|
|
#211 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: IRLANDIA!W jakich mistach mieszkacie?
Temat 'Polska-Irlandia' to dla kazdego z osobna indywidualna sprawa, rozbierzne doswiadczenia itd.. Dlatego bardzo nie lubie,kiedy w niektorym towarzystwie rozmawia sie o powrocie do Polski a tam zaraz sie slyszy ' A co Ty chcesz w tej Polsce robic?'
Przeciez nie ma pracy i ogolem kraj skrajnego ubostwa.Strasznie mnie to wkurza ![]() Niech kazdy podejmuje swoje decyzje, naprawde zbedne sa komentarze tego typu. W Polsce oboje mielismy prace, ja mialam posade 'panstwowa' wiec nie bylo zle. Zachcialo nam sie jednak 'szybkiego slubu i wesela' wiec wyjechalismy 'na pare miesiecy' aby sie szybko dorobic..to pare miesiecy lekko sie przedluzylo ![]() Nie wyjechalismy jednak dlatego,bo bylo nam zle,niedobrze i w ogole bleee.. dlatego wracamy pelni sil i dobrego humoru A jak sie potoczy..to sie okaze ale nie jestesmy z tych narzekajacych, mamy mnostwo pomocnych i kochajacych nas osob, a to jest chyba najwazniejsze
|
|
|
#212 |
|
Raczkowanie
|
Ja tez przyjechalam tutaj na 6 miesiecy na kontrakt. Chcialam nabrac dystansu do wszystkiego co bylo w kraju i co mnie wyniszczylo. Ja nie mam do kogo i do czego wracac, a Irlandia mnie uratowala, ale nie finansowo, bo na to nie narzekalam - zawsze sobie dawalam rade, ale uratowala mnie jako mnie.
I tak jak napisalam zycze Wam duzo szczescia, jestescie we dwoje i jestescie otoczeni rodzina i macie jej wsparcie - a to jest polowa sukcesu! A decyzje, ktore podejmujecie sa waszymi decyzjami, mozna o nich dyskutowac, ale nie potepiac lub podwazac, bo co dobre dla jednych niekoniecznie dla drugich. PS za tydzien 5 rocznica wyladowania w Irlandii. |
|
|
|
|
#213 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
U mnie jest jeszcze tubylcza druga polowka i odkad z nim jestem to aklimatyzacja przebiegala bardzo szybko. No i nauczylam sie tego irlandzkiego spokojnego podejscia do wszystkiego. Choc w nowej pracy wracam do polskiej frustracji a on nie wie jak mi pomoc. Trzeba przeczekac. A tak w ogole to pozdrawiam z Corku, wybralismy sie na weekend do znajomych. Tu nas jeszcze nie bylo. Parada byla super. Pogoda udana i teraz tez juz slonce swieci. Sent from my SK17i using Tapatalk |
|
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
To jestes rzut beretem od Wexford czyli jakies 3 godzinki autkiem w jedna strone! U nas parada byla w deszczu, a to ponoc najsloneczniejsze hrabstwo Irlandii!
|
|
|
|
|
#215 |
|
Wtajemniczenie
|
Tutaj wszystko jest niemal rzut beretem 3 godziny jazdy. Hahaha no chyba ze jedziesz z Donegalu do Cork. My jechalismy ponad 3 z polnocnego Galway.
Jak na razie pogoda dopisuje. Wieczorem wracamy do domu, jutro zamierzam sie uczyc wiec moze padac. Masz moze doswiadczenie z TAS accounts? Ja sie musze tego cholerstwa nauczyc sama bo dali mi 2 godziny szkolenia na sucho. Sent from my SK17i using Tapatalk |
|
|
|
|
#216 |
|
Raczkowanie
|
TAS twoj przyjaciel - tak mam juz za soba egzamin z tego programu i uczylam sie na Sage rowniez. To trzeba wycwiczyc na kompie, a nie wkuwac bo to bez sensu, tylko czy masz werje demo w domu?
|
|
|
|
|
#218 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
|
#220 |
|
Raczkowanie
|
oj dziewczyny ja miałam podobne doświadczenia
---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ---------- balbinka1 wiem o czym mówisz
|
|
#221 |
|
Raczkowanie
|
lamia, toz ty moja krajanka - ja tez z Warszawki wyemigrowalam; jak juz zapuscisz korzonki w Szkocji to ja z checia dolece na zwiedzanie, bo Edynburg jest piekny (bylam raz), a tanimi liniami w obie strony to taniej mi wychodzi niz dojazd do Dublina
![]() Obys rany zabliznila i z usmiechem dalej ruszyla na podboj swiata! |
|
|
|
|
#222 |
|
Raczkowanie
|
Ja mieszkam niedaleko Wexford
![]() Wyemigrowałam z Zamościa, woj. lubelskie. |
|
|
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
Chicotko, a dokladniej skad jestes a raczej gdzie mieszkasz? Moze wpadasz od czasu do czasu do Wexford?
|
|
|
|
|
#224 |
|
Raczkowanie
|
Póki co mieszkam w New Ross, ale mój ślubny planuje przeprowadzkę do Wexford właśnie
|
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:02.

Przeciez nie ma pracy i ogolem kraj skrajnego ubostwa.

ale nie jestesmy z tych narzekajacych, mamy mnostwo pomocnych i kochajacych nas osob, a to jest chyba najwazniejsze