![]() |
#211 | |
Konto usunięte
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z....
Cytat:
![]() nie rozumiem- po co??? zeby nie bylo- czasami zostaje dluzej, 40 godz wyrabiam w 4 dni, albo 60h w 5 dni, zdarza sie, ale nie kreuje sie na pracoholika, bo nim nie jestem i nie bede. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]() [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89122726]+ przychodzenie do pracy chorym, beze mnie firma padnie ![]() nie rozumiem- po co??? [/QUOTE] Omg, tak. Jezeli to nie jest firma ktora sama budowalam od zera i ktora jest moja wlasnoscia i moja odpowiedzialnoscia, to w zyciu nie bedzie moim priorytetem. Pracujac na etacie jestem tylko "numerkiem" na liscie plac i nie wyobrazam sobie narazania wlasnego zdrowia zeby tylko nie zawalic pracy. Jezeli pracodawca by mnie zwolnil za wziecie wolnego z jakichkolwiek powodow zdrowotnych (akurat wczoraj i przedwczoraj wzielam niespodziewane wolne bo musialam isc na pilne badania) to krzyz mu na droge, nie chce u kogos takiego pracowac i zrobilby mi tym zwolnieniem przysluge ![]()
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Z moich obserwacji wynika, ze osoby chwalące się wielogodzinna praca znaczna cześć tej pracy spędzają w okolicach ekspresu do kawy, na plotkach, a potem nadrabiają. Pracowałam kiedyś w podobnie zorganizowanej pracy, masakra.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale pewność siebie, a roszczeniowość to dwie różne sprawy. Ja też uważam, że pewność siebie dużo daje, a przede wszystkim odpowiednie wycenienie swoich umiejętności i niezrażanie się jak ktoś się na to nie zgodzi. Jak ostatnim razem szukałam, pracy to rozbieżność w proponowanych mi wynagrodzeniach była ogromna na tym samym stanowisku, więc jak ktoś cały czas słyszy jakieś niskie stawki to potem niestety boi się powiedzieć więcej. [1=12b24d2a455c078f5629813 f5df538e108ef39c5_6556ae3 ede293;89122726]+ przychodzenie do pracy chorym, beze mnie firma padnie ![]() nie rozumiem- po co??? zeby nie bylo- czasami zostaje dluzej, 40 godz wyrabiam w 4 dni, albo 60h w 5 dni, zdarza sie, ale nie kreuje sie na pracoholika, bo nim nie jestem i nie bede.[/QUOTE] Nie no ja też lubię swoją prace i czasem zostanę dłużej jak jest potrzeba, ale bez jaj żebym przyłaziła chora albo siedziała codziennie po godzinach w imię jakieś swojej chorej idei. Cytat:
Ja mam takie samo podejście. Lubię swoją pracę, ale priorytetem dla mnie nigdy nie będzie, bo jest dużo więcej przyjemniejszych rzeczy do roboty.
![]() |
![]() |
#215 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Boomersi, iksy, millenialsi, pokolenie z.
...
Cytat:
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
...
chwalenie sie siedzeniem w pracy to cringe na maksa.
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
BAN stały
|
Cytat:
Ale pomysł, że Polska to kraj, który składa się głównie z małych miast i jeszcze mniejszych miasteczek i tam naprawdę pracodawca rozdaje karty i może się czuć jak "Pan i wladca", a większość nie mając wybory przystanie na jego warunki. Jakieś 8 lat temu byłam w sytuacji, ze musialam znaleźć pracę łączona z innymi aktywnosciami i musialam "brać co dają" w rodzinnym mieście. I próbowałam byc asertywna, jasne. Tylko ze bycie asertywnym w pewnych okolicznościach jest dosłownie farsa, kiedy firma od początku ma pogardliwe podejście do pracownika. Na rozmowę weszłam do pokoju z jeszcze jedną dziewczyną (co za kuriozum). Wysłuchalysmy "wykładu" na temat warunków zatrudnienia, a moje asertywne pytanie o umowę zostalo potraktowane milczeniem i wyrazem twarzy typu : "O co w ogóle pytasz?" I tak naprawdę wyglądały i pewnie nadal wyglądają niektóre mIejsca pracy, rozmowy i stawianie warunków. "Nie podoba Ci się, to spadaj". I ciągle był tam sporo pracowników. I rotacja również ![]() Ale próbuje się pocieszać, że te 10 lat mogło coś jednak zmienić. I na pewno w większych miastach typu Wrocław chociażby jednak rynek pracy jest lepszy. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
"Jezeli glownym czynnikiem do podjecia pracy jest wynagrodzenie to sie nie dogadamy". Plus oczywiscie oferowanie mozliwosci pracy w mlodym i dynamicznym zespole ![]() No bo przeciez ci mlodzi to tacy bezczelni, piniondze by chcieli zarabiac, w *upach im sie poprzewracalo ![]()
![]() |
![]() |
#219 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 15:47 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
I tak, dyskusji o braku samodzielności i roszczeniowosci mlodszego pokolenia slyszalam od tych urodzonych w latach 70. od groma - od kobiet, mężczyzn i generalnie osób o odmiennych charakterach i poglądach, a w tym jednym niestety byli zgodni. Zarzutem był oczywiście także brak kultury ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Pusheen_ Czas edycji: 2022-02-18 o 15:51 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może szykuje sobie podkład pod ewentualne pozwanie pracodawcy (za jakieś niewypłacone nadgodziny czy inne takie). W razie jakiegoś konfliktu i sądowych przepychanek - cyk, fejsunio i "no nadgodzinowałam przeca" . ![]() Cytat:
To może wynikać z z tego, że nas (jestem rocznik 80) inaczej wychowywano. Uczono pokory, startu z pozycji "ucznia" w nowym miejscu, a jak nabierzesz kompetencji to możesz wymagać. Moim zdaniem słusznie, ale zostało to wypaczone przez januszy biznesu i zaczęło szkodzić pracownikom. Oprócz tego lata 80 i 90 to dopiero początki kapitalizmu, jeszcze szeroka była idea "być zamiast mieć" i tego nas uczono, teraz trzeba "mieć żeby być". Po prostu inny czas, inne wychowanie i inne spojrzenie na sprawę. Ja też nie jestem zwolennikiem roszczeniowości "młodych" ale nie jestem też zwolennikiem postawy poddańczej wobec pracodawcy. Trudno jakoś w naszym kraju wypracować sensowne relacje na tym polu.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Wizażowy Kot Igor
|
Cytat:
Bo też nie może być tak, że ktoś z kompletnym brakiem doświadczenia zawodowego ma oczekiwania finansowe z kosmosu. A później się dziwi, że pracy nie może znaleźć. Ja nie mówię, że ma się dać wykorzystywać i zasuwać za miskę ryżu, bo to nie o to chodzi, by dać się wykorzystywać. Ale z drugiej strony, taka osoba nie powinna stawiać żądań takich samych stawek, które mają osoby z iluś tam letnim doświadczeniem i tzw. know-how w danej dziedzinie. A to się zdarza wśród młodszych roczników. Czyli: świeżo po studiach, praktyki zero, jest na samym dole tzw. corporate ladder a oczekiwania finansowe ma niebotycznie, bo on "za mniejsze pieniądze nie będzie się wysilać". No jego prawo.
I don't have time for that! I'm a cat. We are rather busy you know? Zanim założysz wątek, zajrzyj tu: https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1269209 Warto wsłuchać się w Słowo: https://www.youtube.com/channel/UC5n...oyrF8xorb-IqVw No pasaran! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Pani Mizantrop
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#224 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
whatever
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89125741]Ja jeszcze rozumiem, a przynajmniej się staram, kult za
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Co do produktywności, to ja jestem przekonana że wiele z nas byłoby w stanie wykonać swoją robotę z 40h w tygodniu w np. 32h. Kult dupogodzin zabija produktywność. Sent from my SM-G996B using Tapatalk |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Pani Mizantrop
|
[1=747bf32364fc13da37122d4 9c7e01f75501e8a1a_65540b7 83ff7c;89125741]Ja jeszcze rozumiem, a przynajmniej się staram, kult za☠☠☠☠☠☠☠u jak rozkręcasz swoją własną firmę albo robisz coś dla świata (jako lekarz, naukowiec, działacz społeczny, whatever). Ale dwunastogodzinny zapieprz w korpo, gdzie często zarząd ani udziałowcy nie wiedzą nawet, że istniejesz, to IMO zwykłe frajerstwo jest, żeby nie powiedzieć dosadniej. Pomijam, że im dłużej człowiek siedzi w pracy, tym mniej jest efektywny, bo umysł nie będzie działał przez 12 godzin na pełnych obrotach.[/QUOTE]
Zgadzam sie. Cytat:
Niestety mam etat wiec te 8h od 9 do 17 musze wysiedziec nawet jak nie mam kompletnie nic do roboty.
![]() |
![]() |
#227 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pracodawca rozdaje karty, bo potencjalny pracownik mu na to pozwala i to nie ma znaczenia czy miasto jest małe czy duże. Gdyby nikt na kijowych warunkach się na pracę nie zgadzał, to pracodawca musiałby te warunki zmienić albo pracować sam. Cytat:
Zgadzam się z tym, że ja jestem dla pracy, a nie praca dla mnie. Nie widzę żadnego sensu żeby się zarzynać ani u kogoś ani nawet siebie, bo to nie o to chodzi żeby praca pochłaniała większość część doby. No ja jakbym się spięła to spokojni bym mogła pracować 32h, bo praktycznie nigdy nie ma tak, że przez 8h każda minuta jest zapełniona pracą.
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Tylko, że są ludzie, którzy potrzebują pieniędzy tu i teraz i nie mogą wybrzydzać i czekać aż warunki się polepszą. Dlatego zawsze będą ludzie, którzy zgodzą się na najniższą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
hakuna matata
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie no, wiadomo, że są takie sytuacje, że człowiek nie ma wyboru i nie wybrzydza, ale to nie zmienia faktu, że jakby nikt na określonych warunkach i za określoną stawkę pracować nie chciał to pracodawca by to zmienił.
![]() |
![]() |
#231 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Kontrole skarbowe niektórych firm potrafią trwać latami, a tutaj sprawa bardzo szybko ucichła ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
...
Poza tym (nie wiem jak jest teraz, bo kojarzę, że miało się do zmienić) PIP musiał zawiadomić o zamiarze przeprowadzenia kontroli, więc coś tam zawsze można było ukryć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89126492]No i pracownik też był karany, teraz niby wprowadzono zmiany, ale wiadomo jak to jest z polskim ładem.[/QUOTE]
No i zgłoszenie do PIP nie może być anonimowe, więc mało kto się na to decyduje. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
może to po prostu kwestia aktualnej mody |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Pani Mizantrop
|
Kombinacja trendow, wiekszych funduszy, dostepnosci kosmetykow i zabiegow i swiadomosci na temat pielegnacji czy opalania. Mniej osob tez pali papierosy co na pewno tez ma wplyw na ogolna aparycje.
![]() |
#239 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pierwsze zdjęcie to był młodzieżowy look w latach 60. Drugie w 80. Przypuszczam, że modny obecnie oversajz, ciężki makijaż i trendy medycyny estetycznej takie jak to poniżej będą uznawane za bardzo postarzające za jakieś 15 lat. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
BAN stały
|
Cytat:
To nie jest takie proste. Finlora dobrze pisze - ludzie po prostu potrzebują pieniędzy "tu i teraz", zeby jak każdy opłacić bieżące rachunki, a resztę wydać na podstawowe zakupy i takie osoby muszą mieć dopływ tej gotówki co miesiąc, bo w innym przypadku zdechna z głodu - bo raczej się nie zapozycza (z czego potem oddadzą?), więc Provident odpada, a pożyczać po znajomych głupio. No i mają swoją godność (to określenie, którego używają) i po prostu chcą pracować tak, żeby co miesiąc te pieniądze na koncie były - to zwykle skromne osoby, którym nie udało się w życiu zdobyć jakiegoś sensownego wykształcenia i mają taką perspektywę jaką mają - że praca musi być i pensja na koncie co miesiąc. A perspektywa wynika głównie z ograniczonych możliwości. I te osoby z minimalną w większości przypadków nie będą mieć rezerw na koncie, żeby móc z nich żyć np. przez 3 miesiące poszukiwania nowej pracy, a ona często nie znajduje się z dnia na dzień, bo takie które można mieć "od zaraz" to czasem największa tragedia pod Słońcem i biora tam każdego jak leci, co słabo świadczy o ich jakości. A czasem jest tak, że masz do wyboru tylko kilku pracodawców w danym miejscu i tyle. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:16.