|
|
#211 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Celiakia - nietolerancja na gluten
Cytat:
Tu poczytasz o diagnostyce: http://www.celiakia.pl/diagnoza/ "Biopsja jelita cienkiego jest kluczowym etapem w diagnostyce celiakii. Wykonuje się ją endoskopowo podczas gastroskopii. (...) W pobranych wycinkach ocenia się stopień zaniku kosmków w tzw. skali Marsha (od I do IV). Zanik struktury kosmków jelitowych, obecność przynajmniej jednego z badanych przeciwciał we krwi oraz poprawa samopoczucia po wprowadzeniu diety bezglutenowej to wystarczające warunki do rozpoznania choroby trzewnej."
|
|
|
|
|
|
#212 |
|
Zakorzenienie
|
Mam już wyniki biopsji jelita cienkiego - 3c w skali Marsha
także potwierdziło się podejrzenie celiakii.Dalej stosuję dietę bezglutenową, a od kilku dni również dietę bez laktozy (lekarz powiedział, że dzięki temu kosmki jelitowe szybciej się zregenerują).
|
|
#213 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#214 |
|
Zakorzenienie
|
Nie dziękuję!
dieta łatwa nie jest, ale tak jak mówisz - przynajmniej wiem, co mi jest
|
|
#215 |
|
Zakorzenienie
|
Moja znajoma po 4mcach diety odżyła i mówi, że takie straszne nie jest jak na początku. Ja mam inna dietę, ale też do końca życia niestety, także trzeba się przyzwyczaić
|
|
|
|
|
#216 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
na początku wszystko wydaje się straszne. Kwestia przyzwyczajenia ![]() A na jakiej diecie Ty jesteś?
|
|
|
#217 |
|
Wtajemniczenie
|
Dieta jest uciazliwa w przypadku wyjazdow, ale mozna sie przyzwyczaic 😉 Jest mnostwo stronek, przepisow na dania beglutenowe. Praktycznie w kazdym sklepie sa produkty bezglutenowe. Niektóre sa naprawde pyszne i smakują nawet osobom bez diety 😉
|
|
|
|
|
#218 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
powodzenia! |
|
|
|
|
|
#219 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#220 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
my w czerwcu byliśmy w spa w woj. łódzkim, gdzie mieli menu bezglutenowe - wszystko było pyszne! ![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;75425696]Pewnie tak, moja córa po gliście miała uszkodzone, 3mce bezlaktozowe były powodzenia![/QUOTE] Nie dziękuję Eh, przerąbane ale damy radę, musimy!
|
|
|
#221 |
|
Konto usunięte
|
Tak, kilka lat temu to było
W ikea mają pyszne bezglutenowe ciasto bezowe
|
|
|
|
|
#222 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;75450986]Tak, kilka lat temu to było
W ikea mają pyszne bezglutenowe ciasto bezowe [/QUOTE]O, a w każdej Ikei?
|
|
#223 | |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;75450986]Tak, kilka lat temu to było
W ikea mają pyszne bezglutenowe ciasto bezowe [/QUOTE]Również torcik migdałowy i daim sa bezglutenowe. Sprawdzone- jem od lat i żyję. Plus na opakowaniu jest info o bg. Kocham za to ikeę Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:29 ---------- W każdej ale w restauracji a nie w barku w którym można kupić hot-doga za 1pln. Zazwyczaj restauracja jest usytuowana na piętrze, a barek- przy kasach na parterze. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka ---------- Dopisano o 19:43 ---------- Poprzedni post napisano o 19:30 ---------- Cytat:
Nie wiem jakie niby niedobory grożą człowiekowi na zdrowej, zbilansowanej i przy okazji bezglutenowej diecie. Pan mnie nie przekonał. Ale gromił, ze robię sobie krzywdę. Naprawdę lepiej to zbadać raz gdy sie jeszcze je gluta, albo podjąć decyzję bez badań i się jej trzymać. Ja jako symptom spożycia nawet niewielkiej ilości glutenu mogę wymienić spuchniete i bolesne jak przy anginie gardło. Ale też biegunki, mdłości, uczucie zatkanych uszu i gęsty katar jak przy chorych zatokach. A odstawienie na jakiś czas gluta i laktozy- wg mnie daje naprawdę super efekty. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#224 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Większe niedobory mogą być na diecie wegetariańskiej niż bezglutenowej. W tych zbożach nie ma nic wyjątkowego, co byłboby trudno inaczej uzupełnić. |
|
|
|
|
|
#225 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Za to moje dziecko - też badane parę razy i też nic mu nie wyszło- zaczęło tyć po odstawieniu glutenu ok 2 r.ż.(a od urodzenia był na 3 centylu z wagą i na 75 ze wzrostem), zaczął mieć normalne stolce, a nie biegunki. Brzuszek do tej pory wiecznie wzdęty zrobił sie płaski, przestał puszczać okropnie cuchnące bąki i super się rozwijał (jakby bardziej skupiony był), obecnie od 1,5 roku je w przedszkolu gluten i brzuch znów ma wzdęty, bąki- gorsze niż po grochówce, często luźne stolce ( nie biegunki ale prawie), często katary i inne choróbska łapie (np.utajone zapalenie płuc mial), no i wg mnie ma problemy z koncentracją i kojarzeniem, zapamiętuje gorzej niż gdy miał 4 latka (szukamy przyczyny ale ja bym stawiała na jedzenie albo gluten albo cukier W zbyt dużej ilosci). Ja bym go chętnie znow przestawiła na dietę bg szczególnie że w domu i tak jemy bg ze względu na mnie (żeby drugich sztućców nie kupować czy desek itp), ale idzie od września do szkoły i obawiam się, ze w stołówce dieta nie przejdzie. Poza tym- na pewno będzie dostawał słodycze od kumpli...a nad całą klasą nie zapanuję. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2017-07-20 o 23:36 |
|
|
|
|
|
#226 |
|
Zakorzenienie
|
la'Mbria a po jakim czasie Twoje samopoczucie poprawiło się? Z synkiem faktycznie dziwna sprawa, skora wyniki badań są dobre. Ale w takim razie dlaczego na diecie znacznie lepiej się czuł... dziwne.
Ja dietę bezglutenową stosuję od 27 maja, więc prawie 2 miesiące, a niestety brzuch dalej boli od niedzieli bardziej. W sobotę wieczorem piłam piwo (oczywiście bezglutenowe) i zastanawiam się czy to nie ono mi zaszkodziło ![]() Dietę bez laktozy stosuję 2 tygodnie.
Szczęśliwa mężatka od 14.06.2014 Edytowane przez Waniliova Czas edycji: 2017-07-25 o 09:53 |
|
|
|
|
#227 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Natomiast nie umiem Ci powiedzieć kiedy dokładnie zauważyłam, ze nie choruję...bo po prostu kiedyś zauważyłam "ojej...ale numer od pół roku nie miałam anginy!" I w sumie nie wiem czy to było dokładnie po pół roku czy może po 8 miesiącach. Po prostu zaczęliśmy kiedyś rozmawiać o chorobach i zorientowałam się, ze od daaaawna nic mnie nie brało A jeśli chodzi o synka- tutaj monitorowanie było od początku, bo się nasłuchalam od babci i niektórych lekarzy, że robię krzywdę dziecku ograniczając mu produkty spożywcze. Osobiście uważam, ze był dużo zdrowszy wtedy niż teraz. Wydaje mi sie, ze 2 mce to za krótko, żeby cokolwiek stwierdzić...ale jeśli nie widzisz żadnego efektu, a dieta Cię męczy, to chyba nie warto na siłę w to brnąć. Mi szczerze mówiąc wcale nie przeszkadza brak chleba, makaronów i pizzy...troche Ci ciężko bez pierogów ruskich...ale raz na pół roku robię sama 300szt gryczanych i mrożę- dzięki temu mam naprawdę świąteczne dania (czekam na wigilię jak dziecko- bo zjem pierożki z grzybami), więc ma to też swoje plusy. No i ogólnie mam teraz już taki nawyk czytania składów- Nie zjem czegoś od tak po prostu bo mi się spodobało opakowanie...albo zapach. Tylko jednak chce wiedzieć co jest w środku ![]() Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez la'Mbria Czas edycji: 2017-07-25 o 11:44 |
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Lekarz mówił, że regeneracja trwa nawet do pół roku, więc chyba muszę uzbroić się w cierpliwość. Chleb, makaron, pizza - są też bezglutenowe i właśnie takie jem tak samo czytam skład zanim coś kupię,
|
|
|
#229 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zostałam na diecie bo mi służy, nie mam żadnych badań potwierdzających jej zasadność. Tylko własne odczucia. Ty musisz. Aczkolwiek naprawdę teraz jest tyle produktów bg, że da się normalnie żyć. Mnie w diecie czasem denerwuje postawa jakichś dalszych znajomych, czy heheszkowanie kuzynostwa mojego męża (po nich spodziewam się nawet tego, ze specjalnie by mi do talerza wrzucili coś z glutenem, żeby tylko sprawdzić czy nie ściemniam i I naprawdę mi zaszkodzi), jakieś głupie gadki "spróbuj odrobina Ci nie zaszkodzi" nawet wtedy gdy wprost mówię, że nie mam ochoty. No ale do tego po prostu trzeba się uzbroić w cierpliwość i nie reagować. Wysłane z mojego SM-J710F przy użyciu Tapatalka
|
|
|
|
#230 |
|
Przyczajenie
|
dziekuje za porady
na pewno mi się przydadzą
|
|
#231 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nad morzem nawet wafelki do lodów są bezglutenowe i mleko bezlaktozowe do kawy.Cytat:
Pewnie jak ktoś przez odstawienie glutenu rozumie jedzenie tylko ryżu to może mieć niedobory, ale ja mam wrażenie, że właśnie ta dieta trochę wymusza zdrowszy tryb życia. Moja córka ma zupełnie odwrotnie - jak je gluten to ma tragiczne wyniki a jak odstawia gluten to wyniki się poprawiają. Mnie trochę śmieszą takie teksty wśród rodziny czy znajomych, że odstawienie glutenu szkodzi. Przecież na logikę nawet dla zdrowego człowieka zamiana w cieście czy plackach mąki pszennej na gryczaną czy jaglaną jest jednak korzystniejsza. Poza tym nie będąc na diecie też jednego ludzie jedzą np. kaszę gryczaną czy jaglaną a one glutenu nie mają i jest ok, ale jak już jest hasło, że nie je się glutenu to nagle one dla wszystkich takie szkodliwe się robią ![]() Cytat:
Ja z kolei mam wrażenie, że szkole jest dużo łatwiej o dietę niż w przedszkolu W przedszkolu wszyscy jedzą o tej samej porze, te same posiłki i dziecko mogłoby faktycznie czuć się gorzej jedząc coś innego z domu. Natomiast w szkole nie trzeba wcale zapisywać na obiady szkolne. Wystarczy rano przygotować w pojemniki jedzenie. Każde dziecko w klasie je przecież inne rzeczy i dziecko na diecie może nie odczuwać różnicy. No i wytłumaczyć też żeby od innych jedzenia nie brało. Moja córka nawet jak urodziny były w klasie to cukierki przynosiła do domu i pytała czy ona takie może Wiedziała, ze na urodzinach koleżanek z klasy może jeść żelki ale już paluszki nie. No i przejść po sklepie z dzieckiem - pokazać jakie fajne są produkty bezglutenowe, niech sobie coś sam wybierze. Później będzie sam szukał znaczka na opakowaniach ![]() Cytat:
|
||||
|
|
|
|
#232 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#233 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Glodomorku ale tak samo jest w przypadku produktów glutenowych. Jak ktoś je gluten też może wybrać produkty z dobrym składem albo takie z mnóstwem dodatków i też sobie szkodzi a na diecie bezglutenowej nie jest. Natomiast nie wierzę, że jeśli ktoś zamienia płatki owsiane zwykłe na bezglutenowe czy mąkę pszenną na gryczaną może sobie zaszkodzić. To jest wybór danej osoby niezależnie od tego czy jest na diecie czy nie. |
|
|
|
|
|
#235 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#236 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#237 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
uwielbiam to miejsce! I bezlaktozowe ciasta, smaki lodów też mają ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja w piątek byłam u gastrologa z wynikami badań - transglutaminaza spadła z 47,7 na 12,2 pierwsze badanie miałam przed dietą, a aktualne robiłam jak byłam na diecie 2 miesiące.
Szczęśliwa mężatka od 14.06.2014 Edytowane przez Waniliova Czas edycji: 2017-08-06 o 12:28 |
|||
|
|
|
|
#238 |
|
Przyczajenie
|
To nie do końca jest tak, że gluten jest zły. Poczytajcie:
xxx Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-11-07 o 09:50 Powód: reklama |
|
|
|
|
#239 |
|
Zakorzenienie
|
Artykuł dotyczy osób, które przechodzą na dietę pod wpływem mody, a tu rozmawiamy o chorobie. Idź z reklamą sklepu, gdzie indziej.
Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-11-07 o 09:50 Powód: reklama w cytacie |
|
|
|
|
#240 |
|
Zakorzenienie
|
Jak tam dajecie sobie radę z dietą? U mnie to już lekko ponad 5 miesięcy ogólnie z dietą sobie radzę, ale niestety bóle brzucha dalej trwają...
Szczęśliwa mężatka od 14.06.2014 Edytowane przez aniolek-tasmanski Czas edycji: 2017-11-07 o 09:51 Powód: reklama w cytacie |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:32.

także potwierdziło się podejrzenie celiakii.

ale damy radę, musimy!

jak chłopu zależy, to żeby skały srały, a mury pękały, to znajdzie czas i sposób, żeby się z Tobą skontaktować...

i mleko bezlaktozowe do kawy.