Prezetny na Komunię- dla chłopca i dla dziewczynki - Strona 8 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Prezenty

Notka

Prezenty Prezenty to coś co lubimy otrzymywać i dawać. Podpowiadamy jak wyszukać odpowiedni prezent. Gdzie kupić po okazyjnej cenie prezenty świąteczne i nie tylko.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-05-03, 21:01   #211
kalinkii
SPAMER
Nieopłacona reklama

Dot.: Prezetny na Komunię- dla chłopca i dla dziewczynki

Ja w końcu jako chrzesna kupiłam rower i na pamiątkę anioła :
http://www.allegro.pl/show_user_auct...p?uid=16881933
kalinkii jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-04, 14:32   #212
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez kalinkii Pokaż wiadomość
Ja w końcu jako chrzesna kupiłam rower i na pamiątkę anioła :
http://www.allegro.pl/show_user_auct...p?uid=16881933
rower to w końcu rower, ma swoje tradycje komunijne, popieram

kiedy życie daje ci w twarz
uśmiechnij się i z politowaniem powiedz:
bijesz się jak ciota
evela28 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-07, 22:39   #213
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Dodam coś jeszcze odnośnie prezentów już może nie dla dzieci.

Co i ile z Komunii dzieci ma Kościół:
- u nas alby szyje firma od lat taka sama, ksiądz nie chce powiedzieć jak wyłoniona- alba 150 zeta- i wygląda jak za przeproszeniem wór z wyciętym miejscem na głowę
- organista 700 zł
-florystka wybrana przez Kościół 1000 zł
-prezenty dla Kościoła, Proboszcza i Księdza ok.15000
- zdjęcia może robić TYLKO firma koszt 40 zł/3 szt
- zdjęcia +płyta 88 zł
- sama płyta 60 firma oczywiście wybrana przez Kościół
despa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-08, 09:39   #214
kasienka85
Przyczajenie

Uuu... W naszym Kościele na szczęście nie ma czegoś takiego. Tu o wszystkim decydują rodzice dzieci komunijnych. Wspomnę, że należymy do Zakonu Kapucynów, i tu większość spraw wygląda inaczej niż w innych Kościołach.
kasienka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-09, 19:35   #215
deila
Raczkowanie

Ja już jestem po. Jestem chrzestną i po przeczytaniu wątku postanowiłam dać Biblię dla dzieci, srebrny obrazek z matką boską i pamiątkowym grawerem plus 800 zł. Na reakcje poczekam i opiszę co i jak.
deila jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 08:28   #216
mww
Zakorzenienie

GG do mww

Jestem już po imprezie komunijnej, moja chrześnica dostała od wszystkich pieniądze, ale w kościele można było usłyszeć dziecięce, prezentowe przechwalanki: rower, rolki, zegarek, złoty łańcuszek i zawieszka, kolczyki, hulajnoga, laptop, mp4, telefon komórkowy..
mww jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 14:43   #217
agusia5144
Raczkowanie

Jest wiele możliwości aparat cyfrowy, komórka (jeśli jeszcze dziecko nie ma), rower, jesli ktoś kupuje komputer to może urządzenie wielofunkcyjne do niego dla dziewczyny też biżuteria
agusia5144 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 15:37   #218
Super Fotograf
Raczkowanie

Wydaje mi się, że w dobie Internetu, kupowanie encyklopedii nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego, że wiedza w niej zawarta szybko się zdezaktualizuje
Super Fotograf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-10, 18:19   #219
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez Super Fotograf Pokaż wiadomość
Wydaje mi się, że w dobie Internetu, kupowanie encyklopedii nie jest najlepszym pomysłem. Dlatego, że wiedza w niej zawarta szybko się zdezaktualizuje
Może i masz rację, ale jest jeszcze sporo dzieci których rodzice maja takie sytuacje materialne ze nie stać ich na komputer i internetu nie mają i w takim wypadku to naprawdę dobry prezent. W klasie mojej córki na 30 dzieci -przynajmniej 10 nie ma komputera.

ja dopisze jeszcze do ciekawostek z kościoła- że parafia zażyczyła sobie że kościół ma być posprzątany przez profesjonalna firmę- my rodzice nie możemy tego zrobić- tylko zapłacić firmie.

My Komunie mamy w najbliższą niedzielę, wrażenia po opisze w przyszłym tygodniu.
Stary 2010-05-11, 14:34   #220
maja0
Raczkowanie

Ja dla swojej chrześnicy kupiłabym fajny rower, ładny złoty łańcuszek może laptop. Jest dużo fajnych pomysłów na świetny prezent. A dla chrześniaka kupiłabym podobnie rower lub laptop, albo jako prezent mozna dac pieniązki i rodzice kupią swojemu dziecku rzecz która się mu przyda bo oni wiedzą najlepiej co potrzebuje ich skarb. Myśle jednak że nie należy przesadzać z drogimi prezentami bo teraz ludzie daja droższe prezenty na komunie jak na wesela
maja0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 14:40   #221
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Rozumiem, iż laptopa uważasz za nieprzesadzony prezent? To co w takim razie na 18 urodziny, na ślub?
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-11, 19:33   #222
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez despa Pokaż wiadomość
Dodam coś jeszcze odnośnie prezentów już może nie dla dzieci.

Co i ile z Komunii dzieci ma Kościół:
- u nas alby szyje firma od lat taka sama, ksiądz nie chce powiedzieć jak wyłoniona- alba 150 zeta- i wygląda jak za przeproszeniem wór z wyciętym miejscem na głowę
- organista 700 zł
-florystka wybrana przez Kościół 1000 zł
- zdjęcia może robić TYLKO firma koszt 40 zł/3 szt
- zdjęcia +płyta 88 zł
- sama płyta 60 firma oczywiście wybrana przez Kościół
to zależy ile jest dzieci, bo na przykład u nas w parafii jest 11 dzieci ale już w parafi obok ok 100 i wtedy te koszta się rozkładają
no i czy wszyscy muszą z tego skorzystać i szyć albę akurat tam gdzie ksiądz się uprze, rodzice nie protestują a kaseta każdy musi kupić, a ja bym nie kupiła, a zdjęcia zrobię se na podwórku

u nas jest zwyczaj że rodzice klasy 1 stroją kościół dla klasy 2,koszt ok 50-60 zł jak opłaty na prezent to jeszcze nie wiem

Cytat:
Napisane przez deila Pokaż wiadomość
Ja już jestem po. Jestem chrzestną i po przeczytaniu wątku postanowiłam dać Biblię dla dzieci, srebrny obrazek z matką boską i pamiątkowym grawerem plus 800 zł. Na reakcje poczekam i opiszę co i jak.
moja by była taka

[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;19216903]
Rozumiem, iż laptopa uważasz za nieprzesadzony prezent? To co w takim razie na 18 urodziny, na ślub? [/QUOTE]

jak to co auto, mały domek, może przyczepę kempingową

ja też jestem chrzestną, zamówiłam na all książkę której bohaterem jest dziecko komunijne do tego daję 200 zł
zważywszy na to iż mam 3 chrześniaczki, powinnam już od chrzcin zbierać na odpowiednie prezenty na komunię osiemnastkę itp.

bijesz się jak ciota
Stary 2010-05-11, 21:47   #223
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez evela28 Pokaż wiadomość
to zależy ile jest dzieci, bo na przykład u nas w parafii jest 11 dzieci ale już w parafi obok ok 100 i wtedy te koszta się rozkładają
no i czy wszyscy muszą z tego skorzystać i szyć albę akurat tam gdzie ksiądz się uprze, rodzice nie protestują a kaseta każdy musi kupić, a ja bym nie kupiła, a zdjęcia zrobię se na podwórku
u nas jest zwyczaj że rodzice klasy 1 stroją kościół dla klasy 2,koszt ok 50-60 zł jak opłaty na prezent to jeszcze nie wiem
U nas jest 8 klas po 30- dzieci. Płaciliśmy po 90 zł od osoby- z tego idzie tak jak pisałam 700 na organistę, nie wiem ile bierze florystka i firma sprzątająca bo to jest top secret. Reszta na prezent dla księdza- tylko nie wiem czy proboszcza czy naszego, czy rozłożą na dwójkę.

Alba musi być- szyta przez tą firmę, na inną ksiądz sie nie zgadza- bo niby że: tradycja to po pierwsze a po drugie że niby można wypożyczyć. ale wiadomo że jak mam dać stówkę za wypożyczenie, to dołożę i mam swoją. Chociaż uwierz mi szlag mnie trafia. Bo to jest mega przesada.
Na inny strój się ksiądz nie zgadza- nie podoba się to ...
Poza tym cały czas była mowa o tym że oni wiedzą że jest kryzys ze biorą to pod uwagę przy szyciu ale to jest g**prawda, ostateczna cena była w marcu podana.

Zdjęcia sama jej zrobię przed Kościołem, w Kościele już nie bo tylko firma może inni mają zakaz. A te co robią dzieciom są przy ołtarzu klasowe i z księdzem i wychowawcą i w kaplicy adoracji . Ładne ale nie warte swojej ceny.
W**** się ale z drugiej strony wiem że mam ją jedną i jej te zdjęcia kupię, bo będą dla niej pamiątka- a te przygotowania bardzo przeżywa.

To jeszcze dodam jedno- nie wyrażam swojej opinii przy dziecku- bo nie chcę żeby tego słyszała ale: co drugi dzień od 3 tygodni łazimy na próby śpiewu są od 19 do 21. Dzieci kończą lekcje różnie, niektóre muszą być na świetlicy czy mają zajęcia dodatkowe po których pędzą do kościoła. Są wykończone.
Deszcz nie jest problemem żeby dzieci ustawiać na nim, zamiast widząc że pada wsiąść dzieci do kaplicy ksiądz je ustawiał na deszczu kazał zdjąć czapki i złożyć parasole, przy próbie spowiedzi zabronił im wejść wcześniej do Kościoła- a było tak sakramencko zimno i tak lało- że ja osobiście ta próbę przypłaciłam anginą. Dzieci są po przeziębiane, zakatarzone ale co ich to.
Komunia jest w niedzielę- w piątek dzieci zamiast iść normalnie na rano do szkoły idą do Kościoła na próbę potem na zajęcia, spowiedź mają od 9 do 11- i jest to spowiedź i dla rodziców i dzieci jakoś organizacyjnie sobie tego nie wyobrażam.
A i taka mała ciekawostka- moja córka chodzi do klasy tanecznej w poniedziałek maja występ wyjazdowy zaplanowany rok temu- więc nie będzie ich klasy na majówce i mszy - co wymyślił ksiądz -mszę w poniedziałek o 7 rano. Żyć nie umierać

Sorry że sie rozpisałam ale musiałam sie wyżalić.
Stary 2010-05-12, 08:49   #224
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
U nas jest 8 klas po 30- dzieci. Płaciliśmy po 90 zł od osoby- z tego idzie tak jak pisałam 700 na organistę, nie wiem ile bierze florystka i firma sprzątająca bo to jest top secret. Reszta na prezent dla księdza- tylko nie wiem czy proboszcza czy naszego, czy rozłożą na dwójkę.

według mnie to przesada te prezenty, bo niby z jakiej okazji ale wiem że i u nas są podobne stawki

Alba musi być- szyta przez tą firmę, na inną ksiądz sie nie zgadza- bo niby że: tradycja to po pierwsze a po drugie że niby można wypożyczyć. ale wiadomo że jak mam dać stówkę za wypożyczenie, to dołożę i mam swoją. Chociaż uwierz mi szlag mnie trafia. Bo to jest mega przesada.
Na inny strój się ksiądz nie zgadza- nie podoba się to ...
Poza tym cały czas była mowa o tym że oni wiedzą że jest kryzys ze biorą to pod uwagę przy szyciu ale to jest g**prawda, ostateczna cena była w marcu podana.

z tą albą to rzeczywiście przesada, u nas szyją za 70 zł, i przecież krawcowa uszyje tak samo, co do innego stroju to popieram księdza

Zdjęcia sama jej zrobię przed Kościołem, w Kościele już nie bo tylko firma może inni mają zakaz. A te co robią dzieciom są przy ołtarzu klasowe i z księdzem i wychowawcą i w kaplicy adoracji . Ładne ale nie warte swojej ceny.
W**** się ale z drugiej strony wiem że mam ją jedną i jej te zdjęcia kupię, bo będą dla niej pamiątka- a te przygotowania bardzo przeżywa.

w mojej rodzinnej parafii też jest zakaz robienia zdjęć, nie wyobrażam sobie mszy a w niej 100 fotografów
a może zeskanujesz sobie zdjęcie od kolezanki, grupowe wszyscy mają takie same, ja tak zrobiłam gdy fotograf był w szkole

To jeszcze dodam jedno- nie wyrażam swojej opinii przy dziecku- bo nie chcę żeby tego słyszała ale: co drugi dzień od 3 tygodni łazimy na próby śpiewu są od 19 do 21. Dzieci kończą lekcje różnie, niektóre muszą być na świetlicy czy mają zajęcia dodatkowe po których pędzą do kościoła. Są wykończone.
Deszcz nie jest problemem żeby dzieci ustawiać na nim, zamiast widząc że pada wsiąść dzieci do kaplicy ksiądz je ustawiał na deszczu kazał zdjąć czapki i złożyć parasole, przy próbie spowiedzi zabronił im wejść wcześniej do Kościoła- a było tak sakramencko zimno i tak lało- że ja osobiście ta próbę przypłaciłam anginą. Dzieci są po przeziębiane, zakatarzone ale co ich to.
Komunia jest w niedzielę- w piątek dzieci zamiast iść normalnie na rano do szkoły idą do Kościoła na próbę potem na zajęcia, spowiedź mają od 9 do 11- i jest to spowiedź i dla rodziców i dzieci jakoś organizacyjnie sobie tego nie wyobrażam.
A i taka mała ciekawostka- moja córka chodzi do klasy tanecznej w poniedziałek maja występ wyjazdowy zaplanowany rok temu- więc nie będzie ich klasy na majówce i mszy - co wymyślił ksiądz -mszę w poniedziałek o 7 rano. Żyć nie umierać

no i tu to mogę tylko współczuć, dobrze cię rozumiem

Sorry że sie rozpisałam ale musiałam sie wyżalić.
dodam tylko że zielone wstawki to moje odpowiedzi

bijesz się jak ciota
Stary 2010-05-12, 16:08   #225
Super Fotograf
Raczkowanie

W zasadzie to głupie, że gdzieś zakazuje się robienia zdjęć przed kościołem. Nie wiem co w tym złego...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-05-12, 17:38   #226
Konto usunięte

Mnie się od razu przypomniało, jak ślub brałam i moje klasowe dzieciaki przyszły do kościoła. Każde z aparatem rzecz jasna, no i całą ceremonię totalnie obfotografowali, kamerzysta niemalże płakał ze śmiechu, ja w pierwszym odruchu chciałam podopiecznych do pionu ustawić Dopiero po dłuższej chwili uzmysłowiłam sobie, że to MÓJ ślub, nie jestem w pracy i najwyżej ksiądz ich ochrzani Ale ksiądz sympatyczny nam się trafił, z przymrużeniem oka na dziecka patrzył
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-12, 19:55   #227
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Co do innych strojów nie miałam na myśli pokazu mody, tylko bardzo skromne sukienki jednakowe dla dziewczynek wszystkich klas- koszt nie przekroczylby 80 zł.

Widziałam dzisiaj fajny gadżet dla dziewczynki, moim zdaniem nadawałby się na komunijny prezent. Aparat foto, kolor różowy wpadł mi w oko ale były tez inne- z motywem Hello Kitty koszt nie całe 250 zł. Każdy się przy nim zatrzymywał i oglądał. Naprawdę fajny.
Stary 2010-05-14, 15:33   #228
Audacieux
Wtajemniczenie

Wybieram sie na komunię chłopca, rodzina dośc daleka, bo syn mojej siostry ciotecznej..
Zostałam zaproszona z mężem, jednak mąż jest za granicą w tym czasie..
Mam takie pytanie: ile powinnam dać pieniążków? Jaka kwota jest odpowiednia?
Wiem, że zależy od zasobności portfela.. ale nie chciałąbym się wygłupić, proszę o opinię i z góry bardzo dziękuję

Audacieux jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-14, 15:50   #229
evela28
na drugie mam Irena

Cytat:
Napisane przez Audacieux Pokaż wiadomość
Wybieram sie na komunię chłopca, rodzina dośc daleka, bo syn mojej siostry ciotecznej..
Zostałam zaproszona z mężem, jednak mąż jest za granicą w tym czasie..
Mam takie pytanie: ile powinnam dać pieniążków? Jaka kwota jest odpowiednia?
Wiem, że zależy od zasobności portfela.. ale nie chciałąbym się wygłupić, proszę o opinię i z góry bardzo dziękuję
w naszej rodzinie max byłoby to 100 zł, a nawet 50 zł byłoby ok

bijesz się jak ciota
Stary 2010-05-14, 18:58   #230
Konto usunięte

A jeśli to daleka rodzina, to ja wcale koperty bym nie dawała, tylko prezent rzeczowy. Np. serię książek (H. Potter, Pan Samochodzik, Tomek WIlmowski itp.).
Stary 2010-05-15, 21:31   #231
Carya
Wtajemniczenie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Carya GG do Carya

Czytam wątek i już chyba z piąty raz natykam się na linka do aniołków tego samego sprzedającego:r olleyes:

Ja kupiłam na allegro szkatułkę na biżuterię. W kolorze perłowym żeby było bardziej 'komunijnie' i zrobię komplet srebrnej biżuterii z kryształami swarowskiego (kolczyki i zawieszka).
Nie wiem czy ktoś doceni mój wkład i nie uzna że chciałam zaoszczędzić i dałam "samoróbkę"
Całość zamyka się w 200zł.

Ktoś pisał ze takie kryształki za dorosłe są i zastanawiam się czy nie dokupić jakichś małych kolczyków w bardziej dzieciowym kształcie. Chociaż uważam że 200zł to na prawdę max i nie chcę mnożyć sobie wydatków.

Stopień pokrewieństwa z komunikantką - bratanica męża

EDIT: już jesteśmy po komunii... prezent bardzo się podobał, był otwierany i zamykany setkę razy a na koniec wylądowały w nim wszystkie 'dziewczyńskie' świecidełka trzymane dotąd w tekturowym pudełeczku

Druga

Edytowane przez Carya
Czas edycji: 2010-05-22 o 20:30
Carya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-23, 03:04   #232
aaricia8
Zakorzenienie

Cytat:
Nie za dużo tu zer?
aaricia8 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-23, 22:27   #233
NianiaMania
Raczkowanie

Ja mojemu wnusiowi dałam 500zł.
NianiaMania jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-26, 20:55   #234
despa
Zakorzenienie

GG do despa

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Nie za dużo tu zer?

nie za dużo! Bo jak się policzy 8 klas po 30 osób i to razy 90 zł składka to się robia pieniądze, oficjalnie wiemy tylko że organista wziął 700 zł, nie wiemy ile florystka i firma sprzątająca, reszta została na prezenty więc z ilością zer nie przesadziłam napisałam tylko około- bo cała reszta która z tej zbiorki została poszła na te prezenty.

Ja już po Komuni- niedziela była koszmarna, więc zarówno fryzury jak i te alby ucierpiały. Pisałam że dam znać co moje dziecko dostało- wiec piszę- aparat (cieszyła się nim 2 godziny potem połozyła i leży) dvd przenośne, mini wieżę 2 złote łańcuszki kolczyki i zawieszkę no i kasę. Łańcuszek nosi kolczyki też- dvd jest na tapecie codziennie- puszcza sobie płytkę z angielskim i uczy się roli do przedstawienia
Co do kasy to stwierdziła że urządzi sobie za nią swój własny pokój- bo jesteśmy na etapie zmiany mieszkania- chyba mądrze do tego podeszła.

Dodam jeszcze jedno- tak jak pisałam robiłam komunie w domu- dla 18 osób- z nami- ktoś tu pisał wcześniej że nie ma różnicy w knajpie czy w domu jeśli chodzi o finanse- wyszły mnie zakupy około 1000 zł i jeszcze mnóstwo rzeczy mi zostało. A w knajpach u nas stawka waha się od 85-100 zł za osobę więc jak dla mnie wyszło taniej.
Stary 2010-05-27, 09:38   #235
kasienka85
Przyczajenie

Ja też jestem po jednej z Komunii. "Komunista" dostał srebrny łańcuszek, laptopa od rodziców, przenośną klawiaturę i mysz oraz słuchawki - od znajomej, ode mnie duże Pismo Święte i kasę. Nie chcę się chwalić, ale z Pismem się nie rozstawał i bardzo się spodobało zarówno jemu jak i wszystkim gościom
kasienka85 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-05-28, 12:28   #236
Super Fotograf
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasienka85 Pokaż wiadomość
Ja też jestem po jednej z Komunii. "Komunista" dostał srebrny łańcuszek, laptopa od rodziców, przenośną klawiaturę i mysz oraz słuchawki - od znajomej, ode mnie duże Pismo Święte i kasę. Nie chcę się chwalić, ale z Pismem się nie rozstawał i bardzo się spodobało zarówno jemu jak i wszystkim gościom
Wow! Powodzi się teraz tym dzieciom
Stary 2012-03-20, 11:54   #237
daszna
Zadomowienie

GG do daszna

witam.
wychodzi na to, ze mama mojej chrzesniaczki jest chyba jedna z niewielu "normalnych" (bez urazy).
zasugerowala normalne rzeczy, typu album, mp3, zegarek, mimo iz pracuje za granica i teoretycznie moglaby wyludzic ode mnie laptopa.
ja prawdopodobnie kupie malej cyfrowke (ale taka zwykla, nie z bajerami) i lancuszek albo kolczyki.
a propos wartosci prezentow. denerwuje mnie, ze na Komunie (ktora jest uroczystoscia koscielna) rodzice zycza sobie laptopy, quady itp., a ja na wesele, ktore jest impreza drozsza i teoretycznie moze sie zwrocic dostalam mase prezentow typu reczniki, posciele itd. cieszylam sie bardzo, bo wazna byla dla mnie obecnosc moich bliskich, ale gdy ktos pytal, co bym chciala dostac, to nie mowilam "robot kuchenny za 1000 zl" albo ekspress do kawy. zwyczajnie byloby mi glupio sugerowac, co chcialabym dostac. zreszta wiekszosc i tak dala pieniazki, wiec moglam sobie cos kupic, ale niemniej byloby mi dziwnie mowic, co chce i za ile. rodzicom komunijnym chyba jednak nie jest... :P

Pola, 15.10.2014
daszna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 12:57   #238
liebell
Raczkowanie

Heh ja na swoją komunię dostałam trzy tomową encyklopedię. Tyle, że to było ze 12 lat temu. Mimo, że niewiele z niej korzystałam to mam pamiątkę do tej pory i nie pozwalam jej nikomu dotknąć ;p Rower się zniszczył, a pieniądze nawet nie pamiętam na co wydałam.
W tym roku chrześnica mojej mamy ma komunię i wymarzyła sobie rower za 1500 zł, sama go wybrała. Osobiście byłam w szoku i sądzę, że go nie dostanie gdyż to według mnie za drogi prezent. Na ślub chrześni dają 1000 zł (tatko dał 1500) a nie na komunię.
Świat staje na głowie...
liebell jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-21, 13:09   #239
Pagata
Modermistrz bobkowy :D

GG do Pagata

W ub roku moja córka miała IKomunię.Dostala od Chrzestnego rower za ponad tysiąc zl.Dla mnie to bardzo drogi rower.Ale on sie uparl,ze byle jakiego nie kupi,bo sie szybko rozleci.Jako ze to dla niego tez bylo za drogo,to znalazl wspolników .Do roweru dolozyli się jego rodzice i dziewczyna,ktorzy tez byli zaproszeni na uroczystosc.Od Chrzestnej dostala cieply spiwór i duzy namiot .
Oprócz tego dostala taki mniejszy namiot,stal cale lato pod domem,dzieci sie w nim bawily.Z prezentów jeszcze zloty lancuszek od babci.Reszta to pieniądze.
Nigdy mi do glowy nie przyszlo,zeby ''zamówic'' cos drogiego Zreszta i córka nie miala takich zachcianek.W ogole nikomu nie mowilam,czego oczekuje na prezent.Jedno z gosci dopytywalo sie,to podalam propozycje kilka rzeczy.Zeby mógł sobie wybrac i sam zdecydowac,a dla córki i tak byla niespodzianka.Ale nie były to drogie prezenty.

i inne pierdółeczki

TU tez jestem i tu sa wszystkie zdj,które zniknęły z watków
[SIGPIC][/SIGPIC]
Pagata jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-24, 17:29   #240
sopelka
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez india83 Pokaż wiadomość
widzę, ze na ten wątek juz dawno nikt nie zaglądał. Ale moze jednak doczekam się odpowiedzi. dostalismy zaproszenie na komunie do chrzesniaka mojego męza do Berlina. nie mam pojęcia co kupić, tez myslalam nad jakims"fajnym" zegarkiem. Podobno w Niemczech inaczej komunia wyglada niz w PL? czy ktos wie jak?? dla mnie laptopy i Quady to przesada. Mieliśmy ślub we wrzesniu i w kopetach przewazało 200-400zł, od chrzestnej TŻ z rodzina(mąz i kuzyn z dziewczyna) dostalismy najwięcej 1000zł. i wcale nie byliśmy zawiedzeni, cieszyłam się, ze ludzie na ktorych mi zaleząło byli z nami. a na I komunie takie kwoty????

Ja mam dokładnie taki problem w tym roku. Jedziemy na komunie do Niemiec, do chrześniaka mojego męża. Napisz prosze jako to u nich wygląda, czy oczekują tak samo prezentów jak dzieci w Polsce? Czy zegarek okazał się trafionym prezentem dla chłopca?

Edytowane przez sopelka
Czas edycji: 2012-03-24 o 17:31
sopelka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Prezenty

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości