|
|
#211 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: ♡ Mamusie Lutowe 2018 cz. 4 ♡
|
|
|
|
#212 |
|
Wtajemniczenie
|
To ja też chce taki szybki poród :P
|
|
|
|
#213 |
|
Wtajemniczenie
|
|
|
|
|
#214 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja miałam wszelkie objawy a i tak je zlekcewazylam bo czekałam kiedy ten potworny ból przyjdzie a on nie przyszedl ale dzień wcześniej mocno mnie przestrugalo w wc. Miałam nawet śluz podbarwiony krwią od niedzieli (w pon rodzilam) skurcze od 4 rano. A ja i tak czekałam aż skurcze będą bardzo boleć i pomału się zbierałam do szpitala. W ogole nie pomyślałam że mogę tak nagle urodzić ale mimo to zdążyłam być w szpitalu. Teraz już na pewno na takich skurczach vo 5-6 minut pojadę a nie jak były co 2min ![]() ![]() Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#215 |
|
Wtajemniczenie
|
Te skurcze faktycznie są takie regularne i z zegarkiem w ręku się je mierzy?
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ogólnie jak się zaczyna to mogą być nieregularne. Miałam skurcze co 10-15min przez kilka h, potem nawet przeszły i pojawiły się takie co 5-7min. Jak zaczełam powoli dopakowywać torbę to chwilę później co 2-3min. Natomiast często te skurcze się cofają przy wejściu w szpitala, więc jak masz niedaleko do szpitala to nie ma sensu gnać. No i zabawnie jest jeszcze z przepowiadaczami. W obu poprzednich ciążach męczyłam się z nimi od około miesiąca przed. Przy czym w pierwszej ciąży tydzień przed porodem miałam mocniejsze niż na porodówce, z godzinę szłam z salonu do kuchni po tel zadzwonić i przeszły jak doszłam W drugiej pod koniec miałam takie akcje co drugi dzień... 2-3h regularnych skurczy (ale dość rzadkich 5-7min) i bóli krzyżowych (ciągły) i tak praktycznie cały miesiąc....Są apki na tel do mierzenia skurczów, mi tak było łatwiej niż zegarkiem. ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- No i ja bym się mimo wszystko nie nastawiała na ekspresowe porody. Średnia dla pierworódki to kilkanaście h, ktoś tą średnią jednak musi wyrobić :p Ja pierwszą córkę rodziłam 19h (17h na porodówce), siostra 24h (+ czas w domu), mam kilka koleżanek z podobnymi czasami. |
|
|
|
|
#217 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
U mnie były tak,ale to już na porodówce przy zaawansowanym porodzie kazali przez chwile mężowi mierzyć, to miałam co 1,5 minuty chyba |
|||
|
|
|
#218 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja teraz noszę Lki i wzielam Lkę i jest dobra. Tez mialam wątpliwosci czy sie brzuch zmieści, ale jest ok. Ja wzięłam jedną Arctic taką z niedzwiedziami hyhy Bałam się rękawów, ale są calkiem spoko. No i ten fason to literka A więc z brzuszek tutaj bez problemów się zmieścił) 1514454151730.jpg Cytat:
mój porod tez uwazam, ze byl szybki no ale nie az tak Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#220 |
|
Wtajemniczenie
|
A ja mogę powiedziec ze nie mialam skurczy ... nawet przy porodzie polozna mowi zeby przec jak jest skurcz, a ja nie wiedzialam kiedy:P Potem zczaiłam, że skurcz byl u mnie jak mi sie cieplej robiło. Teraz tez mogloby tak byc
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#221 | ||||||
|
luckygirl
|
Cytat:
Cytat:
juz mam i jak tylko wstanę to dopisze ![]() Cytat:
ramiona mam wąskie. No nie wiem juz sama.Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja jak nie bede mogła sie dodzwonic do W albo on nie bedzie mogl dojechać to dzwonie po tatę. Jeździ na taxi wiec nie powinno byc problemu
|
||||||
|
|
|
#222 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Pół biedy na izbie przyjęć - to już szpital Byle nie w domu ani nie w drodze ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 10:52 ---------- Poprzedni post napisano o 10:51 ---------- Cytat:
Taka sama mierzylam w sklepie Ale nie chce długiego rękawa wiec będę przez internet zamawiać, bo te w sklepie to takie średnie były. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
||
|
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tym rodzeniem pierworodki to też zależy jak kto liczy ja mam wpisane w karcie że 1 etap trwał 10h! Bo podałam że 1 skurcz jaki poczułam pojawił się ok 4 rano. Ja bym tego porodem nie nazwała jeszcze ale tak się liczy. Ja do godziny 12 pracowałam. Potem poszłam pod prysznic się ogarnąć i ok 14 pojechaliśmy do szpitala. Od 12-13 czułam już mocne skurcze ale jeszcze nie cierpialam z ich powodu. O 14.30 odeszły mi wody jak mi robili ktg. O 14.45-14.50 wjechalam na porodowke o 14.55 córka była na mnie. A jakby zliczyć ten czas co mi wpisali to wychodzi 11h porodu. Ja bym powiedziała że 1h. Więc to takie liczenie. Niektóre kobiety jadą do szpitala wiele wiele za wcześnie przy pierwszym skurczu już i liczą czas od tego momentu i wychodzi np 30h porodu! A prawdą jest że sam pobyt w szpitalu może wyciszyć skurcze więc nie warto aż tak się spieszyć. Znam.przypadek że laska pojechała ze skurczami takimi co 7-8minut i po godzinnym pobycie w szpitalu te skurcze ustapily. Urodziła dopiero na drugi dzień. Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#224 |
|
Wtajemniczenie
|
Właśnie składamy łóżeczko
i dziś wielkie pranie tego co uzbierałam dla małej od ostatniego praniaPolecacie jakąś konkretną Apkę do mierzenia skurczy??
|
|
|
|
#225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#226 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
|
|
|
#227 |
|
Zakorzenienie
|
Tak, czasem odsylaja do domu. Ale i tak później wpisują ten czas i potem wychodzi że się rodzilo 3dni...czasem się kobieta np źle czuje i nie chce jechać do domu. CZasem już wody się sacza i też nie odesla. Wiadomo każdy przypadek inny. Ja tylko podaję swój przykład (na pocieszenie dla pierworodek) że rodzić 11h (jak ja) to nie znaczy umierać w meczarniach 11h!! Mnie jak ktoś pyta ile rodzilam to mówię że 5minut bo tyle rodzenia de facto było. Pamiętam jak znajome opowiadaly że rodziły po 30h! Byłam przerażona że w ogóle można przeżyć 30h takiego bólu a nie zdawałam sobie sprawy że poród w każdej godzinie minucie wygląda inaczej. Nikt mnie nie pocieszyl i byłam nieswiadoma. Dlatego zawsze mówię o moim porodzie pozytywnie bo mimo że pierwszy.to był lekki i szybki.
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale to nie ma reguły... ja uważam że lepiej za szybko niż za późno. Ja mam do szpitala w którym chce rodzic 40 km wiec nie wyobrażam sobie jechać na ostatnia chwile, zwłaszcza że dziecko mam małe w domu. Wolałabym pojechać z fałszywym alarmem niż urodzić po drodze
|
|
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#230 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to drugi poród mi to wynagrodził
|
|
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nie wiem jak się zachowam bo mi poród wywoływali. Chyba bym wolała żeby wody mi odeszły bo wtedy wiadomo że trzeba się zbierać ja miałam jakoś o 12 podłączone oxy i od 13.30 już bolało. I mnie ten ból zmęczył. Nie chodzi o to że bolało mocno ale taki upierdliwy był, przez to pod koniec już nie miałam naprawdę siły, urodziłam o 22
|
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
co nie zmienia faktu że każdej życzę takiego właśnie szybkiego fantastycznego porodu. Nie da się jednoznacznie określić ile rodzi pierworodka a ile doswiadczona kobieta. Nie ma na to reguły. A statystyki? Są jak wszędzie. Wynikają z pewnych zapisów i obliczeń. Tyle. Ja tam polecam pozytywnie się nastawić i nie dac sobie wmówić że będzie ciężko. Bo nie musi być! Nawet za 1 razem.Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#233 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Eeee tam, ja nie powiem ze mój poród był łatwy amino wszystko był fantastyczny. ❤️ zgadzam się że nie ma co się nastawiać złe bo to połowa sukcesu. Ja od początku podchodziłam do tego „DAM RADĘ” i teraz tez zamierzam tak podejść
|
|
|
|
|
#234 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I wolałabym się nastawić na to, że boli i pozytywnie rozczarować niż nastawić, że to nie jest "aż taki ból" a potem chodzić po ścianach
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
#236 |
|
Zakorzenienie
|
Mi ciężko coś powiedzieć na temat porodu
ja ogólnie skurczy nie czułam do końca , jedynie takie napinanie brzucha więc to pewnie było to bo na ktg pokazywało że są duże a ja tego nie odczuwałam Wysłane z mojego MI MAX przy użyciu Tapatalka
|
#237 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 12:22 ---------- Poprzedni post napisano o 12:19 ---------- Cytat:
że będę gryźć przeklinac wyć chodzić po ścianach. I że mimo to dam radę. I właśnie się pozytywnie "rozczarowalam". To było miłe zaskoczenie. PoZytywnie trzeba myśleć zawszeWysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka |
||
|
|
|
#238 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No ale nie byłaś nastawiona że to boli? Ja byłam nastawiona ze będzie bolało tak mocno jak nic nigdy ale tyle kobiet daje radę to i ja dam |
|
|
|
|
#239 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I do tego się odnoszę, że warto się jednak nastawić, że to boli.
|
|
|
|
|
#240 |
|
Wtajemniczenie
|
Kochane, jeśli chodzi o materac to dla noworodka gryką do góry czy kokosem?
))))
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:40.

hehe

) i potem aż wióry leciały 

W drugiej pod koniec miałam takie akcje co drugi dzień... 2-3h regularnych skurczy (ale dość rzadkich 5-7min) i bóli krzyżowych (ciągły) i tak praktycznie cały miesiąc....

ramiona mam wąskie. No nie wiem juz sama.

zgadzam się że nie ma co się nastawiać złe bo to połowa sukcesu. Ja od początku podchodziłam do tego „DAM RADĘ” i teraz tez zamierzam tak podejść
05.07.2008
️
że będę gryźć przeklinac wyć chodzić po ścianach. I że mimo to dam radę. I właśnie się pozytywnie "rozczarowalam". To było miłe zaskoczenie. PoZytywnie trzeba myśleć zawsze