|
Notka |
|
Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 |
Przyczajenie
|
Dot.: WIELKI problem z kotem robiącym kupe poza kuwetą
o rly? ;p
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, dlatego nie przekonuja mnie w ogole argumenty typu zyly wodne, rozdzkaze itp. Nawet niejeden z odcinkow usterki wykazal ze co rozdzkaz to inna teoria na ten temat.
A koty sa indywidualistami i problem raczej lezy w psychice kota a nie jego wrazliwosci na jakest tam zyly... Ten drugi kot TŻa powoli zaczyna akceptowac kuwete, ale jesli tylko wyczuje ze jest niedokladnie sprzatnieta to leci do wanny... Moj z kolei woli na dworze. Nawet jak jest mroz -20 i wieje silny wiatr. Kuweta jest dla niego ostatecznoscia i tylko wtedy kiedy nas nie ma (jak ktos jest w domu to potrafi sie drzec pod drzwiami godzinami, im bardziej go przyszpili tym glosniej).
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Zakorzenienie
|
No to wlasnie zima byla, albo jakos tak ten okres. Kiedy jeszcze nie chcialo mu sie kaloryfera odkrecac...
![]() |
#215 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
po2. zgadzam się w pełni z zaleceniami Esfiry.
![]() |
![]() |
#216 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się nad kupieniem drugiej kuwety do łazienki, ale jak dla mnie tu nie chodzi o to, że mu jest tam potrzebna, bo wcześniej zawsze załatwiał się w tej kuwecie w moim pokoju, która stoi tuż za drzwiami, gdzie nikt mu nie przeszkadza. Od kiedy go dostałam (czyli juz ponad 2 lata) załatwiał się zawsze w tym miejscu, a teraz jak na złość robi obok :[
![]() |
![]() |
#217 | |
Zakorzenienie
|
mysza 87, on nie robi na złość!
Kot to czyste zwierzę, ma instynkt zakopytania odchodów, jeśli załatwia się obok kuwety, to swiadczy o jakims problemie, nie o złosliwosci. Zresztą kot nie wie, że dla nas jego qpa jest fuj, więc działanie celowe można wykluczyć. http://vetserwis.pl/kot_mocz.html najczestsze choroby, których objawem może być oddawanie kału poza kuwetę: zapalenie/zatkanie gruczołów okołoodbytowych limfocytarne zapalenie jelit zaparcia (niewłaściwa dieta, choroby okrężnicy) zarobaczenie Często negatywne skojarzenia są skutkiem karania kota który załatwia się poza kuwetę. Niektóre osoby uważają, że najlepszą metodą nauki jest wrzucenie kota do kuwety z krzykiem i zanurzanie jego pyska w odchodach. Jest to oczywiście nieprawidłowe działanie i przynosi skutek odwrotny do zamierzonego - potęguje stres i lęk kota oraz uczy go, że kuweta jest niebezpiecznym miejscem, które najlepiej jest omijać z daleka. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Zakorzenienie
|
Esfira, wielkie dzięki za linka
![]()
![]() |
![]() |
#219 |
Przyczajenie
|
Miałam identyczny problem z moim kocurkiem. Faktycznie nie fajna sprawa
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zakorzenienie
|
Wczoraj postawiłam mojemu kotu druga kuwetę i jak widzę chyba woli z niej korzystać pomimo że jest mniejsza i stoi niedaleko starej kuwety. Poczekam kilka dni i może o to własnie chodziło
![]()
![]() |
![]() |
#221 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() boska teoria. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 |
Raczkowanie
|
Jak wybawić ten koci zapach?
Moja kotka, zachorowała.. nie stety nie ma już jej z nami, trzeba było ulżyć jej w cierpieniach.
Pod koniec swojuego dlugiego i bujnego zycia nasikała mi razy na łóżko.. -rałam, prałam, prałam... i dalej śmierdzi ;/ Kurde, znacie sposoby na pozbycie sie tego smrodku? Może nie jest to smród nie do zniesienia, ale ja go czuję, wysiedziec się dłużej nie da ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Raróg
|
Dot.: Jak wybawić ten koci zapach?
Przykro mi z powodu kici
![]() ![]() Ad. zapachu, obiła mi się kiedyś o uszy metoda zmieszania octu z wodą i tym trzeba potraktować plamę. Nigdy nie próbowałam, więc nie wiem, czy działa. Może ew. środek tego typu: http://animalia.pl/produkt.php?id=2518 . Pzdr!
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Mój kot wyrzekł się kuwety :(
Witajcie i pomóżcie, bo powoli tracę cierpliwość
![]() Mam rocznego kocurka, u którego niedawno pojawił się piasek w przewodzie moczowym. Przez ponad tydzień dzień w dzień chodizłam z nim do wet gdzie dostawał zastrzyki, poddawał się masażom pęcherza itp. Bardzo się tym wszystkim stresował, co dało się zauwazył w jego zachowaniu. Po czym nastąpiłą poprawa i natychmiast przerwałam tak przykre dla niego wizyty. No i wszystko byłoby dobrze gdyby mu się coś nie rozregulowało z tym siusianie - bo co z tego, że siusia już ładnie skoro nie chce tego robić do kuwety. Sika na kołdrę a wczoraj nalał mi do .....torebki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 | |
Raróg
|
Dot.: Mój kot wyrzekł się kuwety :(
Skoro miał problemy z pęcherzem, kuweta może mu się teraz kojarzyć z bólem przy sikaniu. Wiele kotów tak reaguje. Nie wiem, może przestawienie kuwety w inne miejsce by pomogło? Albo nadal coś go boli i zwyczajnie boi się sikać...
![]()
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Zakorzenienie
|
Obawiam się że to może być ze złości, że go brałaś na tak nieprzyjemne zabiegi, zwłaszcza że sika na Twoje rzeczy, moja kotka też tak czasem ma jak się ktoś jej narazi, np. jak brat wyjechał kiedyś na dwa tygodnie wakacji i ją opuścił to po powrocie nasikała mu do plecaka, ojcu też kiedyś nasikała do butów bo się jej naraził, już nie pamiętam czym, no i takich sytuacji było więcej.
Niestety rozwiązania problemu nie udało się nam znaleźć, ale zazwyczaj to raz czy kilka razy się w taki sposób "zemści' i potem jej mija.
![]() |
#227 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Zakorzenienie
|
Zamykanie drzwi jest najbezpieczniejsze, nie wiadomo jak bardzo się naraziłaś, bo u mnie jakieś 2-3 dni zemsty wystarczały i potem było dobrze.
Moja kotka również sika gdy winowajca jest w domu- chyba po to żeby było się świadomym że to kara za "grzechy".
![]() |
#229 |
Zakorzenienie
|
Zastanawiam się nad tym, czy płeć kota ma wpływ na takie "mszczenie się". Mój kocur często demonstracyjnie cierpi i obraża się na mnie za wizyty u weterynarza, ale "karą" jest zwykle to, że nie śpi ze mną, względnie że przez kilka godzin traktuje mnie jak powietrze. Czynności fizjologicznych szczęśliwie w owe fochy nie miesza. Ale gdy byłam mała i miałam kotkę, to faktycznie - czesto sikała na rzeczy mojego ojca, którego nie tolerowała. Więc może dziewczyny mają rację i kotki mają tendencję do tego typu zachowań?
![]() |
#230 |
Zakorzenienie
|
kot nigdy nie sika ze złosci czy zemsty!!
koty, w odróżnieniu od ludzi, nie umieją być złośliwe http://vetserwis.pl/kot_mocz.html koniecznie to przeczytaj skoro kot choruje na pecherz, to boi sie chodzić do kuwety, bo kojarzy ją z bólem. Nie ma w tym żadnej zemsty! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Zakorzenienie
|
Esfira, przeczytałam ten artykuł. Trudno mi jednoznacznie stwierdzić, z jakiego powodu mój kot zaczął sikać poza kuwetą. Ostatnio mu sie to nie zdarzyło, sika znów do kuwety, ale różnie to też z tym sikaniem bywa - raz mu kapie (znowu niestety sie to powtórzyło, a było lepiej
![]() ![]() Wiesz z tą zemstą, to taka obiegowa opinia, że koty bywają złośliwe. Dopóki człowiek nie przeczyta jakiejś mądrej książki...to w to wierzy. Artykuł dał mi sporo do myślenia. Myślę, że warunki do sikania ma dobre. I, że poza tym piaskiem który pojawia się w moczu ,i który może go przytykać blokuje go również stres... Tak wynika z moich obserwacji. Boję się teraz jednego, dziś w nocy jade na weekend długi. Cztery dni mnie nie będzie, i wprawdzie ma u mnie nocować mój brat, ale czy to go nie zestresuje za bardzo - znaczy kota ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Zakorzenienie
|
HELP! Kocur nie trafia do kuwety
Ech ... Nie trafia. Sprawa wyglada tak.
Mamy 2 kocury, oba kastrowane. Jeden roczny drugi 1,5-2 lata. Wszystko byloby fajnie gdyby od jakiegos czasu ten starszy nie zaczal nas, za przeproszeniem, obsrywac. Kuwety maja 2 i to calkiem spore (1 - 40x30 cm i druga 40x60) ze zwrikiem silikonowym. Na poczatku robily bez gadania do jednej. Potem, ni z tego ni z owego starszy rudzielec walnal nam dwukrotnie kupsko na wykladzinie przed toaleta. Sprzatnelismy, wymienilismy wykladzine, dokupilismy kuwete wieksza (te druga). Dzis po raz 3-ci zerznal kupala ale tym razem nie przed toaleta (nie na zmywalnej wykladzinie pcv) ale w drugim pokoju na wykladzine wlochata. ![]() ![]() ![]() ![]() Odrobaczane paskudy byly - obie i to 2 miechy temu. Serkow i innych cudow nie dostaja i pilnujemy, zeby swinstw nie zarly. Z reszta problem jest tylko z jednym futrem. ![]() Aha - zadnych traum nie bylo (w sensie choroba, weterynarz, znecanie sie nad zwierzakiem). Nat
![]() |
#233 |
Zakorzenienie
|
Dot.: HELP! Kocur nie trafia do kuwety
Doczytalam art. podany w innym watku przez Esfire (http://vetserwis.pl/kot_mocz.html) - jakos nic nie pasuje
![]() ![]() Nat
![]() |
#234 |
Zakorzenienie
|
gdyby moj kicio nie byl wychodzacy to tez mialabym ten problem
![]() ![]() a czemu tak robi? nikt nie wie. jakies kaprysy na starosc mu sie wlaczyly i nie ma na to rady |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 |
Zakorzenienie
|
Lain - nasz wychodzi na spacerki
![]() Nat
![]() |
#236 |
Zakorzenienie
|
no skoro kot ma rozwolnienie, to chyba nic dziwnego, że robi w mieprzewidzianym miejscu...
każdy kot ma troche inne trawienie i moze być,że jeden ma biegunke po czyms, co drugiemu nie szkodzi poproś weta, niech sprawdzi gruczoły/zatoki okołoodbytnicze |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zakorzenienie
|
No rozwolnieniem bym tego nie nazwala - rzadsza byla niz normalnie ale jeszcze nie kompletne rozwolnienie. I w dodatku po tej drugiej juz przestal. Tak jak pisalam - do weta smigamy jutro z rana wlasnie na kontrole pupci
![]() BTW Esfiro - ![]() ![]() ![]() Nat
![]() |
#238 |
Wtajemniczenie
|
Nat to może będzie nadinterpretacja, ale u mnie kota zastrajkowała przeciwko... miseczce z wodą.
Piła sobie z niej pół roku a nagle pić przestała ![]() ![]() Un peu bizzare... A druga myśl jest taka, że może to problemy z jelitami czy odbytem - boli go sam proces załatwiania się, wiec wstrzymuje ile się da... a potem juz nie daje rady wstrzymac ![]() Mam nadzieję że to jednak pomysł 1. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Zakorzenienie
|
Konkretow dowiem sie jutro od weta - ale raczej nic mu nie jest. Siu normalnie do kuwety i kupala w 99 przypadkach na 100 tez. Mam nadzieje, ze to tylko foch i da sie przekonac do korzystania z kuwetki. Lepiej zeby nie byl chory
![]() Nat
![]() |
#240 |
Zakorzenienie
|
Kot zdrowy
![]() ![]() Nat
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:59.