![]() |
#211 | |
BAN stały
|
Dot.: A kto studiuje prawo?
Cytat:
A co do polskich firm? Jest ich naprawdę niewiele. Większość firm na naszym rynku jest oddziałem, spółką-córką zagranicznych przedsiębiorstw. W ciągu 5 lat praktyk, a później pracy zawodowej 90% doukmentów, opini, porad pisałam w języku angielskim bądź w wersji dwujęzycznej tj. polskiej i angielskiej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
![]()
Wątek daje domyślenia... Ja dopiero zaczynam, ale dowiedziałam się z niego wiele...
Cytat:
Przeraża mnie jeszcze to, że w tym wszystkim jakoś brakuje miejsca na założenie rodziny. Większość wypowiadających się dziewczyn, jak mi się wydaje, jest stanu wolnego. Jak to jest? Nie myślicie jeszcze o tym? Najpierw kariera? Bo wiadomo, żeby planować ślub, dom, dzieci, należałoby mieć pieniądze, no a z postów wynika że po od razu po studiach kokosów nikt nie zarabia... Takie luźne przemyślenia, mam nadzieje że ktoś się wypowie ![]()
![]() |
![]() |
#213 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
Co do pogrubionego - tak też sądziłam... Myślę, że po jakichś technicznych kierunkach jest łatwiej. I zależy co rozumiemy pod pojęciem "kokosy" ![]()
![]() |
![]() |
#215 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Zgadzam się z szugarbejb , jeśli nie jestes systematyczna i nie ogarniasz materiału szybko to będzie ciężko pogodzić to z pracą . Moi znajomi , którzy studiują dziennie , pracują po godzinach i w weekendy i zdecydowanie odbija się to na ich wynikach . Cięzko wstawać rano jechać na uczelnię , siedzieć do 16 a o 16 do pracy i siedziec tam to 21 , przyjsc do domu i tak w kółko . Brak miejsca na naukę . No ale to tez zależy jaką pracę sobie znajdziesz . Bo zawsze można znaleźć coś na weekend i wtedy będzie troche lepiej z organizacją ![]() PS dodam jeszcze takie luźne spostrzeżenie , bo nie rozumiem czym różni się prawo od innych kierunków . Inne kierunki (mgr) studiuje się 5 lat , po ukończeniu studiów tez potrzeba kilka lat żeby zdobyc doświadczenie i jakąś pozycję zawodową , żeby nie zarabiać najniższej krajowej . Więc i na innych kierunkach nie bardzo jest czas i miejsce na zakładanie rodziny. A jednak ludzie sobie jakoś radzą . Więc praktycznie nie ma przeszkód , żeby założyc rodzinę będąc na/po prawie ![]()
Edytowane przez AmericanGirl Czas edycji: 2009-12-04 o 11:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Zadomowienie
|
pisze jak to u mnie jest.
Też studiuje dziennie, w weekendy pracuje, i niby mam mniej czasu na naukę, ale wyniki takie same ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#218 |
kosmitka
|
A ja się nie zgodzę, ani z jednym, ani z drugim.
W kwestii mniejszego miasta - jest mniejsza konkurencja, więc o kasę łatwiej. Nawet, jak jest ona mniejsza, to i koszty utrzymania są proporcjonalnie mniejsze. W kwestii dzieci - ich urodzenie nie oznacza śmierci zawodowej. Można z powodzeniem godzić i jedno i drugie. Poza tym po studiach i np. aplikacji nie jest się na tyle starą (-ym) by ich nie mieć ![]()
![]() |
![]() |
#219 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() ![]() Nie twierdzę, że na aplikacji jest się na tyle starą by ich nie mieć, do tego to trzeba być naprawdę starą ![]()
![]() |
![]() |
#220 |
kosmitka
|
A więc może się udać.
![]() Na początku od razu po ukończeniu studiów jakichkolwiek naprawdę ciężko jest zarabiać tyle, by mieć dużą gotówkę na budowę domu. Ale są perspektywy, by w krótszym czasie było Cię na to stać niż np. księgową.
![]() |
![]() |
#221 | |
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
![]() Jak rzekł poeta: "Nie porzucaj nadzieje..." ![]()
![]() |
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez aanik Czas edycji: 2010-08-01 o 11:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Napewno studia prawnicze nie są dla wszystkich i trzeba się tym interesować i trzeba być dobrym . Są czasochłonne - zarówno samo studiowanie jak i droga zawodowa . Ale też nie jest tak , że po studiach , robiąc aplikację nie ma się szans na zarabianie .Że nic się nie robi. W końcu aplikacja to też praktyka , można nie pracować na etacie i zdobywać doświadczenie jeszcze gdzieś indziej . Jest mnóstwo możliwośći - nie trzeba się ograniczać do bycia tylko sędzią , adwokatem , notariuszem . Można robić mnóstwo innych rzeczy i jak dla mnie to jest fajne . Kogoś może kręcić coś innego i o to chodzi ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Ekspert od Dupy Strony
|
A teraz pytanie do dziewczyn na piątym roku, lub tych które już skończyły studia: który rok był dla was najtrudniejszy?
![]() |
#225 | |
in love with life
|
Cytat:
A 1 najlatwiejszy ![]() Ale to zalezy od uczelni, bo na kazdej inaczej sa rozlozone przedmioty i zalezy jak sie trafi. Na 2 i na 4 bylo u mnie najwiecej przedmiotow stricte prawniczych i sporo nowosci, a egzaminow w semestrze po 5.
![]() |
![]() |
#226 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez aanik Czas edycji: 2010-08-01 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
No właśnie każdy jest inny . Jak bym miała dzień w dzień siedzieć w papierach i wyliczać zusy , podatki itp to po tygodniu miałabym serdecznie dosyć , bo wg mnie to strasznie nudne . Będąc prawnikiem również siedzi się w papierach , ale całkiem innych . Każdy przypadek to co innego , trzeba przebadać sprawę , dopasować np linię obrony i masa innych rzeczy . Jak dla mnie jest to strasznie ciekawe i nie wyobrażam sobie żebym mogła robić coś innego . Choć nie powiem , I rok na prawie to prawdziwa masakra była , bo oprócz kilku przedmiotów reszta była śmiertelnie nudna . Ja akurat nie wyobrażam sobie , że będe do 30 mieszkać z rodzicami , bo juz niebawem mam zamiar się wyprowadzić . Wydaje mi się , że jeśli jakiś prawnik mieszka z rodzicami do 30 to tylko i wyłącznie wynika z jego decyzji . Ja mając świadomość , że będąc na studiach lub na aplikacji , nie będe zarabiać kokosów ![]() A teraz lecę pograć w tenisa ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez aanik Czas edycji: 2010-08-01 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 |
Zadomowienie
|
Napewno na aplikację bardzo cięzko się dostać . Ale bez aplikacji można pracować w wielu miejscach niekoniecznie w urzędach . Można pracować dla firm , wydawnictw/gazet , serwisów internetowych , w poradniach prawniczych , jako doradca , w bankach , na uczelniach , można założyc swoją działalność itd.
I nie jeden prawnik bez aplikacji zarabia więcej niż ten po aplikacji . No ale nie ma co się oszukiwać , że większość osób która idzie na studia prawnicze chce być adwokatem , notariuszem , sędzią .. no ale tylko neiliczni mają szansę . Jak w kazdym zawodzie znajdą się ludzie którym się nie powiodło . Ostatnio np syn mojej mamy koleżanki skończył prawo i żałuje bo nie może znaleźć pracy a na aplikację nie startował . Zawsze się tacy ludzie znajdą . Ja jestem raczej optymistką i wierze , że uda mi się zrealizować moje plany . O tyle mam komfortową sytuację , że nie mam jednego zainteresowanie/jednego marzenia/jednego wytyczonego celu i chcę robić kilka rzeczy , więc mam większe szanse na znalezienie pracy ![]()
![]() |
![]() |
#231 |
kosmitka
|
Aanik (jeśli nie Aniu
![]()
![]() |
![]() |
#232 | |
in love with life
|
Cytat:
![]() Mnie straszyli ze tez nie znajde pracy i ze takich jak ja z takimi samymi kwalifikacjami jest na peczki. Wyslalam zaledwie 10 CV i dostalam 2 pozytywne odpowiedzi. Musialam sie dlugo i namietnie zastanawiac ktora wybrac... czasem trzeba miec wiare w siebie i zwykle szczescie.
![]() |
![]() |
#233 |
Raczkowanie
|
.
Edytowane przez aanik Czas edycji: 2010-08-01 o 11:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
kosmitka
|
Aanik uważam, że kierunki ekonomiczne dają mnóstwo możliwości, tak się uczepiłam tej nieszczęsnej księgowej, bo sama zaczęłaś
![]() To mogą być banki, ubezpieczyciele, audytorzy, dyrektorzy finansowi itp itd
![]() |
![]() |
#235 |
Raczkowanie
|
Studiuję dzienne prawo w Łodzi, na Uniersytecie, który może "pochwalić" się największym oblewaniem studentów na tym kierunku. Wydaje mi sie, że jeśli byłoby tak, że liczy się tylko nazwisko, a jak się nie ma mamy-sędziny to się pracy nie dostanie - to wtedy 3/4 mojego roku zasiliłoby grono bezrobotnych. jasne, że studiuje dużo dzieci prawników etc, ale podobnie jest w przypadku medycyny i tam nikt z tego takiego "halo" nie robi. Na przykładzie mojego narzeczonego mogę stwierdzić, że wcale nie trzeba kończyć aplikacji, aby się dobrze ustawić - On też skonczył prawo na UŁ, i dostał prace w instytucji, gdzie potrzebne było prawo budowlane. Haczyk polega na tym, że prawa budowlanego nie ma w programie studiów! Skończył studia podyplomowe, jest ekspertem w tej dziedzinie, szybko dostał awans i bardzo dobrze sobie radzi. A dlaczego? Dlatego, że znalazł dziedzinę, w której jest specjalistą, niepopularną - ilu może być w kraju karnistów, albo cywilistów? Trzeba znaleźć coś, co nas interesuje, co ma przyszłość i wtedy nie trzeba być synem Ćwiąkalśkiego itd, by do czegoś dojść w życiu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
kosmitka
|
Cytat:
![]() Ps. sama rozważałam UŁ, ale zdecydowała odległość - do Łodzi mam 500 km ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
dajcie spokój teraz prawo to już nie takie konszachty jak kiedyś jak piszecie
![]() Weźcie pod uwagę lekarzy oni mają o wiele gorzej 6 lat studiów do tego staż na specjalizację dłuższy niż nasza aplikacja i jakie oni mają zarobki ![]() ![]() Co do nauki - skończyłam w tym, roku najgorszy rok 1 i 2 później z górki można by powiedzieć u mnie to wyglądało tak byle by zdać jak już za 1 razem nie zdałam to się przyłożyłam 10 dni i zdałam hihi ogólnie chyba do jednej poprawki na całych studiach uczyłam się dłużej niż miesiąc gdzie moi znajomi uczyli się po 3 miesiące np. do handlówki i było to starszne jeśli dostali 3,5 albo 4 a ja za 5 dni siedzenia 3 ![]() Ogólnie te studai jeśli kogoś choć troszkę interesuje prawo to da rade i nie jest to niewiadomo jak ciężki kierunek są o wiele cięższe tylko że mentalnośc naszego narodu jest taka że jak ktoś słyszy prawo to ojeju jakie to ciężkie i wogóle bo ty musisz kodeksu się nauczyć też mi ![]() A co do samych aplikacji nie ma się czym przejmować mamy teraz łatwy dostęp do zawodu problem z patronami i wracają czasy w których najczęstrzym pytaniem wśród aplikantów było "ile płacisz za aplikację" ale nie ma co się przejmować jakoś damy rade ![]() Powodznia wam życzę w studiowaniu!! A sama póki co staram się o prace w Urzędzie pracy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Raczkowanie
|
W tym roku egzamin na aplikację był tak prosty, że dostało się 80 % osób! I pojawiły się kolejne dwa problemy: skończą aplikacje tłumnie, i gdzie będą pracować?!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 | |
in love with life
|
Jesli faktyczne studiujesz prawo to wstyd nie wiedziec, ze sedzina jest zona sedziego. A kobieta, ktora wykonuje ten zawod, jest sedzia.
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
to problem Izb. Muszą znaleźć każdemu promotora
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.