![]() |
#211 |
Rozeznanie
|
Dot.: Ulubiona i... najbardziej znienawidzona lektura szkolna.
ulubione: "folwark Zwierzęcy", "Mały Książę", "Kamienie Na Szaniec". Ta ostatnia mnie tak dogłębnie poruszyła. Nie wiem dlaczego, jestem raczej mało wrażliwą osobą, a tu ryczałam jak bóbr. No nic, naprawdę miło wspominam, nawet nie myślałam o tej książce jak o lekturze.
A z najgorszych to nic innego jak "Syzyfowe prace" ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 |
Raczkowanie
|
Ulubiona zdecydowanie "Mistrz i Małgorzata", a znienawidzonej nie mam, bo po prostu nie czytałam lektur, mimo że z książkami się nie rozstawałam i potrafiłam (zostało mi to do teraz) przeczytać kilka dziennie.
![]() |
![]() |
#213 |
Wtajemniczenie
|
Nie mam takiej znienawidzonej, każda mi się podobała. No, przy "Gloria victis" usnęłam średnio dwa razy na stronę.
Ulubiona? "Cierpienia młodego Wertera", "Faust", "Rok 1984", "Ferdydurke", "Mistrz i Małgorzata", "Lalka", "Chłopi", "Kordian". To moje top 8 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Raczkowanie
|
Ulubione:
* Pan Tadeusz (uwielbiam Mickiewicza w ogóle ![]() * Mistrz i Małgorzata - humor niesamowity, czarny kot pijący wódkę rządzi ![]() * Ferdydurke - z tego, co zauważyłam, to niezbyt lubiana na Wizażu książka, ale ja ją uwielbiam. Gombrowicz miał swietne poczucie humoru, a do tego odważny wątek z gejami. Boskie ![]() * Zbrodnia i kara - po przeczytaniu tej książki zakochałam się w kryminałach. Wciągnęła mnie niesamowicie. żałowałam, gdy się skończyła. * Cudzoziemka - na początku denerwująca, ale później, gdy zaczęłam rozumieć główną bohaterkę, czytałam ze wzruszeniem To chyba już wszystko. Znienawidzone: * Lalka - może i opowieść ładna, ale powinna być napisana nieco zwięźlej. Poza tym Izabela tak mnie wkurzała, że nie dałam rady czytać ![]() * Kordian - ogólnie to nie lubię twórczości Słowackiego... * Cierpienia młodego Wertera - no... Przeczytałam w wielkich męczarniach jedną część. Na 70paru stronach opis tego, jak bardzo Werter jest nieszczęśliwy i jak bardzo chce się zabić. Poruszające, naprawdę... Już nie mogłam się doczekać, kiedy się zabije, bo w końcu wydarzyłoby się coś ciekawego ![]() * Szewcy - nic a nic z tego nie zrozumiałam. Po przerobieniu tego na lekcji i wkuciu na pamięć notatki nadal nic nie rozumiem... * Proces - nudne, nudne, nudne... * Wesele - przesłanie jak najbardziej mądre, ale styl pisania Wyspiańskiego jakoś do mnie nie przemawia To już chyba wszystko, a jak mi się przypomni, to jeszcze dodam. Przede mną dopiero literatura współczesna, więc pewnie coś wpadnie ![]()
![]() |
#215 |
Zakorzenienie
|
Kamienie na Szaniec!!! I dzieci z Bulerbyn :- ) Ale miałam bzika, parę razy je czytałam. Kamienie cudowne, książka mnie natchnęła i miałam chopla na punkcie IIWŚ.
Znienawidzona? Sierotka Marysia Konopnickiej. Jezu. Nikt nie powinien tego czytać. Sienkiewicz. Nie wiem czym my tu się mamy chwalić, i co my każemy dzieciakom czytać.
