|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 | |
DOMator
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Cytat:
Jeśli chodzi o trądzik młodzieńczy to w wieku dwudziestu paru lat też można go mieć i nadal jest to trądzik młodzieńczy. Poprostu nazwa wzięła się stąd, że ta choroba zaczyna sie w wieku dojrzewania, kiedy uaktywniają się hormony, szczególnie androgeny. Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2009-07-07 o 21:11 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2342 |
Przyczajenie
|
Dzięki za rade (;
Okej juz nie bd się wymądrzała moją 'wiedzą' na temat tego trądziku ;d wiem tyle co nic ;d |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2343 |
Przyczajenie
|
witam mam pytanie czy do nawilzania skury tłustej bedzie dobry krem garnier czesta skóra A ???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2344 |
Zakorzenienie
|
Garnier i inne drogeryjne środki to na prawde chemia i nic więcej. Pomaga przez jakiś czas a po kilku tygodniach nawrót ze zdwojoną siłą.
A tak ode mnie: przygarniecie mnie? Nie mam dużego trądziku, wyskoczy mi raz na tydzień/dwa jakiś "ropniak" ale moja prawdziwą zmorą są wągry... I blizny po trądziku. Poczytam dziś ten wątek (muszę cały przebrnąć ) żebyście mnie nie skarciły że pytam o to samo co było parę stron wcześniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2345 |
Zadomowienie
|
mam ten sam problem niemoge sie całkowic pozbyc ale stosuje z donowych sposobów rumianek zaparzam po wystygnieciu nasaczam płatki kosmetyczne i przecieram a na wieksze pryszcze smaruje mascia cynkowa
to pomaga kiedy pryszcz jest jeszcze mały ale tak tez ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2346 | |
DOMator
|
Cytat:
Niestety na wągry najskuteczniejsze są kwasy i retinoidy, a nie domowe sposoby (wyjątek to maseczka aspirynowa, czyli kwas acetylosalicylowy). Kryjścy podkład to np. revlon colorstay albo dermablend lub dermacol. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2347 |
Zakorzenienie
|
ja używam toniku rumiankowego z ziaij , kosztuje grosze a jest fajny, wiadomo że nie wyleczy trądziku bo trądzik to choroba i najlepiej go traktować lekami ale ja na twarzy mam takie drobniutkie krostki i ten tonik świetnie Łagodzi skórę po umyciu buzi lub w ciągu dnia i wydaje mi sie że mam gŁadzą skóre po nim,
seria siarkowa niestety sie nie sprawdziŁa , miaŁam pogorszenie stanu skóry po niej, co do kremów typu niwea czy bambino to one są tŁuste i jak ktos ma trądzik to i problem z Łojotokiem i nie wiem jaki cel jest stosowaać jeszcze tŁusty krem ? ja stosuje krem matujący niwea do cery tŁustej mieszanej, nie widzę po nim pogorszenia stanu skóry a to juz jest plus, przymierzam sie też do iwostinu kremu na noc , ale musze wczesniej zużyć zjaje z kwasami ostatnio wypróbowaŁam z iwostinu peeling do twarzy z olejkiem herbacianym , masuje sie nim twarz ok 2 minuty i potem zmywa tonikiem nadmiar i to co pozostaje na twarzy (najlepiej na noc ) swietnie wygŁadza, na trądzik świetne są też metody kosmetyczne typu zabiegi kwasami w gabinecie , tyle że trzeba je robić regularnie, i nie sa zalecane latem (chyba ze sie będzie używać sun blokera) pomaga też peeling kawitacyjny, regularny, nie polecam oczyszczania, wiele osób ma pogorszenie stanu skóry po nim, o skóre z trądzkiem trzeba dbać , uzywać Łagodnych preparatów myjących , nawilżać czymś beztŁuszczowym , wspiera sie wtedy naturalne mechanizmy obronne naskórka przed bakteriami, przy trądziku na plecach czy dekolcie codzienna zmiana bielizny , najlepiej baweŁniane tkaniny, poszewka na poduszcze wymieniana nawet codziennie, regularne peelingiim na plecach (jesli nie ma ostrych zmian ropnych), osobny ręcznik do każdego mycia, dyplomowana kosmetyczka
![]() |
#2348 |
Zakorzenienie
|
też polecam maseczkę aspirynową, na bolące wypryski paste cynkową punktowo, albo amol - wysusza, szczypie niemiłosiernie ale pomaga.
Edytowane przez RedApple Czas edycji: 2009-07-10 o 10:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2349 |
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci bardzo elfia za odpowiedź.
:-* |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2350 |
Przyczajenie
|
Witam pije bratka smaruje cebula twarz i strasznie mnie wysypało robie to jakis tydzien kiedy mi to zejdzie bo wygladam jak sito nie moge w lustro patrzec
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2351 |
Zakorzenienie
|
zioŁa moga powodować wychodzenie toksyn na zewnątrz i trzeba poczekac na poprawe stanu skóry, ja piję pokrzywę i mam podobny problem , a piję już 3 tygodnie, mam wysyp trądziku grudkowo-krostkowego na twarzy
![]() |
#2352 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam dość- próbowałam waszych sposobów i po cebuli i cynamonie dostałam niezłego wysypu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2353 |
Przyczajenie
|
Ja dwa dni temu nałożyłam na pryszcza troche pasty do zębów na waciku...
Poczekałam killkadziesiąt minut a resztę zaschniętej pasty zmyłam. Dzisiaj nie ma ani śladu po pryszczu ;D Podobno na wągry też pomaga, tylko ważne jest żeby pasta była mocno miętowa. Pozdrawiam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2354 |
Przyczajenie
|
ty jaka poasta posmarowałas
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2355 |
Przyczajenie
|
Ja posmarowałam pastą SENSODYNE
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2356 |
Raczkowanie
|
polecam maseczke z drozdzy
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2358 |
Raczkowanie
|
A ja dam wam jedno radę. Zamiast leczyć trądzik domowymi sposobami pujdźcie do apteki i po proście Panią magister niech da wam coś na trądzik. Pod rzadnym sposobem nie stosujcie kosmetyków z drogerii. To sama chemia a moja siostra ma jeden sposóba wyleczyła go w 2 miesiące. Ale to była kuracja wstrząsowa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2359 |
Zakorzenienie
|
na pania z apteki tez trzeba uważać , mi proponowala kiedys benzacne - lek przeżytek , nieskuteczny na mnie i kŁopotliwy w uzuciu - mi poplamiŁ najfajniejsze bluzki pomimo ze go stosowalam na noc i rano sie dokladnie myŁam(plecy) a i tak cos bylo w skórze i wyżarŁo mi plamy na ubraniach
, u dermatologa tez sie leczylam , robilam badania hormonalne - wszystkie wyniki dobre, bralam antybiotyki, maści z retinoidami i stan byl taki jak bym sie wcale nie leczyla , wiec dalam sobie spokuj, jedynie pomagal mi taki pŁyn robiony na receptę za 5 zŁ w aptece , na alkoholu ale super oczyszczal i zmniejszal przetŁuszczanie skóry, mial strasznie gorzki smak, po calym dniu na twarzy spŁywaŁ do ust ostatnio myje twarz żelem do higieny intymnej AA ![]() ![]()
![]() |
#2360 |
Raczkowanie
|
To zależy no bo ja kupuje leki u Pani Magister u której kupuje leki non stop. A jeżeli chodzi o mycie twarzy żelem do higieny intymnej to nie polecam. Skura w okolicach higieny intymnej ma inne pH. Lepiej myć twarz dermo kosmetykiami np.Ziaja czy Iwostin. Są owiele lepsze.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2361 |
Rozeznanie
|
Jeżeli drogeryjne żele wysuszają ci skórę to faktycznie lepiej uzyć preparatów do twarzy o własicowściach kojaco - nawilżających. Skórę oczyść peelingiem - następnie wmasuj w twarz żel oczyszczający, następnie nałóż krem
![]()
![]() |
#2363 |
Raczkowanie
|
Tak iwostin jest doby. Żel około 30 zł. Ale lepiej jest kupić za okoła 10 zł żel antybakteryjny firmy Ziaja.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2364 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
btw. jak zrobić maseczkę z drożdży? Edytowane przez Fuzukatsu Czas edycji: 2009-07-17 o 15:48 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2365 |
Raczkowanie
|
Ale nie wysusza skóry i działa antybakteryjnie. Maseczka z drożdzy:
Trochę drożdży zalej letnim mlekiem, będzie papka. Tą papkę nałuż na twarz i trzymaj przez 15 minut, po czym zmyj. A tylko nie rób tego zbyt często bo się mogą rozwinąć bakterie. A twarz polecam myć wodą z rumiankiem, działa kojąco, przeciw swędzonco. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2366 |
Wtajemniczenie
|
Ziaja nuno nie wysusza? Toż w nim Sodium Laureth Sulfate na drugim miejscu w składzie... Osobiście polecam coś łagodniejszego dla cery trądzikowej - jak chociażby Babydream czy olejki myjące
![]() |
#2367 |
Raczkowanie
|
Ja mówię o Ziaja Pro. A może lepiej stosować under twenty ???
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2368 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2369 |
Raczkowanie
|
Sorry zwracam honor. Ale czy może ktoś stosował Afronis ????
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2370 |
Zakorzenienie
|
czyli nie stosować żeli drogeryjnych antyrądzikowych? prawde mówiąc nie trafilam jeszcze na taki który by mi pasowaŁ , a te apteczne są drogie! i szybko zużyję bo plecy tez myję żelem,
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:40.