![]() |
#211 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Książki i filmy oparte na faktach
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:34 ---------- Poprzedni post napisano o 10:31 ---------- Cytat:
![]() od małego czytam i oglądam filmy, sporo czasu spędzałam kiedyś przed tv, potem lawinowe pożyczanie filmów od znajomych - mam takich z manią kolekcjonowania płyt dvd ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Sorki, że Cię tak męczę ![]()
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Ev - wiesz, książkę dośc dawno czytałam. Dużo więcej w niej nie ma (bo i cóż
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 16:42 ---------- Poprzedni post napisano o 16:40 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
ja wczoraj oglądałam "Rytuał" z Anthony Hopkinsem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
Obejrzałam ten film z A. Hopkinsem i dla mnie bez rewelacji był. Ale to dlatego, że rolą Hopkinsa dla mnie jest Milczenie owiec i czasami przyzwyczajam się do aktora w danej roli i potem już każdy inny film z nim jest dla mnie słaby.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, ja sama uważam, że biorąc pod uwage to, że grał tam Hopkins (wg mnie najlepszy aktor) myśle, ze rewelacji nie było, ale ot tak do obejrzenia
![]() Z pewnością są lepsze filmy z nim, chociażby tak jak piszesz jako Hannibal. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Rozeznanie
|
Z filmów polecam "Dziewczyńskie porachunki" http://www.filmweb.pl/film/Dziewczy%...ki-2011-627357 o dzisiejszej młodzieży, żądzy kilku minut sławy...
A z książek nieco inne od wcześniej polecanych "Wiadomość z nieba" B. K. Desserich, naprawdę warto doceniać to co się ma i cieszyć każdym dniem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Nie no, rozumiem.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Rozeznanie
|
film "Nasza klasa"
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
dziś go obejrzałam. wrażenia, hmm ciężko powiedzieć. Na pewno był na swój sposób ciekawy, przerażający jednocześnie. Smutne jest to, że takie sytuacje co raz częściej się zdarzają.
![]() |
#222 |
Przyczajenie
|
Polecam książki na faktach, wszystkie są rewelacyjne :
"Burka miłości" "Mniej niż nic" "Rodzina Theodore" "Kontrakt. Życie za życie" "Czekając na Anioły" "Sekrety dusz czyśćcowych" "Od złudzenia do prawdy" Książki nie na faktach ale naprawdę świetne : ''Królowa deszczu" "Chłopiec z latawcem" "Sekretna córka" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Przyczajenie
|
"Guantanamo:Pięć lat z mojego życia "
"Honor albo śmierć" "Księżyc we łzach" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Konto usunięte
|
Witam,mam nadzieje ze wątek nie umarł.
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
ja oczekuję na książkę "nie trać nadziei. Problemy kobiet po aborcji" z prawdziwymi opisami przeżyć kobiet, które zdecydowały się na zabieg żałując go jeszcze przed. Całe 2 lata walczyłam, żeby ją mieć mam nadzieję, że w końcu dojdzie
![]()
![]() |
#226 |
Konto usunięte
|
słyszalam o tez książce,podobno b.dobra..miłej lektury życze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
biegam dla Zabawy
|
Polecam książkę "Porzucony", autorzy Alan Philps, John Lahutsky. W skrócie: o tym jak traktowane są dzieci w domach dziecka w Rosji.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Konto usunięte
|
a czytał ktos ,,zycie to nie bajka..?o 16 letniej schizofreniczce?wedlog mnie to beznadziejna ksiazka zdecydowanie nie polecam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
Z serii "Pisane przez życie" czytałam "Cena mojego życia" - gorąco polecam.
Poza tym czytałam wspominaną już kilka razy "Spaloną żywcem". Z innych książek na faktach, które czytałam i mogę polecić to "Ślady małych stóp na piasku" z okładki książki Historia zaczyna się na plaży, kiedy Anne-Dauphine zauważa, że jej córeczka lekko powłóczy nóżką, a jej chód jest nieco chwiejny. Po serii badań lekarze stwierdzają, że ThaÏs cierpi na rzadką chorobę genetyczną, leukodystrofię metachromatyczną. Dziewczynce, która właśnie obchodzi swoje drugie urodziny, zostało zaledwie kilka miesięcy życia. Autorka składa swojemu dziecku obietnicę: „Będziesz miała piękne życie. Nie takie, jak inne małe dziewczynki, ale życie, z którego będziesz mogła być dumna. Życie, w którym nigdy nie zabraknie ci miłości”. Niniejsza książka – świadectwo matczynej miłości i zaangażowania – opowiada o tym, w jaki sposób rodzice, rodzina, niania i przyjaciele spełnili złożoną ThaÏs obietnicę. Poza tym: "Wiadomość od nieznanej chińskiej matki: opowieść o miłości i stracie" Xinran Xue "Zabawa w miłość. Prawdziwa historia uwiedzionego dziecka" Fragoso Margaux "Urodziłam się dziewczynką" Harris Joanne i inni (jest to zbiór opowiadań) "Oszaleć ze strachu" - historia Nory pacjentki oddziału psychiatrycznego, Jana Frey "Odlot na samo dno" - o narkotykach, Jana Frey "W ciemności: Prawdziwa historia Leonii" Książka opowiada o 15-letniej Leonii, która podczas wypadku samochodowego traci wzrok. - Jana Frey Obecnie czytam "Mama kazała mi chorować" Julie Gregory
Przeciętność nie jest tym, do czego należy dążyć! Edytowane przez anczysko1 Czas edycji: 2013-03-21 o 19:25 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
up up!!
![]() |
#231 |
Rozeznanie
|
Na faktach jest też książka ''Dziwny skrawek raju'' Terri Jentz, którą obecnie czytam.
W 1977 r. autorka z koleżanką wybrały się w podróż rowerową, kiedy zatrzymały się w Oregonie na nocleg zostały napadnięte i praktycznie cudem przeżyły. Sprawca nie został zatrzymany. Po 15 latach Terri wraca na miejsce zdarzenia i podejmuje swoje prywatne śledztwo. [1=cda1cf8dd8475ebf9b3fe10 d4f48bf009600b9f5_61807fa 4c74e6;38554510]a czytał ktos ,,zycie to nie bajka..?o 16 letniej schizofreniczce?wedlog mnie to beznadziejna ksiazka zdecydowanie nie polecam ![]() ![]() Czytałam...pamiętam, że czytało się ją dość trudno, ale moim zdaniem warto przeczytać.
. "Tych, co upadną, (...) inni rozrywają na strzępy" /V.Woolf/ -------------------------------------------------------------------------------------------------- Edytowane przez puszka_pandory Czas edycji: 2013-06-24 o 21:45 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zadomowienie
|
Pewnie już była polecana, Fatwa. Zycie w nieustannym zagrożeniu- Jacky Trevane.
"Poruszająca historia namiętności, która przerodziła się w piekło. Młoda Angielka Jacky spędza wakacje w Kairze. Tutaj poznaje Omara - przystojnego Egipcjanina, w którym zakochuje się od pierwszego wejrzenia. Resztę wakacji dziewczyna spędza z nim. Mimo sprzeciwów rodziny, przed wyjazdem do Anglii, wychodzi za niego za mąż. Po krótkiej rozłące wraca do Kairu pełna nadziei i planów na przyszłość. Ale rzeczywistość okazuje się zupełnie inna niż jej wyobrażenia. Nieprzystosowana do życia w arabskiej kulturze przez sześć następnych lat przeżywa fizyczne i psychiczne upokorzenia. W końcu Jacky postanawia uciec od egipskiego koszmaru wraz z dwoma narodzonymi w międzyczasie córeczkami. Jednak jej życie nigdy już nie będzie oazą spokoju. Za złamanie nakazów Islamu zostaje obłożona fatwą - karą śmierci, która od tej pory zmusza ją do życia w ciągłym strachu" Uwaga, szczegółowo opisane brutalne sceny.
![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny! Mam do oddania dwie wejściówki na film "Wróg numer 1" - było nie było oparty na faktach. Dziś(15.04), kino Atlantic, Warszawa, g. 20.00. Oddam z chęcią bo sama iść nie mogę, a szkoda mi, żeby się zmarnowały... Wygrałam je w konkursie, wystarczy podać w kasie hasło
![]()
it's better to burn out than to fade away Zapuszczam włosy! pasmo kontrolne za uchem: 29cm (3.04) - 30cm - 32cm (26.05) - 33cm - 35cm - 38cm - 40cm olejowanie kremowanie kawa ______________________ ![]() aktualnie: Żona rzeźnika Izabela Szolc |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
"Byłam jego małą księżniczką" Nelly
Książka jest krótka, ale bardzo wciągająca. Opowiada o dziewczynce, która była gwałcona przez własnego ojca.
![]() |
#235 |
Namaste ^^
|
Bardzo lubię książki typu 'historie prawdziwe'.
Najbardziej z resztą te, o tematyce 'arabskiej', indyjskiej, afrykańską też nie pogardzę ![]() Przeczytałam wiele książek tego typu jedne spodobały mi się bardziej inne, mniej wiadomo ![]() ale są takie, tytuły, które pozostaną w pamięci na długo, np: - "Spalona żywcem"- Souad - "Zhańbiona" i "Córki hańby"- Jasvinder Sanghera - "W niewoli algierskiego prawa"- Anna Brahimi - "Księżyc we łzach"- Quarda Saillo - "Narzeczone Allaha"- Julia Jusik - "Uwięziona w Teheranie"- Marina Nemat - "Zakazana miłość"- Vered Morgan - "Mój Pan i Władca"- Tehmina Durrani - "Perskie Dziewczyny"- Nahid Rahlin
Mój Blog o Indiach ![]() Wymiana książek ![]() Wymianę kilka próbek podkładu Annabelle Minerals Edytowane przez Loonita Czas edycji: 2013-05-04 o 19:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
"Sprzedane" B. Mahmoody
z okładki: "Latem 1980r dwie angielskie dziewczynki wyruszają w egzotyczną podróż. Mają spędzić wakacje w Jemenie. Ich ojciec - Jemeńczyk zażyczył sobie, aby zobaczyły kraj jego dzieciństwa, poznały tradycje i obyczaje, spotkały się z mieszkającą tam rodziną. Jednak to, co czeka je u kresu podróży, nie ma nic wspólnego z wakacyjnym wypoczynkiem. Los, jaki zgotował im własny ojciec, jest przerażający, że gdyby cała ta historia nie była w stu procentach prawdziwa, trudno byłoby w nią uwierzyć"
![]() |
#237 |
Raczkowanie
|
Hej, a znacie może jakieś książki o tematyce śmierci klinicznej? Chodzi mi o jakieś historie ludzi którzy przeżyli śmierć kliniczną, ostatnio mnie zaciekawił ten temat i chciałabym coś o tym poczytać
![]()
Fire and Ice Some say the world will end in fire, Some say in ice. From what I've tasted of desire, I hold with those, who favour fire. But if it had to perish twice, I think I know enough of hate To say that for destruction ice Is also great And would suffice. R. Frost |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
Zakorzenienie
|
Vinga: osobiście ich nie czytałam ale w internecie znalazłam takie:
1. "90 minut w niebie" Don Piper, Cecil Murphey 2. "Życie po śmierci" Neville Randall 3. " W objęciach jasności" Betty J. Eadie 4. "W stronę światła"Raymond A. Moody, Paul Perry może coś Ci się spodoba ![]()
![]() |
#239 |
Zadomowienie
|
A co sądzicie o filmie, który chyba już wszedł do polskich kin: http://www.filmweb.pl/film/Bling+Ring-2013-648190 ?
Sama historia brzmi ciekawie ale może się okazać, że sam film jest typową amerykańską szmirą dla nastolatków i nie wiem czy warto po niego sięgać. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
"Niebo istnieje... naprawdę!" Todd Burpo, Lynn Vinvent "Byłem w niebie" Sigmund Richard "Chłopiec, który wrócił z nieba" Malarkey Kevin i Alex
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:25.