![]() |
#211 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Niedoczynność tarczycy w ciąży
wiolcia: to super wiesci! Dobrze że maluszek się ładnie rozwija, a nerwy tak jak dziewczyny pisały, mogą tylko zaszkodzić, więc nie ma co się stresować nigdy na zapas. Cieszę sie że z tarczycą Cię uspokoił. najważniejsze aby temat kontrolować.
Agatka: nie martw się na zapas ![]() Aniołek: u mnie było podejrzenie o Hashimoto/niedoczynność przed ciążą. W ciąży endo zaleciła brać jod - tłumaczyła, ze dzięki temu maluszek lepiej przyswaja potrzebne hormony. Wprawdzie brałam tylko do 5 miesiąca.
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Witajcie!
Mam pytanie do dziewczyn, które były w ciąży i leczyly niedoczynność tarczycy. Ja mam badane TSH od początku ciąży i niedługo czeka mnie porod. W tej chwili jestem na dawce 100 euthyroks. Zastanawiam się co mam zrobić, jak urodze dziecko, czy wrocic do dawki 0,75 przed ciaza? Kiedy badalyscie poziom TSH po porodzie i czy od razu zmienilyscie dawke leku? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak w ogóle, to endo powinien Ci powiedzieć jaką dawkę powinnaś zażywać po porodzie i kiedy zrobić badania. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Przyczajenie
|
Witam,
mam do Was pytanie. Mój endokrynolog nie potrafi mi jasno odpowiedzieć w tej sprawie. Mam chorobę Gravesa. Od 4 miesięcy nie biorę już żadnych tabletek, ponieważ choroba się wycisza. Tak powiedział lekarz. Mój ostatni wynik tsh wynosił ok. 3,6. Endokrynolog twierdzi, że jak na ten stan to bardzo dobry wynik. Ponad rok czasu zaznaczam przy każdej wizycie, że chciałabym zajść w ciążę, jednak on cały czas odkłada ten temat, twierdzi, że trzeba jeszcze poczekać. Stąd moje pytanie, czy na tym etapie mogę zacząć starać się o dziecko? a może powinnam zmienić lekarza? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Rozeznanie
|
Moj profesor kiedys powiedzial mi, ze najlepsze tsh dla ciazy to takie w okolicy 2
![]() Nie mam Gravesa, wiec nie wiem jak wyglada leczenie, ale gdy mialam tsh w okolicy 3,8 profesor zlapal sie za glowe jak mu powiedzialam ze wczesniejszy lekarz kazal mi odstawic leki ![]() Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 |
Rozeznanie
|
nikt tu dawno nie zagladal ale moze kos zajrzy. wizyte mam 2 grudnia u gina. wiem ze w ciazy normy sa ine i z tego tsh mam za wysokie ale jakie normy sa do tych ft3 i ft4 w ciazy to nie wiem;/ jestem w 9tygodniu ciazy czy takie wyniki bardzo szkodza dziecku?
moje wyniki tsh 3,680 uLU/ml normy-0,27-4,200 ft3=2,79 pg/ml normy-2.30-4,20 ft4=1,10 ng/dl normy-0,89-1,76 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Witaj najprawdopodobniej lekarz zaleci ci branie Euthyrox. TSH w ciąży powinno wynosić ok 2.5 w zasadzie wszystko zależy od zaawansowania ciąży. Najlepiej udaj się do endokrynologa, on Ci wszystko wyjaśni i pokieruje leczeniem.
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#218 |
Przyczajenie
|
cicha Twoje wyniki są w normie Na początku ciąży TSH się podwyższa.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Raczkowanie
|
Niedoczynność w ciąży!!!!!
Witam
Nie wiem czy jest już ppodobny wątek ale martwię się bo jestem po operacji tarczycy i zanim zaszlam w ciążę moje tsh było równe 0,5. A teraz jestem w szoku bo wynosi już 19. Biorę eutyhrox 150 od 5 dni. Wcześniej brałam 112 i tak mi podskoczylo ![]() Dodam że często wymiotowalam i nie wiem czy tabletka się whlonela czy ja zwrocilam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zadomowienie
|
Dot.: Niedoczynność w ciąży!!!!!
Bierz euthyrox regularnie i badaj tsh a nie bedzie powodow do zmartwien. Ja tez w ciazy mialam niedoczynnosc i praktycznie przez cala ciaze bralam euthyrox50. Najpierw jedna tabletkę potem półtorej. Dziecko urodziło się zdrowe i wszystko jest w porzadku.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:34.