czy cesarkę można sobie po prostu "zażyczyć" i zapłacić - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-10-01, 07:18   #211
arizonka77
Przyczajenie

Dot.: czy cesarkę można sobie po prostu "zażyczyć" i zapłacić

Proszę podać pod jakim względem jest lepszy poród sn, bo same rzucanie ogólnego hasła "jest lepszy" niczego tu nie wnosi. Konkretnie, to my konkretnie do tego się ustosunkujemy.

Jesli pyta Pani o konkrety, prosze:
1. Mniejsze ryzyko powiklan zwiazanych z operacja (naruszenie pecherza moczowego, infekcja, zrosty itp)
2. Krotszy pobyt w szpitalu
3. Duzo krotsza rekonwalescencja
4. Dziecko nie jest pozbawione procesu "wyciskania", przez co pluca lepiej adaptuja sie do oddychania
5. Cesarka moze wplynac na przebiej pozniejszych porodow
6. Wyzsze ryzyko ciazy pozamacicznej po przebytej cesarce
7. I wiele innych. Polecam sprawdzone zrodla medyczne do bardziej wnikliwej analizy.
arizonka77 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 08:09   #212
madzia.a
Użytkownik ma kliknąć w link aktywujący (mail)

Dziewczyny, kto decyduje o tym, że są wskazania do cesarki? Czy lekarz prowadzący ciąże? czy lekarz przyjmujący poród?
Jestem osobą niską 152 cm i waże około 45 kg i obawiam się ( a raczej mam nadzieje) że okaże się, ze jestem za "wąska" do porodu. I czy jest możliwość, ze przed porodem dowiem sie w jaki sposób będe rodziła, czy dopiero w trakcie?
madzia.a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 08:29   #213
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez madzia.a Pokaż wiadomość
Dziewczyny, kto decyduje o tym, że są wskazania do cesarki? Czy lekarz prowadzący ciąże? czy lekarz przyjmujący poród?
Jestem osobą niską 152 cm i waże około 45 kg i obawiam się ( a raczej mam nadzieje) że okaże się, ze jestem za "wąska" do porodu. I czy jest możliwość, ze przed porodem dowiem sie w jaki sposób będe rodziła, czy dopiero w trakcie?
Twoja waga i wzrost nie swiadczy o tym ze jestes "za waska"

ja przed ciaza wazylam zaledwie 40kg i mam 158cm wzrostu i jakos dziecko przeszlo przez moj kanal rodny

aczkolwiek nigdy wiecej porodu naturalnego!!!

a zaswiadczenie o wskazaniach do cesarki moze Ci wystawic nawet okulista jesli jest taka potrzeba
Svinecka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 08:37   #214
madzia.a

czyli jeśli lekarz prowadzący widzi wskazania do cesarki, to w szpitalu nie moga tego podwarzyć i kazać mi rodzić naturalnie?
Stary 2008-10-01, 08:39   #215
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
czyli jeśli lekarz prowadzący widzi wskazania do cesarki, to w szpitalu nie moga tego podwarzyć i kazać mi rodzić naturalnie?

no wiesz jesli lekarz da Ci zaswiadczenie ze masz miec cesarke to powinnas ja miec

ale nie wiem jak jest w rzeczywistosci bo nie mialam z tym doczynienia
Stary 2008-10-01, 22:29   #216
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arizonka77 Pokaż wiadomość
Proszę podać pod jakim względem jest lepszy poród sn, bo same rzucanie ogólnego hasła "jest lepszy" niczego tu nie wnosi. Konkretnie, to my konkretnie do tego się ustosunkujemy.

Jesli pyta Pani o konkrety, prosze:
1. Mniejsze ryzyko powiklan zwiazanych z operacja (naruszenie pecherza moczowego, infekcja, zrosty itp)
2. Krotszy pobyt w szpitalu
3. Duzo krotsza rekonwalescencja
4. Dziecko nie jest pozbawione procesu "wyciskania", przez co pluca lepiej adaptuja sie do oddychania
5. Cesarka moze wplynac na przebiej pozniejszych porodow
6. Wyzsze ryzyko ciazy pozamacicznej po przebytej cesarce
7. I wiele innych. Polecam sprawdzone zrodla medyczne do bardziej wnikliwej analizy.
1. Oczywiście podczas sn nie ma ryzyka związanego z powikłaniami
2. Bzdura obecnie po cc dziewczyny wychodzą po 3 dobie, jeżeli wszystko jest ok z dzieckiem i z mamą (zarówno w prywatnych klinikach, jak i w państwowych szpitalach)
3. Kolejny nonsens, opieram to twierdzenie nie na wnikliwej literaturze medycznej (tak na marginesie proszę o tytuł i autora, no i rok powstałego dzieła, bo to jest też bardzo ważne), ale o doświadczenia swoje i moich koleżanek po cc
4. O ile mi wiadomo, to surfaktanty wytwarzane przez organizm dziecka decydują o ich rozwoju płuc i adaptacji oddychania
5. nie rozumiem, to znaczy jak może wpłynąć?
6. Proszę o podanie źródła tej informacji, bo pierwszy raz się spotykam z taką tezą, chętnie ją zweryfikuję z danymi źródłowymi (o ile mi wiadomo, to ciąża pozamaciczna jest związana z niedrożnością jajowodów, jak ma się to cc nie mam pojęcia, ale chętnie się dokształcę)
7. I co jeszcze, bo wiele innych to zbyt ogólnie napisane.

Odnoszę wrażenie, że pani ciągle ogólniki podaje i to takie z poprzedniej epoki, które już bardzo dawno nie są aktualne.
Cytat:
Napisane przez arizonka77 Pokaż wiadomość
Porod sn znam z autopsji. Cc rowniez. Nie na zyczenie, bo az taka desperatka nie jestem. Prosze wiec nie kwestionowac mojej wiedzy na ten temat. Nie chce wchodzic z Pania w polemike, bo rozumiem Pani punkt widzienia, ze "kazdy ma prawo wyboru". Jesli uwaza Pani, ze cesarka na zyczenie bez wskazan medycznych to dobre rozwiazanie, ma Pani do tego prawo. Ale w mojej opinii to jest po prostu idiotyzm i fanaberia.
Ja znam z autopsji poród przez cc i mam z nim związane takie doświadczenia jakiem mam.

I proszę nie pisać, że decyzja moja i wielu dziewczyn jest idiotyzmem, bo ja idiotką się nie czuję, natomiast za idiotyzm uważam ciągle podawanie argumentów nieaktualnych od wielu lat i opieraniu się na wiedzy książkowej z minionej epoki. Ale każdy ma wolność wyboru i swoje pojęcie idiotyzmu.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-10-01, 23:06   #217
memi
Rozeznanie

co za argument w ogole mialam cc, mialam porod sn...

jak ktos mial zawal to juz wie jak go leczyc??

nie podawajcie takich argumentow prosze... bo juz sie zaczelo na innym watku, argumentacja, ze palilam w ciazy i dziecko jest zdrowe, wiec palenie nie szkodzi...
memi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-27, 18:37   #218
Xenia
Rozeznanie

Odnosnie tolerancji : tylko kobiety rodzace silami natury atakuja te rodzace poprzez cesarskie ciecie. Nigdy na odwrot...
Ja uwazam , ze kobieta sama powinna decydowac jak chce rodzic .
Chce sie narazac ( jak to sie mowi o cesarce) ? Jej sprawa .
Chce rodzic naturalnie to tez jej sprawa.

Odnosnie krytykowania cesarki : czemu zazwyczaj o licznych wadach , komplikacjach i o tym jaki to koniec swiata wypowiadaja sie te ktore tej cesarki wcale nie mialy ?

Ja mialam cesarke. Nastepna tez bede miec.
Nie pamietam nic .A bol ? Jak dla mnie nie byl straszny.

Nastepnego dnia po cesarce normalnie funkcjonowalam.
U mnie obylo sie bez komplikacji .

Edytowane przez Xenia
Czas edycji: 2008-12-26 o 11:05 Powód: poprawa błędów.
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-27, 19:06   #219
krolowaa
Zadomowienie

GG do krolowaa

tez mysle ,ze te które atakuja i sa przeciwko cc są poprostu zazdrosne bo musiały sie meczyc!!!
a wiadomo ze załatwic sobie cc to nie taka prosta sprawa,wiem cos na ten temat ,tez staram sie załatwic a widze ,ze to nie takie proste.
raz juz rodziłam naturalnie i to nie było przyjemne ....teraz bardzo obawiam sie porodu naturalnego

http://otworz-oczy.org/?page=1
krolowaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-05, 19:10   #220
memi
Rozeznanie

to ja doleje oliwy do ognia....
na wszelki wypadek dodam, ze nie rodzilam, i gdybym chciala miec tylko jedno dziecko to rozwazalabym cc, bo ma duzo zalet, nie ukrywajmy...

uwazam, ze kobieta powinna miec mozliwosc wyboru... jak najbardziej... i cc i porod sn ma swoje plusy i minusy, jest to sprawa indywidualna.

jednak tzw. cesarka na zyczenie powinna byc platna( bo jest duzo drozsza)- tzn powinno doplacac sie roznice kosztow miedzy cc a porodem sn. Niestety w POlsce taki system jest poki co niemozliwy ( chyba nie bedzie), wiec kobietom pragnacym cc pozostaje wyludzanie zaswiadczen od okulistow itp. (A propos mam kolezanke lekarke, ktora poszla do okulisty po to, zeby jej dal zaswiadczenie, ze mimo wady wzroku moze rodzic sn. okulista o malo nie spadl z krzesla, taki byl zdziwiony ).

ja chcialabym rodzic z zzo i jesli szpital by mi to zagwarantowal, to chetnie bym za to zaplacila (zgodnie z prawem). NIestety problem jest nie tyle z lekami, ile z anestezjologami- czesto jeden,dwoch na caly szpital i nie ma gwarancji, ze bedzie dostepny akurat do porodu..

Uwazam, ze takie postawienie sprawy jest uczciwe.

Co do powiklan to sa one w obu grupach rozne i rzadkie ( w tym sesnsie, ze przecietniej wizazance najprawdopodobnie nie dane bedzie ich doswiadczyc).

A co do adaptacji pluc dziecka i surfaktantow, to jest cos takiego jak przejsciowe tachyponoe noworodkow, czesciej zdarza sie u dzieci rodzonych przez cc (ale nie tylko). nie jest to grozne, jednak dopoki nie wykluczy sie powazniejszych zaburzen oddychania, dziecko musi byc poddane badaniom i obserwowane, czasem na intensywnej terapii. mysle, ze niepokoj oczekiwania na diagnoze nie jest bez znaczenia.Nie wspominajac o tym, ze dziecko jest oddzielone od matki, klute w rozne czesci ciala...(nie jest to bagatela, o czym swiadczy popularnosc platnych szczepionek skojarzonych-zeby tylko oszczedzic niemowleciu juz dodatkowych ukluc matki czesto sie na nie decyduja).
Oczywiscie nie zdarza sie to czesto, ale sie zdarza, niezaleznie od prawidlowej produkcji surfaktantu.
Byc moze nie jest to najistotniejszy argument w calej dyskusji, jednak dla porzadku warto o nim wspomniec.

poisonivy nie rozumiem dlaczego wymagasz od kogos podania konkretnych zrodel, a sama jednoczesnie piszesz , ze opierasz twierdzenie (punkt3) o doswiadczenie swoje i swoich kolezanek po cc. JEst to pewna niekonsekwencja. Oczywscie nie neguje Twojego doswiadczenia, jednak nie moze byc ono podstawa do wyciagania wnioskow (chyba, ze chodzi o wniosek: u "niektorych kobiet po cc.."). Skoro zadasz poparcia naukowego dla argumentow adwersarzy to podaj źródła, o które opieraja sie przytoczone przez Ciebie opinie( a domyslam sie, ze takie masz, bo raczej musialas walczyc z obiegowymi opiniami, ktore sa zwykle na niekorzysc cc ). Myślę, że w ten sposob przekonasz o wiele wiecej osob i skroci to ta meczaca dyskusje... Nwet nie wiesz jak bardzo chcialabym miec latwy, niemeczacy porod ( i polog!), ktory bede milo wspominac...

krolowaa mysle, ze masz sporo racji co do tej zazdrości...

Ja moze porusze jeszcze jeden aspekt, ktory wg mnie przemawia za porodem sn.Mysle, ze warto to wziac pod uwage. Przynajmniej na mnie to "dziala". Przy psn mamy takie doswiadczenie, ze SAME sie nameczylysmy i MY urodzilysmy to dziecko, ktore od poczatku jest przy nas... jest wrazenie kontroli nad tym wszystkim i caly personel medyczny i aparatura to tylko dodatki. Przy cc dziecko zostaje wyjete przez lekarzy, my nie mamy w tym udzialu, biernie "przezywamy" ten ZABIEG. Gdy jeszcze do tego jestemy znieczulone ogolnie dziecko widzimy dopiero po jakims czasie... Kiedys czytalam na necie tego typu doswiadczenfakt, nie byly to cc na zyczenie). W koncu my, kobiety, jestesmy pelne emocji, a zwlaszcza w takich momentach, Moze niektorym wyda sie to glupie, malo istotne, badz nieprzekonywujace, jednak moim celem nie jest przekonanie kogokolwiek, tylko podzielenie sie swoim pogladem na ta sprawe.

Edytowane przez memi
Czas edycji: 2008-12-05 o 19:47
memi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-06, 01:02   #221
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez memi Pokaż wiadomość
poisonivy nie rozumiem dlaczego wymagasz od kogos podania konkretnych zrodel, a sama jednoczesnie piszesz , ze opierasz twierdzenie (punkt3) o doswiadczenie swoje i swoich kolezanek po cc.
A więc tak opierałam się na konkretnych źródłach (na tym wątku lub 2 innych na których również ten temat był poruszany). I szczerze mówiąc nie mam czasu przeglądać kilkanaście stron, żeby to odnajdywać.

Jeżeli chodzi o pkt.3:
Ale to nie ja twierdziłam, że według danych naukowych rekonwalescencja po cc przebiega dłużej, ale arizonka.
Więc skoro tak twierdziła, to poprosiłam ją o dane dotyczące źródła z którego tą opinię zaczerpnęła.
Ja jedynie stwierdziłam, że na podstawie swoich doświadczeń i moich koleżanek wcale nie trwa dłużej niż po porodzie sn. Zawsze twierdzę, że każdy przypadek jest indywidualny.

Ja tu nie widzę sprzeczności.

Jeżeli chodzi o tachypnoe u noworodków, to ryzyko jej wystąpienia znacznie spada przy ciąży rozwiązanej przez cc po 38tc (tak wyczytałam na internecie). Mówimy tu o zaplanowanym cc, a zatem po 38tc.

Problem ciągle polega na tym, że niektóre osoby nie potrafią rozróżnić cc planowanego i w nagłym wypadku.
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-13, 09:30   #222
musicman
Zadomowienie

witam wszystkich,
widzę, że mój wątek założony dawno temu po to tylko aby zapytać - tak jak w tytule wątku - czy cc można sobie żażyczyć - zmienił się w pole walki między tymi co za a tymi co przeciw.
NIe taki był cel mojego pytania, ale teraz nie mam oczywiście na to wpływu.

Znamienne jest moim zdaniem, jak ktoś już zauważył - że zwolenniczki, a właściwie kobiety z dośiadczeniem sn atakują te, które są za cc, ale nie odwrotnie. CHyba jest coś na rzeczy z tą zazdrością
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 15:42   #223
Verdina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez musicman Pokaż wiadomość

Znamienne jest moim zdaniem, jak ktoś już zauważył - że zwolenniczki, a właściwie kobiety z dośiadczeniem sn atakują te, które są za cc, ale nie odwrotnie. CHyba jest coś na rzeczy z tą zazdrością
Zazdrość? Mało powiedziane! Ja mam wrażenie, że to jest niemal konkurs - kto więcej wycierpi w czasie porodu ten będzie lepszą matką. A jak kogoś nie bolało, nie miał powikłań to nie ma prawa nazywać się rodzicem. I w ogóle to dlaczego rodzące sn nie dostają złotych medali za odwagę?!

Oczywiście moją powyższą wypowiedź potraktujcie z przymrużeniem oka
Ale rzeczywiście coś jest na rzeczy z tym napastowaniem kobiet, które rodziły przez cc. Ja rodziłam przez cc i za każdym razem jak komuś o tym opowiadam to pada pytanie: miałaś wskazania? A jak odpowiadam, że miałam okulistyczne, to widzę "porozumiewawczy" uśmieszek - że niby okulistyczne to można sobie załatwić. Ciekawe, że jak mówię komuś, że miałam operowany wyrostek, to nikt mnie nie pyta czy miałam wskazania do operacji... I wiecie co, nawet mój ginekolog prowadzący ciążę uśmiechnął sie pod nosem jak mu w siódmym miesiącu ciąży przyniosłam zaświadczenie od okulisty.

Ja miałam cc bez żadnych powikłań. Do domu zostałam wypisana wcześniej niż koleżanka, która rodziła sn w tym samym szpitalu. Karmiłam piersią. Po tygodniu od operacji chodziłam na spacery i prowadziłam samochód. Mój synek jest okazem zdrowia. Dostał 10 punktów w skali Apgar.
Za to wiele razy słyszałam, że nie wiem co to poród, że tak naprawdę to nie będę potrafiła prawidłowo (sic!) przeżywać macierzyństwa po cesarce, że na pewno mam traumę na psychice. Wszystko to są opinie koleżanek z "klubu porodów naturalnych " (tak je nazywam).
Verdina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 16:18   #224
madziarkapl
Raczkowanie

a ja nie rozumiem dlaczego kobietom zalezy na cesarskim cieciu??? bo mysla ze mniej boli? chcialabym miec taki problem : porod wskazany tylko naturalny niz taki jak mam problem z donoszeniem ciazy? z tego co wiem po cesarce jest taki sam bol jak po naturalnym porodzie. macicia sie kurczy i boli podwojnie bo dodatkowo szycie daje bol. jedyny plus cc ze szybciej. wiecej plusow nie widze./
madziarkapl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 17:16   #225
madzia.a

Cytat:
Napisane przez madziarkapl Pokaż wiadomość
a ja nie rozumiem dlaczego kobietom zalezy na cesarskim cieciu??? bo mysla ze mniej boli? chcialabym miec taki problem : porod wskazany tylko naturalny niz taki jak mam problem z donoszeniem ciazy? z tego co wiem po cesarce jest taki sam bol jak po naturalnym porodzie. macicia sie kurczy i boli podwojnie bo dodatkowo szycie daje bol. jedyny plus cc ze szybciej. wiecej plusow nie widze./
a po porodzie sn, kobiety nie są szyte?
Stary 2008-12-22, 18:35   #226
Verdina
Raczkowanie

Cytat:
a ja nie rozumiem dlaczego kobietom zalezy na cesarskim cieciu???
No widzisz i to jest właśnie problem. Jak się nie rozumie motywów działania innych ludzi to się je uznaje za nieistotne.
A ja na przykład nie rozumiem dlaczego niektóre kobiety tak bardzo demonizują tą cesarkę? Dostają jakiś procent od firm sprzedających nici do szycia krocza? I stówke za każdą kobitkę przekabaconą na jedynie słuszną drogę porodu naturalnego?
Stary 2008-12-22, 19:46   #227
madziarkapl
Raczkowanie

ja wyrazam swoje opinie. a te co chca na zyczenie cesarke poprostu tchorza. boja sie glupiego porodu. jak sie chcialo zajsc w ciaze to trzeba brac pod uwage ze trzeba sie pomeczyc. jak widze takie gadanie: boje sie wole cesarke to dla mnie to jest smieszne. boisz sie to nie zabieraj sie za robienie dzieci. chyba ze ktos ma inny powod. i wcale nie neguje tych ca maja wskazania do cesarki i sie ciesza. tylko te ktore sobie wybieraja zeby bylo wygodniej dla nich
madziarkapl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-22, 20:21   #228
madzia.a

a co w tym złego, że niektóre kobiety chcą iść na "łatwizne" i wybierają cesarke?
Ja idąc do dentysty też ide na łatwizne i wybieram znieczulenie, bo po sie męczyć?
Stary 2008-12-23, 06:12   #229
Verdina
Raczkowanie

Cytat:
ja wyrazam swoje opinie. a te co chca na zyczenie cesarke poprostu tchorza. boja sie glupiego porodu. jak sie chcialo zajsc w ciaze to trzeba brac pod uwage ze trzeba sie pomeczyc. jak widze takie gadanie: boje sie wole cesarke to dla mnie to jest smieszne. boisz sie to nie zabieraj sie za robienie dzieci. chyba ze ktos ma inny powod. i wcale nie neguje tych ca maja wskazania do cesarki i sie ciesza. tylko te ktore sobie wybieraja zeby bylo wygodniej dla nich
Wybacz, ale zupełnie nie czaję Twojego punktu widzenia. Próbuję zrozumieć, ale nie mogę.
Ujmujesz temat bardzo czarno-biało. Wszystko albo nic. Albo ciąża i naturalny poród albo zero dzieci. Dlaczego ludzkie ograniczenia takie jak strach przed porodem sn miałyby uniemożliwiać przeżywanie macierzyństwa? Dlaczego dyskryminujesz kobiety, które się tego boją?
Domyślam się, że uznałaś taki strach za słabość i zwykłe marudzenie, a nie problem równorzędny z medycznymi wskazaniami do cesarki. Wyobraź sobie teraz, że tłumaczysz komuś, kto ma lęk wysokości, żeby poleciał samolotem, bo to szybciej i bezpieczniej. Zaręczam Ci, że taki ktoś będzie wolał płynąć dwa tygodnie statkiem i męczyć się z chorobą morską niż wsiąść do samolotu.
I podobnie jest ze strachem przed bólem porodowym To nie jest zwykła obawa. Nie sądzę, żeby ktoś się decydował na operację bo sie tylko trochę boi.

Nie umniejszaj powagi czyjegoś lęku tylko dlatego, że go nie rozumiesz. Może spróbuj przyjąć, że niektóre kobiety tak mają. Po prostu poród naturalny przerasta ich psychiczne (podkreślam - psychiczne) możliwości.
Stary 2008-12-23, 07:56   #230
precious_81
Wtajemniczenie

Cytat:
Z wypowiedzi przeciwniczek cc wnioskuję raczej, że rodzące przez cc to wielkie bohaterki a nie tchórze cały czas podkreślacie, że poród przez cc jest gorszy, bardziej bolesny, dłużej się goi, same minusy, więc kobieta która decyduje się na takie cierpienie powinna być przez Was nazywana raczej bohaterką

A tak na poważnie to dlaczego tak przeszkadza Wam w jaki sposób rodzą inne kobiety? Niech one same decydują jak chcą rodzić - przez cc czy sn, czy chcą znieczulenie czy nie, czy będą karmić piersią czy nie, jak będą wychowywać swoje dziecko itp. Ja jeszcze nie wiem jak będę rodzić - chciałabym naturalnie, ale to nie znaczy, że mam krytykować wszystkie kobiety, która będą chciały rodzić inaczej.

Cytat:
Napisane przez Verdina Pokaż wiadomość
Wybacz, ale zupełnie nie czaję Twojego punktu widzenia. Próbuję zrozumieć, ale nie mogę.
Ujmujesz temat bardzo czarno-biało. Wszystko albo nic. Albo ciąża i naturalny poród albo zero dzieci. Dlaczego ludzkie ograniczenia takie jak strach przed porodem sn miałyby uniemożliwiać przeżywanie macierzyństwa? Dlaczego dyskryminujesz kobiety, które się tego boją?
Domyślam się, że uznałaś taki strach za słabość i zwykłe marudzenie, a nie problem równorzędny z medycznymi wskazaniami do cesarki. Wyobraź sobie teraz, że tłumaczysz komuś, kto ma lęk wysokości, żeby poleciał samolotem, bo to szybciej i bezpieczniej. Zaręczam Ci, że taki ktoś będzie wolał płynąć dwa tygodnie statkiem i męczyć się z chorobą morską niż wsiąść do samolotu.
I podobnie jest ze strachem przed bólem porodowym To nie jest zwykła obawa. Nie sądzę, żeby ktoś się decydował na operację bo sie tylko trochę boi.

Nie umniejszaj powagi czyjegoś lęku tylko dlatego, że go nie rozumiesz. Może spróbuj przyjąć, że niektóre kobiety tak mają. Po prostu poród naturalny przerasta ich psychiczne (podkreślam - psychiczne) możliwości.
Zgadzam się w 100%.
precious_81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 08:53   #231
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

ja rodzilam sn ale nie krytykuje kobiet, ktore chca miec cc - baaa nawet sama teraz chce miec cc (jestem znow w ciazy) i nie widze nic w tym zlego, jak bylam w pierwszej ciazy to nie wiedzialam co mnie czeka, chcialam urodzic sn i tak zrobilam i to byl dla mnie koszmar, teraz stwierdzilam, ze skoro mam wybor to dlaczego mam cierpiec??

Cytat:
no haloooooo - co za bzdury w ogole wypisujesz???? nie zyjemy w sredniowieczu, zyjemy w czasach, w ktorych medycyna jest na tyle rozwinieta, ze mamy prawo wyboru i nie musimy sie meczyc, uwazasz, ze jak ktos nie chce rodzic sn to nie nadaje sie na matke?? nie przesadzaj. to tak jak ktos napisal z tym dentysta, mam sie meczyc bez znieczulenia zeby byc odwaznym skoro moge nic nie czuc??

uwazam, ze kazdy powinien miec prawo wyboru - zaznaczam nie zyjemy w sredniowieczu, nie musimy sie meczyc jesli tego nie chcemy

czy wielkosc bolu i cierpienia musi byc wyznacznikiem bycia dobra matka?? nie sadze

moj porod byl koszmarem ale nie sadze, ze gdybym przeszla go gladko i bez powiklan bylabym gorsza matka - nie rodzaj porodu swiadczy o matczynej milosci
Stary 2008-12-23, 10:28   #232
musicman
Zadomowienie

podsumowując: jestem tchórzem, nie nadającym się na matkę, idę na łatwiznę, egoistką....i dobrze mi z tym
musicman jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 10:36   #233
Xenia
Rozeznanie

madziarka jeszcze nie rodzila , wiec i punkt widzenia moze miec inny.
Zycze jej wiec szybkiego zajscia w upragniona ciaze (bez ironii) oraz do tego takiego prawdziwego porodu na maxa.

Kto wie , moze juz pozniej nie bedzie tak bezsensownie pisac : ze porod to glupie byle co.

W sumie mialam sie bardziej uniesc i sobie ulzyc w tym temacie ale po co ? Nawet mi sie nie chce...

Mialam cesarke na zyczenie , bez medycznych wskazan i totalnie mam gdzies co ktora o mnie mysli.

Nic mnie nie bolalo, sam porod chwila i nastepny planuje identyczny.
Xenia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 11:05   #234
Hvid
Zakorzenienie

Cytat:
madziarkapl - Rodzilas kiedys? Masz w tej kwestii doswiadczenie?

Jeszcze tylko dopisze. Sama najprawdopodobniej urodze przez sn, ale nieprawda jest to, co piszesz - glupi porod. . Ja stracilam swoja starsza siostre tylko dlatego, ze lekarz do ostatniej chwili nie zdecydowal sie na cc, udusila sie po prostu. Byla duzym dzieckiem, lekarz bez doswiadczenia. Podczas ciazy i w czasie porodu do konca nic nie wiadomo, wszystko moze sie wydarzyc. Dlatego wybacz, ale az mnie skreca, kiedy czytam wypowiedzi takie jak Twoje, na temat tego, ze ktos tam boi sie glupiego porodu.

Edytowane przez Hvid
Czas edycji: 2008-12-23 o 11:20
Hvid jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 13:36   #235
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez Xenia Pokaż wiadomość
madziarka jeszcze nie rodzila , wiec i punkt widzenia moze miec inny.
Zycze jej wiec szybkiego zajscia w upragniona ciaze (bez ironii) oraz do tego takiego prawdziwego porodu na maxa.

Kto wie , moze juz pozniej nie bedzie tak bezsensownie pisac : ze porod to glupie byle co.

W sumie mialam sie bardziej uniesc i sobie ulzyc w tym temacie ale po co ? Nawet mi sie nie chce...

Mialam cesarke na zyczenie , bez medycznych wskazan i totalnie mam gdzies co ktora o mnie mysli.

Nic mnie nie bolalo, sam porod chwila i nastepny planuje identyczny.
i gratuluje wspanialego porodu
mam nadzieje, ze moj kolejny tez bedzie taki

madziarka....no wlasnie, jak urodzisz dziecko to koniecznie przyjdz tu i powiedz czy porod jest takim glupim byle czym
w ogole jak mozna sie tak dosadnie wypowiadac na temat ktorego sie w ogole nie zna??????
Stary 2008-12-23, 14:28   #236
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
medycyna jest na tyle rozwinieta, ze mamy prawo wyboru i nie musimy sie meczyc, uwazasz, ze jak ktos nie chce rodzic sn to nie nadaje sie na matke?? nie przesadzaj. to tak jak ktos napisal z tym dentysta, mam sie meczyc bez znieczulenia zeby byc odwaznym skoro moge nic nie czuc??
Tylko że od tego jest właśnie znieczulenie, nie cesarka.
Porównujmy dokładnie skoro już porównujemy. A jakoś jednak mało kto robi sobie pełną narkozę do rwania zęba. I mało kto uznaje tę metodę za zdobycz cywilizacyjną.

"Masz świra to go hoduj."

kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 19:32   #237
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Porównujmy dokładnie skoro już porównujemy. A jakoś jednak mało kto robi sobie pełną narkozę do rwania zęba. I mało kto uznaje tę metodę za zdobycz cywilizacyjną.
hmm no widzisz ja musze usunac osemki i bede robic to wlasnie pod narkoza! a to dlatego, ze boje sie samego faktu i swiadomosci, ze jest to robione a nie tego bolu

wiec wybacz ale nie widze zadnych argumentow, ktore moglyby mi zakazac zrobienia cesarki jesli taka bede chciala

poza tym ja juz rodzilam naturalnie i wiem jak to jest a Ty?
mialam porod z powiklaniami
Stary 2008-12-23, 20:16   #238
madzia.a

Cytat:
No właśnie problem polega na tym, że nie zawsze w szpitalu obecny jest anestezjolog i nigdy nie ma się pewnosci czy to znieczulenie dostaniesz
Stary 2008-12-23, 20:57   #239
kropka75
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Svinecka Pokaż wiadomość
poza tym ja juz rodzilam naturalnie i wiem jak to jest a Ty?
mialam porod z powiklaniami
A ja twierdzę, że jeśli ma to być merytoryczna dyskusja z sensem, to nie porównujmy zastrzyku przy rwaniu zęba do narkozy przy cesarce, tylko albo zastrzyk znieczulający do zastrzyku (zzo) przy porodzie, albo narkozę przy resekcji do narkozy przy cesarce.
Inaczej ta cała gadka robi się śmieszna.

I nawet to porównanie ma sens tylko w kwestii samego znieczulenia, bo już przykładanie zabiegu jakim jest usunięcie zęba do operacji jaką jest cesarka, to absurd.

A mój mąż miał narkozę przy resekcji właśnie. Też z powikłaniami.
Moją koleżankę natomiast reanimowali po cesarce, bo nie chciała się wybudzić z narkozy. I co? I nic. Tylko przykład za przykład.

Nie kazałam Ci szukać argumentów zakazujących robienia cesarki. Nie musisz mi skakać do oczu.

Cytat:
No właśnie problem polega na tym, że nie zawsze w szpitalu obecny jest anestezjolog i nigdy nie ma się pewnosci czy to znieczulenie dostaniesz
Aaaaaa no patrz, a ja tępa myślałam, że do cesarki też jest potrzebny anestezjolog. Człowiek się uczy całe życie...

A propos "dostaniesz" - jeśli można zapłacić i umówić cesarkę, to można zapłacić, i umówić zzo.

"Masz świra to go hoduj."

Edytowane przez kropka75
Czas edycji: 2008-12-23 o 21:04
kropka75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-12-23, 23:31   #240
Svinecka
Słitaśna and Grymaśna ;p

Cytat:
A ja twierdzę, że jeśli ma to być merytoryczna dyskusja z sensem, to nie porównujmy zastrzyku przy rwaniu zęba do narkozy przy cesarce, tylko albo zastrzyk znieczulający do zastrzyku (zzo) przy porodzie, albo narkozę przy resekcji do narkozy przy cesarce.
Inaczej ta cała gadka robi się śmieszna.
ustosunkuje sie do tego fragmentu Twojej wypowiedzi bo jest on jak najbardziej dla mnie absurdalny - kobieto zaprzeczasz sama sobie!!

chcesz miec normalne i sensowne porownania a piszesz o porownaniu wbicia IGLY W KREGOSLUP z szybkim zastrzykiem w dziaslo??? no sory, ale to rowniez jest dla mnie bezsensowne porownanie bo znieczulenie zoo wyglada troche inaczej od dentystycznego...w koncu do tego drugiego nie potrzeba anestazjologa

i wybacz ale ja nie porownalam zastrzyku przy wyrwaniu zeba do narkozy przy cesarce bo sory ale o jakiej narkozie mowisz???????? moze dowiedz sie wiecej jak przebiega cc a pozniej pisz na ten temat ok? bo nie dosc, ze nie masz senswownych argumentow to jeszcze nie posiadasz wiedzy na temat, ktory negujesz

wiec co tu jest smieszne?

Edytowane przez Svinecka
Czas edycji: 2008-12-23 o 23:36
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości