamy do końca tygodnia, potem kontrola i werdykt co dalej. *** Mi podczas okresu NIGDY- PRZENIGDY nie udają sie ogórki !!! Ciasto nie wiem, bo nigdy mi sie nie udaje
Mój łobuziak Alanek ur. 12.07.2009 Pola jest z nami od 03.XI.2015 Edytowane przez agga19851985 Czas edycji: 2013-09-18 o 17:07 |
|
|
|
#2363 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny dziekuje, obiecuje, ze Was nie bede zameczac
![]() Obawialam sie bardzo, bo to duzy przeskok z typowo zabawy do muszenia czegos, odpowiedzialnosci, odpowiedniego zachowania itp No takiej rutyny szkolnej ![]() Wiecie, ja to sie martwie, ze znowu cos mu znajda, ze z czyms sobie nie radzi, skoro rozwojowo jest ok to moze w szkole cos wyjdzie ![]() Chociaz nie wiem, czy gdybym miala zupelnie zdrowe dziecko, to bym sie przejmowala mniej ![]() Cytat:
![]() rozmawiac, rozmawiac do skutku, wiem, ze cierpliwosci brak ![]() nic innego nie przychodzi mi do glowy ![]() Cytat:
trzymam kciuki za chirurga
|
|
#2364 | ||
|
Zakorzenienie
|
Mariola
Maya przyszło mi do głowy to samo co Mariolce,że może zderzenie z rzeczywistością wywołało u niej taki mechanizm obronny i próbuje na maxa zwrócić na siebie uwagę. Może też sytuacje z domu przenosi na przedszkole, bo pewnie jest tak że Maciek jest ważniejszy,bo mniejszy,bo więcej przy nim trzeba robić...samo życie niestety...a ty tylko jedna Wojtusiu doskonale cię rozumiem.Mimo że jakoś szczególnie nie lubię ciszy i spokoju to czasem jest prrrrawdziwie urrrwanie głowy Cytat:
Cytat:
![]() CIEKAWE ile przytyłam po wakacjach pełna rozpusta... A potem przymusowe4tyg wolne od wysiłku.---------- Dopisano o 18:23 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ---------- Angy jak też wstrzymałambym się z kolejną chorobą Zosi.Może wykurowanie tak długo u niej trwa i mieści się w 6tyg
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny ![]() |
||
|
|
|
#2365 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() przeciez sie staram ![]() wiesz, przez tyle juz przeszlismy, ze naprawde chcialabym, aby juz nic innego nie doszlo.
|
|
#2366 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Maja, obstawiam, że nic nie robisz źle Sporo u Was się działo przez niecały rok, narodziny Maćka, przeprowadzka, nowe przedszkole, uważam tak, jak Mariola, że to jest sposób odreagowania. Ja bym na początku spróbowała dopytać, dlaczego tak się zachowuje, czy coś ją złości itp. I nie myśl o tym, że Ci dziecko z przedszkola wyrzucą, nakreśl paniom sytuację i wciągnij do współpracy. Dowiedz się, w jakich momentach to się dzieje. Trzeba rozmawiać, tłumaczyć, pokazać inne sposoby okazywania złości, będzie dobrze, to jest jeszcze małe dziecko ![]() Cytat:
, a Marci ma choć trochę odklejony napletek?Cytat:
![]() Cytat:
, ale rozumiem obawy
|
|
|
#2367 |
|
Wtajemniczenie
|
Czas szybko leci, prawie 4 latka mają nasze Dzieci :D
Dziewczyny dzięki za wsparcie
![]() Tak w skrócie: Zuza dokucz dzieciom w zasadzie bez powodu, bawi sie np z jakaś koleżanka pól godz po czym ja szxzypie, albo chłopca szturchnie bo ten chciał zjechać ze zjeżdżali pierwszy, albo przejdzie koło dziecka i coś mu zrobi... Wpjtusiu wszystko co napisalas już robię, tj nie ma bajek, za karę w przedszkolu siedzi na krzesełka, nie kupuje naklejek itp No i duuuuuuzo rozmawiam Staram sie znajdować czas ale musiałabym sie sklonowac chyba... Do tego dochodzą jeszcze rodzice dzieci, już jedna mama sie skarżyła Pani mówi ze myśli ze uda sie jej to zachowanie wyeliminować a jak nie to będzie musiała uwagę w dziennik wpisać Ok muszę uciekać bo gości mam a Maciek już śpi. Jutro może dam radę w klubie wiecej napisać Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
