![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Humanistyczne studia
Cytat:
Poza tym - to i tak jest bez sensu dyskusja, gdybyśmy miały pewność, że się po skończeniu danego kierunku będzie pracowało tu i tu, zarabiało tyle i tyle, możnaby rozmawiać konkretnie. Ja mam gotową odpowiedź na pytanie gdzie będę pracować. Mianowicie brzmi ona "gdzie tylko będę chciała" ![]()
![]() |
![]() |
#212 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Przecież dobrze płatna praca zazwyczaj jest ciekawsza i bardziej rozwojowa niż praca za 800 złotych. Owszem, z większymi pieniędzmi wiąże się przeważnie większa odpowiedzialność i stres, ale nic za darmo. Cytat:
Myślisz, że po filozofii będziesz mogła przebierać w ofertach? Przepraszam, jeżeli drugiego dna wypowiedzi nie uchwyciłam ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Zakorzenienie
|
Faktycznie, można do rana. Dziewczyny, można kochac książki. I nie chcę nikomu dokuczyć. Ale jaki jest sens studiowania bibiotekoznawstwa np?
Bo wciąz tego nie wiem. ![]()
![]() |
![]() |
#214 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Podejrzewam, że żaden. Poza papierkiem magistra. Chyba, że komuś się marzy praca bibliotekarki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A zdołować* ![]() ![]() ![]() *Nie no, nabijam się, wiem ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Myślę,że i bez niego można ten zawód wykonywać.
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#219 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() w zyciu bym nie wybrala takich studiow - uczyla sie przez 5 lat, zeby przez cale zycie gnic w bibliotece (w jej przypadku - szkolnej... ![]() glupota. dlaczego bibliotekarz musi byc "az tak" ![]() EDIT: ale jak tak o tym mysle, to wydaje mi sie, ze ona to lubi. pamieta w ktorym rzedzie, na ktorej polce i w ktorym miejscu jest dana ksiazka... i od zawsze uwilbia, jak ona to mowi "szperac"...:rolleyes : |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A może pochwalisz się co studiujesz/studiowałaś? Wszyscy tak dużo mają do powiedzenia, ale w kwestii zasadniczej jakoś niebardzo chcą coś powiedzieć. Wypowiadasz się z taką asercją, może wyciągnę dla siebie z tego jakąś naukę? Widzę, kobiety, że się mało orientujecie jeśli idzie o pracę bibliotekarza. Praca bibliotekarza to nie tylko wypożyczanie książek. Tak, Freso, żeby pracować na stanowisku bibiotekarza trzeba skończyć bibliotekoznawstwo albo uzupełnić wykształcenie o studia podyplomowe, bądź studium bibliotekarskie. To jest wymóg.
![]() |
![]() |
#221 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Owszem, mało, choć też wiem, wbrew temu, o co pytam, że to nie tylko biblioteki - ale to dla mnie i tak określnik
![]() ![]() W kwestii zasadniczej ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#223 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Bo z choinki swoich poglądów o studiach humanistycznych nie wzięłam. I nikt mi nie wmówi, że studia humanistyczne (chociaż socjologia akurat nie zalicza się do "typowo" humanistycznych - statystyka...) są trudne. A nie studiuję w jakiejś marnej szkółce. Właśnie dlatego poszłam na prawo, żeby nauczyć się czegoś konkretnego i zdobyć wiedzę, za którą mi ktoś zapłaci, a nie jakieś rozważania pseudointelektualne. Poza tym, w przeciwieństwie do wielu osób z humana, mam jeszcze jakieś tak zwane "doświadczenie". Chociaż, nie przeczę, parę osób ma swoje firmy zajmujące się badaniami społecznymi czy angażuje się w działalność całkiem sensowną. Co nie zmienia faktu, że cała reszta nie zajmuje się niczym innym, poza uczeniem się na te kilka kół i egzaminów rocznie. Powodzenia życzę...i w nie nie wierzę. Dlatego - bogata w życiową mądrość ![]() I niestety, na większości takich kierunków, takie odkrywcze eseje się pisuje. Rozmawiałam z koleżankami ostatnio. Jedna mówi, że chciałaby w przyszłości mieć taką pracę, aby na przykład dwa tygodnie jeździć z policjantami i potem napisać reportaż o ich pracy. A druga znajoma na to: - I kto Ci za to zapłaci? Celna uwaga. Bo można się uczyć, rozwijać pasje, ale bez pieniędzy to żadnych pasji sensownie nie rozwiniemy. A ja wolę teraz wkuwać sensowne rzeczy, zdobywać doświadczenie, a w wieku 40paru lat będę sobie godnie na poziomie pasje i zainteresowania rozwijała. Za 800 złotych pensji pasji podróżowania nie rozwinę. A poznałam smak tego, jak cudownie było wylądować samolotem i postawić swoją stopę w Meksyku. Nie będę sobie odmawiać takich przyjemności w celu realizowania wyższych ideałów etnologiczno-kulturoznawczych. Wolę poznać kulturę na żywo, niż z nudnych książek w czytelni. Nie żyję mrzonkami. Chciałabym studiować architekturę, ale nie mam talentu i zdolności. Dlatego teraz - mimo jakiegoś humanistycznego zacięcia - uderzam w rzeczy praktyczne, a nie dyrdymały i analizę tekstów filozoficznych, która jest psu na budę potrzebna. I dorabianie korkami to średnio prestiżowa praca. Ale cóż. Każdy życie układa po swojemu. Tylko dlaczego JA ciągle wysłuchuję o tym, że materialistką jestem!? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Studium, takiego na trzy lata. Zgoda. Ale 5 lat studiow? Nie przesadzajmy. Cytat:
Tak jak mowilam, moim zdaniem, studium w zupelnosci wystarczy.
![]() |
![]() |
#226 |
BAN stały
|
I z czego się śmiejesz
![]() Mój TŻ twierdzi, że chce być w życiu bogaty (znaczy - że będziemy bogaci ![]() No ale taka polska mentalność, polski "romantyzm", wiara w jakieś ideały i chyba posocjalistyczna niewiara, że można się dorobić uczciwie i trzeba na to ciężko pracować. (Lepiej posiedzieć w czytelni i pomądrować potem o egzystencjalizmie i o wyścigu szczurów za kasą, w którym nasza wrodzona godność nie pozwala wziąć nam udziału..) Człowiek przyznaje się do tego, że dla niego kasa jest ważna, że chce być zamożny, to z automatu uznawany jest za jakiegoś snoba i materialistę. A dla mnie pieniądze są środkiem, a nie celem. Środkiem do zapewnienia sobie życia, jakie chce mieć (bo mam raczej tylko jedno), a nie takiego, jakie ktoś mi zapewni za 800 złotych pensji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Oj, calkiem-spoko, oby Ci się wszystko ziściło. Tym bardziej, że wybrałaś prawo. To tak, jak z medycyną. Mam nadzieję, że wiesz co mam na myśli. Moja siostra też kilka lat temu dostała się i na prawo i na socjologię. I wybrała socjologię. Poza tym nie podoba mi się sposób, w jaki piszesz. Jakie "rozważania pseudointelektualne"? A które są wg Ciebie "intelektualne". Zachowujesz się jak jakaś wyrocznia. Nie dziwię się, że jesteś tak pewna siebie.
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Ano właśnie. Podróże, narty czy skysurfing kosztują.
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#229 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
A tak całkiem btw -swego czasu,gdy w ciągu tygodnia cztery książki pochłaniałam -przemykała mi przez głowę myśl o pracy w biblio ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#231 |
BAN stały
|
"Rozważania pseudointelektualne" to dla mnie jakieś naciągane gadki-szmatki, gdzie ludzie wygłaszają po kolei banały, z których nic nie wynika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#233 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą trzeba na to wziąć poprawkę,bo tak najczęściej piszą młode osóbki,które mieszkają z rodzicami/lub rodzice utrzymują jeszcze -mają za darmo wikt i opierunek ,a ta "pięćsetka" traktowana jest jako "kieszonkowe"-no na kosmetyki i ciuszki wystarczy przecież ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
Tyle tylko, ze moim zdaniem, nie powinno byc tego "badz". Studium i koniec.
W ciagu ostatnich lat zauwazam niezwykly wrecz wysyp nowych liceow i kierunkow studiow. W moim rodzinnym miescie juz sie nie moge po prostu doliczyc szkol, po ktorych ma sie w raczce mature. Czy to nie przesada? Ja rozumiem, mlodzi ludzie sa spragnieni wiedzy... Ale czy to tylko ped do wiedzy? Czy za chwile nie bedziemy wymagac od sprzataczki(z gory przepraszam, jesli ktos sie obrazi ![]() Troche to wszystko postawione na glowie. Ja to juz kiedys pisalam, ale nie kazdy musi miec mature. Nie kazdy musi miec dyplom. I nie kazda praca wymaga az takiego wyszkolenia.
![]() |
#235 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() Może za mało znam ludzi, ale jeszcze nie spotkałam osoby, która marzyłaby, aby pozostać bibliotekarką. Masz rację, Aeterna, na takie studia idzie się głownie w celu "postudiowania" i co by 5 lat poimprezować na koszt rodziców - nie twierdzę, że wszyscy, ale część na pewno. Kiedyś ktoś powiedział, że jest ciekawy, ile osób by poszło na studia, gdyby po LO można było dostać sensowną pracę z ciekawymi zarobkami. Pewnie ilość chętnych drastycznie by spadła. A tak - na bibliotekoznawstwo pójść można zawsze... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Osoby z wyższym wykształceniem sprzątają.
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 |
BAN stały
|
A to akurat świadczy źle o poziomie szkolnictwa wyższego w Polsce, o niczym innym.
Namnożyło się pełno tych szkółek prywatnych, które zajmują się głównie robieniem ludziom złudzeń nazywając fachowo przeróżne nowe kierunki (z reguły pedagogiczne albo marketingowo-zarządzające). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
A żeby było najsmieszniej (wczoraj biedny polski, dziś: biblioteki
![]() ![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:06.