![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pomóżcie!!! Co to za zwierzak?
dołączam się do fanklubu Pancernika
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
jak się ma maleństwo?
![]()
![]() |
#213 |
Rozeznanie
|
Przeczytałam calutki wątek od początku do końca
![]() Ależ ta orzesznica jest superaśna ![]() Informuj nas co jakiś czas co u niej słychać.
Otwierasz Przestrzeń...mego świata, Wypełniasz ją czułym spojrzeniem, Subtelnym dotykiem Stawiam pierwsze kroki w głębię ...poznania życia A ja bezpieczna oczy zamykam Staję się motylem istnienia Mogę wznieść się ponad wieczność ...gdy tylko JESTEŚ !!! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zadomowienie
|
no wlasnie niech lukreti informuje nas o pancerniczku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Dziewczyny maluch w nocy wyszedł coś tam zjadł,trochę pospacerował ale jakiejś specjalnej energii w nim nie zauważyłam.Może wybrać się z nim do weterynarza...tylko czy nie będę miała kłopotów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Raczkowanie
|
Może napisz do jakiegoś weterynarza e-mail? Opisz co Cię niepokoi w zachowaniu maleństwa i spytaj o to co Cię trapi
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() idź do weterynarza, weterynarze rzadko znają się na rasach psów czy kotów, a co dopiero na orzesznicach, powiesz, że to taka mała koszatniczka czy jakis inny rzadki gatunek zwierzątka, kupiony w zoologu i git ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zadomowienie
|
O matko...Esfira to az tak zle z tymi naszymi weterynarzami?
Cieszę się, ze ja trafilam na lecznice, gdzie znają sie dobrze na wszystkim ![]()
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
Lukreti- a ja mysle, ze podczas ewentualnej wizyty, powinnas powiedziec wetowi prawde- ze to uratowana, niedoszla zdobycz Twojego kota, ktora wykarmilas. Nie musisz przeciez wiedziec, co to za gatunek
![]() Jak zaczniesz zmyslac o sklepie zoologicznym i rzadkich gatunkach , a weterynarz jednak rozpozna, co to za zwierzatko, moze rozkrecic afere, ze ktos Ci ja w ogole sprzedal ![]() A zachowanie Pancernika moze oznaczac to, ze poczul juz zmiane pory roku i szykuje sie do zimy ![]() Edit: Mysle tez, ze wizyta u weterynarza, ktory nie mialby pojecia, ze to orzesznica, mija sie z celem- no, bo jak mialby stwierdzic czy jej zachowanie jest czyms normalnym, skoro nie wie, co to za gatunek ![]() Chyba lepiej poszperac w internecie, moze beda jakies informacje. ![]() Edytowane przez Kattarina Czas edycji: 2007-09-03 o 12:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
Powiedz ze kot ci przyniosl. Poczatkowo wygladala na badylarke, ale sie zaczela dziwnie zachowywac
![]()
![]() |
#222 |
Rozeznanie
|
Dziwie sie , ze dopiero teraz znalazlam ten temat . Taki jest piekny i ciekawy...
Szczerze mowiac jak zaczynalam czytac o " myszce" balam sie , ze lada moment napiszesz , ze jej juz nie ma , niestety odeszla. Wiem , ze znalezienie takiego malenstwa , na dodatek slepego jest klopotliwe a utrzymanie go przy zyciu jest bardzo , bardzo trudne . To , zeby myszka wyrosla graniczy z cudem . TOBIE sie udalo i wiedz , ze to Ty ja ocalilas , zyje tylko dlatego , ze sie poswiecilas . Wspaniale to jest , bo maluch ma jedno tylko , kruche i krociotkie zycie. Sama znosze i ratuje co znajde i bardzo sie przywiazuje . Niestety dotychczas nie mialam takiego szczescia. Dziki golab z wyrwanym skrzydlem , wiszacym na nitkach - mial to (na ironie losu) szczescie w nieszczesciu , ze znalazl go moj pies. Obdzwonilam wszystkie mozliwe organizacje , pukty ochrony ptakow i weterynarzy . Kazdy mial mnie w ... Nikt biedaka nie chcial . Dano nam do zrozumienia , ze to nasz klopot a nie ich i dano dobra rade , zeby go odniesc z powrotem , bo on i tak umrze - taka natura. Ktos mily zaüroponowal leczenie ptaka na nasz koszt . Jedyne co moglismy zrobic dla konajacego bylo ...upienie go , bo amputacja i dozywotnie wiezienie nie wchodzilo w gre. Dlatego tez nie wzruszaja mnie zadne przepisy prawne ani nakazy , mam je gleboko gdzies ! Za nic w swiecie nie oddalabym swojego zwierzaka , ktorego ocalilam od niechybnej smierci i wykarmilam swoimi rekami . NIGDY. Sikorka , ktora znalazlam i postanowilam ratowac , nie potrafila nawet jesc . Miala zamkniete oczy . Karmilam ja co godzine , zarywalam noce , chodzilam ciagle z bolaca glowa ale ona zyla , jadla papke z robali . Traktowala mnie jak mame , dreptala za mna , cieszyla sie na moj widok .Rosla. Jak mialam chwile zwatpienia i potrzebowalam porady ...dostalam ja od hodowcow i milosnikow ptakow : brzmiala ona : zanies ja tam gdzie ja znalazlas ( czyli na ruchliwa ulice !) ... Dzieki Bogu TY tutaj dostawalas inne rady i pancernik ZYJE , moja sikorka niestety umarla po tygodniu, bo prawdopodobnie cos zrobilam nie tak ...Mam wyrzuty sumienia , ze nie wiedzialam jak sie nia nalezycie zajmowac , bo niby skad ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mam wrazenie ze weterynarze znaja sie tylko jako tako na zwierzetach ktore najczesciej do nich trafiaja, poszlam raz z rybami to guzik z tej wizyty mialam, jeszcze ja musialam weta doksztalcac i mu tlumaczyc ![]() Xenia stara baba jestem ale az mi sie beczec chcialo jak to czytalam ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Wtajemniczenie
|
Dziękuję dziewczyny za pocieszające słowa jutro wybiorę sie do weterynarza,a on niech już robi co chce byleby pomógł mojemu maleństwu.Nie wiem może panikuję,ale mam złe przeczucia Pancernik cały czas się dziwnie częsie i stał się taki omdlewający,a to nie wróży niczego dobrego
![]() Nawet nie chcę myśleć,że biedaczek cierpi. ![]() Xeniadziękuję za twój post powiem szczerze,że dodał mi otuchy i odwagi by zawalczyć o to zwierzątko ![]() Dziewczyny mam tylko obawy co do kompetencji ''naszego''weterynarza.Ni e wydaje mi się on osobą godną zaufania ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
Lukreti- tego sie wlasnie obawiam odnosnie weterynarza, ze moze sobie zlekcewazyc sprawe
![]() Moze napisac do kogos maila z opisem stanu zwierzatka i pytaniami? Google wyrzucily mi str. konferencji biologow, gdzie jednym z tematow byly " Specyficzne cechy odżywiania się orzesznicy ". Tutaj LINK Odnalazlam strone pani doktor, ktora przygotowala ten temat: LINK jest tam Jej adres @. A to strona Instytutu Biologii w Siedlcach, ktory zorganizowal w/w konferencje. Znalazlam 2 katedry, zajmujace sie ekologia i ochrona srodowiska, a na ich podstronach nazwiska i adresy @ pracownikow: Katedra Ekologii i Ochrony Środowiska LINK Zakład Edukacji Biologicznej i Ochrony Przyrody LINK Moze ktos zainteresowalby sie losem biednego Pancerniczka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Wtajemniczenie
|
Lukreti, też mi się wydaje, że Twój okolizny wet niewiele poradzi. Spróbuj się bardziej kotaktować z biologami, zoologami. Sądzę, że nawet dobry wet, może mieć problem i rozpoznaniem objawów zapadania w sen zimowy orzesznicy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zadomowienie
|
Lukreti- a gdzie mieszkasz? W Warszawie jest lecznica "Oaza"- zajmuje sie egzotycznymi zwierzetami, więc myślę, ze skoro sa tam specjaliści od gryzoni, to pomogą i Pancerniczkowi. Zadzwoń tam i spytaj się.
http://www.lecznica-oaza.strefa.pl/
![]() |
#228 |
Wtajemniczenie
|
Kattarina dziękuję ci bardzo za czas poświęcony wyszukiwaniu linków
![]() A z tego weta to chyba zrezygnuję ![]() Obawiam się,że przez telefon nikt nie będzie w stanie udzielić mi sensownych rad tu trzeba zwierzątko obejrzeć fachowym i doświadczonym okiem. Wszystkim wam kochane wielkie buziaki za pomoc ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
Miejmy nadzieje, ze p.doktor- (jak widac na stronie- specjalista d/s hibernacji ssakow), nie zlekcewazy malenkiego Pancerniczka
![]() Jesli jednak tak ![]() Znalazlam ciekawa stronke o orzesznicy: LINK |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Wtajemniczenie
|
Kattarina czytałam już ten artykuł,ale on coraz bardziej utrzymuje mnie w przekonaniu,że z moim Pancernikiem dzieje się coś bardzo złego
![]() Przed chwilą zajrzałam do niego i z przykrością to mówię,że jest coraz gorzej maluch cały czas się trzęsie a na dodatek ma zaburzenia równowagi nie ma siły jeść ani pić.Jestem przerażona tak bardzo chciała bym mu pomóc ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
OMG
![]() To moze jednak zabierzesz go do weterynarza, nic nie mowiac, ze to orzesznica, tylko, ze kot przyniosl kilka tygodni temu- i odchowalas Biedactwo. Jesli Twoj wet powie, ze sie nie zna, to niech Cie chociaz skieruje do kogos kompetentnego- koniecznie zaznacz, ze nie zamierzasz zrezygnowac. Kiedy rok temu odratowalismy z mezem rannego drozda, tez najpierw zaproponowano nam uspienie go. Dopiero, gdy stanowczo zaprotestowalismy, pani weterynarz go zbadala. Drozdek wyzdrowial, wyrosl i odlecial ![]() A jak z temperatura u Ciebie w domu? Moze jemu jest chlodno, po takich upalach , nagle przyszlo ochlodzenie.... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Wtajemniczenie
|
Lukreti, jejkuś a ja dopiero dzisiaj poznałam Pancernika ( dla mnie ciągle ma na imie Ciastek) - nie wolno si poddawać! Wrzuć mu termofor, i koniecznie szybko spróbuj się kontaktować z ww. osobami (jesli masz nr tel to dzwoń bez zastanowienia, w mailach pisz bardzo ważne i dawaj im wysoki priorytet.
Trzymam kciuki. Kontakt Polskie Towarzystwo Ochrony Przyrody "Salamandra" ul. Szamarzewskiego 11/6, 60-514 Poznań tel./fax tel./fax: (0 61) 843-21-60 Tu też próbuj. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zadomowienie
|
Działaj! Zadzwoń szybko i nie patrz czy Ci coś pomoga przez telefon. Zawszeawsze jest jakaś szansa!
Trzymam kciuki!
![]() |
#234 |
Wtajemniczenie
|
Zadzwoniłam pod numer podany przez pakostei pani nie daje wielkich szans Pancernikowi.Była natomiast bardzo zdziwiona faktem,ze maleństwo przeżyło u mnie tak długo gdyż jak mnie uświadomiła kocia ślina zawiera toksyny zatruwające orzesznice.Po za tym pani dała mi do zrozumienia,że to gatunek chroniony i należy wypuścić go na wolność.
Mam też numer do pana prezesa stowarzyszenia tylko nie wiem czy do niego dzwonić jak myślicie czy to coś da? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zadomowienie
|
niewiem jak mozna mu pomoc ale bedziemy przy nim czowac duchowo i trzymac kciuki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Wtajemniczenie
|
Lukreti, ale poza pozbawieniem Cie nadziei Pani z Salamandry cokolwiek więcej powiedziała? Dzwoń to prezesa też, obiecuj że wypuścisz jak tylko wyzdrowieje itp.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Wtajemniczenie
|
Zadzwoniłam do pana prezesa i...wcale nie jestem mądrzejsza.Po raz kolejny dano mi do zrozumienia,że przechowywanie orzesznicy jest karalne i powinnam była ją od razu wypuścić po uratowaniu.Jedyna rada jaką uzyskałam to taka żeby kontaktować się z ogrodem zoologicznym bo jedynie tam znajdzie fachową pomoc.
Prawda jest taka,ze przez telefon nikt nie postawi djagnozę Jutro zacznę działać z Krakowem. Na razie za radą pakosty przytuliłam Pancerniczka do butelki z gorącą wodą ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edit: widze , ze sie spoznilam z odpowiedzia ![]() Moze zadzwonisz do weterynarza w innym miescie i opowiesz co sie dzieje z Twoim gryzoniem: o drgawkach i zaburzeniach rownowagi- moze wet pozna objawy jakiejs choroby???? Mozesz powiedziec, ze dzwonisz z daleka i dopiero jutro bedziesz miala mozliwosc przyjechac ze zwierzatkiem- dlatego prosisz o porade via telefon. Czy termofor cos pomogl Pancerniczkowi???? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Wtajemniczenie
|
Jej stworzonko małe i cierpiące
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Niestety obawiam sie, ze nikt nie podejdzie do losu Pancernczka tak emocjonalnie, jak my
![]() Beda woleli go wypuscic "na wolnosc"- co dla zwierzatka wychowanego w domu, bedzie rownoznaczne ze smiercia ![]() Musze poszukac jakichkolwiek informacji o tych drgawkach. Niestety nie mam bladego pojecia na temat gryzoni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:19.