Tegoroczne panie i panowie mgr ;)) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-04-27, 23:05   #211
phoebe
Rozeznanie

Dot.: Tegoroczne panie i panowie mgr ;))

Cytat:
Napisane przez spray
a ja słyszałam, ze "czesze" Internet przez ileś godzin i wyłapuje całe frazy

buuuuu i ten program ma wszystkie książki powprowadzane

Moje Aniołki wiem, że kiedyś się spotkamy [*]

phoebe jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 07:37   #212
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez phoebe
buuuuu i ten program ma wszystkie książki powprowadzane
Na szczęście nie, szuka tylko tekstów zamieszczonych w necie.
spray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 07:59   #213
gadmarka
Zakorzenienie

GG do gadmarka

Cytat:
Napisane przez spray
Na szczęście nie, szuka tylko tekstów zamieszczonych w necie.
moja praca wygląda tak jak wyglądała kiepsko, ale długi wekend za pasem to podgonię a i ma być paskudnie za oknem, to nie będzie mnie korciło żeby się obijać

Spray jaki diabelski termin obrony
Stary 2006-04-28, 08:32   #214
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gadmarka
moja praca wygląda tak jak wyglądała kiepsko, ale długi wekend za pasem to podgonię a i ma być paskudnie za oknem, to nie będzie mnie korciło żeby się obijać

Spray jaki diabelski termin obrony
ja też dalej w lesie

ale nawet nie mów, że w długi weekend ma być paskudna pogoda, bo ja sie na caluśki w góry wybieram i zamawiam piękną, słoneczną pogodę

irkax jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 08:50   #215
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phoebe
czy to prawda, że program ten sprawdza co 7 słowo
Jeśli to prawda, to raczej - tak mi się wydaje - sprawdza każde słowo, ale reaguje jeśli co siódme słowo jest takie samo. To tak jak z plagietem muzycznym, bodajże siedem czy osiem takich samych nut, zgodnych z innym utworem, nie wiem w jakiej kolejności nut (albo jakichś fraz...nie znam się) i już uznawany jest taki utwór za plagiat.

Cytat:
Napisane przez spray
a ja słyszałam, ze "czesze" Internet przez ileś godzin i wyłapuje całe frazy
I myślę, że już samo to nam mówi, że nie można zrobić plagiatu korzystając z literatury (książek), nawet jeśli przejmiemy styl autora książki, z której korzystamy. Nikt nie chce nas przecież posądzać o niecne czyny
Chodzi o to, żeby po chamsku nie zerżnąć (przepraszam za wyrażenie ) całości jakiegoś tekstu z netu.

Co do Twojego pytania spray dotyczącego przypisów. Mam ich sporo. Na 27 stronach II rozdziału mam ponad 100 przypisów. Generalnie staram się dawać przypis po każdym akapicie, często też w środku akapitu, jeśli piszę informację, co do której mogłyby być jakieś wątpliwości
Stary 2006-04-28, 09:46   #216
kasia82
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez phoebe
A orientuje się ktoś, jak jest z tym plagiatem Bo ja słyszałam, że program antyplagiatowy swoją drogą a czy praca będzie potraktowana jako plagiat czy nie to już zależy od samego promotora... I czy to prawda, że program ten sprawdza co 7 słowo
Witam was przyszli magistrowie!
U mnie na uczelni nasze pracy też były sprawdzane programem antyplagiatowym,oddawaliś my płytkę z pracą do działu nauczania a oni tam ją sobie sprawdzali.Tylko tu uwaga sprawdzali z wszystkimi pracami które zostały obronione na uczelni a nie jakieś frazy z internetu.Dopuszczalnie można było mieć 30% plagiatu,jeśli ktoś miał pomiędzy 30% a 50% to juz decydował promotor czy praca ma być jeszcze trochę zmieniona ale powyżej 50% pracę trzeba napisać od nowa.W mojej grupie nikt nie miał więcej niż 10%,także jeżeli robicie dużo przypisów(ja miałam 3,4 na stronie)to nie macie sie czego obawiać.Pozdrawiam
kasia82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 10:48   #217
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kasia82
Witam was przyszli magistrowie!
U mnie na uczelni nasze pracy też były sprawdzane programem antyplagiatowym,oddawaliś my płytkę z pracą do działu nauczania a oni tam ją sobie sprawdzali.Tylko tu uwaga sprawdzali z wszystkimi pracami które zostały obronione na uczelni a nie jakieś frazy z internetu.Dopuszczalnie można było mieć 30% plagiatu,jeśli ktoś miał pomiędzy 30% a 50% to juz decydował promotor czy praca ma być jeszcze trochę zmieniona ale powyżej 50% pracę trzeba napisać od nowa.W mojej grupie nikt nie miał więcej niż 10%,także jeżeli robicie dużo przypisów(ja miałam 3,4 na stronie)to nie macie sie czego obawiać.Pozdrawiam
Witamy
Odnośnie "plagiatowania" , jak widać różne kryteria się przyjmuje. U mnie na uczelni póki co, nie słyszałam, żeby sprawdzali programem. Zresztą, ja nie wiem czy komuś by się chciało ściągać cudzą pracę, bądź cudze wypowiedzi jako swoje. Wydaje mi się, że mogłoby to zająć więcej czasu, niż samodzielna praca!
Ja we wtorek oddałam drugi rozdział. Na razie nic nie piszę (został mi trzeci rozdział, no i na pewno poprawki do drugiego rozdziału, jak już mi promotor sprawdzi), zajmę się tym jutro albo pojutrze. Pocieszam się, że rozdział, który mi został nie jest taki cięzki.
Mam pytanie: jak sobie radzicie z pisaniem wstępu i zakończenia? Zawsze miałam z tym problem, w szkole, czy już nawet na studiach w pracach proseminaryjnychi seminaryjnych na IV roku.
Czy jeszcze nie piszecie wstępu i zakończenia, wyznając zasadę, że pisze się je na końcu?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-04-28, 10:59   #218
spray
KWC

Cytat:
Napisane przez cheer
Mam pytanie: jak sobie radzicie z pisaniem wstępu i zakończenia? Zawsze miałam z tym problem, w szkole, czy już nawet na studiach w pracach proseminaryjnychi seminaryjnych na IV roku.
Czy jeszcze nie piszecie wstępu i zakończenia, wyznając zasadę, że pisze się je na końcu?

Ja już skończyłam rozdziały i napisałam wstęp. Nie miałam pojęcia jak go "ugryźć", ale mnie olśniło, poszłam do katedralnej biblioteki i przejrzałam kilkanaście prac mgr lat ubiegłych. Porobiłam notatki i opierając się na zdobytym wzorcu- napisałam swój wstęp.
Zakończenie bęzie chyba łatwiejsze, będę lała wodę.
Została mi jeszcze bibliografia, popoprawianie błędów w rozdziałach i już.
Stary 2006-04-28, 11:03   #219
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spray
Została mi jeszcze bibliografia, popoprawianie błędów w rozdziałach i już.
zazdroszcze

Stary 2006-04-28, 11:58   #220
buziaczek82
Raczkowanie

Ja bronie się już 16 maja.Przez pisanie pracy musiałam "odstawić się" od wizażu na jakiś czas ale niedługo wracam
buziaczek82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-04-28, 13:27   #221
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spray
Ja już skończyłam rozdziały i napisałam wstęp. Nie miałam pojęcia jak go "ugryźć", ale mnie olśniło, poszłam do katedralnej biblioteki i przejrzałam kilkanaście prac mgr lat ubiegłych. Porobiłam notatki i opierając się na zdobytym wzorcu- napisałam swój wstęp.
To jest niezły patent. Ja zrobię podobnie. Mam wstęp i zakończenie dziewczyny, która w ubiegłym roku miała obronę. Na seminarium omawialiśmy jej pracę, tak jak teraz omawiamy nasze, i zachowałam sobie to ksero jej wstępu i zakończenia. Dzięki temu wiem co mam tam napisać, jakich sformułowań używać pisząc np. o motywie wybrania takiego tematu.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-04-28, 13:49   #222
spray
KWC

Cheer, co to znaczy?...j'ai une ame solitaire..w Twoim podpisie?
Stary 2006-04-28, 14:07   #223
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez spray
Cheer, co to znaczy?...j'ai une ame solitaire..w Twoim podpisie?
A dlaczego pytasz? Czyżbyś też była fanką pewnego serialu??
Stary 2006-04-30, 14:53   #224
gadmarka
Zakorzenienie

GG do gadmarka

Irkax to u ciebie jeszcze w tym roku obrona magisterki?
Jakaś ty dzielna kobietka jesteś!!!

A w tym, że wizaż "przeszkadza"to zgadzam się w zupełności. bede musiala chyba kable poprzecinać, żeby poszło sprawniej
Stary 2006-04-30, 14:57   #225
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gadmarka
A w tym, że wizaż "przeszkadza"to zgadzam się w zupełności. bede musiala chyba kable poprzecinać, żeby poszło sprawniej
Wszystko mi dziś przypomina, jak na złość, żeby się wziąć do roboty
Stary 2006-04-30, 17:49   #226
tess_d
Zadomowienie

Kto mi powie jak zrobić, żeby wszystkie " i, w, z" i inne z końca wersa zeskoczyły do nastepnego? Jak to ustawić?

Wiem, wiem, pewnie głupie pytanie, ale "kto pyta nie błądzi", a ja bładze już od dawna
tess_d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-05-01, 10:38   #227
tess_d
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez tess_d
Kto mi powie jak zrobić, żeby wszystkie " i, w, z" i inne z końca wersa zeskoczyły do nastepnego? Jak to ustawić?

Wiem, wiem, pewnie głupie pytanie, ale "kto pyta nie błądzi", a ja bładze już od dawna
Heeeeelp !!!!
Stary 2006-05-01, 14:26   #228
phoebe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez tess_d

U mnie w instrukcji do pracy jest napisane tak:

Cytat:
Na końcu wiersza nie mogą występować pojedyncze litery lub spójniki. W celu przeniesienia spójnika do kolejnego wiersza należy użyć tzw. twardej spacji (kombinacja klawiszy: Ctrl + Shift + spacja). „Twardą spację” należy wstawić bezpośrednio po spójniku, a przed następującym po nim wyrazem (powoduje to „przyklejenie” spójnika do wyrazu). Nie wolno używać w tym celu kilku zwykłych spacji lub tzw. miękkiego entera (kombinacja klawiszy: Shift + Enter).

Stary 2006-05-01, 14:37   #229
tess_d
Zadomowienie

Dzięki wielkie Zaraz to sprawdzę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-05-01, 14:45   #230
tess_d
Zadomowienie

Jakoś mi to nie wychodzi :/ Tym miekkim enterem owszem, ale twarda spacją nie bardzo.
Stary 2006-05-01, 15:16   #231
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phoebe
Na końcu wiersza nie mogą występować pojedyncze litery lub spójniki. W celu przeniesienia spójnika do kolejnego wiersza należy użyć tzw. twardej spacji (kombinacja klawiszy: Ctrl + Shift + spacja). „Twardą spację” należy wstawić bezpośrednio po spójniku, a przed następującym po nim wyrazem (powoduje to „przyklejenie” spójnika do wyrazu). Nie wolno używać w tym celu kilku zwykłych spacji lub tzw. miękkiego entera (kombinacja klawiszy: Shift + Enter).
phoebe, dzięki, to cenne info. Muszę zweryfikować moje wydruki, choć - wiadomo - wszystko będzie jeszcze raz drukowane przed oprawą i trzeba bedzie jeszcze raz wszystko sprawdzać.

Właśnie piszę ostatni rozdział - chcę oddać w przyszły wtorek.
Stary 2006-05-01, 19:37   #232
phoebe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cheer

phoebe, dzięki, to cenne info. Muszę zweryfikować moje wydruki, choć - wiadomo - wszystko będzie jeszcze raz drukowane przed oprawą i trzeba bedzie jeszcze raz wszystko sprawdzać.

Właśnie piszę ostatni rozdział - chcę oddać w przyszły wtorek.
Nie ma za co Jak ja bym chciała pisać już ostatni rozdział Zazdroszczę Może masz jakąś receptę, jak się zebrać i w końcu wziąć się do roboty Bo mnie chyba ruszy dopiero jak promotorka da mi porządnego kopa w Ale tego bym nie chciała

Stary 2006-05-01, 21:33   #233
Sanderek
Wtajemniczenie

GG do Sanderek Send a message via Skype™ to Sanderek

Cytat:
Napisane przez tess_d

Przed i , z czy tam w - robisz SHIFT + ENTER, równocześnie i wtedy literka czy chce czy nie chce musi przeskoczyć do następnego wiersza. Tekst automatycznie justuje się sam do prawej.
Stary 2006-05-02, 10:30   #234
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez phoebe
Może masz jakąś receptę, jak się zebrać i w końcu wziąć się do roboty
Na mnie, niestety, ale najlepiej działa strach Ale dopiero zaczęłam trzeci rozdział, więc można powiedzieć, że go w tej chwili nie ma. Jak na złość wstałam dziś jakieś pół godziny temu , a najlepiej pisze mi się jednak rano...
Stary 2006-05-03, 14:51   #235
gadmarka
Zakorzenienie

GG do gadmarka

Cheer, to pięknie że trzeci!!!! (zależy ile ich ma być..)
ja dobijam do końca pierwszego i dobic nie mogę) no chyba ze mnie promotor dobije
ale mam nadzieje ze jeszcze troche i pozbedę sie wypocin raz na zawsze!!!!
jestem zmobilizowana, zdesperowana, gotowa na wszystko aby tylko napisac i już!!!!!
Stary 2006-05-03, 15:50   #236
phoebe
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez cheer
Na mnie, niestety, ale najlepiej działa strach Ale dopiero zaczęłam trzeci rozdział, więc można powiedzieć, że go w tej chwili nie ma. Jak na złość wstałam dziś jakieś pół godziny temu , a najlepiej pisze mi się jednak rano...
Ale przynajmniej zaczęłaś Ja muszę sobie wlaśnie coś wkręcić, że jak się nie wezmę porządnie do roboty, to coś tam, np. Inaczej nic z tego nie będzie, chyba że promotorka sobie o mnie przypomni hehe

Stary 2006-05-03, 16:11   #237
irkax
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gadmarka
Irkax to u ciebie jeszcze w tym roku obrona magisterki?
Jakaś ty dzielna kobietka jesteś!!!
no niestety..jestem na studiach magisterskich, więc magisterkę obronić muszę
właśnie wróciłam z wypadu w góry i powrót do szarej rzeczywistości jest niezwykle bolesny

Dziewczyny czy Wam promotorzy dawali wytyczne jak praca ma wyglądać od strony "technicznej" ? To znaczy jaka czcionka? jakie odstepy? jak sie robi przypisy i takie tam? Bo my nic nie wiemy Na seminarium o tym nic nie mówią, a skąd ja mam to niby wiedzieć? Może, macie jakąś stronkę na necie, w której znalazłyście wytyczne? Będę wdzięczna za info.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-05-03, 16:26   #238
tess_d
Zadomowienie

Ja pisze licencjacką. U nas na uczelni każdy promotor ma własne "widzi mi się" w sprawie technicznej strony. Każdy podaje swoje zasady pisania.
Ja np. przypisy mam robić zaczynając na każdej stronie od 1, a wszyscy inni po kolei. Mam mieć możliwie jak najmniej tabel i wykresów. (chociaż i tak mam sporo, hihi)
Musisz zapytać co i jak, żeby potem nie być zdziwioną.
Stary 2006-05-03, 16:27   #239
cheer
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez gadmarka
Cheer, to pięknie że trzeci!!!! (zależy ile ich ma być..)
Dla mnie trzeci to ostatni, ale tak na prawdę niewiele to znaczy, bo wiem, że we wtorek promotor przyniesie mi drugi rozdział z naniesionymi poprawkami i znowu będę musiała wszystko poprawiać. A jak oddam trzeci, to będę poprawiać trzeci. Ale cieszę się, że nie jestem w polu - to fakt

irkax, my już praktycznie od III roku mieliśmy tłuczone na proseminariach jak to wszystko ma wyglądać od trony technicznej, ćwiczyliśmy robienie przypisów itd. Niestety nie wiem na jakich stronkach takie coś mozna znaleźć, bo jeśli uczelnie niezależnie od siebie to ustalają, to nawet nie ma sensu szukanie. Choć z drugiej strony chyba wszyscy magistranci powinniśmy mieć tak samo. Jak coś znajdę, to dam znać. Ja to wszystko robię już intuicyjnie - i jest dobrze. Nie potrafiłabym już tego wytłumaczyć. Ale jak oddajesz promotorowi po kawałku pracy (chybaże nie), to przecież powinien powiedzieć jakie są błędy - także od tej strony technicznej

Cytat:
Napisane przez tess_d
Ja np. przypisy mam robić zaczynając na każdej stronie od 1, a wszyscy inni po kolei.
Pierwsze słyszę coś takiego. Nigdy nawet nie widziałam tak oznaczonych przypisami tekstów. To znaczy - jeśli na pierwszej stronie załóżmy masz dwa przypisy, to na następnej pierwszy przypis znów ma być oznaczony numerem 1.? Lekka paranoja - jak dla mnie. I wprowadzanie niepotrzebnego zamieszania.
Stary 2006-05-06, 22:03   #240
gadmarka
Zakorzenienie

GG do gadmarka

no i jak tam pisanie?

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości