|
|||||||
| Notka |
|
| Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#2341 | |
|
DOMator
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Cytat:
Jeśli chodzi o trądzik młodzieńczy to w wieku dwudziestu paru lat też można go mieć i nadal jest to trądzik młodzieńczy. Poprostu nazwa wzięła się stąd, że ta choroba zaczyna sie w wieku dojrzewania, kiedy uaktywniają się hormony, szczególnie androgeny. Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2009-07-07 o 22:11 |
|
|
|
|
|
#2342 |
|
Przyczajenie
|
Dzięki za rade (;
Okej juz nie bd się wymądrzała moją 'wiedzą' na temat tego trądziku ;d wiem tyle co nic ;d |
|
|
|
|
#2343 |
|
Przyczajenie
|
witam mam pytanie czy do nawilzania skury tłustej bedzie dobry krem garnier czesta skóra A ???
|
|
|
|
|
#2344 |
|
Zakorzenienie
|
Garnier i inne drogeryjne środki to na prawde chemia i nic więcej. Pomaga przez jakiś czas a po kilku tygodniach nawrót ze zdwojoną siłą.
A tak ode mnie: przygarniecie mnie? Nie mam dużego trądziku, wyskoczy mi raz na tydzień/dwa jakiś "ropniak" ale moja prawdziwą zmorą są wągry... I blizny po trądziku. Poczytam dziś ten wątek (muszę cały przebrnąć ) żebyście mnie nie skarciły że pytam o to samo co było parę stron wcześniej ale zapytam tak z głupka: możecie polecić jakiś na prawdę kryjący podkład, taki aby nie zatykał porów i był oczywiście antybakteryjny? Bo już nie wiem jak się pozbyć tych czarnych punkcikow, mam ochotę je wszystkie wygnieść bo nie pomaga maseczka cynamonowa ani tonik cytrynowy ani nawet pasta do zębów!
|
|
|
|
|
#2345 |
|
Zadomowienie
|
mam ten sam problem niemoge sie całkowic pozbyc ale stosuje z donowych sposobów rumianek zaparzam po wystygnieciu nasaczam płatki kosmetyczne i przecieram a na wieksze pryszcze smaruje mascia cynkowa
to pomaga kiedy pryszcz jest jeszcze mały ale tak tez
|
|
|
|
|
#2346 | |
|
DOMator
|
Cytat:
Niestety na wągry najskuteczniejsze są kwasy i retinoidy, a nie domowe sposoby (wyjątek to maseczka aspirynowa, czyli kwas acetylosalicylowy). Kryjścy podkład to np. revlon colorstay albo dermablend lub dermacol. |
|
|
|
|
|
#2347 |
|
Zakorzenienie
|
ja używam toniku rumiankowego z ziaij , kosztuje grosze a jest fajny, wiadomo że nie wyleczy trądziku bo trądzik to choroba i najlepiej go traktować lekami ale ja na twarzy mam takie drobniutkie krostki i ten tonik świetnie Łagodzi skórę po umyciu buzi lub w ciągu dnia i wydaje mi sie że mam gŁadzą skóre po nim,
seria siarkowa niestety sie nie sprawdziŁa , miaŁam pogorszenie stanu skóry po niej, co do kremów typu niwea czy bambino to one są tŁuste i jak ktos ma trądzik to i problem z Łojotokiem i nie wiem jaki cel jest stosowaać jeszcze tŁusty krem ? ja stosuje krem matujący niwea do cery tŁustej mieszanej, nie widzę po nim pogorszenia stanu skóry a to juz jest plus, przymierzam sie też do iwostinu kremu na noc , ale musze wczesniej zużyć zjaje z kwasami ostatnio wypróbowaŁam z iwostinu peeling do twarzy z olejkiem herbacianym , masuje sie nim twarz ok 2 minuty i potem zmywa tonikiem nadmiar i to co pozostaje na twarzy (najlepiej na noc ) swietnie wygŁadza, na trądzik świetne są też metody kosmetyczne typu zabiegi kwasami w gabinecie , tyle że trzeba je robić regularnie, i nie sa zalecane latem (chyba ze sie będzie używać sun blokera) pomaga też peeling kawitacyjny, regularny, nie polecam oczyszczania, wiele osób ma pogorszenie stanu skóry po nim, o skóre z trądzkiem trzeba dbać , uzywać Łagodnych preparatów myjących , nawilżać czymś beztŁuszczowym , wspiera sie wtedy naturalne mechanizmy obronne naskórka przed bakteriami, przy trądziku na plecach czy dekolcie codzienna zmiana bielizny , najlepiej baweŁniane tkaniny, poszewka na poduszcze wymieniana nawet codziennie, regularne peelingiim na plecach (jesli nie ma ostrych zmian ropnych), osobny ręcznik do każdego mycia, dyplomowana kosmetyczka
|
|
#2348 |
|
Zakorzenienie
|
też polecam maseczkę aspirynową, na bolące wypryski paste cynkową punktowo, albo amol - wysusza, szczypie niemiłosiernie ale pomaga.
Edytowane przez RedApple Czas edycji: 2009-07-10 o 11:00 |
|
|
|
|
#2349 |
|
Zakorzenienie
|
Dziękuję Ci bardzo elfia za odpowiedź.
:-* |
|
|
|
|
#2350 |
|
Przyczajenie
|
Witam pije bratka smaruje cebula twarz i strasznie mnie wysypało robie to jakis tydzien kiedy mi to zejdzie bo wygladam jak sito nie moge w lustro patrzec
juz brak mi sił
|
|
|
|
|
#2351 |
|
Zakorzenienie
|
zioŁa moga powodować wychodzenie toksyn na zewnątrz i trzeba poczekac na poprawe stanu skóry, ja piję pokrzywę i mam podobny problem , a piję już 3 tygodnie, mam wysyp trądziku grudkowo-krostkowego na twarzy
|
|
#2352 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam dość- próbowałam waszych sposobów i po cebuli i cynamonie dostałam niezłego wysypu
ostatnia nadzieja w maseczce aspirynowej. Jeśli i to nie pomoże a wręcz pogarsza stan to muszę powrócić do starych sposobów. Nie przetrzymam kolejnych wysypów bo wcale się dobrze z tym nie czuje
|
|
|
|
|
#2353 |
|
Przyczajenie
|
Ja dwa dni temu nałożyłam na pryszcza troche pasty do zębów na waciku...
Poczekałam killkadziesiąt minut a resztę zaschniętej pasty zmyłam. Dzisiaj nie ma ani śladu po pryszczu ;D Podobno na wągry też pomaga, tylko ważne jest żeby pasta była mocno miętowa. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#2354 |
|
Przyczajenie
|
ty jaka poasta posmarowałas
|
|
|
|
|
#2355 |
|
Przyczajenie
|
Ja posmarowałam pastą SENSODYNE
|
|
|
|
|
#2356 |
|
Raczkowanie
|
polecam maseczke z drozdzy
|
|
|
|
|
#2358 |
|
Raczkowanie
|
A ja dam wam jedno radę. Zamiast leczyć trądzik domowymi sposobami pujdźcie do apteki i po proście Panią magister niech da wam coś na trądzik. Pod rzadnym sposobem nie stosujcie kosmetyków z drogerii. To sama chemia a moja siostra ma jeden sposóba wyleczyła go w 2 miesiące. Ale to była kuracja wstrząsowa.
|
|
|
|
|
#2359 |
|
Zakorzenienie
|
na pania z apteki tez trzeba uważać , mi proponowala kiedys benzacne - lek przeżytek , nieskuteczny na mnie i kŁopotliwy w uzuciu - mi poplamiŁ najfajniejsze bluzki pomimo ze go stosowalam na noc i rano sie dokladnie myŁam(plecy) a i tak cos bylo w skórze i wyżarŁo mi plamy na ubraniach
, u dermatologa tez sie leczylam , robilam badania hormonalne - wszystkie wyniki dobre, bralam antybiotyki, maści z retinoidami i stan byl taki jak bym sie wcale nie leczyla , wiec dalam sobie spokuj, jedynie pomagal mi taki pŁyn robiony na receptę za 5 zŁ w aptece , na alkoholu ale super oczyszczal i zmniejszal przetŁuszczanie skóry, mial strasznie gorzki smak, po calym dniu na twarzy spŁywaŁ do ust ostatnio myje twarz żelem do higieny intymnej AA , poniewaz żele do mycia cery trądzikowej drogeryjne wysuszają mi skóre i pogarszaja jej stan , zastanawiam sie tez nad AA antytrądzikowy ale nigdzie go nie widzialam u nas
|
|
#2360 |
|
Raczkowanie
|
To zależy no bo ja kupuje leki u Pani Magister u której kupuje leki non stop. A jeżeli chodzi o mycie twarzy żelem do higieny intymnej to nie polecam. Skura w okolicach higieny intymnej ma inne pH. Lepiej myć twarz dermo kosmetykiami np.Ziaja czy Iwostin. Są owiele lepsze.
|
|
|
|
|
#2361 |
|
Rozeznanie
|
Jeżeli drogeryjne żele wysuszają ci skórę to faktycznie lepiej uzyć preparatów do twarzy o własicowściach kojaco - nawilżających. Skórę oczyść peelingiem - następnie wmasuj w twarz żel oczyszczający, następnie nałóż krem
|
|
|
#2363 |
|
Raczkowanie
|
Tak iwostin jest doby. Żel około 30 zł. Ale lepiej jest kupić za okoła 10 zł żel antybakteryjny firmy Ziaja.
|
|
|
|
|
#2364 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
btw. jak zrobić maseczkę z drożdży? Edytowane przez Fuzukatsu Czas edycji: 2009-07-17 o 16:48 |
|
|
|
|
|
#2365 |
|
Raczkowanie
|
Ale nie wysusza skóry i działa antybakteryjnie. Maseczka z drożdzy:
Trochę drożdży zalej letnim mlekiem, będzie papka. Tą papkę nałuż na twarz i trzymaj przez 15 minut, po czym zmyj. A tylko nie rób tego zbyt często bo się mogą rozwinąć bakterie. A twarz polecam myć wodą z rumiankiem, działa kojąco, przeciw swędzonco. |
|
|
|
|
#2366 |
|
Wtajemniczenie
|
Ziaja nuno nie wysusza? Toż w nim Sodium Laureth Sulfate na drugim miejscu w składzie... Osobiście polecam coś łagodniejszego dla cery trądzikowej - jak chociażby Babydream czy olejki myjące
|
|
#2367 |
|
Raczkowanie
|
Ja mówię o Ziaja Pro. A może lepiej stosować under twenty ???
|
|
|
|
|
#2368 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#2369 |
|
Raczkowanie
|
Sorry zwracam honor. Ale czy może ktoś stosował Afronis ????
|
|
|
|
|
#2370 |
|
Zakorzenienie
|
czyli nie stosować żeli drogeryjnych antyrądzikowych? prawde mówiąc nie trafilam jeszcze na taki który by mi pasowaŁ , a te apteczne są drogie! i szybko zużyję bo plecy tez myję żelem,
![]() |
Nowe wątki na forum Dermatologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:28.

ale zapytam tak z głupka: możecie polecić jakiś na prawdę kryjący podkład, taki aby nie zatykał porów i był oczywiście antybakteryjny? Bo już nie wiem jak się pozbyć tych czarnych punkcikow, mam ochotę je wszystkie wygnieść bo nie pomaga maseczka cynamonowa ani tonik cytrynowy ani nawet pasta do zębów!

juz brak mi sił

, poniewaz żele do mycia cery trądzikowej drogeryjne wysuszają mi skóre i pogarszaja jej stan
, zastanawiam sie tez nad AA antytrądzikowy ale nigdzie go nie widzialam u nas

teraz przymierzam sie do iwostinu lub AA antytrądzikowy,