|
Notka |
|
Biochemia kosmetyczna Interesujesz się biochemią kosmetyczną? Chcesz poznać działanie poszczególnych składników zawartych w kosmetykach oraz ich wpływ na zdrowie. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wątek plotkowy dla Fanek naturalnej pielęgnacji, cz. II
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2342 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2343 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Moje pierwsze hybrydy utrzymały się 9 dni, ale tylko dlatego, że podczas robienia sałatki sylwestrowej zanurzyłam palce w zalewie octowej i mi wytrawiło trochę lakier, zrobił się matowy i powoli zaczął odpryskiwać z 3 paznokci, akurat tych, które zanurzałam, wyciągając papryczki z zalewy. Poza tym mani utrzymywał się w idealnym stanie, odrost był już, ale jeszcze spokojnie parę dni bym mogła nosić, wczoraj zdjęłam hybrydę pilnikiem i zeskrobałam, nie użyłam acetonu w ogóle, nawet w miarę sprawnie mi to poszło, ale będę próbować różnych metod zdejmowania, żeby wybrać najlepszą dla siebie. Teraz mam zrobione na czerwono i posypane drobinkami.
Jeszcze dodam, że póki co ładnie pod tą hybrydą mi rosną pazurki, nie mam rozdwojeń i nadłamań, jak na razie.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2018-01-03 o 08:58 |
![]() ![]() |
![]() |
#2344 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2345 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
![]() |
#2346 |
Zakorzeniona Zmorah
|
Kobitki, pewnie część z Was zna pączki hiszpańskie/wiedeńskie/gniazdka/churros, a część nie, dlatego wklejam sprawdzony przepis, rewelacyjne są, tylko ja osobiście do tej ilości dodaję 6 łyżeczek cukru do ciasta i już nie używam potem ani lukru, ani żadnych posypek, polew i cukru pudru. Robiłam już kilka razy i zawsze wychodzą, bardzo łatwe, oczywiście to nie jest przepis dietetyczny. KLIK
#2347 |
summerlover
|
Muszę sie pochwalić, że odkryłam cud. Mieszkam na tej Słowacji już dobrych 5 lat, a do teraz nie wpadłam na to, żeby wypróbować lokalne bio kosmetyki.
Skusiłam się na krem z Apoteka Havlik (alebo Havlikova Apoteka), który nazywa się "Krasná Slečna" (czyli piękne dziewczę ![]() Trochę żałuję, że kupiłam na chybił trafił, bo po czasie pogrzebałam na ich stronie i znalazłam krem (czy w zasadzie maść?), który wygląda jeszcze ciekawiej. Wrzucam skład, jakbyście były zainteresowane: Macadamia Ternifolia Seed Oil, Cera Alba, Mel, Papaver Orientale Seed Oil, Hippophae rhamnoides Fruit Extract, Royal Jelly, Propolis extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Helianthus annuus Seed Oil, Glycerin, Tocopherol
![]() |
#2348 |
Zadomowienie
|
Szukam nadal kremu do rąk z w miarę dobrym składem, żeby choć trochę pomógł na suchość skóry (odpuściłam rygor składowy, chcę żeby coś w końcu mi pomogło), mam kilka na oku, może pomożecie coś wybrać? Albo miałyście do czynienia z którymś?:
1. Benton- najdroższy z zestawienia, ale czy wart zakupu? Water, Butyrospermum Parkii(Shea) Butter, Caprylic/Capric Triglyceride, Glycerin, Methyl Propanediol, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Setearyl Olivate, Sorbitan Olivate, Cetearyl Alcohol, Zanthoxylum Piperitum Fruit Extract, Pulsatilla Koreana Extract, Usnea Barbata (Lichen) Extract, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Carbomer, Arginine, Xanthan Gum, Camellia Sinensis Leaf Extract, Centella Asiatica Extract, Glycyrrhiza Glabra (Licorice) Root Extract, Matricaria Recutita Extract, Polygonum Cuspidatum Root Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Scutellaria Baicalensis Root Extract, Simmondsia Chinensis (Jojoba) Seed Extract, Hippophae Rhamnoides Fruit Extract, Juglans Regia (Walnut) Seed Extract, Persea Gratissima (Avocado) Fruit Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Anthemis Nobilis Flower Extract, Urtica Dioica (Nettle) Extract, Sambucus Nigra Fruit Extract, Chrysanthemum Morifolium Flower Extract, Vitex Trifolia Fruit Extract, Thuja Occidentalis Leaf Extract, Cnidium Officinale Root Extract, Angelica Dahurica Root Extract, Asarum Sieboldi Root Extract, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter Extract, Adenosine 2. Beta Skin- też ma w składzie masło shea i kokos: Aqua,Butyrospermum Parkii,Cocos Nucifera (Coconut) Oil,Urea,Caprylic / Capric Triglyceride,Oleth-2,Oleth-10,Colloidal Silver,Colloidal Zinc Oxide,Sodium Lactate,Paraffinum Liquidum,Silica,Oat Beta Glucan,Avena Sativa (Oat) Kernel Extract ,Phenoxyethanol,Ethylhexy lglycerin,Xanthan Gum ,Acrylates / C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer ,Parfum (Fragrance),Ascorbyl Palmitate,Tocopheryl Acetate,Lecithin,Sodium Chloride 3. Palmers z shea: Water, Glycerin, Butyrospermum Parkii Butter, Cetearyl Alcohol, Glyceryl Stearate, Hydrogenated Vegetable Oil, Glycine Soja Oil, Di-PPG-3 Myristyl Ether Adipate, Dimethicone, Sodium Cetearyl Sulfate, Cetearyl Glucoside, Tocopheryl Acetate, Sodium Polyacrylate, Tetrasodium EDTA, Isopropyl Myristate, Fragrance, Phenoxyethanol, Benzoic Acid, Sorbic Acid Benzyl Salicylate, Citronellol, Coumarin, Hexyl Cinnamic Aldehyde, Eugenol, Hydroxy Citronellol, Isoeugenol. 4. i trochę inny niż powyższe, Bema krem z nagietkiem, niby przeznaczony do skóry problematycznej: Aqua/Water, Cetearyl Glucoside, Propylheptyl Caprylate, Cetearyl Alcohol, Glycerin, Glycine Soja* (Soybean) Oil, Oryza Sativa (Rice)Germ Oil, Dicaprylyl Carbonate, Potassium Cetyl Phosphate, Cocoglycerides, Calendula Officinalis* Flower Extract, Yucca Glauca Extract, Glyceryl Caprylate, Kaolin, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Tocopherol, Citric Acid, Olea Europaea*(Olive)Fruit Oil, Helianthus Annuus*( Sunflower)Seed Oil, Butyrospermum Parkii* (Shea) Butter, Saccharomices/Copper Ferment, Saccharomices/Magnesium Ferment, Benzyl Alcohol, Dehydroacetic Acid, Parfum/Fragrance Doraźnie smaruję dłonie kremem Isana Med., bo już pomysłu nie mam. Próbowałam już wszystkiego co mam w domu (kremy, tłuste mazidła, nakładanie kilku warstw naraz, rękawiczki na noc, myślę jeszcze nad zmianą mydła do mycia rąk- aktualnie mam Yope, ale może coś jeszcze łagodniejszego poszukać?). Skóra nie swędzi co mnie przekonuje, że nie jest to reakcja alergiczna, tylko efekt zmian temperatur, suchego powietrza, zimna. Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2350 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2351 |
Zakorzenienie
|
Mam Bentona i wg mnie jest trochę gorszy od L'Occitane z shea, który uważam za bardzo dobry krem, ale kupuję rzadko z racji ceny. Benton nie jest moim kandydatem do ponownego zakupu.
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#2352 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2353 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Natomiast Yope tak naprawdę nie jest mydłem.
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2018-01-12 o 15:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2354 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
A ten krem Beta Skin oczywiście biorę pod uwagę, przez Twoje polecenie ![]() Wiem, że Yope to nie mydła, ale używam ich nazewnictwa żeby już zamętu nie wprowadzać. Może powinnam napisać "mydła" ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2355 | |
Zakorzeniona Zmorah
|
Cytat:
Mnie to denerwuje, jak coś jest nazywane czymś, czym nie jest. Producenci po prostu kłamią, gdy piszą, że żel jest mydłem w płynie (co gorsza, gdy piszą tak o produkcie zawierającym anionowe substancje myjące, np. SLS/SLES oraz pieniące), albo gdy piszą o kremie, że to serum czy że żel to emulsja, a płyn micelarny, to tonik. Wolę zawsze na wszelki wypadek skorygować, żeby potem nikt nie był zaskoczony, że nie kupił mydła ![]()
Edytowane przez Korah Czas edycji: 2018-01-12 o 17:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2357 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2358 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2359 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 19:50 ---------- Poprzedni post napisano o 19:49 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2360 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
#2361 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2362 |
Rozeznanie
|
zbieram sie do zamowienia z e naturalne, co oprcz peelingow enzymatycnych polecacie stamtad
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2363 |
Zakorzenienie
|
Wiecie, gdzie mogę kupić kosmetyki The Ordinary? Jedyna polska drogeria, która ma je w ofercie (cosibella) niestety świeci pustkami na chwilę obecną
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2365 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Więc będę czekać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2366 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Olej z orzechów laskowych |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2369 |
Rozeznanie
|
Uzywasz do twarzy czy moze do włosów: )?
![]() ![]() |
![]() |
#2370 |
Zakorzenienie
|
Widzę, że tematy ostatnio mi bliskie. Też myślę o hybrydach, ale po ostatnim manicure ze 3 miesiące leczyłam paznokcie. Jednak marzy mi się kolor na paznokciach i to trwały. Dłonie wyglądają zupełnie inaczej jak jest kolor. Tak się napaliłam, że chyba znów zrobię hybyrydy.
Obecnie też się zmagam z suchą skórą rąk. Nawet zaczęłam stosować specjalne rękawiczki do przygotowywania posiłków (do kontaktu z żywnością), tak wychodzi, że codzienne gotowanie zupek jarzynowych strasznie wysuszyło mi skórę palców, aż zaczęła pękać. Zrobiłam sobie zabieg z Lirene Rękawiczki regenerujące. Nie pochwalam jego składu, ale rękawiczki okazały się skuteczne, tylko nie można ich stosować na otwarte ranki. Pęknięcia jakie miałam na palcach nie były głębokie więc zaryzykowałam. Poza tym obecnie jestem zadowolona z Kremu Venus Nature kupionego za 7 zł. Przy regularnym stosowaniu u mnie daje efekt. Ogólnie to na moje dłonie leci wszystko co mam z pielęgnacji. Kremy do twarzy, olejki do ciała, krem dziecięcy z Babydream, nawet próbowałam kremu do stóp z mocznikiem. Codziennie daje na noc co innego, zakładam rękawiczki bawełniane i wtedy kosmetyk lepiej się wchłania. Marzy mi się ta kuracja z Vianek do rąk, tylko nie mogę jej nigdzie spotkać u mnie stacjonarnie. A samej kuracji nie opłaca mi się zamawiać ze sklepu Sylveco. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:41.