IRLANDIA!W jakich mistach mieszkacie? - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-18, 10:13   #211
foxy123
Zakorzenienie

Dot.: IRLANDIA!W jakich mistach mieszkacie?

Temat 'Polska-Irlandia' to dla kazdego z osobna indywidualna sprawa, rozbierzne doswiadczenia itd.. Dlatego bardzo nie lubie,kiedy w niektorym towarzystwie rozmawia sie o powrocie do Polski a tam zaraz sie slyszy ' A co Ty chcesz w tej Polsce robic?' Przeciez nie ma pracy i ogolem kraj skrajnego ubostwa.
Strasznie mnie to wkurza
Niech kazdy podejmuje swoje decyzje, naprawde zbedne sa komentarze tego typu.

W Polsce oboje mielismy prace, ja mialam posade 'panstwowa' wiec nie bylo zle. Zachcialo nam sie jednak 'szybkiego slubu i wesela' wiec wyjechalismy 'na pare miesiecy' aby sie szybko dorobic..to pare miesiecy lekko sie przedluzylo
Nie wyjechalismy jednak dlatego,bo bylo nam zle,niedobrze i w ogole bleee.. dlatego wracamy pelni sil i dobrego humoru
A jak sie potoczy..to sie okaze ale nie jestesmy z tych narzekajacych, mamy mnostwo pomocnych i kochajacych nas osob, a to jest chyba najwazniejsze
Stary 2012-03-18, 10:45   #212
balbinka1
Raczkowanie

Ja tez przyjechalam tutaj na 6 miesiecy na kontrakt. Chcialam nabrac dystansu do wszystkiego co bylo w kraju i co mnie wyniszczylo. Ja nie mam do kogo i do czego wracac, a Irlandia mnie uratowala, ale nie finansowo, bo na to nie narzekalam - zawsze sobie dawalam rade, ale uratowala mnie jako mnie.
I tak jak napisalam zycze Wam duzo szczescia, jestescie we dwoje i jestescie otoczeni rodzina i macie jej wsparcie - a to jest polowa sukcesu!
A decyzje, ktore podejmujecie sa waszymi decyzjami, mozna o nich dyskutowac, ale nie potepiac lub podwazac, bo co dobre dla jednych niekoniecznie dla drugich.
PS za tydzien 5 rocznica wyladowania w Irlandii.
balbinka1 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 10:53   #213
m.arty
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez balbinka1 Pokaż wiadomość
Lisiczko, kraj jest piekny w surowosci krajobrazu, ale bardziej depresyjna jest Skandynawia (z tego co pamietam najwiekszy odsetek samobojstw w Europie). Ja mam zupelnie inne odczucia na 2 tygodnie przed wyjazdem do PL zaczynam chodzic jak osa, a jak laduje w Dublinie to oddycham gleboko - wracam do normalnosci. W ojczyznie mierzi mnie drozyzna, chamstwo i brak uprzejmosci... W kraju jesli pracowalam to zarabialam dobrze powyzej sredniej, ale brak szacunku dla pracownika i mobbing mialam na co dzien, tutaj pracownik jest pod ochrona. Ale to tylko moje odczucie i kazdy ma prawo do swoich odczuc. Zycze Ci duzo szczescia po powrocie do PL.
Ja mam niemal identyczne doswiadczenie tylko ze w PL zarabialam duzo ponizej sredniej a ze stresy dorobilam sie problemow z sercem w 26 roku zycia.
U mnie jest jeszcze tubylcza druga polowka i odkad z nim jestem to aklimatyzacja przebiegala bardzo szybko. No i nauczylam sie tego irlandzkiego spokojnego podejscia do wszystkiego. Choc w nowej pracy wracam do polskiej frustracji a on nie wie jak mi pomoc. Trzeba przeczekac.

A tak w ogole to pozdrawiam z Corku, wybralismy sie na weekend do znajomych. Tu nas jeszcze nie bylo. Parada byla super. Pogoda udana i teraz tez juz slonce swieci.

Sent from my SK17i using Tapatalk

m.arty jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 10:57   #214
balbinka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez m.arty Pokaż wiadomość

A tak w ogole to pozdrawiam z Corku, wybralismy sie na weekend do znajomych. Tu nas jeszcze nie bylo. Parada byla super. Pogoda udana i teraz tez juz slonce swieci.

To jestes rzut beretem od Wexford czyli jakies 3 godzinki autkiem w jedna strone! U nas parada byla w deszczu, a to ponoc najsloneczniejsze hrabstwo Irlandii!
Stary 2012-03-18, 11:08   #215
m.arty
Wtajemniczenie

Tutaj wszystko jest niemal rzut beretem 3 godziny jazdy. Hahaha no chyba ze jedziesz z Donegalu do Cork. My jechalismy ponad 3 z polnocnego Galway.
Jak na razie pogoda dopisuje. Wieczorem wracamy do domu, jutro zamierzam sie uczyc wiec moze padac.
Masz moze doswiadczenie z TAS accounts? Ja sie musze tego cholerstwa nauczyc sama bo dali mi 2 godziny szkolenia na sucho.

Stary 2012-03-18, 11:13   #216
balbinka1
Raczkowanie

TAS twoj przyjaciel - tak mam juz za soba egzamin z tego programu i uczylam sie na Sage rowniez. To trzeba wycwiczyc na kompie, a nie wkuwac bo to bez sensu, tylko czy masz werje demo w domu?
Stary 2012-03-18, 11:17   #217
m.arty
Wtajemniczenie

A czy wersje demo mozna sciagnac za free?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-18, 11:19   #218
balbinka1
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez m.arty Pokaż wiadomość
A czy wersje demo mozna sciagnac za free?

Mysle, ze tak - musisz albo pogrzebac w necie, albo zadzwonic do customer service. Takie 30-dniowe powinny byc za free.
Stary 2012-03-18, 11:41   #219
m.arty
Wtajemniczenie

Dzieki wielkie. Nie wiem o ktorej dzisiaj dojedziemy do domu ale jutro mam dzien nauki wiec poszukam

Stary 2012-03-18, 11:56   #220
lamia1980
Raczkowanie

oj dziewczyny ja miałam podobne doświadczenia częściowo przez rodaków zjechałam do pl miałam dość tego wszystkiego ale teraz żałuję mogłam zebrać się w sobie, wziąć się w garść olać ich wiem, że kolejny raz tego błędu nie popełnię ja nawet przejechałam się na kilku rodakach, którym pomagałam jak zjeżdżali z pl do roi mieszkali przez m-c, 2a m-ce u mnie a jak znaleźli lepszą pracę to już nie znali ja pracowałam tylko w fabryce a oni zostawali menedżerami więc po co taka znajoma

---------- Dopisano o 11:56 ---------- Poprzedni post napisano o 11:48 ----------

balbinka1 wiem o czym mówisz ja pracuję w największym w pl banku i po prostu to co robi się z pracownikiem to przechodzi ludzkie pojęcie liczy się tylko sprzedaż nic więcej za byle co są nagany, zastraszanie pracownika, mobbing, pracownik pod obserwacją szok po prostu szok pracownik nie ma żadnych szans szukałam pracy w innym zawodzie ponad pół roku w pl (jestem po kilku kursach z księgowości, mogę pracować również w finansach) tylko banki chciały ze mną rozmawiać ja tyle czasu poświęcałam rachunkowości, wszystkim programom, tyle pieniędzy wydałam na studia, kursy i nic po prostu nic bo nie mam doświadczenia a jak mam je zdobyć jak nikt mnie nie chce za darmo nie mogę pracować bo muszę płacić za wynajem pokoju, bilet m-czny, życie itd tylko to zmusza mnie do wyjazdu. zarabiam ponad średnią więc nie narzekam chciałabym zmienić swój zawód ale nie mam szans przejdę do innego banku i będzie to samo moje koleżanki przechodzą z innego banku do drugiego i wszędzie jest tak samo mam nadzieję, że wyjazd do szkocji się uda początki będą bardzo ciężkie ale liczę, że będzie lepiej niż w pl
Stary 2012-03-18, 12:05   #221
balbinka1
Raczkowanie

lamia, toz ty moja krajanka - ja tez z Warszawki wyemigrowalam; jak juz zapuscisz korzonki w Szkocji to ja z checia dolece na zwiedzanie, bo Edynburg jest piekny (bylam raz), a tanimi liniami w obie strony to taniej mi wychodzi niz dojazd do Dublina
Obys rany zabliznila i z usmiechem dalej ruszyla na podboj swiata!

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-04-19, 14:12   #222
hichotka
Raczkowanie

GG do hichotka

Ja mieszkam niedaleko Wexford
Wyemigrowałam z Zamościa, woj. lubelskie.
hichotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-19, 16:37   #223
balbinka1
Raczkowanie

Chicotko, a dokladniej skad jestes a raczej gdzie mieszkasz? Moze wpadasz od czasu do czasu do Wexford?
Stary 2012-04-20, 13:14   #224
hichotka
Raczkowanie

GG do hichotka

Póki co mieszkam w New Ross, ale mój ślubny planuje przeprowadzkę do Wexford właśnie
hichotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-05-03, 20:42   #225
sylwusiach
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to sylwusiach

Cytat:
Napisane przez Dorotk@ Pokaż wiadomość
Na początku mieszkałam w Armagh(Irl. Pn), po trzech miesiącach przeniosłam się do Enniskillen(Irl. Pn).A wy dziewczynki gdzie mieszkacie?Jak się Wam tu podoba.Planujecie zostać na dłużej?
Teraz ja mieszkam w Armagh a przenioslam sie tu z Omagh
sylwusiach jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości