Ludzie ze znaczną nadwagą - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2017-04-02, 19:33   #211
nyana89
Zakorzenienie

Dot.: Ludzie ze znaczną nadwagą

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
Często słyszą, że rozmiar M /38 to duży i kobiety noszącą ten rozmiar uważa się za grube
... ... Że co?

Cytat:
Napisane przez uniperfect Pokaż wiadomość
Trzeba mieć bardzo dobrą przemianę materii , by być bardzo szczupłym i nosić 34 rozmiar.
Akurat 'bardzo szczupły' to raczej rozmiar 32 Zresztą, zależy też od wzrostu etc, eh...
Stary 2017-04-02, 19:41   #212
Luxanna
Zadomowienie

Akurat z rozmiarem umyślnie napisałam, bo jakiś czas temu była dyskusja w jednym z wątków na plotkowym, gdzie jedna użytkowniczka zawzięcie twierdziła, że rozmiar 38 to już gruba osoba
Stary 2017-04-02, 19:54   #213
201706081317
Konto usunięte

Chyb w wątku wszystko zostało powiedziane, problem tkwi w głowie autorki i jej myśleniu, nie ciele Znam dwa przykłady dziewczyn, które mocno schudły, bo były nieszczęśliwe - wyglądają jak milion dolarów. I dalej nie są szczęśliwe. Bo ich ciało odmłodniało, ale w głowie dalej mętlik.

Zresztą - mnie samej się wydawało, że po schudnięciu trochę moich problemów się rozwiąże. A gdzie tam. Przy lekkiej nadwadze teraz jestem szczęśliwsza, niż byłam, gdy ważyłam 60kg.

A swoją drogą, mówiąc o rozmiarach, na ten moment noszę 42 dół i 40 góra - szukałam w sieciówkach ostatnio spodni. Nie znalazłam mojego rozmiaru. Skandal według mnie. Ciężko potem, żeby osoby, które np noszą L i wchodzą do Tally Weijl nie były nieszczęśliwe - zmieściłabym się w te ciuchy być może w szóstej klasie.
201706081317 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-02, 20:10   #214
nyana89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Luxanna Pokaż wiadomość
Akurat z rozmiarem umyślnie napisałam, bo jakiś czas temu była dyskusja w jednym z wątków na plotkowym, gdzie jedna użytkowniczka zawzięcie twierdziła, że rozmiar 38 to już gruba osoba
Nie mogę tego odnaleźć... Ale może to i dla psychiki lepiej...
Stary 2017-04-02, 20:52   #215
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nyana89 Pokaż wiadomość

Nie mogę tego odnaleźć... Ale może to i dla psychiki lepiej...
Dziewczyna pisala, ze ona by nie chciala miec grubych przyjaciolek a potem doszla do wniosku, ze rozmiar 38 to juz gruba.
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-02, 22:00   #216
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Jezu, a za co? To coś złego zjeść w Macu?
.
I nasza bohaterka czepiania się wraca. Jak mi ktoś płacze, że ma grube kości i złe geny, a widzę jak co drugi dzień je w Maku obiad (mam naprzeciwko uczelni i ludzie przynoszą sobie na wynos na salę), no to wybacz. Jako osoba z poważnymi problemami hormonalnymi (dwoma osobnymi, oba powodują tycie), która góry przeniosła, żeby schudnąć, bo bardzo mi zależało, szacunku mieć nie będę. Co nie sprawia, że będę ich pouczać.

Albo lubię siebie albo coś zmieniam (psychicznie bądź fizycznie), nienawidzę jęczenia.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Limonka2738 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-02, 22:06   #217
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Limonka2738 Pokaż wiadomość
I nasza bohaterka czepiania się wraca. Jak mi ktoś płacze, że ma grube kości i złe geny, a widzę jak co drugi dzień je w Maku obiad (mam naprzeciwko uczelni i ludzie przynoszą sobie na wynos na salę), no to wybacz. Jako osoba z poważnymi problemami hormonalnymi (dwoma osobnymi, oba powodują tycie), która góry przeniosła, żeby schudnąć, bo bardzo mi zależało, szacunku mieć nie będę. Co nie sprawia, że będę ich pouczać.

Albo lubię siebie albo coś zmieniam (psychicznie bądź fizycznie), nienawidzę jęczenia.
Jak ktoś mi marudzi i mnie męczy, to wystarczy uciąć kontakt. I nie wiem, co mają problemy hormonalne do patrzenia na innych z góry, braku szacunku do ludzi i zaglądania komuś do talerza.
Schudłaś to fajnie, zwykle to powód do satysfakcji z osiągnięcia celu, a nie nienawiści do innych ludzi.
201705042038 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2017-04-02, 22:13   #218
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a
Konto usunięte

Cytat:

Wiem co masz na mysli, ale czasem to wynika z tego, ze czlowiek czuje sie obserwowany z kazdej strony i wstyd mu zjesc posilek w towarzystwie ludzi, probuje sie jakos usprawiedliwic. Mysle, ze nie powinno sie tak szybko przekreslac ludzi.
ef9f8e413e9eb165fadd201f4168adc65c42d03a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-02, 22:40   #219
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anna87 Pokaż wiadomość
Jak ktoś mi marudzi i mnie męczy, to wystarczy uciąć kontakt. I nie wiem, co mają problemy hormonalne do patrzenia na innych z góry, braku szacunku do ludzi i zaglądania komuś do talerza.
Schudłaś to fajnie, zwykle to powód do satysfakcji z osiągnięcia celu, a nie nienawiści do innych ludzi.
Ja nie mam z nimi kontaktu, po prostu studiujemy razem i mnie nie obchodzi, co robią. Nie lubię słuchać ich jęczenia i chyba moje prawo? A jak siedzimy w jednej sali i akurat nie mam słuchawek, to chyba słyszę przypadkiem, bo głucha nie jestem.

A co myślisz, że robię sugerując mi odcięcie kontaktu?

Mam grube koleżanki, które fajnie wyglądają, dobrze się czują ze sobą i bardzo je lubię. Jęczenia nie znoszę. Zwłaszcza umniejszającego starania tych, którzy NAPRAWDĘ mają problemy zdrowotne.

---------- Dopisano o 22:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ----------

Cytat:
Napisane przez Hiiro Pokaż wiadomość
Wiem co masz na mysli, ale czasem to wynika z tego, ze czlowiek czuje sie obserwowany z kazdej strony i wstyd mu zjesc posilek w towarzystwie ludzi, probuje sie jakos usprawiedliwic. Mysle, ze nie powinno sie tak szybko przekreslac ludzi.
Zjeść musi każdy, nie da się zdrowo chudnąć i nie jeść. Nawet w Maku można na diecie czasem zjeść, głowa od tego nie odpada. Chodzi o pewne proporcje i przyznanie się do tego samemu przed sobą.

Top secret Uczestnik ściśle tajnego rządowego programu badań nad eksperymentalną szczepionką na malarię.
Stary 2017-04-02, 22:43   #220
201704240947
Konto usunięte

Taa po schudnieciu problemy zostają, wszystko zostaje tak samo bla bla bla. W moim przypadku to guzik prawda.
Jak schudłam poczułam się dużo, dużo lepiej ze swoim ciałem i że sobą ogólnie. Znikło cześć kompleksów, pewnośc siebie się poprawiła, czuje się lepiej i piękniej.
U mnie był taki okres jak przytyłam biorąc tabletki z hormonalne, trwał ok 1,5 roku i to była dla mnie meczarnia jak przytyłam. Niby nie byłam otyla ale o tak czułam się okropnie, zero energii, kompleksy, wiecznie chora.
Od kilku lat jestem w rozmiarze 36 i uważam że bycie szczupłym może bardziej pomoc w leczeniu kompleksow niż zaszkodzić o zdrowiu nie wspominając. Co do dużej nadwagi to wg. mnie grube jest brzydkie, dotyczy to obu płci. Nie chcialabym partnera/ki z nadwagą. Ale to tylko moje zdanie.
201704240947 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-02, 23:14   #221
Candy_lips
Zakorzenienie

Mysle, ze to zalezy od osoby i jak faktycznie ktos jest grubszy, ale zle mu w zyciu z innych powodow to schudniecie dla jego psychiki moze niewiele da. Mysle jednak, ze czesto przytycie i wieksza waga i objaw takiego zniechecenia (np u mnie i z tego teraz wychodze), to wtedy schudniecie moze dac efekty tez dla psychiki, bo w koncu sie robi cos dla siebie

---------- Dopisano o 00:14 ---------- Poprzedni post napisano o 00:12 ----------

Dodatkowo wiadomo dbanie o siebie, o zdrowie tez moze polepszyc samopoczucie, podobnie ruch, bo wydzielaja sie endorfiny.
Candy_lips jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-02, 23:17   #222
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Ja nie mam z nimi kontaktu, po prostu studiujemy razem i mnie nie obchodzi, co robią. Nie lubię słuchać ich jęczenia i chyba moje prawo? A jak siedzimy w jednej sali i akurat nie mam słuchawek, to chyba słyszę przypadkiem, bo głucha nie jestem.

A co myślisz, że robię sugerując mi odcięcie kontaktu?
Tak szczerze, to przyszło mi na myśl, że nikt Cię swoim jęczeniem nie zadręcza, tylko podsłuchując czegoś tam się dowiedziałaś.

Cytat:
Mam grube koleżanki, które fajnie wyglądają, dobrze się czują ze sobą i bardzo je lubię. Jęczenia nie znoszę. Zwłaszcza umniejszającego starania tych, którzy NAPRAWDĘ mają problemy zdrowotne.
Rany, w to kartoteki też im zaglądasz, skoro wiesz, że symulują?

Cytat:
Zjeść musi każdy, nie da się zdrowo chudnąć i nie jeść. Nawet w Maku można na diecie czasem zjeść, głowa od tego nie odpada. Chodzi o pewne proporcje i przyznanie się do tego samemu przed sobą.
Jakie tam samemu przed sobą... Publicznie się powinni przyznawać, żeby dostarczyć innym satysfakcji. Ukorzy się taki jak należy a potem już może sobie iść na kebaba, w czym problem.

Cytat:
Napisane przez GrubyCzarnyKot
Od kilku lat jestem w rozmiarze 36 i uważam że bycie szczupłym może bardziej pomoc w leczeniu kompleksow niż zaszkodzić o zdrowiu nie wspominając.
Nikt nie twierdził, że bycie szczupłym powoduje kompleksy albo przeszkadza w ich leczeniu.

Edytowane przez 201705042038
Czas edycji: 2017-04-03 o 07:59
Stary 2017-04-03, 01:06   #223
201704240947
Konto usunięte

Anna87 Jak juz walisz posty w formie takich dlugasnych cytatów i odpowiedzi to się przynajmniej w nich nie gub

Mowisz, ze nikt tak nie twierdził ale z tego co tu czytałam to dużo osób radzi jej, wrecz przekonanuje żeby poszła najpierw na terapię bo od odchudzania jej się nie polepszy. Bo problemy zostaną itp. itd. no moim zdaniem może wszystkich problemów to nie rozwiąże ale cześć na pewno.
Nie wiem skąd ta nagła zaciekla obrona nadobowiazkowych kilogramów, skoro powszechnie wiadomo, że nadwaga jest niezdrowa. A znaczna nadwaga to już w ogole.

Przychodzi dziewczyna że taka znaczna nadwagą na forum i się pyta czy się za siebie wziąć, moja odpowiedź to - oczywiście, czym szybciej tym lepiej. Tylko w zdrowy sposób, bo jak schudniesz 20 kg w miesiąc to w następny przytyjesz 40.
Stary 2017-04-03, 07:15   #224
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Bo jeśli dla kogoś motywacja do schudniecia jest "jestem obrzydliwa, wstydzę się rozebrać przed kimkolwiek, brzydze się swoim ciałem" to jestem na 90% pewna że nawet schudniecie do postury modelki nic nie da, bo fałszywy obraz.siebie zostaje w głowie.

No i dużo lepiej, dużo zdrowiej i madrzej się człowiek odchudza jak juz zaakceptował siebie z dodatkowymi kilogramami.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 07:29   #225
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80
Konto usunięte

Przyznam, że mam tu raczej mieszane odczucia.

Z jednej strony ta swoista "poprawność polityczna". Z drugiej, wiem, że ja nie zaakceptowałabym siebie grubej. Nie uzależniam swojego poczucia własnej wartości od wagi, czy wyglądu w ogóle, ale sama czułabym się bardzo źle w swoim ciele i za wszelką cenę dążyłabym do zmiany sytuacji.

Cytat:
Przychodzi dziewczyna że taka znaczna nadwagą na forum i się pyta czy się za siebie wziąć, moja odpowiedź to - oczywiście, czym szybciej tym lepiej. Tylko w zdrowy sposób, bo jak schudniesz 20 kg w miesiąc to w następny przytyjesz 40.
Zgadzam się z Twoimi postami tutaj. To bardzo dobra rada. Z tym, że faktycznie o wiele bardziej sensowna jest postawa "schudnę, żeby zrobić coś dla siebie [swojego zdrowia, samopoczucia]", a nie "schudnę, żeby się podobać".
3ebdb6c370169ce1a39c163fc8d64643247d9f80 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 07:30   #226
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez 0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0
Czas edycji: 2017-04-03 o 07:31
0f4d7eb2e6c93082f74e89ef7f138a13b7c455c0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 08:12   #227
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez GrubyCzarnyKot Pokaż wiadomość
Anna87 Jak juz walisz posty w formie takich dlugasnych cytatów i odpowiedzi to się przynajmniej w nich nie gub
Przepraszam, już poprawiłam.

Cytat:
Mowisz, ze nikt tak nie twierdził ale z tego co tu czytałam to dużo osób radzi jej, wrecz przekonanuje żeby poszła najpierw na terapię bo od odchudzania jej się nie polepszy. Bo problemy zostaną itp. itd. no moim zdaniem może wszystkich problemów to nie rozwiąże ale cześć na pewno.
A ja jednak polegałabym na zdaniu doświadczonych lekarzy. Też aktualnie lepiej się czuję będą szczuplejsza, ale kiedyś nienawidziłam swojego ciała, mimo, że było go i tak dużo mniej. I w zasadzie dlatego przytyłam (zaburzenia odżywiania).
Nikt tu nie napisał, że absolutnie nie powinna się odchudzać, nasze posty były reakcją na komentarze, że jak najbardziej powinna, już, teraz, wystarczą chęci. Otóż na wszystko jest czas i miejsce, ona musi zdecydować, czy i kiedy będzie chciała ten wysiłek podjąć. Nie wiem, jak bardzo autorka musiałaby być otyła, żeby uznać to za problem większej wagi, niż to, co nam tutaj napisała.

Cytat:
Nie wiem skąd ta nagła zaciekla obrona nadobowiazkowych kilogramów, skoro powszechnie wiadomo, że nadwaga jest niezdrowa. A znaczna nadwaga to już w ogole.
To, że coś "powszechnie wiadomo" jeszcze wcale nie oznacza, ze to prawda.

Cytat:
A nasza nie, wcale nie im szybciej, tym lepiej. To jest prywatna decyzja każdego człowieka, nie widzę żadnego sensu, żeby kogoś z tym poganiać i rozliczać go z każdego zjedzonego hamburgera.

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
No i dużo lepiej, dużo zdrowiej i madrzej się człowiek odchudza jak juz zaakceptował siebie z dodatkowymi kilogramami.
Również tak uważam. I skuteczniej, bo współpraca z własnym ciałem to wg mnie lepsze rozwiązania, niż walka.

[1=3ebdb6c370169ce1a39c163 fc8d64643247d9f80;7251296 7]Zgadzam się z Twoimi postami tutaj. To bardzo dobra rada. Z tym, że faktycznie o wiele bardziej sensowna jest postawa "schudnę, żeby zrobić coś dla siebie [swojego zdrowia, samopoczucia]", a nie "schudnę, żeby się podobać".[/QUOTE]

Nie ma nic złego w takiej motywacji. Wg mnie problem jest gdzie indziej.
Stary 2017-04-03, 08:19   #228
Kelecka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Dla zdrowia też, ale nie o tym jest temat przeze mnie założony. Poniekąd liczyłam, że jakaś bliska osoba pomoże mi zakaceptować wszystko albo pomoże z tym walczyć
Dlaczego chcialabys akceptowac swoja otylosc?
Kelecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 09:14   #229
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Kelecka Pokaż wiadomość
Dlaczego chcialabys akceptowac swoja otylosc?
A dlaczego miałaby nie chcieć? I nie zauważyłam, żeby gdzieś wprost napisała o otyłości, chociaż może przegapiłam. Może jest otyła, może ma nadwagę, a może fałdki to wytwór jej wyobraźni.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2017-04-03, 09:40   #230
Hultaj
BAN stały

Autorko, ile ważysz za dużo?
To jest nadmiar rzędu 10-30-50 kg?

Otyłość jest problemem przede wszystkim psychiki. Jedzenie dostarcza przyjemności, zajada się problemy, to w połączeniu z tym, że sklepy pełne są kuszących pyszności, nie pomaga. Do tego wieloletnie nawyki sprawiają, że jak człowiek nie uprawia sportu to potem trudno mu się za niego wziąć. Niestety lub stety fitness jest kluczowy dla dobrego wyglądu ciała (kondycji i zdrowia).
Ludzie ci zawsze powiedzą, że to jest proste. "Nie żryj".
To jest proste ale dla człowieka który tą drogę pokonał (i zrobił to w sposób prawidłowy, szczęściem/przypadkiem lub dzięki wiedzy), nigdy dla tego, kto jest na początku.
Najzabawniejsze, że ulice są pełne niewysportowanych osób, którym tyłki trzęsą się jak galarety pod ciuchami (no cóż, białe spodnie wyjątkowo są bezlitosne dla kobiet a i u facetów cycki pod tshirtami są widoczne; bandziochy i w ogóle brak rzeźby to oczywista oczywistość ) i chętnie sięgają po słodki deserek.
I każdy ma jakiś problemik, np. leniuszka w tyłku, albo desperackie trzymanie się kogoś kto ma nas w nosku, tkwienie w słabiuśnej raczej robocie, itp itd.
No ale grubciowi łatwo się jedzie.

Nikt nie mówi, że otyłość musi się podobać albo wzbudzać seksualne pożądanie ale przynajmniej przestancie swoje hejtowanie usprawiedliwiać nieistniejącą troską o zdrowie jakiegoś obcego człowieka. Nikt Wam w to nie wierzy, altruiści, batmani i inni kapitanowie super ameryka (czytaj: troska o społczeństwo level hard ) od 7 boleści.

1. jeśli jesteś bardzo gruba zacznij od marszy.
Jeśli się nie wstydzisz, idź na basen.
Idź na rolki. Są przyjemne, nie tak męczące.
Ale bądź konsekwentna. Godzina dziennie.
Co do rowerów sporo osób po niego sięga ale jakoś cudownej odmiany raczej nie widuję. Pewnie dlatego, że niestety sport sportem ale trzeba też ograniczyć jadełko.

2. Jakbyś nie jadła bilans kaloryczny powinnaś zmniejszyć.

3. Ogólnie to jak widzę Twoje wątki i posty to zgadzam się, że potrzebujesz terapii. Skoro nie chcesz iść do psychologa to spróbuj zainteresować się tematyką autopsychoterapii, zawalczyć o siebie.
Jak dla mnie to masz depresję i powinnaś spróbować z niej wyjść. To jest do zrobienia, niestety nie tak zupełnie bez wysiłku.
Zmiana wyglądu to problem równoległy lub w drugi w kolejności.
Klucz do zmian nosi się przede wszystkim w głowie.

Edytowane przez Hultaj
Czas edycji: 2017-04-03 o 09:48
Hultaj jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 09:43   #231
201704240947
Konto usunięte

A to tu komu chce wyliczać hamburgery.
No motywacja schudniecia żeby się podobać nie może najlepsza z możliwych. Ale przynajmniej jakas jest.
Nawet jak Autorka zacznie sie odchudzać z tego powodu to nie znaczy że na tym musi konczyc. Terapia ma to do siebie, że potrafi trwać trochę.
To można zacząć ogarniać swoje ciało teraz i chodzić na nią w tym samym czasie.
Jak źle się że swoim ciałem czujesz to wbrew pozorom po tej cudownej terapii też możesz źle się z nim czuć.
To że ma się inne problemy z samoocena to też dodatkowy powód żeby rozpocząć terapię.
Nie chodzi też od razu żebyś chudla do b. małych rozmiarów na hurra, może np. rozmiar lub dwa mniej
będzie Cię satysfakcjonował, to Ty decydujesz w jakim chcesz się widzieć i w jakim czujesz się najlepiej.

W ogóle zamiast wizażowych psycholożek i dietetyczek które wiedzą najlepiej, może udaj się do prawdziwych specjalistów. Zobaczysz co na to psycholog, powinien Ci poradzić coś, żebyś się nie wpedzila np. w jakieś zaburzenia odżywiania. No i dietetyk żeby Ci dobrał bezpieczna diete, taka dlugodystansowa, żeby zmienić nawyki żywieniowe.
[Nie wiem czy u was też jest tak ze może on plan ćwiczeń dostosować w skrócie i daje plan diety i potem trener do tego dobiera program zajęć na siłowni. Nie wiem jak się taka usługa nazywa.]

Edytowane przez 201704240947
Czas edycji: 2017-04-03 o 09:53
Stary 2017-04-03, 12:18   #232
mariamalaria
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Hultaj Pokaż wiadomość
Autorko, ile ważysz za dużo?
To jest nadmiar rzędu 10-30-50 kg?

Otyłość jest problemem przede wszystkim psychiki. Jedzenie dostarcza przyjemności, zajada się problemy, to w połączeniu z tym, że sklepy pełne są kuszących pyszności, nie pomaga. Do tego wieloletnie nawyki sprawiają, że jak człowiek nie uprawia sportu to potem trudno mu się za niego wziąć. Niestety lub stety fitness jest kluczowy dla dobrego wyglądu ciała (kondycji i zdrowia).
Ludzie ci zawsze powiedzą, że to jest proste. "Nie żryj".
To jest proste ale dla człowieka który tą drogę pokonał (i zrobił to w sposób prawidłowy, szczęściem/przypadkiem lub dzięki wiedzy), nigdy dla tego, kto jest na początku.
Najzabawniejsze, że ulice są pełne niewysportowanych osób, którym tyłki trzęsą się jak galarety pod ciuchami (no cóż, białe spodnie wyjątkowo są bezlitosne dla kobiet a i u facetów cycki pod tshirtami są widoczne; bandziochy i w ogóle brak rzeźby to oczywista oczywistość ) i chętnie sięgają po słodki deserek.
I każdy ma jakiś problemik, np. leniuszka w tyłku, albo desperackie trzymanie się kogoś kto ma nas w nosku, tkwienie w słabiuśnej raczej robocie, itp itd.
No ale grubciowi łatwo się jedzie.

Nikt nie mówi, że otyłość musi się podobać albo wzbudzać seksualne pożądanie ale przynajmniej przestancie swoje hejtowanie usprawiedliwiać nieistniejącą troską o zdrowie jakiegoś obcego człowieka. Nikt Wam w to nie wierzy, altruiści, batmani i inni kapitanowie super ameryka (czytaj: troska o społczeństwo level hard ) od 7 boleści.

.
Brawo za ten tekst. Jest do bólu prawdziwy.
mariamalaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 13:11   #233
papciekapcie
Rozeznanie

Może ja dorzucę swoje kilka groszy.

Mam 160 cm, 70 kg. Tak wiem, to dużo. Z tym, że ja wcale nie czuję się gruba. Nie czuję się też chuda ani nawet szczupła. Po prostu: normalna. Ale może to ja, bo mi tłuszcz idzie głównie w piersi, ramiona, pośladki i uda. Na brzuchu też się coś osadza, ale w mniejszym stopniu. (Zdaje się, że jestem klepsydrą).
I zawsze miałam z tego powodu kompleksy, i ''jojczyłam'', że powinnam schudnąć. I owszem, chodziłam co jakiś czas na diety.

Zewsząd słyszę, że powinnam schudnąć o.O
Potrafię pod zdjęciami na fb dostać komentarz ''przytyłaś'' (oczywiście, wiem że to burackie), ktoś wprost mi mówi, że może gdybym schudła, to znalazłabym sobie faceta (aktualnie od kilku miesięcy nie mam). Widzę wzrok mamy, jak zabieram się za kolejną czekoladę. Ciocia wprost mówi, że jestem gruba i jak to wygląda. A już w ogóle, ta moda na ''fit&slim'', to jakaś paranoja. Zrobiła się jakaś walka pomiędzy grubymi a fit&slim. Jedni na drugich cisną.

Ale stwierdziłam, że trudno. Nie każdy musi być fit&slim. Zwłaszcza, że nie wyobrażam męczyć się chlebem pełnoziarnistym. I niech nikt mi nie wmawia, że zdrowe jedzenie jest dobre, bo nie jest. Owszem, ugotować zdrowy obiad lubię, ale żeby codziennie na śniadanie zamiast białego chleba, jeść ciemne, to już za wiele.
Nie rozumiem, po co miałabym chudnąć, żeby znaleźć sobie faceta? Wolałabym, żeby facet pokochał we mnie piersi i duże uda, a nie to, że jestem ''zrobiona''. Przytyję, i co? Już wysłuchiwałam tekstów w stylu 'no, dziś nie kupujemy czekolady, bo wczoraj jadłaś i dla ciebie to za dużo'', albo ''wzięłabyś się za siebie''. I to jest bardzo przykre. A jeszcze ta presja z mediów, nie ułatwia sprawy w samoakceptacji.
papciekapcie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 13:17   #234
Gloria100
Raczkowanie

Większość osób pisząc o niekorzystnym wpływie otyłości na zdrowie człowieka martwi się nie o zdrowie grubasów tylko złości ich to, że będą musieli płacić za leczenie takich grubasów gdy już dopadną ich te choroby jako powikłania otyłości, za ich przedwczesne renty.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 15:47   #235
Limonka2738
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Bo jeśli dla kogoś motywacja do schudniecia jest "jestem obrzydliwa, wstydzę się rozebrać przed kimkolwiek, brzydze się swoim ciałem" to jestem na 90% pewna że nawet schudniecie do postury modelki nic nie da, bo fałszywy obraz.siebie zostaje w głowie.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Jakbym siebie słyszała 30 kg temu. Schudłam, uwielbiam siebie (zawsze uwielbiałam, ale za charakter, a teraz również za ciało), nie mam już do siebie żadnych zastrzeżeń, uwielbiam patrzeć w lustro, które wcześniej omijałam wzrokiem. Nauczyłam się też malować, bo wcześniej czułabym się jak świnia w makijażu. Przeszła mi też depresja i częściowo nerwica.

Wszystko tylko dlatego że schudłam. Ponieważ bandy psychoterapeutów, psychologów i psychiatrów nie działały, kasę przeznaczyłam na dobrego endokrynologa i dietetyka oraz karnet na basen. Warto było.

Nie daje to pewności, że stan psychiczny się pogorszy, ale warto spróbować.

Tak, trzeba akceptować siebie. Ale siebie, a nie swoje dziesiąt kilo nadwagi. Nadwagę można akceptować, jasne, to super, że siebie lubisz. Ale nawoływanie do akceptacji stanu, który się komuś nie podoba, bo chce to zmienić jest jakieś chore. Zwłaszcza jeśli ten stan zagraża zdrowiu (a znaczna nadwaga ZAGRAŻA).

---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:43 ----------

Cytat:
Napisane przez Gloria100 Pokaż wiadomość
Większość osób pisząc o niekorzystnym wpływie otyłości na zdrowie człowieka martwi się nie o zdrowie grubasów tylko złości ich to, że będą musieli płacić za leczenie takich grubasów gdy już dopadną ich te choroby jako powikłania otyłości, za ich przedwczesne renty.
To swoją drogą. Fun fact: w Japonii jest dodatkowy podatek od nadwagi. Ale azjaci mają dużo większe problemy w nadwagą niż reszta świata. W sensie ich organizmy naprawdę cieżko to znoszą. Dlatego ich BMI też jest liczone inaczej. ^^

Stary 2017-04-03, 16:29   #236
Gloria100
Raczkowanie

W mojej rodzinie ze strony mamy nadwaga jest dziedziczna.
Babcia i jej siostry dożyły do 87, 90 i 95 lat przy wadze ok. 100 kg i żadna z nich nie chorowała, ani dnia nie były w szpitalu, nie potrzebowały żadnych lekarstw na receptę. Do ostatniej godziny były na chodzie, sprawne, mieszkały samotnie bo dzieci w świat a chudzi mężowie poumierali w wieku przed 60 - ką, same sobie ze wszystkim radziły w domu. Odżywiały się głównie mlekiem od krowy, bułkami, ziemniakami, na każde święta i odpust w lecie kupowały ćwiartkę świni i zjadały ją doszczętnie bo mięso i kości do kapusty i barszczu a słonina przetopiona na smalec i też zjedzona. Żadnych sportów, jedyny większy wysiłek u jednej z nich to droga co tydzień do kościoła i z powrotem kilka km. A dwie pozostałe siostry jeździły autobusami. W wieku produkcyjnym miały pracę siedzącą.
Moja mama podobnie ma znaczną nadwagę jednak na nic nie choruje, ma dobre wyniki, nie przyjmuje żadnych leków bo nie ma takiej potrzeby, pracuje, ma pracę siedzącą, po pracy to jedynie obowiązki domowe, książki, filmy. W szpitalu to jedynie była na porodówce kilka dni.
Ja też nadwaga ze 30 kg i żadnych dolegliwości ani ze strony stawów ani układu krążenia.
Męczące jest dla mnie sporo rzeczy np. szybkie wchodzenie po schodach, bieg bo wtedy dostaję zadyszki. Unikam więc tego, chodzę w takim tempie aby zadyszki nie było, odpoczywam gdy czuję, że trzeba.
Gloria100 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 16:44   #237
Candy_lips
Zakorzenienie

Gloria100 ja sie akurat o to nie martwie. Jezeli masz nadwage lub otylosc i zachorujesz to bede Ci wspolczuc. Podatki na to ida, ale trudno, trzeba pomagac chorym osobom i nie dzielic na lepszych i gorszych. Moze niektorzy naprawde pisza to innym chamsko, ale ja naprawde z troska, bo sama po sobie widze jak zle dziala na czlowieka nadwaga i nie da sie zaprzeczyc, ze to niezdrowe. Oczywiscie decyzja czy to zaakceptowac czy zmienic zalezy juz od Was.
Stary 2017-04-03, 16:45   #238
eyo
Zakorzenienie

Cytat:
W mojej rodzinie ze strony mamy nadwaga jest dziedziczna.
Babcia i jej siostry dożyły do 87, 90 i 95 lat przy wadze ok. 100 kg i żadna z nich nie chorowała, ani dnia nie były w szpitalu, nie potrzebowały żadnych lekarstw na receptę. Do ostatniej godziny były na chodzie, sprawne, mieszkały samotnie bo dzieci w świat a chudzi mężowie poumierali w wieku przed 60 - ką, same sobie ze wszystkim radziły w domu. Odżywiały się głównie mlekiem od krowy, bułkami, ziemniakami, na każde święta i odpust w lecie kupowały ćwiartkę świni i zjadały ją doszczętnie bo mięso i kości do kapusty i barszczu a słonina przetopiona na smalec i też zjedzona. Żadnych sportów, jedyny większy wysiłek u jednej z nich to droga co tydzień do kościoła i z powrotem kilka km. A dwie pozostałe siostry jeździły autobusami. W wieku produkcyjnym miały pracę siedzącą.
Moja mama podobnie ma znaczną nadwagę jednak na nic nie choruje, ma dobre wyniki, nie przyjmuje żadnych leków bo nie ma takiej potrzeby, pracuje, ma pracę siedzącą, po pracy to jedynie obowiązki domowe, książki, filmy. W szpitalu to jedynie była na porodówce kilka dni.
Ja też nadwaga ze 30 kg i żadnych dolegliwości ani ze strony stawów ani układu krążenia.
Męczące jest dla mnie sporo rzeczy np. szybkie wchodzenie po schodach, bieg bo wtedy dostaję zadyszki. Unikam więc tego, chodzę w takim tempie aby zadyszki nie było, odpoczywam gdy czuję, że trzeba.
"dziedziczna" nadwaga to najczęściej rodzinne przyzwyczajenia żywieniowe wiadomo - rodzice budują w dzieciach nawyki żywieniowe więc niby jak osoba, która z sałatek najbardziej lubi schabowe ma wychować szczupłe dziecko?

poza tym - twierdzisz, że babcie ze sportów to wycieczka do kościoła tylko? jasne - teraz weź tylko pod uwagę, że np. 100 lat temu ludzie nawet jak żywili się słoniną to przy okazji też odwalali długie godziny w pocie czoła pracując w polu - pożyjemy zobaczymy co będzie przy kolejnych pokoleniach przesiadających się z pracy w polu na pracę przed komputerem

nie twierdzę, że musisz się odchudzać - żyj sobie jak chcesz ale śmieszy mnie pisanie "żadnych dolegliwości ze strony stawów, układu krążenia" skwitowane "męczy mnie chodzenie po schodach, bieg bo dostaję zadyszki" - z całą sympatią ale to są właśnie dolegliwości, których twierdzisz, że nie masz...

Prędzej czy później cmentarze są pełne wszystkich.

15.02.2017 ♥

Edytowane przez eyo
Czas edycji: 2017-04-03 o 16:49
eyo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2017-04-03, 16:47   #239
Candy_lips
Zakorzenienie

Co do razowego chleba to tez go srednio lubie i ciezko byloby mi go ciagle jesc, ale sa tez zytnie, grahamy, wedlug mnie dobre, a nawet zdrowe albo inne propozycje na to co mozna zdrowo, a smacznie zjesc. Ja czasem tez na pewno nadal zjem zwykle kajzerki byle to nie bylo jedynym co sie je i by to urozmaicic.
Stary 2017-04-03, 16:52   #240
201705042038
Konto usunięte

Cytat:
A to tu komu chce wyliczać hamburgery.
Mam zacząć podrzucać linki? Wystarczy przeczytać chociażby posta limonki w tym wątku. W innym dziewczyny, które do Maca nie chodzą, też waliły w tę samą nutę.

Cytat:
No motywacja schudniecia żeby się podobać nie może najlepsza z możliwych. Ale przynajmniej jakas jest.
Hmm, ani nie jest najgorszą z możliwych, ani nie jest prawdą, że ludzie grubi nie mają motywacji, większość otyłych ludzi ma za sobą jakieś próby walki z kilogramami.

Cytat:
Nawet jak Autorka zacznie sie odchudzać z tego powodu to nie znaczy że na tym musi konczyc. Terapia ma to do siebie, że potrafi trwać trochę.
To można zacząć ogarniać swoje ciało teraz i chodzić na nią w tym samym czasie.
Nie zawsze można, po pierwsze dieta jest dodatkowym obciążeniem psychicznym, po drugie w przypadku np. zaburzeń odżywiania pacjenci mają "zakaz" podejmowania takich prób na własną rękę.

Cytat:
Jak źle się że swoim ciałem czujesz to wbrew pozorom po tej cudownej terapii też możesz źle się z nim czuć.
Jeśli jej będziecie tak pomagać, jak dotąd, to faktycznie, istnieje taka szansa.

Cytat:
W ogóle zamiast wizażowych psycholożek i dietetyczek które wiedzą najlepiej, może udaj się do prawdziwych specjalistów.
Chodzi.

Cytat:
Zawsze można się wynieść do jakiegoś kraju, gdzie ubezpieczenie jest luksusem, nie obowiązkiem.

Cytat:
Jakbym siebie słyszała 30 kg temu. Schudłam, uwielbiam siebie (zawsze uwielbiałam, ale za charakter, a teraz również za ciało), nie mam już do siebie żadnych zastrzeżeń, uwielbiam patrzeć w lustro, które wcześniej omijałam wzrokiem. Nauczyłam się też malować, bo wcześniej czułabym się jak świnia w makijażu. Przeszła mi też depresja i częściowo nerwica.
Nie wierzę w taką pewność siebie i akceptację swojego ciała, które by człowiekowi kazało nienawidzić kogoś za to, że je podwójny zestaw z frytkami.

Cytat:
Tak, trzeba akceptować siebie. Ale siebie, a nie swoje dziesiąt kilo nadwagi. Nadwagę można akceptować, jasne, to super, że siebie lubisz. Ale nawoływanie do akceptacji stanu, który się komuś nie podoba, bo chce to zmienić jest jakieś chore. Zwłaszcza jeśli ten stan zagraża zdrowiu (a znaczna nadwaga ZAGRAŻA).
Sama autorka napisała, że chciałaby siebie akceptować, nie rozumiem, dlaczego koniecznie niektórzy jej tego luksusu samoakceptacji odmawiają.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości