Kot sika, załatwia się poza kuwetę + jak pozbyć się zapachu - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2006-11-28, 21:35   #211
arachne18
Przyczajenie

Dot.: WIELKI problem z kotem robiącym kupe poza kuwetą

o rly? ;p
arachne18 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-28, 21:43   #212
czarny kot
Zakorzenienie

Wiesz, dlatego nie przekonuja mnie w ogole argumenty typu zyly wodne, rozdzkaze itp. Nawet niejeden z odcinkow usterki wykazal ze co rozdzkaz to inna teoria na ten temat.
A koty sa indywidualistami i problem raczej lezy w psychice kota a nie jego wrazliwosci na jakest tam zyly... Ten drugi kot TŻa powoli zaczyna akceptowac kuwete, ale jesli tylko wyczuje ze jest niedokladnie sprzatnieta to leci do wanny...
Moj z kolei woli na dworze. Nawet jak jest mroz -20 i wieje silny wiatr. Kuweta jest dla niego ostatecznoscia i tylko wtedy kiedy nas nie ma (jak ktos jest w domu to potrafi sie drzec pod drzwiami godzinami, im bardziej go przyszpili tym glosniej).

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-28, 22:13   #213
bess
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarny kot Pokaż wiadomość
na sile wmuszala w pawla przestawienie biurka, bo kot spi na monitorze. ..
mój zimą grzał tyłek na monitorze...ale nie marszczyl wtedy nosa
bess jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-28, 22:31   #214
czarny kot
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
mój zimą grzał tyłek na monitorze...ale nie marszczyl wtedy nosa
No to wlasnie zima byla, albo jakos tak ten okres. Kiedy jeszcze nie chcialo mu sie kaloryfera odkrecac...

Wątek z biżuterią
czarny kot jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-28, 23:21   #215
taszkin
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mysza_87 Pokaż wiadomość
od przetrzepania mu skóry, przez wytarzanie ryjka w tym, po wyrzucenie go na dwie noce na podwórko ale nic nie pomogło.
po1. biedny kot.
po2. zgadzam się w pełni z zaleceniami Esfiry.
taszkin jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-29, 08:15   #216
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Cytat:
Napisane przez bess Pokaż wiadomość
rozumiem ze kuwete masz w pokoju?moze przenies ja do wc i sledz go jak bedzie szedl sie zalatwic,przykucnie to go zlap i wsadz.Niezbyt dobrze rokuje ,bo juz sie boi i jest w stresie wiec moze sie nie oduczyc.
Zastanawiam się nad kupieniem drugiej kuwety do łazienki, ale jak dla mnie tu nie chodzi o to, że mu jest tam potrzebna, bo wcześniej zawsze załatwiał się w tej kuwecie w moim pokoju, która stoi tuż za drzwiami, gdzie nikt mu nie przeszkadza. Od kiedy go dostałam (czyli juz ponad 2 lata) załatwiał się zawsze w tym miejscu, a teraz jak na złość robi obok :[
Stary 2006-11-29, 09:43   #217
esfira
Zakorzenienie

mysza 87, on nie robi na złość!
Kot to czyste zwierzę, ma instynkt zakopytania odchodów, jeśli załatwia się obok kuwety, to swiadczy o jakims problemie, nie o złosliwosci. Zresztą kot nie wie, że dla nas jego qpa jest fuj, więc działanie celowe można wykluczyć.
http://vetserwis.pl/kot_mocz.html
najczestsze choroby, których objawem może być oddawanie kału poza kuwetę:
zapalenie/zatkanie gruczołów okołoodbytowych
limfocytarne zapalenie jelit
zaparcia
(niewłaściwa dieta, choroby okrężnicy)
zarobaczenie

Często negatywne skojarzenia są skutkiem karania kota który załatwia się poza kuwetę. Niektóre osoby uważają, że najlepszą metodą nauki jest wrzucenie kota do kuwety z krzykiem i zanurzanie jego pyska w odchodach. Jest to oczywiście nieprawidłowe działanie i przynosi skutek odwrotny do zamierzonego - potęguje stres i lęk kota oraz uczy go, że kuweta jest niebezpiecznym miejscem, które najlepiej jest omijać z daleka.

Cytat:
Jeśli chodzi o przenoszenie kupy do kuwety, to wątpię, żeby to pomogło, bo jak mój kot się załatwi, to od razu ucieka pod łóżko, bo dobrze wie dlaczego się na niego wkurzam.
spróbuj choć. Zanieś qpe do kuwety, pogłaszcz kota, i na spokojnie pokaż mu kupę w kuwecie, bez wsadzania w nią nosa, kot pewnie i tak ją obwącha.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2006-11-29, 09:49   #218
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Esfira, wielkie dzięki za linka
Stary 2006-11-29, 19:12   #219
nioncia
Przyczajenie

Miałam identyczny problem z moim kocurkiem. Faktycznie nie fajna sprawa . Ale kupiłam mu zamkniętą kuwetke i wreszcie zaczął załatwiać się w odpowiednim miejscu
nioncia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2006-11-30, 08:01   #220
mysza_87
Zakorzenienie

GG do mysza_87

Wczoraj postawiłam mojemu kotu druga kuwetę i jak widzę chyba woli z niej korzystać pomimo że jest mniejsza i stoi niedaleko starej kuwety. Poczekam kilka dni i może o to własnie chodziło
Stary 2006-12-01, 17:15   #221
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez arachne18 Pokaż wiadomość
musze niestety stwierdzić że nikt nie ma racji w sprawie kota. Faktem jest że koty omijają żyły wodne odbytem można to poznać charakterystycznym marszczeniem futerka w okolicach nosa. Dobra rada jeśli Twoj kot nie chce robić w danym miejscu znaczy że feng-shui mu nie odpowiada .
moze nalezy wynajac specjaliste od fs
boska teoria.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-12, 21:27   #222
Scarpi
Raczkowanie

Jak wybawić ten koci zapach?

Moja kotka, zachorowała.. nie stety nie ma już jej z nami, trzeba było ulżyć jej w cierpieniach.
Pod koniec swojuego dlugiego i bujnego zycia nasikała mi razy na łóżko.. -rałam, prałam, prałam... i dalej śmierdzi ;/
Kurde, znacie sposoby na pozbycie sie tego smrodku?
Może nie jest to smród nie do zniesienia, ale ja go czuję, wysiedziec się dłużej nie da ;/
Scarpi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-03-13, 01:30   #223
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112
Dot.: Jak wybawić ten koci zapach?

Przykro mi z powodu kici

Ad. zapachu, obiła mi się kiedyś o uszy metoda zmieszania octu z wodą i tym trzeba potraktować plamę. Nigdy nie próbowałam, więc nie wiem, czy działa. Może ew. środek tego typu: http://animalia.pl/produkt.php?id=2518 .
Pzdr!
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-26, 17:43   #224
Lewek
Zakorzenienie

Mój kot wyrzekł się kuwety :(

Witajcie i pomóżcie, bo powoli tracę cierpliwość

Mam rocznego kocurka, u którego niedawno pojawił się piasek w przewodzie moczowym. Przez ponad tydzień dzień w dzień chodizłam z nim do wet gdzie dostawał zastrzyki, poddawał się masażom pęcherza itp. Bardzo się tym wszystkim stresował, co dało się zauwazył w jego zachowaniu. Po czym nastąpiłą poprawa i natychmiast przerwałam tak przykre dla niego wizyty.

No i wszystko byłoby dobrze gdyby mu się coś nie rozregulowało z tym siusianie - bo co z tego, że siusia już ładnie skoro nie chce tego robić do kuwety. Sika na kołdrę a wczoraj nalał mi do .....torebki Zemsta czy co? Kurde, co z tym zrobić??? Wchodzi do kuwety na kupę, sika - odnoszę wrażenie - tylko przy mnie i to nie tam gdzie trzeba. HEEEELP!!!
Lewek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-26, 18:22   #225
Laura2112
Raróg

Send a message via Skype™ to Laura2112
Dot.: Mój kot wyrzekł się kuwety :(

Skoro miał problemy z pęcherzem, kuweta może mu się teraz kojarzyć z bólem przy sikaniu. Wiele kotów tak reaguje. Nie wiem, może przestawienie kuwety w inne miejsce by pomogło? Albo nadal coś go boli i zwyczajnie boi się sikać...
pe pe pe pe pe pe bla bla bla i *uj wie o co jej chodzi.

🌹14 lat z Wizaż.pl

Nie mogę chodzic, ale nie wolno mi prosic o pomoc...

Laura2112 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-04-26, 19:22   #226
asiulkaa
Zakorzenienie

Obawiam się że to może być ze złości, że go brałaś na tak nieprzyjemne zabiegi, zwłaszcza że sika na Twoje rzeczy, moja kotka też tak czasem ma jak się ktoś jej narazi, np. jak brat wyjechał kiedyś na dwa tygodnie wakacji i ją opuścił to po powrocie nasikała mu do plecaka, ojcu też kiedyś nasikała do butów bo się jej naraził, już nie pamiętam czym, no i takich sytuacji było więcej.
Niestety rozwiązania problemu nie udało się nam znaleźć, ale zazwyczaj to raz czy kilka razy się w taki sposób "zemści' i potem jej mija.
Stary 2007-04-26, 22:00   #227
Lewek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez asiulkaa Pokaż wiadomość
Obawiam się że to może być ze złości, że go brałaś na tak nieprzyjemne zabiegi...
Wiesz co, myślę że chyba tak jest i mam nadizeję że to przejdzie... Wychodziłam teraz na 3 h i w kuwecie mokro. Wprawdzie zamknęłam drzwi do sypialni, ale gnojek sika poza kuwetą tylko wtedy kiedy ja jestem w pobliżu Kot mściciel, no.
Stary 2007-04-27, 12:35   #228
asiulkaa
Zakorzenienie

Zamykanie drzwi jest najbezpieczniejsze, nie wiadomo jak bardzo się naraziłaś, bo u mnie jakieś 2-3 dni zemsty wystarczały i potem było dobrze.
Moja kotka również sika gdy winowajca jest w domu- chyba po to żeby było się świadomym że to kara za "grzechy".
Stary 2007-04-27, 13:00   #229
Akane
Zakorzenienie

Zastanawiam się nad tym, czy płeć kota ma wpływ na takie "mszczenie się". Mój kocur często demonstracyjnie cierpi i obraża się na mnie za wizyty u weterynarza, ale "karą" jest zwykle to, że nie śpi ze mną, względnie że przez kilka godzin traktuje mnie jak powietrze. Czynności fizjologicznych szczęśliwie w owe fochy nie miesza. Ale gdy byłam mała i miałam kotkę, to faktycznie - czesto sikała na rzeczy mojego ojca, którego nie tolerowała. Więc może dziewczyny mają rację i kotki mają tendencję do tego typu zachowań?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-29, 18:02   #230
esfira
Zakorzenienie

kot nigdy nie sika ze złosci czy zemsty!!
koty, w odróżnieniu od ludzi, nie umieją być złośliwe
http://vetserwis.pl/kot_mocz.html koniecznie to przeczytaj

skoro kot choruje na pecherz, to boi sie chodzić do kuwety, bo kojarzy ją z bólem. Nie ma w tym żadnej zemsty!

Stary 2007-04-30, 08:52   #231
Lewek
Zakorzenienie

Esfira, przeczytałam ten artykuł. Trudno mi jednoznacznie stwierdzić, z jakiego powodu mój kot zaczął sikać poza kuwetą. Ostatnio mu sie to nie zdarzyło, sika znów do kuwety, ale różnie to też z tym sikaniem bywa - raz mu kapie (znowu niestety sie to powtórzyło, a było lepiej ) po czym sika w miarę normalnie. No, ale to juz wymaga leczenia. Muszę pobrać mu próbkę moczu do badania i nie bardzo mi to wychodzi

Wiesz z tą zemstą, to taka obiegowa opinia, że koty bywają złośliwe. Dopóki człowiek nie przeczyta jakiejś mądrej książki...to w to wierzy. Artykuł dał mi sporo do myślenia.
Myślę, że warunki do sikania ma dobre. I, że poza tym piaskiem który pojawia się w moczu ,i który może go przytykać blokuje go również stres... Tak wynika z moich obserwacji.

Boję się teraz jednego, dziś w nocy jade na weekend długi. Cztery dni mnie nie będzie, i wprawdzie ma u mnie nocować mój brat, ale czy to go nie zestresuje za bardzo - znaczy kota Chyba dostaje juz powoli bzika na tym punkcie.
Stary 2007-04-30, 11:31   #232
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

HELP! Kocur nie trafia do kuwety

Ech ... Nie trafia. Sprawa wyglada tak.
Mamy 2 kocury, oba kastrowane. Jeden roczny drugi 1,5-2 lata. Wszystko byloby fajnie gdyby od jakiegos czasu ten starszy nie zaczal nas, za przeproszeniem, obsrywac. Kuwety maja 2 i to calkiem spore (1 - 40x30 cm i druga 40x60) ze zwrikiem silikonowym. Na poczatku robily bez gadania do jednej. Potem, ni z tego ni z owego starszy rudzielec walnal nam dwukrotnie kupsko na wykladzinie przed toaleta. Sprzatnelismy, wymienilismy wykladzine, dokupilismy kuwete wieksza (te druga). Dzis po raz 3-ci zerznal kupala ale tym razem nie przed toaleta (nie na zmywalnej wykladzinie pcv) ale w drugim pokoju na wykladzine wlochata. Rzadkiego kupala. Zarelko maja pierwsza klasa (puchy leopnardo, chrupki orijen/acana) zwirek tez ok (silikon bezzapachowy). Wszystko akceptowaly i generalnie z kupkami byl spokoj juz jakies 2-3 tygodnie. Po prostu nie wiem co zrobic. Oddanie kota nie wchodzi w ogole w gre.
Odrobaczane paskudy byly - obie i to 2 miechy temu. Serkow i innych cudow nie dostaja i pilnujemy, zeby swinstw nie zarly. Z reszta problem jest tylko z jednym futrem.

Aha - zadnych traum nie bylo (w sensie choroba, weterynarz, znecanie sie nad zwierzakiem).

Nat

Not all those who wander are lost.
MNIEJ CHEMII / NIE MARNUJ!
Legite aut Perite!
d'ou vient le vent jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-30, 11:52   #233
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Dot.: HELP! Kocur nie trafia do kuwety

Doczytalam art. podany w innym watku przez Esfire (http://vetserwis.pl/kot_mocz.html) - jakos nic nie pasuje Bo wszystko pozornie bylo w porzadku - koty akceptowaly warunki i robily do kuwetki, chore nie sa ani nie mialy zadnych przykrosci Umowilam gadzine na wizyte kontrolna do weta - na wszelki wypadek. Nadal prosze o pomoc bo nie wiem co zrobic.

Nat

Legite aut Perite!
Stary 2007-04-30, 12:25   #234
lain
Zakorzenienie

gdyby moj kicio nie byl wychodzacy to tez mialabym ten problem przez kilka lat grzecznie panowie koty robili do jednej kuwety. w pewnym momencie ten wychodzacy zastrajkowal i wymyslil, ze bedzie sie zalatwial tylko na lonie natury i trzeba go wypuszczac. jak sie go nie wypusci to trzyma ile wlezie, a jak nie wytrzyma to dyskretnie robi siusiu do wanny albo tam gdzie nikt nie patrzy. no wiec musimy go wypuszczac (w lecie nawet o 3 nad ranem )
a czemu tak robi? nikt nie wie. jakies kaprysy na starosc mu sie wlaczyly i nie ma na to rady
lain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-30, 12:42   #235
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Lain - nasz wychodzi na spacerki oba puszczamy na korytarz (pietro jest zamkniete). Nie wiem czy to strajk - bo normalnie siu robi do kuwetki. Wiekszosc kupalkow tez. Po prostu nie rozumiem czemu nagle jedna walnal nie tam gdzie zawsze (mimo ze kuwet byla czysta). Moze cos wylizaly - ale wtedy chyba bylyby oba chore i do tego wszystkie kupki bylyby rzadkie (jedna zrobil normalna, druga wlasnie rzadka i na wykladzine). ech - zobaczymy co powie wet.

Nat

Legite aut Perite!
Stary 2007-04-30, 14:09   #236
esfira
Zakorzenienie

no skoro kot ma rozwolnienie, to chyba nic dziwnego, że robi w mieprzewidzianym miejscu...
każdy kot ma troche inne trawienie i moze być,że jeden ma biegunke po czyms, co drugiemu nie szkodzi
poproś weta, niech sprawdzi gruczoły/zatoki okołoodbytnicze

Stary 2007-04-30, 14:19   #237
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

No rozwolnieniem bym tego nie nazwala - rzadsza byla niz normalnie ale jeszcze nie kompletne rozwolnienie. I w dodatku po tej drugiej juz przestal. Tak jak pisalam - do weta smigamy jutro z rana wlasnie na kontrole pupci Wszystko wydawalo sie byc w porzadku stad nasz niepokoj czemu niedo kuwetki. Mam nadzieje ze to chwilowe i ze nic powaznego.
BTW Esfiro - dzieki za link do artykulu (sporo sie udalo wyeliminowac). dzwonilam do bardzo milej pani od ktorej kota mamy - no i powiedziala, ze niektore tak maja, ze czasem robia nie tam gdzie trzeba... mam nadzieje, ze to nie nasz kochany siersciul.

Nat

Legite aut Perite!
Stary 2007-04-30, 20:16   #238
pakosta
Wtajemniczenie

Nat to może będzie nadinterpretacja, ale u mnie kota zastrajkowała przeciwko... miseczce z wodą.

Piła sobie z niej pół roku a nagle pić przestała Miseczka była myta, woda zawsze świeża i takie tam różne. nie wiem - znudziła jej się? Wypijała wode z wszytkich dostępnych naczyń (czyt. moja szklanka z herbatą ) a jak nie było to miauczała nad miseczką; w końcu wpadłam na to zeby zmienić miseczkę i strajk się zakończył. Może Twój sierściuch zapałał niechęcią do swej kuwety?

Un peu bizzare...

A druga myśl jest taka, że może to problemy z jelitami czy odbytem - boli go sam proces załatwiania się, wiec wstrzymuje ile się da... a potem juz nie daje rady wstrzymac Np. na dywanie...

Mam nadzieję że to jednak pomysł 1.
pakosta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2007-04-30, 20:28   #239
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Konkretow dowiem sie jutro od weta - ale raczej nic mu nie jest. Siu normalnie do kuwety i kupala w 99 przypadkach na 100 tez. Mam nadzieje, ze to tylko foch i da sie przekonac do korzystania z kuwetki. Lepiej zeby nie byl chory I tak sie sporo wycierpial.

Nat

Legite aut Perite!
Stary 2007-05-03, 12:00   #240
d'ou vient le vent
Zakorzenienie

Kot zdrowy Weterynarz powiedziala, ze zasadniczo nic mu nie jest - mogl sie czegos nalizac (np spod wanny gdzie wlazi czasem) i miec maly rozstroj. Jednak bardziiej prawdopodobne, ze cos go zdenerwowalo i strzelil focha ..

Nat

Legite aut Perite!
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości