Novynette/Mercilon - wątek zbiorczy! - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-05-20, 10:03   #211
Maripossa
Zakorzenienie

Dot.: Pomóżcie Czy to możliwe że nie mogę brać tabletek

Cytat:
Napisane przez miskiten
Moje próby dotyczą dłuższego okresu czasu nie brałam trzech różnych rodzajów tabletek jeden po drugim.Za każdym razem tabletki przepisywał mi lekarz- robił wywiad i badania.A trzy miesiące nudnośći i nieprzespanych nocy ??czy tabletki mają ułatwiać czy utrudniać życie?dlatego sie zastanawiam czy to ma sens.nie wierzę w to że jesli tyle czasu te "nieprzyjemne" objawy utrzymują sie to nie ma to negatywnego wplywu na zdrowie .a napisalam o mojej siostrze dla porównania (ona akurat bierze janine-wogóle skad ten pomysl ze tabletki mam od niej????).może warto próbować dalej a może nie dla mnie to i muszę się z tym pogodzić.nie wiem...
Przepraszam, ze tak wypalilam ze tabletki masz od siostry, ale poprostu (moim zdaniem) w dziwny sposob napisalas swoj 1-szy post, zero o lekarzu i o badaniach itp...
W takim razie skoro wyniki mialas ok, lekarz przepisywal ci kolejne tabletki i nadal mialas te same dolegliwosci to....sama nie wiem, chyba zeczywiscie nie dasz rady brac tych tabletek
Ja osobiscie biore Mercilon juz dosc dlugo i mi sluizy, nigdy nie mialam zadnych skutkow ubocznych, ale jak juz wszyscy dobrze wiemy: TO ZALEZY OD ORGANIZMU...
Moze warto udac sie do innego lekarza (w sumie nie wiem jakiej specjalizacji...) i zrobic inne badania??
Maripossa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-20, 11:02   #212
miskiten
Przyczajenie

dzięki dziewczyny za rady.rzeczywiscie fakt jest taki ze owszem maialam tzw podstawowe badania t.j. krwi i cytologie ale niestety nie mialam badania poziomu hormonów.mysle o tym zeby zrobic to badanie za pieniadze skoro czegos takiego moj lekarz nie praktykuje.moje cialo to nie pole doswiadczalne i moze rzeczywoscie costam u mnie jest nie tak.warto to sprawdzic napewno.
miskiten jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-20, 18:30   #213
didi_d
Raczkowanie

GG do didi_d

badanie poziomu hormonow wcale nie decyduje jakie tabletki beda dla ciebie najlepsze

didi_d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-20, 18:42   #214
margitta
Zakorzenienie

Dzisiaj tak się dobiera tabletki, że próbuje się każde po kolei i które będą dobre się zostawia. Tak to juz jest. 3 różne to nie jest jeszcze tak dużo, najlepiej próbuj dalej. Odstawia się je wtedy, gdy po trzech miesiącach efekty uboczne dalej występują, nie wcześniej (chyba, że są poważne).

Badania hormonalne nic ci nie dadzą. Wyjdzie np, że masz odpowiedni poziom hormonów i co to oznacza? nic. Że możesz próbować dalej.

I muszę cię zmartwić, ale podobno są osoby, które nie mogą po prostu stosować tabletek antykoncepcyjnych, bo ich organizm się do nich nie dostosowuje.
Stary 2006-05-28, 11:19   #215
kikuska
Zadomowienie

Dot.: Mercilon=Novynette????

Ja bardzo przytyłam po Novynette heh i piersi urosły z malego b do d wiec polecam dla tych które potrzebuja wiekszych))
kikuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-28, 13:37   #216
Opalia
Raczkowanie

GG do Opalia

Ja biorę już od kilku lat Mercilon i czuję się po nim bardzo dobrze ,właściwie to nie miałam nigdy żadnych efektów ubocznych ale to prawda ,że jest drogi bo ja płacę około 30 zl za opakowanie :/
Opalia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-28, 16:34   #217
kikuska
Zadomowienie

Dot.: Tabletki NOVYNETTE

Mi po Novynette tez bolaly piersi, urosły z małego b na d Dosc duzo przytyłąm a dopiero po 5 miesiacach brania wzrost wagi nieco sie przychamowal. Hmm wzrost ochoty na seks zwiekszyl sie nadal nie mam dosc Mam teraz tylko nadzieję ze kilogramy nieco spadna
kikuska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-28, 16:53   #218
wild_rose
Raczkowanie

jestem teraz w połowie 3 opakowania i wyskoczyło mi straszne uczulenie. Na nogach mam wielkie kilkucentymetrowe czerwone bąble które bardzo swędza do tego stopnia że nie mogę spać po nocach, jeśli nie napiję się wapna przed snem.We wtorek wybieram się do lekarza pierwszego kontaku żeby dał mi skierowanie do dermatologa, bo chyba oszaleję, tak mnie to swędzi.Przypuszczam że to musi być skutek uboczny tabletek. Nigdy nie miałam rzadnej alergii!!!!! a po tabsach moj organizm szaleje.
Ale innych skutków ubocznych nie ma. Urosły mi piersi i Troszkę przytyłam na górze. Zawsze miałam bardzo chude ramiona i małe piersi w porównaniu do reszty ciałą. Teraz przynajmniej wyglądam bardziej symetrycznie dół schudł, a góra utyła ahhh i czasem miewałam
straszne bóle głowy po tabletkach i mdłości. ale to przeszło.
Aha. I śluzu to ja chyba w ogóle nie wydzielam przez te tabletki. Sahara straszna.
wild_rose jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-28, 19:03   #219
miss.hot
Zakorzenienie

GG do miss.hot

zmieniałam dwa razy tabletki raz z Harmonetu na Mercilon, a potem przeszłam na Logest i za każdym razem po prostu robiłam 7- dniową przerwę i nowe tabletki - i jakoś w ciąży nie jestem

wcześniej też pytałam się na innym forum jak to jest właśnie przy zmianie rodzaju tabletek i pisali mi, że talbtki z podobnym składem - a te które brałam takie są - można brać normalnie po przerwie

miss.hot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-05-30, 16:27   #220
sylwia_p123
Raczkowanie

Ja jestem po pierwszym opakowaniu i jak narazie nie ma zadnych skutkow ubocznych. Natomiast piersi powiekszyly sie i nareszcie nie mam bolow w czasie okresu
sylwia_p123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-03, 19:20   #221
kamila20_85
Przyczajenie

Dot.: Mercilon - efekty uboczne?

Cytat:
Napisane przez guga1
Mercilon to byly pierwsze tabletki jakie w zyciu bralam, i nie bylam z nich zadowolona (zreszta kazde mialy jakies minusy ), gdy zaczelam brac te tabletki to okres skonczyl mi sie po 28 sniach jak zaczelam brac drugie opakowanie. Do tego mialam niesamowite migreny podczas ktorych wymiotowalam z bolu, nie moglam sie ruszac to byla tragedia. W czasie gdy bralam mercilon zdarzaly mi sie tez omdlenia, nie wiem czy mialy one zwiazek z tabletkami ale zdarzaly sie w czasie gdy przyjmowalam te tabletki, ale mialam w tamtym okresie anemie wiec wszystie te dolegliwosci mogly byc zwiazane z tym a nie z tabletkami. Jako plus dla tych tabletek musze przyznac ze byly jedyne po ktorych nie mialam problemow z nastrojem.
Witajcie!!

Jestem troszke zmartwiona tym co przeczytalam tutaj. Od 4 dni biore mercilon i teraz sobie zdalam sprawe ze od 3 starsznie boli mnie glowa. mam nadzieje ze ustąpia te efekty uboczne. pozdrawiam wszystkich
kamila20_85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-04, 18:43   #222
blueania
Zakorzenienie

dziewczyny pomozcie mi...chcialam dzis wzisc kolejna tabletke ale gdzies mi upadla i nie moglam jej znalesc..i nie wiem czy mam wzisc kolejna czy ta sama z nastepnego opakowania??w ulotce nic o tym nie ma dodam ze dzis kochalam sie z chlopakiem wiec troche sie boje i nie wiem co mam zrobic
blueania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-04, 19:05   #223
Sovilo
Zakorzenienie

To tabletki jednofazowe, obojetnie która nierzesz, byle o tej samej porze Równie dobrze możesz je wrzucić wszystkie do jednego woreczka, wymieszać i stamtąd brać
Stary 2006-06-04, 19:12   #224
czuczenka
Zakorzenienie

Zazdroszcze dziewczynom, ktorym tabletki pomogly i zmniejszyly obfitosc krwawienia i bole... ja mam dalej obfity okres normalnie 2 dzien a ze mnie sie leje mozna powiedziec no i boli brzuch łeeee

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
czuczenka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-04, 19:52   #225
Sovilo
Zakorzenienie

A które to Twoje opakowanie? Ja na początku miałam mniejsze krwawienie, a teraz tylko plamienie, może u Ciebie również krwawienie będzie zmniejszać sie stopniowo, z m-ca na m-c?
Stary 2006-06-04, 19:55   #226
blueania
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sovilo
To tabletki jednofazowe, obojetnie która nierzesz, byle o tej samej porze Równie dobrze możesz je wrzucić wszystkie do jednego woreczka, wymieszać i stamtąd brać
dzieki ale jesli z tego opakowania co biore teraz mam juz jedna tabletke mniej to nic sie nie stanie??a moze zrobic 6 dniowa przerwe zamista 7 dniowa?
blueania jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-04, 20:03   #227
justiX
Przyczajenie

co po Yasmin - Stediril czy Tri Regol ?

pytanie do dziewczyn, ktore przytyly po Yasmin - jakie tabletki zaczelyscie stosowac pozniej i jaki byl skutek? jestem fenotypem wybitnie estrogennym, wiec "I tak dla kobiet estrogennych raczej dobieramy tabletkę o przewadze gestagennej (np. Marvelon, Mercilon, Microgynon 21, Rigevidon, Stediril)".

z kolei po Yasmin sporo przytylam i chetnie poradzilabym sie tej opinii "jedynym syntetycznym progestagenem w minimalnym stopniu wpływającym na wzrost wagi jaki znam (w części przypadków nawet odnotowano niewielki spadek wagi) jest lewonorgestrel. I pigułkę z takim składnikiem warto wypróbować." z tabletek zawierajacych lewonorgestrel chce sie zdecydowac miedzy I-fazowym Steridilem a III-fazowym Steridilem.

obie sa o przewadze gestagennej i zaliczane sa do tzw. drugiej generacji. co w moim przypadku bedzie lepsze?
justiX jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-04, 20:23   #228
elly2
Wtajemniczenie

Bralam novynette przez rok czasu, niestety po odstawieniu tych tabletek borykalam sie z nieregularnym okresem...trwalo to ponad rok czasu - dlatego tez mam bardzo zle wspomnienia. Oprocz tego podczas stosowania tychze pigulek bolaly mnie piersi...ale to wszystko zalezy od organizmu...

elly2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-04, 20:33   #229
czuczenka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sovilo
A które to Twoje opakowanie? Ja na początku miałam mniejsze krwawienie, a teraz tylko plamienie, może u Ciebie również krwawienie będzie zmniejszać sie stopniowo, z m-ca na m-c?
za 2 dni zaczynam 3 opakowanie.... narazie czas dostawania okresu jest jak w zegareczku normalnie zawsze dostaje w nocy z 3 /4 dnia przerwy

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
Stary 2006-06-04, 20:50   #230
wiosna9
Raczkowanie

Ja dzisiaj biore 3 tabletke Novynette, zobaczymy jak bedzie za jakis miesiąc lub dwa!
Mam nadzięje że mi podpasują!
Stary 2006-06-04, 21:06   #231
Sovilo
Zakorzenienie

Dla mnie są bardzo dobre, naprawdę. Na początku miałam bóle piersi, zastanawiałam się czy z tabletek nie zrezygnować, ale wytrwałam i jestem zadowolona Wprawdzie najadłam sie strachu kiedy nie dostałam okresu...ale mniejsza z tym, było-minęło Czuczenko, myślę, że 2 opakowania to jeszcze nie koniec przystosowywania sie organizmu-mam nadzieję, że kolejna miesiączka będzie już mniej obfita Warto zauważyć, ze ja 3 okresy miałam w niarę normalnie, a 4 wcale czyli tabletki jednak mogą wyczyniać rózne rzeczy nie tylko na początku ich brania
Stary 2006-06-04, 21:48   #232
śliweńka
Zakorzenienie

Ja brałam te tabletki tylko miesiąć tak źle się po nich czułam że choroba, bolała mnie głowa, byłam wściekła na wszystko i wszystkich,bolały mnie nogi i do tego plamienia.

09.04.2012 córa
19.04.2017
31.01.2018
06.02.2019 Kropek http://fajnamama.pl/suwaczki/kw05lel.png
śliweńka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-04, 22:23   #233
Sovilo
Zakorzenienie

Jednym podpasują ,innym nie
Stary 2006-06-13, 13:14   #234
chantelle-krakow
Przyczajenie

GG do chantelle-krakow

witaju mnie po novynecie powiekszyly sie znacznie piersi) i ochote na seks mam duza)Po logescie mialam znikomy poziom libido, do tego stopnia ze nie chcialam by mnie chlopak dotykal w jakikolwiek sposob..
chantelle-krakow jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-06-13, 16:19   #235
wiosna9
Raczkowanie

Dzisiaj będzie 12 tabletka. Piersi wieksze (czytaj: pełniejsze) troszke bolę ale co tam!
Libido albo bez zmian albo wieksze! Przez pierwszych kilka dni troszkę mnie mdliło, ale juz przeszło! Narazie super- oby tak dalej!
Stary 2006-06-13, 22:03   #236
Sovilo
Zakorzenienie

Dziewczyny, ja mam takie pytanko tytoche off topic Moja przyjaciółka wprawdze jeszcze nie współzyje, ale rozmawiałyśmy, że gdy będzie miała stałego partnera i w ogóle , top bedzie przyjmować pigułki, tylko jest pewien problem. Ona żadnej tabletki nie może połknąć, każdą kruszy, albo rozpuszcza w szklance wody. Myślicie, ze z tabletkami antykoncepcyjnymi tak można...?
Stary 2006-06-13, 22:12   #237
margitta
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Sovilo
Dziewczyny, ja mam takie pytanko tytoche off topic Moja przyjaciółka wprawdze jeszcze nie współzyje, ale rozmawiałyśmy, że gdy będzie miała stałego partnera i w ogóle , top bedzie przyjmować pigułki, tylko jest pewien problem. Ona żadnej tabletki nie może połknąć, każdą kruszy, albo rozpuszcza w szklance wody. Myślicie, ze z tabletkami antykoncepcyjnymi tak można...?
hmm co za zapobiegliwość Z kruszeniem chyba nie byłoby problemu. Ale bardzo ważne jest, żeby połknąć absolutnie calutką tabletkę. Skład jest bardzo wyważony i zawiera najbardziej odpowiednią dawkę. Mówi się nawet, że jak się ukruszy (np w opakowaniu) to już nie należy jej brać. Z rozpuszczaniem w wodzie to już absolutnie bym nie ryzykowała. Na pewno koleżanka nie byłaby w stanie połknąć? Przecież te tabletki są maleńkie...
Stary 2006-06-13, 22:23   #238
czuczenka
Zakorzenienie

Sovilo: ja gdybym miala cos takiego jak TWoja kolezanka to nie wiem czy bym kiedykolwiek zaufala tabletkom z tym kruszeniem to zawsze moze akurat jakiegos tam miligrama moze nie polkac i klops roznie to bywa... sama mialam kiedy w pierwszym opakowaniu ukruszona tabletke ale cale szczescie ze kolezanka tez bierze Cilest i miala zapasowe bo sama kiedys zgubila i wykupila dodatkowe opakowanie takie zapasowe na rozne wypadki nie radzilabym tak przyjmowac tabletek jak to opisalas....

Już Pani Licencjat
teraz sie MaGistRuje
5-ty rok na Wizażu

DUKAM
Stary 2006-06-14, 22:29   #239
Sovilo
Zakorzenienie

Przypomniała mi się ta sytuacja, kiedy ostatnio łykała u mnie Ibuprom, i go gryzła wiem, że tabletki anty są malutkie i myslę, że nie byłoby problemu, ale mówiła, ze wszystkie leki tak przyjmuje-gryząc.(od dzieciństwa, kiedy zadławiła się ością i dusić zaczęła czy coś....).
Stary 2006-06-19, 19:48   #240
wiosna9
Raczkowanie

Unhappy Novynette+plamienie???

Biorę te tabletki juz 17 dni, cały czas mam plamienie, wygląda to jak końcówka okresu, denerwuje mnie to! Niedługo bede pewnie miała kolejna miesiączke, czyli przez cały cykl musze sie męczyć z tym plamieniem i używac wkładek higienicznych Nie wiem czy powinnam je zmienic na cos innego? Niby ginekolog stwierdził ze to normalne bo organizm sie przyzwyczaja, a ja nigdy nie rodziłam i to moje pierwsze tabletki, także nie wiem, czy mam do niego dzwonic, co byscie poradziły?

Czy podczas 2 opakowania te objawy ustapią?

Edytowane przez wiosna9
Czas edycji: 2006-06-19 o 20:09
wiosna9 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości