|
|
#211 | |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Nalesniczki... ;)
Cytat:
Byl na pewno na bazie proszku do pieczenia i sody (mozna bylo wyczuc) ale to nie bylo to samo, co dodanie p. do pieczenia i sody osobno. |
|
|
|
|
|
#212 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Naleśniki
Dziewczyny czytałam gdzieś ostatnio, że ktoś jadł naleśniki z mięsem mielonym i sosem czosnkowym
Brzmi smakowicie prawda? Mnie już ślinka leci Myślicie, że ten sos czosnkowy to może być taki do polania na wierzch, gotowy w buteleczce?
|
|
#213 |
|
Zakorzenienie
|
sos będzie na pewno polany na wierzch
jak pracowałam w pizzerii to też nim polewali pizze, kebab i różne mięsa więc na pewno będzie pasował
|
|
#214 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
niestety nie mam pojęcia jak go robili bo byłam kelnerką
|
|
#216 |
|
Raczkowanie
|
Sos czosnkowy:
-majonez i jogurt naturalny (proporcje 1:1) -wycisniety przez praske czosnek (ilosc w zaleznosci jak kto lubi) -sol, pieprz, odrobina cukru -odrobina octu -bazylia -keczup (tez "na oko" do smaku) REWELACJA |
|
|
|
|
#217 |
|
Zadomowienie
|
Naleśniki pełnoziarniste jak w GreenWay'u
Witam!
Mam pytanie, czy któraś z Was zna może przepis na naleśniki robione w GreenWay'u. Podejrzewam, iż z mąki pełnoziarnistej, ale co dalej? A może macie jakieś własne przepisy na naleśniki, aby nie były tak tłuste i odbiegały nieco w smaku od standardowych? A jakie farsze i dodatki lubicie?
|
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#218 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Naleśniki pełnoziarniste jak w GreenWay'u
Wklejam link do wątku, z którego czerpałam inspiracje dotyczące naleśników.
http://www.wizaz.pl/forum/showthread...ht=nale%B6niki Wpisz w wyszukiwarkę naleśniki i znajdziesz wiele odpowiedzi |
|
|
|
|
#219 |
|
Zadomowienie
|
Dziękuję kochana
|
|
|
|
|
#220 |
|
Zakorzenienie
|
Takie naleśniki robi się identycznie jak te zwykłe, tyle że z mąki razowej Graham. Trzeba dać więcej wody/mleka, bo ciasto szybko gęstnieje.
A na farsz polecam coś takiego: podsmażyć pieczarki, dodać pomidorów z puszki, poddusić z wycisniętym czosnkiem i na koniec dodać zielone oliwki. Nałożyć na naleśnika trochę gorącego nadzienia, posypać żółtym serem i zawijać. Pycha! |
|
|
|
|
#221 |
|
Zadomowienie
|
Ale mam przez Was ochote na jedzonko!
Ostatnio robiłam nadzienie do naleśników z serka białego, jogurtu i cukru waniliowego. Jakie było moje zdziwienie gdy już wszystko wymieszałam, spróbowałam, i coś nie tak zamiast cukru waniliowego dodałam migdałowy Mimo gafy wyszło smacznie, dodałam rodzynek i orzeszków, i miałam coś a la sułtańskie naleśniki
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#222 |
|
Zadomowienie
|
Śliczne dzięki za porady!
![]() zawsze robiłam z mlekiem, ale moze teraz wypróbuję właśnie z wodą i inną mąką. Już nie mogę się doczekać
|
|
|
|
|
#223 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale się ciesze, że udało mi się wygrzebać wątek o naleśnikach! Zaraz siadam i czytam wasze propozycje. jestem miłosniczką naleśników na różne sposoby. Na słodko, na słono, na ostro zawsze sa rewelacyjne!
|
|
|
|
|
#224 |
|
Rozeznanie
|
Ooooo jak już wątek naleśnikowy wrócił to mam pytanie do doświadczonych naleśnikoholiczek- czy da się je usmażyć zupełnie bez tłuszczu, tj nie natłuszczając patelni ani nie dodając oleju do ciasta? jeżeli tak to powiedzcie jakie powinno być ciasto, albo czy patelnia jakaś wyjątkowo specjalna, czy zwykły tefon wystarczy??
|
|
#225 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja smażę naleśniki bez tłuszczu. Zakupiłam sobie porządną patelnie z teflonową powierzchnią i nic nie przywiera!
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
jak smażę na patelni bez tłuszczu to do ciasta trzeba dać.
Inaczej będą się rwały i przywierały do patelni. Czasem smaruję patelnię wilżonym oliwą warcikiem, też fajny sposób.
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#228 |
|
Rozeznanie
|
a ciasta trzeba wtedy wlewać jakoś grubiej, czy "beztłuszczowo" cieniutkie naleśniczki też się zrobić da?
|
|
#229 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Być może to zależy od ciasta. Ja np nie lubie z piwem czy z wodą gazowana. Wolę tradycyjne:mleko, mąka, jajko, sól i cukier i ewentulanie przyprawy (cukier waniliowy, cynamon bądz słodka papryka, curry). Czasami dodaje budyniu do ciasta. |
|
|
|
|
|
#230 |
|
Zakorzenienie
|
Również smażę naleśniki bez tłuszczu, na piekielnie rozgrzanej patelni [może być teflon, ale ja kupiłam ostatnio granitową firmy ELO i jest niezastąpiona]. Mąki stosuję różne: pszenną typ 500, 650, 850, orkiszową, żytnią 720, gryczaną... I zawsze odstawiam ciasto aby odpoczęło jakieś 30 minut, wtedy mąka [szczególnie ta ciemniejsza] ma szanse lepiej się rozkleić. I leję cieniutką warstewkę ciasta.
Aha, do razowych mąk dobrym dodatkiem zamiast mleka jest maślanka, natomiast nie polecam piwa, bo mają wtedy gorzkawy posmak. Piwo raczej do białej pszennej mąki. |
|
|
|
|
#231 |
|
Zakorzenienie
|
A ja mam kłopoty ze znalezieniem tej mąki żytniej albo razowej
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w żadnym dużym sklepie takiej mąki nie ma a gdzie jest sklep ze zdrową żywnoscia w Szczecinie to pojęcia nie mam
|
|
|
#233 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Mąkę pszenną razową widziałam też w marketach Społem-firmy BIO-Babalscy. |
|
|
|
|
|
#234 |
|
Rozeznanie
|
Ja mam patelnie Tefal do naleśników, smaże bez tłuszcze, nic nie przywiera naleśniki są cieniutkie i pyszniutkie. Polecam tą patelnie, jest naprawde świetna.
http://www.allegro.pl/item175254340_...kow_bonus.html
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#236 |
|
Wtajemniczenie
|
Też użuwam Tefala, jest świetny i dzięki niemu mogę smażyć naleśniczki bez tłuszczu
![]() Moje ulubione naleśniki to zapiekane z pieczarkami i serem...mmmmmmniam. Duuużo pieczarek kroję lub trę na dużych oczkach i smażę na patelni aż woda z nich wyparuję( daję ok 80dkg bo po podsmażeniu jest ich o połowę mniej); serek też trę na tarce. Pieczarki oczywiście jeszcze solę i jak troszkę wystygną to mieszam w misce z serem, faszeruję naleśniki i składam jak krokiety. Na koniec smażę je na patelni na 2 łyżkach oleju aż się zarumienią. Aaa i jeszcze na wierch też posypuję serem. Te naleśniki są przepyszne. Polecam
|
|
|
|
|
#237 |
|
Rozeznanie
|
Też tak robie! Też tak robię!
czasami zapiekam je w piekarniku polane sosem pomidorowym zamiast smażyć. Pycha są!!!
|
|
|
|
|
#238 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
P.S. bb-m - teraz to będziesz smażyć 3 razy więcej tych naleśniczków
|
|
|
|
|
|
#239 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Pewnie będę jadłą 3 razy tyle co teraz, co spowoduje, że będe wyglądać 3 razy grubiej niz teraz
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:45.

Brzmi smakowicie prawda?
Mnie już ślinka leci
Myślicie, że ten sos czosnkowy to może być taki do polania na wierzch, gotowy w buteleczce?

zamiast cukru waniliowego dodałam migdałowy
Mimo gafy wyszło smacznie, dodałam rodzynek i orzeszków, i miałam coś a la sułtańskie naleśniki

MIŁEGO DNIA 

w żadnym dużym sklepie takiej mąki nie ma a gdzie jest sklep ze zdrową żywnoscia w Szczecinie to pojęcia nie mam