Imię dla dziecka - wątek zbiorczy - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-03-09, 19:21   #211
Ulka17
Raczkowanie

Dot.: Wybierz oryginalne imie dla dziecka !

z imion damskich podoba mi sie : Martyna, Gabrysia, Oliwia, Nikola, Natasza, Natalia, Sylwia, Paula, i moje oczewiscie :P
a z meskich to: Tomek, Jarek, Czarek, Patryk, Kuba, Kacper, Mikolaj
Stary 2006-03-10, 15:04   #212
adatka
Zakorzenienie

Smile Dot.: Wybierz oryginalne imie dla dziecka !

MNIE PODOBAJĄ SIĘ IMIONA TAKIE DZIEWCZYNKI: OLIWIA , SABINKA , VIKTORIA , NIKOLA , KARMEN , SANDRA / CHŁOPCY : FABIAN , KACPEREK , FILIPEK , KUBUŚ
adatka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-10, 15:19   #213
hanael fekete
Raczkowanie

Rachela Julia Helena
hanael fekete jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-10, 15:31   #214
jennifer777
Wtajemniczenie

dla dziewczynki : Wiktoria, Gabrysia, Sandra, Monika
dla chłopca: Tomek, Bartek, Kamil
Stary 2006-03-10, 15:55   #215
rozchwytywana
Przyczajenie

Ja mam coreczke Matyldke Oprocz oryginalnego imienia,cechuje sie tez oryginalna osobowoscia
rozchwytywana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-11, 07:37   #216
*misia*
Zakorzenienie

Hmm podoba mi się wiele imion np dla dzieczynki: Wiktoria, Oliwia, Nicola, Amelia, Gabrysia i Martynka. A dla chłopców: Mateusz, Filip, Kuba. I zdecydowaliśmy się, że jeśli będziemy mieć córeczke to będzie to Wiktoria Oliwia W. a gdy chłopiec to Mateusz W.
Stary 2006-03-11, 10:55   #217
ciapuszka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez *misia*
Hmm podoba mi się wiele imion np dla dzieczynki: Wiktoria, Oliwia, Nicola, Amelia, Gabrysia i Martynka. A dla chłopców: Mateusz, Filip, Kuba. I zdecydowaliśmy się, że jeśli będziemy mieć córeczke to będzie to Wiktoria Oliwia W. a gdy chłopiec to Mateusz W.
Hehehe ... moja chrzesnica ma na imię Wiktoria Oliwia i nie tylko ona. Te imiona ostatnio stały się bardzo popularne i nie sądze zeby za kilka lat były orginalne. Niech tylko te dzieci pójdą do szkoły, okaze się że Anna to bardzo żadnie imię, a w klasie bedzie po 3 Wiktorie, Oliwie itp.
ciapuszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-03-11, 11:18   #218
lumiaa
Rozeznanie

NIestety Ciapusia ma rację, wśród moich znajomych sa 3 dziewczynki o takim połączeniu imion...z drugiej strony jeśli sie rodzicom sie podoba to czemu nie?

Mi sie podoba dla dziewczynki Basia a dla chłopca Szymon ale jeszcze może mi sie zmieni
lumiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-11, 12:04   #219
*misia*
Zakorzenienie

Zdaję sobię sprawę, że imię Wiktoria jest obecnie bardzo popularne, ale mnie się ono strsznie podoba i nie chcę z niego rezygnowac, tylko dlatego, że moja córka miałaby być np 4 w klasie Wiktorią. Pamiętam, że imię to podoba mi się od ponad 11 lat, kiedy to moja kuzynka mieszkająca w Hiszpani tak dostała na imię, oj juz od wtedy szaleję za tym imieniem
Stary 2006-03-12, 05:16   #220
iwonamysza
Zadomowienie

GG do iwonamysza

Ja jakoś nie jestem zwolenniczką wymyślnych imion, tym bardziej, że rzeczywiście niektóre z nich dziwnie wygladają z naszymi polskimi nazwiskami. Kiedyś kolezanka mi opowiadała że była u niej w szkole dziewczyna, która się nazywała Inez Glapś i nikt nie mówił na nią inaczej tylko Inezowa Glapsiówna. Chyba nie można zrobić większej krzywdy dziecku.
Ja dałam mojej córce imię pospolite Katarzyna, gdyż jak zaczełam wymyślać i czytać imiona to na zadne nie mogłam się zdecydować, więc dałam jej moje drugie imię, bo rodzice prowadzili spór czy mam mieć tak na pierwsze czy na drugie, ale jednak Iwona wygrała.
Mam nadzieję, ze dziecko nie będzie miało do mnie pretensji za to imię.

iwonamysza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-12, 07:12   #221
neonka28
Zakorzenienie

Moj synek ma na imię Igor i pasuje do niego znakomicie!
W sobote usłuszałam że za 2 tygodnie mojej znajomej urodzi się wnusia i będzie się nazywała INCJA. Co wy na to???
Stary 2006-03-13, 07:14   #222
hoany1
Raczkowanie

Śledze ten wątek właściwie od początku. Już po przeczytaniu kilku pierwszych wiadomości ciarki przeleciały mi po plecach. Nie chcę być niegrzeczna, ale...
Uważam że każde dziecko jest wyjątkowe, jeśli nie dla wszytkich to napewno dla swoich rodziców i najbliższych osób i to daje mu poczucie oryginalości. Obdarowywanie dzieci dziwnym i jak to nazwałyście oryginalnymi imionami (celowo nie podaje przykładów, bo każdy ma swój gust) nie koniecznie może osiągnąć zamierzony cel!!! Czy jesli dziecko ma na imię Kasia, Monika czy Mateusz, ma sie czuć gorzej i mniej wyróżnione bo w klasie jest jeszcze dwójka dzieci o takim samym imieniu??
Dodam że moj 9-cio miesięczny sym ma na imię Jakub i po mimio że jestem świadomo że to jedno z najczęściej wybieranych imion ostatnich lat dla mnie jest oryginalne, bo Jakub zawsze będzie mi się kojarzyć z moim dzieckiem, które dla mnie jest wyjątkowe.
Następnym razem zastanówcie się nad temetem postu, bo ten niestey wydaje mi sie delikatnie mowiąc śmieszny !!

Zdaje sobie sprawę że napewno naraziłam się tą wypowiedzia niejednej mamie, ale trudno. Moje zdanie poznałyście.
Jeszcze jedno, juz któras z was o tym pisała. Warto sie zastanowić jak imię brzmi razem z nazwiskiem, gdyż Angelika Wątroba dla mnie nie brzmi oryginalnie ale ośmieszająco, a miałam taką koleżankę w szkole.
hoany1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 10:23   #223
st_ella
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez serafina
Ja osobiścia mysle,ze jak dziecko ma oryginalne imie czuje sie dostrzegane przez rowiesnikow .. nie mowie tutaj o imionach śmiesznych jak np.Hiacynta
ale o naprawde ciekawych ... Kiedy moja Eryka wrocila ze szkoly powiedziala mi,ze cieszy sie ze ma fajne imie bo chodza z nia do klasy trzy kasie i fajnie ze ona nie jest jedna z nich ...

a jakie wam sie podobają imionka?mnie dla dziewczynek:Klara,Bianka, Antonina,moja Eryka i Mishel a dla chlopca :Amadeusz,Mateusz,Fabian i Olivier
Cytat:
Napisane przez Gonia
Tak obserwuje tę dziwną mode na dziwne imiona i stwierdzam , że oryginalnymi imionami dla dzieci są w tej chwili : Ania, Kasia, Piotr, Krzysztof
oryginalność oryginalnoscią - ja myślę że coraz więcej osób nazywa oryginalnie swoje dzieci.... i imiona te coraz bardziej sa popularne....i powtarzalne
niespotykane teraz to te staroświeckie lub w naszym pokoleniu bardzo popularne jak Marta
Agnieszka czy Ania

ja sama mam siostrę Klarę,
a dla mojej córki (na chwilę obecną) dałabym takie imię jak Majka, Stefka, ewebtualnie Blanka bo widziałam taką mała śliczną Blankę
Podoba mi się bardzo Helena, znam jedną w moim wieku i uważam ze jest to cudne imie

A chłopiec? Błażej, Antoś, Tymon

ale za nim będę miała dzieci to pewnie mi się zmieni - zreszta ewentualne imie musze wybrać z ojcem dziecka

st_ella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-14, 21:18   #224
moniolla
Raczkowanie

GG do moniolla

moda - modą,ale to rodzice decyduja o imionach dla swoich dzieci.nawet jak komus wydaje się smieszne czy dziwne to dla rodziców jest najpiekniejsze i najwspanialsze. będąc w ciązy miałam co tydzień inna opcje -a dopiero jak zobaczyłam synka to od razu wiedziałam że to bedzie Marcinek.mówiono mi że to takie popularne imie,żebym wybrała cos oryginalnego,ale ja nie słuchałam.teraz mały ma przeszło 2 latka,imie pasuje do niego idealnie i może ze 2 razy mi się zdarzyło spotkac chłopczyka noszącego to samo imie.
nie lubie obcojęzycznych imion na siłe spolszczanych -celowo nie podaje przykładów...-a niestety słyszy sie ich mnóstwo .szkoda...przeciez jest tyle pieknych polskich imion....
pozdrawiam monika
Stary 2006-03-14, 22:26   #225
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez ajusia
Ja obecnie jestem w 9 tygodniu ciąży więc jeszcze nie wiem co się urodzi ale wybrałam imiona Filip dla chłopca, a Emilka dla dziewczynki. Mnie i mojemu TŻ bardzo się pododają o dziwo znajomym i rodzinie też ( mam tylko nadzieję, że do końca ciązy mi się nie odmieni). Jak narazie uważam, że te imiona są naprawdę śliczne zarówno dla dzieci jak i dla dorosłego człowieka.
Oj ślicznie i prosto Filipa mam szwagra, a Emilka z bieżmowania mam Sliczne imie, delikatne, dziewczęce

cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-14, 22:30   #226
cytrynowo_piaskowa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez hoany1
Następnym razem zastanówcie się nad temetem postu, bo ten niestey wydaje mi sie delikatnie mowiąc śmieszny !!
Mniemam, że chodziło Ci o temat wątku
Dla mnie to wątek jak wątek, różne na tym forum powstają O wszystkim można dyskutować Smieszny to jest wątek o gazach itp

cytrynowo_piaskowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-15, 08:30   #227
serducho
Raczkowanie

Mnie sie czasem wydaje,ze te wszystkie "orginalne"imiona,sa checia zwrocenia na siebie uwagi przez rodzicow.No bo co moze taki maluszek za to,ze rodzice nazwali ja Jesica Meckency(znam takie dziecko)?Nie dosc,ze przez cale zycie musi literowac swoje imie,to i z regoly bedzie zwracalo uwage innych.A nie kazdy w doroslym zyciu lubi byc w centrum zainteresowania.Jest tyle pieknych imion-wystarczy wziac do reki ksiazke z imionami.A do tego dochodzi jeszcze sprawa,co to imie znaczy.Moi znajomi nazwali corke LEA,a w przetlumaczeniu ma to imie cos wspolnego z .....gruba krowa!
serducho jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-15, 08:46   #228
serducho
Raczkowanie

A jeszcze mi sie przypomnialo bardzo orginalne imie dla dziewczynki-
TAYETH!!!!!!!!!!
Stary 2006-03-15, 08:49   #229
marcelina73
Wtajemniczenie

Może jeszcze Yeti i E.T. ?
marcelina73 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2006-03-15, 11:30   #230
serducho
Raczkowanie

powaznie takie imie slyszalam!Ja bym dziecku w zyciu tego nie zrobila-tak nazwala!A jeszcze mozna nazwac GERBEREK,FROWIN,HUGO,BRUN O,PETRONILLA,KILIAN,EGON, HILARIA,TEKLA,KORDULA,WAL PURGA,LEANDER,FRYDOLIN ;-) ;-) ;-)!!!!!!!!
Same orginalne imiona!
Stary 2006-03-15, 15:40   #231
monka111
Rozeznanie

jak dla mnie nie ma śmiesznych imion,tylko mogą być np. takie które żadko się słyszy i nie jesteśmy przyzwyczajeni do nich (tak jak np. Kajetan -gdyby było tak popularne jak Kamil nikt by się nie zastanawiał jak ono brzmi)

a dla mojego synka wybrałam imię Witek (Witold) bardzo mi się podoba ale może za kilka lat to się zmieni zanim się doczekam tego synka
[chociaaż mój TŻ uparcie się temu imieniu sprzeciwia ]
TŻ bardzo chciałby dla córeczki Wiktoria -mi też się podoba (wybrałam nawet takie na bierzmowaniiu) ale teraz jest chyba jakieś pokolenie Wiktorii i Oliwii (ktoś już to napisał wcześniej) ja tak od siebie to wybralabym Nina
Stary 2006-03-15, 16:09   #232
nadziejka_82
Raczkowanie

a tak co do pociesznych polaczen imienno-nazwiskowych, slyszalam o dziewczynce o dumnym imieniu izabella, przy czym na nazwisko miala miednica.
w lo mialam orginalne kolezanki : matylde, grazyne, zuzanne. teraz mam kolege o imieniu ziemowit,
i chyba juz wiem o co chodzilo wizazance ktora mowila ze udowodniono ze im nizsza inteligencja rozicow tym wymyslniejsze imiona. popatrze tylko na ulicy czyimi dziecmi sa nikolki andzeliki klaudie. dziwne imiona- bo pochodzenia zachodniego spolszczone- brzmia smiesznie i mimo wszytsko nie znam osoby madrej ktore takie imie nadala.
oczywiscie nie tyczy sie to imion malo popularnych badz zapomnianych typu brunon, borys, cyprian, hiacynta.
latwiej jest przyjasc imie strsze lub mniej popularne, niz spolszczone.
nadziejka_82 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-15, 16:18   #233
AMILAMIJA
Zadomowienie

GG do AMILAMIJA Send a message via Skype™ to AMILAMIJA

Ja nie jestem jeszcze mamą, choć baardzo zamierzam.
O imionach myslę od jakiegos czasu. I stawiam sobie kilka warunków:
1. Nie może być dziwaczne, wymyślne, takie, które dziecku w przyszłości mogłoby przysporzyć problemów.
2. Musi dobrze brzmieć z nazwiskiem.
3. Najlepiej, żeby nie powtarzało sie w rodzinie.
4. Może to głupie...ale mam uraz do pewnych imion (ze względu na antypatię do danych osób) i one także odpadają...

Moje typy:
Dziewczynka: Paulina, Daria, Matylda, Joanna
Chłopiec: Sebastian, Łukasz, Daniel

Pozdrawiam

Edytowane przez AMILAMIJA
Czas edycji: 2006-03-15 o 18:12
AMILAMIJA jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-03-16, 07:08   #234
hoany1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez cytrynowo_piaskowa
Mniemam, że chodziło Ci o temat wątku
Dla mnie to wątek jak wątek, różne na tym forum powstają O wszystkim można dyskutować Smieszny to jest wątek o gazach itp

Cytrynowo_piaskowa, nie zauważyłam wątku o gazach??
Choć może się okazać że ten temat jest bardziej przydatny
Masz jednak racje, forum jest od tego żeby o wszytkim rozmawiać. Już chowam pazurki.

Zgadzam się że najbardziej krzywdzące dla dzieci są imiona spolszczone lub zapożyczone z innych krajów, bo te mało spotykane jak np. Helenka, Leon, Aurelia czy Maksymilian (choć to ostatnio można spotkac jako Max) są poprostu zapomniane.
hoany1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 14:02   #235
rozchwytywana
Przyczajenie

Oryginalne imie jest pojeciem wzglednym,poniewaz np. imie Kubus 60 lat temu rowniez bylo rzadko spotykanym imieniem,a teraz co drugie dziecko plci meskiej tak wlasnie jest nazywane.
Mam corke Matylde ,jak juz pisalam i wcale nie uwazam,ze w jakikolwiek sposob ja tym imieniem skrzywdzilam.
Mam kuzynke o tym samym imieniu (zreszta juz dorosla kobieta) i ona twierdzi,ze jest dumna z tak nietypowego imienia.
Moj brat Adrian rowniez dostal ,jak na tamte czasy nietypowe imie i nigdy w zaden sposob nie odczul jakichkolwiek negatywnych skutkow posiadania takiego imienia ...
Ciarki mi przechodza po plecach ,jak widze,ze jeszcze w tym kraju jest tak duzo ludzi,ktorzy zyja w epoce sredniowiecza. ZERO TOLERANCJI!!!
Stary 2006-03-17, 14:19   #236
rozchwytywana
Przyczajenie

Masza_20 ... czyli nie wyobrazasz sobie rowniez 60-latki o imieniu Monika,Agata,Paulina lub dziadka Bartka,Tomka,Filipa itd ???
Kiedys kazdy Kazimierz,Wieslawa itd mial normalne,typowe dla tego pokolenia imie i jako dziecko,i jako osoba w podeszlym wieku .A dla wiekszosci teraz wydaje sie ono smieszne.
Ludzie sie starzeja,be wzgledu na imie
Kiedys maly Hanio byl slicznym,slodkim bobaskiem,a teraz jest starszym panem,a teraz mala sliczna Oliwka ,bedzie kiedys starsza pania poruszajaca sie za pomoca laski .
To takie troche dziwne,by wyobrazac sobie jak moze wygladac dane imie u jakiejs osoby za iles lat.Pokolenia sie zmieniaja i to ,co jest dla nas norma teraz,bedzie dla nas normalne za 40 lat.

Edytowane przez rozchwytywana
Czas edycji: 2007-01-06 o 08:48
Stary 2006-03-17, 14:34   #237
rozchwytywana
Przyczajenie

[QUOTE=Olka19]
Cytat:
Napisane przez iwciunia
A ja znam przypadki, kiedy dzieci wstydzą się być 10 Anią, Kasią, Marcinem itp. w klasie... Wszystko zależy od człowieka...

Większej bzdury nie słyszałam

Dla Ciebie może to bzdura ale to naprawdę zostało udowodnione naukowo . Niestety nie pamiętam gdzie to czytałam , bo chętnie udostępniłabym źródło dla niedowiarków .

Oczywiście , że innych nie powinno się oceniać na podstawie tego jak wyglądają czy jak mają na imię ale ludzie są różni i niestety nie raz oceniają .

Osobiście do nich nie należę ale jak słyszę imię np Apolonia, Mirella czy coś równie "orginalnego " to cieszę się ze swojego zwyczajnego imienia ( olka to tylko pseudo, zresztą znam tylko 1 swoją imienniczkę ) i dziękuje rodzicom za ich konserwatywność w tej sprawie .
Olka_19 ... a ja z kolei slyszalalm,ze ludzie im wyzsze maja IQ,tym oryginalniej nazywaja swoje dzieci.
Natomiast osoby malo pewne siebie,niedowartosciowane ,zakompleksione etc. nazywaja dzieci tak pospolicie,bo nawet w tej kwestii nie umieja sie wyroznic i boja sie ,ze ich dzieci rowniez beda takie same i nawet oryginalne imie bedzie dla nich ciezarem.
A jak ty zinterpretujesz swoja teorie,przeczytana gdzies tam ??

Pozdrawiam

Aleksandra
Stary 2006-03-17, 15:12   #238
tula1980
Raczkowanie

Moja córeczka ma na imię Liwia-podobno jest jedyną Liwią w wojewodztwie kujawsko-pomorskim
Stary 2006-03-17, 15:25   #239
Olka19
Raczkowanie

[quote=rozchwytywana]
Cytat:
Napisane przez Olka19
Olka_19 ... a ja z kolei slyszalalm,ze ludzie im wyzsze maja IQ,tym oryginalniej nazywaja swoje dzieci.
Natomiast osoby malo pewne siebie,niedowartosciowane ,zakompleksione etc. nazywaja dzieci tak pospolicie,bo nawet w tej kwestii nie umieja sie wyroznic i boja sie ,ze ich dzieci rowniez beda takie same i nawet oryginalne imie bedzie dla nich ciezarem.
A jak ty zinterpretujesz swoja teorie,przeczytana gdzies tam ??

Pozdrawiam

Aleksandra
To nie jest moja teoria bo nie ja to badałam , tylko pozwoliłam sobie ją tu przytoczyć . Co do interpretacji to myślę , że prawda leży gdzieś po środku .

Równie dobrze można by było " odwrócić " to co napisałaś i powiedzieć , że ludzie nieśmiali i zakompleksieni właśnie nazywają dzieci bardzo orginalnie w nadziej , że chociaż one się czymś wyróżnią .

Myślę , że w życiu można spotkać ludzi zarówno o imionach orginalnych jak i pospolitych będących potwierdzeniem obu teorii .
Olka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-03-17, 15:32   #240
rozchwytywana
Przyczajenie

Olka_19 ... wyobrazasz Sobie,ze p.Genia z osiedlowego sklepiku,cicha szara myszka nazywa syna Amadeusz ? Nigdy w zyciu by sie nie odwazyla na taki krok z obawy,ze moze sie osmieszyc tym,ze nadala tak oryginalne (ale jakie piekne ) imie swojemu maluszkowi.

Ja mam corke Matylde,brat ma synka Fryderyka,moje kolejne dziecko ( jesli bedzie ) nazwe Dobrusia ,a z imieniem dla synka jeszcze nie mam pomyslu

I nie jestem ani zakompleksiona,ani niedowartosciowana.
Osiagnęłam w zyciu duzo i pragne jeszcze wiecej .
Moje IQ jest powyzej normy.

Moze Ty to nazwiesz wyjatkiem od reguly ??
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości