|
|
#211 | ||
|
Rozeznanie
|
Dot.: Klub pijaczek oliwy z oliwek :)
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 11:17 ---------- Poprzedni post napisano o 11:03 ---------- Cytat:
A z przechowywaniem w lodówce...masz rację, nie wiem czemu się pomyliłam, tylko olej rafinowany pakuję do lodówki, a zimnotłoczone normalnie w pokojowej temp. Lnianego - zimnotłoczonego też w życiu bym do lodówki nie wstawiła. |
||
|
|
|
|
#212 |
|
Raczkowanie
|
Dzieki za odpowiedzi
![]() Przed zakupieniem zorientowalam sie co kupic i w widocznym miejscu pisze ze jest tloczona na zimno, wylacznie za pomocĄ srodkow mechanicznycznych z najwyzszej klasy oliwek. Mam nadzieje, ze tak jest naprawde, ale coz... moze byc roznie.. Teraz zaczela byc troche gryzaca ale ustaje to po sekundzie Generalnie nie wiem czy to dobry objaw. Smak ten sam.Co do skutkow... Pije od jakiegos miesiaca. ZAczelam pic zeby zmniejszyc wypadanie wlosow- niestety zero efektow. Cera tez sie jakos nie poprawila
Edytowane przez exoexo Czas edycji: 2011-11-10 o 10:17 |
|
|
|
|
#213 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Z cudownym zdrowiem pod pachę, czyli blog o zdrowym odżywianiu, receptach na życie i naturalnej pielęgnacji. - Jakie to ma znaczenie, jeśli pomożesz tylko jednemu? - To ma znaczenie dla tego, którego uratuję. Edytowane przez siwa anka Czas edycji: 2011-11-10 o 09:35 |
|
|
|
|
|
#214 |
|
Raczkowanie
|
Oliwe polecila mi znajoma ktora mowila ze poprawila jej sie cera i przestaly wypadac wlosy po dosc krotkim czasie. Ale to pewnie na kazdego inaczej dziala.
Nad wiesiolkiem sie zastanawialam - nawet zalozylam tu temat, ale ludzie tez pisali o braku efektow ![]() Nad lnianym jeszcze nie myslalam ale chyba sprobuje w takim razie jak mi sie oliwa skonczy )
|
|
|
|
|
#215 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
To może ona stosowała tez inne rzeczy. Mi wiesiołkowy olej i olej lniany też pomagają, ale ja je: piję, wciera we włosy i w skórę głowy, balsamuję ciało, płuczę jamę ustną olejem, robię olejami OCM. Ale i zdrowo się odżywiam...wiec wiesz wszysko razem wziete - efekty da bardzo szybko...
Z cudownym zdrowiem pod pachę, czyli blog o zdrowym odżywianiu, receptach na życie i naturalnej pielęgnacji. - Jakie to ma znaczenie, jeśli pomożesz tylko jednemu? - To ma znaczenie dla tego, którego uratuję. Edytowane przez siwa anka Czas edycji: 2011-11-10 o 10:59 |
|
|
|
|
|
#216 |
|
Przyczajenie
|
Witam -przez parę miesięcy bolało mnie w lewym boku,siedząc na krześle ból był bardzo mocny ,zrobiłam wyniki i okazało się że wyniki mam dobre.Piłam przez miesiąc oliwę z oliwek,i do dzisiaj nie czuję w lewym boku żadnego bólu .Smak mi nie przeszkadza nie dodaję do oleju nic piję taki jaki jest .Przestalo mnie boleć więc zrobiłam sobie przerwę zapominając o oleju z oliwek.Dwa tygodnie temu dały mi znak nerki na które często chorowalam,miałam piasek na nerkach.Przez pewien czas puchły mi stopy,pod skórą czułam galaretę ,a to ze palę papierosy strach mnie ogarnia że cos jest nie tak ze mną.Powiem wam że pijąc olej z oliwek przez dwa tygodnie -wstając rano nie mam już tak spuchnietych stóp ,nie bolą mnie nerki,olej oczyszcza z nikotyny,toksyn-i już się obiecałam że przez cały czas będę piła olej z oliwek-nie robiąc żadnej przerwy.Rano załatwiając sprawy fizjologiczne -mocz mój był ochydnie cuchnący .Widzę na prawdę poprawę.
|
|
|
|
|
#217 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 20:12 ---------- Poprzedni post napisano o 20:06 ---------- Jak powstaje olej/tłuszcz kokosowy? Po czym poznać rafinowany tłuszcz kokosowy? |
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#218 |
|
Przyczajenie
|
Dołączam do klubu
piłam przez ponad pół roku oliwę z oliwek i przestałam ale koniecznie muszę znów zacząć! Nie zwróciłam uwagi, czy moje włosy/paznokcie/skóra mają się lepiej ale reszta mojego organizmu z pewnością! Jednym z głównych powodów, dla których polecam oliwę jest hmm odwiedzanie toalety Standardowo miałam w zwyczaju robić to co 2-3 dni. Po oliwie zaczęłam regularnie- codziennie rano Poza tym oliwa oczyszcza wątrobę, korzystnie wpływa na moje samopoczucie i łatwiej po niej schudnąć.Mój sposób na picie oliwy: Na czczo w kieliszku wymieszać oliwę z sokiem (może być pół na pół lub 3 łyżeczki oliwy resztę soku) i popić czystym sokiem. Koniecznie po 15-30 min coś zjeść (Zdarzyło mi się potem nie zjeść ale czułam się fatalnie). Przyznam, że na początku wizja picia oliwy nie przypadła mi do gustu ale nie jest to tak obrzydliwe jak sądziłam(a łatwo się obrzydzam )Pozdrawiam! |
|
|
|
|
#219 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
. Błonnik działa jak szczoteczka na nasze jelita, wyczyści każde miejsce z zalegających resztek i ułatwi ich przesunięcie w dół i potem samo wydalenie. Jedz codziennie przynajmniej jedno jabłko, trochę ziaren w pieczywie, albo muesli.
|
|
|
|
|
|
#220 |
|
Rozeznanie
|
Piłam 2 łyżki oliwy z oliwek codziennie przez prawie 2 miesiące. Efekty? Jeśli chodzi o włosy - zerowe. O cerę - bardziej nawilżona i elastyczna, ale też bez szału. przynajmniej takie moje odczucia.
|
|
|
|
|
#221 |
|
Raczkowanie
|
Moim zdaniem oliwa z oliwek ma właściwości lecznicze. Podam dwa przykłady z życia wzięte. Oliwa z oliwek delikatnie podgrzana regeneruje paznkcie - stają się one twarde i błyszczące. Miałam kiedyś problem z porannymi bólami gardła - nieznośnie drapanie i konieczność odchrząkiwania. Leczyłam się u jednego lekarza ale przy braku efektów udałam się do znanej lecznicy w Wa-wie. Tam dostawałam apteczne lekarstwa ale one nie zlikwidowały problemu. W końcu pani doktor odwołała się do natury i zaleciła picie na czczo oliwy z oliwek rano oraz picie soku z aloesu i problem znikł
Dobre jakościowo jedzenie jest najlepszym lekarstwem.
|
|
#222 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A co do oliwy: płukanie ust olejem też wzmacnia prawie pół organizmu ;-) |
|
|
|
|
|
#223 |
|
Raczkowanie
|
Pić to chyba bym nie piła ale za to od jakiś 4 miesięcy raz w tygodniu przed myciem włosów nakładam oliwę Basso (z Kauflandu) na całe włosy zmieszaną z kilkoma kroplami oleju rycynowego,trzymam to z godzinę pod folią i ręcznikiem i potem normalnie myję szamponem i odżywka normalna na koniec.. I to jest niesamowite jak one teraz wyglądają
. Kiedyś to miałam niektóre włosy pourywane gdzieś w połowie, wysuszone na maxa a teraz normalnie Hollywood. |
|
|
|
|
#224 |
|
Zakorzenienie
|
Witam!
Świetny wątek! Zupełnie nie rozumiem tych przegadywań i niedowierzań. Czyżbyśmy naprawdę mieli aż tak niedoinformowane społeczeństwo? Drogie Panie nie wiecie, że Włoszki, aby zachować młody wygląd i ochronę skóry przed słońcem (a właściwie przed wysuszeniem) piją codziennie na czczo łyżkę oliwy? To naprawdę świetny sposób na wzmocnienie, odżywienie i nawilżenie całego organizmu, oraz ochronę serca. Oliwa Ekstra Virgin nie zawiera cholesterolu, ale posiada cenne dla nas tłuszcze jednonienasycone i stanowi dobre źródło podstawowego kwasu tłuszczowego - kwasu linolowego. Oliwa z oliwek zawiera także kwas oleinowy, który wraz z kwasem linolowym wchodzi w skład kwasów z grupy Omega-3. Hamują one rozwój miażdżycy, obniżając ilość 'złego' (LDL) cholesterolu i podnosząc poziom 'dobrego' (HDL), a także zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników. Z miłą chęcią przyłączam się do klubu pijących oliwę z oliwek! Jednocześnie podkreślam, iż nie jest to jedyne źródło zdrowych tłuszczy z jakich korzystam. Oprócz praktykowania picia oliwy, w kuchni używam przede wszystkim oleju z pestek winogron, nierafinowanego oleju rzepakowego bądź też zimnotłoczony olej sezamowy. No i oczywiście staram się przynajmniej trzy razy w tygodniu jeść tłuste morskie ryby (łosoś, makrela, śledź). Dodatkowo uzupełniam dietę w suplementy zawierające kwasy tłuszczowe EPA i DHA, wzbogacone olejem z kryla antarktycznego. Nie, nie przesadzam. Przecież nie jem co dzień makreli na śniadanie, łososia na obiad i śledzia na kolację, podane z sałatką skropioną oliwą i jeszcze suplement na deser. Wszystko racjonalnie rozkładam w tygodniu, tak aby codzień spożyć właściwą dawkę kwasów tłuszczowych. I wiecie co? Nie muszę kupować żadnych balsamów nawilżających, a skóry na zgięciu łokci jeszcze nigdy nie miałem suchej! |
|
|
|
|
#225 |
|
Zakorzenienie
|
hej! dołączam do pijaczek
i już na wstępie mam pytanko, bo wczytałam iż jeśli zdecydujemy się na metodę "ssania"/"płukania" ust oliwą, to po kilku dniach następuje tzw. kryzys. Czy taki kryzys organizmu dopada nas także, gdy zdecydujemy się na picie oliwy?
|
|
#226 |
|
Przyczajenie
|
Ja zawsze piłam olej z oliwy ( a nawet słonecznikowy)! Myślałam, że jest to dosyć dziwne, ale od sawsze wiedziałam, że zdrowe a przede wszystkim ja lubię smak oleju! :P Może podświadomie piję oliwę bo też pomaga mi na rzołądek. Tak, czy owak dawno temu organizm mi sam podpowiedział co mam robić. Jak to zostało opisane w artykule przez założycielkę tematu z oliwy robię maseczkę na twarz i dodaje do kapieli.
Zatem mogę dołączyć do"Klubu pijaczek oliwy z oliwek" W zupełności zgadzam się też z "DudiBoy" Pozdro PS. Drożdże też piję (z mlekiem)
私の心愛してるよ。 Edytowane przez Ika17 Czas edycji: 2012-05-16 o 04:40 |
|
|
|
|
#227 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#228 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#229 |
|
Rozeznanie
|
kurcze przekonałyście mnie ! niestety moja rodzina strasznie niezdrowo się odżywia, ale nastapil sukces - przekonalam mamę do smażenia na oliwie, a nie na margarynie (FU!) niestety jest to oliwa hiszpańska, którą siostra nam przywiozła i nie wiem co tam pisze
już niedługo lecę do sklepu kupić oliwę z oliwek i zaczynam pić a jakie Wy pijecie i jakie uważacie za najlepsze? :P---------- Dopisano o 20:06 ---------- Poprzedni post napisano o 19:01 ---------- doczytałam się, że jest tłoczona mechanicznie tylko nie pisze czy z zimnego czy pierwszego tłoczenia. ryzykować, czy kupić inną?
|
|
|
#230 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich klubowiczów.
Chciałbym sie z Wami podzielic moją wiedza na temat Oliwy z Oliwek ze względu ze mam rodzine w Grecji którzy dlugie lata ją uprawiająja, sam sprowadzam i efektów stosowanie przezemnie diety odchudzajacej(redukcyjnej ) w której Olej zamieniłem na prawdziwą Oliwe z Oliwek Extra Virgin. Doskonała Oliwa jest wtedy jezeli kwasowość jest najniższa. Dla Extra Virgin standardy Uni przewiduja 0,8%. Często w supermarketach na etykiecie butelki nie ma wzmianki o procencie kwasowosci (ang. acidity) tylko ze Extra Virgin, ale nikt nie wie czy nie została pomieszana. Kazdy najlepszy producent jezeli ma Najwyzszej klasy Oliwe zamieszcza informacje o kwasowości która ażeby ja uzyskać musi byc produkowana z pierwszego Tłoczenia, z Oliwek zdrowych, na Zimno i odpowiednio przechowywana. Dlatego cena prawdziwej (oryginalnej) jest droższa niż podróbek (dolewek). Sam używam Oliwy Phileos co sprowadzam, w kuchni, która oprócz ciezkich treningów pozwolila mi schudnac 13kg w 3 miesiace przy małej utracie Mięśnia. Z 110 na 97kilo. Zrezygnowałem z tradycyjnego Oleju na którym smażyłem wszystko, na rzecz Phileos z Grecji. Napewno dostarcza niezbędnych zdrowych kalorii bez których nie mozna Ciezko trenowac a oprócz tego działa zbawiennie na caly nasz Organizm. Wkońcu 100g Olejów Roslinnych to 900 kcal wiec lepiej stosowac te najzdrowsze, bo bez nich organizm nasz nie bedzie dobrze funkcjonował. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
#231 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#232 |
|
Przyczajenie
|
Ja też chcę coś dodać na temat oliwy- mój ojciec, już prawie w wieku 70 lat, od wielu lat pije codziennie łyżkę oliwy na czczo. Doradził mu to znajomy lekarz, i doradził jeszcze, żeby kupować oliwę z jak najwyższej półki.
I powiem Wam, że jak ostatnio robił badania kontrolne, to lekarze nie mogli się nadziwić. Badania były wzorowe, lekarze śmiali się, że ukradł je jakiemuś noworodkowi. Dodam jeszcze, że jest to na tyle zdumiewające, że mój ojciec miał w przeszłości problemy alkoholowe (a jego wątroba jest również wzorowa!), pali jak smok, nie przestrzega żadnej diety. Dlatego niedawno zaopatrzyłam się w oliwę i dzisiaj połknęłam pierwszą (fuj) łyżkę. Nie było wesoło, ale potraktuję to jako inwestycję w przyszłość. |
|
|
|
|
#233 |
|
Zadomowienie
|
witam
w zwiazku z tym ze dostalam od znajomej z Wloch 1l butelke oliwy z oliwek stwierdzilam ze moze zaczne ja pic, tylko jesli chodzi o to zeby pic ja na czczo to troche sie boje ewentualnych sensacji zoladkowych "pilam" kiedys olej lniany, mysle ze mial dobry wplyw na wlosy i cere ale.. no wlasnie zrezygnowalam z picia na rzecz mieszania z twarogiem; myslicie ze jest duza roznica miedzy piciem n czczo a dodawaniem surowego olej udo potraw??
|
|
|
|
|
#234 |
|
Raczkowanie
|
Dołączam do klubu. Oliwę piję od dwóch miesięcy regularnie - łyżkę na czczo z rana obowiązkowo. Jeśli robię sałatę to daję dwie łyżki. Czasem łyknę łyżkę po powrocie z pracy. Smak mi absolutnie nie przeszkadza, wręcz muszę się powstrzymywać żeby nie wytrąbić połowy butelki za jednym zamachem.
Jakie efekty zauważyłam? Przede wszystkim paznokcie - stały się elastyczne, mocne, a płytka gładka o lekkim połysku; szybko rosną, a o łamliwości zapomniałam już jakiś czas temu. Ponieważ często maluję paznokcie, baza pod lakier to podstawa. Powiem Wam, że żadna baza, ani odżywka nie dadzą takiego efektu, jak odżywianie od wewnątrz! Dodatkowo skórki przestały mi się zadzierać. Po drugie - włosy. Minusem jest to, że jeśli ktoś ma przetłuszczające się, to po oliwie będą się przetłuszczały szybciej. Zaś plusem będzie ich sprężystość, blask i gładkość przy rozczesywaniu. Mniej też będą wypadały i staną się gęstsze. Skóra, zwłaszcza na twarzy - mam cerę tłustą. Po oliwie z oliwek wszystko się unormowało i już się tak nie świecę. Przestałam używać kremów matujących, a zaczęłam nawilżających. Zniknęły drobne zmarszczki i przebarwienia. Mam wrażenie, że oliwa z oliwek działa również na nasze samopoczucie. Taka łyżka oliwy plus miseczka musli z mlekiem (lub owsianka) z rana jest lepsza niż kubek kawy. To wszystko w ciągu dwóch miesięcy picia regularnie oliwy z oliwek, którą kupuję... w Biedronce. Nie używam oliwy do smażenia, bo... nie smażę - piekę, lub gotuję (najczęściej w parowarze). |
|
|
|
|
#235 |
|
Zadomowienie
|
Dołączam do pijaczek oliwy
![]() Od soboty na czczo będę piła 1 łyżkę, po 2 tyg dodam następną. Najbardziej mi zależy na nawilżeniu skóry, chociaż jak pomoże w utracie wagi to się nie obraże
|
|
#236 |
|
Przyczajenie
|
Ojej... dłuuuugo szukałam PRAWDZIWEJ oliwy z oliwek! Bardzo często są one mieszane z olejem... tragedia... ale udało mi się!
Wspaniała, aromatyczna, zielona! Polecam... http://www.smakipeloponezu.pl/ wypróbowana!
|
|
|
|
|
#237 |
|
summer vibes;)
|
Dołączam.
Dzisiaj był mój "pierwszy raz" Bardzo gorzka jest w smaku, musiałam popić woda. Na razie jedna łyżka. Zastanawiam się czy jednocześnie można pić tran czy można pić tylko jedno.
|
|
|
|
|
#238 |
|
Zakorzenienie
|
Doradźcie jaką oliwę kupić. Będę w pt. w Bomi i nie wiem co wybrać, a widziałam tam różne oliwy i inne ciekawe oleje.
|
|
#239 |
|
Raczkowanie
|
Poradźcie, czy ta oliwa z oliwek się nadaję? Czy raczej jest przereklamowana? Co prawda można ją kupić w biedronce
![]() http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie...Biedronka.html Tez pisze, że extra virgin
|
|
|
|
|
#240 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Myślę, że będzie ok .Ja nie piję oliwy, ponieważ piję teraz drożdże, pokrzywę i siemię i nie chce jeszcze wpychać do tego oliwy . Jednak, po upływie kwietnia przestanę pić drożdże i pokrzywę, więc od maja planuję zacząć przygodę z oliwą, już nawet nie chodzi o włosy, ale z tego co tu czytam, ma ona pozytywny wpływ na cały organizm.
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:09.

Np Olej z pestek dyni - smaczny, wchodzi bez popitki - chociaż drogi ok 20-30 zł za 250 ml. 

. Kiedyś to miałam niektóre włosy pourywane gdzieś w połowie, wysuszone na maxa a teraz normalnie Hollywood.
a jakie Wy pijecie i jakie uważacie za najlepsze? :P