![]() |
![]() |
#216 |
Rozeznanie
|
Ulubiona- ,,Mały Książę"
Znienawidzona- ,,Krzyżacy" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Rozeznanie
|
Ulubione: Opowieść wigilijna, Lalka, Zbrodnia i kara
Znienawidzone: Ferdydurke, Cierpienia młodego Wertera
![]() |
![]() |
#218 |
Rozeznanie
|
Ulubiona: Kamienie na szaniec, Mały Książe, Zbrodnia i kara
Znienawidzona: Krzyżacy, Chłopcy z Placu Broni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Zakorzenienie
|
Ulubione: Hobbit czyli tam i z powrotem, O psie który jeździł koleją, Pan Tadeusz,Opowieść Wigilijna, Agatha Christie - I nie było już nikogo
![]() Znienawidzone: Krzyżacy, Dziady, Pamiętnik Narkomanki
Roguc mym Bogiem, Coma nałogiem, muzyka postawą, koncerty zabawą narCOMAnka http://www.youtube.com/watch?v=mf97F-SpBQU Życie motocyklisty nie liczy się w latach tylko w kilometrach Edytowane przez _Desolation Czas edycji: 2010-07-13 o 16:42 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Zadomowienie
|
ulubione: Chłopcy z placu broni, Zbrodnia i kara, Mały książę
znienawidzone: Dziady, Potop |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Raczkowanie
|
ulubiona? - ferdydurke,
znienawidzona? szewcy!
![]() |
#222 |
Zadomowienie
|
nie znosiłam książek Lema,Krzyżaków,Potopów,Si erotki Marysi,Lalek
i o zgrozo-anaruk -chłopiec z grenlandii ![]() Lubiłam:dzieci z Bullerbyn .
![]() Edytowane przez twizzy Czas edycji: 2010-07-14 o 00:11 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pamiętam to. Po pierwszej stronie stwierdziłam że tego nie będę czytać i nie przeczytałam ![]()
![]() |
![]() |
#224 |
Zakorzenienie
|
Kocham miłością absolutną "Nad Niemnem". Czytam przynajmniej raz na rok od dechy do dechy. Nawet opisy przyrody mnie nie usypiają.
I oczywiście "Dzieci z Bullerbyn". A zaraz po nich "Oto Kasia" i "Czarne stopy". Gdy obejrzałam pierwszy raz film, to na zabój zakochałam się w Marku Osińskim ![]() Nienawidzę Gombrowicza. Nie jestem w stanie przebrnąć przez choćby jedną jego pozycję.
![]() |
#225 |
Rozeznanie
|
Ulubiona:
-zdecydowanie Ania z Zielonego Wzgórza ![]() - Ten Obcy - również jedna z mouch ulubionych książek , nie czytałam jej już od 6 lat ![]() ![]() - Zbrodnia i kara, świetna - Granica, nie umiałam się oderwać ![]() - Pan Tadeusz Znienawidzona: - Krzyżacy, Potop,Chłopi, Kordian, Gloria Victis - NIE,NIE,NIE i NIE, nie dałam rady ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Konto usunięte
|
Ulubiona:
Mistrz i Małgorzata - czytana kilka razy Zbrodnia i kara - powinno być więcej takich lektury Dżuma Lalka Pan Tadeusz - za sielankowy klimat i barwy opis uczt, strojów Kordian Śluby panieńskie Znienawidzone: Syzyfowe prace Chłopi Potop - za to film lubię Dziady - strasznie długo się to przerabiało |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Raczkowanie
|
Ulubione:
-Mistrz i Małgorzata -Pan Tadeusz -Potop -Lalka -Kamienie na Szaniec -Puc, Bursztyn i Goście (to trochę starsze czasy...) -Mały Książę -Romeo i Julia -Cesarz -Zemsta Znienawidzone: -Quo Vadis -Cierpienie młodego Wertera -Świętoszek -Antygona -Mity Greckie -Iliada i Odyseja -Kandyd -Skąpiec |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Raczkowanie
|
ulubione: Lalka, Kamienie na szaniec
znienawidzone: Syzyfowe prace, Potop
![]() |
#229 |
Raczkowanie
|
Ulubione:
Dzieci z Bullerbyn, Ania z Zielonego Wzgórza, Quo Vadis, Jądro Ciemności, Tango, Nowy wspaniały świat Znienawidzone: Inny Świat, Wesele, Dziady, Kordian, Zdążyć przed Panem Bogiem
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#230 |
Zadomowienie
|
Ulubiona - "Harry Potter i Kamień Filozoficzny" J. K. Rowling
Znienawidzona - "Tomek w krainie kangurów" A. Szklarski Gorszej książki nie czytałam ![]() Aaaa, nie cierpię jeszcze "Anaruka chłopca z Grenlandii"...masakra Edytowane przez Quera Czas edycji: 2010-07-17 o 06:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Przyczajenie
|
Ulubione: Stary człowiek i morze
Mistrz i Małgorzata Znienawidzone: wszystko Sienkiewicza |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Przyczajenie
|
dobre: Ferdydurke, Zbrodnia i Kara
zle oj zle: Potop (900 stron przeczytane w 3 dni i potwierdzam: Sienkiewicz byl grafomanem), Maly Ksiaze (mialam wizje mordercze odnosnie tego dzieciaka) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Wtajemniczenie
|
+ Zbrodnia i kara, Quo vadis, Lalka
- Nad Niemnem (o matko..) , Ferydurke (taka o dupie maryni) |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#234 |
Rozeznanie
|
Zdanie w tej kwestii mam wyrobione, tym bardziej, że byłam typem kujonki, która przeczytała każdą zadaną lekturę. A oto i mój prywatny, skrajnie subiektywny ranking.
Ulubione - "Mistrz i Małgorzata", "Sklepy cynamonowe", "Tango", "Kartoteka", "Zbrodnia i kara", "Matka Joanna od aniołów", "Dżuma" Znienawidzone - "Granica" (ależ mnie ten Zenon drażnił), "Ludzie bezdomni" (nie cierpię Judyma), "Krzyżacy" i "Cierpienia młodego Wertera" (właściwie podobały mi się tylko załączone fragmenty "Pieśni Osjana". Lecz żeby nie wyjść na malkontentna, zaznaczam również, że mój stosunek względem pozostałych pozycji w dorobku Goethego prezentuje się zgoła inaczej).
![]() |
#235 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Przez "Nad Niemnem" nie przebrnęłam nigdy. Źle mi się kojarzy- dostałam nawet jedynkę za nieprzeczytanie jej. A Gombrowicza lubię, nie tylko "Ferdydurke". Najlepiej wspominam "Mistrza i Małgorzatę" oraz "Zbrodnię i karę". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 | |
Zakorzenienie
|
Z ulubionych to wygrywa "Dżuma", tuż za nią "Mistrz i Małgorzata", "Imię Róży" (chociaż tego to chyba w kanonie nie ma.), "zbrodnia i kara"
z nielubianych, hmm "nad Niemnem"-nawet streszczenie mnei męczyło ![]() ![]() ---------- Dopisano o 00:03 ---------- Poprzedni post napisano o 00:02 ---------- oo i "Ludzie bezdomni" ![]() ---------- Dopisano o 00:04 ---------- Poprzedni post napisano o 00:03 ---------- Jeszcze "Tango" Mrożka w sumie lubiłam. ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 |
Zadomowienie
|
Ulubione : Hobbit ( to jeszcze z podstawówki
![]() Znienawidzone: Ferdydurke, Transatlantyk, Cierpienia młodego Wertera. Gombrowicz w ogóle do mnie nie trafia.
![]() |
![]() |
#238 |
Raczkowanie
|
Ulubione:
Mały Książę Zbrodnia i kara <3 Lalka Nad Niemnem Zemsta Tango Wesele Moralność Pani Dulskiej Nieulubione: Dziady cz. III Ferdydurke Krzyżacy Ludzie bezdomni Pan Tadeusz Jądro ciemności Edytowane przez Panna_Prym_ Czas edycji: 2010-07-27 o 10:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Rozeznanie
|
Ulubione: Tango, Lalka, Wesele, Chłopi, ZiK, Dżuma
Znienawidzone: Jądro Ciemności, Nad Niemnem, Granica |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#240 |
Raczkowanie
|
Ulubione:
Mistrz i Małgorzata (nie wiem czy się liczy, bo tego nie przerabiałam) Kamienie na szaniec Opowieść wigilijna Ania z Zielonego Wzgórza (czytałam chyba 10 razy, może trochę więcej ![]() Dzieci z Bullerbyn (moje dzieci koniecznie będą musiały to przeczytać ![]() Znienawidzone: Granica Edytowane przez marikka Czas edycji: 2010-07-28 o 21:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.