|
|||||||
| Notka |
|
| Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych! |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#211 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Matura - prezentacje, tricki, materiały - wątek zbiorczy
mi zostal tylko plan prezentacji
|
|
|
|
#212 |
|
Zadomowienie
|
Pomocy,błagam.
Wybrałam kawałeczek filmu do prezentacji na DVD a wpisałam w bibliografię, ze potrzebuję odtwarzacz DVD i TV i teraz boje sie ze czasu mi braknie jak tak bedę przewijać ten film i ustawiac na tym danym fragmencie i mam pytanie czy jest jakiś program co by wyciąć tylko kwawałek filmu i zeby dało sie obejrzeć go na DVD??
|
#213 |
|
Wtajemniczenie
|
blagam pomozcie !
potrzebna jest mi literatura przedmiotu do pana tadeusza i konrada wallenroda, macie moze jakies takie oracowanie? blaganm
Jednej rzeczy wam brakuje-wszystkim bez wyjątku: odwagi. Nie mówię o jakimś popisyaniu się czymś przed kimś.Chodzi mi o odwagę przeżycia siebie aż do końca.Wszytko jedno gdzie: dożywtnie więzienie, klaztor, ferma wśród bushu czy wyokie stanwsko w jakimś ohydnym wielkim mieście Bogini Sportu ![]() |
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich
Przede mna ustny polski. Wybralam sobie tamat: "Powroty do lat dzieciństwa". Nie wiem jakich pytan sie spodziewac. JAK MYSLICIE JAKICH PYTAN SIE SPODZIEWAC? No oczywiscie oprocz tego pytania dlaczego ten temat wybralam bo to chyba zawsze zadaja
|
|
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: DZIECIńSTWO-pytania!
adres przedszkola lacznie z kodem pocztowym i imiona przedszkolanej z grupy starszakow....
nie wiem. nie ma pojecia... i jesli spodziewasz sie pytanie czemu ten temat to chyba znasz odpowiedz bo chyba go z jakis powodow wybralas. |
|
|
|
#216 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
#217 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Pewnie spytają o książki z których skorzystałaś przygotowując prezentację. |
||
|
|
|
#218 |
|
Wtajemniczenie
|
Nie nastawiaj się, że zapytają dlaczego wzięłaś ten temat, bo o to pytają bardzo, bardzo rzadko. Właściwie te egzaminatorki, które znam, to nigdy. [nie wiem jak inni]
Do każdego tematu można zadać naprawdę masę pytań. Często są to pytania oparte na pozycjach, które zamieściłaś w bibliografii. Teraz, kiedy tyle osób kupuje gotowe prace, jednym z zadań komisji stała się też ocena samodzielności pracy, niestety. Jeżeli napisałaś ją sama, to napewno masz pojęcie o temacie i żadne pytanie Cię nie zaskoczy. |
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, jak większość moich znajomych.
|
|
#220 |
|
Wtajemniczenie
|
Znalazłam artykuł z Cogito - staaary, ale może się przyda, o co może zapytać komisja?
special for you ![]() 1. Epoka - chodzi o to, że komisja ma prawo zapytać Cię o filozofię, założenia epoki z ktorych masz lektury, ważne wydarzenia w kulturze, historii tych epok i związaną z epoką terminologię. 2. Autorzy wybranych lektur. Postawy pisarzy, przemiany w jego ideologii, etapy twórczości, nie możesz mylić przynależności do epoki, zwróć uwagę gdzie się urodził, zmarł, a jeśli żyje to gdzie obecnie mieszka. Np. jak masz wiersz ks. Twardowskiego - pytanie może brzmieć kiedy zmarł... Każdy utwór o którym mówisz przypisz do okresu w życiu twórcy, zestaw sobie dane z życiorysu z wydarzeniami w historii i kulturze. Wypisz nagrody jakie uzyskał Twój autor. 3. Literatura przedmiotu Jak autor naświetla problem, co odkrywczego głosi o zagadnieniu, a może coś nietypowego, co dała ci lektura tego dzieła, co wniosła do prezentacji, jak z tego korzystałeś? 4. Materiały pomocnicze pytania o cel głównie... jeśli to teksty kultury: autor, nurt, epoka, okoliczności powstania, a jeśli dzieła sztuki w jakim muzeum obecnie się znajdują. Każdy materiał pomocniczy - kto, co, kiedy, cez przesłanie nurt,co dał prezentacji 5. Pytania natury ogólnej Czemu taki temat, Jaki typ literatury lubisz, jeśli np. mówisz o Chopinie to gdzie odbywa się koncert chopinowski, kto ostatnio wygrał, gdzie zmarł i takie tam, np. czy interesujesz się muzyką, wybierasz się na muzykologię albo sam muzykujesz, trzeba odpowiadać szczerze ![]() Przed egzaminem zestaw swoje przemyślenia i poglądy o temacie, ustal postawy i opinie, zbierz informacje o swoim regionie i środowisku ![]() wszystko ![]()
|
#221 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
wiadomo, że na takie pytanie każdy odpowie. w jednej szkole zapytają o byle co i dają 20 a w drugiej na tyle samo punktów naprawdę wymagają wiedzy. Teraz te matury ustne to śmiech na sali, a nie egzamin |
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
Łączę z wątkiem zbiorczym z pytaniami odnośnie matury
|
|
#223 |
|
luckygirl
|
To trzymajcie za mnie kciuki
Dziś o 8:00 mam ustną.
|
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny, czy w pracy z polskiego mozna przytaczac cytaty z książek, które są w bibliografi (chodzi mi stricte o lektury z których korzystam)
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
motyw UTOPII - miał ktoś na ustnym ??
jakie pytania Wam zadali ??
bo boje sie tych pytan
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: motyw UTOPII - miał ktoś na ustnym ??
Łączę z wątkiem maturalnym
|
|
#227 |
|
Przyczajenie
|
pomóżcie mi zinterpretować ten wiersz
bardzo prosze![]() /edytowane przez moderatora/ Edytowane przez rambo Czas edycji: 2007-05-16 o 11:10 |
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#229 |
|
Wtajemniczenie
|
mógłby mi ktos pomóc? chce tylko sprawdzic czy te zdania są dobrze sformułowane, poprawnie stylistycznie itp
![]() 1.Małżenstwo jest jedną z najstarszych instytucji społecznych będąca podstawą rodziny. 2.Ze złej zimnej kobiety staje się opuszczoną i samotna żoną. Chyba jekieś błędy zrobiłam |
|
|
|
#230 |
|
Konto usunięte
|
Mi się wydaje w porządku, ale polonistką nie jestem.
A propos matury. jutro ustny angol, za tydzien polski i w koncu musze zaczac sie uczyc prezentacji. ] |
|
|
|
#231 |
|
Wtajemniczenie
|
Magdaa161 dzięki a ja właśnie wróciłam z polaka
i w sumie to nie było mi potrzebne bo i tak powiedziałam inaczej:P
|
|
|
|
#232 |
|
Konto usunięte
|
Caro_l_a... ja to bym inaczej chyba nawet słowa nie wydusiła. Nie pamietam już nawet o czym jest ta moja prezentacja.
|
|
|
|
#233 |
|
Wtajemniczenie
|
ja powiedzialam chyba w słowo w słowo to co mialam napisane z czego sie uczyłam, miałam jedną czarną dziurę, zablokowało mnie na jakies pól minuty, panika noramlnie ale udało mi sie odzyskac pamięć
20 pkt
|
|
|
|
#234 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja wyrzuciłam z siebie wszystko jednym tchem
Wybrałam sobie temat pod moje zainteresowania i naprawdę z przyjemnością go prezentowałam. Komisja odrazu to dostrzegła bo jak skończyłam to jedna babka zachwalała że widać że to ze względu na zainteresowania a nie wymuszony temat! Potem troszkę zakręciły mnie pytaniami ale i tak wybranęłam. 20pkt. Najgorzej było czekać na swoją kolej, ale jak juz stanęłam i zaczęłam mówić to poszłooo...
|
|
#235 |
|
Konto usunięte
|
O boze, obym ja czarnej dziury nie dostała. Dzis dopracowalam zakonczenie tylko bo pozniej glowa mnie okropnie rozbolała i nie dałam rady sie uczyc. Zostaje mi wiec niedziela na powtarzanie i kawałek poniedzialku bo mam na 15:30. Nie boje sie bo mysle ze i tak zdam, a na ustne i tak nikt nie zwraca uwagi.
|
|
|
|
#236 |
|
Przyczajenie
|
Wasze Pomysły Na Oryginalne Prezentacje Na Mature!!!!!!
W tym roku zdaje maturę szukam ciekawego pomysłu na oryginalnych temat na prezentacje maturalną
Podzielcie sie swoimi maturami albo pomysłami ciekawymi PROSZE POMOZCIE nie chce miec sandartowej pracy typu jakies motywy cos tam w epokach ble beleee Edytowane przez krakus18 Czas edycji: 2007-09-06 o 20:46 |
|
|
|
#237 |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Wasze Pomysły Na Oryginalne Prezentacje Na Mature!!!!!!
No cóż... ja miałam "Miłość w poezji II wojny światowej" - 100% się zgarnęło
![]() polecam temat - bo przyjemny ![]() ale wiadomo - to zależy od upodobań i zainteresowań konkretnej osoby. Mój kolega miał o "Władcy Pierścieni" i też dostał 100% bo się tym interesuje i ładnie temat sformułował... coś tam "Świat magii, magia świata w utworach fantasy"?noo.. wachlarz możliwości jest nieograniczony były nawet analizy tekstów piosenek wybranego zespołu jako sposób przedstawiania rzeczywistości.. język wybranego polityka... no przeeeeróżne ![]()
|
#238 |
|
Przyczajenie
|
tez myslałam cos o tekstach piosenek i wpływie na młodzież czy coś...ale tak zeby jakąś całość z tego zrobić to narazie 0 pomysłu jak sie za to zabrać:/
|
|
|
|
#239 |
|
Wtajemniczenie
|
Zdawałam rok temu. Temat:"Porównaj oceń treść, formę, konstrukcję...adaptacji wybranego dzieła literackiego".
Powiem tak, jak wybieraliśmy tematy to wszyscy w klasie patrzyli na mnie dosyć dziwnie. Tak jakby ten temat był za mało ambitny . Wiadomo...wszyscy wzięli jakieś "Powstania w literaturze..." "Motywy..." itp. Wszyscy chcieli wywrzeć wrażenie na komisji a dostali po 50- 60 %...Paulinka "mało ambitna" dostała 100% .Dlaczego? Bo wybrała temat z dziedzin które uwielbia. Film- literatura. Wybrała adaptację ulubionej książki "Hrabia Monte Christo". Pisałam sama! Kiedy skończyłam mówić przed komisją, pani powiedziała "To było niczym wystrzał z armaty" ![]() Potem w uzasadnieniu (kiedy podawano wyniki) powiedziała, że odrazu widać iż nie był to temat wybrany "bo trzeba" ale ze względu na zainteresowania. Powiedziała również, że w prezentacji ważna jest nie tylko sama prezentacja ale również rozmowa "po" czyli umiejętność obrony swoich racji!Radzę wszystkim tegorocznym maturzystą wybrać taki temat który Was interesuje! Nie patrzcie na koleżanki, albo na to jaki temat "ładniej brzmi", bo to nie o to chodzi! Dodatkowo miałam prezentację multimedialną o aktorach grających główną rolę w adaptacji. Naprawdę takie tematy są o wiele ciekawsze! Wyobraźcie sobie miny komisji kiedy piąta osoba wchodzi do sali ma omówić jakiś motyw a tu znowu "Ludzie bezdomni" -tak mi polonistka mówiła.A na oryginalny temacik komisja natychmiast się ożywia... THE END
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
Łączę z wątkiem maturalnym - proszę zapoznać się z regulaminem tego wątku, żeby później nie było niejasności
![]() |
Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:02.

i mam pytanie czy jest jakiś program co by wyciąć tylko kwawałek filmu i zeby dało sie obejrzeć go na DVD??

, jak większość moich znajomych.

.