|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pracy szukamy, ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz. IX
julk44-a ja spod Bełchatowa
tak myślałam,że chodzi o tę lokalizację jak tylko wymieniłaś mi kopalnię. W sumie kopalnie mogą być i na Śląsku,ale jak doczytałam o elektrowniach,spółkach,to już byłam niemalże pewna że chodzi o mój rejon ![]() Dagusia18-jasne że tak,często przeglądam oferty tych kursów,ale dużo jest takich dla osób z grupą inwalidzką,albo są wymogi co do zamieszkania danego obszaru,a jak są jakieś,co się kwalifikuję-to zupełnie nieprzydatne. Zresztą nie chce mi się zaczynać znów wszystkiego,poświęcać czas,siłę,jakieś koszty też-aby potem usłyszeć że mam ciekawe wykształcenie,no ale oni nikogo takiego nie potrzebują. Jutro jadę do PUP,jest to ostatnie miejsce,z którego spodziewam się oferty pracy. A dziś dalej szukam na portalach z ogłoszeniami,tylko że już wiem że na większość ogłoszeń nie odpowiem,bo będą dotyczyła pracy związanej ze sprzedażą:kredyty,paraban ki,przedstawicielstwo handlowe itp itd. Dziewczyna ode mnie z rodziny kilka lat przepracowała jako doradca klienta w banku i mówi,że można na tym zarobić niezłą kasę,ale trzeba być strasznie twardym. Uciążliwa atmosfera w pracy,złośliwi szefowie to normalka. Jej znajoma na takim samym stanowisku jest na lekach uspokajających,bo w pracy mają taki młyn,że nawet jak wróci do domu to nie może się zrelaksować,bo myśli o tym co ma zrobić w pracy. A przełożeni straszą ich ciągle,że sprzedaż spada,podnoszą im te normy. Masakra. |
|
|
|
#2342 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2343 |
|
Raczkowanie
|
Teraz to już w prawie każdej. Generalnie mam wykształcenie medyczne,ale bez znajomości,tutaj-nie mam chyba na to szans. Pozanosiłam CV do szpitali,ale zero odzewu. Szukałam też jako przedstawicielka medyczna/farmaceutyczna,wysłałam setki CV ale na żadne nie odpowiedzieli-wszędzie szukają kogoś z kilkuletnim doświadczeniem w sprzedaży,biegłym ang i studiami. A teraz to już szukam wszędzie,tzn odpowiadam na ogłoszenia,które wydają mi się być interesujące,unikam tych o sprzedaży(gdzie zarobki są uzależnione od Twoich wyników) i fizycznej typu na produkcji,na magazynie,w marketach. To nie tak,że robię z siebie księżniczkę,ale po prostu tam gdzie wiem,że się nie nadaję to nie zgłaszam się.
|
|
|
|
#2344 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja też się bronię przed bankami (mam bardzo złe doświadczenie i się zraziłam) i przedstawicielami handlowymi. A u nas są tylko takie oferty
|
|
|
|
|
#2345 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2346 |
|
Raczkowanie
|
Ja kiedyś usłyszałam na rozmowie ni z gruchy ni z pietruchy "a kiedy się pani urodziła? oooo skorpion! to niezły pani musi mieć charakterek... "
|
|
|
|
#2347 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
co przecież jest oczywiste,skoro zjawiam się na tym spotkaniu.A pracowałaś kiedyś? Fajnie,że jesteś tego samego regionu,możemy sobie ponarzekać i coś doradzić nawzajem,bo wiemy jak u nas ten rynek pracy wygląda. W Olimpii nie próbowałaś? Tam często poszukiwali sprzedawców lub do obsługi w Grycanie,ale najczęściej tylko na pół etatu i studentów,więc ja odpadam. |
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#2348 |
|
Rozeznanie
|
Ja natomiast bardzo miło wspominam pracę w dwóch bankach, w których byłam. Infolinia przychodząca. Podstawa za godzinę plus premię za sprzedaż - nie nachalną, wręcz było to zabronione. Ja jestem kiepskim sprzedawcą, ale zawsze coś tam wpadło. Jak się dobrze trafi, ma się fajnego lidera i kierownika to nie jest źle
|
|
|
|
#2349 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
i ogólnie atmosfera zrobiła się bardzo gęsta, najpierw zwolnili kierowniczkę, potem wszystkie zaczęłyśmy się zwalniać. Cytat:
od tamtej pory dałam sobie spokój z bankami....
|
||
|
|
|
#2350 |
|
Konto usunięte
|
Dostałam dzisiaj ofertę pracy.
Praca w biurze po 5-6 godzin,umowa zlecenie, ale płacą 6,15zł brutto czyli nawet nie 5 zł na rękę. Jestem umówiona na jutro na rozmowę, ale mam mega wątpliwości bo po odliczeniu dojazdów mało co mi zostanie. Ale z drugiej strony może się zdecyduje bo jednak jakieś doświadczenie tam złapię, a w między czasie i tak mogę szukać czegoś lepszego. |
|
|
|
#2351 |
|
Rozeznanie
|
[1=75ddc484932d6abe7412778 5cb7415263f83996c;4909463 9]Dostałam dzisiaj ofertę pracy.
Praca w biurze po 5-6 godzin,umowa zlecenie, ale płacą 6,15zł brutto czyli nawet nie 5 zł na rękę. Jestem umówiona na jutro na rozmowę, ale mam mega wątpliwości bo po odliczeniu dojazdów mało co mi zostanie. Ale z drugiej strony może się zdecyduje bo jednak jakieś doświadczenie tam złapię, a w między czasie i tak mogę szukać czegoś lepszego.[/QUOTE] Kurde, ale pracodawcy są bezczelni, że ludziom coś takiego proponują... Powinna to kurde ustawa regulować i najniższa godzinowa stawka na UZ też powinna być narzucona z góry. |
|
|
|
#2352 |
|
Rozeznanie
|
[1=75ddc484932d6abe7412778 5cb7415263f83996c;4909463 9]Dostałam dzisiaj ofertę pracy.
Praca w biurze po 5-6 godzin,umowa zlecenie, ale płacą 6,15zł brutto czyli nawet nie 5 zł na rękę. Jestem umówiona na jutro na rozmowę, ale mam mega wątpliwości bo po odliczeniu dojazdów mało co mi zostanie. Ale z drugiej strony może się zdecyduje bo jednak jakieś doświadczenie tam złapię, a w między czasie i tak mogę szukać czegoś lepszego.[/QUOTE] Mało jak na stałą pracę, ale skoro teraz potrzebujesz kasy to idź, a po świętach zaczniesz szukać czegoś innego ![]() Eh jak mnie denerwuje to czatowanie przy telefonie... nie mogę się skupić, bo cały czas tylko myślę czy dzisiaj ktoś zadzwoni... już myślałam, że chociaż będę miała tą dorywczą robotę w księgowości, ale skoro babka nie dzwoni... |
|
|
|
#2353 |
|
Raczkowanie
|
Proszę pomóżcie. Już o tym pisałam,, ale nadal nie wiem co zrobić :/ Pracuję w przychodni. Po podpisaniu umowy zostałam oddelegowana do szkoły, do gabinetu higieny. Technicznie wygladało to tak, ze połowę godzin pracy miałam w szkole i połowę w przychodni (pracowałam tak przez 7 miesięcy, więc nie krótko). W umowie o pracę nie ma żadnej wzmianki na temat pracy w gab. higieny, chciałabym jednak wpisać to zajęcie do CV.
Gdzie powinnam je wpisać? Narazie zrobiłam tak: 12/2013 - Pielęgniarka w XXX 12-2013 - 06/2014 - Higienistka szkolna w XXX nie pogrubiłam dat pracy w szkole, bo nie mam na tą pracę papierka.. Nie wiem juz :/:/ Może w ogóle gdzie indziej to wpisać a nie do doświadczenia? ...
|
#2354 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
12.2013 - obecnie Pielęgniarka/Higienistka Nazwa przychodni Następnie wymieniasz obowiązki pisząc m.in. o obowiązkach higienistki np - okresowa praca w gabinecie higieny (czy jakoś tak). |
|
|
|
|
#2355 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Ale już prawie 2 miesiące siedzę w domu i po prostu nudzi mi się. Zobaczę jeszcze co mi powiedzą dokładnie na rozmowie, ale jeśli się zdecyduję to głownie po to żeby dalej nie siedzieć w domu i zdobyć chociaż jakieś nowe umiejętności, doświadczenie. A pracując tam dalej będę szukać czegoś innego, za lepszą kasę. Edytowane przez 75ddc484932d6abe74127785cb7415263f83996c Czas edycji: 2014-11-26 o 13:39 |
|
|
|
|
#2356 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
To co teraz zrobiłaś jest bez sensu, bo pracodawca prędzej pomyśli, że popełniłaś błąd edytorski nie pogrubiając, niż że nie miałaś umowy. |
|
|
|
|
#2357 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
tak zrobię
|
|
#2358 |
|
Raczkowanie
|
Ja skoro już siedzę w domu,to dorabiam sobie jako hostessa. Też narzekam na ten zawód,ale za każdym razem jednak jak mam okazję to chętnie idę,zawsze kasa wpadnie no i nie siedzę w weekend w chacie,bo przeważnie weekendy w domu są dla mnie najbardziej frustrujące. Mam już w tym doświadczenie,ostatnio nawet wciągnęłam w to swojego brata-ale jemu nie podchodzi ten zawód
![]() Wysłałam właśnie CV na sprzedawcę w Diversie. I tak pewnie wezmą kogoś miejscowego i studiującego,bo z reguły takich właśnie szukają do pracy w sieciówkach,tylko że w ogłoszeniu było bardzo lakonicznie napisane,typowe marketingowe slogany. Jak w ogóle wygląda praca w takich sieciówkach,jest duże parcie na sprzedaż i wyrabianie normy,czy głównie stawia się na miłą aparycję,doradzanie,dbani e o ekspozycję sklepu,jakieś rozkładanie towaru? Pewnie i jedno i drugie,ale ciekawa jestem co mi odpiszecie
|
|
|
|
#2359 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ta praca o której wspominałam wcześniej to właśnie w Diverse, ogólnie to ani dobrze, ani źle. Diverse jest specyficznym sklepem, tam zawsze musi stać jeden pracownik na pierwszej strefie, zawsze witamy klienta. Klient nie ma prawa wyjść ze sklepu nie obsłużony, należy podejść do klienta zadawać tak skonstruowane pytania żeby nie mógł się wywinąć od odpowiedzi, czyli np zamiast czy mogę w czymś pomóc, każdego pytasz "jakiej rzeczy pan/pani szuka, na jaką okazję, pokazujesz klientowi rzeczy nawet te którymi nie jest zainteresowany. ZAWSZE jak masz klienta w przymierzalni masz go pytać czy jest ok, zawsze masz mówić że wygląda zaje... przynosić inne rzeczy do przymierzenia. Następny punkt to sprzedaż komplementarna, czyli jak ktoś przychodzi po kurtkę masz mu wcisnąć do kompletu czapkę, szalik i rękawiczki Jeżeli jest promocja aktualnie, każdy klient ma być o tym poinformowany. Na sklepie zawsze ma być pełna rozmiarówka, z regionalną nie miałam do czynienia ale na łódzkim chyba jest jeszcze Malwina - o której dziewczyny nie wypowiadały się zbyt dobrze. Znajomość nazw konkretnej odzieży na pamięć, razem z cenami Teraz jest sezon na kurtki zimowe i musisz znać wszystkie parametry i inne pierdoły, np że kurtka ma w kieszeni jakiś sznurek do regulacji obwodu, jakieś wyprowadzenie na słuchawki, odpinany pas śniegowy i takie tam, ogólnie to obsługa klienta z zasadami top 7 Czasem jest tak, że masz 12h np w poniedziałek gdzie nie ma ruchu w galerii, nie możesz usiąść, nie możesz stać jak kołek. Chodzisz po sklepie i poprawiasz wieszaki, układasz rozmiarówkę. Musisz znać zasady wizuala i wszystko zgodnie z nimi. Ogólnie to może nie ma aż takiej tragedii, ale moja kierowniczka dała mi popalić ostro i to głównie przez nią się zwolniłam. Np. kazała mi robić wizual bez szkolenia i nawet znajomości podstawowych zasad, a później się wyżywała że coś jest nie tak. Ogólnie to na premię raczej nie ma co liczyć, jak jest zbyt mały procent obsługi klienta to opr, jak jest mały koszyk to opr, jak jest niski paragon to też opr Ale tak ogólnie to nie chciałam Cię zniechęcić ![]() Kiedyś mieliśmy właśnie w sklepie wizytację regionalnej, mnie akurat nie było w pracy, ale zaczęła przepytywać dziewczynę z nazewnictwa i parametrów, akurat jakieś nowe kurtki były i nie zdążyła się nauczyć dokładnie wszystkiego. Oczywiście info do właściciela, który przy najbliższej okazji nie omieszkał jej powiedzieć, że to jest ŻENADA, że pracownik nie zna nazw odzieży (polecam sprawdzić nazwy na stronie jakie mają) i obciął jej 100zł z wypłaty. Dziewczyna się załamała i złożyła wypowiedzenie. Edytowane przez julk44 Czas edycji: 2014-11-26 o 15:31 |
|
|
|
|
#2360 |
|
Raczkowanie
|
To przynajmniej mam informację z pierwszej ręki
tak,właśnie tam wysłałam,ale nie sądzę aby się do mnie nawet odezwali,bo pewnie szukają takich osób,co wymieniłam.Sama często chodzę do Diversa i to fakt-zawsze sprzedający tam zaczepiają mnie,kiedyś nawet miałam słuchawki na uszach,totalnie olewałam resztę świata a uśmiechnięta dziewczynka i tak zaczęła do mnie nawijać i pokazywać mi bezsensowne koszulki. |
|
|
|
#2361 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Aha, no i ważna sprawa, trzeba się składać na braki. Słyszałam ostatnio od dziewczyny która też tam pracowała że dziewczyny musiały się składać po 400zł |
|
|
|
|
#2362 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
julk44, już samo czytanie o tej pracy w Diverse mnie zestresowało Szybko bym się zwolniła. Nienawidzę, jak w pracy jest taka spięta atmosfera. Kurczę, to tylko sprzedawanie ubrań, ale otoczka jest taka, jakby świat miał się skończyć, bo nie poleciłaś szalika do płaszcza :P Szczerze, to w ogóle mnie do handlu nie ciągnie, to już wolę gastronomię...
|
|
|
|
|
#2363 | |
|
Perfumoholik z wyboru
|
Cytat:
|
|
#2364 |
|
Konto usunięte
|
Z tym "jakiej rzeczy pani szuka?" To ja nie wiem jak niby miałoby to osaczyć klienta - przeciez normalnie moge powiedzieć ze tylko oglądam i co wtedy
|
|
|
|
#2365 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2366 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A jeżeli nie wciśnie tej bokserki to proponuje energetyka za 1.99 i torbę papierową za 0.49
Edytowane przez julk44 Czas edycji: 2014-11-26 o 17:40 |
|
|
|
|
#2367 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Potem jeszcze miałam złą historię z tym sprzętem i od tej pory ani razu się tam nie pojawiłam. A minęły już trzy lata. Zresztą chyba już tego sklepu nawet tam nie ma. I dobrze.antidotum89, dobrze, że zakończyłaś tam tę pracę. Chyba niektóre z Was mają określone już mniej więcej konkretne preferencje dotyczące przyszłości zawodowej? Ja na pewno wiem, że zawsze chciałabym pracować w takich działach, gdzie nie ma się styczności face2face z klientem i najlepiej, żeby to były korporacje ;D Edytowane przez Apelly Czas edycji: 2014-11-26 o 18:06 |
||||
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2368 |
|
Wtajemniczenie
|
jak tam poszukiwania? wiecie co mnie wkurza? ze mimo iz pracowalam tam tylko 3mce to jak chcialam wydac stówke to wydawałam. teraz mimo ze mam odlozone troche kasy <bo nie mialam kiedy wydawac-_-> to i tak mam stracha, ze bede kwitnaac w domu niewiadomo ile.
|
#2369 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wspominając o tym, że za coś żyć trzeba i rachunki zapłacić Nawet mam ostatnio plan rzucić palenie, ale szkoda mi 80zł na desmoxam
|
|
|
|
|
#2370 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:56.

tak myślałam,że chodzi o tę lokalizację jak tylko wymieniłaś mi kopalnię. W sumie kopalnie mogą być i na Śląsku,ale jak doczytałam o elektrowniach,spółkach,to już byłam niemalże pewna że chodzi o mój rejon 

Ja też się bronię przed bankami (mam bardzo złe doświadczenie i się zraziłam) i przedstawicielami handlowymi. A u nas są tylko takie oferty

od tamtej pory dałam sobie spokój z bankami....

Nie wspominając o tym, że za coś żyć trzeba i rachunki zapłacić
Nawet mam ostatnio plan rzucić palenie, ale szkoda mi 80zł na desmoxam