Koty - część XI - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-06-12, 11:13   #2341
Kusum
Zakorzenienie

Dot.: Koty - część XI

Cytat:
Napisane przez Vivienne Pokaż wiadomość
Nie mogę jak patrze na Ptysiulka, istna Lady

to prawda.

Codziennie robię akcję furminator. Kłaki wszędzie...
Nawet Ptys już nie protestuje. I przestał kaszleć odkąd go czeszę. Zastanawiam się nad goleniem. Temperatura jest już odpowiednia. Tylko nie chce ich ciąć sama w tym roku, bo znowu będą takie dziwnie wygolone. Muszę się rozejrzeć za groomerem, który przyjedzie do domu
Stary 2015-06-12, 11:40   #2342
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
zachęcam bo sama bywam
Viva część kocią też posiada , ale akurat nie w Korabkach
jestem wolo od 3 lat
O, nie wiedziałam Ja już polubiłam dawno , więc mogę tylko rozsyłać.
Cytat:
Napisane przez nimueg Pokaż wiadomość
Hmm.. powiedzmy, żę przewiduję jakieś 100 zł miesięcznie na bieżące potrzeby (karma, żwirek). Chciałabym kupować większe opakowania, jak już dojdę do tego, która dobra karma im smakuje - na razie kupiłam 400 gr próbki. Niestety w przypadku kolejnych chorób mogę mieć problem z leczeniem obydwu jednocześnie. Już w tym miesiącu musiałam zapłacić prawie 300 zł, a jeszcze dojdą koszta kolejnych szczepień i prawdopodobnie odrobaczania.

Wiem, że zwierzę to wydatki i liczę się z tym, jednak spłacam kredyt i w przypadku kolejnych problemów zdrowotnych mogę mieć środków na dwa koty, niestety.
Też jest tak, że jak zwierzak zadbany- czyli regularnie odrobaczany, szczepiony , ma robione badania krwi itp- to też zmniejsza ryzyko zachorowania lub odpowiednio wcześnie wykryte schorzenia wymagają mniej leczenia i mniejszych nakładów finansowych. Oczywiście nie wszystkiego da się przewidzieć, ale regularna obserwacja i badania dużo dają.
Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
Wszystko fajnie i mnie si tez wydawało ze co za różnica jeden czy dwa. Różnicy nie ma dopóki są zdrowe. Gorzej jak chorują. Wtedy finansowo można cienko kwiczec. I ja doskonale rozumiem ze można nie chcieć drugiego kota ze względu na finanse.
Dokładnie. Na Figla wydałam jednorazowo ok. 1000 zł, jak zerwał ścięgno. Teraz muszę umówić Chama na badania krwi i usunięcie kamienia nazębnego. No i ogólny przegląd zwierząt.
Cytat:
Napisane przez Kusum Pokaż wiadomość
Rzadko się zdarza żeby koty chorowały równocześnie. Na szczęście.
U mnie idzie sporo więcej, ok. 250zł na dwa koty, bo są wymyślanki, jeden kotek je to, drugi tamto. A to snaczki, pasta na kłaki, itd.
Jak karmiłam puszkami PoN to było jeszcze drożej. Teraz dostają barf, Cosmę, Thrive i trochę suchego i jest o wiele taniej.
U mnie niestety jest tak, że jak są zdrowe to wszystkie. Jak już zachoruje jeden pies czy kot- to zaraz co najmniej 1 kolejny.
Cytat:
Napisane przez Gena94 Pokaż wiadomość
Fajnie macie a mi wczoraj uciekł mój kotek z domu..Nie mogę go znaleźć..Chociaż byłam bardzo przywiązana do mojego dachowca i będę za nim trochę tęsknić. Teraz będę musiała od sąsiada wziąć jakiegoś małego kotka. Nazywała się paloma i już wiem, że nie przyjdzie.
Kotki (wysterylizowanej) koleżanki nie było 17 dni. Też zamówiła nowego kota, a ta na drugi dzień wróciła. Wcześniej zniknęła na 6 dni. Teraz siedzi zamknięta w domu.
Innej koleżanki kot też przepadł na dłuższy czas, ta zdążyła wziąć drugiego i co? Ma 2
Cytat:
A wyprowadzal ktos kota na smyczy? Warto/nie warto?
Ja brałam. Perski początkowo się bał, później wył pod drzwiami i uciekał na korytarz.
Figiel był kotem ogródkowym, jak go wyleczyłam z zerwanego ścięgna to od tego momentu chodził tylko na smyczy. No, chyba że papug nie wypuszczałam to siedział w ich wolierze. Obecnie od zimy nie wychodzi.
Cytat:
Napisane przez Sachmet Pokaż wiadomość
Dziewczyny. A czy wasze koty też po takim spacerze chcą iść jeszcze na dwór i miauczą, czy tylko mój taki łobuz ?
Też, też...
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 12:01   #2343
zakonna
Naczelna Nastolatka

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
O, nie wiedziałam Ja już polubiłam dawno , więc mogę tylko rozsyłać.

Też jest tak, że jak zwierzak zadbany- czyli regularnie odrobaczany, szczepiony , ma robione badania krwi itp- to też zmniejsza ryzyko zachorowania lub odpowiednio wcześnie wykryte schorzenia wymagają mniej leczenia i mniejszych nakładów finansowych. Oczywiście nie wszystkiego da się przewidzieć, ale regularna obserwacja i badania dużo dają.

Dokładnie. Na Figla wydałam jednorazowo ok. 1000 zł, jak zerwał ścięgno. Teraz muszę umówić Chama na badania krwi i usunięcie kamienia nazębnego. No i ogólny przegląd zwierząt.

U mnie niestety jest tak, że jak są zdrowe to wszystkie. Jak już zachoruje jeden pies czy kot- to zaraz co najmniej 1 kolejny.

Kotki (wysterylizowanej) koleżanki nie było 17 dni. Też zamówiła nowego kota, a ta na drugi dzień wróciła. Wcześniej zniknęła na 6 dni. Teraz siedzi zamknięta w domu.
Innej koleżanki kot też przepadł na dłuższy czas, ta zdążyła wziąć drugiego i co? Ma 2

Ja brałam. Perski początkowo się bał, później wył pod drzwiami i uciekał na korytarz.
Figiel był kotem ogródkowym, jak go wyleczyłam z zerwanego ścięgna to od tego momentu chodził tylko na smyczy. No, chyba że papug nie wypuszczałam to siedział w ich wolierze. Obecnie od zimy nie wychodzi.

Też, też...
No myśmy mieli czarna serię przez pół roku. Chore po kolei i psy i koty.
Stary 2015-06-12, 12:04   #2344
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
No myśmy mieli czarna serię przez pół roku. Chore po kolei i psy i koty.
I można popłynąć...
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 14:27   #2345
YouSmellLikeLove
Raczkowanie

Hej, ale macie śliczne kotki <3

Cytat:
A wyprowadzal ktos kota na smyczy? Warto/nie warto?

Oto moje kicie.
mój kot jest domowo-podwórkowy więc wyprowadza się sam

- Okropne, nie?
- Co?
- To krępujące milczenie. Czemu ględzenie o bzdetach uważamy za wyraz nieskrępowania?
- Nie wiem. To dobre pytanie.
- Po tym można poznać kogoś wyjątkowego. Kiedy można zamknąć ryj i wspólnie sobie pomilczeć.
YouSmellLikeLove jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-12, 15:36   #2346
Arya90
Zakorzenienie

Cześć
Można dołączyć?
Co prawda nie mam aktualnie kota, ale jestem straszną kociarą. W przeszłości miałam 2 koty, niestety oba musiałam pożegnać. Jednego z powodu choroby padaczki i nieustających ataków, a drugiego z powodu nie na czas rozpoznanej kamicy nerkowej i zatrucia mocznikiem.
Kot w moim i Tż mieszkaniu pojawi się prawdopodobnie pod koniec przyszłego roku. Kupa czasu, ale przynajmniej się do tego odpowiednio przygotuję i będę was podczytywać, to pewnie dowiem się mnóstwa rzeczy

6cs
Arya90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-13, 10:31   #2347
Cola_Ola
Zakorzenienie

Hej

Niedawno przygarnęłam roczną kotkę. Jest w trakcie leczenia, już po sterylizacji, także jest na dobrej drodze Czy jeśli będzie już całkiem zdrowa i np. chciałabym odwiedzić rodziców na weekend <sobota, niedziela> to czy będę mogła ją zabrać ze sobą? Rodzice mają dwie kotki <mają dwa lata i są siostrami>. Żadna z nich nie przejawia agresji, moja tak samo jest spokojna, w lecznicy nie robił na niej wrażenia ani duży pies ani inny kot. Myślicie, że mogłabym ją zabrać ze sobą czy lepiej nie?

Andrzej Sapkowski – Ostatnie życzenie
Cola_Ola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-13, 11:04   #2348
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Cola_Ola Pokaż wiadomość
Hej

Niedawno przygarnęłam roczną kotkę. Jest w trakcie leczenia, już po sterylizacji, także jest na dobrej drodze Czy jeśli będzie już całkiem zdrowa i np. chciałabym odwiedzić rodziców na weekend <sobota, niedziela> to czy będę mogła ją zabrać ze sobą? Rodzice mają dwie kotki <mają dwa lata i są siostrami>. Żadna z nich nie przejawia agresji, moja tak samo jest spokojna, w lecznicy nie robił na niej wrażenia ani duży pies ani inny kot. Myślicie, że mogłabym ją zabrać ze sobą czy lepiej nie?
Hej

Lepiej nie.
Stary 2015-06-14, 10:23   #2349
Kocurasek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ania p Pokaż wiadomość
Fripex spray skuteczny i wychodzi taniej niż np. krople . Kup opakowanie 250ml i psikaj raz na 3-4 tyg

Moje kleszczA NIgdy nie miały i własnie tym wytępiłam pchły .

Do nabycia u wetów

O dziękuję

Dziewczyny, prośba o pomoc w rozszyfrowaniu zachowania mojego czarnucha. Czasami wpada z ogrodu do domu i trzęsie ogonem (ogon rusza się jak grzechotnik). Próbowałam szukać w necie, ale według wuja google taką pozycję przybierają koty podczas znaczenia. Mój na stówe nie znaczy wtedy, bo bym czuła i jest wykastrowany (w 9mscu życia). Zdenerwował się na coś?

25.08.2012

Aparatka
08.04.2013 Damon Clear (góra)
18.11.2013 aparat metalowy mini (dół)

Kocurasek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-14, 16:38   #2350
Malla
Nie depcze krokusów

Zakładam, że tak, wpadł do domu zaaferowany.
Stary 2015-06-14, 22:54   #2351
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kocurasek Pokaż wiadomość
O dziękuję

Dziewczyny, prośba o pomoc w rozszyfrowaniu zachowania mojego czarnucha. Czasami wpada z ogrodu do domu i trzęsie ogonem (ogon rusza się jak grzechotnik). Próbowałam szukać w necie, ale według wuja google taką pozycję przybierają koty podczas znaczenia. Mój na stówe nie znaczy wtedy, bo bym czuła i jest wykastrowany (w 9mscu życia). Zdenerwował się na coś?
trzęsie ogonem trzymanym w górze? Może to być jakiś relikt znaczenia, Ravic czasem tak robił, że trząsał ogonkiem, ale oczywiście nic mu nie leciało

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-15, 06:33   #2352
201604301932
Konto usunięte

Hej,

mam problem. Kotek, ktory spokojnie kupe robil, ostatnio szaleje. Wymylam mu kuwete (woda + gabka) wsypalam puder desynfekujacy na dno (tak zalecaja na rtykiecie) i zwirek. Wczoraj dalam mu za malo zwirku i gdy przyszla pora kupy zaczal wariancko kopac, wykoczyl z kuwety i piszczac zrobil kupe w misce obok. Miske wynioslam, dosypalam zwirku. Dzis znowu kopal, piszczal, wyskoczyl z kuwety, wrzucilam go i zrobil kupe. Kupa jest normalna. Za kazdym razem zanim kot zrobil kupe, dostal troche jedzenia z puszki (power of nature, indyk).

Moze ta mokra karma mu szkodzi? Puszke otworzylam wczoraj.
201604301932 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-15, 07:22   #2353
zakonna
Naczelna Nastolatka

No skoro piszczy przy robieniu to ja bym obstawiala jakiś fizyczny dyskomfort, ból.
Stary 2015-06-15, 07:24   #2354
201604301932
Konto usunięte

To akurat wiem. Pytanie, czy biec z nim do weta, czy moze to wina karmy?
Stary 2015-06-15, 07:26   #2355
zakonna
Naczelna Nastolatka

No nie wiem. Kurcze. A poza ty zachowuje się normalnie? Robi siusiu, myje się itp?
Ja mam taką zasadę, że jak zwierzę jest w miarę dobrej formie to czekam 24 godziny. Jak się nie poprawia to jadę do weta.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-15, 07:28   #2356
201604301932
Konto usunięte

Tak, normalnie. Godzine przed wyjsciem zdomu, bawilismy sie wetka, latal jak opetany przez kwadrans. Myje sie, siku robi normalnie, wszytko ladnie zakopuje. Jedynie problem z kupa pojawil sie nagle, dokladnie wczoraj, jak dostal te nowa morka karme. Dzis rano to samo. Zjadl sporo (uwielbia mokre) 10 minut pozniej pisk, kopanie w kuwecie, wyskok z kuwety, wrzucilam go, pisk i kupa. Kupa wyglada normalnie. To nie problem z wlosami, bo kot je trawke.

Edytowane przez 201604301932
Czas edycji: 2015-06-15 o 07:30
Stary 2015-06-15, 07:30   #2357
zakonna
Naczelna Nastolatka

To może faktycznie odstaw ta karmę i zobacz co będzie za kilka godzin? Do weta zdążysz, nawet po południu. A może ona zjadł jakiś sznurek czy coś? Zaglądalas pod ogon czy nic nie wystaje?
Stary 2015-06-15, 07:33   #2358
201604301932
Konto usunięte

Hmm... nic nie widzialam, ale zajrze dzieki. Puszke mam zamiar odstawic, bedzie jadl tylko suche, moze ugotuje mu indyka. Jesli sie to powtorzy to zabiore go do weta. Na dno kuwety sypnelam tez proszkiem, pochlaniajacym zapachy. Moze to go drazni? Tylko wtedy, nie chcialby tez robic siku do kuwety prawda?
Stary 2015-06-15, 07:35   #2359
zakonna
Naczelna Nastolatka

Wiesz. Koty są dziwne, trudno powiedzieć jednoznacznie cokolwiek o nich na pewno. Obserwuj go, karmę sucha namocz chociaż żeby go nawodnic. Jak będzie się zachowywał gorzej to idź do weta.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-06-15, 07:36   #2360
201604301932
Konto usunięte

On namoczonej nie tknie, ale sam chetnie pije wode. Dzieki. Mam nadzieje, ze to ta karma.
Stary 2015-06-15, 08:45   #2361
201608251020
Konto usunięte

Moja maupa się tak wycwaniła że z BARFa wyciąga kawałki mięsne łapą i zjada na posadzce. A wody wypije raptem połowę chyba czas na robienie mieszanki z mięsem mielonym i wodą
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-15, 09:40   #2362
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez paollino Pokaż wiadomość
Moja maupa się tak wycwaniła że z BARFa wyciąga kawałki mięsne łapą i zjada na posadzce. A wody wypije raptem połowę chyba czas na robienie mieszanki z mięsem mielonym i wodą
A ta mały cwaniak, jak czasem mój Bisiak Spróbuj z mielonym, u nas pomogło. Woda miesza się ze zmielonym i nie ma jak ominąć
Stary 2015-06-15, 13:30   #2363
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
On namoczonej nie tknie, ale sam chetnie pije wode. Dzieki. Mam nadzieje, ze to ta karma.
może mieć problem z gruczołami okołoodbytowymi, warto by było to sprawdzić

Dziewczyny, słyszałyście o tej aferze z kotem z Pruszkowa? Fundacja złapała bezdomnego niekastrowanego kocura, zawieźli do lecznicy na kastrację i leczenie, okazało się, że kot jest nosicielem FIV oraz ma problemy z nerkami, a wtedy nagle odnaleźli się właściciele
Wspaniali ludzie, którzy są oburzeni, że ich zaniedbany, niezaczipowany kot został złapany 29,5 m od ich domu i wykastrowany na koszt miasta. Teraz kot wrócił do właścicieli i dalej jest wypuszczany, bo szkoda by było, gdyby nie przekazał swojego wirusa dalej.
Co więcej, cała historia pojawiła się nawet w warszawskiej gazecie, oczywiście tylko wersja właścicieli, gdzie o FIV ani o chorobie nerek nie ma wzmianki, za to jest wzmianka o tym, jak to fanatyczni miłośnicy zwierząt kradną koty ludziom spod drzwi.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-15, 13:59   #2364
Kusum
Zakorzenienie

Nie widziałam Mają pretensje, że im kota wykastrowali? Powinni im jeszcze rachunek wystawić i mandat za wypuszczanie chorego kota
Stary 2015-06-16, 05:37   #2365
201608251020
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Dziewczyny, słyszałyście o tej aferze z kotem z Pruszkowa? Fundacja złapała bezdomnego niekastrowanego kocura, zawieźli do lecznicy na kastrację i leczenie, okazało się, że kot jest nosicielem FIV oraz ma problemy z nerkami, a wtedy nagle odnaleźli się właściciele
Wspaniali ludzie, którzy są oburzeni, że ich zaniedbany, niezaczipowany kot został złapany 29,5 m od ich domu i wykastrowany na koszt miasta. Teraz kot wrócił do właścicieli i dalej jest wypuszczany, bo szkoda by było, gdyby nie przekazał swojego wirusa dalej.
Co więcej, cała historia pojawiła się nawet w warszawskiej gazecie, oczywiście tylko wersja właścicieli, gdzie o FIV ani o chorobie nerek nie ma wzmianki, za to jest wzmianka o tym, jak to fanatyczni miłośnicy zwierząt kradną koty ludziom spod drzwi.
Słyszałam Czytaliśmy nawet wpis tej wariatki która uznała że ktoś "kradnie jej własność" i oczy z TŻem przecieraliśmy ze zdumienia
201608251020 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-16, 06:17   #2366
201604301932
Konto usunięte

Dzis Mrus robi kupe normalnie. Widac morka karma z power of nature mu nie sluzy.
Stary 2015-06-16, 08:11   #2367
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Dzis Mrus robi kupe normalnie. Widac morka karma z power of nature mu nie sluzy.
Zdarza się czasem trefna seria lub po prostu skład mu nie pasował. Ja nie jem kapusty, to on może nie jeść powera
Stary 2015-06-16, 10:44   #2368
eibhlin87
Zakorzenienie

U mnie zaczęło się wybrzydzanie :/ Kocur w sumie wszystko chętnie jada, a kotka zaczyna wydziwiać, jak za dużo wody to już nie tknie, za duże kawałki też niechętnie, muszę ją zachęcać i dawać z ręki Nawet żółtkiem ostatnio pogardziła wkurza mnie to bo jak jedzą tylko surowe to nie piją wody z miski i martwię się, że za mało wody przyjmują (ostatnio na całą dobę było tylko po jednym siku:/ normlanie robią przynjamniej 2-3 razy).
Za to kocur nie chce korzystać z drapaka, bardziej lubi drapać coś poziomego, polecacie te tekturowe drapaki typu gąsienica z zooplusa?
Stary 2015-06-16, 10:57   #2369
Malla
Nie depcze krokusów

Też mam kota drapiącego w poziomie, mam drapak tekturowy, ale większy niż gąsienica - jej czas życia wyniósł tydzień
Stary 2015-06-16, 12:26   #2370
Kretka666
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez eibhlin87 Pokaż wiadomość
Za to kocur nie chce korzystać z drapaka, bardziej lubi drapać coś poziomego, polecacie te tekturowe drapaki typu gąsienica z zooplusa?
Mam dwie fale z zooplusa, mogę polecić Jedna służy im też za leżankę, szkoda, że jest już niedostępna, bo chętnie bym kupiła kolejną, ta już jest na wyczerpaniu...

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości