Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY - Strona 79 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-07, 20:59   #2341
Elfia4
DOMator

Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez olusia00094 Pokaż wiadomość
Mam na policzku bolącego pryszcza. ;( Jak się nie zadba o stan skóry moze wyjść na wierzch cała jego zawartość. To białe świństwo. Teraz ogólnie dbam jak nigdy o cere, ponieważ za 4 dni idę na ślub i chce wyglądac ładnie. Oczywiści nałoże na siebie podklad i puder zeby ladnie wszystko zakryc i zamatować. No ale jak wiadomo podkład nie trzyma sie dlugo i tworzy tylko potem 'brud' na tawrzy co spowoduje zaniedbanie tego bolącego pryszcza no i już pisałam co się z tym stanie. A nie chce o 9 wieczorem mieć białą, wielką diodę na policzku. ;/ Od razu piszę: NIE WYCISNĘ GO, ponieważ może mi nie wyjść to całe wyciskanie i zrobię jeszcze większe gó*no z tego. ;/;/ Może coś nasmarować na niego żeby go mocno ssuszyć. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję (;
Możesz na noc nałożyć gruba warstwę maści ichtiolowej (kupisz w aptece za grosze) i zakleić plastrem z opartunkiem. DO rana pryszcz albo znacząco się zmniejszy, albo ten biały czubek wyjdzie na wierzch. Wówczas można go delikatnie wycisnąć, zdezynfekować i posmarować czymś co go wysuszy. Lepsze to niż świadomość paradowania w diodą na policzku. Miejsce po wyciśnięciu "dojrzałego" pryszcza goi się szybciej.

Jeśli chodzi o trądzik młodzieńczy to w wieku dwudziestu paru lat też można go mieć i nadal jest to trądzik młodzieńczy. Poprostu nazwa wzięła się stąd, że ta choroba zaczyna sie w wieku dojrzewania, kiedy uaktywniają się hormony, szczególnie androgeny.

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2009-07-07 o 21:11
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-07, 23:06   #2342
olusia00094
Przyczajenie

Dzięki za rade (;
Okej juz nie bd się wymądrzała moją 'wiedzą' na temat tego trądziku ;d wiem tyle co nic ;d
olusia00094 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 14:43   #2343
szczur17
Przyczajenie

witam mam pytanie czy do nawilzania skury tłustej bedzie dobry krem garnier czesta skóra A ???
szczur17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 17:49   #2344
Aniaaa PlayMate
Zakorzenienie

Garnier i inne drogeryjne środki to na prawde chemia i nic więcej. Pomaga przez jakiś czas a po kilku tygodniach nawrót ze zdwojoną siłą.
A tak ode mnie:
przygarniecie mnie?

Nie mam dużego trądziku, wyskoczy mi raz na tydzień/dwa jakiś "ropniak" ale moja prawdziwą zmorą są wągry... I blizny po trądziku. Poczytam dziś ten wątek (muszę cały przebrnąć ) żebyście mnie nie skarciły że pytam o to samo co było parę stron wcześniej ale zapytam tak z głupka: możecie polecić jakiś na prawdę kryjący podkład, taki aby nie zatykał porów i był oczywiście antybakteryjny? Bo już nie wiem jak się pozbyć tych czarnych punkcikow, mam ochotę je wszystkie wygnieść bo nie pomaga maseczka cynamonowa ani tonik cytrynowy ani nawet pasta do zębów!
Aniaaa PlayMate jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 20:17   #2345
xPaula20x
Zadomowienie

GG do xPaula20x

mam ten sam problem niemoge sie całkowic pozbyc ale stosuje z donowych sposobów rumianek zaparzam po wystygnieciu nasaczam płatki kosmetyczne i przecieram a na wieksze pryszcze smaruje mascia cynkowa
to pomaga kiedy pryszcz jest jeszcze mały ale tak tez
xPaula20x jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-09, 21:45   #2346
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez Aniaaa PlayMate Pokaż wiadomość
Garnier i inne drogeryjne środki to na prawde chemia i nic więcej. Pomaga przez jakiś czas a po kilku tygodniach nawrót ze zdwojoną siłą.
A tak ode mnie:
przygarniecie mnie?

Nie mam dużego trądziku, wyskoczy mi raz na tydzień/dwa jakiś "ropniak" ale moja prawdziwą zmorą są wągry... I blizny po trądziku. Poczytam dziś ten wątek (muszę cały przebrnąć ) żebyście mnie nie skarciły że pytam o to samo co było parę stron wcześniej ale zapytam tak z głupka: możecie polecić jakiś na prawdę kryjący podkład, taki aby nie zatykał porów i był oczywiście antybakteryjny? Bo już nie wiem jak się pozbyć tych czarnych punkcikow, mam ochotę je wszystkie wygnieść bo nie pomaga maseczka cynamonowa ani tonik cytrynowy ani nawet pasta do zębów!
Z domowych metod na wągry spróbuj maseczki aspirynowej. Pasta głównie podrażnia skórę mentolem, raczej nie zlikwiduje wągrów, bo niby jak?
Niestety na wągry najskuteczniejsze są kwasy i retinoidy, a nie domowe sposoby (wyjątek to maseczka aspirynowa, czyli kwas acetylosalicylowy).
Kryjścy podkład to np. revlon colorstay albo dermablend lub dermacol.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 09:53   #2347
losek78
Zakorzenienie

ja używam toniku rumiankowego z ziaij , kosztuje grosze a jest fajny, wiadomo że nie wyleczy trądziku bo trądzik to choroba i najlepiej go traktować lekami ale ja na twarzy mam takie drobniutkie krostki i ten tonik świetnie Łagodzi skórę po umyciu buzi lub w ciągu dnia i wydaje mi sie że mam gŁadzą skóre po nim,
seria siarkowa niestety sie nie sprawdziŁa , miaŁam pogorszenie stanu skóry po niej, co do kremów typu niwea czy bambino to one są tŁuste i jak ktos ma trądzik to i problem z Łojotokiem i nie wiem jaki cel jest stosowaać jeszcze tŁusty krem ? ja stosuje krem matujący niwea do cery tŁustej mieszanej, nie widzę po nim pogorszenia stanu skóry a to juz jest plus, przymierzam sie też do iwostinu kremu na noc , ale musze wczesniej zużyć zjaje z kwasami
ostatnio wypróbowaŁam z iwostinu peeling do twarzy z olejkiem herbacianym , masuje sie nim twarz ok 2 minuty i potem zmywa tonikiem nadmiar i to co pozostaje na twarzy (najlepiej na noc ) swietnie wygŁadza,
na trądzik świetne są też metody kosmetyczne typu zabiegi kwasami w gabinecie , tyle że trzeba je robić regularnie, i nie sa zalecane latem (chyba ze sie będzie używać sun blokera) pomaga też peeling kawitacyjny, regularny, nie polecam oczyszczania, wiele osób ma pogorszenie stanu skóry po nim,
o skóre z trądzkiem trzeba dbać , uzywać Łagodnych preparatów myjących , nawilżać czymś beztŁuszczowym , wspiera sie wtedy naturalne mechanizmy obronne naskórka przed bakteriami, przy trądziku na plecach czy dekolcie codzienna zmiana bielizny , najlepiej baweŁniane tkaniny, poszewka na poduszcze wymieniana nawet codziennie, regularne peelingiim na plecach (jesli nie ma ostrych zmian ropnych), osobny ręcznik do każdego mycia,

dyplomowana kosmetyczka

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-10, 09:58   #2348
RedApple
Zakorzenienie

też polecam maseczkę aspirynową, na bolące wypryski paste cynkową punktowo, albo amol - wysusza, szczypie niemiłosiernie ale pomaga.

Edytowane przez RedApple
Czas edycji: 2009-07-10 o 10:00
RedApple jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-10, 11:39   #2349
Aniaaa PlayMate
Zakorzenienie

Dziękuję Ci bardzo elfia za odpowiedź.
:-*
Stary 2009-07-11, 19:27   #2350
szczur17
Przyczajenie

Witam pije bratka smaruje cebula twarz i strasznie mnie wysypało robie to jakis tydzien kiedy mi to zejdzie bo wygladam jak sito nie moge w lustro patrzec
juz brak mi sił
Stary 2009-07-11, 20:17   #2351
losek78
Zakorzenienie

zioŁa moga powodować wychodzenie toksyn na zewnątrz i trzeba poczekac na poprawe stanu skóry, ja piję pokrzywę i mam podobny problem , a piję już 3 tygodnie, mam wysyp trądziku grudkowo-krostkowego na twarzy

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-13, 13:44   #2352
Aniaaa PlayMate
Zakorzenienie

Dziewczyny mam dość- próbowałam waszych sposobów i po cebuli i cynamonie dostałam niezłego wysypu ostatnia nadzieja w maseczce aspirynowej. Jeśli i to nie pomoże a wręcz pogarsza stan to muszę powrócić do starych sposobów. Nie przetrzymam kolejnych wysypów bo wcale się dobrze z tym nie czuje
Stary 2009-07-13, 15:33   #2353
cuks
Przyczajenie

Ja dwa dni temu nałożyłam na pryszcza troche pasty do zębów na waciku...
Poczekałam killkadziesiąt minut a resztę zaschniętej pasty zmyłam.
Dzisiaj nie ma ani śladu po pryszczu ;D
Podobno na wągry też pomaga, tylko ważne jest żeby pasta była mocno miętowa.
Pozdrawiam.
cuks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-13, 19:00   #2354
szczur17
Przyczajenie

ty jaka poasta posmarowałas
Stary 2009-07-13, 22:14   #2355
cuks
Przyczajenie

Ja posmarowałam pastą SENSODYNE
cuks jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-14, 13:24   #2356
paulinka1919
Raczkowanie

polecam maseczke z drozdzy
paulinka1919 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-14, 16:12   #2357
losek78
Zakorzenienie

maseczka z drożdzy jest rewelacyjna do pielęgnacji , zaawansowanego trądziku nie leczy
Stary 2009-07-16, 16:21   #2358
kowalczyk23
Raczkowanie

GG do kowalczyk23

A ja dam wam jedno radę. Zamiast leczyć trądzik domowymi sposobami pujdźcie do apteki i po proście Panią magister niech da wam coś na trądzik. Pod rzadnym sposobem nie stosujcie kosmetyków z drogerii. To sama chemia a moja siostra ma jeden sposóba wyleczyła go w 2 miesiące. Ale to była kuracja wstrząsowa.
kowalczyk23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-16, 16:32   #2359
losek78
Zakorzenienie

na pania z apteki tez trzeba uważać , mi proponowala kiedys benzacne - lek przeżytek , nieskuteczny na mnie i kŁopotliwy w uzuciu - mi poplamiŁ najfajniejsze bluzki pomimo ze go stosowalam na noc i rano sie dokladnie myŁam(plecy) a i tak cos bylo w skórze i wyżarŁo mi plamy na ubraniach
, u dermatologa tez sie leczylam , robilam badania hormonalne - wszystkie wyniki dobre, bralam antybiotyki, maści z retinoidami i stan byl taki jak bym sie wcale nie leczyla , wiec dalam sobie spokuj, jedynie pomagal mi taki pŁyn robiony na receptę za 5 zŁ w aptece , na alkoholu ale super oczyszczal i zmniejszal przetŁuszczanie skóry, mial strasznie gorzki smak, po calym dniu na twarzy spŁywaŁ do ust
ostatnio myje twarz żelem do higieny intymnej AA , poniewaz żele do mycia cery trądzikowej drogeryjne wysuszają mi skóre i pogarszaja jej stan, zastanawiam sie tez nad AA antytrądzikowy ale nigdzie go nie widzialam u nas
Stary 2009-07-17, 13:09   #2360
kowalczyk23
Raczkowanie

GG do kowalczyk23

To zależy no bo ja kupuje leki u Pani Magister u której kupuje leki non stop. A jeżeli chodzi o mycie twarzy żelem do higieny intymnej to nie polecam. Skura w okolicach higieny intymnej ma inne pH. Lepiej myć twarz dermo kosmetykiami np.Ziaja czy Iwostin. Są owiele lepsze.
Stary 2009-07-17, 14:12   #2361
Paola28
Rozeznanie

Jeżeli drogeryjne żele wysuszają ci skórę to faktycznie lepiej uzyć preparatów do twarzy o własicowściach kojaco - nawilżających. Skórę oczyść peelingiem - następnie wmasuj w twarz żel oczyszczający, następnie nałóż krem
Stary 2009-07-17, 14:13   #2362
losek78
Zakorzenienie

to tak w akcie desperacji był ten żel teraz przymierzam sie do iwostinu lub AA antytrądzikowy,
Stary 2009-07-17, 15:27   #2363
kowalczyk23
Raczkowanie

GG do kowalczyk23

Tak iwostin jest doby. Żel około 30 zł. Ale lepiej jest kupić za okoła 10 zł żel antybakteryjny firmy Ziaja.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-17, 15:45   #2364
Fuzukatsu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kowalczyk23 Pokaż wiadomość
Tak iwostin jest doby. Żel około 30 zł. Ale lepiej jest kupić za okoła 10 zł żel antybakteryjny firmy Ziaja.
Tyle że Ziaja jest generalnie gorsza składowo.(mówię o Nuno)

btw. jak zrobić maseczkę z drożdży?

Edytowane przez Fuzukatsu
Czas edycji: 2009-07-17 o 15:48
Fuzukatsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 17:14   #2365
kowalczyk23
Raczkowanie

GG do kowalczyk23

Ale nie wysusza skóry i działa antybakteryjnie. Maseczka z drożdzy:
Trochę drożdży zalej letnim mlekiem, będzie papka. Tą papkę nałuż na twarz i trzymaj przez 15 minut, po czym zmyj. A tylko nie rób tego zbyt często bo się mogą rozwinąć bakterie. A twarz polecam myć wodą z rumiankiem, działa kojąco, przeciw swędzonco.
Stary 2009-07-17, 18:31   #2366
Patryka
Wtajemniczenie

Ziaja nuno nie wysusza? Toż w nim Sodium Laureth Sulfate na drugim miejscu w składzie... Osobiście polecam coś łagodniejszego dla cery trądzikowej - jak chociażby Babydream czy olejki myjące

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-17, 18:56   #2367
kowalczyk23
Raczkowanie

GG do kowalczyk23

Ja mówię o Ziaja Pro. A może lepiej stosować under twenty ???
Stary 2009-07-17, 19:20   #2368
Fuzukatsu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kowalczyk23 Pokaż wiadomość
Ja mówię o Ziaja Pro. A może lepiej stosować under twenty ???
I to i to ma SLS, ja zdecydowanie wole żel ze smokiem i Babydreamowy z pompką.
A po tym cynkowy babydream i jakoś żyję. A tych drożdży spróbuję.
Fuzukatsu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-18, 04:59   #2369
kowalczyk23
Raczkowanie

GG do kowalczyk23

Sorry zwracam honor. Ale czy może ktoś stosował Afronis ????
Stary 2009-07-18, 08:08   #2370
losek78
Zakorzenienie

czyli nie stosować żeli drogeryjnych antyrądzikowych? prawde mówiąc nie trafilam jeszcze na taki który by mi pasowaŁ , a te apteczne są drogie! i szybko zużyję bo plecy tez myję żelem,

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości