|
Notka |
|
Wspólne odchudzanie Forum dla osób, które się odchudzają grupowo. Pamiętaj: diety muszą być zgodne z zasadami zdrowego odżywiania. Pisz o dietach powyżej 1000 kcal. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#211 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Dieta Strażników Wagi (Weight Watchers) - przepisy + zdjęcia
Cytat:
![]() malina, moze ja odpisze jak jest ze mna. WIesz, na tej diecie, wogole sie nie glodzisz, wlasnie to bardziej zmiana stylu jedzenia niz dieta. Nie trzeba sie katowac i wymyslac cudow ![]() Dzis mi maz powiedzial ze czuc ze schudlam ![]() co mnie bardzo ucieszylo, no a teraz ide zrobic ulubiona zupke za 0 pkt ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#212 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Kochana wytrzymaj do pierwszych efektów, później będzie łatwiej, bo będzie motywacja. Ja w ubiegłym roku schudłam 25 kg od stycznia do połowy czerwca. Następnie do końca roku robiłam dietę wyrównawczą, żeby nie mieć efektu jojo, a teraz biorę się dalej za pracę nad sobą, tylko zmieniam troszku swoją dietę. Pamiętaj razem raźniej i nieco łatwiej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#213 |
Przyczajenie
|
dzieki Zuzek.wybieram sie zaraz na zakupy owocow i warzyw bo do tej pory nie goscily az tak czesto na moim stole, najwyzszy czas to zmienic, w czasie ciazy moja waga tyle nie wskazywala, koszmarnie sie czuje
---------- Dopisano o 14:11 ---------- Poprzedni post napisano o 14:09 ---------- właśnie dlatego zapisalam sie na to forum zeby miec jakies wsparcie i zeby moc sie wymieniac doswiadczeniami. narazie sie ciesze bo waga przestala rosnac ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#214 |
Przyczajenie
|
Witam
Od jutra chciałabym wystartować z dietą WW. Powoli przygotowuję się. Mam problem z wyliczeniem moich dozwolonych dziennych punktów. Wiem, że za mój wiek 2p, za kobietę 3p, za mój wzrost 2p. Mam problem z ustaleniem punktów za wagę, która niestety wskazuje 91 kg. Może ziarnko piasku mnie oświeci ile punktów za wagę powinnam dodać. Życzę wytrwałości. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#215 |
Przyczajenie
|
Witam
![]() ![]() ![]() ![]() aaa jeszcze jedno jestem belfrem i mam nadzieję, że to mnie dyskwalifikuje z Waszego Grona ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#216 | |||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() najgorsze były dla mnie pierwsze 2-3 tygodnie, najgorsze w sensie, że chodziłam cały czas i szukałam czegoś słodkiego, smarowałam chlebek wasa albo wafle ryżowe dżemem i tym się zapychałam ![]() Cytat:
30g płatków 120g odtłuszczonego jogurtu 150ml odtłuszczonego mleka 2 różne owoce (50g winogron + 1 kiwi / 50g winogron + plaster świeżego ananasa / ananas + kiwi, mango + kiwi etc) poza tym bardzo poprawiła mi się cera odkąd jem tyle warzyw i owocó - nie miałam pryszczy nie... ale zrobiła się tak gładsza, świetlista. Wcześniej co jakiś czas męczyły mnie uczulenia na szyji i twarzy - teraz nic! nie pamiętam kiedy smarowałam się kremem ze strydami ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() teoretycznie to i ja jestem belfrem, mam licencjat z germanistyki ![]() ---------- Dopisano o 21:36 ---------- Poprzedni post napisano o 21:18 ---------- Podaję obiecany przepis na chilli con carne (oj naczekał się, nabrał mocy i moge pisać ![]() Chilli Con Carne ilość porcji: 4 wartoś punktowa 1 porcji: 5.5 Składniki: 500g chudej wołowiny opakowanie przyprawy do chilli con carne 1 cebula (starta na tarce albo trochę zblendowana - jednym słowem im drobniejsza tym lepiej) 1 zielone chilli (można nie dodawać jak ktoś nie lubi ostrych potraw) 1 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząki czosnku 2 puszki pomidorów w zalewie (pokrojonych) 150ml wywaru wołowego puszka czerwonej fasoli (odsączona i wypłukana) Mięso wymieszać z cebulą i połową opakowania przyprawy do chilli con carne. Uformować 24 nieduże kulki . Rozgrzać patelnię i podsmażyć partiami klopsiki, odłożyć je na bok Wlać na patelnię pomidory w puszce, dodać pokrojone chilli, przecier pomidorowy, resztę przyprawy chilli con carne, wywar wołowy oraz zmiażdżony czosnek - gotować to razem około minuty. Dodać do tego odłożone wcześniej klopsiki i dusić razem do miękkości mięsa. Pod koniec gotowania dodać opłukaną fasolę i gotować jeszcze 5 minut. Voila! uwielbiam to jedzenie, to jedno z moich ulubionych na jesienno-zimowe wieczory, rozgrzewające i sycące. Ja nie dodaję chilli bo dodałam za pierwsym razem no i moje dziecko tego nie jadło ![]() Do podsmażania mięsa używam zwykłego oleju ale nie wlewam go z butelki tylko mam taką specjalną buteleczkę ze sprayem i psikając patelnię na podsmażenie miesa zużywam do tego pół łyżeczki oleju. Wygląda to tak http://ecx.images-amazon.com/images/...500_AA280_.jpg Ja mam możliwość kupienia chudej wołowiny - takiej co ma poniżej 20% tłuszczu albo takiej co ma poniżej 5% tłuszczu - Wy kochane kobietki odchudzające się w Polsce poproście w miesnym o kawałek wołowiny i żeby wam ja tam zmielili albo zmielcie ją same w domu - zapewniam Was że jak się chce, to się znajdzie sposób ![]() ---------- Dopisano o 21:46 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ---------- jeszcze sprawdziłam tą pierś z kurczaka: 165g (surowej, bez skóry) to 2.5 punkta 100g = 1.5p 200g = 3p 300g = 5p 500g = 8p także wartość punktowa zwiększa sie wraz ze wzrostem wagi ![]()
It's how you pick yourself up. That's the real challenge. Isn't it? Edytowane przez ziarnko piasku Czas edycji: 2010-02-05 o 22:34 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#217 |
Raczkowanie
|
Masz rację Ziarenko, nie sprawdziłam daty,pewnie to była wiadomość z przed roku
![]() Jestem pierwszy tydzień na liczeniu puktów i jestem zachwycona, nareszcie nie muszę zjadać ostatniego posiłku o godzinie 18tej a o 21ej sprawdzać co jutro na śniadanko i biegiem kłaść się spać bo w brzuszku okropnie burczy, teraz jak jestem bardzo głodna to wieczorkiem ugotuję sobie jeszcze np brokułki za 0 punktów i nie tyję a nawet przez ten tydzień mam 3 kg mniej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#218 |
Raczkowanie
|
Ja jestem ciekawa co osiągne po tygodniu, czy moja waga spadnie nieco. Nie mam w sobie wody, ponieważ jestem po jednej racjonalnej diecie (6miesięcy)
![]() ![]() Dobrze, że odkryłam tą dietę, bo to bardzo racjonalny sposób na spadek wagi, bo bez głodówek. Cieszę się, że jestem z Wami moje Kochane Kobitki ![]() Edytowane przez ilina83 Czas edycji: 2010-02-03 o 08:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#219 |
Przyczajenie
|
tyle o tej diecie czytałam na forum i różnych stronach że po nocy mi się ona śniła
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#220 |
Raczkowanie
|
Zgrzeszyłam wczoraj
![]() Z okazji urodzin mojego narzeczonego wypiłam 300 ml czerwonego wytrawnego wina. Cały dzień wszystko ok, same dobre produkty. Co prawda robiłam wcześniej 30 minut brzuszki, a w poniedziałek i wtorek szalałam na siłowni, dzisiaj i jutro też będę ćwiczyła na siłowni (dodam, ze zawsze 60 minut chodzę na bieżni w trybie górskim 7,4km/h), ale nie chciała bym wykorzystywać punktów z ćwiczeń :/ Edytowane przez ilina83 Czas edycji: 2010-02-04 o 09:58 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#221 |
Przyczajenie
|
Witam w zeszlym tygodniu sie do was ''przylączylam'' ale nic mi to nie wychodzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#222 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Kochana nie załamuj się jednym dniem jak nie liczenie punktów to inna dieta. Ja wcześniej odchudzałam się dietą Montignaca ![]() ![]() Kurcze siedzę na tym forum jak fanatyk ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#223 |
Przyczajenie
|
ilina83 ja zarażam wszystkich wkoło tą dietą
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam wszystkich i "weteranki" i nowe kobitki , dziękuję za przyjęcie do SZACOWNEGO ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#224 |
Przyczajenie
|
witam!
dopiero dzisiaj znalazlam wasze forum...szczerze to jeszcze nie poczytalam dokladnie co pisalyscie bo padam po calym dniu ze zmeczenia ;/ nadrobie to jutro.. ale ok, zaczne od początku...o diecie slyszalam od cioci bo niezle na niej schudla ale nie umialam znalesc zadnych ciekawych rzeczy o niej. ciocia przeprowadzala diete w niemczech gdzie do tej pory mieszka. nie zabardzo mialam mozliwosc kontakowania sie z nia w tej sprawie. w maju 2009 gdy bylam poza domem (mieszkalam w holandii) przy wzroscie 169cm wazylam ok71kg, postanowilam wtedy ze trzeba cos z soba zrobic..ptrzeszlam wiec na diete kopenhadzka lub 13dniowa jak ktos woli...poszlo mi jak z platka schudlam 8kg w 13 dni.w efekcie koncowym wazylam 61kg niestety wrocilam do domu na mamusiowe obiadki i juz pieknie waze znow 66kg. nawet nie wiem kiedy one znow przyszly.. chetnie zaczne stosowac diete WW . tylko prosze o pomoc... jak obliczyc dokladnie ilczbe punktow ile moge zjadac?? moglby ktos mi to dokladnie obliczyc? oto moje dane: 169cm, 66 kg, wiek nieskonczone 24, sport tymczasowo brak,praca siedzaca. nie wiem co moze byc jeszcze potrzebne. mam jeszcze pytanie czy w okolicach opola sa organizowane spotkania WW?? pozdrawiam Was wszystkie i dobrej nocki zycze!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#225 |
Przyczajenie
|
Witaj kwiatussssek w klubie. Twoje punkty to za wagę 10p, za wzrost 2p, za wiek 4p, za kobietę 3p. Razem 19 punktów.
Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#226 |
Przyczajenie
|
Witam!
Dziś się zarejestrowałam, ponieważ bardzo interesuje mnie ten sposób odżywiania. Gdyby nie reportaż w jednej z gazet to wcale nie wiedziałabym, że istnieją strażnicy wagi ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#227 |
Przyczajenie
|
Witam Dziewczyny
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#228 |
Przyczajenie
|
czesc wszystkim!!
kurde jakos nie potfie sie zebrac do ulozenia sobie posilkow..poobserwuje jescze troche co i jak i zaczne dzialac..szkoda ze w polsce nie ma sptkan w grupach, chetnie bym sie zapisala. dziewczyny pisalyscie o jakies kobiecie ktora schudla dosyc sporo i bylo to opisane w jakies gazecie...nie wiecie przypadkiem skad ona pochodzila? tez czytalam ten artylul i wydaje mi sie ze ona chciala zalozyc jakis klub WW. dziekuje za wyliczenie mi punktów..wiem ze sa dwa rodzaje punktow na utrzymanie wagi i na schudniecie..mam nadzieje ze te dla mnie wyliczone to na schudniecie ![]() pozdrawiam i sle caluski ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#229 |
Raczkowanie
|
Cześć kwiatussssek, ponieważ nie możesz się zabrać do ułożenia posiłków , to może te które ułożyłam dla siebie trochę na początek Ci pomogą
I dzień (18,5p) > > śniadanie(6p): > 1 kromka chleba graham (2p), > 1 liść sałaty zielonej (0p), > 1 plaster wędliny drobiowej (0,5p), > jedna łyżeczka margaryny niskotłuszczowej (1p), > jogurt naturalny niskotłuszczowy 250g (2p), > 2 łyżeczki niskokalorycznej marmolady (0,5p), > kawa bez cukru (0p) > > II śniadanie (5p): > 2 kromki chleba graham (4p), > 2 plasterki wędliny drobiowej (1p), > 2 liście sałaty (0p), > 1 pomidor (0p), > kawa bez cukru (0p) > > Przekąska (0p): > 1 jabłko (0p) > > obiad (7,5p): > 150g piersi kurczaka bez panierki w ziołach (2,5p), > 1 łyżeczka oleju (1p), > ziemniaki do syta (4p), > 250g brokuły (0p), > herbata zielona (0p) > > przekąska (0p) > jabłko > w ciągu dnia 1 -1,5 l wody mineralnej muszynianki > > > II dzień ( 19,5p) > > Śniadanie (5p): > 2 kromki chleba pumpernikiel (3p), > jedna łyżeczka margaryny niskotłuszczowej (1p),2 plasterki wędliny drobiowej (1p), > 2 liście sałaty zielonej (0p), > pomidor (0p), > kawa (0p) > > Przekąska (0p): > kiwi (0p) > > Lekki posiłek (3p): > 1 kromka chleba graham (2p), > majonez light 1 łyżeczka (0,5p), > wędlina drobiwa 1 plasterek (0,5p) > 1 liść zielonej sałaty (0p) > > obiad (11,5p): > 1 łyżeczka oleju (1p), > 100g mięsa mielonego wieprzowego (6,5p), > makaron do syta (4p), > kalafior (0p), > herbata (0p) > > Przekąska (0p) > jabłko (0p) > > w ciągu dnia 1 -1,5 l wody mineralnej muszynianki > > > III dzień (20p) > > Śniadanie (6p): > pumpernikiel do syta (4p), > wędlina drobiowa 2 plastry (1p), > jedna łyżeczka margaryny niskotłuszczowej (1p), > sałata zielona 2 liście (0p), > ogórek zielony 6 plasterków (0p), > kawa bez cukru (0p) > > II śniadanie (3,5p): > 1 kromka chleba wieloziarnistego (2p), > tuńczyk z puszki w oleju 30g (1,5p), > jabłko (0p), > kawa bez cukru (0p), > Przekąska (1,5p): > majonez light 1 łyżeczka (0,5p), > sałata lodowa 3 liście(0p), > papryka czerwona surowa 1 szt.(0p), > marchew w paseczki (0p), > kukurydza z puszki 100g (1p), > herbata zielona bez cukru > > obiad (7,5p): > makaron do syta (4p), > sos z pomidorów z ziołami (0p), > jedna łyżeczka oleju (1p) > pierś z kurczaka bez skóry 125g (2,5p) > > Przekąska (1,5p) > szklanka maślanki > > w ciągu dnia 1 -1,5 l wody mineralnej muszynianki > > IV dzień (17,5p) > > Śniadanie (5,5p): > 1 kromka chleba (2p), > 1 plasrerek sera żółtego o niskiej zawartości tłuszczu (2p), > pomidor (0p), > kilka plasterków zielonego ogórka (0p), > majonez light 1 łyżeczka (0,5p), > kawa (0p) > > Przekąska (2p) > jogurt naturalny 250g (2p) > > Lekki posiłek (3p): > 1 kromka chleba (2p), > majonez light 1 łyżeczka (0,5p), > wędlina drobiwa 1 plasterek (0,5p) > 1 liść zielonej sałaty (0p) > > Obiad (8p): > 2 ziemniaki (2p), > pstrąg z folii 180g (4p), > 1 łyżeczka masła do pstrąga (1p), > 2 marchewki starte (op), > sos winegret (1p), > herbata (0p) > > > w ciągu dnia 1 -1,5 l wody mineralnej muszynianki ---------- Dopisano o 18:27 ---------- Poprzedni post napisano o 18:25 ---------- Jeśli na wieczór jestem głodna to oprócz tego co wkleiłam zjadam jeszcze brokóły , które mają 0 punktów a są bogate w wapń. Te produkty do "syta" fajna sprawa ale zachowywałam umiar, masz poczuć się najedzona ale nie objedzona - w końcu cudów niema ![]() Naprawdę najadałam się tymi posiłkami, poprostu jak czułam się głodna to dokładałam sobie warzyw za 0 punktów i mam po pierwszym tygodniu 3 kg mniej, jeśli w następnych tygodniach będę traciła chociaż po 1 kg , to będę szczęśliwa. Na pewno pochwalę się jak mi poszło w drugim tygodniu ![]() Edytowane przez iwonaZG Czas edycji: 2010-02-05 o 17:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#230 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#231 |
Raczkowanie
|
Hej,
Musze się pochwalić , ze po 2 tyg 1,5 kg mniej! Cięzko mi idzie liczenie punktów i w dodatku bardzo nieregularnie spożywam posiłki i tak jak wspominałam mój ruch ogranicza się do stukania w klawiaturę. Jem najprościej jak sie da, czyli np na . Lunch sałatka, sniadanie jogurt i owoce, na obiad kalafior, mięsko i ziemniak/ryżMięsa nigdy nie panierowałam, więc to jest ok ale brakuje mi np na kalafiorze bułki tartej z masłem ....pycha ![]() Tutaj znajdziecie punktacje wszelkich możliwych produktów: http://quiddity.cc/rachel/diet/wwfoods.htm#M Natomiast tutaj blog z przepisami razem ze zdjęciami. http://weight-watchers-points-recipes.blogspot.com/ Tao |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#232 |
Raczkowanie
|
yolka40 nie obraziłam się , fajnie , że się komuś przyda moje menu. W przyszłym tygodniu też spiszę co jadłam
![]() ---------- Dopisano o 10:00 ---------- Poprzedni post napisano o 09:46 ---------- http://translate.google.pl/translate...wfoods.htm%23M http://translate.google.pl/translate....blogspot.com/ tao super! dzięki za linki, a ja wklejam je przetłumaczone translatorem google 1 uncja = ok 28 g Edytowane przez iwonaZG Czas edycji: 2010-02-06 o 09:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#233 |
Przyczajenie
|
no a ja dziewczynki niestety musze Was pozegnac, jestem w ciazy
![]() no ale po ciazy napewno sie dolacze, bo pewnie przybedzie mi jakies 20kg. Trzymam za Was kciuki i od zobaczenia za rok ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#234 |
Przyczajenie
|
ilina83 dzięki wielkie za wszystkie informacje. Wyliczyłam punkty i wyszło mi aż 21, mam nadzieję, że dobrze obliczyłam. ( kobieta 7pkt+wiek29 4pkt+kg niestety 85 8pkt+wzrost 165 2pkt +praca siedząca 0pkt= 21pkt). Najgorsze jest rozpocząć.....ale mam nadzieję, że dam radę. buziaki
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#235 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Trzymaj się !!! POWODZENIA |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#236 |
Przyczajenie
|
Witam!
Dziekuje bardzo za jadlospis na 3 dni:P po chorobie juz na 1oo% przejde na diete straznikow. jestem w sumie na diecie juz bo i tak malo wcinam...jakos nie mam ochoty na jedzonko..zycze milego popoludnia i wieczorka a ja mykam do lozeczka sie grzac!! pozdrawiam ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#237 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez iwonaZG Czas edycji: 2010-02-06 o 20:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#238 |
Raczkowanie
|
Witam! Chciałabym do was dołączyc. Można?
---------- Dopisano o 22:50 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ---------- [QUOTE=kwiatussssek;169807 84]dziewczyny pisalyscie o jakies kobiecie ktora schudla dosyc sporo i bylo to opisane w jakies gazecie...nie wiecie przypadkiem skad ona pochodzila? tez czytalam ten artylul i wydaje mi sie ze ona chciala zalozyc jakis klub WW. Tu jest jej wątek. http://www.dieta.pl/grupy_wsparcia/s...-utrzymac.html Ale .... nie polecam. Jakas dziwna jest. Pisze, że chce pomóc, a jak ją poprosić, to albo sie wymiguje, albo obraża. Jakies to podejrzane jest. Cały czas mówi, że chce pomóc, ale potem sie wymiguje. podkreśla, ile wydała na poznanie tej "metody" odchudzania: spotkania, program komputerowy do obliczania punktów itp. A nie chce go udostępnić. Wiem, że nie musi, ale skoro deklaruje pomoc.... ---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 22:53 ---------- Przepis na placuszki z serem za 5 p. jesli się mylę, proszę mnie poprawić ![]() 2 łyżki mąki - 1p 1 łyżka otrąb pszennych - 0,5p białko - 0p 1/3 szklanki mleka 0,5% - 1p pół kostki (125g) chudego twarogu - 2,5p szczypta słodzika - 0p Otręby (dodaję, bo są sycące, ale można bez nich) zalać mlekiem, żeby "zmiękły". Dodać białko (można całe jajko, ale za dodatkowe 2p.), mąkę, słodzik (ew. cukier). Wymieszać. Na koniec dodać pokruszony twaróg, lekko wymieszać (mają być kawałki twarogu, nie rozgniatać go). Posmarować patelnię odrobiną oliwy (przetrzeć chusteczką higieniczną) i "smażyć" z obu stron pod przykryciem. Uważać przy przewracaniu, żeby się nie rozpadły, bo są bardzo delikatne. Smacznego! Poprawcie punkty, jeśli coś namieszalam. ![]() Acha, wychodzi jakieś 5-6 placuszków. Edytowane przez wosebka Czas edycji: 2010-02-06 o 22:38 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#239 |
Rozeznanie
|
Cześć wszystkim! Tydzień temu w sobotę czytałam o tej diecie. Nawet byłam na tym forum
![]() ![]() Wczoraj pojechaliśmy o 21 na kebaba. Bałam się co pokaże wskazówka. A tu niespodzianka! Ważę 57,7!!! (mogę spożyć 20 P. Kiedyś zjadałam ok 60..<- dobra przemiana materii kiedyś się kończy..). 1,1 kg mniej! Ale mój mąż.. On jest taki szczęśliwy! W tydzień z 113,8 na 112,5!!!! Czyli zrzucił 2.3 kg!!! Życzę Wam miłego dnia ![]()
![]() |
![]() |
#240 |
Przyczajenie
|
[QUOTE=wosebka;17011299]Witam! Chciałabym do was dołączyc. Można?
Cześć ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:26.