![]() |
#211 | |
BAN stały
|
Dot.: Żałoba narodowa, co myślicie?
Cytat:
Nie mogę znaleźć wiesz... to pokaż mi bo nie widzę i napisz ILU ludzi musi zginąć i kim muszą być. Napisz tylko bez ogólników typu "ważni" Dla mnie ważna jest moja rodzina bardziej niż ci Panowie którzy zginęli Dlaczego? Bo rodzinę znam a ich nie znałem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
po prostu Em :)
|
ty to napisałaś.
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#214 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Moze napisz do kancelarii prezydenta i oni lepiej to uzasadnia,ich argumenty pewnie beda lepsze
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
Lokalizacja: "Na peryferiach miasta, gdzie asfalt trawą zarasta..."
|
Cytat:
To, że drażni mnie moda na żaloby narodowe nie znaczy,że śmierć tych ludzi mnie nie obchodzi... obchodzi.. i to bardzo, ale robienie z tragedii rodzin szopki medialnej.. jest sporym przegięciem.. sejm wczoraj odwołał debatę o zdrowiu publicznym, służbie zdrowia ze względu na tragedię ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
taaaaaaaaaaaaaak
bo narod jest tak tepy, pusty, glupi i bezduszny, ze jak milosciwie nam panujacy Prezdydent zaloby nie oglosi to narod nawet nie zrozumie co sie wydarzylo wypadek? smierc? ![]() hmmmm.. a cio tio znaci kasastlofa? Ale oglosil zalobe ![]() to tepi Polacy zrozumieli, ze sie wydarzyla tragedia! ![]() ![]() Ja bym myslala, ze to dobrze, ze ten samolot spadl..bo tak lecial i lecial i spadl..tzn. wyladowal prawda? ![]() ![]()
![]() |
#217 | |
BAN stały
|
Cytat:
Droga koleżanko ale zrozum, że mnie bardziej poruszy śmierć sąsiada który był żulem i nic nie zrobił dla kraju niż śmierc tych panów. Ja naprawdę współczuję rodzinom ofiar i gdyby w mojej miejscowości odbył się jakiś marsz nie wiem milczenia czy coś to bym zapewne poszedł. Ale uważam, że nikt nie ma prawa decydować za ludzi, czy powinni się bawić przez te 3 dni czy nie. "Szczególne wydarzenie" czyli kolejny ogólnik z tysiącami możliwości interpretacji. Syntygma - święte słowa |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#218 |
Wtajemniczenie
|
Wycielas to zdanie z kontekstu.
Nie wyczulas w nim ironii? Trudno. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#220 |
po prostu Em :)
|
Wyczułam. Problem w tym, że to było ironiczne nawiązanie do wcześniejszych wypowiedzi nt. studniówek. A nie dość, że nikt czegoś takiego nie napisał, to wątpię, żeby komukolwiek coś takiego przyszło do głowy.
![]() |
![]() |
#221 |
Zadomowienie
|
Ja też współczuje rodziną ofiar, bo sama wiem jak to jest stracić bliską osobe. Jednak w Polsce jak tylko zdarzy się jakiś większy wypadek to odrazu żałoba narodowa. Jak już pisałam w ciągu ostatnich czterech lat była ona juz ogłaszana 8 razy więc nie dziwota, że coraz więcej ludzie nie za bardzo się nią przejmuje.
Prawda jest taka, że prezydent musiał ogłosić żałobe inaczej opozycyjni polityce zaczeli by się kłócić czemu jej nie ma. Inna sprawa, że media świetnie umieją zrobić z igły wydły i strasznie rozdmuchali tą sprawe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Zadomowienie
|
Ej no sorry... Zginie parę osób i wielkie halo (no owszem jest to bardzo przykre), a na ulicach ginie cztery razy tyle ludzi (co roku) i jakoś tego w telewizji nie dokumentują. Według mnie jest to chore.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
O właśnie- masz rację Aggie, ja dziś zamierzam wieczorem obejrzeć jakąś dobrą komedię na DVD, bo mam dosyć tego smęcenia w mediach.
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Raczkowanie
|
Moim skromnym zdaniem ta żałoba nie ma sensu... Przecież ktoś, kto nie znał tych ludzi i ma to w d.... i tak nie zamknie się w domu i nie będzie płakał do poduszki! Niech każdy się odwołuje do własnych uczuć. Jeśli ktoś wpółczuje rodzinom ofiar i jakoś na swój sposób to przeżywa to i tak (nawet bez ogłaszania żałoby) zrezygnuje z imprezy czy czegos tam innego, a takie "zmuszanie" do niczego nie prowadzi, jest wręcz śmieszne! Nie wspominając o tym, że Ci którym odwołano studniówki (ale nie tylko) sprawiają wrażenie wk*rwionych, że ten samolot wogóle "śmiał się" rozbić, a współczucia nawet nie ma co szukać! (rzecz jasna nikogo nie oceniam)
Faktycznie 90% zaraz po 19.00 będzie się bawilo! Nawet mój kolega powiedział mi wczoraj cytuję: "Dobrze, że ta cała żałoba kończy się o 19.00 jeszcze zdążymy na imprezę" ![]() A nasze władze robiące tyle krzyku mogłyby się wreszcie wziąć do roboty i rzeczywiście pomóc rodzinom ofiar. Myślę, że tym złapaliby więcej punktów niż zwykłym gadaniem. Bo samym zainteresowanym tak naprawdę chyba nie jest potrzebna jest żałoba narodowa. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Zakorzenienie
|
I trudno miec o to do Ciebie pretensje, można sie chwilę zastanowić, zadumac, ale trwać w żałobie przez 3 dni w tym przypadku to przesada. Prawdziwą żałobę odczuwają najbliżsi i Ci, ktorzy na co dzień znali ofiary , pracowali z nimi.
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie wiem ile ,ale pewnie z 20-ścioro dzieci rozpacza po stracie ojców... Dla nich nie ma w tej chwili znaczenia ,że rząd ogłosił jakąś żałobę...Jednak te dni zapamiętają do końca życia. Argumenty typu "po moich bliskich ,to żałoby narodowej nie ma" - są żałosne ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Zakorzenienie
|
W odpowiedzi na zadane pytanie w wątku:
- GRA POLITYCZNA |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
BAN stały
|
no i dochodzę jeszcze ja do grona egoistów
niestety, w tym wypadku jestem zdania, że nie było powodu do ogłaszania załoby narodowej zreszta kto będzie chciał i tak będzie sie bawił, żałoba bo żałoba, ale w klubach i tak będzie dziś pełno ludzi, a jutro po godzinie 19. we wszystkich weekendowych dyskotekach ludzie będą balować i się upijać gdyby mój mąż był żołnierzem i zginął w takiej katastrofie miałabym głębogo to, czy całą Polska ma ogłoszony stanżałoby narodowej, nie interesowałoby mnie, że ktoś teraz siedzi w domu i wlepia gały w telewizor, gdzie cały czas lecą powtórki i na siłę próbuje sie wzruszać i współczuc, bo tak kazali nie interesowałoby mnie to, tak jak nie jest to w tym momencie istotne dla tych kobiet, którym odeszli bliscy mężowie, synowie, czy ojcowie dla dzieci Owszem, współczuję, ale tylko tyle mogę zrobić, to, że ja będę siedziec i myśleć o kruchości życia i żałować tamtych wudziestu wojskowych nie ulży ich rodzinom, nie jestem w stanie wziąć częście ich cierpienia na siebie wiec nie widzę powodu, dla którego mam cierpieć po śmierci obcych mi ludzi Mój mąż też jest mundurowym, jego zawód też niesie ryzyko, ma kontakt z osadzonymi z ZK ciekawa jestem, czy gdyby w jago miejscu pracy wieźniowie zorganizowali bunt, wzięli zakładników i jakimś trafem pozbawili kilkunastu czy wiecej zycia, czy wtedy też byłaby żałoba narodowa? Coś mi sie nie wydaje Jestem za żałoba narodową jedynie w okolicznosciach, kiedy umiera człowiek znany na wielka skale, zasłużony, a czy tych żołnierzy znała cała Polska? Niektórych pewnie z nazwiska i tyle. W głowie mi sie nie mieści, żeby z tego powodu odwoływać studniówki, na które pieniądze rodzice wyłożyli juz dużo wczesniej. Ciekawe, swoja drogą, czy jutro na weselach orkiestra będzie grała dopiero od 19??? Każdy zawód niesie ryzyko |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
BAN stały
|
a tak w ogóle to chyba bez sensu jest teraz rozpatrywanie, czy załobe ogłoszono słusznie czy nie
żałoba jest i koniec kazdy ma swoje zdanie na ten temat, a mi sie coś wydaje, ze ten wątek w niedługim czasie przybierze ton, który zostanie uwieńczony banami |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
BAN stały
|
Uważam, że żyjemy w społeczeństwie, ot co.
Paparrazi odpowiadają na masowe zapotrzebowania, i dzięki temu m.in. wielkim wydarzeniem, choć nieoficjalnie, bywa slub aktorki czy gwiazdy pop, a gdy się np. wywali autobus nad przepaścią, to wtedy nie można wprowadzić żałoby narodowej, bo ludzie policzą, ile osób tego samego dnia zginęło w wypadkach? To, że każdy, co jasne, żyje w swoim wlasnym świecie, ma oznaczać, że powinno byc gloryfikowane powszechne: co mnie to? Oczywiście, nie widzę powodu, dla którego nie mialyby sie odbywać jakieś debaty czy nawet, by przekładać studniówki (wesela...), ich organizacja to nie jest taka prosta sprawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
BAN stały
|
Ja powiem szczerze- nic sobie z tej żałoby nie robię. Co dzień giną osoby, a nie rozgłaśnia się ich śmierci i nie wprowadza żałoby. Więc imprezować będę- bo juz miałam z góry zaplanowane..
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
tak propos tego o znanych osobach,to kiedy byla zaloba po papieżu tez byly takie dyskusje,bo dlaczego ateisci czy ludzi einnej wiary maja obchodzic zalobe po glowie kosciola katolickiego.A kiedy byla zaloba po ofiarach z hali,to byly glosy dlaczego?przeciez zwykli ludzie,tyle zwyklych ludzi ginie na drogach.To samo bylo po smierci górników.
Jak widac do kazdej takiej okazji mozna sie przyczepic. zawsze jest zle i zawsze komus nie bedzie to pasowalo.Bo nie ma fajnego programu w tv,bo po moim bliskim Polska nie placze,bo jestem ateista, bo nie wypada isc na dyskoteke,bo nikt mi nie bedzie mowil kiedy mam plakac i po kim,bo studniowke przelożą. Nie rozumiem Ale w takim razie tego zapisu nie powinno byc w ogole ,bo nikogo to nie interesuje
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
To głównie do Laki:
Może zanim się napisze, że żałoba została wprowadzona bez powodu to warto dowiedzieć się kiedy,w jakich okolicznościach jest ona zwykle wprowadzana. Nie będę tego wklejać tutaj trzeci raz (poczytaj sobie cały watek), można sobie wpisać w wyszukiwarkę: żałoba narodowa. Zginął kwiat polskiego lotnictwa ,dowódcy,piloci, specjaliści w tej dziedzinie. Takich ludzi ze świecą szukać. Trzeba najpierw ich długo szkolić, a poza tym nie każdy ma predyspozycje. Jest więc oczywistym, że zwierzchnik sił zbrojnych (prezydent) wprowadził żałobę bo śmierć tych ludzi to wielka strata dla polskiego lotnictwa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | ||
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;6392034]Podałam artykuł i zostałam zjechana. Typowe
![]() Chciałam zwrócić uwagę wyłącznie na ukazaną czestotliwość żałób narodowych.[/quote] zostałaś zjechana? a może raczej autor artykułu został zjechany? to jest przykre, że niektórym trzeba tłumaczyć tak podstawowe rzeczy. a i tak nie zrozumieją. Cytat:
Cytat:
![]() no i luz, jeśli masz gdzie (bo klub nie jest zamknięty) to idź i się baw. nikt Cię do fotela nie przykuwa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
BAN stały
|
no i pójdę się bawić.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
BAN stały
|
A skoki jutro i tak się odbędą.Jedynie będą suche informacje / relacje,tak przed chwilką usłyszalam w tv.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 | ||||
Wtajemniczenie
|
A ja wkleję trzeci raz "regułkę" żałoby narodowej, bo chyba większość zwolenników żałoby narodowej nie do końca zrozumiała, albo nie chce dostrzec czemu akurat ta rtwająca żałoba jest tak kontrowersyjna:
Cytat:
![]() Wielka katastrofa? chyba nie dociera do wielu osób ten wyświechtany argument że codzień ginie więcej osób na drogach. oznacza to że śmierć >20 osób na drogach = omawiana tu katastrofa = żałoba narodowa? To byli zwykli ludzie (jak się ktoś nie zgadza niech poda mi konkretne przykłady dla których się mylę, na czym polegała ta wybitność), katastrofa nie była wielka (mówię tu oczywiście o liczbie ofiar nie o cierpieniu ich bliskich). Nie widzę tu powodów dla ogłoszenia żałoby narodowej. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Daliście sobie wmówić że przez kolejne 3 dni odpowiednie będzie umartwianie się, bo przecież to TAKA TRAGEDIA. Bylibyście doskonałym materiałem dla socjologów, drodzy zagorzali zwolennicy. To tyle w kwestii definicji żałoby narodowej (notabene pisanej z małej litery ![]() syntagma, fakt że mistrzostwo ironii ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Raczkowanie
|
Żałoba narodowa? Nasuwa mi się tylko jedno słowo: IDIOTYZM.
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
może jakaś argumentacja?
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:32.