Rozmowa kwalifikacyjna - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2007-08-03, 13:17   #211
olilina
Zakorzenienie

Dot.: Rozmowa kwalifikacyjna

Cytat:
Napisane przez Nektarynka Pokaż wiadomość
olilina mi na 1 rozmowie obiecywali gruszki na wierzbie, ale nie pracowałam tam. Nie myśl od razu negatywnie, zobaczysz w praktyce jak to jest i pogadasz może z innymi pracownikami o warunkach itd. (nie tak prędko żeby nie sprawiać wrażenia osoby hmm "ciekawskiej"). A Twoj charakter pracy jest nawet ciekawy. Fajnie
No pewnie przekonam się w praktyce
jak to będzie.
Na szczęście to tylko 6 h dziennie

Hmm mnie ten charaker pracy nie bardzo
odpowiada, wolałabym jakas prace
typowo biurową albo urzędową,
ale póki co nie marudzę
olilina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 13:39   #212
Ines1985
Zakorzenienie

A u mnie dzisiaj normalnie stuprocentowa frekwencja takie mam oczy jak dzwoni domofon

Ines1985 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 14:03   #213
K.o.l.a.
Raczkowanie

GG do K.o.l.a. Send a message via Skype™ to K.o.l.a.

Cytat:
Napisane przez Ines1985 Pokaż wiadomość
To się dogadalysmy
Chodzi Ci o moje obowiązki, to czym zajmuję się na codzień?

Bo jezeli interesują Cię obowiązki osoby ktora tylko pozyskuje nowych pracowników, to nie do mnie z tym . Ja sie tym zajmuje raz na pare miesiecy, kiedy zajdzie taka potrzeba .
hehe misunderstanding interresuje mnie wlasnie szukanie pracownikow a swoje obowiązki też mi możesz nakreslic
"...i temu jednemu mężczyźnie byłabym oczywiście absolutnie wierna. W ten sposób, w ten chyba jedyny sposób byłabym też sobie wierna. Byłabym taka, jaka chcę być i jaka naprawdę jestem. Ja to wiem. Ja to czuję..."
K.o.l.a. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-03, 14:06   #214
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez K.o.l.a. Pokaż wiadomość
hehe misunderstanding interresuje mnie wlasnie szukanie pracownikow a swoje obowiązki też mi możesz nakreslic
obstawiam ze obowiazkiem takiej osoby jest zamieszczanie ogloszen, analizowanie CV i listów oraz przeprowadzanie rozmów... Ale mogę się mylić

Może _Magda zajmuje sie tylko takim pozyskiwaniem pracowników?
Magda, gdzie jesteś ?

Moich obowiazkow nie da sie nakreślić bo robie doslownie wszystko .

Stary 2007-08-03, 23:31   #215
_Magda
BAN stały

Cytat:
W momencie kiedy ktoś chce zarabiać 2000 netto, a ja mu mogę zaproponować przykładowo 1000 zł, widzę że my jako pracodawcy nie sprostamy wymaganiom takiej osoby. I jeżeli ona chce zarabiać 2000 zł, to 1000 zł to dla niej pewnie "psie pieniądze" i prawdopodobnie za taką stawkę nie będzie się starać.
Tak ja to widzę.
U mnie jest podobnie tzn jak w rozmowie telefonicznej ktoś powie,ze chce zarabiać minimum 2000 zł to od razu mu mówimy,że tyle nie jesteśmy w stanie zapewnić i nawet nie umawiamy na rozmowę.Po prostu szkoda czasu naszego i tej osoby.

Cytat:
Napisane przez K.o.l.a. Pokaż wiadomość
zazdroszczę Ci ze mozesz przeprowadzać rozmowy....nie wiem czemu ale bardzo mi się taka praca podoba
To jest fajne,ale,że tak powiem-z umiarem.Ja juz mam dosyć i chciałabym od tego odpocząć.Codziennie około 8 osób,dzień w dzień....

Cytat:
Może _Magda zajmuje sie tylko takim pozyskiwaniem pracowników?
Magda, gdzie jesteś ?
.
Już jestem.Miałam ostatnio mało czasu i nie zaglądałam.No więc zgadłaś.Jestem wrqz z kilkoma innymi osobami w dziale personalnym pewnej firmy i zajmujemy się tam dokładnie tym co wymieniłaś:
Cytat:
Napisane przez Ines
obowiazkiem takiej osoby jest zamieszczanie ogloszen, analizowanie CV i listów oraz przeprowadzanie rozmów...
Oprócz tego jeszcze oddzwanianie po rozmowie,umawianie na dalsze etapy,wydawanie dokumentów juz po przejściu całej procedury rekrutacyjnej i przyjmowanie tych dokumentów...Ogólnie 'różne takie',ale wszystko wokół tego
_Magda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 00:01   #216
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez olilina Pokaż wiadomość
Jednym słowem zrobili sobie z Was jaja,
bo jak to inaczej można nazwać.
Jak ja byłam na rozmowie w urzędzie
przynajmniej starali się zachować resztki
pozorów i poprosili żebym powiedziala cos o sobie,
dodali jeszcze pare pytań od niechcenia.

a tak wogóle dziewczynki
to dostałam właśnie prace
Tylko oczywiście zamiast sie cieszyc
siede teraz i zastanawiam sie czy to nie
podejrzane ze zaproponowali mi
takie dobre warunki
Jaja sobie zrobili...
Kiedyś byłam na profesjonalnej rozmowie w urzędzie - elegancko pytania o KPA, instrukcja kancelaryjna, pani od angielskiego w komisji. No przynajmniej wiem, że czasu nie straciłam.

Wielkie gratulacje z powodu otrzymania pracy!

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 00:32   #217
olilina
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Jaja sobie zrobili...
Kiedyś byłam na profesjonalnej rozmowie w urzędzie - elegancko pytania o KPA, instrukcja kancelaryjna, pani od angielskiego w komisji. No przynajmniej wiem, że czasu nie straciłam.

Wielkie gratulacje z powodu otrzymania pracy!
dziękuję

Ja po mojej rozmowie w urzędzie
miałam wlasnie takie odczucie-
że straciłam tylko czas..
olilina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-04, 11:05   #218
Nektarynka
Zadomowienie

Hmm a wiecie o czym pomyślałam sobie teraz? Że nawet gdybym na rozmowie powiedziała, że wystarczy mi 1800 netto a oni zaproponują mi 1200 to i tak przyjęłabym tą pracę. Bo co innego miałabym robić jeśli po kilku m-cach znajduję w końcu jakąś fajną ofertę pracy? A może mi akurat wystarczy a potem się zobaczy? Gorsze jest to jeśli pracodawca nie zadzwoni do mnie po rekrutacji bo pomyśli sobie, że mam wysokie wymagania
Wtedy myślę sobie:
- mogłam sobie odpuścić 600 zł
- dobrze zrobiłam, że postawiłam na swoim. Jak będzie im zależało to zadzwonią

http://kropelka-wiary.pl/

Nektarynka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-07, 21:39   #219
K.o.l.a.
Raczkowanie

GG do K.o.l.a. Send a message via Skype™ to K.o.l.a.

Cytat:
Napisane przez _Magda Pokaż wiadomość
U mnie jest podobnie tzn jak w rozmowie telefonicznej ktoś powie,ze chce zarabiać minimum 2000 zł to od razu mu mówimy,że tyle nie jesteśmy w stanie zapewnić i nawet nie umawiamy na rozmowę.Po prostu szkoda czasu naszego i tej osoby.

To jest fajne,ale,że tak powiem-z umiarem.Ja juz mam dosyć i chciałabym od tego odpocząć.Codziennie około 8 osób,dzień w dzień....

Już jestem.Miałam ostatnio mało czasu i nie zaglądałam.No więc zgadłaś.Jestem wrqz z kilkoma innymi osobami w dziale personalnym pewnej firmy i zajmujemy się tam dokładnie tym co wymieniłaś:

Oprócz tego jeszcze oddzwanianie po rozmowie,umawianie na dalsze etapy,wydawanie dokumentów juz po przejściu całej procedury rekrutacyjnej i przyjmowanie tych dokumentów...Ogólnie 'różne takie',ale wszystko wokół tego
taaak własnie o to mi dokładnie chodzilo takie cos by mnie inetersowalo, tylko studia mam nie te co trzeba :/ ale moze kiedys jakies kursy sobie zrobię i bedzie oki
"...i temu jednemu mężczyźnie byłabym oczywiście absolutnie wierna. W ten sposób, w ten chyba jedyny sposób byłabym też sobie wierna. Byłabym taka, jaka chcę być i jaka naprawdę jestem. Ja to wiem. Ja to czuję..."
K.o.l.a. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 10:24   #220
Sovilo
Zakorzenienie

Śwetny wątek Ja też distałam teraz zaproszenie na rozmowę kwalifikacyjną do większej firmy i mam stracha jak nie wiem Myślę sobie, ze skoro zaprosili na rozmowe, to jakis tam etap już przeszłam... tyle, że oni wymagają ''dobrej znajomości angielskiego'', a ja w cv napisałam angielski- komuynikatywny, co dla mnie oznacza, że potrafię się dogadać, typu sytuacja w sklepie, czy wskazanie drogi, opowiedzenie coś o sobie, itp...Wiem, że robię dużo błędów gramatycznych i w ogóle mam barieirę przed mówieniem Właśnie skończyłam studia i nasz angielski był na poziomie... no, powiedzmy nijakim, z matury pamiętam, że z ustnego dostałam 6, a później praktycznie się ''cofałam''... Zastanawiam się czy w ogóle na tę rozmowę iść no, ale napisałam, że umiem komunikatywnie
Stary 2007-08-17, 18:25   #221
Nektarynka
Zadomowienie

Sovilo trzeba iść i spróbować. Jak się uda to potem douczysz się sama. Będziesz potrzebowała więcej czasu bo j. angielski biznesowy jest dla mnie ciężki, ale dasz radę. Samo uczenie się w szkole średniej j. obcego mało daje (ograniczony materiał) a na studiach różnie to bywa, czasami nawet idziesz do grupy z innym językiem (ja miałam w liceum ang. a na studiach niemiecki, wyobrażasz to sobie? )

Jak przystało w tym wątku musisz zdać nam relacje jak było na rozmowie: jakie pytania Tobie stawiali, co powiedzieli po rozmowie i jak w trakcie niej zachowywała się osoba przeprowadzająca ją Pomyśl nad swoimi pytaniami, życzę powodzenia

Stary 2007-08-17, 18:33   #222
Sovilo
Zakorzenienie

Dobrze wiem, że tuz po wyjściu stwierdze, ze ni było wcale strasznie, i w ogóle czego się bać... Moja babcia zwykła mówić: ''Przeciez nikt Ci tam w pysk nie da''
Stary 2007-08-17, 19:30   #223
Imagine
Magda

czesc dziewczyny, ja bylam na 1 rozmowie kwalifikacyjnej w tym tygodniu (pokojowka w hotelu, ktory to znajduje sie w zamku). Osoba przeprowadzajaca rozmowe byla bardzo mila, starala sie stworzyc bezstresowa atmosfere (swoja droga wygladala na moj wiek, czyli ok 22 lata). Pytania standardowe, czyli np. dlaczego jestes zainteresowana ta wlasnie praca, gdzie widze siebie za kilka lat, jakie sa moje mocne strony itp. Kobieta wyjasnila mi wszystko, o co wczesniej chcialam zapytac (na szczescie nie pytala ile chce zarabiac, od razu powiedziala ze to stanowisko oplacane jest £5,60 za godzine), dni wolne od pracy (4 tyg), obowiazujace ubranie (sukienka pokojowki, ktora oni zapewniaja) i inne duperele. Mimo, ze nie bylo sie czym stresowac mnie zjadaly nerwy i nie moglam sie po ludzku wyslowic.
Poniewaz maja sporo kandydatow, beda dzwonic zeby dac znac czy mam przyjsc na dodatkowa rozmowe (2 godziny na sprawdzenie umiejetnosci).
Ponadto w poniedzialek mam rozmowe w salonie pieknosci. Zadzwonili do mnie po ok 6 tygodniach od wyslania cv. Zobacze jak bedzie
Imagine jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-17, 20:59   #224
Sovilo
Zakorzenienie

Uuuu... 6 tygodni? Ja wysłałam tydzien temu i cisza, a się martwiłam
Stary 2007-08-26, 12:06   #225
Nektarynka
Zadomowienie

Sovilo, czekamy na Twój komentarz, bo minęło już pare dni Jestem ciekawa jak było ?

Stary 2007-08-27, 06:22   #226
Sovilo
Zakorzenienie

Zapomniałam opisać Więc moja rozmowa.. hm... pierwsza powazna rozmowa w dużej firmie Na początku potknęłam się na schodach Później, babka, która miała przeprowadzać ze mną rozmowę spóźniła się kilka minut, przeprosiła za zamieszanie i zaprowadziła mnie do pokoju, wspominając, że na rozmowie będzie równiez obecny kierownik działu Zapytali czy wiem czym zajmuje się ich firma, ja powiedziałam to, czego się dowiedziuałam, na co oni płynnie opisali historię firmy wraz z jej osiągnięciami Gadali tak chyba z 8 minut Póxniej zaczeło sie maglowanie Pytali głównie z CV- własciwie wszystko ze studiów- przyznam, że nie na to się nastawiałam, ale w ''laniu wody'' jestem niezła, więc jakoś poszło Później zadano mi pytanie jak ze znajomością Excela, ja na to, że nieźle, na co dyrektor pyta:'' do czego uzyłaby Pani tabeli przestawnej''? Na stanowisko wymagany jest język angielski, jednak o nic mnie nie zapytano w obcym języku Maglowali mnie 40 minut , byłam tylko ja... Na zakończenie naturalnie zapytali czy mam jakieś pytania, kilka zadałam- głównie o przełożonego, godziny pracy, takie tam pierdołki. Kontaktować się mają do pierwszego tygodnia wrezsnia, informują równiez o odpowiedzi negatywnej
Stary 2007-08-28, 16:16   #227
Nektarynka
Zadomowienie

no to fajnie Kiedyś na mojej rozmowie w biurze finansowym też gadali o swojej firmie chyba z 10 minut. Mnie o nic nie pytali a w konsekwencji nabrałam podejrzeń i zrezygnowałam Pytali może o zarobki ? Jeśli tak to co im odp. ?

Stary 2007-08-28, 16:58   #228
Sovilo
Zakorzenienie

Pytali, a jakże Chciałam im namącić, że nie orientuje się ile zarabiaja początkujący pracownicy w danem dziale, na to, że oni nie o to pytają, i ile ja bym chciała A czemu nabrałaś podejrzeń?
Stary 2007-08-28, 20:10   #229
Nektarynka
Zadomowienie

Ano nabrałam podejrzeń ponieważ o nic mnie nie pytali (ciekawe czy czytali CV). Poza tym chcieli ode mnie jakieś pieniądze na początku (tzw. opłata rekrutacyjna), potem niby za szkolenie w innym mieście, które ja sobie prywatnie opłacam. Po rozmowie powiedzieli, że zadzwonią ... tak zrobili ale oni zapytali najpierw mnie "czy ja wyrażam na to zgodę", ja odp. im "ze tak" na co oni "no to my też" Potem zadzwoniłam i odmówiłam. Więc sama widzisz ...

Co im odpowiedziałaś w związku z kasiorką ?

Stary 2007-08-28, 23:29   #230
Beau
Raczkowanie

Cytat:
Tylko ze to pytanie to tylko jeden z tak jakby obowiazkowych punktów podczas rozmowy... To nie tak, ze to co ty powiesz będzie takie wiążące. Pracodawca i tak musi powiedziec ile bedzie wynosilo twoje wynagrodzenie. Musi tez podkreslic o jakiej kwocie mowi, brutto czy netto . Ale oczywiscie nie zaszkodzi podkreślić, że oczekuje się kwoty przykładowo 1000 zł netto.
dziewczyny udaje Wam się wyżyć za kwotę 1000 zł? u mnie 1000 zł to same opłaty - studia, mieszkanie, telefon...

Proszę też Was o porady dotyczące pracy w banku - złożyłam CV na stanowisko doradcy klienta biznesowego i zostałam zaproszona na rozmowę. Kompletnie nie wiem jakich pytań się spodziewać, bo nie pracowałam jeszcze nigdy na takim stanowisku. Byłam jedynie kierownikiem sklepu i pracowałam też jako doradca telefoniczny (udzielanie informacji przez telefon), ale wszystkie te prace były raczej w celu "dorobienia sobie" (zarobki niewielkie), teraz muszę się wziąć na poważnie do jakieś bardziej odpowiedzialnej (i lepiej płatnej) pracy, bo tak jak pisałam - czekają mnie studia, opłacenie mieszkania i ogólnie - życie na własną rękę pracujecie w banku? byłyście na rozmowach kwalifikacyjnych? proszę o porady! Co do pytania o zarobki - też nie mam pojęcia jak na nie odpowiedziec, ile mogę zarobić na takim stanowisku? 2000 zł?
Beau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-08-29, 07:44   #231
Ines1985
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Beau Pokaż wiadomość
dziewczyny udaje Wam się wyżyć za kwotę 1000 zł? u mnie 1000 zł to same opłaty - studia, mieszkanie, telefon...

To akurat nie do mnie pytanie ale... To zależy jak ktoś żyje. Jeśli ktoś jest studentem, ale np. mieszka z rodzicami i musi zarobić jedynie na studia plus na wlasne potrzeby to 1000 zł bedzie dla takiej osoby wystarczającą kwotą.
Jeżeli natomiast ktoś studiuje, ale musi też utrzymac mieszkanie i dom, to nie ma szans wyżyć za taką kwotę. Ale i jeśli ma wieksze potrzeby, niech nie szuka pracy w sklepie bo w takich miejscach nie płaca kokosów.

Ja myślę, że w banku spokojnie możesz "zasunąć" że chcesz zarabiać 2000 zł. A 1500 to już minimum.

Stary 2007-08-29, 08:25   #232
Beau
Raczkowanie

ok dzieki masz rację, jak mieszkałam z rodzicami i chciałam zarobić tylko na własne potrzeby, to wystarczało mi nawet 800 zł netto no ale teraz znów jadę na studia, no i właśnie... mieszkanie trzeba opłacić i w ogóle a samo czesne wynosi mnie prawie 500 zł :/
Beau jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 17:46   #233
Nektarynka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Nektarynka Pokaż wiadomość
Co im odpowiedziałaś w związku z kasiorką ?
Sovilo ?

Stary 2007-09-06, 18:08   #234
Sovilo
Zakorzenienie

Nie pamiętam dokładnie, zrobiłam widełki, czyli chyba 1000-1400, coś takiego. Bo musiałabym dojezdżac
Stary 2007-09-06, 18:16   #235
Nektarynka
Zadomowienie

Dot.: Rozmowa kwalifikacyj

Cytat:
Napisane przez Sovilo Pokaż wiadomość
Nie pamiętam dokładnie, zrobiłam widełki, czyli chyba 1000-1400, coś takiego. Bo musiałabym dojezdżac
Po takim długim czasie dziękuję za odpowiedź

Stary 2007-09-06, 18:21   #236
Sovilo
Zakorzenienie

Jak nie odpowiadam w jakims wątku, tzn., że przegapiam pytanie do siebie, wtedy przypominac się na PW
Stary 2007-09-06, 18:23   #237
Nektarynka
Zadomowienie

Tak chciałam, ale cierpliwie czekałam aż w końcu przypomnisz sobie może o Nas Pytanie takie hmm banalne, ale dotyczy tematu wątku Pozdrawiam Idę oglądać Wielkiego Brata, strata czasu, ale można looknąć

Stary 2007-09-06, 18:27   #238
elmoska
Zakorzenienie

GG do elmoska Wyślij wiadomość przez MSN do elmoska

No to ja wlasnie dzisiaj bylam na rozmowie kwalifikacyjnej-wypadlam pozytywnie. Od poniedzialku ide do nowej pracy w salonie optycznym.. Stres przed rozmowa byl ogromny, ale wszystko da sie przezyc

BBL
5/28

AC MILAN CAMPIONI D`ITALIA

elmoska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-06, 20:00   #239
Papryczkaa
Zakorzenienie

Magda możesz powiedzieć, jak nazywa się Twoje stanowisko?
Zawsze interesowała mnie taka praca, szukałam ogłoszeń do agencji pracy, ale nie ma i nie wiem czy wysyłać bez ogłoszenia mimo braku doświadczenia

Papryczkaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-09-07, 16:08   #240
Nektarynka
Zadomowienie

elmoska o co Ciebie pytano w takim miejscu pracy? :|

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości