Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - zbiorczy - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-07-22, 08:13   #211
dioska
Rozeznanie

Dot.: Tabletki-odstawienie w połowie opakowania

Dostaniesz. Oczywiście nie od razu, ale najwcześniej po kilku dniach, jak organizm się "zorientuje", że nie dostaje już hormonów. Może to też potrwać dłużej ze względu na to, że właśnie sobie trochę to wszystko rozregulowałaś, zaczynając brać i przerywając nagle.
Stary 2006-07-22, 09:01   #212
Weronisia
Zakorzenienie

Dot.: Tabletki-odstawienie w połowie opakowania

Możesz dostac okres tak jak w przerwie 7-dniowej.
Ja po odstawieniu przy 4 pigułce dostałam okres po 3 dniach.

Ale słyszałam, że u niektórych okres nie pojawiała się nawet przez parę tygodni.
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-24, 18:15   #213
natala007
Przyczajenie

Exclamation Problem z okresem po tabletkach ale już dawno

nie wiem czy może ktoś zna odpowiedź czy taki teamt był poruszany ale napewno każdy przypadek jest inny a sprawa dręcząca wiec prosze o wyrozumiałość i odpowiedzi!!!
Sparawa wygląda tak że brałam tabletki Logest ok 13 miesięcy.przestałam noi w 1 cyklu po odstawieniu nie dostałam okresu. w 2 juz byl i 2 miesiączki miałam ale co drugi miesiąc więc wybrałam sie do lekarza powiedzial ze to przez tabletki i dal luteine mi i tak chodzilam do niego i dawal mi co miesiac luteine a nawet zasztrzyk potem on przeszedl na emeryture i poszlam do drugiego ktory kazał mi brac Yasmin ale je nie bralam gdyz nie chce znow brac tabletek!!!noi 2 miesiac czekam na okres!!czekam bez branai niczego wyjezdzam zaraz wiec brde mogla do gina pojsc za 2 miesiace.Bie wiem co robic.brzuch mnie boli ostatnio czulam sie bardzo zdenerwowana i piersi troche pobolewaja chyba hormony sie odzywaja!!jak myslicie czy bedziw wszystkook?czy juz starcona jesyem???prosze odpiszcie
Stary 2006-07-24, 18:16   #214
natala007
Przyczajenie

Dot.: Problem z okresem po tabletkach ale już dawno

dodam ze bralam te luteiny chodzilam co miesiac do lekarza przez 5 miesiecy.
Stary 2006-07-24, 18:41   #215
Fresa
Zakorzenienie

Spokojnie,po odstawieniu pigułek organizm może trochę szaleć i od nowa się reguluję.Więc daj mu jeszcze trochę czasu,a jak możesz to idź do innego gina na konsultację.

Fresa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-25, 16:37   #216
primavera
Zakorzenienie

Natala-skonsultuj to z innym lekarzem, gdyż moze mieć inną metodę leczenia.
Mój ginekolog uważa, że nie należy sztucznie wywoływać miesiączki do 3 miesięcy - dopiero jeśli nie pojawi się w tym czasie, to wtedy daje luteinę. Powiedział, że podanie luteiny to sztuczny sposób wywołania okresu-wiec jak ma się organizm sam uregulować, skoro chcemy go sztucznie "nastawić".

Ja już kilkakrotnie miałam taką sytuację, ze cykl trwał prawie 3 m-ce - ale zawsze dochodziło wszystko do normy.

Organizm to nie zegarek; a dodatkowo hormony mogły spowodować jego rozregulowanie - stąd te zaburzenia.
primavera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-07-26, 08:41   #217
natala007
Przyczajenie

dzięki primavera! ale właśnie jeżeli za 2 miesiące przez czas mojej nieobecności w Polsce nie wróci to pójde ale teraz do innego!!!
Jak narazie czekam i mam nadzieję że wszystko wróci do normy!!!chce spowrotem miec regularny okres zebym nie miała problemy z płodnością!!!tego się bardzo boję!!!
Stary 2006-08-02, 13:00   #218
aaliyah
Zakorzenienie

Odstawienie pigulek a tradzik

Mam pytanie: czy po odstawieniu pigulek antykoncepcyjnych psuje sie cera? Dodam ze biore Cilest a podczas stosowania pigulek cera mi sie zbytnio nie zmienila - nie pogorszyla i nie polepszyla. Okazyjnie tylko pojawiaja mi sie jakies niespodzianki. Jakie macie doswiadczenia po odstawieniu pigulek?
aaliyah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-02, 14:56   #219
nerikka
Raczkowanie

Dot.: Odstawienie pigulek a tradzik

Jakiś rok temu jak dostawiłam Diane, to mi się cera sypnęla trochę :/ (brałam je ponad 2 lata). Teraz biorę Novynette i boję się przestać, serio. Ale to chyba każdy ma inaczej... nie wiem
nerikka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-02, 23:10   #220
martyn_
Raczkowanie

najdluzszy brak okresu

po odstawieniu pigulek anty. Ile u Was trwal?
martyn_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-03, 10:12   #221
asienka22
Raczkowanie

Dot.: najdluzszy brak okresu

u mnie prawie 40 dni ale to kwestia indywidualna moja znajoma nie miala 2 miesiace
asienka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-03, 11:01   #222
giraffe
Zadomowienie

U mnie 2 tygodnie. A jak się pojawił to był obfity i dłuższy niż zazwyczaj
giraffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-03, 12:38   #223
myszka_maj
Zakorzenienie

ja po odstawieniu tabletek pierwszy dostalam po 30 dniach a drugi po aż 55 dniach. ale to indywidualna sprawa

Nasz Skarb
myszka_maj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-04, 14:18   #224
Chantalle
Raczkowanie

Dot.: co po odstwieniu pigul?

ja bralam cilest od 2000 roku do grudnia 2004, jak zmienilam lekarza to namowil mnie na zmiane tabletek- potem bralam jakies inne (zabijcie mnie ale nie pamietam) po ktorych miałam okropne migreny, 3 dni takiego horroru, az odkryłam ketonal przeciwbólowy. jak zauwazylam ze przyczyną tych migren są tabletki anty,to poszlam do gina i zmienil mi je na harmonet. Bralam je jakies 4 - 5 miesiecy i strasznie utylam po nich, 8 kg i rozstępy po bokach w talii. Okropnie sie czulam patrząc w lustro i co pare dni obserwowac jak "rosnę" na szerokosc...
powiedzialam o tym ginekologowi,to mi zmienil na yasmin,bo niby taka nowosc i wszyscy zachwalają. no ok,zgodzilam sie. Waga mi wcale nie zeszla, utrzymuje sie nadal po tym utyciu :/ ale wrociły migreny... tak wiec w tym miesiacu postanowilam ostatecznie odstawic te cholerne piguly, skoro mi nie służą to brac ich nie bede. oczywisciu od razu po odstawieniu dostalam mega 2 dniowa migrenę, mialam uczucie ciezkich nog, problemy z krążeniem, niskie cisnienie i wysoki puls, a jak sie 2 razy pod rzad przeszlam na 1 pietro i z powrotem to myslalam ze zemdleję... tak sie organizm chyba uzależnil od yasminu... masakra, nigdy sie tak nie czulam... Ciekawa jestem tylko czy choc troche kg mi spadnie jak odstawie calkowicie hormony, czy nic sie nie zmieni bez intensywnych cwiczen. a rozstepow sie juz przeciez nie pozbędę...
Los chcial zebym wrocila do gumek ciekawe czy je jeszcze potrafię nakładać
Chantalle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-04, 16:16   #225
babyD
Przyczajenie

Jak widzicie kazdy inaczej reaguje na tabletki i to jest kwestia ich doboru. Ja np biore Yasmin od ok pol roku i musze przyznac ze w trakcie ich brania schudlam Fakt ze cwiczylam i nie obzeralam sie ale nawet jak przestalam cwiczyc i zaczelam wiecej( i niezdrowo) jesc to powiekszyl mi sie troszke brzuszek ale przytyc nie przytylam.Z migrenami to ciezko mi okreslic bo zawsze mialam, choc przez tabsy nieznacznie sie nasilily i sa troche czestsze, no ale da sie z tym zyc.Jeszcze jednym efektem, ktory akurat mi sie poboba, to fakt ze musialam zmienic stanik o caly rozmiar z tego akurat jestem zadowolona, tylko obawiam sie ze jak kiedys bede musiala je odstawic to wroci mi dawny rozmiar...ale poki co ciesze sie tym co mam pozdrawiam
babyD jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-04, 21:44   #226
Chantalle
Raczkowanie

ja migren nigdy wczesniej nie mialam, ale od tabletek zaczely mi sie okropne, dreszcze, uczucie gorąca, swiatlowstręt, wymioty, ehh lepiej tego nie wspominac...
tez musze przyznac ze jedynym plusem jest wiekszy biust, ktory piewnie niebawem mi zmaleje jako pierwszy zamiast brzuszka
Tabsy odstawilam w tym tygodniu wiec na jakies zmiany przyjdzie mi troche poczekac
Chantalle jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-22, 19:05   #227
sfinx
Przyczajenie

GG do sfinx
po tabletkach

Witam!!
mam pytanie. jak przestanie sie brac hormony (i jesli ktos bierze poltora paczki) to jajeczkowanie po 1 krwawieniu wystepuje czy tez nie??
Pozdroweczka
sfinx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-22, 20:05   #228
naanahanae
Zadomowienie

Dot.: po tabletkach

Cytat:
Napisane przez sfinx
Witam!!
mam pytanie. jak przestanie sie brac hormony (i jesli ktos bierze poltora paczki) to jajeczkowanie po 1 krwawieniu wystepuje czy tez nie??
Pozdroweczka
jeżeli przestajesz brać tabletki to nie jesteś zabezpieczona od pierwszego dnia niezażywanie tabletek.
naanahanae jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-08-23, 13:22   #229
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

jak przestaniesz je brac to cykl moze byc owulacyjny(jajeczkowanie) lub bezowulacyjny!

asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-08-23, 14:53   #230
sfinx
Przyczajenie

GG do sfinx

dzieki asiu. a od czego to zalezy jaki bedzie cykl??
sfinx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 21:02   #231
shinsa
Rozeznanie

Diane po odstawieniu

Czy to prawda że po odstawieniu Diane 35 cera sie psuje i jest jeszcze gorsza niz przed braniem pigulek? Biore przez pol roku i bardzo mi sie poprawila do tego stopnia ze tylko przed okresem czasem cos wyskoczy.

Z każdym dniem coraz bliżej Ciebie M.
shinsa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 21:06   #232
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22
Dot.: Diane po odstawieniu

...niestety to prawda, przynajmniej w moim przypadku tak było. Brałam Dianę przez 9 miesięcy i po odstawieniu mnie strasznie obsypało. Musiałam na 3 miesiące wrócić do Diane żeby potem przejśćna Jeanine. Teraz biorę Cilest i
9nie zapeszając) nigdy nie miałam takiej ładnej cery jak teraz
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-02, 21:15   #233
shinsa
Rozeznanie

Tak wlasnie zastanawiam sie co zrobic zeby cera sie nie pogorszyla po odstawieniu pigulek. Narazie nie chce odstawiac, chce zamienic na inne, ale czy tez beda dzialac na cere? Bo takie typowe do tego celu jest diane, gorzej po...
Uzywales tez diane jako antykoncepcji?

Z każdym dniem coraz bliżej Ciebie M.
shinsa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-09-03, 10:59   #234
neska22
Zakorzenienie

GG do neska22

tak również jako antykoncepcji ale przepisane je miałam ze względu na cerę. Inne tabletki o ktorych pisałam też pomagają na trądzik a mają mniejsze dawki hormonów więc po jakimś czasie możesz zaryzykować zmianę.
neska22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-03, 18:45   #235
angellka
Zadomowienie

GG do angellka
Dot.: odstawienie tabletek

Podepne się pod ten temat. Tu spraw się juz wyjasniła. Niechce zkładnac nowego tematu z tą samą nazwą.

Biore tabletki Novynatte teraz juz 4 opakowanie. Są one dla mnie bardzo dobre nie mam żadnych skutków ubocznych ani nic. Mój TŻ jest teraz na studniach w innym mieście no i wsumie widzimy sie tylko w weekendy.
Zatanawiam się wieć czy jest sens faszerować się teraz hormonami. Myśle nad odstawieniem tabletek na jakiś okres czasu . Tylko czy jak teraz przestane brać to czy później będe mogła wrócić do tych samych? Te mają małą dawke hormonów. Czy później będe musiała brać z troche większą dawką?

Dziewczyny poradzcie mi . Może któraś miała podobną sytacje??
angellka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-04, 15:12   #236
Weronisia
Zakorzenienie

Angellka a na ile czasu chcesz odstawic pigulki?
Bo pamietaj, ze organizm przyzwyczaja sie do hormonow jakies 3 miesiace, to samo po odstawieniu - minimum 3 miesiace organizm potrzebuje na powrocenie do normy.

Jesli przerwa mialaby byc mniejsza niz 3 m-ce to tylko moze zawirowac twoja gospodarka hormonalna.

Natomiast jesli zabezpieczenia potrzebujesz tylko w weekendy, to szkoda truc organizm przez caly miesiac.
Stary 2006-10-04, 21:05   #237
angellka
Zadomowienie

GG do angellka

Wiem o tym że ogranizm musi mieć czas na przyzwyczajenie sie do nowej sytuacji. MYsle nad odstawieniem na jakieś 6 miesięcy ( w maju mam mature wiec sporo nauki) przez ten czas to zostaja nam jedynie weekendy. Dlatego myśle że trucie organzmu jest bezsensu przez cały miesiący.

Chodzi mi głównie o to czy jak będe chaiła wrócić po przerwie do tych samych tabletek to czy mój organizm nadal będzie je tak dobrze tolerował??
Czy będe musiała barć tabletki o troche większej ilości hormonów( te co biore maj njmniejszą dawke). Słyszała że czasem tak jest ,ale czy to prawda to niewiem.
angellka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-05, 08:50   #238
asia26
Zadomowienie

GG do asia26 Send a message via Skype™ to asia26

jak odstawisz je 10 dni przed skonczeniem cyklu to zAraz wystapi krwawienie odczekja te 10 dni i dopiero zeby soebie organizmu nie rozregulowac.Jezeli chodzi o ten powrót po przerwie do tych tabletek to powinien reagowac tak samo db jak obecnie reagował

pzdr
asia27
asia26 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-05, 17:11   #239
M_Y
Raczkowanie

Pozwolicie ze rownież podepnę sie pod wątek
Brałam tabletki yasmin 3 miesiace i przytyłam 3 kg w 2tygodnie, byłam strasznie "spuchniąta" a zwlaszcza na twarzy.Mimo diety i codziennych treningow nie schudłam,wiec odstawiłam je... Mam nadzieje ze schudnę Dziewczyny jak sadzicie, boję sie ze jeszcze bardziej przytyje po odstawieniu... Tak żałuję ze wogole zaczełam brać jakiekolwiek hormony!
M_Y jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-10-07, 13:47   #240
Weronisia
Zakorzenienie

MY, skoro przytylas z powodu pigulek, to po odstawieniu schudniesz (czyt. nie bedziesz zatrzymywac wody w organizmie). Tylko dziwne, ze po Yasmin przytylas, bo one nie zatrzymuja wody w organizmie.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości