Styl S i B z Gossip Girl (Plotkara) - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Moda

Notka

Moda Forum, na którym znajdziesz porady specjalistów i użytkowników w zakresie mody. Wejdź i poznaj odpowiedzi na nurtujące pytania. Zadaj własne.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-07-02, 17:55   #211
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2
Konto usunięte

Dot.: Styl S i B z Gossip Girl (Plotkara)

no niby tak.. ale nie wiem ja jakos nie mam takich zdolnosci wogole to lubie byc ubrana w wygodne ciuchy. no i mieszkam w takim miejscu gdzie moje kreacje wzbudzily by smiech i litosc...
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 18:12   #212
bobolinka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sznurek Pokaż wiadomość

ah i wrzucam linka do świetnej strony, którą przypadkiem znalazłam w internecie, w której jest "mały" przewodnik po ubraniach z GG. są też różne alternatywy i inne propozycje

http://getglamorous.blogspot.com/sea...Gossip%20Girl#
Swietna strona! o tych ciuchach moge tylko pomarzyc ale mozna z niej czerpac inspiracje

bobolinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 18:16   #213
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez serenevanderwoodsen Pokaż wiadomość
Czemu tylko marzenia?
Zawsze można próbować zrobić coś z życiem tak, żeby może nie było aż takie jak z tych^ naszych marzeń, ale żeby było choć trochę w stronę tego .

jednak u mnie sie to nie sprawdzi... tak mi sie wydaje... ale gdyby to... : jupi::j upi::ju pi::jup i::jupi :

:P:P

bobolinka
tez moge tylko pomazyc jak zobaczylam ceny...
9bcd8d6a9691606220db279acbf81f81b2ccc931_62ddcef27e2e2 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 19:26   #214
sznurek
Raczkowanie

GG do sznurek

[1=9bcd8d6a9691606220db279 acbf81f81b2ccc931_62ddcef 27e2e2;8080241]no niby tak.. ale nie wiem ja jakos nie mam takich zdolnosci wogole to lubie byc ubrana w wygodne ciuchy. no i mieszkam w takim miejscu gdzie moje kreacje wzbudzily by smiech i litosc...[/QUOTE]
ważne żebyś Ty się dobrze czuła, trochę odwagi zaczynaj od pojedynczych elementów, np nie sadzę aby opaski budziły śmiech i litość, bo są w końcu modne i wygodne!
Stary 2008-07-02, 21:44   #215
Konto usunięte

Cytat:
ważne żebyś Ty się dobrze czuła, trochę odwagi zaczynaj od pojedynczych elementów, np nie sadzę aby opaski budziły śmiech i litość, bo są w końcu modne i wygodne!

chodzilam w opasce przez pol roku. jak bylam chora to ja gdzies zgubilam i poszlam bez niej do szkoly. kumpele przywitaly mnie textem: "podczas choroby zmadrzalas" i od tamtej pory nie nosze opaski. poza tym mam puszace sie wlosy ione spod opaski mi jeszcze bardziej odstawaly.

wogole jestem do niczego. amen.
Stary 2008-07-02, 21:51   #216
Campbell
Raczkowanie

[1=9bcd8d6a9691606220db279 acbf81f81b2ccc931_62ddcef 27e2e2;8071412]u mnie nie mozliwe jest ubieranie sie jak serena;/;/ po pierwsze nigdzie nie moge znalesc takich ciuchow (jak juz sa to drogie)poza tym ja raczej wole wygodne raczej sportowe... no i: juz widze siebie jedyna w tych ciuchach wszyscy sie na mnie gapia jak na wyrwana z innego swiata... a szkoda... zawsze musi byc jakies "ale" [/QUOTE]
Ale co w jej ubraniach jest takie odważne? Wg są wręcz nudne..
Stary 2008-07-02, 22:56   #217
beoneself
Zakorzenienie

Jak wypatrzycie na allegro coś stylowego to wklejajcie
beoneself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-02, 23:21   #218
sznurek
Raczkowanie

GG do sznurek

[1=9bcd8d6a9691606220db279 acbf81f81b2ccc931_62ddcef 27e2e2;8083152]chodzilam w opasce przez pol roku. jak bylam chora to ja gdzies zgubilam i poszlam bez niej do szkoly. kumpele przywitaly mnie textem: "podczas choroby zmadrzalas" i od tamtej pory nie nosze opaski. poza tym mam puszace sie wlosy ione spod opaski mi jeszcze bardziej odstawaly.

wogole jestem do niczego. amen.[/QUOTE]

hej hej hej! widzę jakoś mało entuzjazmu i prawidlowego podejścia do samego siebie!
po pierwsze- co to za kumpele, które mówią do Ciebie w taki sposób? też kiedyś takie miałam jak byłam młodsza, ale gdy się pozbyłam i znalazłam prawdziwych przyjaciół jestem najszczęśliwszą osobą na ziemi. nawet jeśli jakaś część ubioru Tobie nie pasuje- kumpela raczej tak tego nie powie...
na puszące się włosy- już dawałam radę. trochę kosmetyków do włosów i będzie po problemie, serio

czemu jednak piszesz, że jesteś do niczego? znajdź w sobie pozytywne aspekty, znajdź to co jest w Tobie najpiękniejsze, jakie masz zalety i talenty. kazdy człowiek coś takiego posiada, uwierz! sama musisz do tego dojść, a nie zadręczać się, bo w końcu wyrośniesz na zgorzkniałą pannę. życzę powodzenia w pracy nad sobą i trzymam kciuki. więcej uśmiechu, optymizmu i samoakceptacji, to najważniejsze!
Stary 2008-07-02, 23:25   #219
Konto usunięte

chyba juz gorzknieje...

a tak serio to dalo mi to do myslenia... ale klasy raczej nie zmienie (to kumpela z klasy powiedziala, a ona twierdzi ze nie wazne jak wyglada wazne ze jej sie to podoba). ale i tak chyba pozostane przy dotychczasowym stylu przynajmniej na lato. na jesien sprobuje poszukac plaszczykow w stylu S i takich buciorkow
Stary 2008-07-02, 23:31   #220
sznurek
Raczkowanie

GG do sznurek

[1=9bcd8d6a9691606220db279 acbf81f81b2ccc931_62ddcef 27e2e2;8084687]chyba juz gorzknieje...

a tak serio to dalo mi to do myslenia... ale klasy raczej nie zmienie (to kumpela z klasy powiedziala, a ona twierdzi ze nie wazne jak wyglada wazne ze jej sie to podoba). ale i tak chyba pozostane przy dotychczasowym stylu przynajmniej na lato. na jesien sprobuje poszukac plaszczykow w stylu S i takich buciorkow[/QUOTE]

a tam, do zgorzknienia jeszcze daleko, ale granica cienka )

co do kumpeli- miałam daaawno temu identyczną sytuację i byłam bardzo zaszczuta przez taką osobę. zawsze chciałam się ubierać tak, jak mi się podoba, a wciąż spotykałam się z krytycznymi komentarzami z jej (i co ciekawe, TYLKO z jej!) strony. a byłam bardzo słaba psychicznie Gdy skończyłam szkołę, straciłam dzięki Bogu kontakt, a może po prostu dojrzałam i ... zaczęłam nosić to, co lubię. czuję się wspaniale we własnej skórze. za jakiś czas Ty też tak się poczujesz..

życzę powodzenia w szukaniu można naprawdę za małe pieniądze kupić naprawdę piękne rzeczy. trzeba tylko uważnie patrzeć.

przepraszamy za offtop!
Stary 2008-07-03, 13:02   #221
apoolonia
Rozeznanie

bardzo mi sie podoba ten styl

postaram sie pokazac jakieś moje zestawy inspirowane gg

p.s.

moim zdaniem wcale nei jest tak ciezko znaleść podobne ubrania

bo gdy rozlozymy to na czesci pierwsze to wiekszosc pojedynczych ciuchow jest normalnych

sekret tkwi w polaczeniu:p
apoolonia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 13:07   #222
apoolonia
Rozeznanie

a moze każda z nas pokaże jeden zestaw który jest inspiracja tego filmu?
kazda z nas napewno coś z swoich ciuchów zrobi

co Wy na to?
Stary 2008-07-03, 13:16   #223
beoneself
Zakorzenienie

No, to wklejaj
Tez się coś później postaram stworzyć.
Stary 2008-07-03, 13:43   #224
apoolonia
Rozeznanie

mam dwa zestawy czekam teraz na ładowanie baterii
Stary 2008-07-03, 14:01   #225
variable.brunette
Rozeznanie

Dziewczyny, nie było mnie tutaj kilka dni, a wy już takie cuda wklejacie!

Przyznam się, że nie obejrzałam ostatniego odcinka i jak zobaczyłam, że nie ma powtórki to miałam ochotę puścić wiązankę stacji TVN7

Cytat:
Napisane przez yamiss Pokaż wiadomość
All
ja sobie zamówiłam ostatnio taką sukienkę/tunikę z Vili
http://allegro.pl/item385720939_vila...a_s.html#photo
moim zdaniem nawet się nadaje na styl Blair i mam zamiar w niej wystąpić na weselu
Śliczna sukienka, dokładnie w stylu B.

Cytat:
Napisane przez serenevanderwoodsen Pokaż wiadomość
Oszalałam na punkcie Plotkary. Książek, serialu.
Strasznie zazdroszczę im stylu i kasy.
Nie mogę się zdecydować, która z dziewczyn podpasowuje mi bardziej. Czasem bardziej ciągnie mnie w styl B.-kokardki, koronka, opaski z kokardkami, opaski, brązowe 'loki' i czerwone usta.
Problem w tym, że ja chyba nie potrafiłabym się ubrać w ten sposób. Mam 15 lat. Często zakupuję się w New Yorkerze, więc to kompletnie inny styl (emo a gg :P...).Poza tym...nie mam figury na takie ciuchy. Się próbuję zmotywować do zrobienia czegoś z tym...Not so easy.
Przejrzałam cały wątek i widziałam zaledwie kilka wzmianek o włosach. Why?
Ja mam strasznie, strasznie gęste włosy. Ponadto puszą się, więc wyobraźcie sobie widok, po wyschnięciu i rozczesaniu! :/ Moje włosy są strasznie elastyczne. Rzadko używam suszarki, ale ostatnio umyłam włosy rano, a musiałam wyjść. Włosy były proste, ale strasznie napuszone, więc tak czy siak prostować trzeba było. Z drugiej strony mogę omyć włosy, wyszczotkować, nałożyć piankę (żeby się nie puszyły), poczekać aż wyschną i mam loki.
Wracając do mojej obsesji>Oglądam sobie co tydzień odcinki w tvn7. Torrenta ściągam dopiero po obejrzeniu danego odcinka i wtedy oglądam go sobie po angielsku . Cierpliwie czekam na każdy wtorek i delektuję się każdym odcinkiem. Zabijam za przerwanie mi, za gadanie, hałasowanie. Gdyby nie wczesna pora (wstaję o 12.oo) to oglądałabym powtórki w niedzielę.
Marzę o wyjechaniu do USA, zarabianiu na czymś mnóstwa kasy, wyjściu za przystojnego, <tutaj wszystkie cechy charakteru które uwielbiam>, bogatego mężczyznę i zamieszkaniu na UES .
I sorka za to strasznie długie pieprzenie, ale jest noc i...zwyczajnie nudzi mi się. A poza tym GG to naprawdę mój ulubiony temat.
Też wpadłam w 'uzależnienie' od GG (szczególnie serialu), ale jakoś nie jest on moją jedyną życiową rozrywką, bez przesady .

Forum jest po to, żeby gadać, także spokojnie. Dzięki mojej przyjaciółce uświadomiłam sobie, że konsekwencja i upór to połowa sukcesu. Sama wiążę swoje życie z USA, być może innym krajem o ile uda mi się wybić, ale jestem o tym przekonana. Mam twardy charakter i jeśli obrałam sobie jakiś cel, to zrealizuję go za wszelką cenę. Także jeśli naprawdę czegoś się chce, można to osiągnąć. Dążenie do spełnienia marzeń nie jest czymś wstydliwym, wręcz przeciwnie - godnym poklasku i uznania.

O mężu nie marzę, sama chcę się wszystkiego dorobić i mieć z tego niebywałą satysfakcję Oczywiście każdy twierdzi, że jestem nienormalna i mi się nie uda, ale ja im wszystkim udowodnię, że nie mieli racji

[1=9bcd8d6a9691606220db279 acbf81f81b2ccc931_62ddcef 27e2e2;8083152]chodzilam w opasce przez pol roku. jak bylam chora to ja gdzies zgubilam i poszlam bez niej do szkoly. kumpele przywitaly mnie textem: "podczas choroby zmadrzalas" i od tamtej pory nie nosze opaski. poza tym mam puszace sie wlosy ione spod opaski mi jeszcze bardziej odstawaly.

wogole jestem do niczego. amen.[/quote]

Wybij sobie to raz na zawsze z głowy. To cudzy problem, że komuś nie podoba się Twój styl. Najważniejsze żebyś była z siebie zadowolona, w końcu ubierasz się dla siebie i dobrego samopoczucia Myślę, że na puszące włosy pomogą dobre kosmetyki wygładzające, lub zabieg prostujący u fryzjera (też mam problem z puszeniem się włosów, szczególnie wilgotnych, ale u mnie działa płukanie zimną wodą, duża, prosta szczotka i suszarka). Głowa do góry, z każdej sytuacji jest rozsądne wyjście.

Jestem ciekawa jak nosiłaś opaskę, że tak bardzo nie spodobała się 'kumpelom'.

Cytat:
a tam, do zgorzknienia jeszcze daleko, ale granica cienka )

co do kumpeli- miałam daaawno temu identyczną sytuację i byłam bardzo zaszczuta przez taką osobę. zawsze chciałam się ubierać tak, jak mi się podoba, a wciąż spotykałam się z krytycznymi komentarzami z jej (i co ciekawe, TYLKO z jej!) strony. a byłam bardzo słaba psychicznie Gdy skończyłam szkołę, straciłam dzięki Bogu kontakt, a może po prostu dojrzałam i ... zaczęłam nosić to, co lubię. czuję się wspaniale we własnej skórze. za jakiś czas Ty też tak się poczujesz..

życzę powodzenia w szukaniu można naprawdę za małe pieniądze kupić naprawdę piękne rzeczy. trzeba tylko uważnie patrzeć.

przepraszamy za offtop!
Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią. Czasem trzeba nabrać pewności siebie i dystansu do otoczenia, a wszystko inne pójdzie z górki.

Cytat:
Napisane przez apoolonia Pokaż wiadomość
a moze każda z nas pokaże jeden zestaw który jest inspiracja tego filmu?
kazda z nas napewno coś z swoich ciuchów zrobi

co Wy na to?
Gdybym jeszcze odzyskała aparat

'Pamięć to coś naprawdę dziwnego. Szufladki ma wypchane
kompletnie nieprzydatnymi, bezsensownymi rzeczami. A człowiek
zapomina jedną po drugiej te ważne, naprawdę potrzebne.
'

'Po zmierzchu' Haruki Murakami

variable.brunette jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 14:41   #226
Utalentowana
Raczkowanie

Niedawno wpadłam na ten wątek i muszę powiedzieć że mnie zaciekawiłyście... Czytałam tylko książki i nawet pojęcia nie miałam że jest serial...
A ubrania naprawdę świetne i chyba nawet zainspirowały mnie do zmiany stylu. Ubierałam się raczej sportowo, a teraz planuję zapolować na jakąś ciekawą kamizelkę, może spódnicę i to w połączeniu z białą koszulą pójdzie na początek roku szkolnego, zamiast białego tiszirta i bojówek.
Ale będzie szok wśród znajomych...
Na coś bardziej w stylu dziewczyn może przyjdzie czas potem, nie będę tak szaleć bo mnie nikt nie pozna.
Utalentowana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 14:43   #227
apoolonia
Rozeznanie

mam tylko teraz aparat nie chce nawiązać kontaktu z komputerem

ale dzis to wkleje dwa zestawy sa w szarościach
Stary 2008-07-03, 14:47   #228
variable.brunette
Rozeznanie

Cytat:
mam tylko teraz aparat nie chce nawiązać kontaktu z komputerem

ale dzis to wkleje dwa zestawy sa w szarościach
Czekamy, czekamy

'

Stary 2008-07-03, 14:50   #229
apoolonia
Rozeznanie

ok

dwa zestawy
1 2

spodnie zara 90zł sukienka h&m 30zl
koszula zara 120zł podkolanówki 5zł
sweterek kaphall 60zl czarne koronkowe szpilki deichman 70zl
buty top shop 60f czarny pasek z koronki lumpeks 1zl
krawat lumpeks 2zł

ceny są podowane w przyblizeniu

tylko bądzcie łagodne
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 1.jpg (56,7 KB, 583 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 2.jpg (53,7 KB, 541 załadowań)
Stary 2008-07-03, 16:08   #230
Konto usunięte

no niezle niezle... tak moglabym sie ubierac

czekam na more
Stary 2008-07-03, 16:22   #231
beoneself
Zakorzenienie

Ciekawie skombinowane. Ale to tak bardziej na S chyba ?

Tam pod szyją to po prostu kokardkę zawiązałaś, czy zrobiłaś takie cudaczne coś, jak noszą w GG?

No i przede wszystkim: chcemy jeszcze!
Stary 2008-07-03, 16:49   #232
variable.brunette
Rozeznanie

Cytat:
ok

dwa zestawy
1 2

spodnie zara 90zł sukienka h&m 30zl
koszula zara 120zł podkolanówki 5zł
sweterek kaphall 60zl czarne koronkowe szpilki deichman 70zl
buty top shop 60f czarny pasek z koronki lumpeks 1zl
krawat lumpeks 2zł

ceny są podowane w przyblizeniu

tylko bądzcie łagodne
Ładnie, ładnie, ale nie gra mi ten szary sweterek z pierwszego zdjęcia - tzn. dobrze się komponuje, ale nieco poszerza biodra.

dla pierwszej odważnej

'

Stary 2008-07-03, 17:00   #233
apoolonia
Rozeznanie

dziekuje
czekałam na gromy z jasnego nieba
a tu prosze

pod szyją to taki stary satynowy krwat kupiony w lumpku chciałam zawiazac jak karawat ale nie potrafie więc wyszła kokarda (czesto nosze go jako pasek)

wiem że sweter poszerza nie wiem o czym myślałam jak go kupowałaam hahaah teraz jak już go ubiore to rozpinam ale to wiele nie daje więc często w nim nie wystepuje

jak cos wymysle to wkjeje
Stary 2008-07-03, 17:44   #234
alaya 33
Raczkowanie

Mimo że uwielbiam B to z tych zdjęć z nowej serii to jest moja ukochana sukienka http://www.wizaz.pl/forum/attachment...8&d=1214846686 jakbym znalazła taką w sklepie (tylko w innym kolorze bo chce na wesele) to bym była bardzo szczęśliwa

alaya 33 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-07-03, 20:29   #235
sznurek
Raczkowanie

GG do sznurek

apoolonia- brawo za odwagę!

podobają mi się zestawy, szczególnie drugi- fajny pomysł z koronkowym paskiem do sukienki. jednak myślę, że lepsze byłyby do tego pełne rajstopy, a nie podkolanówki bo one bardzo zwracają uwagę na kolana, zamiast na piękne i szczupłe nogi

podkolanówki, a jeszcze lepiej- zakolanówki np. http://allegro.pl/item380447879_supe...e_szwem_s.html
lub
http://allegro.pl/item386456047_czar...ozm_38_40.html
(luźne propozycje :P)
dobrze wyglądają do MINI spódnic i spodenek.

i wydaje mi się jednak, że podkolanówki trochę skracają nogi więc uważnie trzeba do nich podchodzić
Stary 2008-07-03, 20:38   #236
paulinka_vel_paulinka
Wtajemniczenie

Cytat:
apoolonia- brawo za odwagę!

podobają mi się zestawy, szczególnie drugi- fajny pomysł z koronkowym paskiem do sukienki. jednak myślę, że lepsze byłyby do tego pełne rajstopy, a nie podkolanówki bo one bardzo zwracają uwagę na kolana, zamiast na piękne i szczupłe nogi

podkolanówki, a jeszcze lepiej- zakolanówki np. http://allegro.pl/item380447879_supe...e_szwem_s.html
lub
http://allegro.pl/item386456047_czar...ozm_38_40.html
(luźne propozycje :P)
dobrze wyglądają do MINI spódnic i spodenek.

i wydaje mi się jednak, że podkolanówki trochę skracają nogi więc uważnie trzeba do nich podchodzić

boskie są te zakolanówki, muszę je mieć
Stary 2008-07-03, 20:42   #237
apoolonia
Rozeznanie

zakolanówki super!!!

chciałam nawet ubrać czarne rajstopy (tak zawsze nosze tą sukienke) ale jakos tak pierwsze złapałam podkolanówki

tu S jest super ubrana!!!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg gossip-girl.jpg (33,6 KB, 410 załadowań)
Stary 2008-07-03, 20:42   #238
sznurek
Raczkowanie

GG do sznurek

takie zakolanówki miała S w jednym odcinku do szpilek.

a tak poza tym, wstawiam linka, którego też znalazłam przypadkiem www.tu.tv/buscar/?BUSCADOR=gossip+girl+
i tutaj jeżeli ktoś rozumie mniej więcej angielski można obejrzeć sobie całą serię albo odcinki, których zapomniałyśmy obejrzeć
wystarczy wyszukać interesujący nas odcinek np gossip girl 1x14 czyli czternasty odcinek z pierwszej serii jako, ze drugiej jeszcze nie ma, więc szukanie będzie proste.
PS. Napisy są bodajże hiszpańskie, ale nie zwracajcie uwagi

miłego oglądania
Stary 2008-07-03, 20:47   #239
sznurek
Raczkowanie

GG do sznurek

Cytat:
zakolanówki super!!!

chciałam nawet ubrać czarne rajstopy (tak zawsze nosze tą sukienke) ale jakos tak pierwsze złapałam podkolanówki

tu S jest super ubrana!!!
super, tak w sumie zwyczajnie, ale co ciekawe- bardzo łatwo wyczarować taki zestaw
teraz jest dużo skórzanych kurteczek w sklepach, więc bez problemu można kupić.
poza tym- ciemne, kryjące rajstopy, krótka spódniczka w kratkę (banał) i jakiś szaliczek
gorzej z butami, bo trudno znaleźć taki ładny odcień, ale klasyczne brązowe oficerki pod kolor kurtki będą idealne

trzeba próbować!
jak odzyskam aparat od brata to też zrobię jakieś zestawienie
Stary 2008-07-03, 20:58   #240
apoolonia
Rozeznanie

Cytat:
super, tak w sumie zwyczajnie, ale co ciekawe- bardzo łatwo wyczarować taki zestaw
teraz jest dużo skórzanych kurteczek w sklepach, więc bez problemu można kupić.
poza tym- ciemne, kryjące rajstopy, krótka spódniczka w kratkę (banał) i jakiś szaliczek
gorzej z butami, bo trudno znaleźć taki ładny odcień, ale klasyczne brązowe oficerki pod kolor kurtki będą idealne

trzeba próbować!
jak odzyskam aparat od brata to też zrobię jakieś zestawienie

na bazie tej spódniczki można zrobić wiele zestawów
co do kurtki mam do tego modelu sentyment ale juz chyba połowa każdego większego miasta je posiada
może jestem dziwna ale to mnie skutecznie odstrasza

powiem Ci że z butami i torebkami jest ciężko

ubrania mozna kupić wszędzie a chyba najwiecej w zarze bo to marka która chyba od zawsze kopiowała wybiegi

czekamy na Twoje zestawy

a ja szukam spódniczki w krate.....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Moda

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości