|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
| Pokaż wyniki sondy: Ulubiona Postac z "Muminków": | |||
| Bobek |
|
30 | 10,79% |
| Buka |
|
44 | 15,83% |
| Filifionka |
|
2 | 0,72% |
| Muminek |
|
11 | 3,96% |
| Mała Mi |
|
92 | 33,09% |
| Migotka |
|
26 | 9,35% |
| Włóczykij |
|
59 | 21,22% |
| Tata Muminka |
|
2 | 0,72% |
| Mamusia Muminka |
|
12 | 4,32% |
| Głosujący: 278. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Muminki
Dziewczyny, a kim była ta Buka?
nie pamiętam jej
|
|
|
|
|
#212 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
|
|
|
#213 |
|
Raczkowanie
|
Ja sobie wlasnie sciągam 3 odcinki.. z tych linków, które podała czranullka. Zaraz sobie obejze "Duch z lampy"
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
morelowa, dziękuję Ci za odpowiedź
teraz to już zaczynam kojarzyć Bukę ![]() ![]() |
|
|
|
|
#215 |
|
Wtajemniczenie
|
uwielbiam
|
|
#216 |
|
Zadomowienie
|
ojejku! szukam i szukam w tej wyszukiwarce i już myślę: "no nie! żeby wątku o Muminkach nie było?!" i co? JEST!
![]() Właśnie mam małą fazę na Muminki, ponieważ czytam kolejną książeczkę o nich. Jestem dopiero nowicjuszką w temacie Muminków, ale bajkę dość dobrze pamiętam. Była to jedna z moich ulubionych w dzieciństwie. Ulubiona postać? Włóczykij!!! A oprócz tego ogromną sympatią darzę również Małą Mi. Wiem, że dla wielu osób historyjki o Muminkach są częscią ich dzieciństwa, tak, jak dla innych "Kubuś Puchatek". Ja jednak mam tego pecha, że nie posiadam czegoś takiego, jak "ulubione książki z dzieciństwa". Czuję się z tego powodu trochę upośledzona i uboga Dopiero teraz odkrywam Kubusia Puchatka, a w szczególności książki o Muminkach. Jestem zachwycona światem stworzonym przez panią Tove Jansson. W tych historyjkach jest tyle mądrości i ciepła, że czytanie "Muminków" stało się dla mnie ukojeniem dla zmęczonego, zdziczałego umysłu. Z pewnością pociągnę trochę dalej moją przygodę z Muminkami. Chciałabym obejrzeć znów bajkę. Wyświetlają to jeszcze w telewizji? Powęszę. Póki co pozdrawiam muminkowe fanki |
|
|
|
|
#217 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Muminy:)
a oto dla Was Muminek ode mnie
piekny prawda? na mnie kolezanki mowia Muminek bo jak sie smieje, to mam takie male oczy jak Muminek
|
|
|
|
|
#218 |
|
Zakorzenienie
|
Uwielbiam Muminki..sama nie wiem co w nich jest takiego. Bajkę uwiebiam za rysunki (swoją drogą to po części anime a ja anime uwielbiam), bajka świetnie oddaje klimat książek. A książki lubię- bije od nich pewne ciepło, tajmenoczość i ten klimat charakterystyczny dla tych północnych rejonów Europy.
Lubię sobie usiąść jesienią pod kocykiem z herbatką i czytać Muminki..jest tak przytulnie. Najbardziej lubię Komete nad doliną muminków. Przed snem często sobie wyobrażam scene jak w wielkiej wannie muminki taszczyły sprzety do jaskini by ukryć się przed kometą- i chociaż mam 21 lat to ciągle przed snem o tym myśle a Tż i znajomi się śmieją z tego Lubię też Lato muminków... ta powódz i ten tajemniczy teatr, w którym zamieszkali...niesamowita atmosfera![]() co do postaci, każda ma swój urok i co najważniejsze wady i zalety- migotka zapatrzona w siebie ale pełna wdzieku, Mała Mi wredna ale jednocześnie zabawna..najmniej lubie Bobka... najbardziej chyba Włóczykija ..ma w sobie coś męskiego i przyciągającego (co ja pisze ), Hatifnatów też lubię no i Bukę..wszyscy się jej bali a mi jej zawsze było szkoda bo ona wcale nie byla straszna i zła..była tylko samotna i chciała się zawsze ogrzać przy ogniu ale wszystko czego dotykała zamieniało się w lód
|
|
#219 |
|
Zakorzenienie
|
no coz, ja ten watek dopiero teraz odkrylam i to zupelnie przypadkowo
![]() Muminki to milosc mojego dziecinstwa wspolnie ogladalismy jak lecialy we wtorki w tv teraz nie mam tv wiec nie wiem czy leca, ale wlasnie zamierzam przeczytac ksiazki ![]() ![]() juz nie moge sie doczekac - ja, kocyk, herbata malinowa i moje muminki lubilam wszystkie postaci - najbardziej mala Mi ktora jest moja ulubienica do dzis [eh, moj TŻ tak na mnie mowi jak mu dokuczam wiele osob mowi ze jestem do niej podobna ] a Buki sie balam, ale tez bylo mi smutno ze zawsze taka samotna byla.. a na mojego TŻta mowie Bobek jak jest zlosliwy i niedobry i jeszcze ten ich cudowny domek, cudowna okolica i ta rzeczka z mostkiem a ostatnio gdzies wypatrzylam ze naprawde jest gdzies taki domek [nie pamietam dokladnie gdzie] i postanowilam ze kiedys go zobacze eh, kocham muminki
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#220 |
|
... choć nie Westwood
|
Uwielbiam Muminki. I uwielbiam Ryjka
|
|
|
#221 |
|
Zakorzenienie
|
Kurde pisałam tu jakiś czasem temu i nadal mam to samo..mam 21 lat ale nadal przed snem lubię sobie myśleć jak muminki mają urządzony domek albo jak przybywa kometa nad Doline Muminków i jak muminki przenoszą się do groty... dzieki temu zasypiam
chyba nigdy się od tego nie uwolnie![]() ostatnio znowu czytuję sobie Muminki w wolnej chwili... a jak oglądam bajkę i wszyscy chowają się przed buką to mi robi się smutno bo Buka tak na prawdę jest strasznie samotna ale silą rzeczy nie znajdzie przyjaciół bo robi zimno dookoła siebie Tż mówi, że jestem nienormalna, że tak się tym przejmuje ale co ja na to poradzę
|
|
#222 |
|
... choć nie Westwood
|
A tak w ogóle lecą Muminki w TV?
![]() A jeśli chodzi o książki to mam tylko Lato Muminków i bardzo nad tym ubolewam. Muszę sobie kiedyś dokupić jakieś inne części, ale niestety wciąż tyle wydatków... *wzdycha ciężko* Chciałabym zobaczyć ten domek w Parku "Dolina Muminków"
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() mnie ryjek wydawał się taki głupkowaty
|
|
|
#224 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#225 |
|
Wtajemniczenie
|
Fajny był Bobek ^^ ostatnio w szkole siedziałam na jakimś zastępstwie i tak mi sie skojarzyło
i narysowałam sobie kilka Bobków na marginesie Ryjek był też fajny, oczywiście nie mogła bym zapomnieć o Buce , której sie bałam jak chyba większość. ( )Nie chyba jednak najlepszy był Paszczak
|
|
#226 |
|
... choć nie Westwood
|
Nie obrażaj Ryjka! Będę go bronic całą sobą!
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
Ja tez uwielbiałam Muminki
napewno moje dzieci by je polubiły uciekała wtedy do kuchni i do dzis ma uraz psychiczny![]()
|
|
|
|
|
#228 |
|
Zakorzenienie
|
o boze.. ja nie znoszę muminków. Jak byłam mała mnie strasznie denerwowały, bo nie były podobne do zadnych zwierząt ani ludzi i nie moglam ich zidentyfikować
a Panna Migotką to normlanie wrrrr,nie znosiłam jej, dobrze ze Muminek przed nią uciekał ;>w ogole straszna ta bajka, a ten stwór groźny, który się zjawiał od czasu do zasu? Do dzisiaj nie rozumiem tej idei ;> Strasznie denerwujące są muminki, dobrze wspominam tylko bobka ![]() No ale oczywiscie oglądałam twardo każdy odcinek :P
|
|
#229 |
|
Zadomowienie
|
no,lubię muminki- widać po nicku
![]() wiem,że teraz znów je puszczają ale jakoś nie mogę ,,trafić". a ulubioną postacią był oczywiście Włoczykij- taki przewodnik,zawsze umiał znaleźć wyjście z sytuacji.
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
Moja ulubiona bajka. Chyba rok temu leciała na wakacjach. Pamiętam jak głupia leciałam o 19 na dobranockę... wstyd baba 22-letnia wtedy. Mama miała niezły ubaw, a potem to już sama ze mną siedziała.
Znajomi nazywają mnie Mała Mi, a to ze względu na to, że czasem miewam taki wredny charakterek.
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
Vivienne - wlasnie o ten domek mi chodzilo
![]() Edit23 - robilam to samo rok temu i wciagnelam w to w TŻta, który też lubił, a po moich akcjach pokochal muminki razem lecielismy do domu na 19 chocby sie palilo i walilo moja rodzina miala z nas niezly ubaw i tez mowia na mnie czesto Mała Mi
Szczerość nie czyni dziewczyny najbardziej lubianą koleżanką. Ale przynosi szacunek. A kiedy dziewczyna nauczy się szacunku do siebie, zawsze jej się uda. 65,5 > 64 > 63 > 62 > 61 > 60 > 59 > 58 > 57> 56 > 52 ![]() |
|
|
|
|
#232 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#233 |
|
Zakorzenienie
|
Nie lubiłam tej bajki
![]() Dziś się nieco zdystansowałam ![]() Nie jest to jednak moje najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa. |
|
|
|
|
#234 |
|
Zakorzenienie
|
Nie każdy lubi i rozumie muminki..bo to nie jest taka zwykła bajka (jak Alicja w Krainie Czarów- dziwna i przerażająca bo pisał ją w końcu ćpun)
trzeba mieć wielką wyobraźnie i dzieciecy umysł by polubić tą bajkę- postacie są czesto dziwne,denerwujące..bez jasnego podziału na dobrych i złych, sytuacje niezrozumiałe... prawdziwa bajka musi być trochę dziwna
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
;D no bo od razu widać, że muminki różnią się od innych bajek- w innych postacie są proste, dobre i złe,śmieszne i tyle... a tu każda postać ma swój odrębny charakter, żyje własnym życiem.
No i prawda jest taka, że im bajka mniej przypomina rzeczywistość tym jest bardziej bajkowa w muminkach mało co przypomina realny świat ..widziałaś kiedyś w życiu paszczaka ?.. żeby to chociaż przypominało jakieś zwierze ale nie
|
|
#237 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
#238 |
|
Wtajemniczenie
|
muminki leca???? :O kieeedy???
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#240 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie zmienia to jednak faktu,że iluzoryczność tej bajki nie napawała poczuciem bezpieczeństwa,ale uruchamiała - in my opinion - grozę w małej dziecięcej główce ![]() Cytat:
|
||
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:09.

nie pamiętam jej

Dopiero teraz odkrywam Kubusia Puchatka, a w szczególności książki o Muminkach. Jestem zachwycona światem stworzonym przez panią Tove Jansson. W tych historyjkach jest tyle mądrości i ciepła, że czytanie "Muminków" stało się dla mnie ukojeniem dla zmęczonego, zdziczałego umysłu. 

Lubię też Lato muminków... ta powódz i ten tajemniczy teatr, w którym zamieszkali...niesamowita atmosfera
wiele osob mowi ze jestem do niej podobna