![]() |
#211 |
Raczkowanie
|
![]()
Oto moja swinika TYĆKA
![]()
![]() |
#212 | |
Zadomowienie
|
Dot.: ...:::Świnki Morskie:::...
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
podcinam jej wloski, wczoraj to juz wogole ja pobcinalam z kazdej strony
![]()
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
ona tak lubi lezec na pleckach
![]() ![]()
![]() |
#215 |
Zadomowienie
|
A oto mój snikersik...
![]() |
#216 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ja mojemu tez przycinam a najbardziej na dupce bo tam siw robi najwiecej tych okropnych kołtunów ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#217 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 |
Zadomowienie
|
Nom rozetka rozetka..... Ale może z tym czesaniem to też coś było nie teges
![]() ![]()
![]() |
#219 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
![]() Przeczytaj sobie zresztą uważnie posta #193 ![]() I może resztę postów też, bo jak napisałam sprzątam mu codziennie ale nieraz nie da się uchronić przed "zabobkowaniem". A jak się położy w siuśkach to mam mu brzuch ogolić czy lepiej przetrzeć ręcznikiem po prostu ? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#220 |
Raczkowanie
|
no ja nie wiem tez mam swinke i to dlugowlosa i jakos zawsze jest czysta...nigdy jej sie nei zdazylo ze byla mokra bruda.....
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
A ja mam krótkowłosą i niestety się zdarza, że bywa brudna mimo codziennego sprzątania...Tak trudno to zrozumieć ?
Koniec kłótni ![]() Pozdrawiam wszystkie świniaczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
ja sie nie kloce
![]() ![]() ![]()
![]() |
#223 |
Zakorzenienie
|
a czy taka swinamorska zaprzyjazni sie z bernenczykiem tak jak kroliczek?
|
![]() ![]() |
![]() |
#224 |
Zadomowienie
|
Tzn?
![]() |
#225 |
Zadomowienie
|
![]()
sweet.girl - prześliczny!
![]()
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Kirsza popłakaliśmy się, ja i mój mąż ze śmiechu, widząc jak Twoja świnka siedzi sobie jak człowiek
![]() ![]() ![]() ![]()
#227 |
Raczkowanie
|
to ładnie
![]() ![]()
![]() |
#228 |
Zadomowienie
|
ja miałam dwie śwniki morskie parke ;(( niedawno bo w kwietniu umarł mi mój samiec ;(( ale ryczałam.
to kochane zwierzaczki ;** ;DD i wszystkim je polecam. Iga [dziewczynka] była chyba 4 razy w ciąży ;D urodziły sie takie słodkie małe świneczki; D heheheh. a jedzą siano, można ku[pić w każdym sklepie zoologicznym, różnego rodzaju kolby, ziarenka, wszystko owoce i warzywa. pzdr;* ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#229 |
Zadomowienie
|
Mój osobiście nie leży na brzusiu ale za to śpi na boczku w legowisku mojego pieska
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Rozeznanie
|
Hej.Pozdrawiam.Oto temat ,ktory zainteresowal mnie najbardziej.
Swinki morskie hoduje od ponad 20 lat.To moja najwieksza pasja,najpiekniejsze hobby.Mialam swoja mini hodowle.dzieki ktorej poznalam zachowania i psychike swinek. Obecnie mam 3 swinki.Rasowa Peruwianke (jej wlos rosnie cale zycie,wymaga podcinania) mam tez Amerikan Crested (gladkowlosa z korona)oraz ich dziecko,rasy nieokreslonej. Osobiscie jestem zagorzalym przeciwnikiem hodowania parki,bowiem wiem jak to w istocie wyglada. Swinka chodzi ciezarna cale swoje zycie.Samiec nie odpusci. U swinek jest tzw. ruja poporodowa ,ktora umozliwia jej zajscie w ciaze jeszcze tego samego dnia co porod. Wszystkie moje samce byly wykastrowane i dzieki temu mogly miec swoj "harem",tak jak w naturze. Obecny samiec rowniez.Jednak los byl troszke zlosliwy.Udalo mu sie kilka dni po zabiegu kastracji splodzic maluchy. Samic sie nie sterylizuje ,poniewaz jest to dosyc skomplikowany i dlugotrwaly zabieg wymagajacy otwierania jamy brzusznej. Przyjelo sie wiec ,ze kastruje sie tylko i wylacznie samcow.Zabieg prosty i nieskomplikowany.Kosztuje od 50-100 zl. Tak w ogole to nie chce sie wymadrzac i nie chce byscie mnie od razu tutaj skreslily. Jesli macie jakies pytania odnosnie swinek lub macie jakis problem chetnie pomoge.Pomoge ,bo lubie to robic i staram sie odpisywac na wszystkie @. Aha.Pamietajmy ,ze swinki morskie sa zwierzetami stadnymi i powinny byc hodowane minimum we dwie.Wtedy sa szczesliwe i sie nie nudza. Edytowane przez Xenia Czas edycji: 2006-08-03 o 18:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#231 |
Rozeznanie
|
![]()
Witam
Ja mam swoja swinke od miesiaca i nauczyla sie ostatnio podgryzac moje rece..to moze nie boli az tak bardzo ale jest troszke denerwujace...np...biegni e...dziabnie w palucha i ucieka..poza tym jak ja wypuszcze na wolnosc...to tak dziwnie skacze i potzrasa glowa..wyglada to komicznie...ale czy to nie jest czasem jakas neurologiczna choroba.? Poza tym jak ja glaszcze po glowce to czasami potrzasa glowka jakby tego nie lubila(zrzuca mi reke)...ogolnie nie lubi byc przytulana...ucieka..bieg a po wyrku i wyrywa sie zrak...co robic??poradzcie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#232 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A to, że capie i delikatnie podgryza to też zabawa, zobacz jak się cieszy i ucieka ![]() Jak się świnkę goni i potem łapie to świnka od takiego człowieka ucieka.
![]() |
#233 |
Rozeznanie
|
No to mnie Trojka pocieszylas
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#234 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ech, Twoja reakcja nie jest mi wcale obca, gdy miałam pierwszą świnkę i ona skakała i robiła obroty o 90 stopni to też myślałam, ze zwariowała ![]() ![]() Świnki lubią gdy się je głaszcze delikatnie pod dziubkiem i po policzkach, oczywiście z włosem ![]() Za to niecierpią dotykania po tyłeczku i głaskania pod włos, miętolenia i czochrania, wtedy nawet potrafią porządnie dziabnąć ![]() Próbuj brać świnkę na rączki, ale zwabiać ją jakimś jedzonkiem by Ci sama za nim weszła na nogę, pomahcać jej przed buźką tym co najbardziej lubi a ona jak lunatyk podąży za jedzonkiem, moja kocha na przykałd zieloną pietruszkę i koperek ![]() jak weźmiesz ją na rączki przed posiłkiem to napewno polubi głasianie i branie. Acha, jak świnka będzie u Ciebie już dłużej to zobcczysz jak śmiesznie się czasem rozpłaszcza w klatce i wtedy chce by ją drapać po pleckach, tak po kręgosłupku i im bardziej się ją gładzi tym bardziej tyłeczek rozplaszcza ![]() ![]() Moje świnki uwielbiały taki karmniczek wiszący w klatce, cuda z nim robiły, ta obecna świnka waląc nim o pręty budzi mnie gdy nadchodzi pora karmienia ![]()
![]() |
#235 |
Rozeznanie
|
Kazda z moich swinek jak "podbijala glowka " reke,ktora ja glaskala-dawala do zrozumienia ,ze niezbyt sobie zyczy glaskania w tym miejscu.
Swinka ,ktora po wypuszczeniu na wolnosc bryka jak koni,jest zdrowa i najszczesliwsza pod sloncem. Niestety tak sie zachowuja rowniez swinki,ktore maja pasozyty (zewnetrzne) bo o wewnetrznych swiadcza inne objawy .Ale to nie juz ten temat. |
![]() ![]() |
![]() |
#236 |
Rozeznanie
|
Xenia!!!!!!Ale zes mnie nastraszyla...jak zlokalizowac te pasozyty zewnetrzne...buuu a jak moj prosiaczek ma takie????
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#237 |
Rozeznanie
|
Wikakika ja wcale nie twierdze ,ze twoja swinka ma robale.
A czy ma ?-musisz sama zobaczyc. Najlepiej w dzien przy oknie.Przeczesuj siersc dokladnie i przygladaj sie. Sa rozne formy pasozytow (poczawszy od wszolow(malenkich robaczkow) po biale,wijace sie niteczki.Zdarzaja sie rowniez malenkie kropki (gnidki) uczepione do wlosa. Wierz mi,ze jesli ma jakiekolwiek to je zauwazysz.Innej rady nie ma. Profilaktycznych zabiegow odrobaczajacych nie polecam.Bo to sa jednak silne srodki a tak czy siak dostepne tylko u weta. Niestety kupno zarobaczonego prosiaka to dzis norma. Nie nalezy jednak panikowac.To nie przechodzi na ludzi i mozna bardzo latwo i szybko wytepic. Jest kilka znanych srodkow .Najpopularniejszy to Insectin ok 10 zl.Jest to puder dostepny tylko u weterynarza.Stosowanie go jest troche klopotliwee ,jednak nie widze potrzeby by tu u tym pisac. Jesli twoja swinka nie ma pasozytow ,to ciesz sie ,bo jest tak wesola i radosna ,ze chce sie jej tak skakac i brykac jak konik.Wyglada to dosyc oryginalnie. Moje swinki reaguja na jedno imie.Potrafia mi "odpowiedziec" piszczac. Uwielbiaja wybieg. Jesli chcesz przyzwyczaic swinke do wybiegu,to wybierz tylko jedno i to samo miejsce. Wstaw tam jej domek z klatki lub jakis schron i czesto ja tam wypuszczaj. Wkrotce sie oswoi z tym miejscem i zacznie go zwiedzac. Uwaga na kable i trujace kwiaty doniczkowe. Acha.I uwazaj ,zeby sam nie zeskakiwal ani nie spadl. Czesto dostaje @ od ludzi,ktorych swinki w ten wlasnie sposob ucierpialy.Poczawszy od zlaman,uszkodzenia wewnetrzych organow skonczywszy na smierci. |
![]() ![]() |
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Wikakika, trzymaj ją mocno na rękach i nie puszczaj by biegała po tapczanie czy krześle, moja też ma często tendencje do wyrywania się i czuję, że chce mi zeskoczyć bo szykuje się do skoków gdy ją mam na ramieniu, wtedy ciut mocniej ją przytrzymuję, wiedziąc że ma takie zapendy.
Xeniu moja świnka ma łapki w okropnym stanie skórka się bardzo łuszczy, wygląda to okropnie, co to może być? zrobiło się jej tak podczas tych strasznych upałów ![]() ![]()
#239 |
Rozeznanie
|
Nie jestem Trojciu ekpertem...ale chyba zrobily jej sie odparzenia....podobno samo pzrechodzi...wlasnie probowalam moja swinke mocniej przytrzymac....to uzarla mi palucha..probowalam jej dzisiaj pazurki obicac..to byl koszmar...NIE UDALO MI SIE....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#240 |
Rozeznanie
|
![]()
A oto zdjecia mojego Prosiaczka
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:43.