|
Notka |
|
Kultura(lnie) Kultura(lnie) to forum dla osób, które interesują się kulturą, sztuką, filmem, literaturą, polityką itd. Zapraszamy do dyskusji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Afryka w malarstwie.
Cytat:
![]() Filmu nie znam, pewnie nie będę miała okazji obejrzeć. Polonistki mówiły mi, zebym film dobrała do lektury, to będę coś mówiła o np. "Pożegnaniu z Afryką" i mogę puścić fragment,m by nei marnować czasu. Nie wiem co ma się to do rzeczy, no ale... pewnie lepiej sie zna ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Afryka w malarstwie.
Ja mam mniej więcej ułożony konspekt, teraz muszę doczytać wszystko do końca i powybierać konkretne informacje, cytaty itp., bo póki co, to tak ogólnie napisałam.
Zdążysz, nie bój nic ![]() Mam kolegę, który ma taki sam temat jak ja, a jeszcze nawet nie zaczął książek czytać. A założę się, że wszyscy zdążą ![]() Ja mam o tyle fajnie, że przewodniczącą komisji będzie moja nauczycielka z woku ![]() ![]() ![]() Zastanawiam się, z ilu maksymalnie książek mogę mieć tylko fragmenty, a nie nie całą książkę od deski do deski. Z miłą chęcią bym tak z trzeba zrobiła ![]()
'Choose a job. Choose a career. Choose a family, choose a fucking big television, choose washing machines, cars, compact disc players, and electrical tin openers. Choose good health, low cholesterol and dental insurance. Choose your friends. (...) Choose your future.
Choose life.' |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Raczkowanie
|
Jaka książka na prezentację?
.
Edytowane przez Dominiqelle Czas edycji: 2018-03-24 o 10:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Dot.: Malarstwo - szukam obrazu...
Odświeżam wątek: poszukuję obrazu, który widziałam kilka lat temu w Galerii Trietiakowskiej w Moskwie, ale nie znam ani tytułu, ani autora. Obraz przedstawia młodą kobietę w jasnej (białej?) sukni balowej, czekającą wieczorem w parku wśród drzew. Wydaje mi się, że kobieta ta siedzi na ławce, ale nie jestem pewna, być może ławka stała gdzieś w tle. Help!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Przyczajenie
|
![]()
hej mam bardzo wielką prośbę!!! szukam obrazu Anselma Kiefera "Morze Czerwone" i Paula Nasha "Ziemia jałowa"... Czy ktoś może ma zdjęcie lub cokolwiek związanego z tym obrazem? nie mogę ich nigdzie znaleźć a potrzebuje je na pracę maturalną
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Przyczajenie
|
![]()
hej mam bardzo wielką prośbę!!! szukam obrazu Anselma Kiefera "Morze Czerwone" i Paula Nasha "Ziemia jałowa"... Czy ktoś może ma zdjęcie lub cokolwiek związanego z tym obrazem? nie mogę ich nigdzie znaleźć a potrzebuje je na pracę maturalną
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#217 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Szukam :)
a czemu na forum technicznym?
![]() |
#218 |
Przyczajenie
|
nooowa
![]() ![]()
![]() |
#219 |
Rozeznanie
|
hanka1881
http://www.ibiblio.org/wm/paint/auth/kiefer/red-sea.jpg a ta stronka może się przyda... ![]() http://www.whitecube.com/artists/kiefer/chlebnikovll/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
ForceIsStrongInThisOne...
|
Paul Nash.... The Wasteland ... http://www.leicestergalleries.com/in...artist;id=1347
http://fineart.ac.uk/artists.php?idartlist=114 http://www.epdlp.com/pintor.php?id=2915 http://www.timelinetheatre.com/this_...by_display.pdf
Edytowane przez Eva ID Czas edycji: 2008-04-19 o 18:12 Powód: edycja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Przyczajenie
|
Dziękuję wam
![]() ![]() ![]()
![]() |
#222 |
Zakorzenienie
|
Działanie pod wpływem emocji
Mam pracę: napisać rozprawkę na taki temat:
Odwołując się do innych przykładów literackich bądź filmowych, rozważ sprawę działania człowieka pod wpływem wielkich uczuć (chodzi tutaj o uczucie do płci przeciwnej). Mam totalną pustkę w głowie co do jakichś książek, filmów itp. Błagam! pomóżcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Raczkowanie
|
Dot.: Działanie pod wpływem emocji
?
titanic,kamielka Prusa,nie ogladalas nigdy komedi romantycnych?,nie cytalas ksiaek.? sory a literowke,klawiatura swankuje |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
W komediach romantycznych, raczej nie dochodzi do morderstw itp. spowodowanych uczuciami.
Teraz poprostu mi nic nie przychodzi do głowy. Ale napiszę chyba poprostu o Tristianie i Izoldzie... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Raczkowanie
|
ale dochodi np do poswiecenia wlasnego ycia dla ukochanej osoby cy klamstw.No chyba e chodi tylko o morderstwa.. a tamat jest ogolny..
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
chyba najbardziej banalnym przykładem jest tu Romeo i Julia.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zadomowienie
|
Ja zaczęłabym od baśni i legend, jak to rycerz czy nie rycerz walczył ze smokiem, żeby zdobyć księżniczkę - załóżmy, że z bezinteresownej miłości; ale w bajkach na pewno są wzorce uczuć i heroicznych czynów. Heroicznych - więc sama się nasuwa mitologia, tam sa dopiero wyczyny, np. Ofreusz idący w zaświaty za zmarłą ukochaną. Dalej, Biblia: Salome na przykład. Bo nie piszesz, jakie to mają być działania - bohaterskie czy zbrodnicze? I jakie to mają być uczucia - czy szaleńcze pożądanie jest wielkim uczuciem? Czy wyrażenie "wielkie uczucia" jest zarezerwowane tylko dla uduchowionej miłości? Nowele Jacka Londona, np. Serce kobiety - gdzie kobieta w ukryciu odejmuje sobie od ust jedzenie, aby tylko mężczyzna przeżył.
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
Ja bym zahaczyła o "Wichrowe Wzgórza", Balladynę, Annę Kareninę, Plac Waszyngtona, Portret Damy chociaż właściwie lepiej nie przekraczać 3 przykładów w jednym wypracowaniu. Działanie pod wpływem impulsu może czasem przynieść dobre skutki i zmienić bohaterów życie w sensie pozytywnym np. Błękitny Zamek.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Wtajemniczenie
|
Pierwsze co mi przyszło na myśl: "Granica", "Cierpienia Młodego Wertera" (moment jak ostatni raz odwiedza Lottę i dochodzi do pocałunku, w końcu ona wybiega)... masa tego jest
![]()
![]() |
![]() |
#230 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ponieważ to pytanie o źródła, publikacje, tytuły łączę ze zbiorczym wątkiem nt. temat. Pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
BAN stały
|
Proszę was o pomoc - nieznana piosenka ( ?? )
Mam problem dot. piosenki . Jest taka ... chyba nowa piosenka . Śpiewa ja dziewczyna , glos chwilami podobny do Madonny . Szybka , żwawa chyba miksowana i w refrenie jest coś w stylu " To make you feel in my love " leciało ostatnio bodajże na " Radio ZET " albo " RMF FM " ... Momentami troche miksowane , ale piosenka wpada w ucho i fajna do tańca . Często puszczana ... Wiecie może co to ??
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
BAN stały
|
Dot.: Proszę was o pomoc - nieznana piosenka ( ?? )
Bardzo proszę o pomoc ;(
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Proszę was o pomoc - nieznana piosenka ( ?? )
http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=226081
tu jest odpowiedni wątek do tego ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
rozwoj gospodarczy anglii w epoce elzbietnskiej
Witam i bardzo prosze o pomoc. Pilnie potrzebuje jakichkolwiek informacji na ww temat i bede wdzieczna za wszystko.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: rozwoj gospodarczy anglii w epoce elzbietnskiej
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#236 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: rozwoj gospodarczy anglii w epoce elzbietnskiej
cel tajemnica owiany jest......
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Przyczajenie
|
![]()
Jestem studentką pedagogiki
![]() ![]() * Szczęśliwa rodzina * Dzikie łabędzie * Pięć ziarnek grochu |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Motyw rodziny w baśniach
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
Wątek łączę ze zbiorczym dot. źródeł, publikacji i tytułów.
Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Motyw rodziny w baśniach
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 2 (0 użytkowników i 2 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:00.