Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-08-13, 18:42   #2341
Darianna25
Zakorzenienie

Dot.: Matki emigrantki, czyli jak to się robi w UK - część VI

Cytat:
Napisane przez MsLullaby Pokaż wiadomość
Dziewczyny zalamalam sie. Smarowanie, masowanie, nic nie dalo, z dnia na dzien brzuch i cale biodra az po plecy obsypaly sie ogromnmi rozstepami. Z dnia na dzien. Chce od razu cos z tym zrobic, poki sa "swieze", bo wiem ze jak sie zrobia biale to juz po mnie :P znalazlam krem Revitol Stretch Mark, jest dosc drogi, ale podobno skuteczny, byl chwalony nawet na wizazu. Co o tym myslicie? Znacie jakies inne sposoby na usuniecie juz powstalych rozstepow?
Na rozstępy nie ma rady, niestety.

---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ----------

Cytat:
Napisane przez Ula 25 Pokaż wiadomość
Ja nie jestem zla, tylko po prostu czegos nie rozumiem. Czy wasze dzieci sa poukladane, mega grzeczne i nigdy nie robily niczego zlego? Jeśli odpowiedz brzmi nie to wychodzi ze kazda matka powinna do psychologa z dzieckiem isc.
Ja nie wiem jak to odbieracie, ale ja na prawde nie mam az takich strasznych problemow z nim, owszem czasem mu odpuszcze nie dopilnuje i broi, jak kazde dziecko zdaje się, ale nie wydaje mi się zeby grzechy byly na tak duza skale ze musze zasiegnac poprady psychologa, ktory de facto kiepski moze przyniesc wiecej szkody niz pozytkuam zeby nie było, nie mam nic przeciw psychologom, zdarzylo się, ze raz tez korzystalam zaraz po urodzeniu wiktota, więc uprzedzen nie mam . Jednak sadze ze to ze dziecko nie jest podporzadkowane i buntuje się czasem na moje zasady i moje oczekiwania nie sprawia ze musze go zabrac do psychologa
Moja 3 latka nie jest poukładana a jednak wie czego nie wolno.
Pisze mi namiętnie długopisem ale po kartkach, notesikach a nie po ścianach.
Jak była młodsza to mi ściany popisała kredkami ale to było jakiś rok temu.

Mnie się wydaje,ze ty sie boisz po prostu słowa "psycholog" a to normalny lekarz jak każdy inny.

Cytat:
Ok dziekuje za komentarze , przyjelam do wiadomość
Jednak jeszcze raz powtarzam , ja wiem co jest powodem jego zachowan, nie to ze on nie zna zasad , bo zna. On zwyczajnie robi to po to zeby zwrocic na siebie uwage, wszelkie inne zasady tez lamie gdy domaga się uwagi.
Tu moja duma nie ma nic do rzeczy, ja po prostu jestem innego zdania niz ty, ze sobie nie radze.
Ale masz prawo myslec inaczej, szanuje to
Skoro wiesz co jest tego powodem to spróbuj to zmienić.Ale twierdzisz,ze nie możesz się rozdwoić dla dwojga dzieci no to na to nie ma rady.

A gdzie jest twój partner/ojciec dzieci?

Darianna25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 19:40   #2342
Ashyshqa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gosia261282 Pokaż wiadomość
Trzeba sie zapisac. Ale u mnie jest straszny czas oczekiwania,minimum 8 tygodni.
Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Jeśli jeszcze nie jesteś zarejestrowana- to rób to jak najszybciej.
Prawdopodobnie mimo bólu zęba będąkazali ci czekać.
Wtedy poproś o namairy na przychodnię, która rzyjmuje acjentów w nagłych wypadkach- gdy boli ząb (jak cię ząb nie boli nie masz szans).

Bezpłatne leczenie dentystyczne to tylko jak maszkartęzwalniającą zoplat. W przeciwnym raziepłacisz wg ustalonych stawek.
Cytat:
Napisane przez ewi83 Pokaż wiadomość
Tez mam nadzieje, ze to sie jakos unormuje Anton pieknie przybiera na wadze wazy juz 8,5 kg, ale chyba przez te nocne karmienia teraz Wogole to zaczynam myslec ze problem moga miec jakies powiazanie z jego egzema Ale ze przybiera na wadze to HV nie widzi zadnego problemu
Mamy tez inny- bardziej powazny problem Anton ma dziure w klatce piersiowej, ktora sie bardzo zapada podczas oddychania GP nie bardzo wiedziala co z tym zrobic, wiec odeslala nas do pediatry , tylko ze znowu musimy czekac kilka tygodni na wizyte

Co do dentysty- to musisz dzwonic do przychodni I sprawdzac w ktorych akurat przyjmuja na NHS. Mnie sie udalo dostac w ciagu kilku dni wizyte Jesli zab bardzo boli mozesz poprosic o emergency appointment . Jesli masz karte maternity exemption to leczenie bedzie za darmo

