|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3
Cytat:
![]() Jej siostra szuka ciągle pracy, za dwa lata ślub bierze i nawet na staż nie może się dostać, dobrze że jej narzeczony w miarę zarabia. Ale chcą dom postawić i też nie łatwo będzie. Z kolei 3 z moich dobry koleżanek pracuje jako trener w pewnej firmie call center, tj. szkoli konsultantów, i od 3 lat tyra na umowę zlecenie, bo tam chcą tylko studentów. Więc teraz po mgr. zapisała się do jakiejś policealnej i nie wie co zrobi jak skończy 26 lat, bo wtedy już ten status jej się nie należy. Ja też pracowałam 2 lata na um.zlec. i też mnie nieźle potraktowano. Tutaj też nie jest nam łatwo z jednej pensji, ale cóż musimy dać radę, liczę na początek na benefity jak synek będzie malutki i nie będę mogła pracować. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2342 |
Rozeznanie
|
Shiloh_ dostałas moją wiadomość PW?
ja dziś robię pączki i oponki, a na obiad pizzę ![]() ![]() ![]() ![]()
Julia Renata 28.01.2014 11:30 ![]() Nataniel 16.06.2009r. ![]() Marzec 2015- 29 tydz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2344 |
Zadomowienie
|
To indywidualną sprawa ile kto ma dzieci. Ale sory jeśli chodzi o luksus i dobrobyt, to trochę się w dupkach poprzewracalo niektórym. Mam styczność z różnymi głównie klientkami i wkurza mnie jak przychodzą z dziećmi i dzieci nie chcą mierzyć ubranek, a one na to :nie chcesz no to przejedziemy innym razem, albo wydają po 1000 zł a dziecko z fochem jeszcze....niezadowolone. mnie mama szyla połowę ubranek w przedszkolu, luksusow nie było ale biednie też nie,nie raz słyszałam że mi czegoś nie kupią, uważam , że to było dobre, doceniłam coś następnym razem. Poza tym to rodzic ocenia czy dziecku to potrzebne czy kolejna zabawka na 5 min. Widzę po bratanku,jakas bzdura figurka za 40 zł, paskudne z bajki,jakieś dzieci maja i on też chce i kupują. Pytam co to, co on robi i oznacza? Jakiś ogień , ziemia...itd po 2 dniach rzuca w kąt 120 zł bo za parę dni jest coś innego na topie. A ja znim robię wyklejanki, malowanki i uwielbia to...
Poza tym jak jest więcej dzieci to wiedzą, że muszą coś osiągnąć same, nie liczą na rodziców. Oczywiście nie ma reguły. Ja nie planuje już rodziny docelowej, czas pokaże co będzie. Są plusy i minusy każdej sytuacji... miłego dnia |
![]() ![]() |
![]() |
#2345 |
Rozeznanie
|
Julia Renata 28.01.2014 11:30 ![]() Nataniel 16.06.2009r. ![]() Marzec 2015- 29 tydz ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2346 |
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny.
Dawno się nie odzywałam choć czytam często gdy synuś śpi ale jak zabieram się do pisania to akurat wstaje ![]() Gratuluję synków i córeczek oraz dobrych wyników badań i oczywiście pięknych zakupów. ---------- Dopisano o 12:59 ---------- Poprzedni post napisano o 12:53 ---------- gosiu dziwna ta twoja koleżanka, ja też mieszkam w UK i nie zauważyłam żeby kogoś tu piętnowali z powodu liczby posiadanych dzieci ( no może poza pakistankami ). Moja koleżanka w Polsce ma trójeczkę co 1,5 roku co prawda to trzecie tak niespodziewanie dla nich ale chyba teraz nikt sobie nie wyobraża że mogło by go nie być. Zresztą gdy się dowiedziałam że będzie miała trzeciego chłopca i martwiła się że sobie nie dadzą rady to nawet nie przyszło mi przez myśl ją krytykować tylko pytałam jak mogę pomóc. |
![]() ![]() |
![]() |
#2347 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2348 |
Zakorzenienie
|
A ja zrobiłam ciasto "pani wawelska" chłodzi się w lodówce
![]() Ale oponki też bym zjadła ![]()
ŻONA ![]() MAMA LENKI ![]() Edytowane przez lolita25 Czas edycji: 2013-08-29 o 13:19 |
![]() ![]() |
![]() |
#2349 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#2350 |
Wtajemniczenie
|
Oponki to my wszystkie będziemy miały przed porodem
![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:16 ---------- Dziewczyny przestrzegacie tego, żeby spać na lewym boku? Bo ja chilę pośpię i taaak mi nie wygodnie i cierpnę, że muszę się przekręcić na prawy albo na plecy...
#2351 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:18 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Cytat:
ja śpię tak jak mi wygodnie i jak mnie nic nie boli ale fakt że większość nocy na lewym boku- z prostej przyczyny- zawsze tak spałam ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#2352 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
#2353 |
Raczkowanie
|
U mnie właśnie pizza z pieczarkami, cebulką, szyneczką, papryką i oczywiście zółtym serkiem pycha (oczywiście domowej roboty)
|
![]() ![]() |
![]() |
#2354 | ||||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
I co mnie osobiście mocno denerwuje - rodzice dla własnej wygody sadzają dzieci przed telewizorem po to, żeby od nich odpocząć. Przecież do trzeciego roku życia maluchy nie powinny znać telewizji, bo to m.in. ogranicza ich zdolności myślenia abstrakcyjnego (odsyłam do "Homo videns" Sartoriego). Ja wiem, że jest ciężko, ale na tym polega odpowiedzialne rodzicielstwo - właśnie na wyrzeczeniach. Jak maluchy mają się z kim bawić (w sensie z innymi dziećmi), to po pierwsze lepiej i szybciej się rozwijają, stają się bardziej kreatywne, częściej używają wyobraźni (której często dorosłym brakuje). A po drugie nie zabierają już rodzicom tyle czasu. Cytat:
Znam sporo wielodzietnych rodzin (również z rodziny), którym się na prawdę nie przelewało, a dzieciaki zostały wychowane na porządnych ludzi i nie płaczą, że nie miały prawdziwej barbie w dzieciństwie. Pisałam o ogólnej tendencji, przecież nie neguję faktu, że są rodziny, których na prawdę póki co nie stać na kolejne dziecko. Cytat:
![]() Pytanie, co to znaczy zabezpieczać przyszłość? Dać mieszkanie, samochód i kasę na koncie, gdy będzie zakładało własną rodzinę?
![]() ![]() |
![]() |
#2355 |
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3
Po raz pierwszy przepuscili mnie dzisiaj w kolejce
![]() Co prawda pan sie asekurowal dodając "bo ja będę kupował duzo rzeczy", ale tak czy siak - ciąże zaczyna byc widac ![]()
![]() |
#2356 |
Zakorzenienie
|
no właśnie zauważyłam
![]() ![]()
ŻONA ![]() MAMA LENKI ![]() Edytowane przez lolita25 Czas edycji: 2013-08-29 o 13:29 |
![]() ![]() |
![]() |
#2357 |
Raczkowanie
|
To miłe ja w poprzedniej ciąży już w 10 m-cu (urodziłam 2 tyg po terminie) stałam w ogromnej kolejce w Kwiatach Polskich był duży upał i jakaś pani za mną wręcz krzyknęła czy nikt nie widzi że kobieta w ciąży stoi to tylko obrzucili mnie nienawistnym spojrzeniem ale nikt nie przepuścił
|
![]() ![]() |
![]() |
#2358 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() oki kochane życzę wam miłego dnia ja koncze właśnie pracę i ide na zakupi potem pól dnia gotowanie i musze troszkę o TZ zadbać bo coś ostatnio go zaniedbywałam ...chyba prawda ,ze w 2 trymestrze robi się większa ochota... jestem w 2 trymestrze od 9 dni i chyba się zaczyna ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2359 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
ależ jedno wcale nie wyklucza drugiego- wcale nie powiedziałam, żeby dawać nowe zabawki- wręcz odwrotnie jestem temu przeciwna. Oczywiście, że lepiej bawić się z dziećmi i rozwijać wyobraźnię ale na prawdę nie ma nic złego w kupnie wymarzonej lalki czy resoraka "modnego" na podwórku. Wszystko z umiarem i w jedna i w druga stronę ---------- Dopisano o 14:35 ---------- Poprzedni post napisano o 14:33 ---------- Cytat:
to popieram bo też uważam, że dziecko nie powinno przesiadywac przez TV czy kompem
![]() |
#2360 |
Raczkowanie
|
Też jestem zdania że w wychowaniu dzieci trzeba wszystko odpowiednio dozować do tego naprawdę potrzebny jest silny charakter. Jednak czasem ma się ochotę uciec jak najdalej od swojego kochanego szkraba bo tak daje popalić. Ja mogę powiedzieć jedno że nie tylko my wychowujemy dzieci ale one nas również. Uczą nas wytrwałości, stanowczości, opanowania ale i pokazują jak można kogoś kochać i ufać mu bezgranicznie.
---------- Dopisano o 13:43 ---------- Poprzedni post napisano o 13:42 ---------- Dziewczyny czy gosia nie ma dzisiaj usg połówkowego czy mi się pomyliło |
![]() ![]() |
![]() |
#2361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przede wszystkim miałam na myśli dobre i solidne wykształcenie, poświęcenie czasu, przekazanie wartości i zabezpieczenie np finansowe (np polisa na naukę, ubezpieczenie itp) tak aby jak mnie niespodziewanie szlag trafi moje dziecko nie zostało na bruku bez środków do życia. Nie widzę nic w tym złego, że chcę swojemu dziecku zapewnić dobrą przyszłość i aby nie musiało borykać się z takimi problemami jak ja wkraczając w dorosłość i zaczynając życie na własny rachunek.
![]() |
#2362 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ho ho ho - to się podzieje ![]() ![]()
![]() |
#2364 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja śpię najczęściej na lewym boku, ale wcześniej też głównie tak spałam ![]() Cytat:
![]()
![]() |
#2365 | |
Zakorzenienie
|
Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 3
Cytat:
Raczej nie bedziemy miec wiecej niz 2 dzieci (a jesli to z dużą różnicą wieku), ale bardzo szanuje osoby, ktore decydują sie na większa gromadkę.
![]() |
#2366 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Właśnie piszę mgrkę, której nie mogę skończyć... Być może dlatego, że oprócz tytułu przed nazwiskiem nie da mi ona zupełnie nic :/ Dla mnie zabezpieczenie przyszłości to raczej rozwinięcie u dziecka jakiejś pasji, wychwycenie tego, w czym dziecko przejawia jakiś talent. To trudne, wiem, ale czy takie kosztowne finansowo, żeby nie móc sobie pozwolić na kolejne dziecko? Ok, latanie szybowcami jest kosztowne, ale np. taki kurs rysunku (dla przyszłego architekta)? Dobrze pokierowane dziecko nie potrzebuje gwiazdki z nieba ani dużej kasy, bo później samo sobie poradzi ![]()
![]() Edytowane przez kukurydzianaa Czas edycji: 2013-08-29 o 13:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2367 | |||
Gang Iren
|
Cytat:
Sama jestem jedynaczka i jakos smutno mi z tym bylo. W Polsce niestety nie bylo mnie stac na wiecej niz jedno,w sumie to nawet temu jednemu nie moglam zapewnic tego co chcialam (i nie mowie o nie widadomo czym,ale bywalo,ze musialam mocno sie gimnastykowac,zeby nowe buty dziecku kupic,a sama chodzilam w dziurawych) Pracowalam ja,pracowal maz. Jedno dziecko. Nikt nam nie pomagal,mieszkanie musielismy wynajmowac,bo nie bylo wyjscia,a na to szla cala wyplata! Mloda bardzo chorowala w przedszkolu,ja ciagle tracilam prace,bo bralam na nia opieke. Generalnie ciagle pod gorke. Bralam wiele lat pigulki anty,a marzenia o wiekszej rodzinie schowalam gdzies gleboko. Staly sie realne dopiero gdy wyjechalismy z kraju. Po Eryczku zdecydowalismy sie na jeszcze jedno dziecko,bo bardzo chcialam miec dzieci w zblizonym wieku,aby razem sie bawily,mozna wyjsc z nimi razem na jeden film do kina czy grac w te same gry,gdy beda kilkulatkami. Rozumiecie o co mi chodzi?Bo miedzy Wiki i Erykiem jest duza roznica wieku. Tutaj inaczej sie zyje. Latwiej. Szkola praktycznie za darmo,ksiazek,zeszytow tej calej wyprawki sie nie kupuje. W razie choroby dzieci maja leki za darmo. Ja zamierzam isc do pracy jak odchowam ostatnie dziecko tak do roczku moze dluzej troszke. Albo bedziemy wymieniac sie z mezem,albo wezmiemy opiekunke,bo tutaj nie daje to po kieszeni. Panstwo doklada 75 % jesli ktos musi dac dziecko do opiekunki. Cytat:
Cytat:
![]() Tak,mam za 1,5 godziny. Poprosze o kciuki ![]()
![]() |
#2368 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#2369 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Moim zdaniem jeżeli dochodzi się do czegoś samemu bardziej się to szanuję. Jeżeli moje dziecko będzie chciało się usamodzielnić proszę bardzo ale nie zabezpieczę go finansowo jedynie pomogę ![]() Dziś zadzwoniła moja mama i powiedziała mi : Nie martw się i tak jak na swój wiek bardzo dużo osiągnęłaś. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2370 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Rozwijać pasję- owszem- bardzo dobra sprawa i takie sprawy zawsze wspieram- trzeba pomagać talentom. Uwierz że różne kursy też kosztują i to nie mało a do tego akcesoria i sprzęt (OK nie każdy talent ale sporo jest takich). Przykład znajomych: córka w szkole muzycznej- nie stać ich na kupno skrzypiec (nie znam się na tym ale im wierzę) bo to wydatek kilku tys na nowe więc wypożyczają- koszt 1000 zł/semestr. Uważam, że to sporo. Kurs rysunku o którym mówisz- na początku owszem wystarczy blok i kredki ale potem nie robi się tak wesoło. Architekt to bardzo kasożerny kierunek- wiem co mówię, sama skoczyłam architekturę krajobrazu. Wydałam majątek na sprzęty, książki, przybory itp. Komplet rapidografów- 3 sztuki około 300zł (dobrej firmy- wytrzymają długo) a takich rapidografów potrzeba tak około 8-9 aby porządnie kreślić projekty (tak na studiach robiłam to ręcznie).
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:33.