Mamusie wrześniowe 2017 - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-01-16, 09:36   #211
alleyezonme
Zakorzenienie

Dot.: Mamusie wrześniowe 2017

Cytat:
Napisane przez marttb Pokaż wiadomość
u mnie według OM dzisiaj mam równo 7t0d
U mnie też 7 tydzień według OM ale lekarz powiedział że widocznie doszło później do zapłodnienia bo pęcherzyk ocenił na ok 5 tygodni.

Stosujecie jakąś specjalną dietę?

Jeśli życie to chwila, wykorzystam tą chwilę - tyle

alleyezonme jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 09:43   #212
MartaSz86
Raczkowanie

Blond princeska tak. Jest to ciąża wysokiej troski. W pierwszej ciąży zaczęłam plamic w 10tc, później skracala mi się szyjka i miałam założony krążek, później w 7 miesiącu córka przestała rosnąć i było podejrzenie dystrofii płodu. Urodziła się na szczęście o czasie ale ważyła mniej niż 2,5kg. Drugą ciążę straciłam w 8 tygodniu. Ciągle chodzę do tego samego lekarza i on zna całą historię. Jego zdaniem każda kobieta która poronila powinna szczególnie na siebie uważać w każdej kolejnej ciąży.

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Dziewczyny przecież owulacja jest dużo później niż miesiączka a zapłodnienie może nastąpić jeszcze później i dlatego te rozbieżności w tygodniach. Zależy jak lekarz liczy. Przeważnie termin porodu liczą od ostatniej miesiączki.

A wiek płodu na podstawie usg gdzie różnica w tygodniach może być nawet 2-3 tygodni.
MartaSz86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 09:46   #213
marttb
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alleyezonme Pokaż wiadomość
U mnie też 7 tydzień według OM ale lekarz powiedział że widocznie doszło później do zapłodnienia bo pęcherzyk ocenił na ok 5 tygodni.

Stosujecie jakąś specjalną dietę?
Ja mam bardzo krótkie cykle, a test pozytywny wyszedł mi 7 dpo, także u mnie raczej wszystko będzie się zgadzać. Jednak już będę miała pewność jak pójdę w przyszłym tygodniu. Tyle czekania znów

moja dieta - jeśli możesz to zjeść i Cię nie odrzuca to wcinaj póki się da wczoraj myślałam że zaliczę pierwsze bliskie spotkanie twarz -wc, ale udało się to przeleżeć. Najbardziej złoszczą mądrości co powinnam jeść, ale nic nie poradzę że na samo słowo niektórych potraw mam odruch wymiotny.

(...)wszyscy się spotkamy, więc nie będziesz już sam,
spotkasz ludzi, których tak bardzo kochałeś,
choć lata nie widziałeś, nadal kochać nie przestałeś ❤
marttb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 11:01   #214
rudaska
Zakorzenienie

hej, ale nastukałyście😉 U mnie wie mąż i przyjaciółki a w dzień babci powiemy rodzicom. chcieliśmy później ale ja nie chcę kombinować i ukrywać się przed teściową i chcę żeby mąż był przy tym. muszę tylko ogarnąć wizytę u gina. a dziecko i tak nie skuma więc mi mówię codziennie😁
co do badań - ja robiłam chyba wszystko co tylko możliwe. Znów będę tak pokłuta że się pielęgniarka nie będzie miała gdzie wbijać 😕
fajnie że skrzypce sie znalazły

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

---------- Dopisano o 12:01 ---------- Poprzedni post napisano o 12:00 ----------

ALLEYEZOMNE co do diety ja tak. w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę i teraz będę lepiej jeść

Stary 2017-01-16, 11:12   #215
_kornelia
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez usagisama Pokaż wiadomość
Dzięki dziewczyny, na szczęście kierowca znalazł Mąż chciał mnie zabić, dobrze, że wie, że jestem w ciąży :p Zwaliłabym to na kolejny ciążowy objaw, ale niestety bardzo często zdarza mi się coś zostawić/zapomnieć, chociaż skrzypiec chyba jeszcze nigdy nie zostawiłam
Uff dobrze, że się znalazły

Cytat:
Napisane przez anielec Pokaż wiadomość
Dziewczyny,powiedziałyści e już o ciąży najbliższym?

U mnie póki co nikt nic nie wie,nawet mój syn...

A on już tak długo marzył o rodzeństwie <3

Ale to prawdopodobnie 5tc,więc chyba za wcześnie żeby coś mówić...

A jak u Was?powiedziałyście?jak nie,to kiedy zamierzacie to zrobić?
Ja w poprzedniej ciąży powiedziałam rodzicom i teściom, jak tylko odebrałam pozytywną betę. A teraz, żeby nie wydzwaniali co chwilę z pytaniem, czy wszystko w porządku, powiem, albo gdy będzie było serduszko, albo gdy będę wybierała się na zwolnienie, żeby ludzie z pracy nie wiedzieli szybciej niż rodzina

Cytat:
Napisane przez marttb Pokaż wiadomość
u mnie według OM dzisiaj mam równo 7t0d
U mnie 6tc 0d Chyba najbardziej stresujący tydzień dla mnie. Ale wczoraj miałam już pierwsze mdłości, więc liczę, że to dobry znak
_kornelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 11:17   #216
zielona hortensja
Rozeznanie

Usagisama- ja mozna powiedziec tez jestem skrzypaczka, choc w stanie spoczynku Nie gram juz od studiow. Ale mam nadzieje do tego wrocic jak bede miala warunki

Ja powiedzialam 2 przyjaciolkom, mamie i siostrze. O ojca sie obawiam, bo wiem, ze przy kielichu rozwiazuje mu sie jezyk i zacznie dzwonic do znajomych Natomiast jak juz pisalam z mama rozmawiam codziennie przez telefon, byloby dla mnie dziwne nic nie wspominac i naciagac fakty. Mam to szczescie, ze moja mama jest bardzo zrownowazona i na wszelkie moje histerie kaze mi sie nie denerwowac i wlaczyc sobie Mozarta na uspokojenie (ponoc Mozart najlepszy na ciaze ).

Co do diety to wiadomo zero alkoholu, ograniczylam zwykla herbate, uwazam na sery (z tym jest ciezko, musze czesto sprawdzac ktore sa na "zakazanej" liscie, dobrze ze parmezan mozna jesc, inaczej byloby mi ciezko z mezem Wlochem ), surowe jajka wiadomo zakazane. Z miesem i rybami surowymi nie mam problemu bo jestem wege. No i staram sie jesc generalnie zdrowo, duzo owocow i warzyw.

Rudaska, na co trzeba uwazac pod wzgledem cukrzycy?
Stary 2017-01-16, 11:29   #217
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielona hortensja Pokaż wiadomość
Co do diety to wiadomo zero alkoholu, ograniczylam zwykla herbate, uwazam na sery (z tym jest ciezko, musze czesto sprawdzac ktore sa na "zakazanej" liscie, dobrze ze parmezan mozna jesc, inaczej byloby mi ciezko z mezem Wlochem ), surowe jajka wiadomo zakazane. Z miesem i rybami surowymi nie mam problemu bo jestem wege. No i staram sie jesc generalnie zdrowo, duzo owocow i warzyw.
Jakie sery są na zakazanej liście?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-01-16, 11:32   #218
zielona hortensja
Rozeznanie

Takie, ktore sa z mleka surowego, a nie pasteryzowanego, ze skorka z plesni (czyli np camembert) i z niebieska plesnia. To tak mniej wiecej. W Polsce sie takich je mniej, ale we Francji sie takich serow je bardzo duzo, wiec trzeba uwazac.

Aczkowiek to troche dmuchanie na zimne bo ponoc mozliwosc zatrucia jest naprawde niewielka. Zdaje sie, ze jesli ugotowane/upieczone to wtedy tez sa bezpieczne.
Stary 2017-01-16, 11:36   #219
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zielona hortensja Pokaż wiadomość
Usagisama- ja mozna powiedziec tez jestem skrzypaczka, choc w stanie spoczynku Nie gram juz od studiow. Ale mam nadzieje do tego wrocic jak bede miala warunki

Ja powiedzialam 2 przyjaciolkom, mamie i siostrze. O ojca sie obawiam, bo wiem, ze przy kielichu rozwiazuje mu sie jezyk i zacznie dzwonic do znajomych Natomiast jak juz pisalam z mama rozmawiam codziennie przez telefon, byloby dla mnie dziwne nic nie wspominac i naciagac fakty. Mam to szczescie, ze moja mama jest bardzo zrownowazona i na wszelkie moje histerie kaze mi sie nie denerwowac i wlaczyc sobie Mozarta na uspokojenie (ponoc Mozart najlepszy na ciaze ).

Rudaska, na co trzeba uwazac pod wzgledem cukrzycy?
Nabiał i produkty mleczne z samego rana podnoszą poziom cukru na cały dzień więc ja rano ich nie jem. poza tym ograniczyłam węgle takie jak makaron i ziemniaki a mogłam jeść to w kółko. jak już jem produkty mączne do to tego porcja mięsa I tłuszczu, chodzi o to żeby ograniczyć skoki cukru. Dużo wody, dużo ruchu. nie mam cukrzyków w rodzinie, badania zawsze miałam dobre a ciążę zaczynałam z wagą 54 kg. teraz ważę 52 na starcie
Sery plesniowesklepowe jadłam wszystkie bo one są u nas wszystkie z mleka pasteryzowanego. Może we Francji są porządniejsze te sery

Edytowane przez rudaska
Czas edycji: 2017-01-16 o 11:37
rudaska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 11:36   #220
alleyezonme
Zakorzenienie

O nie ja uwielbiam takie sery

Stary 2017-01-16, 11:38   #221
rudaska
Zakorzenienie

Cytat:
O nie ja uwielbiam takie sery
ja tam je wcinałam całą ciążę

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-16, 11:39   #222
zielona hortensja
Rozeznanie

Rudaska- dzieki No z makaronem bedzie ciezko, ale zobacze co da sie zrobic. Wody staram sie pic duzo, to moje postanowienie noworoczne

Alleyezonme- wez mi nie mow, ja bym mogla sie zywic tylko camembertem popijanym czerwonym winem :p No ale jakos wytrzymam
Stary 2017-01-16, 11:44   #223
rudaska
Zakorzenienie

Zielona hortensja na razie się tym nie przejmuj, krzywą cukrową robi sie dopiero chyba po 30 tc u nas, nie wiem jak tam u was. Ja pomimo cukrzycy samą dietą sobie poradzilam bez insuliny. teraz będę pod opieką od początku bo wiadomo większe szanse.po prostu nie chcę obciążać trzustki

Stary 2017-01-16, 11:55   #224
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Cytat:
Napisane przez MartaSz86 Pokaż wiadomość
Blond princeska tak. Jest to ciąża wysokiej troski. W pierwszej ciąży zaczęłam plamic w 10tc, później skracala mi się szyjka i miałam założony krążek, później w 7 miesiącu córka przestała rosnąć i było podejrzenie dystrofii płodu. Urodziła się na szczęście o czasie ale ważyła mniej niż 2,5kg. Drugą ciążę straciłam w 8 tygodniu. Ciągle chodzę do tego samego lekarza i on zna całą historię. Jego zdaniem każda kobieta która poronila powinna szczególnie na siebie uważać w każdej kolejnej ciąży.

---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:38 ----------

Dziewczyny przecież owulacja jest dużo później niż miesiączka a zapłodnienie może nastąpić jeszcze później i dlatego te rozbieżności w tygodniach. Zależy jak lekarz liczy. Przeważnie termin porodu liczą od ostatniej miesiączki.

A wiek płodu na podstawie usg gdzie różnica w tygodniach może być nawet 2-3 tygodni.
No to nie dziwię się, że masz takie zalecenia dbaj o siebie

Odebrałam wynik z moczu i wyszło mi wysokie TSH
Oczywiście już naczytałam się w internecie pełno rzeczy i ryczę jak głupia
BLOND_PRINCESSKA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 12:06   #225
rudaska
Zakorzenienie

jest sens umawiać się na wizytę w 4t 6d? chyba za wcześnie jeszcze na potwierdzenie

Stary 2017-01-16, 12:17   #226
alleyezonme
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez BLOND_PRINCESSKA Pokaż wiadomość
Odebrałam wynik z moczu i wyszło mi wysokie TSH
Oczywiście już naczytałam się w internecie pełno rzeczy i ryczę jak głupia
Nie czytaj nic, wszystko będzie dobrze
Poczekaj spokojnie na wizytę u lekarza - kiedy masz?

Stary 2017-01-16, 12:18   #227
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Cytat:
Nie czytaj nic, wszystko będzie dobrze
Poczekaj spokojnie na wizytę u lekarza - kiedy masz?
w czwartek mam przyjść z wynikami i wtedy miałam dostać L4
W moim laboratorium niektóre wyniki można odebrać online i tylko ten mocz jest, aż boję się pozostałych
Dziękuję
Stary 2017-01-16, 12:36   #228
usagisama
Raczkowanie

princesska ja właśnie czekam na swoje wyniki i siedzę, jak na szpilkach, bo mają być między 13 a 14...

A Ty się nie martw, wszystko się wyjaśni we czwartek u lekarza
usagisama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 13:02   #229
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Cytat:
princesska ja właśnie czekam na swoje wyniki i siedzę, jak na szpilkach, bo mają być między 13 a 14...

A Ty się nie martw, wszystko się wyjaśni we czwartek u lekarza
Dziękuję

Ale widzę, że nie jest dobrze
Norma tsh jest do 4,2 a ja mam 10,11
Nigdy nie podejrzewałam, że mogę mieć problemy z tarczycą

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-01-16, 13:36   #230
MartaSz86
Raczkowanie

Princesska trzymam kciuki żeby wszystko było ok. Nie czytaj. Lekarz będzie wiedział co robić.
Stary 2017-01-16, 13:42   #231
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Cytat:
Napisane przez MartaSz86 Pokaż wiadomość
Princesska trzymam kciuki żeby wszystko było ok. Nie czytaj. Lekarz będzie wiedział co robić.
Dziękuję za wsparcie
Stary 2017-01-16, 13:44   #232
usagisama
Raczkowanie

Są moje wyniki. TSH co prawda ok, bo 2,13, ale za to beta 106,6, a progesteron tylko 5,9. Nie wiem, co robić, płakać mi się chce. Napisałam wiadomość do swojego gina, czy mam się niepokoić, czy czekać spokojnie do wizyty za tydzień. Boję się, że historia z poprzedniej ciąży się powtórzy...
usagisama jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 14:21   #233
MartaSz86
Raczkowanie

Usagisama ja bym na twoim miejscu skonsultowala wyniki z lekarzem skoro w poprzedniej ciąży działy się takie rzeczy. Betę masz chyba w porządku jak na 5 tc ale progesteron chyba trochę za niski.
Stary 2017-01-16, 15:43   #234
rudaska
Zakorzenienie

dziewczyny trzymam za was kciuki żeby wyniki szybko się poprawiły

Stary 2017-01-16, 15:57   #235
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Cytat:
Są moje wyniki. TSH co prawda ok, bo 2,13, ale za to beta 106,6, a progesteron tylko 5,9. Nie wiem, co robić, płakać mi się chce. Napisałam wiadomość do swojego gina, czy mam się niepokoić, czy czekać spokojnie do wizyty za tydzień. Boję się, że historia z poprzedniej ciąży się powtórzy...
A który tydzień Ci wychodzi? Daj znać co gin na to.
Ja nawet progesteronu nie badalam

Stary 2017-01-16, 16:09   #236
_kornelia
Rozeznanie

Cytat:
To jest bardzo niski wynik ja bym nie czekała tydzień na wizytę

_kornelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 17:57   #237
kaska87
Zakorzenienie

nie wierzę, że ten czas tak szybko leci... 4 lata temu ja dołączyłam do wątku mamuś wrześniowych 2013, życzę Wam wszystkim spokojnych 9 miesięcy i zdrowych maluszków

kaska87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 18:04   #238
ostatni_dzien_lata
Raczkowanie

Byłam dziś na pierwszej wizycie u lekarza i sama nie wiem co myśleć...lekarka nawet nie miała zamiaru mnie badać ale jak się okazało że ostatnią cytologię miałam ponad 2 lata temu to dopiero "zaprosiła" mnie na fotel. Dostałam skierowanie na USG ale uwaga dopiero na początek lutego! Pani dr stwierdziła, że narazie (6 tydzień liczone od @) nie ma sensu robić bo i tak nic nie wyjdzie tzn. nie będzie widać bijącego serduszka. Poza tym mam zrobić podstawowe badania ale tu znowu zaskoczenie - mam tylko glukozę, mocz, TSH, WR(VDRL) i morfologię. Beż żadnych dodatkowych typu HIV, tokso itp. Poza tym strasznie zakręcona była, odniosłam wrażenie, że bardziej ogarnięta była pielęgniarka która z nią w gabinecie pracuje. Potwierdziły jedynie, że wszystkie moje objawy są "zdrowe" a HCG z czwartku jest w porządku. Lekarka oznajmiła mi, że ona dziś ciąży nie stwierdzi, mam łykać kwas foliowy i z badaniami do niej wrócić. Tyle, że do tego czasu chyba jajko zniosę z nerwów...
Z drugiej strony trochę rozumiem tę lekarkę - starsza babka, doświadczona więc nie chciała pewnie mi robić niepotrzebnych nadziei gdyby coś się stało, żebym potem do niej pretensji nie miała...

Cytat:
Napisane przez BLOND_PRINCESSKA Pokaż wiadomość
Daj znać jak się czegoś dowiesz

BLOND_PRINCESSKA pytałam o tę kwestię leków i alkoholu wypitego przed wiedzą o ciąży i w zasadzie nic się nie dowiedziałam. Lekarka stwierdziła, że nie będzie mnie niepotrzebnie straszyć i że teraz i tak już nic z tym nie zrobię. Czyli wiem, że nic nie wiem...
ostatni_dzien_lata jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-01-16, 18:25   #239
BLOND_PRINCESSKA
Magda ;)

Cytat:
Napisane przez ostatni_dzien_lata Pokaż wiadomość
Byłam dziś na pierwszej wizycie u lekarza i sama nie wiem co myśleć...lekarka nawet nie miała zamiaru mnie badać ale jak się okazało że ostatnią cytologię miałam ponad 2 lata temu to dopiero "zaprosiła" mnie na fotel. Dostałam skierowanie na USG ale uwaga dopiero na początek lutego! Pani dr stwierdziła, że narazie (6 tydzień liczone od @) nie ma sensu robić bo i tak nic nie wyjdzie tzn. nie będzie widać bijącego serduszka. Poza tym mam zrobić podstawowe badania ale tu znowu zaskoczenie - mam tylko glukozę, mocz, TSH, WR(VDRL) i morfologię. Beż żadnych dodatkowych typu HIV, tokso itp. Poza tym strasznie zakręcona była, odniosłam wrażenie, że bardziej ogarnięta była pielęgniarka która z nią w gabinecie pracuje. Potwierdziły jedynie, że wszystkie moje objawy są "zdrowe" a HCG z czwartku jest w porządku. Lekarka oznajmiła mi, że ona dziś ciąży nie stwierdzi, mam łykać kwas foliowy i z badaniami do niej wrócić. Tyle, że do tego czasu chyba jajko zniosę z nerwów...
Z drugiej strony trochę rozumiem tę lekarkę - starsza babka, doświadczona więc nie chciała pewnie mi robić niepotrzebnych nadziei gdyby coś się stało, żebym potem do niej pretensji nie miała...

BLOND_PRINCESSKA pytałam o tę kwestię leków i alkoholu wypitego przed wiedzą o ciąży i w zasadzie nic się nie dowiedziałam. Lekarka stwierdziła, że nie będzie mnie niepotrzebnie straszyć i że teraz i tak już nic z tym nie zrobię. Czyli wiem, że nic nie wiem...
Spoko, ja cytologię miałam chyba ze 3-4 lata temu robioną, ale na szczęście ona wyszła ok.
Trochę sobie poczekasz na to usg, mogła chociaż spróbować przecież. Z jednej strony fajnie, że nie nastawia, a z drugiej no kurczę... powinna chyba Ciebie nastawiać pozytywnie, przecież stres też nie jest wskazany.

Czyli dalej nic nie wiadomo, może być dobrze, może źle

Jeju już jakiegoś doła mam dzisiaj przez to wszystko
Stary 2017-01-16, 18:42   #240
MartaSz86
Raczkowanie

Princesska ja też mam już dzisiaj jakiegoś doła. Pol dnia bolało mnie podbrzusze. Oczywiście już sobie nawkrecalam... Chce żeby już był 24.01 i żeby gin powiedział ze wszystko jest ok.

---------- Dopisano o 19:42 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ----------

Ostatni dzień lata - ja bym już więcej do tej pani doktor nie poszła.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości