|
Notka |
|
Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem. |
Pokaż wyniki sondy: W którym Emiracie mieszkasz? (możliwość wyboru jednej opcji) | |||
Abu Dhabi |
![]() ![]() ![]() ![]() |
24 | 30,00% |
Ajmān |
0 | 0% |
Dubai |
33 | 41,25% |
Fujairah |
1 | 1,25% |
Ras al-Khaimah |
0 | 0% |
Sharjah |
7 | 8,75% |
Umm al-Quwain |
1 | 1,25% |
W innym państwie Middle East |
14 | 17,50% |
Głosujący: 80. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Przyczajenie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
Hej
Chcialam sie przywitac i pozdrowic. Podgladalam ta dyskusje poniewaz zastanawiamy sie nad przeprowadzka. Bylismy juz w Abu Dhabi i tam bysmy mieszkali - przeprowadzali sie pewnie kolo swiat bozego narodzenia. Mam nadzieje ze spotkam was wtedy na kawke..... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Emiraty Arabskie - Abu Dhabi, Ajmān, Dubai, Fujairah, Ras al-Khaimah, Sharjah,
4580 zl miesiecznie za mieszkanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Cytat:
Dlatego dobrze jest, gdy Sponsor (Pracodawca) zapewnia lokum, czyli Accommodation, oczywiscie jest sie wtedy od niego uzaleznionym i nie jest tak latwo zmienic prace bo wiaze sie to rowniez z koniecznoscia opuszczenia mieszkania.... poza tym, czesto pracodawca zapewnia samochod i oplaca szkole.... trzeba naprawde dokladnie przemyslec wszystkie za i przeciw, bo jak juz sie decydowac pracowac w Emiratach to z glowa....
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Przyczajenie
|
Hej, poszukuje osob, ktore dostaly sie w tym roku na arabistyke na uj
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wiec nie sadze aby to wszystko bylo - jak to okreslilas fajnie - "dla pan pracujacych" hihi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |
|
Cytat:
![]() Napisalam, ze nie wiem ilu jest tu Rosjan a wlasciwie obywateli z Post-Soviet krajow jako ekspatriantow, bo nie wiem, ale wydawalo mi sie, ze nieduzo.... to zalezy co dla kogo to "nieduzo" znaczy, najczesciej mozna spotkac mlode dziewczyny pracujace w sklepach. Odnosze wrazenie, ze wiecej przyjezdza tu Rosjan w celach turystyczno - zakupowych bo wlasnie te oferty widac w jezyku rosyjskim. W Internecie znalazlam, ze 500.000 Rosyjskich turystow odwiedza UAE kazdego roku, a 10.000 Rosjan kupilo tu mieszkania/domy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Czesc dziewczyny,dolaczam do watku!!!!!!!!!!!
Mieszkam w Sztokholmie, w czwartek jade do Dubaju do chlopaka na 10 dni. Znamy sie dopiero kilka miesiecy,on juz byl u mnie, rowniez wspolne dluuuuuuugie wakacje,teraz ja odwiedzam jego. On bardzo chce,abysmy wzieli slub.Z tym zwiazane jest to,ze to ja bym musiala zostawic Szwecje,a tu mam dobra prace,przyjaciol. Na razie pojade i zobacze,czy wogole bylabym w stanie tam choc troche wytrzymac. Moj chlopak jest syryjczykiem i mieszka i pracuje tam juz 10lat.Jemu tam sie podoba i nie chce na razie sie z tamtad wyprowadzac,wiec nie bedzie latwo. Jakby,ktoras miala ochote sie ze mna spotkac na kawe to bylabym wdzieczna,bo on bedzie pracowal(oprocz weekendu codziennie),wiec pewnie bede sie troche nudzic. Pozdrawiam goraco z deszczowego Sztokholmu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
|
Cytat:
![]() Milego pobytu w goracym, slonecznym Dubaju ![]() ![]() ![]() Polecam zycie nocne.... moj ulubiony Club.... Buddha Bar ![]() http://www.timeoutdubai.com/dubai/ba...iew.php?id=276
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Raczkowanie
|
![]()
Dzieki za tips o Budda Bar,to nawet bardzo blisko gdzie bede mieszkac,bo wlasnie kolo palmy w Garden ***el Ali
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Raczkowanie
|
Cos mi sie zle kliknelo kolo palmy w Garden ***el Ali...mialo byc.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Przyczajenie
|
Hej
Przegladam wlasnie oferty firm przeprowadzkowych. Czy ktos z was moze polecic jakas? Jak z waszego dowiadczenia wyglada to ze strony praktycznej, narazie dowiedzialam sie iz pakunki jada od 6-8 tygodni. Czy nie taniej jest kupic neiktorych mebli nowych na miejscu niz ciagnac swoje? Bede wdzieczna za wszelkie rady przeprowadzkowe... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam wszystkie emiranckie emigrantki..Dziewczyny dajcie znac co robicie w piatek, moze tak gdzies wspolna kawka w Mercato lub battucie..Dajcie znac....
moje gg 6263595 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Przyczajenie
|
Planuje sie przeprowadzac z Londynu wiec chyba bardzo podobnie jak z kazdego innego kraju w europie. Znalazlam kilka firm ktore przeprowadza kompleksowo, lub kilka pudelek....
jesli ktos moze polecic jnakas firme z wlasnego doswiadczenia, ma jakies rady co do przeprowadzki i ciagniecia ze soba rzeczy to chetnie poslucham. Wiem tylko po mojej bardzo krotkiej wizycie ze wszytsko mozna kupic na miejscu jako iz kompletnie nie spodziejewajac sie tego widzialam ikea obok chanela w marina mall w Abu Dhabi, troche smieszne ze wszytsko tam u was jest... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
|
Cytat:
W Emiratach ceny ogolnie sa nizsze, a jak w IKEA np. zakupisz meble za ponad 2.000 Dh to sami Ci je przywioza i zmontuja. Chyba, ze masz jakies pamiatkowe/stylowe meble, ktorych nie chcesz sie pozbyc, to wtedy przegladajac oferty firm przeprowadzkowych zwroc uwage na: 1. czy usluga bedzie "door to door", czyli sami zapakuja, zabezpiecza, zawioza, odpakuja i zmontuja, i daja na to gwarancje, ze zadne szklo/lustro nie peknie i nic sie nie uszkodzi. 2. ewentualne skladowanie bedzie wylacznie w klimatyzowanych magazynach a nie tylko "pod dachem". Dlaczego smieszne, ze tu wszystko jest? Przeciez to jedno z najbogatyszych panstw swiata... prawde mowiac, to tu jest wiecej niz "tylko" wszystko. Tak na marginesie, to wiele osob wlasnie tutaj kupuje stylowe, egzotyczne meble i wysyla je do swich domow w Europie.... a oferta z tymi meblami jest naprawde bogata. A oto moj ulubiony sklep (do Admina - nie jest to reklama, ale jezeli narusza zasady Forum do prosze o info) http://www.marinagulf.com/Home/index.htm Pozdrawiam cieplo.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 |
Raczkowanie
|
owszem, jestem juz w Polsce
![]() ![]() wkurza mnie pogoda, bo strasznie zmienna jest (wlasnie chcialam isc pobiegac, a tu sie znowu chmurzy, wrrrrrr....). snila mi sie dzis po raz drugi moja ex-firma z Abu Dhabi ![]() moze ktos ma zdjecia Sheikh Zayed Bridge - stanu obecnego? pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny a czy po ukonczeniu psychologii i stosunkow miedzynarodowych mialabym ewentualnie co szukac w Emiratach? czy tylko wykszt techniczne pozwala znalezc prace? chodzi mi o takie zajecie, ktore umozliwialoby w miare przyzwoite zycie a nie wegetacje
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
|
Oczywiscie nie tylko wyksztalcenie techniczne jest tutaj poszukiwane, najlepiej sama sprawdz oferty i skontaktuj sie z miedzynarodowa firma rekrutacyjna, np. Clarendon Parker, BAC Middle East, Charterhouse. Pozdrawiam.
![]() |
![]() |
#229 |
Przyczajenie
|
Hej
Znalazlam kilka firm ktore robi przeprowadzki i jak narazie wyglada na to iz niewiele drozej jest wynajac caly kontejner niz slac same pudelka. W zwiazku z tym pytanko, jesli ktos z waszych znajomych planuje przeprowadzke do Abu Dhabi - albo z waszej firmy etc wlasnie z Lodnynu to chetnie odstapie troche miejsca i podziele koszt przeprowadzki jako wydaje mi sie iz nie bede w stanie wypelnic calego kontejnera ( hehe nie jestem pewna czy tak sie po polsku pisze). Probuje tez pomyslec o czym jeszcze powinnam pomyslec wiec jesli macie jakies sugestie to z checia wyslucham. Posiadam juz przewodnik rezydenta do Abu Dhabi wiec standardowe rzeczy juz wiem. Bede sie przeprowadzac troszke nietypowo bo z malusim dzieckiem jako w tej chwili jestem w ciazy ale tak jak wlasnie Eva pisala widzialam ze wszelkie sklepy sa na miejscu wiec zastanawiam sie co powinnam moze kupic z takich nietypowych rzeczy... Czy wiecie tez moze jak jest z przeprowadzka alkoholu. Musze przyznac ze maly mala kolekcje wina i nie szczegolnie chce ja zostawiac tutaj, a wiem ze w tym kraju sa akurat niezle ograniczenia co do alkoholu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
|
Cytat:
Sprawa z alkoholem jest bardzo delikatna, w tym kraju obowiazuje prawo Shariatu, wiec generalnie nie wolno posiadac alkoholu w ogole, ale wyjatek jest wprowadzony dla osob o innym wyznaniu niz islam. Nalezy wyrobic sobie Licencje Na Alkohol, ktora upowaznia do zakupu alkoholu w "sekretnych" sklepach. W Abu Dhabi to prawo jest scisle przestrzegane i lepiej sie do niego zastosowac. Zdarzylo sie kiedys jednemu Brytyjczykowi, ze jechal taksowka, ktora miala wypadek, nieszczescie polegalo na tym, ze mial przy sobie butelke whisky, ktora sie rozbila. Policja poprosila go o okazanie Licencji, niestety nie posiadal takowej a alkohol zakupil w sklepie, po prostu mily sprzedawca nie zazadal od niego Licencji i sprzedal mu tak "na ladne oczy". Konsekwenjca tego bylo aresztowanie, chlosta i deportacja tego biednego Brytyjczyka, a Kierownik sklepu wylecial z pracy. W Dubaju raczej jest spokojnie, nie slyszalam o podobnym przypadku, ale w sasiedniej Sharjah jest jeszcze gorzej, bo przez ten Emirat nie mozna nawet przejechac z alkoholem w samochodzie, bo samo posiadanie jest przestepstwem i nie ma znaczenia religia. Duzo osob z Dubaju i Sharjah jezdzi do Um Al Quwain na zakupy alkoholowe i nagminnie to prawo lamia.... ale trzeba uwazac.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Przyczajenie
|
Slyszalam juz od moich znajomych ze faktycznie prawo jest tam bardzo surowe odnosnie alkoholu ale nie spodziewalam sie ze posuwaja sie tak daleko. Czy faktycznie kary cielesne sa jeszcze stosowane i dozwolone?
Bylam w Abu Dhabi na bardzo krotki weekend i zdarzylam zauwazyc iz jest duzo spokojniejsze niz inne miasta. Jak ono wglada ze strony socjalnej, czy nie jest troszke tak ze w miescie jest kilka fajnych restauracji oraz kanajpek i wiekszosc czasu chodzi sie do tych samych miejsc.? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Przyczajenie
|
No i zadam bardzo personalne pytanie, jak dlugo juz tam mieszkacie i czy podjelybyscie ta sama decyzje teraz jak juz pomieszkalyscie tam troszke?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 | |
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Przyczajenie
|
A to bardzo fajnie uslyszec taka odpowiedz, bo ja np po tym jak pomieszkalam troszke w Londynie - rewelacyjnym miesicie - musze przyznac ze odradzilam kilku osobom przeprowadzke tutaj szczegolnie gdy nie ma sie dobrej pracy no i wlasnie z dzicmi. Ale z tegoco slyszalam wlasnie przez klimat i troszke warunki w jakich sie mieszka bliskosc morza, dobre szkoly to chyba dobre miejsce dla maluchow tez... Czy jednak sie myle...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
|
Cytat:
Co do Abu Dhabi... klimat jest goracy ale nie jest najlepszy zwlaszcza latem, gdy wilgotnosc w powietrzu jest dosc wysoka, duzo dzieci tutaj ma problemy z oddychaniem. Wsrod moich znajomych nie ma takich z malymi dziecmi ale widze, ze w lecie na spacer wychodzi sie czesciej do Mall`a niz do parku, natomiast zima warunki idealne. A szkoly.... chyba dobre, bo amerykanskie, kanadyjskie, angielskie i juz sama nie wiem, bo sie tym w ogole nie interesowalam, ale napewno znajdziesz cos dla swojego dziecka.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Raczkowanie
|
![]()
Witam!!!!!!!!!!!!!!
Jestem od okolo 10 dni w Dubaju,za 3 dni wracam. Upaly straszne,naszczescie klima wszedzie ![]() Pierwsze wrazenie a propos miasta to skojarzenie,ze Dubaj to wieeeeeeeeeeeeelki plac budowy.Podoba mi sie mimo wszystko,zwlaszcza noca. Bylam w kilku dyskotekach,restauracjach ,wszystko ok,na wysokim standarcie. Cenowo jest ok,zwlaszcza po drogiej skandynawii.Wiele firmowych kosmetykow i ubran kupilam taniej niz w Szwecjii.Ale jak zobaczylam np ile moj luby placi za mieszkanie,to...prawie z krzesla spadlam.inni znajomi tez narzekali na ceny mieszkan ,zarowno do kupienia ,jak i do wynajecia. Na razie zdecydowalam,ze wroce do sztokholmu,a o ewentualnej przeprowadzce pomysle jesienia,gdyz nie chce podejmowac pochopnych decyzji. Dziewczyny,prosze powiedzcie mi,gdzie moge i czy wogole mam szanse na znalezienie pracy? Moj mezczyzna nie chce,zebym pracowala,ale dla mnie to bardzo wazne,czuje,ze inaczej bym tam zwariowala.On bardzo duzo pracuje,jest praktycznie ciagle zajety i nie bardzo wiem,co bym tam miala robic siedzac w domu.Z zawodu jestem przedszkolanka,szkole ukonczylam tu w Szwecji,mam doswiadczenie w pracy.Mam jakies szanse na znalezienie pracy tam? Pozdrawiam goraco |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
![]() Chcialam sie przywitac bo dzisiaj zalogowalam sie na forum ![]() Jeszcze jestem w Irlandii ale powoli przygotowuje sie do przeprowadzki do Abu Dhabi. Na razie szukam pracy, mam nadzieje,ze juz w nast tyg bede miala w koncu jakies interview ochhhhh przydaloby sie ![]() Mam nadzieje,ze w pazdzierniku juz bede w slonecznym Abu Dhabi ![]() pozdrawiam serdecznie!!!! Marta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Przyczajenie
|
Szukam i szukam wiadomosci o Abu Dhabi i nie moge wyszukac dobrych stron do wynajmu mieszkan.
Pojawiaja mi sie same ze sprzedaza... moze ze dwie znalazlam z wynajmem ale nic ciekawego. Dziewczyny, mozecie podac jakies strony do wynajmu mieszkan w Abu Dhabi? pliiiss ![]() A tak wogole to ile sie placi dirhamow za 1 bedroom w przyzwoitym stanie (wiem,ze to dla kazdego co innego znaczy ale taki standardowy, nie zaden luksus - umeblowane, w miare nowe, kafle w lazience) za miesiac? Wiem,ze ceny zaleza od dzielnicy, no to powiedzmy nie na obrzezach miasta. Milego wieczoru ![]() pozdrowionka ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
|
Cytat:
1 berdoom moze kosztowac od ok. 60.000 - 120.000 Dh na rok, (moze byc taniej), oczywiscie jest duza rozbieznosc cen nie tylko na dzielnice ale tez na jakosc budynku i na sasiedztwo (chodzi o sasiadow, z jakich krajow pochodza).
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
Hej!!!!
Prawdopodobnie przyjade do Dubaju we wrzesniu,no i tu jest problem. Wiem,ze we wrzesniu jest Ramadan,wiec nie wiem,czy nie przelozyc ten wyjazd na pazdziernik. Chodzi mi glownie o to,ze ja tam w ciagu dnia nie mam co robic,gdy moj facet pracuje. Ale w czasie ramadanu ,to bym nawet na lunch,czy kawe nie miala z kim pojsc.Bo prawie wszyscy znajomi,ktorych tam mam to muzulmanie. Bardzo prosze napiszcie ,jak to wyglada? czy naprawde wszyscy sie spotykaja i ida cos zjesc dopiero wieczorkiem? A jak wyglada to w Waszym wypadku?Jecie w pracy? Pozdrowienia i buziaczki........ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:16.