Różane zapachy - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-05-04, 12:19   #211
OlaVS
Zadomowienie

Dot.: Różane zapachy

Jeśli chodzi o Tendre K to tak jak pisałam, ja zaczęłam je kojarzyć z drewnem po ok. miesiącu używania, kiedy oswoiłam się z tym całym pieprzem, i wtedy drzewo sandałowe z bazy zaczęło być dla mnie bardzo wyraźne. Być może też nie na każdej skórze ono dochodzi do głosu. Na mnie np. Hot Couture też pachnie bardzo drzewnie, zwłaszcza EDT, które zresztą z tego powodu przestałam używać - po prostu czułam, że pachnę jak nacięty pień drzewa, z którego wycieka taka lepka gumowata ciecz. I bardzo podobne drzewo sandałowe jest w Tendre Kiss, ale w mniejszej ilości. Może więc na innej skórze nie jest wyczuwalne.

Co zaś tyczy się Paestum Rose, to ostrzegam Was, żeby potem nie było na mnie, że jest on BARDZO intensywny i drzewno-żywiczny, według mnie bardzo piękny, ale wymagający odwagi, z takim zapachem nie ukryje się w tłumie. I też uniseksualny, spokojnie by się nadał dla faceta. Także ja to bym raczej nie radziła kupować z miejsca flachy 100 ml.

Edytowane przez OlaVS
Czas edycji: 2009-05-04 o 12:35
OlaVS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-04, 12:38   #212
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OlaVS Pokaż wiadomość
Co zaś tyczy się Paestum Rose, to ostrzegam Was, żeby potem nie było na mnie, że jest on BARDZO intensywny i drzewno-żywiczny, według mnie bardzo piękny, ale wymagający odwagi, z takim zapachem nie ukryje się w tłumie. I też uniseksualny, spokojnie by się nadał dla faceta. Także ja to bym raczej nie radziła kupować z miejsca flachy 100 ml.
Nie, no, całej flachy od razu, to nie. Raczej myślałam przyszłościowo, gdzie ją kupię, jak mi się próbka spodoba Albo ewentualnie do podziału taką butlę można nabyć
To, co teraz napisałaś o tym zapachu coraz bardziej mnie zachęca. Chyba kupię zaraz próbkę

KasiaxQ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-06, 11:49   #213
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez KasiaxQ Pokaż wiadomość
Nie, no, całej flachy od razu, to nie. Raczej myślałam przyszłościowo, gdzie ją kupię, jak mi się próbka spodoba Albo ewentualnie do podziału taką butlę można nabyć
To, co teraz napisałaś o tym zapachu coraz bardziej mnie zachęca. Chyba kupię zaraz próbkę

To napisz, jeśli kupisz próbkę, co o tym zapachu myslisz, jestem ciekawa. Ja sobie noszę w torebce próbkę i tak poniuchuję dla przyjemności od czasu do czasu, ale to nie moje klimaty, nie stać mnie na taką odwagę. Może jednak dałoby się kupić mężowi i nie uświadamiać go w kwestii róży, sam by się pewnie nie zorientował, a mogłabym sobie ten cudny zapach wąchać i wąchać.
No i jeszcze chodzi mi po głowie Lyric Amouage, to podobno róża drzewno-ambrowo-przyprawowa i dla odmiany megakobieca. Ale znam tylko z opowieści. Muszę się wybrać do Quality i sprawdzić. Jeśli efekt będzie rzeczywiście powalający, to zacznę już dziś oszczędzać i może na sezon jesienno-zimowy bym sie skusiła. Tak naprawdę to jednak ze względu na portfel wolałabym, aby powalający nie był.
Stary 2009-05-06, 13:07   #214
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
To napisz, jeśli kupisz próbkę, co o tym zapachu myslisz, jestem ciekawa. Ja sobie noszę w torebce próbkę i tak poniuchuję dla przyjemności od czasu do czasu, ale to nie moje klimaty, nie stać mnie na taką odwagę. Może jednak dałoby się kupić mężowi i nie uświadamiać go w kwestii róży, sam by się pewnie nie zorientował, a mogłabym sobie ten cudny zapach wąchać i wąchać.
No i jeszcze chodzi mi po głowie Lyric Amouage, to podobno róża drzewno-ambrowo-przyprawowa i dla odmiany megakobieca. Ale znam tylko z opowieści. Muszę się wybrać do Quality i sprawdzić. Jeśli efekt będzie rzeczywiście powalający, to zacznę już dziś oszczędzać i może na sezon jesienno-zimowy bym sie skusiła. Tak naprawdę to jednak ze względu na portfel wolałabym, aby powalający nie był.

Olu, właśnie kliknęłam próbkę Paestum Rose i już się jej doczekać nie mogę. Zaczęłam też wertować internetowe stronice w poszukiwaniu informacji o Lyric Amouage, ale cena okazała się skutecznie odstraszająca Nawet nie będę się starała o spróbowanie tej róży

Stary 2009-05-06, 15:40   #215
OlaVS
Zadomowienie

Kasiu, ja tak trochę nie na temat, ale widzę, że masz Iris L'Erbolario. Moja siostra mieszka we Włoszech i od jakiegoś czasu chcę ją wysłać na przeszpiegi, aby gdzieś ten zapach przetestowała i cos mi o nim powiedziała, bo ma dobre recenzje na włoskich forach, zaś irysa w perfumach bardzo lubię. Ale jak się nadarza okazja, to może Ty byś mi coś o tym zapachu powiedziała?
Stary 2009-05-07, 13:36   #216
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
W Lyric jest mało róży wbrew szumnym zapowiedziom, ale sam zapach bardzo ciekawwy, jak się dobrze wwąchać

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 13:44   #217
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
W Lyric jest mało róży wbrew szumnym zapowiedziom, ale sam zapach bardzo ciekawwy, jak się dobrze wwąchać
To bardzo dobra i cenna informacja uff, nie będzie kolejnej pokusy.

Stary 2009-05-07, 17:59   #218
kriss_de_valnor
Zakorzenienie

Cytat:
Olu, właśnie kliknęłam próbkę Paestum Rose i już się jej doczekać nie mogę. Zaczęłam też wertować internetowe stronice w poszukiwaniu informacji o Lyric Amouage, ale cena okazała się skutecznie odstraszająca Nawet nie będę się starała o spróbowanie tej róży
a warto, ale tylko wersję męską - tam jest bardzo dużo róży i zachodzę w głowę jaki facet chciałby tak pachnieć....

kriss_de_valnor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-07, 22:13   #219
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość

Tak, tak, cenna informacja. Ale i tak kiedyś jak będę w Quality (choć mi to zawsze nie po drodze) to chyba się nie oprę, żeby nie powachać. A przy okazji baaardzo Cię pozdrawiam, bo ja też pochodzę z Lublina i zawsze o moim rodzinnym mieście myślę z wielkim sentymentem.
Stary 2009-05-07, 23:48   #220
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kriss_de_valnor Pokaż wiadomość
a warto, ale tylko wersję męską - tam jest bardzo dużo róży i zachodzę w głowę jaki facet chciałby tak pachnieć....
Cytat:
Tak, tak, cenna informacja. Ale i tak kiedyś jak będę w Quality (choć mi to zawsze nie po drodze) to chyba się nie oprę, żeby nie powachać. A przy okazji baaardzo Cię pozdrawiam, bo ja też pochodzę z Lublina i zawsze o moim rodzinnym mieście myślę z wielkim sentymentem.
To i ja zajrzę do Quality, będąc w pobliżu.
A co do różanych zapachów nie-drzewnych odebrałam dzisiaj Ombre Rose. Bardzo mi się podoba ta "starodawna" różyczka. A właściwie piękna, dojrzała róża. I "starodawna" nie znaczy tu dla babci, cioci... Dla mnie to retro róża w retro flakonie

Stary 2009-05-08, 15:35   #221
KasiaxQ
Zakorzenienie

Właśnie przyszła próbka Paestum Rose.
Są piękne. Żywiczna róża Gdybym miała je namalować, machnęłabym bordową różę wetkniętą w plaster miodu, świeżo wyjęty z ula, ozdobiony gałązką cedru. A jeśli chodzi o opis słowny to:
- za cederem nie przepadam, ale tu wpasował się idealnie
- miodu w składzie nie widzę, a jednak go wyczuwam
- obok róży wyraźnie czuję też peonię
- daje o sobie znać jakaś dość ostra przyprawa
- kadzidła nie zaznałam w ogóle
- zapach na początku jest bardzo mocny, odurzający wręcz, później delikatnieje i trochę... hmm "cytrusowieje"
- Paestum Rose przypomina mi jakieś bardziej popularne perfumy - jak sobie przypomnę, to edytuję i dopiszę.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-12, 00:15   #222
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Są piękne. Żywiczna róża Gdybym miała je namalować, machnęłabym bordową różę wetkniętą w plaster miodu, świeżo wyjęty z ula, ozdobiony gałązką cedru. A jeśli chodzi o opis słowny to:
- zapach na początku jest bardzo mocny, odurzający wręcz, później delikatnieje i trochę... hmm "cytrusowieje"
- Paestum Rose przypomina mi jakieś bardziej popularne perfumy - jak sobie przypomnę, to edytuję i dopiszę.

Fajnie, źe Ci się spodobała, ale szczerze mówiąc zapach jest tak urzekający, że trudno mu sie oprzeć. Ta przyprawa to na mój nos kardamon, może też jałowiec, ale ja nie jestem zbyt dobra w rozkładaniu zapachów na czynniki pierwsze. Mi też Paestum Rose przypomina inny zapach, a w zasadzie co najmniej 2 inne zapachy, ale jest też wyjątkowe, bardzo szlachetne, głębokie, intensywne, pięknie skomponowane. Ten miód to chyba powstaje z połączenia słodyczy kwiatu z żywicą - bo tak pachnie miód spadziowy właśnie.
Stary 2009-05-12, 00:19   #223
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
Fajnie, źe Ci się spodobała, ale szczerze mówiąc zapach jest tak urzekający, że trudno mu sie oprzeć. Ta przyprawa to na mój nos kardamon, może też jałowiec, ale ja nie jestem zbyt dobra w rozkładaniu zapachów na czynniki pierwsze. Mi też Paestum Rose przypomina inny zapach, a w zasadzie co najmniej 2 inne zapachy, ale jest też wyjątkowe, bardzo szlachetne, głębokie, intensywne, pięknie skomponowane. Ten miód to chyba powstaje z połączenia słodyczy kwiatu z żywicą - bo tak pachnie miód spadziowy właśnie.

O, to to to! Miód spadziowy. Nie przypomniałam sobie do jakich innych perfum są PR podobne, ale pachną niemal jak miód pitny

Stary 2009-05-12, 00:27   #224
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
To i ja zajrzę do Quality, będąc w pobliżu.
A co do różanych zapachów nie-drzewnych odebrałam dzisiaj Ombre Rose. Bardzo mi się podoba ta "starodawna" różyczka. A właściwie piękna, dojrzała róża. I "starodawna" nie znaczy tu dla babci, cioci... Dla mnie to retro róża w retro flakonie
Taką różyczką retro i w retro flakonie też jest Le Baiser Lalique, ale mniej dojrzałą. Miałam go i podobał mi się, ale wydawałam się sama sobie na niego ciut za poważna, on jest taki jakby dla panny na wydaniu, panny w aksamitnej sukni i perełkach, panny nie do końca niewinnej, ale jednak młodziutkiej.

A tak jeszcze przeglądając różane zapachy we Fragrantice, natknęłam się na bardzo obiecujący opis poparty opinią użytkownika, a dotyczący zapachu Velvet Rose nieznanej mi dotąd firmy Sonoma Scent Studio. Weszłam na ich stronę, to mała prywatna wytwórnia perfum na południu Stanów, maja w ofercie 3 zapachy różane, bodaj 2 fiołkowe i trochę unisexów z drzewami w składzie. Napisałam maila z zapytaniem o możliwość wysłania próbek do Polski, odpisali, że wysyłają sporo do Europy, ale z Polski mieli dotąd tylko jedno zamówienie, choć oczywiście wysłać mogą. Zaintrygowana opisem i zerową niemal popularnością w naszym kraju zamówiłam 4 próbki, w tym 2 różane. Jak dojdą, podzielę się wrażeniami.
Stary 2009-05-12, 10:30   #225
Figarro
Zakorzenienie

Różanych zapachów znam niewiele.
Ale z tego co poznałam najpiękniejszą różą jest Yves Rocher Secrets d'Essences Rose Absolue le Parfum (perfumy)
Róża wraz z piękną aksamitną(tak,tak nie piwniczną)paczulą
Zapach jest wytrawny i głęboki
Le Perfum są zupełnie inne,od edp ,w którym to jest różana,słodka konfitura z lekkim cynamonem.
Figarro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-05-12, 10:45   #226
beata11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Figarro Pokaż wiadomość
Różanych zapachów znam niewiele.
Ale z tego co poznałam najpiękniejszą różą jest Yves Rocher Secrets d'Essences Rose Absolue le Parfum (perfumy)
Róża wraz z piękną aksamitną(tak,tak nie piwniczną)paczulą
Zapach jest wytrawny i głęboki
Le Perfum są zupełnie inne,od edp ,w którym to jest różana,słodka konfitura z lekkim cynamonem.
Inna niż edp?
To muszę natychmiast przetestować!!
Od Rose A. odrzuciła mnie właśnie konfitura różana i generalnie słodycz i jadalność zapachu.
beata11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-14, 16:37   #227
KasiaxQ
Zakorzenienie

Właśnie mam na sobie Incense Rose A.Tauer (dzięki, Olu ).
I, niestety, bardzo mi się nie podobają. Albo raczej na szczęście, bo pieniądz zostanie na inną flaszkę
Incense Rose to dla mnie trupia, trumienna róża. Kojarzy mi się z pogrzebem, a nawet z samą mszą w kościele Coś przykrego jest w tym zapachu. Ta róża jest bardzo dziwna, jakaś taka nadgniła (ale nie dosłownie, to tylko przenośnia dla zobrazowania odrażającej urody owej róży).
Uff, dobrze, że nie kupiłam flaszki w ciemno, bo przyznaję, że przeszło mi to przez myśl

Stary 2009-05-14, 23:13   #228
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie mam na sobie Incense Rose A.Tauer (dzięki, Olu ).
I, niestety, bardzo mi się nie podobają. Albo raczej na szczęście, bo pieniądz zostanie na inną flaszkę
Incense Rose to dla mnie trupia, trumienna róża. Kojarzy mi się z pogrzebem, a nawet z samą mszą w kościele Coś przykrego jest w tym zapachu. Ta róża jest bardzo dziwna, jakaś taka nadgniła (ale nie dosłownie, to tylko przenośnia dla zobrazowania odrażającej urody owej róży).
Uff, dobrze, że nie kupiłam flaszki w ciemno, bo przyznaję, że przeszło mi to przez myśl
Zgadzam się, oj zgadzam. Mnie się też nie podoba. Co prawda sama Ci to Incense podesłałam, ale przynajmniej uchroniłam Cię od wydatku naprawdę zbędnego.
Przypomniało mi się natomiast coś innego, a mianowicie róża w kosmicznym wydaniu, czyli Sun Moon Stars Lagerfelda. Przejrzałam pobieżnie opinie o tym zapachu, skojarzeń z różą jakoś nie widzę, a to przecież dzieło sławnej Królowej Róż - Sophii Grojsman. Dla mnie to też róża metalowa i oblana kwasem, co nie znaczy, że mi sie jakoś specjalnie nie podoba, tylko że kojarzy mi się z pewna sytuacją. Pewnego dnia w moje skromne profesjonalne progi zawitała pewna bardzo wredna Pani Dyrektor Jednego z Kanałów Telewizyjnych, pachnąc intensywnie Sun Moon Stars. Ja tego dnia miałam na sobie słodką różyczkę, bodaj Le Baise Lalique albo Miss Charming w fazie testów, no i tak sobie nieco złośliwie myślałam pod gromami sianymi przez ową niesympatyczną dosyć postać, że jestem sobie właśnie taką miłą i słodką różyczką (akurat!),a owa Pani to taka zimna wykuta z metalu róża i do tego oblana kwasem solnym. No i tak mi zostało. Ale tak naprawdę to róża kosmiczna, może nie jakaś piekna, ale w moim odczuciu nie aż tak kontrowersyjna jak by to wynikało z wizażowych opinii.

Edytowane przez OlaVS
Czas edycji: 2009-05-14 o 23:14
Stary 2009-05-15, 19:02   #229
Mitsouko
Zadomowienie

Cytat:
Cytat:
Cytat:
Napisane przez q1w2a Pokaż wiadomość
Co do róż Tauera to dorzucę Une Rose Chypree... Migocząca wanilia i cynamon z cytrusowym, pełnym blasku wstępem i dookoła płatki róż z kroplami olejku. A w dole palone żywice.
Całość utrzymana w konwencji Tauera.
Zapach ciepły i zimy jednocześnie. Dla mnie różany fenomen.
Mam straszliwy apetyt na róże z przyprawami, a Wy mi go jeszcze pięknymi opisami zaostrzyliście. Czy Paestum Rose i Une Rose Chypree mieszczą się w klimacie Safran Troublant?
Gdybyście organizowali zakup tych róż, to ja z góry i w ciemno na nie się piszę

Mitsouko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-23, 16:48   #230
201610111032
Konto usunięte

Mi przychodzi na myśl tylko Sonia Rykiel Rykiel Rose. Perfumy w swoim składzie mają m.in różę turecką i bułgarską.
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-23, 16:56   #231
Jakkolwiek
Wtajemniczenie

Nie wiem czy pojawiła się już ta propozycja, ale ode mnie:
Rock’n Rose Valentino

Mimo, że różane zapachy kojarzą mi się ze starymi babami to ten jest bardzo fajny.
Jakkolwiek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-05-27, 00:12   #232
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:

A tak jeszcze przeglądając różane zapachy we Fragrantice, natknęłam się na bardzo obiecujący opis poparty opinią użytkownika, a dotyczący zapachu Velvet Rose nieznanej mi dotąd firmy Sonoma Scent Studio. Weszłam na ich stronę, to mała prywatna wytwórnia perfum na południu Stanów, maja w ofercie 3 zapachy różane, bodaj 2 fiołkowe i trochę unisexów z drzewami w składzie. Napisałam maila z zapytaniem o możliwość wysłania próbek do Polski, odpisali, że wysyłają sporo do Europy, ale z Polski mieli dotąd tylko jedno zamówienie, choć oczywiście wysłać mogą. Zaintrygowana opisem i zerową niemal popularnością w naszym kraju zamówiłam 4 próbki, w tym 2 różane. Jak dojdą, podzielę się wrażeniami.
Dostałam w zeszłym tygodniu próbki z Sonomy, przetestowałam i dzisiaj będę długo pisać, bo i jest o czym.
Zacznę od tego, że dostałam je w ręcznie zaadresowanej kopercie, fiolki były ręcznie oklejane nazwami, a w kopercie oprócz próbek była karteczka napisana odręcznie przez twórczynię tych zapachów Laurie Erickson z życzeniami miłego testowania, skierowanymi imiennie do mnie! Już fakt tak osobistego potraktowania napełnił mnie miłymi uczuciami. A same zapachy okazały się interesujące, trwałe, pozbawione landrynowej słodyczy, taniego efekciarstwa, łatwej przymilności oraz jawnej syntetyczności, a to dla mnie już bardzo dużo.
I teraz po kolei choć troszkę o zapachach, nie tylko różanych, ale najpierw o różanych, czyli Velvet Rose i Rose Musk.

Velvet Rose wyobrażałam sobie po opisie na Fragrantice jako zapach aksamitnych płatków z kroplą rosy i dodatkiem zieleni, ale okazało się nieco inaczej. Dłuższą recenzję napisałam w katalogu KWC, a tu napiszę, że to róża bardzo naturalna z bardzo dużym udziałem niesamowicie realistycznych liści róży oraz brudnawą ziemistą nutką. Nie jest to róża z aspiracjami do elegancji, tylko taki niezobowiązujący zielono-różany codzienny zapach, bardzo trwały. Spodobał mi się.

Rose Musk z kolei kojarzy mi się z różą pływającą w półwytrawnym winie. Z jednej strony ogromnie mi się taka róża w winie podoba i bardzo bym chciała miec takie perfumy, ale odrobinę przeszkadza mi znów pewna ziemistość. Wynika z opisu autorki, że to efekt zamierzony, ale ja bym to wino wolała bardziej klarowne, bez osadu. Poza tym wino znika szybciej i róża pozostaje taka suchawa, co też bym wolała zmienić. Musze jednak przyznać, że ten zapach w sumie też bardzo mi się podoba i gdyby był taki bardziej klarowny i elegancki, na pewno bym go sobie sprawiła. A może jeszcze raz przetestuję calościowo, bo może jakoś nie do końca złapałam jego ideę.

Niestety nie zamówiłam Vintage Rose, czego teraz bardzo żałuję, no ale nie wiedziałam, czego się w ogóle spodziewać.

Zamówiłam za to Lieu de Reves, w którym też jest róża w składzie i gdzie wraz z fiołkiem i heliotropem tworzy niezwykle świetlisty pudrowy bukiet. Baaardzo mi się spodobał od pierwszego testu. Szerszą rezenzję też dodałam do katalogu KWC, tu napiszę tylko, że jest najbardziej abstrakcyjny z tych zapachów Sonomy, które dostałam i w ogóle, dość wyjątkowy.

Dalej bedzie nie na temat, bo nie o róży, ale wiadomo, ma górze róże, na dole fiołki. Czyli kolej na fiołki.

Nigdy nie uważałam się za fankę fiołkowych zapachów, ale oto właśnie zapoznałam się z Voile de Violette Sonomy i niespodziewanie zapach ten stał się u mnie numerem jeden na liście "do kupienia". Owszem, znałam swieże fiołki z listkiem - od Artisana i Borsari. Podobały mi się, ale nie na tyle by kupić. I Voile de Violette w zasadzie jest podobny, bo to też rześki fiołek wraz z otaczającą zielenią. Ale ta zieleń!!!! Ach i och!!!! Szczęśliwie posiadałam próbki i Borsariego, i Artisana (dzięki Beatko!) i miałam okazję porównywać sobie je z Sonomą. Tu się skupię na porównaniu z Artisanem, bo bardziej dostępny, a Borsari jest w sumie podobny, tylko ciut bardziej cierpki i nietrwały. A więc fiołek Artisana wyłania się stopniowo z alkoholowej chmury, gdy tymczasem Fiołek Sonomy otwiera się od razu dość intesywnie fiołkowo i zielono. Po jakimś czasie łagodnieje i oba zapachy nieco się upodabniają, choć ten Sonomy jest stale nieco bardziej esencjonalny. Sam fiołek jest bardzo podobny, ale otaczająca go zieleń jest nieco inna. U Artisana jest potraktowana dość ogólnie, jest to zieleń gładka i troszkę wodnista, odrobinę nawet w swej gładkości szamponowa. A zieleń w Sonomie jest bogatsza, ma w sobie i kapeczkę słodyczy, i coś odrobinę dzikiego (zapewne za sprawą nuty siana), i przede wszystkim cudowną zamszową aksamitność, jakby wyłuskane najpiękniejsze nutki z Libertine! I ta zieleń mną zawładnęła, to chyba najładniejszy zapach dający zaliczyć sie do "zielonych", jaki znam ! A za sprawą fiołka jeszcze pełen wdzięku, no po prostu piękny, piękny zapach na lato! Świeży, choć bez żadnej zadziornej ziołowej ostrości, cytrusów czy nut wodnych. No i o wiele, o wiele trwalszy niż fiołek Artisana. Kupię na pewno i zamówię jeszcze kilka innych próbek przy okazji.

Dostałam też próbkę gratisową - Wood Violet. Bardzo ładne połączenie fiołka z cedrem. Przypomina mi He Wood, tylko nie jest taki wodnisty. Ciekawy zapach, ale nie do konca w moim typie.

Tak więc moje doświadczenia z Sonomą są jak najlepsze. Ale ich zapachy są chyba dostępne tylko na ich stronie. Szkoda i nieszkoda. Bo gdyby się upowszechniły nadmiernie, to też by straciły nieco swojego uroku.

Edytowane przez OlaVS
Czas edycji: 2009-05-27 o 09:37
Stary 2009-05-28, 23:13   #233
OlaVS
Zadomowienie

Mały dodatek do wczorajszego wpisu. kolejne testy Z Rose Musk wypadły bardzo dobrze, chyba przesadziłam z kapryszeniem. Bardzo ładna, słodko-winna, dojrzała i intensywna róża.

Dziewczyny, piszcie coś w tym wątku, bo ja tu jeszcze temat róż Tauera chciałabym rozwinąć, a tak mi głupio, bo wychodzi na to, że urządziłąm sobie osobisty blog różano-perfumeryjny.

Stary 2009-05-30, 04:31   #234
Paura
Raczkowanie

GG do Paura

Cytat:
Dziewczyny, piszcie coś w tym wątku, bo ja tu jeszcze temat róż Tauera chciałabym rozwinąć, a tak mi głupio, bo wychodzi na to, że urządziłąm sobie osobisty blog różano-perfumeryjny.
Droga Olu, ja mam Ci coś do napisania. Za te ceny, za te opisy, za te drążenia:

:atyaty :

...

Róża w mętnym winie, lepsza wersja L'artisanowego fiołka. Boziu, kryzys...

Tymczasem mam pytanie o inny kierunek, nie wiem, czy już tą kwestię tutaj poruszano. Interesuje mnie połączenie róży z szafranem. Wynalazłam je- z tych znanych- w Rose Kashmirie, Safran Troublant oraz Eau Suave. Pierwsze były przepiękne, ale były dawno. Chciałabym wiedzieć, czy Eau Suave to jakaś lżejsza czy słodsza wariacja na temat? Nie wąchałam i nie podobają mi się w opisach truskawki. Safran Troublant natomiast testowałam dawno temu i pachniał na mnie tak, jak kiedyś wyobrażałam sobie Theoremę czy Alchimie, słowem- puchate waniliowe mleko. Wydawało mi się, że większość zainteresowanych podczas wizażowego boomu na Safran Troublant czuło tam tą puchatość, albo lotną wodę, z żyłkami szafranu, a tu nagle we flakonie róża wzrosła?

Gdybym mogła prosić kogoś obeznanego o opisy tych zapachów, mocy, trwałości i proporcji przyprawy- róża- wrażenie miękkości- słodycz- puder etc., zabiłabym z wdzięczności. Może ktoś posiada, prowadził poszukiwania bądź testy porównawcze...?
Stary 2009-05-30, 10:31   #235
Mitsouko
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Paura Pokaż wiadomość
Droga Olu, ja mam Ci coś do napisania. Za te ceny, za te opisy, za te drążenia:

:atyaty :

...

Róża w mętnym winie, lepsza wersja L'artisanowego fiołka. Boziu, kryzys...

Tymczasem mam pytanie o inny kierunek, nie wiem, czy już tą kwestię tutaj poruszano. Interesuje mnie połączenie róży z szafranem. Wynalazłam je- z tych znanych- w Rose Kashmirie, Safran Troublant oraz Eau Suave. Pierwsze były przepiękne, ale były dawno. Chciałabym wiedzieć, czy Eau Suave to jakaś lżejsza czy słodsza wariacja na temat? Nie wąchałam i nie podobają mi się w opisach truskawki. Safran Troublant natomiast testowałam dawno temu i pachniał na mnie tak, jak kiedyś wyobrażałam sobie Theoremę czy Alchimie, słowem- puchate waniliowe mleko. Wydawało mi się, że większość zainteresowanych podczas wizażowego boomu na Safran Troublant czuło tam tą puchatość, albo lotną wodę, z żyłkami szafranu, a tu nagle we flakonie róża wzrosła?

Gdybym mogła prosić kogoś obeznanego o opisy tych zapachów, mocy, trwałości i proporcji przyprawy- róża- wrażenie miękkości- słodycz- puder etc., zabiłabym z wdzięczności. Może ktoś posiada, prowadził poszukiwania bądź testy porównawcze...?
Z całych sił popieram Twój apel Pauro, bowiem mariaż szafranu z różą jest moją obsesją niemal.
Od siebie powtórzę, to co w różnych miejscach na forum pisałam:
Eau Sauve : szafran nie występuję solo, lecz w otoczeniu ziół : bazylii i chyba lawendy. Nie ma truskawki. Ja czuję raczej nie w pełni dojrzałą malinę. Za to róża jest doskonale rozwinięta, ale jest to róża daleka od romantycznego archetypu róży, bo głośna, rześka, mocna. W dole znajduje się ździebko mchu i trawy. Całość wibrująca, ostra, wielonutowa, tak piękna, że kiedy moje dziecko Eau Sauve na mnie poczuło, szepnęło :" fuj, co za zioła, pachniesz jak stara baba". Wskutek tego komplementu pozbyłam się ES i był to jeden z moich większych perfumowych błędów. Eau Sauve jest bardzo mocny i bardzo długotrwały.
Z kolei na Safran Troublant wybrzydzałam ja, odbierając go jako waniliowo-kardamonowo-dziabliwiedząjaką zupę. Ale nadal testowałam i dnia pewnego poczułam różę. I ta róża - szlachetna, ciemnoczerwona została, tyle, że z szafranem kontredansa tańczy, dlatego raz szafran się kłania, a raz ona. Wanilię czuję nie wprost, ale jako wrażenie miękkości. Safran Troublant, ( gdybyż chciał być ciut mocniejszy, bo trwałość ma świetną), obelgami przeze mnie kiedyś obrzucany, moje nozdrza intronizowały na Cesarza Zapachów. Never say never...
Piszcie dziewczyny

Edytowane przez Mitsouko
Czas edycji: 2009-05-30 o 11:04
Stary 2009-05-31, 00:15   #236
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mitsouko Pokaż wiadomość
Mam straszliwy apetyt na róże z przyprawami, a Wy mi go jeszcze pięknymi opisami zaostrzyliście. Czy Paestum Rose i Une Rose Chypree mieszczą się w klimacie Safran Troublant?
Gdybyście organizowali zakup tych róż, to ja z góry i w ciemno na nie się piszę
Ależ Ty masz nosa Mitsuoko! Wyobraź sobie, na dnie mojego pudła trzymałam sobie i Safran, i Rose Chypree wrzucone tam z etykietką "jestem na nie", a dziś aby sprostać Twojemu pytaniu oba zakropiłam sobie na nadgarstki i ze zdziwieniem stwierdzam, że ich pokrewieństwo jest niesamowite, a sam bym na to nie wpadła! No i że są to bardzo obiecujące zapachy, więc się cieszę, że skłoniłaś mnie do ich odkurzenia!
Genaralnie są bardzo podobne, ale są i pewne różnice. Safran kręci lekko w nosie początkową szafranową nutą. Rose Chypree zjawia się w postaci ogólnie podobnej, ale nieco łagodniejszej, bogatszej, bardziej obłej, bardziej miodowej (i jest to taki miód spadziowy, z żywicznym aromatem). Potem dopiero stopniowo zaczyna się wyostrzać i właśnie wibrować na skórze, bardzo ładnie ten efekt się tu prezentuje. I gdy Safran uspokaja się, ukazując swoje drugie oblicze - takie milutkie waniliowe tło, Rose Chypree nadal dzielnie wibruje i nie ma tendencji do szybszego wygasania jakichś nut. Jednak Rose Chypree ma taki typowo Tauerowski smaczek, który mnie właśnie do niej zniechęcił, bo znałam go już z Incense Rose i źle mi się kojarzył.

Natomiast Paestum Rose jest od Safranu dalsze. Po prostu nagromadzenie nut żywiczno-drzewnych jest tu nieporównywalnie większe, nadając mu zdecydowany, bardziej męski charakter. Według mnie to zapach dla silnych i nietuzinkowych osobowości, no i troszkę jak dla mnie to właśnie za męski, choć niesamowicie wprost piękny.

Zaś wracając do róż Tauera, to chcę dorzucić do wątku 2 zapachy. Pierwszy to Air du desert marocain - dla mnie u Tauera numer 1. Jak wszystkie zapachy Tauera, bardzo odbiegający od takich umownych wzorcowych ładnych perfum, które się maja wszystkim podobać. Air to też róże z przyprawami, ale w nieco innym ujęciu. Na pierwszym planie kręci bowiem mocno w nosie mieszanka kuminu i kolendry, która pachnie tu do złudzenia jak wiatr niosący za sobą ostre drobinki pustynnego pyłu. Trochę ten pył jest jakby w stylu Terre Hermesa, ale jakiś bardziej "powietrzny" i przestrzenny. A oprócz pyłu niesie ten wiatr cudny zapach niedalekich ogrodów różanych. Dla mnie zapach cudowny, choć na pewno nie na co dzień.

No i z róż jest jeszcze u Tauera Le Maroc pour Elle, gdzie róża wraz z jaśminem pławi się w słonecznym orientalnym klimacie. Dla mnie zapach ten jest dziwny i nieprzystępny, nie rozumiem go i nie lubię. Ale może znajdzie się jakiś głos w kontrze - bardzo bym była go ciekawa.

Stary 2009-05-31, 00:21   #237
KasiaxQ
Zakorzenienie

Cytat:
No i z róż jest jeszcze u Tauera Le Maroc pour Elle, gdzie róża wraz z jaśminem pławi się w słonecznym orientalnym klimacie. Dla mnie zapach ten jest dziwny i nieprzystępny, nie rozumiem go i nie lubię. Ale może znajdzie się jakiś głos w kontrze - bardzo bym była go ciekawa.
A tutaj to mnie zaciekawiłaś Róża i jaśmin... Uwielbiam A do tego słoneczny, orientalny klimat? Tym bardziej uwielbiam
Koniecznie muszę poznać ten zapach.

Stary 2009-05-31, 00:36   #238
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
A tutaj to mnie zaciekawiłaś Róża i jaśmin... Uwielbiam A do tego słoneczny, orientalny klimat? Tym bardziej uwielbiam
Koniecznie muszę poznać ten zapach.

No wiesz, o tym słonecznym klimacie to przepisałam z firmowego opisu, bo ja bym tego tak nie ujęła. A ten jaśmin to taki bardziej morderca z La Nuit Lutensa, a raczej tylko ta jego mordercza frakcja. Róża niezbyt wyraźna, całość idealnie zmiksowana na bardzo oryginalny smrodek. Ja mam sporą próbkę, chcę jej kawałek sobie zatrzymać jako ciekawostkę, ale troszkę mogę Ci oczywiście odlać, bo według mnie szkoda żebyś w pogoni za tym zapachem traciła czas oraz, wiadomo, pieniądze. Tak więc pisz na PW, bo nie pamiętam, czy zachowałam twój adres.
A może znajdzie się jakaś wielbicielka tego zapachu i napisze o nim życzliwiej, bo ja niestety jakoś nie umiem.

Stary 2009-06-01, 14:52   #239
Mitsouko
Zadomowienie

Cytat:
Ależ Ty masz nosa Mitsuoko! Wyobraź sobie, na dnie mojego pudła trzymałam sobie i Safran, i Rose Chypree wrzucone tam z etykietką "jestem na nie", a dziś aby sprostać Twojemu pytaniu oba zakropiłam sobie na nadgarstki i ze zdziwieniem stwierdzam, że ich pokrewieństwo jest niesamowite, a sam bym na to nie wpadła! No i że są to bardzo obiecujące zapachy, więc się cieszę, że skłoniłaś mnie do ich odkurzenia!
Genaralnie są bardzo podobne, ale są i pewne różnice. Safran kręci lekko w nosie początkową szafranową nutą. Rose Chypree zjawia się w postaci ogólnie podobnej, ale nieco łagodniejszej, bogatszej, bardziej obłej, bardziej miodowej (i jest to taki miód spadziowy, z żywicznym aromatem). Potem dopiero stopniowo zaczyna się wyostrzać i właśnie wibrować na skórze, bardzo ładnie ten efekt się tu prezentuje. I gdy Safran uspokaja się, ukazując swoje drugie oblicze - takie milutkie waniliowe tło, Rose Chypree nadal dzielnie wibruje i nie ma tendencji do szybszego wygasania jakichś nut. Jednak Rose Chypree ma taki typowo Tauerowski smaczek, który mnie właśnie do niej zniechęcił, bo znałam go już z Incense Rose i źle mi się kojarzył.

Natomiast Paestum Rose jest od Safranu dalsze. Po prostu nagromadzenie nut żywiczno-drzewnych jest tu nieporównywalnie większe, nadając mu zdecydowany, bardziej męski charakter. Według mnie to zapach dla silnych i nietuzinkowych osobowości, no i troszkę jak dla mnie to właśnie za męski, choć niesamowicie wprost piękny.

Zaś wracając do róż Tauera, to chcę dorzucić do wątku 2 zapachy. Pierwszy to Air du desert marocain - dla mnie u Tauera numer 1. Jak wszystkie zapachy Tauera, bardzo odbiegający od takich umownych wzorcowych ładnych perfum, które się maja wszystkim podobać. Air to też róże z przyprawami, ale w nieco innym ujęciu. Na pierwszym planie kręci bowiem mocno w nosie mieszanka kuminu i kolendry, która pachnie tu do złudzenia jak wiatr niosący za sobą ostre drobinki pustynnego pyłu. Trochę ten pył jest jakby w stylu Terre Hermesa, ale jakiś bardziej "powietrzny" i przestrzenny. A oprócz pyłu niesie ten wiatr cudny zapach niedalekich ogrodów różanych. Dla mnie zapach cudowny, choć na pewno nie na co dzień.

Olu, całuski, całuski, całuski za Twoje posty Wielorako -Wieloróżane.
Z Paestum Rose przy pomocy próbek osobiście już się zapoznałam i w pełni zgadzam z Twą opinią o jej przecudnej urodzie, ale i męskim charakterze. W Paestum Rose poza tym wyczuwam nuty dobrego czerwonego wina.
Zaś po Twoim teście porównawczym Safran Troublant z Rose Chypree i opisie tejże gotowam sobie ząbki na Szyprową Rożę Tauera ostrzyć. Zaniepoił mnie jedynie ten "typowo tauerowski smaczek", o którym wspominasz. Zastanawiam się, co może być w nim zniechęcajacego

Stary 2009-06-01, 23:30   #240
OlaVS
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Mitsouko Pokaż wiadomość
Olu, całuski, całuski, całuski za Twoje posty Wielorako -Wieloróżane.
Z Paestum Rose przy pomocy próbek osobiście już się zapoznałam i w pełni zgadzam z Twą opinią o jej przecudnej urodzie, ale i męskim charakterze. W Paestum Rose poza tym wyczuwam nuty dobrego czerwonego wina.
Zaś po Twoim teście porównawczym Safran Troublant z Rose Chypree i opisie tejże gotowam sobie ząbki na Szyprową Rożę Tauera ostrzyć. Zaniepoił mnie jedynie ten "typowo tauerowski smaczek", o którym wspominasz. Zastanawiam się, co może być w nim zniechęcajacego
Chodziło mi tylko o samo skojarzenie z zapachem, który mi sie wcześniej nie spodobał, jakieś nuty na pograniczu żywicy i kadzidła, które te zapachy łączą. A przy dużej koncentracji substancji zapachowych, jaka jest u Tauera, nadają perfumom specyficzny charakter. Ale po umysłowym "odłączeniu" się od Incense Rose nie mogę powiedzieć, że mi sie coś tu nie podoba.
Hm, przed chwilą szukałam wykazu nut Rose Chypree, żeby okreslic dokładniej, o co chodzi, bo mnie nazywanie poszczególnych nut przychodzi z trudem. Ale nie znalazłam, tylko wyczytałam, że ten zapach jakoby dopiero wchodzi na rynek i faktycznie, na stronie Tauera nie ma go w wykazie. Ja go dostałam już jakis czas temu jako gratis przy innych próbkowych zakupach, może jako zapowiedź, więc gdybyś nie mogła go namierzyc, to ja oczywiście parę kropelek zawsze mogę odstąpić .

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości