|
Notka |
|
Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 | |||
Zakorzenienie
|
Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI
Cytat:
---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Cytat:
Pisze mi namiętnie długopisem ale po kartkach, notesikach a nie po ścianach. Jak była młodsza to mi ściany popisała kredkami ale to było jakiś rok temu. Mnie się wydaje,ze ty sie boisz po prostu słowa "psycholog" a to normalny lekarz jak każdy inny. Cytat:
A gdzie jest twój partner/ojciec dzieci? |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#2342 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Dziękuję dziewczyny za podpowiedzi co do dentysty. Znalazłam najbliższą przychodnie, gdzie przyjmują na NHS i się oboje z TŻem zapisaliśmy - wizyty za tydzień. Byliśmy pozytywnie zaskoczeni, że się udało. Ząb póki co nie boli mnie bardzo, ale jak czymś dotknę to jest mega przeszywający ból, ale na szczęście chwilowy. Mam nadzieję, że uda mi się w takim stanie wytrwać tydzień ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tą aptekę znam najlepiej i bardzo ją lubie. Do tej pory w niej najczęściej kupowałam, ale miałam jednak nadzieje że trafie na taką z kosmetykami Hipp ![]()
![]() |
#2344 |
Rozeznanie
|
Moj maz oczywiscie oczywiscie uczestniczy w wychowaniu dzieci na tyle na ile to mozliwe.
Ja widze ze wiktor ewidentnie chce na siebie uwage zwrocic i co raz wymysla na to inne sposoby, spedzam z nim czas. Mamy swoje i tylko swoje chwile, ale czasem wiadomo nie rozerwe się. Nie boje się slowa psycholog, jednak uwazam ze w dziejszych czasach jak tylko czlowiek powie o jakims klopocie, problemie wysylany jest do psychologa, wrecz nagminnie powiedziala bym. Jednoczesnie gdyby faktycznie było zle i nie dawalabym rady zasiegnela bym porady fachowca, w tej chwili uwazam ze nie ma potrzeby Dziekuje za wszystkie rady |
![]() ![]() |
![]() |
#2345 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wspólczuje kłopotów z karmieniem ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Ja mam cały brzuch ,,pociety,,...w sumie teraz juz krechy sa wyblakle tylko czuc jak sie palcem przejedzie... Cytat:
![]() ![]() I tez mam bardzo buntownicze dziecko, lubi postawic na swoim i niekiedy musze uzyc kary. Ula a moze byscie spróbowali tak popołudniami(jak Twój mąż jest w domu) wyjsc z Wiktorem gdzies, tylko z Wiktorem, albo Ty albo Twoj maz...tak, zeby całe Wasze zainteresowanie było poswiecone tylko dla niego ![]() Seba spi ![]() Nie załozylam pampersa i zobaczymy jaka noc bedzie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Nasz Wielki Dzień- 22.09.2007 ![]() Nasza Miłość Sebastianek- 02.01.2010 ![]() Edytowane przez blonde_hair Czas edycji: 2013-08-13 o 20:08 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#2346 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
My oczywiscie mamy swoje chwile, tata zajmuje się damiankiem a ja z wiktorem pisze, wypelniamy ksiazeczki... Lub ja z damiankiem a tata bawi się z wiktorek i obowiazkowo wieczorem czeka az jedno z nas mu poczyta na dobranoc, Domyslam się ze domaga się wiecej czasu i po przeprowadzce zrobie wszystko by mu tego czasu wiecej poswiecic Zycze suchej nocy |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2347 |
Przyczajenie
|
witam wszystkie podczytuje ale nie pisuje z braku czasu ale chciałabym w kwesti kremu na rozstępy się odezwac,no bo wiadomo każdy by chciał wygl adac lepiej otóz ja własnie używałam revitol streach marks ten droższy ale dla mnie skuteczny porównując rozstepy moje i koleżanek moich prawie nie widac choc troche ich mam wkońcu mały był duży 4 i pół kilo a i ja sporo jakies 25 przytyłam wiec jak ktoś chce spróbowac z nimi powalczyc polecam i pozdrawiam
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#2348 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Ula w ogole nie rozumiem Twojego obruszenia. Jestem wrecz Twoim przeciwienstem,jak ktos mi tylko oferuje madra ksiazke ,ktora napisal psycholog,terapeuta itd ,to szybko po nia siegam i staram sie rozwiazac problem jak najszybciej. Z radami roznie bywa, bo czesto sa sprawami indywidualnymi.Ze starszym synem czesto mam problemy i nie czuje sie z tego powodu winna,szukam rozwiazania. korzystalam z pomocy HV po drugim porodzie dla siebie,dla starszego synka i ubolewalam,ze po kilku tygodniach sesje sie skonczyly. Moze jakas ksiazka na poczatek ? U nas pomagaly tez bajki terapeutyczne. Teraz jestesmy na etapie zabawy w Indian,tez polacanej przez psychologa.
![]() |
#2349 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() No ja wysadzac nie bede, bo nie chce sie przekomarzac w nocy i wybudzac no chyba ze sam sie obudzi... zobaczymy rano ![]()
![]() |
#2350 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2351 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2352 |
Przyczajenie
|
zapraszam do nowo powstalej grupy mamuski ktorym zalegaja ciuszki po maluchach... moze uda nam sie powymieniac,posprzedawac. .. oddac...
https://www.facebook.com/groups/163223993868705/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2353 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Wbrew pozorom lubie gdy ktos poleci mi madra ksiazke jednak często ludzie slepa wierza we wszystko co jest w takich ksiazkach i nie potrafia zachowac rownowagi. A jednak nie wszystkie takie ksiazki sa faktycznie pozyteczne, bo dzieci to nie roboty, to male czlowieczki i kazde nalezy traktowac indywidualnie. Przeczytalam kilka takich ksiazek i wiem ze niektore faktycznie sa warte przeczytania jednak nie wszystkie. I to jest zupelnie naturalne zr pewne metody nam przypadnal do gustu inne nie. Podobnie z opinia ludzka i radami jedne nam się spodobaja inne nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2354 |
Gang Iren
|
Ula a wasze problemy z Wiktorem zaczely sie odkad pojawil sie brat?
Mysle,ze trzeba z nim jak najwiecej rozmawiac na ten temat. Jest juz duzy i wiele rozumie. Nie rozumiem za bardzo dlaczego napisalas,ze ludzie nagminnie biegaja do psychologa? Znasz takich ludzi? Bo ja nie. Sama chodzilam ze soba jakies 7 lat temu. Z dzieckiem nie mialam problemow,wiec nie musialam chodzic. Idac do psychologa poprostu sluchasz co ma do powiedzenia,jesli zaproponuje cos co ci nie odpowiada to nie musisz tego zrobic i tak zrobisz co chcesz. Ale co szkodzi isc i posluchac? Przeciez taki czlowiek ma wiedze,ktorej my nie mamy bo nie jestesmy fachowcami. Poza tym rozne zachowania,negatywne emocje,traumy z dziecinstwa moga skutkowac na calym doroslym zyciu,wiec ja bym tego nie lekcewazyla. Juz wiecej nie napisze na ten temat,bo widze,ze ciebie nic nie przekona,no ale musialam sie wypowiedziec.
#2355 | |
wańka wstańka
|
Cytat:
Rób sobie co chcesz i jak chcesz. Nie widzę sensu w tym, ze zadajesz pytanie, a pózniej stwierdzasz, ze wiesz lepiej. Po co te pytania? I w sumie po co odpowiadać? Teksty takie jak pogrubione: jak Ty jesteś w stanie stwierdzić wartość ksiązki? Skąd pomysł, ze ktoś wierzy ślepo i bezkrytycznie? Ty przeczytałaś kilka takich ksiązek, a ja kilkadziesiąt lub kilkaset- juz rachubę straciłam.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2356 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Napisalam o tym lataniu do psychologa bo ostatnio jakoś nagminnie slysze te slowo, nie do mnie, ale ogolnie. Przysluchuje się rozmowie znajomych i wiekszosc na kazdy klopot poleca psychologa. Ja wiem ze to fachowiec i moze pomoc, ale ja przeciez nigdzie nie napisalam, ze jest tragicznie, nie radze sobie... Wtedy bym sama wpadla na to zeby isc Mialam spore problemy z wiktorem , ale czas cierpliwosc i konsekwencja sprawily, ze jest lepiej. Ja po prostu chcialam porady jak go za cos ukarac a uslyszalam idz do psychologa Cytat:
Owszem poprosilam o rade, jak go ukarac za to i takiej odpowiedzi oczekiwalam. Postaw się w mojej sytuacji, dziecko robi na diabla chcesz się poradzic jak go ukarac zeby kara byla adekwatna do czynu a w zamian slyszysz idz do psychologa z nim, bo nie dajesz sobie rady. Nie mniej jednak ja nie jestem z tych co się obruszaja czy obrazaja, przeciwnie. Sama mowie co mysle wprost i dlatego od razu napisalam, ze do psychologa nie pojde bo nie widze takiej potrzeby, przeciez nie popelnil zbrodni takiego kalibru zebym go miala za to po psychologach ciagac. Na koniec dodam, ze zamiast kary mial pogadanke, w ktorej wyjasnilismy raz jeszcze ze nie piszemy po niczym innym niz kartkach, jednoczesnie zaznaczylam, ze jeśli jeszcze raz zniszczy cos celowo to pieniazki z jego skarbonki zostana przeznaczone na odkupienie tego co zniszczyl. Mysle, ze to wlasnie bedzie taka wlasnie naturalna konsekwencja wynikajaca z jego zachowania, nie chce go ukarac, ale jeśli jeszcze raz cos zniszczy bedzie musial to odkupic. Mam nadzieje ze zrozumial i ze wiecej nie bedzie już bazgrolil. Tym optymistycznym akcentem zycze milego dnia i slonecznego jak u mnie ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#2357 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Z perspektywy mojej a takze kazdego dziecka to kara ![]() Jak zasluze to bede ukarana, tak samo jak i ja karam moje dziecko w ramach wychowawczych Cytat:
![]() ![]() ![]() My dopiero na poczatku przygody pt odpieluchowywanie. Napisz prosze kiedy zaczelas wysadzac i niej wiecej kiedy jakie przelomy byly ![]()
![]() |
#2358 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Podam moze przyklad co mi po glowie chodzi, Dziecko rozsypalo make w kuchni więc za kare nie oglada bajki. Natomiast konsekwencja jego zachowania bedzie to ze musi to pozbierac. Przyklady z kosmosu, ale chyba widac o co mi chodzi. Moim zdaniem dziecko w ten sposob uczy się ze musi ponosic konsekwencje swoich czynow, ze moze sam dokonac wyboru co zrobi, ale jednoczesnie poniesc konsekwencje tego wyboru |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2359 | |
Gang Iren
|
Cytat:
No ja różnicę widzę,ale wydaje mi się,że te naturalne konsekwencje mogą czasem nie odnosić skutku (póki co nie miałam za bardzo kiedy stosować kar,bo moja Wiki naprawdę była grzeczna,a jak coś spsociła,wytłumaczyłam i ona to zrozumiała). Np w tym przykładzie co podałaś dziecko mówi,że nie posprząta i co dalej? Ta mąka tak sobie jest na podłodze,bo dziecko nie chce posprzątać?
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2360 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2361 |
Zakorzenienie
|
Mamy sucha noc
![]() Zanim poszlismy spac, po 22, obudzilam Sebe do toalety, niechetnie, ale poszedł, bałam sie ze sie calkiem wybudzi i bedzie chcial sie bawic, ale zrobił co trzeba i poszedł spac dalej ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
#2362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2363 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() U nas od kilku dni jest bunt na pampers- maly nie chce ich zakladac na noc- wiec spi bez ![]() ![]() Tz obudzil mnie wczoraj w srodku nocy, bo........ szukal weza w sypialni ![]() ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2364 |
Zakorzenienie
|
blonde brawo dla Seby. Ja swoją wysadzam, ale często i tak siusia
![]() ![]()
#2365 | ||
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]() ![]() Wiesz...tez tak mam...wole spac spokojnie ![]() Cytat:
![]() Ja sie bałam wybudzania i tego krzyku w nocy, ale sprobowałam wczoraj wieczorem zanim my poszlismy spac i juz do rana wytrzymał ![]() Ciekawa jestem jakie beda nastepne noce...na wpadki licze, ale oby bylo ich jak najmniej ![]() Jak sobie radzisz? ![]()
![]() |
#2366 |
Zakorzenienie
|
blonde ledwo, ledwo
![]() ![]() Ale próbuję jakoś ogarnąć wszystko.
#2367 | |
Gang Iren
|
Cytat:
Super! ![]()
![]() |
#2368 |
Zakorzenienie
|
Były dziś u nas dwie opiekunki z przedszkola
![]() Dostałam odpowiedź na wszystkie nurtujące mnie pytania ![]() Zaczynamy 2 września po południu. |
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Rozeznanie
|
A ja pakuke, pakuje i konca nie widac. Jak ja nie znosze się pakowac
|
![]() ![]() |
![]() |
#2370 | |||
Wtajemniczenie
|
Bry
Cytat:
Tu nie ma mowy o jakiej wymiernej karze nawet jak dziecko zrobi to specjalnie, no chyba ze zlosliwie( a to duza roznica) to wtedy bym ukarala Chodzilo mi o ciezszy kaliber i o bardziej zlozone sytuacje Dzieki za odpowiedz ![]() Cytat:
tez uwazam ze dziecko trzeba wszystkiego nauczyc Natomiast kary wchodza wtedy gdy dziecko juz cos doskonale pojmuje i umie a robi inaczej. Ja bym powiedziala ze sprzatamy razem jesli ucze dziecko... .... ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:00.