#2368 |
|
Słitaśna and Grymaśna ;p
|
Jola nic a nic
ale nic z tym nie robilam bo u Eryka tez tak bylo, nic nie robilam, wyczytalam, ze powinno sie martwic jak do 7 roku zycia sie nie odklei, pozniej poszlam z nim do chirurga a ten go od razu skierowal na zabieg mielismy wyznaczona date zabiegu i pobytu szpitalu, no wiec spakowalam torbe i pojechalam z nim, wyczekalam sie kupe godzin na badanie przed przyjeciem i ten chirurg co go badal (inny niz wtedy) pyta sie dlaczego od razu zabieg i czy probowalismy masci, a ja mu na to, ze nie bo nas skierowali na zabieg, wiec powiedzial, ze mamy wracac do domu i przepisal nam masc, po tygodniu skora zeszla cala ![]() a tamten ciac go chcial od razu jak widac zalezy na kogo sie trafi
|
|
#2369 |
|
Zakorzenienie
|
Miramej
Mayaszko tak sobie mysle, a jak by Wam sie udalo jakis dzien czy chociaz popoludnie co tydzien znajdowac tylko dla siebie? Taki dzien matki i corki lub taty i corki, w zaleznosci kogo Zuzia Twoim zdaniem bardziej teraz potrzebuje.wiem, ze Twoj Maz duzo pracuje, ale moze by sie dalo zastosowac jedna wersje lub druga. U nas sobota jest dniem taty i syna, teraz jak Antos chodzi do szkoly to widza sie chwilke rano i godzine, poltora wieczorem. Taki dzien dobrze im robi ( i mnie ). Czasami w niedziele tez musza, jesli spie po nocy przed noca itp. robia sobie rozne meskie rzeczy, np graja w pilke, chodza na wyscigi samochodowe czy motocyklowe, myja moje auto , cos dlubia w garazu itp itd. To nie musi byc jakies wielkie wyjscie, chociaz tez maja wspolne wyjscia, raczej chodzi o spedzenie czasu tylko ze soba.
|
#2370 | ||||||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A swoją drogą Tymek przez te 2 tygodnie bardzo wydoroślał, oczywiście nie fizycznie W ogóle dzisiaj dowiedziałam się, że jak już muszę Go odprowadzać, to niech już idę z tyłu, bo On sam chce wchodzić do szkoły ![]() Mi też podoba się zwyczaj z lekturami, super pomysł A to, mam nadzieję, tylko przerwa na reklamy ![]() Cytat:
A to jakby o mnie ![]() Cytat:
![]() . ---------- Dopisano o 22:08 ---------- Poprzedni post napisano o 21:48 ---------- Cytat:
Powodzenia ![]() ---------- Dopisano o 22:23 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ---------- Edit: Maya, jeszcze tak myślę, że zmieniłabym strategię - nie wiem jak jest, ale domyślam się, że temat zachowania Zuzi przewija się często u Was w domu, spróbuj o tym nie wspominać, a za to mów, że jesteś z Niej dumna, pochwal jak ładnie bawi się z koleżankami itd. Może Ona zauważyła, że jest w centrum zainteresowania jak właśnie źle się zachowuje, a jak jest grzeczna to się o Niej nie mówi? .
Edytowane przez morska Czas edycji: 2013-09-18 o 22:24 |
||||||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:17.

W między czasie oczywiście byliśmy na osłuchaniu-czysto, nie ma gorączki. Tak jak wtedy
i raz z przodu

, kosmate myśli od rana 

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)