|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
Pokaż wyniki sondy: Czy powtarzałaś klasę? | |||
Tak |
![]() ![]() ![]() ![]() |
22 | 6,16% |
Nie |
![]() ![]() ![]() ![]() |
335 | 93,84% |
Głosujący: 357. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
BAN stały
|
Dot.: Powtarzanie klasy.
Nigdy nie powtarzałam klasy, ale w drugiej klasie LO miałam 1 na semestr z matmy.
Sprawa wyglądała tak - zawsze wyciągałam marne 3. Wtedy spędziłam dwa tygodnie w szpitalu, miesiąc nie byłam w szkole. Miałam nazbierane jedynki z matmy. Do szkoły wróciłam na początku grudnia i to był już czas wystawiania ocen na semestr. Matematyczka mnie zwyzywała, że czemu jej nie powiedziałam, że tak długo mnie nie będzie (a ja tego po prostu wtedy nie mogłam przewidzieć, że choroba się tak rozwinie). Stwierdziła, że nie może być nie fair wobec innych, którzy chodzili, zaliczali i dlatego mi proponuje ocenę 1 (miałam chyba 3 jedynki i trójkę) albo szybko poprawiam wszystko. Nie protestowałam. Ja naprawdę uważam, że jestem cienka z matmy i mi się należało to 1. Dogadałam się z nauczycielką, że poprawie wszystkie sprawdziany i kartkówki w przyszłym semestrze. To był ciężki czas. Chodziłam na korepetycje do profesora uniwersyteckiego od matmy, spędzałam mnóstwo godzin z koleżanką, która wszystko mi od podstaw tłumaczyła jak krowie na rowie. Odpuściłam trochę inne przedmioty i priorytetem stała się matma. Musiałam być na bieżąco z materiałem oraz uczyć się materiału z poprzedniego semestru. Sama szłam do tablicy. Nawet jak nie umiałam to się zgłaszałam, bo chciałam mieć wszystko wytłumaczone. Zostawałam po lekcjach na zajęciach wyrównawczych, robiłam zadania dodatkowe. Jak ktoś chce to może. Na koniec miałam najwięcej ocen z całej klasy ![]() ![]() ![]() Nadal matmy nie lubię, ale wiem, że z największego bagna można wyjść obronną ręką, gdy człowiek się przyłoży. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niektórzy uczą się na pamięć bez zrozumienia, bo sam tekst do nich nie przemawia. Trudno, wina nauczyciela. Ale są w tym też plusy - choćby rozciągnięcie pamięci albo wypracowanie schematu uczenia się. ![]()
![]() |
![]() |
#213 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() też miałam kiedyś podejście takie jak ilona, korki=zło największe, więc nic dziwnego, że nic mi one nie dawały, w liceum sama chciałam mieć dodatkowe lekcje, kompletna zmiana podejścia, no i to się opłacało.
![]() |
![]() |
#214 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jak ktoś wie, że ma takie problemy, powinien robić wszystko, by je eliminować, inaczej jest leniem. No sorki, ale pisząc na przykład na forum i wiedząc, że mam dysortografię, sprawdzałabym każdy wyraz w słowniku, tudzież online (nawet google się do tego nadają), a nie tłumaczyła się, że mam tę dysortografię, bo co to może obchodzić osoby po drugiej stronie monitora, tym bardziej, że pisownią: świadectwo wystawiam sobie.
![]() |
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
moja znajoma ma syna z dyslekcją i musiała co roku przedstawiać zaświadczenia. moj syn ma ADHD w pewnym sensie traktują go inaczej (za gadulstwo nie obrywa),ale nie może ciągle się tłumaczyć nieskupianiem uwagi,ciągle musi walczyć ze sobą i pracować.nikt mu nie daje ulgi na sprawdzianach.jesli nauczyciel widzi starania dziecka,a czasem mu nie wychodzi-to inaczej patrzy na takiego ucznia. ja wiem,że w szkole olewałam nauke.kiedy paliło mi się koło tyłka potrafiłam się wziąć do roboty.nie winię za to nauczycieli,tylko siebie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
no ale nie ma co przyrownywac oblanego egzaminu na prawo jazdy do powtarzania roku w szkole. naprawde. nie ten kaliber. oblanie prawa jazdy nie daje tak do myslenia jak repeta.
w calej rozciaglosci zgadzam sie z Fresa - mozna sie leczyc. a juz u takiej dysortograficznej osoby slownik powinien miec stale miejsce obok komputera.
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
naprawde nie widzisz roznicy? ![]()
![]() |
![]() |
#219 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w pierwszej wypowiedzi wymieniłam swoje wpadki-wróć i pocztaj- pieknie wycięłas z całego tekstu to co ci się nie spodobało. może nie powtarzałam klasy,nie wiem ,czego oczekujesz od moich wypowiedzi-potępienia?a może zrozumienia dla powtarzających klasy.nie mam zamiaru nikogo potępiać,ani chwalić. pisałam,że nigdy nie byłam prymusem,ale nugusem o wielki szczesciu i sprycie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czego oczekuje? no w sumie niczego. bo ta wypowiedz, z ktorej wycielam kawalek nijak ma sie do tematu ![]() fajnie, ze pisalas o sobie, ale moglas napisac co sadzisz o tych repetujacych i o repetach w ogole. z mojej strony eot.
![]() |
![]() |
#221 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wielu nauczycieli jest też złośliwych, niespełnione ambicje itp. Nie mówię, że nie ma w tym naszej - uczniów - winy, ale warto się zastanowić, że nie zawsze tylko z uczniami jest coś nie tak. Co do tematu - nigdy nie powtarzałam klasy.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
W liceum nie zdać - to się zdarza, wiadomo, coraz większe wymagania itp.
Ale np. jedna dziewczyna nie zdała w 5 klasie podstawówki, bo kompletnie olewała, miała to gdzieś - dla mnie to trochę głupie. A w gimnazjum to różnie... Ja nigdy nie powtarzałam klasy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Przyczajenie
|
Witajcie, czytam i czytam....
Ja pracuję z młodzieżą, która właśnie w gimnazjum nie zdała. I różnie bywa.... najczęściej to jest wagarowanie. Przynajmniej u nas w Środowiskowym Hufcu Pracy w Łodzi. Ucziowie przychodzą do nas, są kierowani do naszych gimnazjów i na praktyki. I ci, którz chodzą, naprwdę zdaja, bo poziom jest dostosowany.Ale jest dużo osób opuszczających i na tych rady nie ma. A szkoda, bo nie dość, że mają szansę na skończenie szkoły, to jeszcze na naukę zawod... No i nie myślą, że czasem to jedyna szansa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#226 | |
Zakorzenienie
|
Ja nigdy nie byłam w takiej sytuacji, ale mam 2 koleżanki, które były (jedna najprawdopodobniej będzie).
1.Dziewczyna, która zawsze leci na samych dwójach, z każdego przedmiotu ma milion pał i nieobecności, a i tak potem stawiają jej dopuszczający. Poza matmą. Przez 3 lata miała ZAWSZE poprawkę, raz zdała, raz nie, ale przepuścili ją warunkowo, bo z jedną jedynką można raz zdać. Teraz też ma jedynkę z matmy, ale stwierdziła, że nie będzie do niej podchodzić. Najbardziej śmieszne jest to, że gdyby przyszła jednego dnia do szkoły porządnie nauczona, to by ją przepuścili, bo kilka osób, które miały nawet więcej pał od niej, nauczyły się, przyszły, odpowiedziały i mają 2. Ale nie, ona wolała iść na wagary z koleżanką ![]() ![]() ![]() 2.Dziewczyna, która w gimnazjum doszła do naszej klasy, bo nie zdała. Chciała pisać poprawkę, ale jej nie dopuścili, z powodu jej zachowania. Co prawda, to prawda, nagrabiła sobie, ale bez przesady, były gorsze osoby od niej.. . Była załamana, bo chciała przejść, wiele razy mówiła tej dziewczynie, którą opisałam wyżej, żeby wzięła się w garść i porządnie nauczyła, bo ona wie co to znaczy nie zdać, kiedy cały twój rocznik idzie już do szkoły średniej. Na początku zachowywała się strasznie, ale przy innej dziewczynie z naszej klasy bardzo się uspokoiła, nawet nauczyciele to przyznawali ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:24.