Ula moze odpusc na razie z rozszerzaniem, albo poprostu zacznij robic swoje jedzonko
A od czego zaczynalas rozszerzac??
Ja sie bardzo boje togo rozszerzania ( NIkos wogole nie chcial nic jesc, probowac) a widze ze maly jest juz gotowy. Podobnie jak Damian caly sie trzesie jak widzi jak my jemy obiad. Wczoraj zlapal w raczke mojego nalesnika I probowal wsadzic do buzi Ale chce jeszcze troche poczekac z tym rozszerzaniem- chociaz do konca 4 miesiaca

Moje dzieciaki jeszcze spia- a mieslimy jechac w odwiedziny do znajomych

Dziękuję dziewczyny za podpowiedzi co do dentysty. Znalazłam najbliższą przychodnie, gdzie przyjmują na NHS i się oboje z TŻem zapisaliśmy - wizyty za tydzień. Byliśmy pozytywnie zaskoczeni, że się udało. Ząb póki co nie boli mnie bardzo, ale jak czymś dotknę to jest mega przeszywający ból, ale na szczęście chwilowy. Mam nadzieję, że uda mi się w takim stanie wytrwać tydzień

Cytat:
Dziewczyny zalamalam sie. Smarowanie, masowanie, nic nie dalo, z dnia na dzien brzuch i cale biodra az po plecy obsypaly sie ogromnmi rozstepami. Z dnia na dzien. Chce od razu cos z tym zrobic, poki sa "swieze", bo wiem ze jak sie zrobia biale to juz po mnie :P znalazlam krem Revitol Stretch Mark, jest dosc drogi, ale podobno skuteczny, byl chwalony nawet na wizazu. Co o tym myslicie? Znacie jakies inne sposoby na usuniecie juz powstalych rozstepow?
Ja mam okropne rozstępy na brzuchu. Całą ciąże sumiennie smarowałam najlepszymi specyfikami (kupowałam olej z dzikiej róży, który jest ponoć najlepszy na przeciwdziałanie rozstępom i na świeże też) ale na nic się to zdało. Od 7 miesiąca zaczeło mnie ryć i z każdym tygodniem było gorzej. Teraz mam na brzuchu mega panterkę, ale postanowiłam ją zaakceptować (ale nie na tyle by pokazać sie w bikini na plaży ). Możesz spróbować ten olej różany, ale mi niewiele pomógł niestety
Ashyshqa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 19:51   #2343
_Peggy
Zakorzenienie

Cytat:
Zdarzylo mi sie robic zakupy na aptekaleki.co.uk
Bylam bardzo zadowolona, leki przyszly szybko, zamowilam w piatek wieczorem a juz w poniedzialek rano wszystko dostarczono nie wiem jak tam z zaopatrzeniem, ja znalazlam tam wszystko czego potrzebowalam, tyle, ze nie bylo tego wiele

Tą aptekę znam najlepiej i bardzo ją lubie.
Do tej pory w niej najczęściej kupowałam, ale miałam jednak nadzieje że trafie na taką z kosmetykami Hipp
Stary 2013-08-13, 19:57   #2344
Ula 25
Rozeznanie

Moj maz oczywiscie oczywiscie uczestniczy w wychowaniu dzieci na tyle na ile to mozliwe.
Ja widze ze wiktor ewidentnie chce na siebie uwage zwrocic i co raz wymysla na to inne sposoby, spedzam z nim czas. Mamy swoje i tylko swoje chwile, ale czasem wiadomo nie rozerwe się.
Nie boje się slowa psycholog, jednak uwazam ze w dziejszych czasach jak tylko czlowiek powie o jakims klopocie, problemie wysylany jest do psychologa, wrecz nagminnie powiedziala bym.
Jednoczesnie gdyby faktycznie było zle i nie dawalabym rady zasiegnela bym porady fachowca, w tej chwili uwazam ze nie ma potrzeby

Dziekuje za wszystkie rady
Ula 25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 20:06   #2345
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Jeju dziewczyny jak wam zazdroszcze nudy chcialabym sobie chociaz na 5 minut w ciagu dnia usiasc I nic nie robic.
Ale juz w piatek bedziemy w pl I mam nadzieje, ze Tam sobie troszke odpoczne

U nas dalsze problemy z karmieniem maly bardzo malo je w ciagu dnia ( nadrabia w nocy ) wogole nie chce zlapac piersi, dzisiaj jadl z piersi tylko kiedy juz przysypial. Dalej odciagam I juz kiedy jest naprawde glodny dostaje butelke. Bardzo mine stresuje ta sytuacja, ale chce wytrzymac jeszcze miesiac ( wtedy zaczne my podawac gluten) I potem chyba przejdziemy juz calkiem na butelke
superMiłego odpoczynku

Wspólczuje kłopotów z karmieniem

Cytat:
nie ma sposobów i zadne drogie kremy nie pomoga

Cytat:
Napisane przez _Peggy Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o rozstępy to mi się robią tylko z prawej strony brzucha. Nie ma co się dziwić, tam Adaśko najczęściej kuper wypina. Czasami to śmiesznie wygląda. Brzuch mi się asymetryczny robi.
Smaruje brzuszek oliwką i olejkiem arganowym.
Nie bolą mnie moje rozstepy. To moje blizny wojenne Jestem Mamą. To się liczy

Powiem Wam Dziewczyny z doświadczenia że na białe rozstępy to już nic nie pomoze Mam kilka krech na biodrach z okresu dojrzewania. Nic nie pomogło (czego ja tam nie kładłam, w sumie chyba tylko ślimaka). Teraz to jedynie laser, albo akceptacja. Ja wybieram akceptację
dokładnie
Ja mam cały brzuch ,,pociety,,...w sumie teraz juz krechy sa wyblakle tylko czuc jak sie palcem przejedzie...

Cytat:
Napisane przez Darianna25 Pokaż wiadomość

Moja 3 latka nie jest poukładana a jednak wie czego nie wolno.
Pisze mi namiętnie długopisem ale po kartkach, notesikach a nie po ścianach.
Jak była młodsza to mi ściany popisała kredkami ale to było jakiś rok temu.

Mnie się wydaje,ze ty sie boisz po prostu słowa "psycholog" a to normalny lekarz jak każdy inny.

Skoro wiesz co jest tego powodem to spróbuj to zmienić.Ale twierdzisz,ze nie możesz się rozdwoić dla dwojga dzieci no to na to nie ma rady.

A gdzie jest twój partner/ojciec dzieci?
heh..tez miałam sciany popisane kredkami, zaraz po wprowadzceale to był jeden jedyny raz, wie, ze sa kartki od tego
I tez mam bardzo buntownicze dziecko, lubi postawic na swoim i niekiedy musze uzyc kary.

Ula a moze byscie spróbowali tak popołudniami(jak Twój mąż jest w domu) wyjsc z Wiktorem gdzies, tylko z Wiktorem, albo Ty albo Twoj maz...tak, zeby całe Wasze zainteresowanie było poswiecone tylko dla niego

Seba spi
Nie załozylam pampersa i zobaczymy jaka noc bedzie. Nawet nie zauwazył ze go nie ma, ale jak tłumaczylam mu, ze teraz jest duzym chlopcem i juz go nie potrzebuje i ze jak bedzie chciał siusiu to ma mnie obudzic itp.... to od razu zaczał sie domagacDobrze ze wczesniej pomyslałam i pochowałam pampersy. Jak zobaczył, ze zadnego nie ma to to zaakceptował i powiedział, ze bedzie wołałsama w to nie wierze, ale zobaczymy jutro...

Edytowane przez blonde_hair
Czas edycji: 2013-08-13 o 20:08
blonde_hair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-13, 20:54   #2346
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez blonde_hair Pokaż wiadomość
superMiłego odpoczynku

Wspólczuje kłopotów z karmieniem

nie ma sposobów i zadne drogie kremy nie pomoga

dokładnie
Ja mam cały brzuch ,,pociety,,...w sumie teraz juz krechy sa wyblakle tylko czuc jak sie palcem przejedzie...

heh..tez miałam sciany popisane kredkami, zaraz po wprowadzceale to był jeden jedyny raz, wie, ze sa kartki od tego
I tez mam bardzo buntownicze dziecko, lubi postawic na swoim i niekiedy musze uzyc kary.

Ula a moze byscie spróbowali tak popołudniami(jak Twój mąż jest w domu) wyjsc z Wiktorem gdzies, tylko z Wiktorem, albo Ty albo Twoj maz...tak, zeby całe Wasze zainteresowanie było poswiecone tylko dla niego

Seba spi
Nie załozylam pampersa i zobaczymy jaka noc bedzie. Nawet nie zauwazył ze go nie ma, ale jak tłumaczylam mu, ze teraz jest duzym chlopcem i juz go nie potrzebuje i ze jak bedzie chciał siusiu to ma mnie obudzic itp.... to od razu zaczał sie domagacDobrze ze wczesniej pomyslałam i pochowałam pampersy. Jak zobaczył, ze zadnego nie ma to to zaakceptował i powiedział, ze bedzie wołałsama w to nie wierze, ale zobaczymy jutro...
Cenna uwaga
My oczywiscie mamy swoje chwile, tata zajmuje się damiankiem a ja z wiktorem pisze, wypelniamy ksiazeczki...
Lub ja z damiankiem a tata bawi się z wiktorek i obowiazkowo wieczorem czeka az jedno z nas mu poczyta na dobranoc,
Domyslam się ze domaga się wiecej czasu i po przeprowadzce zrobie wszystko by mu tego czasu wiecej poswiecic

Zycze suchej nocy
Stary 2013-08-13, 21:22   #2347
agnesess27
Przyczajenie

witam wszystkie podczytuje ale nie pisuje z braku czasu ale chciałabym w kwesti kremu na rozstępy się odezwac,no bo wiadomo każdy by chciał wygl adac lepiej otóz ja własnie używałam revitol streach marks ten droższy ale dla mnie skuteczny porównując rozstepy moje i koleżanek moich prawie nie widac choc troche ich mam wkońcu mały był duży 4 i pół kilo a i ja sporo jakies 25 przytyłam wiec jak ktoś chce spróbowac z nimi powalczyc polecam i pozdrawiam
agnesess27 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-13, 21:26   #2348
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Ashyshqa Pokaż wiadomość

Dziękuję dziewczyny za podpowiedzi co do dentysty. Znalazłam najbliższą przychodnie, gdzie przyjmują na NHS i się oboje z TŻem zapisaliśmy - wizyty za tydzień. Byliśmy pozytywnie zaskoczeni, że się udało. Ząb póki co nie boli mnie bardzo, ale jak czymś dotknę to jest mega przeszywający ból, ale na szczęście chwilowy. Mam nadzieję, że uda mi się w takim stanie wytrwać tydzień
moze dentysta out of hours ? Bylam u takiego juz 3 razy,za kazdym razem wychodzilam z antybiotykiem. w czasie ciazy raz z peniciylina.

Cytat:
Seba spi
my tez dzis polozylismy bez, bo tz zapomnial kupic pieluchomajtek na noc. Alex sika w nocy srednio raz na tydzien,wiec oby nie byla to TA noc zapobiegawczo,moze w nocy na toalete go posadze...

Ula w ogole nie rozumiem Twojego obruszenia. Jestem wrecz Twoim przeciwienstem,jak ktos mi tylko oferuje madra ksiazke ,ktora napisal psycholog,terapeuta itd ,to szybko po nia siegam i staram sie rozwiazac problem jak najszybciej. Z radami roznie bywa, bo czesto sa sprawami indywidualnymi.Ze starszym synem czesto mam problemy i nie czuje sie z tego powodu winna,szukam rozwiazania. korzystalam z pomocy HV po drugim porodzie dla siebie,dla starszego synka i ubolewalam,ze po kilku tygodniach sesje sie skonczyly. Moze jakas ksiazka na poczatek ? U nas pomagaly tez bajki terapeutyczne. Teraz jestesmy na etapie zabawy w Indian,tez polacanej przez psychologa.
Stary 2013-08-13, 21:32   #2349
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Cenna uwaga
My oczywiscie mamy swoje chwile, tata zajmuje się damiankiem a ja z wiktorem pisze, wypelniamy ksiazeczki...
Lub ja z damiankiem a tata bawi się z wiktorek i obowiazkowo wieczorem czeka az jedno z nas mu poczyta na dobranoc,
Domyslam się ze domaga się wiecej czasu i po przeprowadzce zrobie wszystko by mu tego czasu wiecej poswiecic

Zycze suchej nocy
Dzieki

Cytat:
Napisane przez maatra Pokaż wiadomość
my tez dzis polozylismy bez, bo tz zapomnial kupic pieluchomajtek na noc. Alex sika w nocy srednio raz na tydzien,wiec oby nie byla to TA noc zapobiegawczo,moze w nocy na toalete go posadze...
wowZazdroszcze suchych nocy, szybciutko

No ja wysadzac nie bede, bo nie chce sie przekomarzac w nocy i wybudzac no chyba ze sam sie obudzi...
zobaczymy rano
Stary 2013-08-13, 21:37   #2350
maatra
Wtajemniczenie

Cytat:
Dzieki

wowZazdroszcze suchych nocy, szybciutko

No ja wysadzac nie bede, bo nie chce sie przekomarzac w nocy i wybudzac no chyba ze sam sie obudzi...
zobaczymy rano
my nawet maty nie mamy na materac,wiec wole wysadzic. tak czy siak jutro kupimy pieluszki. jak przez 2 tyg bedzie suchy ,to przestane zakladac. Szybko poszlo ,latwo i nagle rowno miesiac przed 2 urodzinami
Stary 2013-08-13, 21:39   #2351
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
my nawet maty nie mamy na materac,wiec wole wysadzic. tak czy siak jutro kupimy pieluszki. jak przez 2 tyg bedzie suchy ,to przestane zakladac. Szybko poszlo ,latwo i nagle rowno miesiac przed 2 urodzinami
ja tam zabezpieczona

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-08-13, 22:12   #2352
karolinabergius
Przyczajenie

zapraszam do nowo powstalej grupy mamuski ktorym zalegaja ciuszki po maluchach... moze uda nam sie powymieniac,posprzedawac. .. oddac...
https://www.facebook.com/groups/163223993868705/
karolinabergius jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 08:11   #2353
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
moze dentysta out of hours ? Bylam u takiego juz 3 razy,za kazdym razem wychodzilam z antybiotykiem. w czasie ciazy raz z peniciylina.

Ula w ogole nie rozumiem Twojego obruszenia. Jestem wrecz Twoim przeciwienstem,jak ktos mi tylko oferuje madra ksiazke ,ktora napisal psycholog,terapeuta itd ,to szybko po nia siegam i staram sie rozwiazac problem jak najszybciej. Z radami roznie bywa, bo czesto sa sprawami indywidualnymi.Ze starszym synem czesto mam problemy i nie czuje sie z tego powodu winna,szukam rozwiazania. korzystalam z pomocy HV po drugim porodzie dla siebie,dla starszego synka i ubolewalam,ze po kilku tygodniach sesje sie skonczyly. Moze jakas ksiazka na poczatek ? U nas pomagaly tez bajki terapeutyczne. Teraz jestesmy na etapie zabawy w Indian,tez polacanej przez psychologa.
Ale czy ja gdzies napisalam ze jestem obruszona? Nie. Ja napisalam, ze uwazam ze moim zdaniem psycholog nie jest lekiem na cale zlo. Co to się porobilo, ze wszyscy ze wszystkim lataja do psychologa. Nie jestem totalnie przeciwna, sama nawet kiedys korzystalam z jego pomocy. Jednak nie sadze zebym teraz musiala. Czasem po prostu pytam o rade gdy brak mi pomyslu na jego dane zachowanie.
Wbrew pozorom lubie gdy ktos poleci mi madra ksiazke jednak często ludzie slepa wierza we wszystko co jest w takich ksiazkach i nie potrafia zachowac rownowagi. A jednak nie wszystkie takie ksiazki sa faktycznie pozyteczne, bo dzieci to nie roboty, to male czlowieczki i kazde nalezy traktowac indywidualnie.
Przeczytalam kilka takich ksiazek i wiem ze niektore faktycznie sa warte przeczytania jednak nie wszystkie.
I to jest zupelnie naturalne zr pewne metody nam przypadnal do gustu inne nie. Podobnie z opinia ludzka i radami jedne nam się spodobaja inne nie.
Stary 2013-08-14, 08:48   #2354
gosia261282
Gang Iren

Ula a wasze problemy z Wiktorem zaczely sie odkad pojawil sie brat?

Mysle,ze trzeba z nim jak najwiecej rozmawiac na ten temat. Jest juz duzy i wiele rozumie.

Nie rozumiem za bardzo dlaczego napisalas,ze ludzie nagminnie biegaja do psychologa? Znasz takich ludzi? Bo ja nie.
Sama chodzilam ze soba jakies 7 lat temu. Z dzieckiem nie mialam problemow,wiec nie musialam chodzic.
Idac do psychologa poprostu sluchasz co ma do powiedzenia,jesli zaproponuje cos co ci nie odpowiada to nie musisz tego zrobic i tak zrobisz co chcesz. Ale co szkodzi isc i posluchac? Przeciez taki czlowiek ma wiedze,ktorej my nie mamy bo nie jestesmy fachowcami.
Poza tym rozne zachowania,negatywne emocje,traumy z dziecinstwa moga skutkowac na calym doroslym zyciu,wiec ja bym tego nie lekcewazyla.

Juz wiecej nie napisze na ten temat,bo widze,ze ciebie nic nie przekona,no ale musialam sie wypowiedziec.
Stary 2013-08-14, 08:56   #2355
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Ale czy ja gdzies napisalam ze jestem obruszona? Nie. Ja napisalam, ze uwazam ze moim zdaniem psycholog nie jest lekiem na cale zlo. Co to się porobilo, ze wszyscy ze wszystkim lataja do psychologa. Nie jestem totalnie przeciwna, sama nawet kiedys korzystalam z jego pomocy. Jednak nie sadze zebym teraz musiala. Czasem po prostu pytam o rade gdy brak mi pomyslu na jego dane zachowanie.
Wbrew pozorom lubie gdy ktos poleci mi madra ksiazke jednak często ludzie slepa wierza we wszystko co jest w takich ksiazkach i nie potrafia zachowac rownowagi. A jednak nie wszystkie takie ksiazki sa faktycznie pozyteczne, bo dzieci to nie roboty, to male czlowieczki i kazde nalezy traktowac indywidualnie.
Przeczytalam kilka takich ksiazek i wiem ze niektore faktycznie sa warte przeczytania jednak nie wszystkie.
I to jest zupelnie naturalne zr pewne metody nam przypadnal do gustu inne nie. Podobnie z opinia ludzka i radami jedne nam się spodobaja inne nie.
Wiesz co Ula.
Rób sobie co chcesz i jak chcesz.
Nie widzę sensu w tym, ze zadajesz pytanie, a pózniej stwierdzasz, ze wiesz lepiej.
Po co te pytania?
I w sumie po co odpowiadać?

Teksty takie jak pogrubione: jak Ty jesteś w stanie stwierdzić wartość ksiązki? Skąd pomysł, ze ktoś wierzy ślepo i bezkrytycznie?

Ty przeczytałaś kilka takich ksiązek, a ja kilkadziesiąt lub kilkaset- juz rachubę straciłam.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-14, 09:58   #2356
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Ula a wasze problemy z Wiktorem zaczely sie odkad pojawil sie brat?

Mysle,ze trzeba z nim jak najwiecej rozmawiac na ten temat. Jest juz duzy i wiele rozumie.

Nie rozumiem za bardzo dlaczego napisalas,ze ludzie nagminnie biegaja do psychologa? Znasz takich ludzi? Bo ja nie.
Sama chodzilam ze soba jakies 7 lat temu. Z dzieckiem nie mialam problemow,wiec nie musialam chodzic.
Idac do psychologa poprostu sluchasz co ma do powiedzenia,jesli zaproponuje cos co ci nie odpowiada to nie musisz tego zrobic i tak zrobisz co chcesz. Ale co szkodzi isc i posluchac? Przeciez taki czlowiek ma wiedze,ktorej my nie mamy bo nie jestesmy fachowcami.
Poza tym rozne zachowania,negatywne emocje,traumy z dziecinstwa moga skutkowac na calym doroslym zyciu,wiec ja bym tego nie lekcewazyla.

Juz wiecej nie napisze na ten temat,bo widze,ze ciebie nic nie przekona,no ale musialam sie wypowiedziec.
Tak, najtrudniej było gdy urodzil się damianek. Choc jest o wiele lepiej niz na poczatku.

Napisalam o tym lataniu do psychologa bo ostatnio jakoś nagminnie slysze te slowo, nie do mnie, ale ogolnie. Przysluchuje się rozmowie znajomych i wiekszosc na kazdy klopot poleca psychologa.
Ja wiem ze to fachowiec i moze pomoc, ale ja przeciez nigdzie nie napisalam, ze jest tragicznie, nie radze sobie... Wtedy bym sama wpadla na to zeby isc
Mialam spore problemy z wiktorem , ale czas cierpliwosc i konsekwencja sprawily, ze jest lepiej.
Ja po prostu chcialam porady jak go za cos ukarac a uslyszalam idz do psychologa
Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Wiesz co Ula.
Rób sobie co chcesz i jak chcesz.
Nie widzę sensu w tym, ze zadajesz pytanie, a pózniej stwierdzasz, ze wiesz lepiej.
Po co te pytania?
I w sumie po co odpowiadać?

Teksty takie jak pogrubione: jak Ty jesteś w stanie stwierdzić wartość ksiązki? Skąd pomysł, ze ktoś wierzy ślepo i bezkrytycznie?

Ty przeczytałaś kilka takich ksiązek, a ja kilkadziesiąt lub kilkaset- juz rachubę straciłam.
Ja nie jestem w stanie ocenic fachowo czy ksiazka jest dobra czy nie, wszak specjalista nie jestem, oceniam ja przez pryzmat tego co mi bliskie i ktore metody sa mi bliskie. Tak jak ty nie jestes w stanie stwierdzic ze skoro przeczytalas ich wiele , ze sa dobre i nieomylne. Po prostu kazda z nas czyta ksiazke i ja sama ocenia czy jest dobra czy nie. Bo co np. Gdybys przeczytala ksiazke znanego i uczonego fachowca a jednak doszlabys do wniosku ze jest do niczego?prawdopodobnie bys jej nikomu nie polecila i w zasadzie wlasnie na opini ludzkiej ksiazka jest uznana za dobra lub nie a nie od tego jaki fachowiec ja napisal

Owszem poprosilam o rade, jak go ukarac za to i takiej odpowiedzi oczekiwalam.
Postaw się w mojej sytuacji, dziecko robi na diabla chcesz się poradzic jak go ukarac zeby kara byla adekwatna do czynu a w zamian slyszysz idz do psychologa z nim, bo nie dajesz sobie rady.

Nie mniej jednak ja nie jestem z tych co się obruszaja czy obrazaja, przeciwnie. Sama mowie co mysle wprost i dlatego od razu napisalam, ze do psychologa nie pojde bo nie widze takiej potrzeby, przeciez nie popelnil zbrodni takiego kalibru zebym go miala za to po psychologach ciagac.

Na koniec dodam, ze zamiast kary mial pogadanke, w ktorej wyjasnilismy raz jeszcze ze nie piszemy po niczym innym niz kartkach, jednoczesnie zaznaczylam, ze jeśli jeszcze raz zniszczy cos celowo to pieniazki z jego skarbonki zostana przeznaczone na odkupienie tego co zniszczyl.

Mysle, ze to wlasnie bedzie taka wlasnie naturalna konsekwencja wynikajaca z jego zachowania, nie chce go ukarac, ale jeśli jeszcze raz cos zniszczy bedzie musial to odkupic. Mam nadzieje ze zrozumial i ze wiecej nie bedzie już bazgrolil.

Tym optymistycznym akcentem zycze milego dnia i slonecznego jak u mnie
Stary 2013-08-14, 17:53   #2357
dzinek
Wtajemniczenie

Cytat:
Kara a ponoszenie konsekwencji jest dla mnie zupelnie czym innym i wlasnie dlatego nazywam to tak, generalnie wole uczyc dziecka ze ponosi konsekwencje wynikajacego z jego zachowania niz go karac

Dlaczego nie dam mu tego czego potrzebuje? Alez daje tylko nie zawsze gdy on tego chce, nie mogę mu poswiecac sto procent uwagi bo jest tez drugie dziecko, co nie oznacza ze nie dbam o potrzeby wiktora. Z tym ze on chcialby tego czasu wiecej a ja go zwyczajnie nie zawsze mam.

Dziekuje za wasze rady
a czym jest dla ciebie ponoszenie konsekwencji, ale tak serio i szczerze
Z perspektywy mojej a takze kazdego dziecka to kara
Jak zasluze to bede ukarana, tak samo jak i ja karam moje dziecko w ramach wychowawczych

Cytat:
klask i:
My dopiero na poczatku przygody pt odpieluchowywanie.
Napisz prosze kiedy zaczelas wysadzac i niej wiecej kiedy jakie przelomy byly

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-14, 21:19   #2358
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dzinek Pokaż wiadomość
a czym jest dla ciebie ponoszenie konsekwencji, ale tak serio i szczerze
Z perspektywy mojej a takze kazdego dziecka to kara
Jak zasluze to bede ukarana, tak samo jak i ja karam moje dziecko w ramach wychowawczych

klask i:
My dopiero na poczatku przygody pt odpieluchowywanie.
Napisz prosze kiedy zaczelas wysadzac i niej wiecej kiedy jakie przelomy byly
Otoz ja widze roznice między ukaraniem dziecka a tym ze dziecko poniesie konsekwencje wynikajace z jego zachowania.
Podam moze przyklad co mi po glowie chodzi,
Dziecko rozsypalo make w kuchni więc za kare nie oglada bajki.
Natomiast konsekwencja jego zachowania bedzie to ze musi to pozbierac. Przyklady z kosmosu, ale chyba widac o co mi chodzi.
Moim zdaniem dziecko w ten sposob uczy się ze musi ponosic konsekwencje swoich czynow, ze moze sam dokonac wyboru co zrobi, ale jednoczesnie poniesc konsekwencje tego wyboru
Stary 2013-08-14, 21:39   #2359
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Otoz ja widze roznice między ukaraniem dziecka a tym ze dziecko poniesie konsekwencje wynikajace z jego zachowania.
Natomiast konsekwencja jego zachowania bedzie to ze musi to pozbierac. Przyklady z kosmosu, ale chyba widac o co mi chodzi.
Moim zdaniem dziecko w ten sposob uczy się ze musi ponosic konsekwencje swoich czynow, ze moze sam dokonac wyboru co zrobi, ale jednoczesnie poniesc konsekwencje tego wyboru

No ja różnicę widzę,ale wydaje mi się,że te naturalne konsekwencje mogą czasem nie odnosić skutku (póki co nie miałam za bardzo kiedy stosować kar,bo moja Wiki naprawdę była grzeczna,a jak coś spsociła,wytłumaczyłam i ona to zrozumiała).

Np w tym przykładzie co podałaś dziecko mówi,że nie posprząta i co dalej? Ta mąka tak sobie jest na podłodze,bo dziecko nie chce posprzątać?
Stary 2013-08-15, 06:51   #2360
Ula 25
Rozeznanie

Cytat:
No ja różnicę widzę,ale wydaje mi się,że te naturalne konsekwencje mogą czasem nie odnosić skutku (póki co nie miałam za bardzo kiedy stosować kar,bo moja Wiki naprawdę była grzeczna,a jak coś spsociła,wytłumaczyłam i ona to zrozumiała).

Np w tym przykładzie co podałaś dziecko mówi,że nie posprząta i co dalej? Ta mąka tak sobie jest na podłodze,bo dziecko nie chce posprzątać?
Owszem zdarza się ze jest bunt i wiktor zrobic czegos nie chce, jednak po kilkukrotnym upomnieniu idzie i to robi. Zazwyczaj jest tak ze przychodzi, ze chce na dwor lub bajke czy cos innego, więc mu mowie, ze dobrze ale najpier trzeba zebrac ta make. Nie stoje nad nim z grozna mina masz sprzatac, czasem zabiera się i sobie idzie, ale po jakims czasie wraca i robi o co prosilam. To nie stalo się w jeden dzien na poczatku było ciezej trwalo to nawet godzinami zanim poszedl i zebral, ale konsekwencja sprawily, ze jest co raz lepiej.
Stary 2013-08-15, 08:15   #2361
blonde_hair
Zakorzenienie

Mamy sucha noc
Zanim poszlismy spac, po 22, obudzilam Sebe do toalety, niechetnie, ale poszedł, bałam sie ze sie calkiem wybudzi i bedzie chcial sie bawic, ale zrobił co trzeba i poszedł spac dalejPrzed 6 Tz wstawał do pracy, ja wstałam do Seby, sprawdzilam i suchoPoszedł do toalety, zrobił siusiu, tyle, ze juz niechciał zasnac Wiem, ze nie ma sie czego cieszyc po jednej nocy, ale teraz tak bede robic, ze zanim my pójdziemy spac, przebudze go, bo potrafi wytrzymac do rana
Stary 2013-08-15, 09:06   #2362
hanjah
Zakorzenienie

Cytat:
Mamy sucha noc
Zanim poszlismy spac, po 22, obudzilam Sebe do toalety, niechetnie, ale poszedł, bałam sie ze sie calkiem wybudzi i bedzie chcial sie bawic, ale zrobił co trzeba i poszedł spac dalejPrzed 6 Tz wstawał do pracy, ja wstałam do Seby, sprawdzilam i suchoPoszedł do toalety, zrobił siusiu, tyle, ze juz niechciał zasnac Wiem, ze nie ma sie czego cieszyc po jednej nocy, ale teraz tak bede robic, ze zanim my pójdziemy spac, przebudze go, bo potrafi wytrzymac do rana
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-15, 09:31   #2363
ewi83
Zadomowienie

Cytat:
Mamy sucha noc

U nas od kilku dni jest bunt na pampers- maly nie chce ich zakladac na noc- wiec spi bez Noce przewaznie suche, wczoraj tylko nas obudzil w srodku nocy I chcial do toalety, a to dlatego , ze nie chcial siku zanim poszedl spac

Tz obudzil mnie wczoraj w srodku nocy, bo........ szukal weza w sypialni Cos mu sie snilo, ale sypialnie musial cala sprawdzic

21 maja 2010- Nikolas Filip
06 kwiecien 2013- Anton Leon
ewi83 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-15, 09:39   #2364
Kinqaa
Zakorzenienie

blonde brawo dla Seby. Ja swoją wysadzam, ale często i tak siusia a nie pije dużo przed snem

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-15, 09:45   #2365
blonde_hair
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość

Cytat:

U nas od kilku dni jest bunt na pampers- maly nie chce ich zakladac na noc- wiec spi bez Noce przewaznie suche, wczoraj tylko nas obudzil w srodku nocy I chcial do toalety, a to dlatego , ze nie chcial siku zanim poszedl spac

Tz obudzil mnie wczoraj w srodku nocy, bo........ szukal weza w sypialni Cos mu sie snilo, ale sypialnie musial cala sprawdzic
za suche noce

Wiesz...tez tak mam...wole spac spokojnie

Cytat:
Napisane przez Kinqaa Pokaż wiadomość
blonde brawo dla Seby. Ja swoją wysadzam, ale często i tak siusia a nie pije dużo przed snem

Ja sie bałam wybudzania i tego krzyku w nocy, ale sprobowałam wczoraj wieczorem zanim my poszlismy spac i juz do rana wytrzymał
Ciekawa jestem jakie beda nastepne noce...na wpadki licze, ale oby bylo ich jak najmniej

Jak sobie radzisz?
Stary 2013-08-15, 09:49   #2366
Kinqaa
Zakorzenienie

blonde ledwo, ledwo
Ale próbuję jakoś ogarnąć wszystko.

Never ignore someone who cares for you
because someday you will realize
you have lost a diamond
while you were busy collecting stones...

Kinqaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-15, 11:31   #2367
gosia261282
Gang Iren

Cytat:
Mamy sucha noc

Super!
Stary 2013-08-15, 14:03   #2368
hanjah
Zakorzenienie

Były dziś u nas dwie opiekunki z przedszkola
Dostałam odpowiedź na wszystkie nurtujące mnie pytania

Zaczynamy 2 września po południu.
hanjah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-08-15, 15:22   #2369
Ula 25
Rozeznanie

A ja pakuke, pakuje i konca nie widac. Jak ja nie znosze się pakowac
Stary 2013-08-15, 16:40   #2370
dzinek
Wtajemniczenie

Bry
Cytat:
Ja sie wogole nie skupiam na takich drobiazgach, tez bym kazala posprzatac i tyle.
Tu nie ma mowy o jakiej wymiernej karze nawet jak dziecko zrobi to specjalnie, no chyba ze zlosliwie( a to duza roznica) to wtedy bym ukarala
Chodzilo mi o ciezszy kaliber i o bardziej zlozone sytuacje
Dzieki za odpowiedz
Cytat:

tlumaczenie jest najlepsze,
tez uwazam ze dziecko trzeba wszystkiego nauczyc

Natomiast kary wchodza wtedy gdy dziecko juz cos doskonale pojmuje i umie a robi inaczej.

Ja bym powiedziala ze sprzatamy razem jesli ucze dziecko...

.... musze sie zastanowic jakie kary za jakie przewinienia stosowac jak mala juz badzie kumata i badzie specjalnie broic
Cytat:
Napisane przez hanjah Pokaż wiadomość
Były dziś u nas dwie opiekunki z przedszkola
Dostałam odpowiedź na wszystkie nurtujące mnie pytania

Zaczynamy 2 września po południu.
Ile Twoja cora juz ma?

klask i: dla maluchow za suche nocki

Zyje tym co czuje, z zycia biore to co mi smakuje,
szukam i znajduje, nie doluje kiedy mi brakuje

dzinek jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości