Jesienne Mamy 2007 cz. II - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-02-26, 14:16   #211
poissonivy
Zakorzenienie

Dot.: Jesienne Mamy 2007 cz. II

Cytat:
Napisane przez sylwia-zuza Pokaż wiadomość
dzieki dziewczyny -wczoraj jadlam szpinak bleeeeeeeee(nie lubie tylko dwoch warzyw szpinaku i brukselki blleeeeeeeeeee) do tego zelezo w tabsach
Lepsze wyniki dostaniesz jedząc wątróbkę, wprawdzie żelaza w szpinaku jest sporo, ale za to mało przyswajalny.
Cytat:
Dziewczyny czy Wy tez dostajecie paczki z jedzonkiem(i innymi probkami) dla dzieci z bebika i hippa?(wiem tylko,ze demoniczka nie dostaje )
Ja dostałam raz z Bobovity.
Cytat:
Moja synowa jest taka sliczna,ze sama bym ja zjadla.... mniam mniam
poissonivy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 14:22   #212
berbeaa
Rozeznanie

Sylwia dbaj teraz szczególnie o siebie!
berbeaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 15:59   #213
82anusia
Zadomowienie

GG do 82anusia

Sylwia to żelazo, ja całą ciąże walczyłam z żelazem, mnie najbardziej pomogły zastrzyki, po których do tej pory mam siniak. Oby tabsy pomogły i jedzonko. Kuruj się

Olcia widać w miarę zniosła zupkę mamy, może jej zasmakuje w końcu.

My po 3 godzinnym spacerze, Maja zjadła i gada coś do grzechotki
[

Uzębienie Adasia

Maja
05.09.2007

Adaś
20.06.2011
82anusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 16:34   #214
myshia
Rozeznanie

GG do myshia

A michał dostał znowu jakiejś silnej alergii. Ja już nie wyrabiam. W pierwszej chwili chciałam spanikować i do lekarza z nim jechać, ale teraz widzę, że to wysypka alergiczna. Mój zapał do przychodni ostudziła pani z rejestracji. Wyobraźcie sobie, że zadzwoniłam aby się zapytać czy jak mam 4 miesięczne dziecko to czy moge się zapisać parę godzin wcześniej żeby nie stać w kolejce. Dowiedziałam się, że zapisać się trzeba, ale dzisiaj już numerki wyczerpane i mam dzwonić jutro rano aby zapisać się na czwartek to ja się jej pytam, czy jak dziecko jest chore to nie mogę po prostu przyjść go pokazać?? No oczywiście mogę, ale nie wiadomo czy lekarz przyjmie bez zapisu i w takiej sytuacji będę musiała swoje odstać w kolejce. No tak się wkurzyłam że głowa mała. Jak zdążę to jeszcze dziś pojadę tam zabrać kartę szczepień i przepisuję micha do przychodni w centrum. Jest to niestety po drugiej stronie Wisły, ale chyba już lepiej pojechać kawałek dalej ale mieć do czynienia z normalnymi ludźmi.
Do tego pokłóciłam się z mężem i ogólnie jakiś syf dzisiaj. A taka łądna pogoda i miało być tak pięknie
myshia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 16:43   #215
joli31
Rozeznanie

Witam ponownie.
Dorka gratuluję optymizmu, przyda Wam się. Dobrze,że pogoda sprzyja
Sylwia mi lekarka na niski poziom żelaza polecała kaszę gryczaną, żółtko, gorzka czekolada, morele suszone, szpinak, wątróbka.
Agatka dziś po położeniu na brzuszku ucieszyła się i podciagając się na pałąku z maty odwróciła się na plecki, Była baaardzo zdziwiona. Zaraz wrzucę fotki.
myshia, a nie jest tak, że dziecko do roku jest przyjmowane poza kolejnością?!!!
joli31 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 16:48   #216
myshia
Rozeznanie

GG do myshia

Moja lekarka na niski poziom żelaza zalecała mi buraki w dużych ilościach.

A jak myślicie, czy możliwa jest reakcja alergiczna na twarzy po założeniu nowych pieluch?? Od wczoraj używamy pampersa i na pupie też są krostki... Ale brzmi to trochę głupio...
Stary 2008-02-26, 17:29   #217
demonik
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
Edit: Zdjęcia z wczorajszego debiutu mięsnego.
Widać, że panienka zadowolona .

Cytat:
dzieki dziewczyny -wczoraj jadlam szpinak bleeeeeeeee(nie lubie tylko dwoch warzyw szpinaku i brukselki blleeeeeeeeeee) do tego zelezo w tabsach
Ja za brukselką też nie przepadam, szpinaku kiedyś nie cierpiałam, ale nauczyłam się robić kilka fajnych potraw z nim i przyprawiać go (ważny jest czosnek i gałka muszkatołowa). Teraz bardzo mi smakuje .

Cytat:
Dziewczyny czy Wy tez dostajecie paczki z jedzonkiem(i innymi probkami) dla dzieci z bebika i hippa?(wiem tylko,ze demoniczka nie dostaje )
Nie dostaję . Może powinnam była się gdzieś zapisać?

Cytat:
Napisane przez myshia Pokaż wiadomość
Moja lekarka na niski poziom żelaza zalecała mi buraki w dużych ilościach.
Też o tym słyszałam . Sylwia, rób sobie sok buraczany na 2-3 dni i przechowuj w lodówce - dodaj jabłka, trochę cytryny, będzie smaczny.

Cytat:
A jak myślicie, czy możliwa jest reakcja alergiczna na twarzy po założeniu nowych pieluch?? Od wczoraj używamy pampersa i na pupie też są krostki... Ale brzmi to trochę głupio...
Myshiu, Pampersy sa nasączone jakimś balsamem, więc to, co piszesz, wcale nie jest głupie.

Informacja ze strony Pampers:
Jaką rolę spełnia balsam w pieluszkach Pampers?
Pod wpływem ciepła i ruchów dziecka balsam przenosi się na skórę dziecka i tworzy na niej niewidoczną warstwę ochronną, która doskonale pomaga chronić pupę dziecka przed podrażnieniami.

http://niemowle.onet.pl/pl_PL/faq.php#q2

Mój gagatek dobrze znosi i Pampersy, i Huggiesy, a jeśli chodzi o drobne, niegroźne natręctwa, to gdy mój mąż zmienia Jasiowi pieluchę, a mamy akurat Pampersy, zawsze wybiera tę z kotkiem .

Mamy ciężki dzień. Jaś marudzi, bardzo dokuczają mu bolące dziąsełka. Nie mógł spać. Obudził się przed 11 po półtoragodzinnej drzemce (ale w nocy spał tylko 8 godz.) i zasnął dopiero o 16:30, z mamusią u boku. Drzemie teraz słodko w naszym łóżku. Mamusia też by chętnie przymknęła oko, ale musi zrobić obiad i przygotować jutrzejszy lunch .

demonik jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 17:45   #218
pysiamn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez poissonivy Pokaż wiadomość
Edit: Zdjęcia z wczorajszego debiutu mięsnego.
No to chyba nareszcie debiut jedzonkowy sięudał i smakowało Oleńce , bo nie wygląda na niezadowoloną
Cytat:

wrocilismy ze spacerku, cieplutko, ale wieje wiatr (macka strasznie to drazni), zapisalismy sie na jutro do laryngologa

Moja synowa jest taka sliczna,ze sama bym ja zjadla.... mniam mniam
Sylwia ja pilam sok buraczkowy byl bleeeeeeeeee, ale co tam jadłam szpinak, do którego się już przekonałam i dużo kazano mi jesć piertruszki zielonej dodawałam ją do wszystkiego i pomogło Po 2ch tygodniach badania wyszły mi lepsze. Polecam...

Co do paczek to ostatnio dostaliśmy bobovity i to tyle, jak dobrze pamiętam

Dziś byliśmy na 2godzinnym spacerku ale było czuć wiosnę w powietrzu i dopatrzyłam się już pierwszych listków na drzewach i krzewach już tylko patrzeć jak wiosna zawiata

Buziaki popołudniowe dla mamuś i maluchów

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 17:53   #219
celka2000
Zakorzenienie

Sylwia - ja to raczej polecam wolowine i popijanie sokiem pomaranczowym W wolowinie jest duzo zelaza i lepiej przyswajalnego niz w warzywach. No i tabletki z zelazem popijac czyms co ma witamine C (pomaga przyswajac zelazo). Ja w ciazy bralam biofer i mi w miare pomagal...
celka2000 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 18:11   #220
pysiamn
Zakorzenienie

Tak dla rozluźnienia popołudniowego...Piosenka z filmu"Rezerwat" o kwiatach
http://pl.youtube.com/watch?v=Cy0xy51Ls8M

*** -12,5kg***
pysiamn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 18:24   #221
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez celka2000 Pokaż wiadomość
Ja w ciazy bralam biofer i mi w miare pomagal...
Potwierdzam Biofer chyba jest najlepszy. Ja wypróbowałam 3 zanim na ten trafiłam. A najgorsze wyniki miałam po Sorbiferze do kitu zupełnie, wcale się nie wchłaniał.
Zjechałam z hemoglobiną prawie do 8 i wtedy Biofer zaczęłam brać i było już lepiej.
Cytat:
Napisane przez pysiamn Pokaż wiadomość
No to chyba nareszcie debiut jedzonkowy sięudał i smakowało Oleńce , bo nie wygląda na niezadowoloną
Cytat:
Napisane przez demonik Pokaż wiadomość
Widać, że panienka zadowolona .
Cytat:
Napisane przez 82anusia Pokaż wiadomość
Olcia widać w miarę zniosła zupkę mamy, może jej zasmakuje w końcu.
W końcu coś królewnie mojej posmakowało
Stary 2008-02-26, 18:37   #222
joli31
Rozeznanie

fotki i druga przewrotka Pucki.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2210061.JPG (19,8 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2210066.JPG (13,9 KB, 4 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2210076.JPG (12,6 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2230090.JPG (36,0 KB, 9 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2260120.JPG (26,0 KB, 13 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2260121.JPG (28,5 KB, 10 załadowań)
Stary 2008-02-26, 18:39   #223
joli31
Rozeznanie

fotki, cd
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2260122.JPG (28,3 KB, 5 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2260124.JPG (23,7 KB, 5 załadowań)
Stary 2008-02-26, 18:44   #224
myshia
Rozeznanie

GG do myshia

Cytat:
Napisane przez demonik Pokaż wiadomość
Myshiu, Pampersy sa nasączone jakimś balsamem, więc to, co piszesz, wcale nie jest głupie.

Mój gagatek dobrze znosi i Pampersy, i Huggiesy, a jeśli chodzi o drobne, niegroźne natręctwa, to gdy mój mąż zmienia Jasiowi pieluchę, a mamy akurat Pampersy, zawsze wybiera tę z kotkiem .
No może rzeczywiście to ten balsam... zaraz zajrzę do pieluchy czy tam też panuje wysypka.

Kacper też wybiera te z kotkiem widocznie coś w sobie mają
Stary 2008-02-26, 18:51   #225
Katarzynka77
Rozeznanie

Cytat:

wrocilismy ze spacerku, cieplutko, ale wieje wiatr (macka strasznie to drazni), zapisalismy sie na jutro do laryngologa

Sylwia, na walkę z anemią najlepsze jest czerwone mięso, podroby, szpinak, brokuły, buraki, owoce morza. Ponadto mi dodatkowo pomogły środki farmakologiczne, czyli wspomniany Biofer lub może też być Ascofer (żelazo + vit. C), do tego Vegevit, czyli witamina B12 i powinno pomóc. Dbaj o siebie!

Co do jedzonek to ja dostałam z Bobovity, czyli Nutrici, ale z Hippa nic nie mam.

Cytat:
Ja używałam pieluch Rossmanna na zmianę z Pampersami, ale odkąd mała dorosła do pieluch w rozmiarze 3, a jednocześnie tych z balsamem aloesowym mieliśmy ten sam problem co Ty. Niestety nic na to nie pomagało i pomogła dopiero robiona w aptece maść na receptę. Nasza pediatra powiedziała, że często ten problem pojawia się właśnie z powodu tych nowych Pampersów z balsamem. Rossmanny też się pogorszyły i przeszliśmy na Huggiesy, które z kolei przeciekały bokami. Teraz używamy pieluch Dada Comfort z Biedronki i moim zdaniem nie ma od nich lepszych.
Stary 2008-02-26, 19:45   #226
sylwia-zuza
Zakorzenienie

dzieki dziewczyny
odnosnie bioferu https://www.ai.☠☠☠☠☠☠☠/produkty/searc...eywords=biofer to ktory to ma byc?
a odnosnie paczek- dostalyscie wyprawki w szpitalu?
Ja po otrzymaniu musialam wypelnic kilka ankiet i dlatego teraz przysylaja.
Dostalam z
bebika (probki mleczka,frutapura, kaszki i marchewke z ryzem, do tego fajna ksiazeczke na temat odzywiania dziecka do pierwszego roku)- przyslali mi to dwa razy(chyba przez pomylke)
bebilonu (mleczko, sliniaczek, teczke na przyszle prace malarskie, jakas ksiazeczke o dzieciach
a dzis z hippa(dynia z ziemniaczkami, kaszka, lyzeczka,probka kremu, przewodnik po produktach, oraz ksiazeczke z kuponami rabatowymi na produkty hippa - wlacznie z kuponem na duga paczke z probkami)
moze poprostu napiszcie do tych firm i tez dostaniecie
serwis@hipp.pl a inne musze poszukac
Edit: do bebika i bebilonu jest ten sam serwis@nutricia.com.pl
Stary 2008-02-26, 19:52   #227
dorka19801
Wtajemniczenie

pogoda była super

Katarzynka77-słyszałam o tych pieluchach dada i tez zamierzam kupic

joli31- pucka fantastyczna, mata to juz jej chyba nie bardzo potrzebna, ma inne zainteresowania

a ja rzadnych próbek nie dostawałam.
dorka19801 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 19:55   #228
biankaaa
Zadomowienie

tez dostalam dzisiaj paczke z hippa lyzeczka bedzie na pozniej bo jest wielka, ale dynia z ziemniaczkami jak najbardziej na jutrzejszy obiadek
biankaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 20:06   #229
myshia
Rozeznanie

GG do myshia

Ja dostałam niedawno z Bebilonu. A jakiś tydzień temu zadzwoniła do mnie pani ze Świata Książki i pytała czy dostałam w szpitalu błękitne pudełko i że przy nim była ankietka którą wypełniłam dzięki czemu oni odstali moje dane. Ja co prawda tej ankietki akurat nie pamiętam, dużo tego było
Stary 2008-02-26, 20:16   #230
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Cytat:
Ja dostałam niedawno z Bebilonu. A jakiś tydzień temu zadzwoniła do mnie pani ze Świata Książki i pytała czy dostałam w szpitalu błękitne pudełko i że przy nim była ankietka którą wypełniłam dzięki czemu oni odstali moje dane. Ja co prawda tej ankietki akurat nie pamiętam, dużo tego było
o wlasnie blekitne pudelko (nawet jeszcze je mam)! i bylo jeszcze fioletowe. ankiety ze swiata ksiazki kompletnie nie pamietam
Stary 2008-02-26, 20:28   #231
Kancia
Zakorzenienie

co do paczek z Hippa ja dostałam już 3 i każda taka sama tylko kolor łyzeczki inny
Stary 2008-02-26, 20:30   #232
sylwia-zuza
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kancia Pokaż wiadomość
co do paczek z Hippa ja dostałam już 3 i każda taka sama tylko kolor łyzeczki inny
witam kanciu no nareszcie nas odwiedzilas
Stary 2008-02-26, 20:32   #233
Kancia
Zakorzenienie

ale miło
może nie piszę ale czytam często
Stary 2008-02-26, 21:21   #234
poissonivy
Zakorzenienie

Cytat:
dzieki dziewczyny
odnosnie bioferu https://www.ai.☠☠☠☠☠☠☠/produkty/searc...eywords=biofer to ktory to ma byc?
Ten z kwasem foliowym i wit. C zarówno jedno, jak i drugie pomaga we wchłanianiu żelaza, bez kwasu foliowego to można sobie dać spokój, bo wcale nie działa
Cytat:
a odnosnie paczek- dostalyscie wyprawki w szpitalu?
Ja po otrzymaniu musialam wypelnic kilka ankiet i dlatego teraz przysylaja.
Ja też miałam błękitne pudełko, ale ponieważ wtedy miałam zmartwienie w postaci niejedzącej Olci, więc dałam sobie spokój z wypełnianiem i zostawianiem tych ankiet, chciałam jak najszybciej wrócić do domu.
Stary 2008-02-26, 21:38   #235
dorka19801
Wtajemniczenie

w szpitalu też nic nie dostałam.

a pamietam jak siostra mi mówiła zebym nie kupowała żadnych kosmetyków dla małej bo przecież dostane jakies próbki wszpitalu to zobaczę co będzie nam odpowiadało. A tu nic i jeszcze afera o pampersy dla małej ze na dwie doby tylko 20 sztuk.
Stary 2008-02-26, 21:39   #236
82anusia
Zadomowienie

GG do 82anusia

Sylwia my dostaliśmy tylko z bobovity, niebieskie pudełko też dostałam, ale ankiety ze Świata Książki też nie pamiętam.

Jola Agatka ma buźkę jak słoneczko, no i wygibasy niezłe wyczynia.

Myshia dużo moich znajomych mówi, że ich dzieci mają uczulenie na pampersy, po założeniu wysypka. Pewnie to wina pieluch.

Uzębienie Adasia

Maja
05.09.2007

Adaś
20.06.2011
82anusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 21:41   #237
berbeaa
Rozeznanie

Ja tak się cieszyłam córeczką że nic nie wypełniałam w szpitalu i teraz nic nie dostaję, choć też ktoś ostatnio do mnie dzwonił ale przeprosiła i się rozłączyłam bo Weroniczka się darła właśnie.

Agatka już wygimnastykowana się zrobiła bardzo fajnie!

Ola też już wydoroślała bo zajada potrawki z mięsem jak przystało na bobasa, który dużo energii spala
berbeaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-02-26, 21:56   #238
joli31
Rozeznanie

Mam takie pudełeczko , ankiety wypełniałam, ale nic nie dostaje.
Do pudełka zajrzę,mam niebieskie, ale jutro, bo Pucka zasypia, a to zrobi za dużo hałasu. Dawali jeszcze drugie, ale ja wychodziłam w sobotę i dla mnie brakło.
Pieluszki z biedronki dada sa super, polecam. Do niedawna ich używałam, ale kupiłam w promocji w biedronce happy i muszę je najpierw zużyć. Na moim osiedlu są tzry mini markety: Biedronka, Carrefour, Aldi ( ponoć jedyny w Polsce), poza tym plac targowy i kilka spożywo- pzremysłowych sklepików. kartą mozna płacić tylko w Carrefourze, a bankomatu nie ma żadnego. Jak na wsi.
Anusiu dzięki, faktycznie jest okrąglutka i kochana jak słoneczko.
Myshia Niby jak najmniej chemii dla takich maluszków. Może Pampers przesadza z dodatkami?!!!
Dopóki używałysmy to były super, jak będzie kasa i okazja to też kupimy.
Dorka dzieki, mata się przydaje, bo moze obgryzać pałąki, i podtrzymywać pzry obrocie. To był raczej jednorazowy wybryk, chyba, że jej sie spodoba. Jutro spróbujemy znowu.
Jutro zresztą trzeba się zrelaksowac, bo idziemy na kontrolne usg w sprawie prawego bioderka. Bedzie dobrze...
Dobranoc
Stary 2008-02-26, 22:03   #239
dorka19801
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez joli31 Pokaż wiadomość
Mam takie pudełeczko , ankiety wypełniałam, ale nic nie dostaje.
Do pudełka zajrzę,mam niebieskie, ale jutro, bo Pucka zasypia, a to zrobi za dużo hałasu. Dawali jeszcze drugie, ale ja wychodziłam w sobotę i dla mnie brakło.
Pieluszki z biedronki dada sa super, polecam. Do niedawna ich używałam, ale kupiłam w promocji w biedronce happy i muszę je najpierw zużyć. Na moim osiedlu są tzry mini markety: Biedronka, Carrefour, Aldi ( ponoć jedyny w Polsce), poza tym plac targowy i kilka spożywo- pzremysłowych sklepików. kartą mozna płacić tylko w Carrefourze, a bankomatu nie ma żadnego. Jak na wsi.
Anusiu dzięki, faktycznie jest okrąglutka i kochana jak słoneczko.
Niby jak najmniej chemii dla takich maluszków. Może Pampers przesadza z dodatkami?!!!
Dopóki używałysmy to były super, jak będzie kasa i okazja to też kupimy.
Dorka dzieki, mata się przydaje, bo moze obgryzać pałąki, i podtrzymywać pzry obrocie. To był raczej jednorazowy wybryk, chyba, że jej sie spodoba. Jutro spróbujemy znowu.
Jutro zresztą trzeba się zrelaksowac, bo idziemy na kontrolne usg w sprawie prawego bioderka. Bedzie dobrze...
Dobranoc

oczywiscie ze bedzie dobrze na usg.
ja oczywiscie sie śmieje bo humorek mi wraca.Uwielbiam patrzeć jakie cuda te nasze dzieciaczki wyprawiaja. Moja klaudia jeszcze niedawno chetnie leżała z gołą pupcia na tym niby przewijaku. a teraz tez chetnie z goła pupcia ale przewijakiem to sie czasem owinie a tetrówke spod dupci wyjmuje i leje na swoje pszescieradło i kręci sie po całym łóżeczku.
Stary 2008-02-26, 22:08   #240
edytkap
Raczkowanie

GG do edytkap

Czeć dziewczynki,
na karowej w w-wie tam gdzie rodziłam rozdawali tyle pudełek,że tż codziennie coś "wynosił".Pudełko niebieskie,fioletowe,czer wone,butelka aventu,gazety itd.
Całe mnóstwo tego,a i były ankiety.zaowocowało to tym, że dostaję teraz mnóstwo ofert z róznych firm.Nawet ich nie czytam,bo ile razy można czytać o tym,że jestem o ciut od wygrania np.samochodu
Po m-cu dostałam chyba cosik z babilonu,bebika -książeczki o żywieniu, jakiś słoiczek,próbki mleka.

Hmmmmmmmmm,moja mama przyjechała do opieki nad Marta.I tak jak się spodziewałam córa miała minę w rodzaju"o matko co za baba mnie trzyma na rękach".Mama musi ją nosić tak żeby nie widziała jej.Aż strach pomyśleć co będzie jutro.
A nie mówiłam.................. ......

Jutro wracam do pracy:boż.....spraw żeby mi się tak chciało jak mi się nie chce

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości