Pchły - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-21, 11:24   #211
milkanika
Rozeznanie

Dot.: mały szczeniak-pchły

Cytat:
Napisane przez Nimfa20 Pokaż wiadomość
Właśnie nie prawda. Zwierzak ze schroniska potrzebuje konkretnych zasad, czego wolno, a czego nie.
Uważasz, że pozwalanie psu na wszystko przez np. 3 miesiące jest ok, a po 3 nagle zabraniasz mu wchodzić na kanapę. Wtedy taki pies dostaje wody z mózgu, bo do tej pory było wolno, a teraz nagle nie.

W gazecie 'Mój Pies' z października jest 7 rad dla właścicieli adoptowanych psów, polecam szczerze.

Droga autorko, swoją drogą polecam Tobie tę gazetę. Ja kupuję już ponad rok i jestem zadowolona. Jest dużo porad weterynarzy, opisanych różnych problemów itd.

Teraz jak najbardziej powinno się zadbać o zdrowie, higienę, pielęgnację, psychikę.

Z tego co mi wiadomo, to szczeniaka można wykąpać w szamponie dla dzieci, bo jest delikatny i nie powoduje alergii. Żeby Ci tylko nie przyszło na myśl szare mydło, za cholerkę go nie kupuj, bo strasznie wysusza skórę.
a gdzie ja tu napisałam o pozwalaniu na wszystko?
bo ja nic takiego nie widzę, sorki ale siedzę w temacie psów ze schroniska,do tego sama wychowałam szczeniaki i jakoś nie miały robionej wody z mózgu,
jeszcze raz, chodzi o zamknięcie w kartonie, gdy szczeniak jest w okresie poznawania różnych bodźców, chłonięcia wiedzy, złota 7 i te sprawy, może w gazecie coś na ten temat było, nie wiem,ja wole rady specjalistów i warte przeczytania książki, bo w gazecie to każdy sobie może napisać,
i nie chodzi o to by teraz robił co mu się podoba, ale by poznawał nowe miejsca,bodźce, zaprzyjaźnione psy, by nadrobić to co wcześniej było ograniczone, bo zapewne nikt nie myślał by się nim zająć, bo nie czarujmy się, schronisko nie ma takiej możliwości,
a szampony ludzkie jak sama nazwa wskazuje są dla ludzi, psy mają swoje i szczenięce delikatne też

a co do tych kropelek, to kicia spytaj lepiej weterynarza ale dobrego, bo różni bywają, bo są takie naturalne bio dla szczeniąt ale nic nie pisze od ilu miesięcy, tygodni, ja wiem,że szczeniak mojej suni gdy miał ok 2 ms to u weterynarza dostał jakieś kropelki bo to był czas kleszczowy, a oni mieszkają blisko lasu i mała dość dużo podróżowała ze swoją panią,więc weterynarz zalecił, więc możliwe,że coś takiego jest

---------- Dopisano o 11:24 ---------- Poprzedni post napisano o 11:21 ----------

a w schronisku nie mogli nic doradzić? albo go podmyć wodą, albo zadzwoń do jakiegoś całodobowego weterynarza po radę, jak tak bardzo się męczy, sprawdź też co jest napisane na tym spreju, bo różne bywają,
a psiak nie ma alergii, widzieliście pchły?
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-21, 13:57   #212
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie nie prawda. Zwierzak ze schroniska potrzebuje konkretnych zasad, czego wolno, a czego nie.
Uważasz, że pozwalanie psu na wszystko przez np. 3 miesiące jest ok, a po 3 nagle zabraniasz mu wchodzić na kanapę. Wtedy taki pies dostaje wody z mózgu, bo do tej pory było wolno, a teraz nagle nie.
Zgodzę się tylko częściowo. W przypadku niektórych psów o wiele lepiej jest je rozpuścić na początku żeby potem odkręcać niechciane zachowania niż wprowadzać wojskowy dryl i dyscyplinę.

_Marta_M_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-21, 23:41   #213
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
1. a gdzie ja tu napisałam o pozwalaniu na wszystko?

2. jeszcze raz, chodzi o zamknięcie w kartonie, gdy szczeniak jest w okresie poznawania różnych bodźców, chłonięcia wiedzy,
3. złota 7 i te sprawy, może w gazecie coś na ten temat było, nie wiem,ja wole rady specjalistów i warte przeczytania książki, bo w gazecie to każdy sobie może napisać
4. i nie chodzi o to by teraz robił co mu się podoba, ale by poznawał nowe miejsca,bodźce, zaprzyjaźnione psy, by nadrobić to co wcześniej było ograniczone, bo zapewne nikt nie myślał by się nim zająć, bo nie czarujmy się, schronisko nie ma takiej możliwości,
5. a szampony ludzkie jak sama nazwa wskazuje są dla ludzi, psy mają swoje i szczenięce delikatne też
1. Dziewczyna prosi o poradę na temat pcheł. Ty napisałaś, że nie wolno psa stresować, bo jest ze schroniska.
Wychodzi na to, że to nie ważne, że zżerają go pchły. Może chodziło Ci o stresowanie kąpielą? Przecież to nie do pomyślenia, żeby szczeniak tak cierpiał.

2, 4. Nie rozumiem związku między punktem 2 a 4.

3. Gdybyś choć raz kupiła tę gazetę, nie pisałabyś o specjalistach.
W niej odpisują weterynarze Ja np. nie mogę tam nic umieścić

5. Niektóre leki tez wydawałoby się są dla ludzi, a podaje się je również zwierzętom. Szampony dla dzieci są bezpieczne, jeśli są stosowane jednorazowo, zastępczo, to wiem od weta.

---------- Dopisano o 23:41 ---------- Poprzedni post napisano o 23:38 ----------

Cytat:
Napisane przez _Marta_M_ Pokaż wiadomość
Zgodzę się tylko częściowo. W przypadku niektórych psów o wiele lepiej jest je rozpuścić na początku żeby potem odkręcać niechciane zachowania niż wprowadzać wojskowy dryl i dyscyplinę.
A czy jest wg. Ciebie wojskowy dryl? Dalej uważam, że jeśli od początku nie chcemy, by pies spał w łóżku, nie powinniśmy go tam wpuszczać tymczasowo.

Mój Majlo ma 10 lat, jest od kolegi. Od początku mógł spać w łóżku i nie wyobrażam sobie, by miał teraz spać na podłodze w legowisku.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-22, 13:18   #214
_Marta_M_
Zadomowienie

Cytat:

A czy jest wg. Ciebie wojskowy dryl? Dalej uważam, że jeśli od początku nie chcemy, by pies spał w łóżku, nie powinniśmy go tam wpuszczać tymczasowo.

Mój Majlo ma 10 lat, jest od kolegi. Od początku mógł spać w łóżku i nie wyobrażam sobie, by miał teraz spać na podłodze w legowisku.

Ja tutaj piszę o przypadkach psów po przejściach. Zwłaszcza w przypadku psów skrajnie lękliwych, które całe drętwieją na samo spojrzenie w ich stronę. Wówczas łatwiej jest takiego psa "rozpuścić" i potem powoli wprowadzać zasady niż od razu stawiać przed nim zestaw zakazów i nakazów.

_Marta_M_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-23, 19:14   #215
(kicia)
Zakorzenienie

spoko już problem zażegnany weterynarz kazała spryskać tym sprayem psa tylko w małej ilości. Pcheł już nie ma

co do wychowywania to piesek jest przyjazny nie boi się jest bardzo młody w schronisku był2 tyg więc jakiś mega po przejściach nie był. Już nie płacze w nocy tylko budzi jak chcę na dwór (na kupke) z nauka sikania może być trochę problem raczej nie prędko się nauczy ale może jakoś damy radę
Bartuś 11.08.2014 godz.15:10 3810 g 55 cm

(kicia) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 17:09   #216
jaaap
Raczkowanie

Jak pozbyc sie pchel z domu??

Witajcie

Moje kocury sa niewychodzace, a mimo tego, jakies 3 tyg. temu zauwazylam pelno czarnych kropek (jajka? odchody?) na mlodszym kotku. Od razu zadzialalam i potraktowalam oba frontlinem. Niedlugo pchly same zaczely wychodzic, lazily kotkowi koloo pyszczka i uszu. Jednak jakis czas pozniej znalazlam pche na pufie, gdzie koty czesto spia. Potraktowalam dom proszkiem przeciw pchlom, a jakis tydzien pozniej dodatkowo wypsikalam sprayem, ktory rowniez ma za zadanie niszczyc te gnidy. Dzisiaj wrocilam do domu po tygodniu urlopu i znowu znalazlam pche, tyle ze tym razem na sobie! W trakcie pisania tego postu siedziala na mnie kolejna pchla!

Nie wiem o co chodzi, koty sa czyste, ja i moj Tz tez nie jestesmy brudasami, a tu plaga pchel?!
Ok roku temu, moj pierwszy kot juz przyszedl z pchlami z poprzedniego domu; ale spryskalismy go, kilka dni i po sprawie. Wtedy jednak mieszkalam w innym domu. W pazdzierniku tego roku przeprowadzilam sie z chlopakiem no i sie zaczelo. Czy pchly mogly byc juz w domy kiedy sie wprowadzilismy? Jak je skutecznie zwalczyc??
Prosze o rady, bo jesli nic nie pomoze to bede zmuszona szukac nowego mieszkania, tu czuje sie oblesnie

Edytowane przez jaaap
Czas edycji: 2013-11-17 o 17:11
jaaap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 17:31   #217
I am Rock
lokalna gwiazda

Dot.: Jak pozbyc sie pchel z domu??

Moja droga, nie jest tak, że raz spryskasz i po sprawie. Pchły składają jaja, wylegają się następne.
Dostałam kiedyś kotka. Ojciec do mnie mówi, że kot ma pchły, bo się drapie. Zlekceważyłam problem, kotek czarny w dodatku, naocznie nic nie stwierdziłam. Ale kiedy zobaczyłam sporo czarnych kropek w miejscu gdzie spał, zaniepokoiłam się, ale myślałam, że to brud, bo kotek był zaniedbany. Za radą brata kupiłam strasznie śmierdzącą obróżkę przeciw pchłom i... siedzi sobie kot i wypadają z niego pchły. Doliczyłam się 20 i trochę się przeraziłam. Wzięłam szczotkę, którą kiedyś czesałam dziecko, by wyczesać resztę pcheł. Przy 120 (!) przestałam liczyć. Kotek leżał jak placek, wyobrażam sobie, co to była za ulga dla niego. Pchły były różne, płaskie czarne i pękate jaśniejsze. Kotek nosił obróżkę prze 3 miesiące, jeszcze wtedy znalazłam u niego pchłę przy pyszczku. Na szczęście ostatnią.
I am Rock jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 18:24   #218
esfira
Zakorzenienie

powtórzcie odpchlenie kotów, dokładnie wysprzątajcie dom, wyrzućcie kocie posłania i inne meble, na których koty często śpią (a jeśli są za cenne, żeby wyrzucić, to dokładnie odkurzcie, wypsikajcie sprayem i wypierzcie co się da), powinno się też odrobaczyć koty, bo pchły mogą przenosić jaja tasiemca.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 21:16   #219
Weronisia
Zakorzenienie

Ja jestem w trakcie walki z pchłami To żmudna i niełatwa walka.
Kropelki Frontline na kark oraz obróżka to podstawa. Frontline Spot On powinno się dawać co 4 tygodnie, ale ja dałam już po dwóch, bo nadal było sporo pcheł.

Do tego proszek do posypania materacy, łóżek, dywanów... a więc wszystkiego, czego nie da się włożyć do pralki Ten proszek odkurza się po upływie pół godziny podczas wielkiego wietrzenia, bo nie powinno się tego wdychać. Worek z odkurzacza trzeba potem od razu wyrzucić, żeby nie był w domu.
Można tez użyć preparatu w sprayu. Ale chyba taniej wychodzi posypka.

Wszystko co mozna prać nalezy wyprać w wysokiej temperaturze, a czego się nie da w wysokiej, to z dodatkiem płynu do dezynfekcji prania, lub ostatecznie z octem - dolewa się do płukania.
Jeszcze lepiej jesli mamy suszarkę, to tam dodatkowo działają wysokie temperatury.

Podłogi nalezy codziennie odkurzać, wszystkie szpary i zakamarki, a panele, kafle itp. umyć z dodatkiem octu.

Pchły nie rozwijają się na kocie, tylko właśnie na podłogach w zakamarkach, w meblach itp. Pchła składa jaja, ale one nie przyczepiają się do sierści jak te, które składaja wszy. Te od pcheł spadają z kota i wykluwają się w ciepłych zakamarkach naszego mieszkania. Potrafią tam czekac wiele miesięcy. Dlatego walka z nimi jest tak trudna.

Aha! Polecam wypranie/wygotowanie nie tylko poscieli, ale równiez kołder, poduch, kocy, narzut, wycieraczek i wszystkich ciuchów.

A kotka trzeba czesać bardzo gęstym grzebieniem na pchły. Wyczesuje się nie tylko pchły, ale również ich odchody i ewentualne jaja, które jeszcze nie spadły z kota. Najlepiej podłożyć biały papier, bo wtedy łatwo zobaczyć co z kota wyczesujemy i jeśli znajdziemy pchłę można ją szybko złapać. Pchły nie wystarczy zgnieść, ale trzeba ją dosłownie przepołowić.
Tą kartkę później wyrzucić, tylko nie do kosza w domu

To tyle z moich wypróbowanych sposobów. Powodzenia
Weronisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-17, 23:42   #220
jaaap
Raczkowanie

Dziekuje bardzo za odzew.

Esfira, o odrobaczeniu nawet nie pomyslalam, ale w takiej sytuacji jutro zostana odrobaczone.

Weronisia, wyprobowalam juz proszek i spray; rozumiem, ze pchly nie znikna od raz, ale zeby po tym pryskaniu bylo ich wiecej?! Na weekend znowu wyjezdzam, wiec planuje spsikac jakims ostrzejszym srodkiem.
Odkurzamy, pierzemy, trzepiemy i na razie nic. Na dodatek znalezlismy kilka w odkurzaczu...

Dzisiaj czesalam kocury i wychodzilo troche pchel. Czesalam je jednak dwa dni temu i nie bylo pchel ani odchodow/jajek, wiec jak to mozliwe ze dzisiaj maja juz tam niezla plage?

Strasznie syzyfowa praca ta walka z pchlami. Naprawde mysle ze problemem moze byc to mieszkanie, we wczesniejszym nie mialam problemu z tymi malymi, skaczacymi potworami.

Przy okazji szczepienia w nasteonym tyg zapytam weta o rade albo jakies sposoby.
jaaap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-18, 15:24   #221
Sorbet
Zadomowienie

A jak masz jakąś posypkę antypchelną to nasyp jej ciut w zakamarki - w szczeliny w podłodze, jakieś kąty przy szafie, pod łóżkiem. Też miałam kota z pchłami, ale pozbyłam się ich - da się, trzeba tylko do każdej dziury w domu zajrzeć.
A jakby dalej nie działało to zrobcie mieszkaniu ozonowanie - ta metoda zwalcza grzyba, insekty i zapachy.
Stary 2013-11-20, 21:32   #222
marcjannak
Raczkowanie

Musisz w domu wszystkie zakamarki odkurzyć.
Spróbuj dostać spray Flee - można nim spryskiwać np. kanapy, fotele, czyli to, czego nie da się wyprać.
Oczywiście rozumiem, że odpchliłaś wszystkie zwierzaki jednocześnie?
Powtórz odpchlenie po miesiącu (mam nadzieję, że nie stowyjesz Frontline w wersji "spray na kota - 3 psiknięcia - wystarczy".
marcjannak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-20, 22:03   #223
babdzia
Przyczajenie

Jestem przerażona tym wszystkim, akurat walczę z pchłami, ale myślałam że wystarczy tylko płyn, który polecił mi mój dobry weterynarz z Krakowa (zakrapianie na karku), ale to pranie, wyrzucanie mebli itp. to jakiś horror... No i nie wiem czy kupić kotce obrożę jeśli ona wychodzi na zewnątrz. Boję się, że gdzieś się może zahaczyć
babdzia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-22, 17:07   #224
dryda
Rozeznanie

O tą obrożę dla wychodzącego na zewnątrz kota to raczej podpytałabym w jakimś sklepie zoologicznym, albo tego weterynarza co byłaś - bo w sumie to ciekawe, czy taki kot skacząc gdzieś po płotach nie powiesiłby się właśnie na tej obroży - odpukać, ale taka opcja byłaby gorsza niż pchły.
A nie można po prostu tym środkiem na pchły co miesiąc czy ile tam trzeba regularnie zakrapiać psy i koty żeby mieć z głowy?
Oczywiście po gruntownym odkurzeniu i wywietrzeniu wszystkiego - bez tego sie nie obejdzie, bo taka pchła menda schowa się w dywaniku byle i potem na żywiciela wróci brrr.

P.S A u jakiego weterynarza z Krakowa byłaś? Pytam z ciekawości, bo w Kraku na http://www.znanylekarz.pl/weterynarz jest taka ilość dobrze ocenianych lekarzy, że trudno trafić na super dobrego.
?
dryda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 08:02   #225
Sorbet
Zadomowienie

Przypomniałam sobie, że jak zauważyłam pchły to zanim założyłam obrożę wykąpałam kota - pchły zwiały na łebek (kotek był zanurzony w umywalce), którego nie myłam (żeby uszu nie zachlapać, to bardzo groźne podobno dla kota) i jak go osuszyłam ręcznikiem założyłam obrożę.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-11-23, 08:45   #226
Zjem_Ci_Buty
BAN stały

Wykąpać porządnie kota, spryskać go preparatem na pchły (delikatnie wetrzeć, uwaga na pyszczek), wypsikać wszelkie dywany, tapczany itp w domu, wyprać kołdry, inaczej się nie da bo już się na pewno rozmnożyły.
Zjem_Ci_Buty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-23, 12:43   #227
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez babdzia Pokaż wiadomość
Jestem przerażona tym wszystkim, akurat walczę z pchłami, ale myślałam że wystarczy tylko płyn, który polecił mi mój dobry weterynarz z Krakowa (zakrapianie na karku), ale to pranie, wyrzucanie mebli itp. to jakiś horror... No i nie wiem czy kupić kotce obrożę jeśli ona wychodzi na zewnątrz. Boję się, że gdzieś się może zahaczyć
obroża Foresto ma teoretycznie takie zapiecie że kot się uwolni, jeśli się o coś zaczepi, nie wiem, jak to działa w praktyce. Lepsze są preparaty zakraplane, typu spot on albo w sprayu, ale trzeba konieznie sie upewnić, czy to preparat dla kotow (razej by nie kupowala w sklepie zoologiznym, bo już niejeden kot zginął po tym, jak w zoologu ktos sprzedał preparat na pchły tylko dla psa...)

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-04-10, 11:18   #228
katarzyna0506
Przyczajenie

Najlepszy sposób który osobiście przetestowałam: Żelazko z parą stare prześcieradło już nie potrzebne. Położyłam prześcieradło wyprasowałam całą podłogę(pamiętać trzeba o rogach i listwach przypodłogowych one lubią takie miejsca), dywany, łóżka,pościel, poduszki i wszystko co się nawinęło, tylko trzeba cały czas naciskać guzik który wytwarza parę w żelazku im goręcej tym lepiej Trochę czasu trzeba poświęcić tej operacji ale efekty znakomite nie ma ani jednej wrednej pchlicy, które jak wszystkich, mnie również w nocy chciały zjeść. Moje zwierzaki też mają już spokój
Pozdrawiam wszystkich walczących z tymi wrednymi stworzeniami
katarzyna0506 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 12:46   #229
Sam To Nazwij
Rozeznanie

MyFlea Trap- pułapka na pchły?

Witam. Czy ktoś z Was słyszał o wyżej wymienionej pułapce? Nie mogę znaleźć żadnej opinii, niby są filmiki na YT, ale żaden nie pokazuje faktycznego działania, a jedynie zastosowanie. Jest kilka produktów na allegro, ale żadnego kupca.

Moja Kocia znajda ma straszny problem z pchełkami Żadne kropelki jej nie pomagają, pchły jak są tak były, no i obawiam się, że zadomowią się na dobre. Mamy w domu dywany, niestety jeszcze starsze podłogi gdzie są szczelinki, więc z tego co czytałam to raj dla pcheł.

Chłopak żeby ulżyć i nam i kotu chce właśnie zakupić to coś, ale szczerze mówiąc ja nie jestem przekonana, wydaje mi się, że to pic na wodę i szkoda mi tych 160 zł+przesyłka.

Pozdrawiam.
Sam To Nazwij jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 16:29   #230
milionmalychkawalkow
Zadomowienie

Dot.: MyFlea Trap- pułapka na pchły?

My mamy taki proszek. Obsypuje się nim kota i miejsca, gdzie łazi i śpi, a to zabija robale. Dywany można wyprać vanishem, szczeliny zasypać takim proszkiem jak kota, a potem odkurzyć.

IG
👊 🔥♀ 💥 ✊
intersekcjonalizm | siostrzaństwo | moc kobiet
g i r l o n f i r e
milionmalychkawalkow jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-08, 18:47   #231
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez Sam To Nazwij Pokaż wiadomość
Witam. Czy ktoś z Was słyszał o wyżej wymienionej pułapce? Nie mogę znaleźć żadnej opinii, niby są filmiki na YT, ale żaden nie pokazuje faktycznego działania, a jedynie zastosowanie. Jest kilka produktów na allegro, ale żadnego kupca.

Moja Kocia znajda ma straszny problem z pchełkami Żadne kropelki jej nie pomagają, pchły jak są tak były, no i obawiam się, że zadomowią się na dobre. Mamy w domu dywany, niestety jeszcze starsze podłogi gdzie są szczelinki, więc z tego co czytałam to raj dla pcheł.

Chłopak żeby ulżyć i nam i kotu chce właśnie zakupić to coś, ale szczerze mówiąc ja nie jestem przekonana, wydaje mi się, że to pic na wodę i szkoda mi tych 160 zł+przesyłka.

Pozdrawiam.
Kotu nic nie pomogą krople czy obroże, dopóki w jego środowisku lęgną się pchły.

Możesz kupić obroże przeciwpchelne i porozkładać w kawałkach na dywan itp. albo jedź do weta i coś Ci poleci , co zlikwiduje pchły ze środowiska.

Później wykąp kota /lub nie i odpchlij.
Stary 2014-05-09, 21:57   #232
tysina
Przyczajenie

Najpierw co się da wyprać i wytrzepać.
Sprawdzony jest spray Flee do stosowania w środowisku i dla kota nietoksyczny.
Do tego zainwestować w kropelki Frontline Combo - zwalczają też pchły w otoczeniu.
tysina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-05-10, 12:01   #233
Nimfa20

Cytat:
Napisane przez tysina Pokaż wiadomość
Do tego zainwestować w kropelki Frontline Combo - zwalczają też pchły w otoczeniu.
O właśnie, nie mogłam sobie przypomnieć tej nazwy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2014-07-30, 21:41   #234
LadyFamii
Raczkowanie

Dziewczyny odgrzebuję temat. Kilka dni temu u nas też pojawiły się te "przyjaciółki" - najzabawniejsze jest to, że nie mamy zwierzaka ( jakieś 2 lata temu miałam psa i nie miałam takiego problemu ). Nie wiem skąd przylazły ( podejrzewam, że mogły się przypałętać przy wyrzucaniu śmieci - biega tam dużo kotów, albo z piwnicy ( tam też kotki lubią przesiadywać ), albo ktoś nam "sprzedał" ). Wyszorowałam całą podłogę i wszystkie zakamarki wodą z octem + popryskałam co się nie dało wyprać. Nie miałabym nic przeciwko tym "lokatorom" gdyby mnie tak żywcem nie gryzły! Nogi mam jak po ospie... Rozmawiałam ze znajomym, który zajmuje się takimi robalami i powiedział, że najlepsze będzie pryskanie, ale musiałabym się na 2-3 dni wyprowadzić. Najgorsze jest to, że nie chce aż ta drastycznie bo mam małe dzieci ( 2 latka i pół roku ) i boję się, żeby to im nie zaszkodziło... Macie jakiś w miarę bezpieczny sposób na pozbycie się tego dziadostwa?? Ocet troszkę pomógł ale jeszcze wczoraj jedną złapałam...

Zagłosuj na "Położną na medal"!

http://www.suwaczki.com/tickers/7a4atv73xrvt8vna.png

http://www.suwaczki.com/tickers/relgk6nlbzmnqzoo.png
LadyFamii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-09-30, 21:50   #235
Felicitym
Raczkowanie

Dot.: Preparat na pchły - przestroga!

Może jeszcze ktoś tutaj zajrzy.
Jakie mam straszne wyrzuty sumienia.. w zoologicznym polecono mi preparat dla kota który w składzie ma permetryne, kupiłam. Gdy wróciłam do domu od razu na balkonie spryskałam 7 miesięcznego kota, jednak skład mnie niepokoił i postanowiłam sprawdzić w internecie no i niestety - b. szkodliwe. Nie czytałam dalej tylko od razu z kotem do kąpieli, ciepła woda, szampon. Bardzo się o niego martwię, permetryny w składzie 0,1% na 100 ml, nie wykorzystałam tego dużo jednak boje się, że nawet troszkę mogło mu zaszkodzić pewnie zdążył coś tam liznąć, na razie wszystko jest w porządku. Myślicie, że tak niska zawartość może mu zaszkodzić??
Felicitym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-22, 19:04   #236
6ab835231803f4b1cac896d6aed120cccc2755ce_65765102cc8be
Konto usunięte

Exclamation Pchły u kota

Hej, potrzebuję szybkiej porady.
Jakiś czas temu mój 4-miesięczny kot zaczął się drapać częściej niż zwykle,
no i okazało się, że ma pchły.
Co ciekawsze - nigdy nie wychodził z domu, jedynie na klatkę,
gdzie sąsiedzi mają bardzo zaniedbanego psa. Prawdopodobnie tak je właśnie złapał. Kupiłam w zoologicznym szampon pielęgnacyjny
(na etykiecie żadnej wzmianki o tym, że tępi robactwo),
obrożę przeciwpchelną i jakiś płyn, który się wsmarowuje w okolicy karku.

Moje pytanie - czy wykąpanie kota w takim szamponie,
zastosowanie tego mazidła i obroży pomoże?
Czy jest potrzeba spryskania mieszkania jakimś środkiem owadobójczym?
Poradźcie mi coś, bo szkoda patrzeć jak kot się męczy.

Pozdrawiam!
6ab835231803f4b1cac896d6aed120cccc2755ce_65765102cc8be jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-22, 19:17   #237
monika_sonia
KOTerator

Dot.: Pchły u kota

Na pchły dostaniesz u weta kropelki np. Fiprex. Później można kota wyprać w szamponie. Kiedy moje miały pchły wszystko w domu, szczególnie kocie legowiska, spryskałam Bio Insektalem.

monika_sonia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-17, 10:24   #238
Dusiia
Zadomowienie

Dot.: Pchły u kota

pomocy!!! Moja kotka (perska) zlapala pchly tydzien temu w czwartek, wiem ze wtedy bo glupia ja w ten dzien przywiozlam ze starego mieszkania dywanik w ktorym widocznie zostalo "conieco" po tym jak rok temu miala pchly. Dodam ze miala je przez pol roku!! Nic nie pomagalo, dopiero przeprowadzka, wiec domyslam sie ze to mieszkanie juz bylo cale "zapchlone".
No i wlasnie w niedziele zobaczylam ze znowu ma te pchly. W poniedzialek polecialam do weterynarza po takie kropelki, od razu jej zaaplikowalam. Ale oczywiscie przez kolejne 2 dni dalej znajdowalam na niej zywe pchly. Wiec kupilam szampon niby na pchly, i taki sprej do psikania mieszkania, dywanow itp. Wszystko wypsikalismy, wykapalismy ja. Wczoraj bylo ok, nawet tych pchlich odchodow nie widzialam na niej, a dzis znow powtorka Jestem zalamana Powaznie chce mi sie plakac z bezradnosci.

Mamy dosc duze mieszkanie,dywan w najwiekszym pokoju, a kot spi doslownie wszedzie... :/
Pomyslalam ze skoro pchly czy te jaja nie lubia octu to moze by wszystko umyc np szamponem z octem?
Stary 2015-01-17, 10:37   #239
zakonna
Naczelna Nastolatka

Dot.: Środek pchłobójczy - do wizażanek z milusińskimi ;)

Trzeba całe mieszkanie odpchlic. Podłogę i wszystkie kąty odkurzyc. Podłogę umyć porządnie. Dywany i meble odkurzyc i najlepiej wyprać. Wasza pościel uprac. Posłanie kocie najlepiej wyrzucić albo uprac na goraco
Stary 2015-06-05, 20:57   #240
TheJanKanty2124
Przyczajenie

Dot.: Pchły - WĄTEK ZBIORCZY

Jeśli masz jednego psa, wtedy wystarczy obroża, ale taka Bayern'owska, za ponad stówkę, nie te g... za 20 zł. Jeśli masz więcej psów, wówczas zainwestuj w aerozol, jest to opcja najbardziej ekonomiczna i starcza na długo, działa także na kleszcze, co jest teraz istotne
TheJanKanty2124 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości