Bliźniacze mamy - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-11-06, 16:27   #211
ajanna
Wtajemniczenie

Dot.: Bliźniacze mamy

u nas też ze snem na początku było lepiej, ale to chyba reguła - moja córka, kiedy miałam 1 msc spała w nocy 8 h bez przerwy, a potem zaczęły się kolki

chłopcy kolek właściwie nie mieli, ale to pewnie dzięki temu, że jestem weganką bo kiedy Weronika była malutka byłam wegetarianką, więc mleko i jego przetwory jadłam, a ona biedna miała wówczas niezdiagnozowaną jeszcze alergię na laktozę

ale przy chłopakach prawie od początku nie dosypiałam przez kłopoty z karmieniem - musiałam co 2-3 godziny ściągać mleko laktatorem przez całą dobę, bez względu na to, czy oni spali czy nie kiedy przestałam ściągać i karmić jak skończyli 13 msc-y ze spaniem było już całkiem ok jak na mój gust. zepsuło się znów przed naszym wyjazdem przez ząbkowanie. ale teraz moim zdaniem jest przerwa w ząbkowaniu, a nocne szaleństwa trwają najprawdopodobniej 20. pójdziemy do naszej pani dr - może ona coś poradzi

Edyta a gdzie balowaliście? i jak to zrobiłaś, że po imprezie jesteś wypoczęta?
ajanna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 08:47   #212
SoNeRa
Zakorzenienie

oj dziewuszki czasem jak Was czytam to się przerażam przyznam się że rodzice mnie straszą jak to będzie z bliźniakami itd itp troszki mnie to wkurza przecież wiem że będzie cieżko ale damy sobie radę jak inni bliźniaczy rodzice. Oni chyba się martwią, że my tak daleko od Polski itd itp nasze pierwsze dzieci hmm ale w sumie planowane więc świadomie podjeliśmy decyzję o byciu rodzicami teraz właśnie. Wiadomo, że na 2 nie byliśmy przygotowani i to dla nas też była niespodzianka - nie wiem czy ktokolwiek może zaplanować bliźniaki akurat!!!

No nic jakoś to będzie przecież
Dziś maluchy rano sie już porządnie ruszały tzn dla mnie to dużo bo nie wiem co mnie później czeka więc cieszę się z tych motylich ruchów póki co jak dzieckoi wyczekuję każdego poruszenia w brzuszku

PS miałam okropny sen, śniło mi się że jakaś dziewczyna rzucała w mój brzuch kamieniamiehs porażka
Stary 2008-11-07, 09:20   #213
anita00079
Wtajemniczenie

Sonera powiem tak nie powinnas sie przejmowac straszeniem, ja jak pisalam mam nadal wakacje z nimi, nie płacza nie marudza uniknelam kolek i w gole mam duzo czasu na wizaza i mieszkanie oporzadze, obiad ugotuje pranie sie wstawi w miedzyczasie itd.mnie od poczatku kazdy straszyl ze ja to se rady nie dam albo wspołczuli za nim urodzilam co mnie wkurzało, mowili a poczatek najgorszy potem bedzi elepiej, a tu co? zaraz 4 miechy i one nadal spokojne jak wczesniej i teraz sie pytam tych osob co mnie tak na straszyły gdzie ten płacz i nie przespane noce, wiekszosc pojedynczych mam przechodzi wiecej stresow, nawet wczoraj z tz na ten temat rozmawialismy czemu ludzie nas tak straszyli z takim przekonaniem a teraz mowia "poczekajcie az zaczna sie zabki oj bedzie sie działo" ja nie wiem czy te osoby sa jakies zazdrosne czy co.Staraj sie nie słuchac innych bo nie wiesz jakie beda Twoje maluszki a przy odrobinie sprytu mozna miec tyle samo pracy co przy jednym dziecku, albo i mniej jak ja hehe ,
Chyba mowilam ze raz spotkalam jedna dziewczyna ktora na wiodomosc o blizniakach pwiedziala"shit co za pech dobrze ze mi sie to nie przytrafiło"...powiedzial am ze tylko taka ograniczona osoba jak ona moze walic takie tanie teksty..Nie słuchaj gupich babsk jak beda mowily ze o jaki wielki brzuch ja z takimi nie podejmowalam konwersacji. Raz mi sie zdarzyło ze jak bylam u wulkanizatora jak wysiadalam z auta spojrzał na brzucho a on z wielkim usmiechem "ohh to beda blizniaki ale super"ja wszoku ze on taki jasnowidz pierwszy raz go widzialam, ale to od facetow słyszalam zawsze miłe uwagi, i ze jak na blizniaki to brzucho maly jest a z tyłu nie widac ze w ciazy hihi
czasem jak mnie jacys na schodach ruchomych zaczepiali w centrum a ja sie potem odwracałam brzuchem w ich strrone to robili takie oczy i sie potem tylko usmiechaliWiec olewaj delikatnie mowiac wszystkie uwagi!!!

Edytowane przez anita00079
Czas edycji: 2008-11-07 o 09:23
anita00079 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 10:51   #214
ajanna
Wtajemniczenie

Sonera myślę, że spokojnie dasz sobie radę dużo zależy od dzieci - moja córka np. była tak grzeczna, że strasznie się nudziłam przez te 5 msc-y zanim poszłam do pracy/na studia z powrotem. z kolei chłopcy - z dwoma Olafkami spokojnie KAŻDY by sobie dał radę, a Igorek - troszkę bardziej wymagający. dużo też zależy od Ciebie - jak duże masz mieszkanie, jak często chcesz je sprzątać, co i jak często gotujesz itp. moim zdaniem na początku warto wiele rzeczy sobie odpuścić, żeby np. się wyspać. ja odpuściłam sobie spacery, bo jak byli mali wystarczał spokojnie taras i gotowanie też na początku b zaniedbałam

a tej pomocy rodziny/przyjaciół to ja bym nie przeceniała - tzn. zależy jakie kto ma układy - nam pomaga tylko moja mama - często się zdarza, że wpada raz w tyg. na kilka godzin

zresztą ja jak mi ciężko zawsze myślę o tych, którzy mają trojaczki i czworaczki
Stary 2008-11-07, 12:29   #215
edyta1421
BAN stały

Cytat:
Napisane przez ajanna Pokaż wiadomość
(...)

Edyta a gdzie balowaliście? i jak to zrobiłaś, że po imprezie jesteś wypoczęta?
mój mąż miał urodziny.. zaprosił paru znajomych, ale i tak wyszło z tego małe wesele... no i poswietowalismy.. nawt dość dobrze się czułam, bho ja wogóle nie pijam, jedynie winko do smaku... za to z naszych śpiewów pozostała mi tylko mega chrypka... na drugi dzień nic nie mogłam wydusić z siebie... za to Kosma zadowolony.. wreszcie nikt na niego nie krzyczał.. .. a jak zrobiłam? jestem przyzwyczajona do niespania.. lata praktyki

no i oczywiście wystarczył jeden dzień i noc dzieciaków poza domem (tzn, u babci) i już zostały rozpieszczone... babcia jak to babcia.. płaczą to hops na ręcę i huśta ich... czego ja nigdy nie stosowałam.. i dziasiaj toczyłam wojnę z Fifim bo płakał i płakał i myślał że też będę go tak usypiać... chyba ostatni raz dzieciaki zostawają na noc u dziadków..
edyta1421 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-11-07, 22:49   #216
ajanna
Wtajemniczenie

Edyta to ile sypiasz na dobę dla mnie obecnie 6 h bez pobudki jest mega luksusem i to mi wystarcza, ale zdarza się może 1 raz w miesiącu

kurczę, zamówiliśmy naszą dochodzącą nianię na jutro na 9, żeby sobie odespać i dziś mieliśmy chwilkę posiedzieć, ale TŻ usypiając chłopców padł i chyba już nie wstanie . więc czeka mnie wieczór grania w sudoku i pisania na blogu
Stary 2008-11-08, 09:24   #217
SoNeRa
Zakorzenienie

no piękne nocki macie dziewuszki
ja dziś idę na miasto z mężulkiem pobuszujemy w dziecięcych sklepach może coś fajnego wypatrzymy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-11-08, 11:25   #218
edyta1421
BAN stały

Cytat:
Edyta to ile sypiasz na dobę dla mnie obecnie 6 h bez pobudki jest mega luksusem i to mi wystarcza, ale zdarza się może 1 raz w miesiącu

kurczę, zamówiliśmy naszą dochodzącą nianię na jutro na 9, żeby sobie odespać i dziś mieliśmy chwilkę posiedzieć, ale TŻ usypiając chłopców padł i chyba już nie wstanie . więc czeka mnie wieczór grania w sudoku i pisania na blogu
ja sypiam 5- 6 godzin... czasem i więcej.. ale jeśli mam cos do zrobienia to i 2 godziny mi starczą... jak jeszcze pracowałam czynnie to i dyzury mi sie zdarzały nawet 48 godzinne to wtedy człowiek przyzwyczaił sie do krótkiego spania..teraz po każdym nawet krótkim spaniu szybko przebieram sie w dres i biegam dla orzeźwienia, jeszcze przed wstaniem dzieciaków. taki mój zwyczaj... prysznic i dalej jestem gotowa do funkcjonowania... choć nie powiem zdarzają się totalne kryzysy, gdzie chodzę niedospana, albo usypiam na stojąco... nikt nie jest robotem...

niech żyja nianie dochodzace!.. my tez mamy panią ann.... fajna kobieta.. starsza przedszkolanka... we wszystkim pomaga... nie jest u nas codziennie, ale jak tylko ją potrzebujemy to dochodzi... gdyby nie ona zginęlibyśmy z tymi blixniakami jak ciotki w czechach...

Edytowane przez edyta1421
Czas edycji: 2008-11-08 o 11:27
Stary 2008-11-08, 22:47   #219
anita00079
Wtajemniczenie

No to ja sie nie wypowiadam na temat mojego snu bo wyjde na leniafakt ze z jedna przerwa o 5.30 albo 6 ale potem dalej ide w kime potrafie czasem naprawde długo spac...az mi wstyd jak tak was czytam, ale no coz moze pozniej juz nie bede miala takiej mozliwosci
Stary 2008-11-09, 07:28   #220
edyta1421
BAN stały

ja zaraz po porodzie bliźniaków byłam taka niedospana, ze i nawet ponad 12 godzinne sny mi sie zdarzały, bez wstawania w nocy.. ale na szczęście mąż był tak oblatany ze wszystkim że sam sie zajmował w nocy blixniakami... ale tak było może przez dwa tygodnie... potem wszystko wróciło do normy.. czyli mąż do łóżka a ja do wstawania nocnego...
Stary 2008-11-09, 12:16   #221
ajanna
Wtajemniczenie

Edyta a co z karmieniami? bo ja to budzik musiałam mieć ustawiony co 3 h przez całą dobę
Stary 2008-11-09, 13:57   #222
edyta1421
BAN stały

Cytat:
Edyta a co z karmieniami? bo ja to budzik musiałam mieć ustawiony co 3 h przez całą dobę

wtedy to mąż karmił w nocy.. ja nadrabiałam za dnia... niestety mysmy mieli małych od poczatku na butelkach...
Stary 2008-11-12, 00:28   #223
anita00079
Wtajemniczenie

Ciekawe co tam Sonera porabiaEdytko a jak Twe malenstwa, pisz tu szybciutko!
A własnie ajanna mialam spytac jak tam sprawy z piachem jak byliscie na Cypsze bo pisalas ze jeden maluchow brzydzi sie go i jak dał sobie rade
Stary 2008-11-12, 08:30   #224
edyta1421
BAN stały

Bliźniaki spoko.. cały dzień teraz są wyjmowane z łóżeczka i sadzane na dywan.. fakt jeszcze nie raczkują ani nie siedzą, ale zawsze jak sa puszczone luzem to szybciej sie do wszystkiego zabierają... mają spokój bo starszy syn ich nie gnębi ... bo tak to by nie uleżały... Fabian przedwczoraj dostał cholernej wysypki.. już myslałam że mały coś z przedszkola przyniósł.. wszczęłam panikę i zamartwiałam sie na zapas.. na szczęście to tylko pokrzywka- zmieniłam dzieciom mydło i że Fabian ma delikatniejszą skórę to go obsypało... Filipa jakoś ominęła... ale wszystko już dobrze, wróciliśmy do starego mydła...

mą żwczoraj wrócił z wojaży... ucieszylam sie bo to aż 3 dni bez niego i starszego syna. wrócili zadowoleni, wypoczęci, wytatułowani (dobrze że to tatuaże zmywalne) i wreszcie obydwaj widzieli sie z nożyczkami... zrobili mi niezłą niespodziankę że wreszcie sie obstrzygli... bo już ich włosów nie mogłam ścierpieć. chociaż wyglądaja jak dwa obszarpańce... mają dłuższe włosy pozostaweione u góry a za uszami wygolone... jak ich zobaczyłam myslałam że ze smiechu pęknę... ale włosy odrosną.. jak im sie podobają..

my sie już pomału przygotowujemy do wyjazdu do polski. ciekawe jak zniosą aż 9 godzinną podróż.. wcześniej jak leciały to były małe i cały lao przesypiały.. teraz żądają zabawy i ciągłej obecności. będziemy aż w Polsce 2 tygodnie.
Stary 2008-11-12, 12:09   #225
anita00079
Wtajemniczenie

To super!!ja jade jutro wlasnie do Polski gdzies na 3 dni, beda sama bo tz zostawiami bede rodzine bez konca odwiedzac dobrze ze nie daleko 2h autkiem, jedyny problem to 4 p..ale jade bez wozka musza jakos wytrzymac
Stary 2008-11-12, 12:43   #226
edyta1421
BAN stały

my jedziemy przed samymi swietami, bo chcemy świeta spędzic u siebie...zwiedzać nie mamy co.. jedziemy tylko do dziadków i brata... ale też wózka nie bierzemy... weźmiemy nosidełka... oczywiscie napewno na wstepie dostane burę od rodziców że sie przemęczam, zamiast stawiać na wygodę i wózek za sobą tarabanić... ale to mój wybór.. w Polsce jakos dziwnie patrzą na taki wielki wózek, ani nigdzie z nim nie wejdziesz.. a zostawisz pod sklepem.... to i tak dzieci muszę wyjmować z niego.. wolę te pare dni spędzić nosząc ich..
wogóle mieliśmy nie jechać w tym roku wogole do Polski... ale po aferze jaką nam syn zrobił jakieś 2 miesiace temu do dziś nie mogę sie otrząsnąć i jak powiedziałam ze jedziemy to słowa dotrzymam...
Stary 2008-11-12, 13:18   #227
anita00079
Wtajemniczenie

Edytko ja mam to samo uczucie jak raz bylam wozkiem w polsce patrza sie jak na kosmitow albo z politowaniem myslac oh jak dobrze ze ja mam malutki wozek...ale olewam to a ze do mojego auta wozek nei wlezie a tz auto wole nie brac bo sie boje po ostatniej akcji ze znow cos zrobia.a maluchy bede podrzucala dziatkom aja bede latala ile sie da
Stary 2008-11-12, 13:27   #228
edyta1421
BAN stały

u nas sytuacja z wózkiem jest taka że w Polsce jest jeden wózek.. nasz stary, którego jako pierwszy zakupilismy do blixniaków, ale sie nam nie spodobał... ale też jak będziemy chcieli gdzieś z mężem wyjść to sami.. dzieciaki będą u dziadków... w końcu mają ich tylko na jakiś czas... my niestety na ziemi polskiej będziemy niezmotoryzowani.. chyba że brat sie zlituje i nam pożyczy na te 2 tygodnie...
Stary 2008-11-12, 14:08   #229
ajanna
Wtajemniczenie

Edyta coś wiem o fryzurach, bo TŻ to crustowiec i ostatnio tak się obciął ale mi się podoba i Igorkowi też chcę taką fryzurę zrobić, a Olafkowi zapuszczam włosy

dziewczyny, czemu tak o wózkach w Polsce piszecie? ja codziennie prawie z takim dużym właśnie chodzę. chcecie powiedzieć, że u Was jest inaczej że chodniki szersze, a ludzie przychylniejsi napiszcie szczerze, to będzie kolejny przyczynek do mojego pomysłu emigracji. chociaż szczerze Wam powiem, że na Cyprze było 200x gorzej z wózkiem niż u nas, więc sama nie wiem

co do dziadków, którzy godzą się zostać z dziećmi, to b Wam zazdroszczę. nasi ojcowie nie widzieli nigdy chłopców - nawet chyba nie wiedzą, że się urodzili. mama TŻ kilka razy przyszła w pierwszym roku życia maluchów - nawet z jakimiś prezentami, ale kiedy zaproponowałam jej kiedyś przewijanie, to powiedziała, że ona takie maleństwo (półroczne ) na ręce boi się wziąć swoją drogą, ciekawe, kto jej TŻ przewijał. moja mama kiedyś częściej wpadała i czasem nawet została na godzinę-dwie z chłopcami, ale teraz więcej pracuje, więc jak przyjedzie na 3 h to maks i jest tak zmęczona, że potem muszę ją odwozić autem (sama nie prowadzi), a o zostawianiu mogę zapomnieć. ale muszę przyznać, że jak przyjeżdża super się z chłopcami bawi i czasem nam coś ugotuje, więc to duża pomoc szkoda tylko, że to zdarza się może 2x w miesiącu
Stary 2008-11-12, 15:10   #230
edyta1421
BAN stały

mój starszy syn tak zapatrzony w ojca, ze co on zrobi to prawie święte i też takie chce.. dlatego teraz nawet z nim w trasę pojechał.. na szczęście to tylko 3 dni i opieki tam miał aż nadto.. a ja problem rozwiązany z włóczeniem sie męża......

co do dziadków.... moi rzadko widują wnuków.. no bo to jednak tysiące kilomertów ich dzieli... mama teżeta jest na miejscu więc zawsze sie nimi zajmie jak by co.. nawet jednego czasu to brała ich specjalnie do siebie żeby sie tylko swoim, koleżankom pochwalić...zresztą mieszka po drugiej stronie ulicy... ojciec teżeta nie zyje z nią ma już nową rodzinę.. a ja widziałam go tylko raz i to przelotnie przed naszym ślubem, bo po kościele sie zmył... ale z tego co wiem ma obojętny stosunek do naszych dzieci... teściowa czekała długo na wnuki... już myslała że sie ich nie doczeka... ale teżet sie w ko ncu postarał..

a wózki... temat rzeka.. są sytuacje gdzie chce sie płakać, a są takie gdzie wózek jest dobrze odbierany... ja nauczylam sie że zakupy juz nie robię w małych skalepikach tylko w hipermarketach.. zawsze to inaczej... niestety nie wiem jak jest w komunikacji miejsckiej, nigdy nie jechałam z wózkiem... na szczęście większość urzędów jest przystosowana do tego typu wojaży i nie muszę nikogo prosić o pomoc...
Stary 2008-11-12, 15:56   #231
ajanna
Wtajemniczenie

Edyta ja zakupy robię tylko w internetowych hipermarketach, bo szkoda mi czasu na włóczenie się między regałami, stanie przy kasie itp. a już z dziećmi to w ogóle

co do komunikacji, to z kolei prawie w ogóle nie używam auta - jakoś mi się nie chce chłopców wpinać i wypinać z tych fotelików, więc wszędzie jeżdżę z nimi metrem, chyba ze 2 x wsiadłam w autobus, no i oczywiście czasem taksówką się zdarza. zresztą auto zepsułam i właśnie znów jest u mechanika - ale cóż poradzę na to, że jestem blondynką ?
Stary 2008-11-12, 16:07   #232
edyta1421
BAN stały

ja za to po tym cholernie dużym i przytlaczająco przepełnionym Vancouver wolę auto.. a dzieci maja frajde jak gdzieś jadą... a do sklepów z nimi niezbyt często jeżdżę... zazwyczaj biore jednego...
Stary 2008-11-12, 17:41   #233
ajanna
Wtajemniczenie

Edyta a miałam przez ciekawość spytać - czyja to była trasa? i co to za wytwórnia - koncern czy niezależna?
Stary 2008-11-12, 19:11   #234
edyta1421
BAN stały

Cytat:
Edyta a miałam przez ciekawość spytać - czyja to była trasa? i co to za wytwórnia - koncern czy niezależna?
chodzi ci o trasę mojego faceta? on jest muzykiem i grają czasem,... no i byli na koncertach w Quebecku...
Stary 2008-11-12, 19:59   #235
ajanna
Wtajemniczenie

aaa, teraz rozumiem bo pisałaś, że pracuje w wytwórni płytowej i myślałam, że z tej okazji pojechał w trasę
Stary 2008-11-13, 00:15   #236
anita00079
Wtajemniczenie

Ajanna co do wozkow itd tu w berlinie to jest superancko chodniki sa specjalnie tak zrobione ze jest zrownane z jezdnia i nie musze w ogle wozka podnosic i chodniki sa rowne jak pomysle o jednej krotkiej trasie w szcz to stwierdzilam ze wole jednak wozek zostawic..tu sie nie mysli o tym ze ktos moze miec problem z wozkiem i czy to blizniaczym czy pojedynczym, tu wszytsko jest tak obmyslone by wlasnie blizniacze mogly wszeddzie sie dostac .

Edytowane przez anita00079
Czas edycji: 2008-11-13 o 00:20
Stary 2008-11-13, 00:43   #237
ajanna
Wtajemniczenie

kurczę, Anita, zazdroszczę jak ostatnio byłam w Berlinie, to wprawdzie planowaliśmy dziecko, ale bliźniaki, by mi nie przyszły do głowy
Stary 2008-11-13, 08:54   #238
edyta1421
BAN stały

Cytat:
aaa, teraz rozumiem bo pisałaś, że pracuje w wytwórni płytowej i myślałam, że z tej okazji pojechał w trasę

on pracuje nadal w tej wytwórni ale odkąd reeaktywowali zespół to i czasem grają...

w Kanadzie też są dość przystosowane chodniki, krawężniki czy urzędy... mi najbardziej sie podoba to że np jak idę do jakiejś galerii handlowej to dzieciaki mogę zostawić na chwilę w takim sklepowym żłóbku.. zajmą sie nimi a ja mam czas na oblatanie wszystkich sklepów... w Poslce czegośc takiego nie ma, a jak sa to tylko dla starszych dzieci te piłeczki i jedna opiekunka...
Stary 2008-11-13, 23:05   #239
ajanna
Wtajemniczenie

kurczę, dziewczyny, fajnie to wszystko brzmi - tzn. głównie te krawężniki - ja wiem najlepiej, bo mieszkam w mieście, które słynie z krzywych chodników i dziurawych jezdni

ale dzieci bym w "żłobku sklepowym" nie zostawiła
Stary 2008-11-17, 17:11   #240
agula173
Przyczajenie

Witam serdecznie!Jestem mamą bliźniaczek Julii i Sandry ,które właśnie skończyły 6 lat.Pozdrawiam wszystkie Mamy!

Edytowane przez agula173
Czas edycji: 2008-11-17 o 17:19
agula173 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości